Trojica iz Yume

Alan Ford

AF SA 19 | 120 str.

Naš dragi i vrli Bob dobio je dopuštenje direktora zatvora u Jumi da obiđe svoja tri brata blizanca koja čame u zatvorskoj jedinici proklete avlije. Spletom čudnih i TNT-ovskih okolnosti taj susret obeležiće jednu od najboljih epizoda u serijalu stripa „Alan Ford“...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 100%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 98%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • 3 + 1 iz Jume
    AF MLK 19
  • Trojica iz Jume
    AF SA 19
  • Trojica iz Yume
    AF SPKL 19
  • Trojica iz Yume
    (SS 130) AF 18
  • Trojica iz Yume
    (SS 292) AF 103
  • Trojica iz Yume
    AF SS 292
  • Alan Ford - Trojica iz Jume
    AF SSMX 3
  • Trojica iz Yume
    AF SVS 4
  • Trojica iz Yume - Frit i Frut - Čuvaj se bombe
    AF TB 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I TRE DI YUMA
    AF SR 19

ZANIMLJIVOSTI

  • Nosonja (samo u ovoj epizodi, originalno italijanski, Sirano (po Siranu de Beržeraku, vidi vikipediju)), pas koga je grupa TNT usvojila u prethodnoj priči, pojavljuje se kao aktivni član grupe TNT u ovoj epizodi (i odmah pokazuje svoju vrednost)
  • Bobovu braću vidjeli smo u epizodi „ZOO simfonija“, videti recenziju.
  • Tri luđaka u priči kao da su izašla iz Stivensonovog romana „Ostrvo sa blagom“ (vidi vikipediju), a glavni među njima neodoljivo podseća na francuskog moreplovca, Žana Barta (opet vikipediju)
  • Osim u prvom izdanju „Vjesnika“, koja je izdata necenzurisana, svaka naredna je imala cenzuru na 34. i 35. strani (vidi sliku 10) zbog škakljive satire M&B
  • Broj Jedan priča o Žanu Lafitu, francuskom gusaru, koji se istakao u američko-engleskom ratu 1812-1815. godine
  • Broj Jedan po prvi put otvara svoju čuvenu crnu knjižicu (gde su zapisani svi gresi njegovih „prijatelja“:D)
  • Broj Jedan počinje (i ne završava, zbog završetka epizode) priču o Galileu Galileju
  • 98. strana, Magnus i Bunker se potpisali u ćeliji

There is a lonely train called the 3.10 to Yuma...

Važna napomena!

Ovo je kontra-kontra-kontra-kontra-kontra recenzija, omaž svim kontra (jedan, dva... pet, dobro je) recenzijama i podrška svim kontrašima po imenu Mile (protivu tranzicije), koji su svojim kontrašenjem ko stilom života popeli na pijedestal ovo stripče i omogućili da svinje divljakuše ne viđamo samo kod dedaka na selu, nego i na pešačkom prelazu, šalteru, teveJu i u malim oglasima (rubrika izgubljeno/nađeno)...
... muzička podloga: Pickseibner i Mile (kontraš) Kekin – Bolje grob, nego job – ...

Šta vam je najupečatljivije u ovoj epizodi? Kosani odresci? Dva lezilebovića u okladi? Tri luđaka? Priča o Žanu Lafitu? Bobov odlazak u Jumu? Kolektivni odlazak grupe u Jumu? Ili sveukupno cela priča ili sveukupno cela priča sa sve Briksijevim prevodom genijalnih idiotizma aktera epizode? Gledano tablu po tablu, stranu po stranu, ovaj strip se sastoji od niza tih genijo-idiotizma (novokovanica) i to sa pričom koja izrazito ima smisla (što je, naravno, besmisleno reći za strip kakav je Alan Ford, no ovaj serijal ima svoj haotično uređen besmisao gde stvarni besmisao deluje nesmisleno za razliku od smislenog besmisla :D).

Kad bih nekome ko nikad nije čitao Alana preporučivao šta da pročita, rekao bih mu „Trojica iz Jume!“. U redu je i trilogija Superhik (no je trilogija) i San zimske noći (no je Ilijada i Odiseja koja neće svakog privući). U redu je i Cirkus, i Bradati pljačkaši, i Srce što radi bi-bim, ba-bam, ali ova mi je nekako numero uno za preporuku. I šta ću onda? Pa preporučiću kroz primere. Smatrajte ovu recenziju kao jedan pregled (privju) ove epizode koja će sve vas koji ne čitate ovaj strip svih stripova (a nameravate) usmeriti. Neće vam izazvati traumu, kao što bi neka „Suha šljiva“, recimo, uradila, nego će vas netraumatizovane uvesti u svet TNT-a :)

P.S. Pritom će omogućiti onima koji su čitali da (dodatno) u ocenjivanju i komentarisanju daju preporuku za ovu epizodu. (Da bi vidjeli slike većeg formata, samo kliknite na sliku)




Slika 1 - „Do vraga, uvijek pogodim taj nos, a želio bih mu ostaviti šljivu na oku!“




Slika 2 – „Iako mi sad kažeš da mi je nos najistureniji dio tijela, ne umišljaj sebi da si Edison“




Slika 3 – „Dva dolara da se već utopio. Vrijedi?“




Slika 4 – „To je isto kao što su dva i dva pet!“




Eh da, i obavezno odgledajte „Voz u 3 i 10 za Jumu“. Najpre oriđinal, a može i rimejk. I pustite čuvenu 3:10 to Yuma još čuvenijeg Frenkija Lejna. Uostalom, kladim se da su i B&M gledali taj film pre nego što su napisali ovu storiju. :)

Dragi čitatelji, uživajte u još nekoliko dobrih štoseva...


Slika 5 – „A zašto ne večeras? Nema bolje uspavanke od pričanja našeg najpretpostavljenoga iz njegova bogatog povijesnog repertoara. Ja glasam da pođemo večeras!“

Slika 6 – „Ne znam ni ja. Čuo sam da je u tih pet godina bila inflacija i da je vrijednost dolara osjetno pala“

Slika 7 – „Ah, tu smo! Tišina, djeco! Ako ćemo pravo bilo je tu sedam stotina pedeset tisuća dolara!“

Slika 8 – „Dakle, sedam tebi... Jedan, dva, tri, četiri, pet, šest, sedam meni!“

Slika 9 – „Klevete, ništa drugo nego klevete!“

Slika 10 – Cenzura u „Vjesnikovom“ Superstripu

Naprijed

AF SA 18 Pas od milijun dolara

AF SA 20 Frit i Frut

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Legendarna epizoda, legendarni štosevi; što drugo reći...

    25.09.2013
    15:47:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Davno je to bilo, ali one scene na plaži imaju posebno mjesto u mom sjećanju jer je to prvi Alan Ford kojeg sam čitao.

    Ne može se to riječima opisati.

    25.09.2013
    16:56:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična pričaa iz zlatnog razdoblja.

    25.09.2013
    17:02:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni jedna dosta draga epizoda, i među najboljima u prvih 75. Humora definitivno ne fali, tu je sir Oliver koji se igra džepnom giljotinom :)), pa genijalno dijeljenje plijena u jazbini Jeana Lafittea (cijela ta priča je uostalom predobra), kao i naravno scena kad Alan ulazi u "Bobovu" hotelsku sobu, a ono tamo mitraljezi i novčanice po podu. Usporedbom između SS/Klasik izdanja i izdanja u "Priče Broja Jedan" vidi se kako se Brixy duhovito poigravao s izvornim tektom. Nažalost, isti je podbacio u ovoj epizodi jer je Nosonja preveden/ostavljen Cirano (po Bergeracu) dok je u prijašnjoj epizodi već bio Nosonja. Te su preočite greške trebale biti popravljene u SA ediciji.

    Magnusov crtež briljantan po običaju, njegova pozornost detaljima uočljiva je već na prvoj sličici gdje se na plaži u kutu vidi neka lubanja poluzakopana u pijesku. Naslovnica je prva gdje potpisi Magnusa i Bunkera počinju biti sakriveni na samoj slici (pričam o izvornoj naslovnici, gdje su potpisi prikazani kao črčkarija na zidu).

    25.09.2013
    17:38:00 sati
    Opti
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Čita brat bratu 40ak puta u životu. Od 5 godine do danas. To je taj vrh, to je razlog zašto volim strip.

    25.09.2013
    21:26:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zabavna epizoda, nije mi bila u vrhu kao malome, ali uvijek mi ju zabavno pročitati. Sad je to druga priča. Najviše se sjećam dijela s gusarima... Crtež među najboljima. Odlična recenzija!

    25.09.2013
    21:50:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Johnny Difool

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedna od epizoda koje sam najviše puta pročitao, i uvijek mi je bila podjednako genijalna. I danas je povremeno uzmem u ruke, najčešće msamo da je prolistam i okrenem na određenu stranu, pa da se opet nasmijem. Sve fore od prvog dana znam napamet, a kad se samo sjetim kako smo se kao klinci međusobno zahebavali replikama, od oklade na utapanje preko poštenog dijeljenja u priči Broja Jedan do Bobova susreta s braćom. Nenadmašno!

    26.09.2013
    13:57:00 sati
    Johnny Difool
    uredi
  • Mummy

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nezaboravna epizoda sa jos nezaboravnijim deljenjem plena od strane Broja jedan:

    jedan tebi ,

    jedan meni,

    dva tebi,

    jedan, dva meni,

    tri tebi,

    jedan, dva, tri meni....

    27.09.2013
    09:54:00 sati
    Mummy
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča..

    Odlično dopunjena rubrika zanimljivosti..

    Khm,khm, Jasko..ovaaaj.. a đe je Klavirski koncert? :D:D

    30.09.2013
    18:12:00 sati
    paro
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna reč: legendarno! :D

    06.10.2013
    01:44:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    U pamćenju mi je ostalo dijeljenje plijena Broja Jedan, to mi je najbolja fora u ovoj epizodi.

    22.06.2014
    11:03:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršeno.

    27.09.2014
    15:14:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Ernie Pike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalna epizoda i jedna od najboljih priča Broja 1.

    25.12.2014
    23:30:00 sati
    Ernie Pike
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što dodati?

    29.12.2014
    20:10:00 sati
    Spock
    uredi
  • djukak

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Veoma dobra epizida i odlična za smejanje. Kosani odresci su vrh vrhova i sećam ih se iz detinjstva :)

    16.09.2015
    22:08:00 sati
    djukak
    uredi
  • luxi68

    Ukupna ocjena 85%

    8, 7, 10, 10

    04.02.2016
    15:29:00 sati
    luxi68
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    ahaha nezaboravno dijeljenje novca Broja 1

    13.03.2016
    12:06:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    15:23:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    super nezaboravno

    22.02.2017
    13:06:00 sati
    toni2017
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zenit 666
    Kod: ZG LUSP 36
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 20.9.2017. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 21
    Broj pogleda: 823
  • Znak Trnovca
    Kod: LIL DRKW 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 20.9.2017. 20:55:00
    Autor: acestroke
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 214
  • Privatni istražitelj
    Kod: NR ALM 1a
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 19.9.2017. 1:42:00
    Autor: doom
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 294
  • Među mrtvima
    Kod: MKSP BG 1
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 16.9.2017. 0:57:00
    Autor: doom
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 307
  • Legenda o Generalu
    Kod: KP LIB 32
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 15.9.2017. 23:54:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 485

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Vampiri
    Kod: ZG SR 616-618
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 19.7.2017. 22:28:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 2017
  • Džungle Marsa
    Kod: NN LIB 56
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 26.7.2017. 1:05:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1937
  • Sudnji dan
    Kod: ZG LU 258-261
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 19.7.2017. 1:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1473
  • Mau-Mau
    Kod: MN LIB 80
    Ocjena: 93%
    Vrijeme: 15.8.2017. 1:15:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1337
  • Predivno stvorenje
    Kod: DD LU 157
    Ocjena: 47%
    Vrijeme: 3.8.2017. 1:47:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1239

Aukcije

Forum