Naš strip u brojkama

Asterix

Otisnimo se na jedno sasvim drugačije stripovsko putovanje kroz izdanja s naših prostora - iz brojčane perspektive! Kvantitativni isječak povijesti izdanja stripa s ovih prostora u jednom tekstu. Ne čekajte, nego pročitajte! A zatim na brojanje vaše kolekcije, saznajte koliko ste stripova propustili sakupiti!

Strip na našim prostorima satkan je kao jedan od glavnih atributa našeg djetinjstva u DNK mnogih generacija, kao neizostavan dio pop kulture, kao obrazovna forma i kao jedan prekrasan oblik umjetničke ekspresije. U ovih stotinjak godina stripa protutnjale su ovuda sve vrste stripova: kvalitetni i manje kvalitetni, povijesna umjetnička djela, kao i tužni primjerci komunističke propagande. Bilo je tu i kvalitetno tiskanih strip albuma i onih drugih.

Sređujući podatke o strip izdanjima kao kolekcionar kroz niz godina, došao sam do nekih zanimljivih i fascinantnih brojki (barem meni) koje na neki način mogu numerički izraziti težinu strip kulture na našem prostoru. Pod time mislim na sve stripove koji su nam bili dostupni, a to onda primarno znači izdavače s prostora bivše Jugoslavije. Naravno sve brojke koje spominjem potrebno je uzeti kao relativne jer je nemoguće biti siguran da su obuhvaćene baš sve edicije i baš sva izdanja.

Ako uzmemo kao prva izdanja „Maks i Maksić“ u izdanju Koprive iz 1926 godine, ili „Pustolovnog Ivicu“ u izdanju Tipografije iz iste godine, možemo period o kojem govorimo zaokružiti na nekih 100 godina stripa.

Maks i Maksić

U tom periodu do sada smo imali 1914 izdavača koji su nas podarili s 1.932 edicije, u kojima je izašlo preko 30.000 stripova, a predstavljeno je preko 1.050 junaka.

Zlatno doba stripa do 1955 obilježilo je 11 izdavača s 20 edicija, a srebrno doba od 1956 do 1969 još 20 novih s 50 novih edicija, dok je Plavi vjesnik nastavio svoj rad iz zlatnog u srebrno razdoblje, a politikin zabavnik čak do današnjih dana. Antologijska je Stripoteka započela svoj rad u zadnjoj godini srebrne epohe i nastavila ga do danas, pri čemu je odgojila tko zna koliko strip generacija s preko 1.100 izdanja.

O kvaliteti u ovom tekstu neću govoriti već samo o kvantiteti. Ne možemo govoriti o kvaliteti izdavača ili njegovom značaju u povijesti stripa, jer nije moguće usporediti važnost superkvalitetnih današnjih izdanja s jednim izdanjem „Trojica u mraku“ od Maurovića u izdanju Lykosa iz 1962 godine, s tiskom na samo jednoj strani lista na 28 strana.

Dakle kultna Stripoteka sa svojih preko 1140 brojeva obdarila nas je fantastičnim uvidom kako u europsku ne-Bonelli školu stripa, tako i u onu američku. Njen crno bijeli svijet bio je svijet svih boja za nas klince, a pojava Spunka 1979. bila je nešto što je bilo „samo za odlikaše“. Ponosni vlasnik pojedinog broja Spunka gledan je u društvo kao netko tko je barem tri razreda ozbiljniji, iako je bio generacija. Čak i katastrofalan broširani uvez nalazi se još danas u mnogim kolekcijama.

Edicije s preko tisuću izdanja mogu se prebrojati doslovno na prste. Dakle osim spomenute Stripoteke tu se popela Zlatna serija od Dnevnika s 1003 izdanja, Mikijev zabavnik od Politike s 1271, te (nevjerojatni) Kekec u izdanju Borbe s 1532 izdanja.

Što se tiče navedenih nešto manje od 2.000 izdavača, Fibra, Marketprint i Strip-agent dali su nam svaki po više od 50 različitih edicija, Libellus preko 60, Dečje novine obilježile su epohu s čak 86 edicija, a Bookglobe je uzeo primat s preko nevjerojatnih 100 edicija. Hvala naravno i svim ostalim izdavačima, makar i s jednim izdanjem koji su se potrudili da nam u okvirima svojih mogućnosti približe strip svijet.

U toj gomili sličica sa zabilježenim trenutkom u vremenu, kroz sve epohe prošle, sadašnje i buduće, predstavilo nam se cijelo društvo junaka i antijunaka, svih vrta, boja, oblika, psiholoških profila, od onih klasičnih do onih sa zaista neobičnim mentalnim konceptima i navadama. Njih tisućinjak nastojalo nam je prezentirati svu raskoš svojih tjelesnih sposobnost, moralnih uvjerenja, posebnih talenata i zabljesnuti nas svojim fizičkim atributima. Većina njih pokazala je da su otporni na metke, ubodne rane, elektrošokove, padove s nebodera i razne druge nepogode koje na nas u realnom svijetu ostavljaju nešto drugačije učinke i posljedice. Šovinistički je to svijet, s 99% glavnih muških junaka, iako jedan dio tih mačo tipova ima uza se neku družicu koju razvlači za sobom po svijetu i svemirskim prostranstvima. Crtež koji ih prikazuje kreće se od apstraktno karikaturalne figuracije, do one hiperrealistične, a i mi sami se možemo pohvaliti i crtačima svjetske kategorije.

Dakle mislim da možemo reći da je naš prostor dobro pokriven stripom, od početka ne zaostajući za svjetskim trendovima. Naravno da oscilacije u izdavaštvu i prodaji postoje sukladno uvjetima tržišta, kupovnoj moći i raznim drugim faktorima. Činjenica je da se strip etablirao kao neizostavan dio kulture. Broj izdavača i edicija govori o tome, jer strip nema hiper-profitabilan atribut koji se danas traži u biznisu, ali edicije idu, stripovi se tiskaju. Ovo govori da postoji jezgra ljubitelja koji će dati sve od sebe da doprinesu još jednome izdanju zbog ljubavi prema stripu, a ne zbog zarade.

Tržište ljubav uzvraća kupovanjem koliko je u njegovoj moći. Mala ali postojana grupa strip – manijaka (bez uvrede, i sebe tu ubrajam) kupuje stripove, organizira sajmove i aukcije, druži se i razmjenjuje mišljenja na forumima. Koliko njih su zbog stripova napistile žene – tu statistiku još nisam odradio, ali možda jednom... Strip ima budućnost, u svakom slučaju čvrsto sam uvjeren da naše generacije neće dočekati kraj stripa. Dapače, mislim da će i digitalna era doći do točke zasićenja i da će među mladima retro biti in, pa i u roto segmentu.

I na kraju oprostite mi na numeričkim greškama koje sam počinio u ovom tekstu, jer sigurno ih ima. Moji roditelji kažu da je strip jedna od prvih stvari koju sam uzeo u ruke, te da me je strip naučio čitati. To onda znači da stripove pratim nešto malo manje od pola stoljeća, a to je prekratak period da bi se sagledalo sve obilje stripa na ovim prostorima. Ali u tome i jest ljepota, zar ne?

Saša Jakšić

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zenit 666
  Kod: ZG LUSP 36
  Ocjena: 75%
  Vrijeme: 20.9.2017. 23:55:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 33
  Broj pogleda: 2433
 • Sertao
  Kod: ZG LU 254-255
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 28.9.2017. 1:15:00
  Autor: Elderane84
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 1518
 • Labirint
  Kod: NN MX1c
  Ocjena: 53%
  Vrijeme: 25.9.2017. 0:03:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1336
 • Crno stroj
  Kod: NN LIB 61b
  Ocjena: 60%
  Vrijeme: 29.10.2017. 19:19:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1266
 • Izgubljeni svijet
  Kod: TX ZS 586/587
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 13.10.2017. 22:03:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1123

Aukcije

Forum