Novinski strip i počeci devete umjetnosti, 1. dio

Batman

Zanima vas kako je sve to počelo?

Korijeni stripa su humoristični. Odnosno, tijekom povijesti postojale su različite forme stripovskog, sekvencijalnog izraza, ali moderni strip, u obliku kakvog ga poznajemo danas, nastao je iz humorističnih tvorevina kao što su karikature, gegovi i moralke. Oblikovao se tijekom 19. stoljeća, da bi na prijelazu u 20. stoljeće dobio svoju prepoznatljivu formu. Štoviše, humoristični korijeni vidljivi su i u samom nazivu forme. Na engleskom jeziku naziv za strip je “comic strip” ili “comic book”, tj. “komična pasica” ili “komična knjiga”. Japanski izraz “manga” može se prevesti kao “hirovita slika” ili “nespretna slika”. Da navedem samo neke primjere. Epitet “komičan” će postati sinonim za stripove općenito, makar mnogi stripovi sami po sebi neće nužno biti komični, naravno. Tijekom 19. stoljeća u Europi se javlja nekoliko autora čija su djela bile preteče modernog stripa. Švicarac Rodolphe Töpffer tako 1837. godine objavljuje humoristično djelo Histoire de M. Vieux Bois, priču ispripovijedanu u nizu kadrova ili sekvenci.

Godine 1854., kada je bjesnio Krimski rat, Francuz Gustave Doré pod jakim utjecajem Töpffera stvara satiričko propagandno djelo Histoire Pittoresque, Dramatique et Caricatural de la Sainte Russie, koje ismijava Rusiju, francuskog protivnika u ovome ratu. Također, 1865. godine Nijemac Wilhelm Busch objavljuje humorističnu ilustriranu priču u stihovima, Max und Moritz, o dvojici nestašnih dječaka. U Japanu su počeci stripovske tradicije vezani za umjetničku tradiciju drvoreza, zvanih ukiyo-e. Iz ukiyo-e drvoreza razvila se specifična forma ilustriranih knjižica ili sveščića koje su svojim pričama nudile satiričan i zabavan pogled na tadašnje društvo. Vjerojatno prvo takvo djelo bila je knjižica autora Harumachija Koikawe, Kinkin sensei eiga no yume (Fantastičan san gospodara Kinkina), nastala 1775. godine. Tijekom 19. stoljeća ova će forma poprimati razne oblike i imena, među kojima će biti i manga. Izraz “manga” će se kasnije početi rabiti i za prve moderne stripove.

Primjer Töpfferovih radova, preteča modernih stripova.

Koikawin Kinkin sensei eiga no yume, jedan od prvih primjera forme u Japanu.

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće na američkom novinskom tržištu vodila se velika bitka između dvojice najmoćnijih izdavača, Williama Randolpha Hearsta i Josepha Pulitzera. Ovaj sukob rezultirao je masovnom cirkulacijom i distribucijom novina diljem SAD-a. Ovakav sustav zahtijevao je veliku financijsku potporu, te su novinski izdavači postali ovisni o reklamama. Kako bi privukli čim veći broj čitatelja, izdavači i urednici obogatili su svoje novine različitim informativnim, zabavnim i reklamnim sadržajima. Među zabavnim sadržajima našli su se i stripovi. Inspirirani djelima Töpffera, Doréa i Buscha, nekoliko autora stvara prve novinske stripove. Tako već 1893. godine Jimmy Swinnerton u Hearstovim novinama The San Francisco Examiner objavljuje strip The Little Bears, koji će tijekom godina doživjeti mnoge promjene. Pulitzer prati Hearsta, te 1895. godine u novinama New York World objavljuje Hogan's Alley, strip Richarda F. Outcaulta u kojem se prvi puta javlja popularni lik – Yellow Kid. U idućoj fazi sukoba dvojice rivala, godine 1896. Hearst je unajmio Outcaulta za znatno veću plaću, koji je nastavio pustolovine “Žutog Klinca” u novinama New York Journal. Međutim, Pulitzer je i dalje držao prava na strip Hogan's Alley, te je unajmio autora Georgea Luksa koji ga je nastavio crtati. Zanimljivo, oba stripa okončana su 1898. godine, u vrijeme kada se pomalo smirilo suparništvo Hearsta i Pulitzera.

Godine 1897. u novinama New York Journal pokrenut je još jedan popularan strip, The Katzenjammer Kids, autora Rudolpha Dirksa. Dirks je stvorio strip inspiriran djelom Wilhelma Buscha. Kao što smo već naglasili, ovi prvi novinski stripovi bili su prvenstveno humoristične prirode. Počeci novinskog stripa u Japanu vezani su za uvozne stripove iz Velike Britanije i SAD-a. Prvi japanski novinski stripovi nastat će kao kombinacija zapadnjačkih utjecaja i tradicije manga drvoreza. Jedan od najpopularnijih prijeratnih stripova u Japanu bio je Shô-chan no bôken (Pustolovine dječaka Shoa), prvi puta objavljen u novinama Asahi Graph 1923. godine. Ovaj pustolovni strip djelo je scenarista Shôseija Ode i crtača Katsuichija Kabashime. Tijekom 1930-ih godina, u skladu sa tadašnjim vladajućim režimom, u Japanu je nastao veliki broj novinskih stripova proratne i militarističke tematike, kao što su Norakuro, Boken Dankichi i Tank Tankuro.

The Katzenjammer Kids, autora Rudolpha Dirksa.

Shô-chan no bôken, autora Shôseija Ode i Katsuichija Kabashime.

S obzirom da su ovo bili prvi koraci jedne nove umjetničke forme, uslijedilo je razdoblje u kojem su novinski stripovi bili obilježeni značajnom dozom eksperimentiranja. Autori poput Winsora McCaya, Georgea Herrimana, Charlesa Forbella i Nell Brinkley poigravali su se sa neistraženom formom. Strip je, kao i film, prvenstveno vizualni medij, te su autori, ilustratori, bili pod jakim utjecajem modernističkih umjetničkih pravaca koji su tada prevladavali u likovnoj umjetnosti, poput secesije, ekspresionizma, nadrealizma i art decoa. Štoviše, autori su nerijetko obrazovani u umjetničkim školama i aktivno su se bavili likovnom umjetnošću. Lyonel Feininger je bio jedna od značajnijih ličnosti njemačkog ekspresionizma. Godine 1906. došao je u SAD, gdje za novine Chicago Tribune crta dva inovativna stripa, The Kin-der-Kids i Wee Willie Winkie's World. Winsor McCay i George Herriman su u stripovima kao što su Little Nemo, Little Sammy Sneeze i Krazy Kat poput Feiningera koristili njihovo snovito i nadrealno okruženje kako bi se na originalan način poigravali sa zakonitostima mlade i neistražene forme. Charles Forbell je koristio kompoziciju kako bi naglasio komični efekt u geg-stripu Naughty Pete, a stripovi Nell Brinkley bili su bogata i raskošna kombinacija ilustracija i teksta.

Little Sammy Sneeze, Naughty Pete – primjeri eksperimentiranja sa mladom stripovskom formom.

The Fortunes of Flossie i Wee Willie Winkie's World – primjeri eksperimentiranja sa mladom stripovskom formom.

Nastavak slijedi…

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Drevno prokletstvo
  Kod: ZG BOP 15
  Ocjena: 59%
  Vrijeme: 7.2.2018. 0:29:00
  Autor: WOLF-HUNTER
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1447
 • Ognjena zemlja
  Kod: ZG LU 264/266
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 16.12.2017. 18:20:00
  Autor: nagor
  Broj komentara: 13
  Broj pogleda: 1325
 • Bijeli cirkus
  Kod: NN LIB 60a
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 24.12.2017. 22:50:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1316
 • Ubojice Indijanaca
  Kod: ZG MX 29
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 16.1.2018. 0:53:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 1249
 • Pioniri nepoznatog
  Kod: ALBUM RIZBO 1
  Ocjena: 74%
  Vrijeme: 27.11.2017. 0:49:00
  Autor: thekide
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1139

Aukcije

Forum