Ljepota demona

Dylan Dog

DD EXT 6 | 96 str.

Plaćeni ubojica neobične životne priče unajmi Dylana da pronađe čovjeka za kojeg je morao obaviti svoj posljednji posao tijekom kojeg je isti naš ubojica prividno izgubio život na vješalima. Kako istraga teče, Dylan otkriva niz neobičnih ličnosti koje su povezane bizarnim odnosima te da bi na kraju spoznao pravo lice demona...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 85%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 82%

P*8

S*8

C*7

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Ljepota demona
    DD EXT 6
  • Demonska lepota
    DD ZS 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Bellezza del demonio
    DD SR 6

ZANIMLJIVOSTI

  • Pomoću naslovnice ovog broja Dnevnik je nekad reklamirao Dylana Doga
  • Drugi crtački rad Gustava Trigoa DD, radio je #02 «Jack Trbosjek», #06 «Ljepota demona» i #13 «Oni su među nama»
  • Behemoth je jedno od mnogih imena koje pripisuju Vragu, a Mala (ako je mala ženski pridjev za imenicu zlo – il male, dobivamo ime Zla) stanuje na Heaven Road 666
  • Str. 77., na ulazu stoje prezimena poznatih: Robert Luis Stevenson, Edgar Rice Burroughs, George Gordon Byron, Oscar Wilde, Joseph Conrad (Heart of Darkness)
  • Interesantan detalj je taj da kad Larry ulazi u sobu od Male (Hell’s hotel), broj je 37, a ne već standardni 666!
  • Na stranicama 41.-44. možete vidjeti Behemotha glavom i bradom (i rogom!)
  • Str. 59., jel to Dylan izvodi svojim klarinetom «Đavolji thriller» Giuseppea Tartinia?
  • Str. 60., tekst: «Half asleep i hear a voice, Is it only in my mind or ...» je iz pjesme «Phantom’s Theme (Beauty and the beast)» iz filma «Phantom of the paradise» Briana De Palme 1974. godine, a pjesmu izvodio i napisao Paul Williams (glumi također i glavni lik)
  • Clarence Oddbody je ime anđela bez krila iz božićnog filma Franka Capre «It’s a wonderful life» (James Stewart u glavnoj ulozi)
  • Invokacija na 89. stranici je originalna iz knjige The Grimoire of Honorius ili «Le grimuire du pape Honorius» (grimoire je priručnik za crnu magiju, za zaziv duhova i demona), a tekst glasi - Saday Agios Othos Agla Ischiros Athanatos. Invokacija koristi 72 imena Boga, a tu imamo 6 nabrojenih. I to s jednom greškom, piše «Other» umjesto «Othos» - ili je kriv prevodilac ili je Sclavi namjerno napisao jedno ime krivo.
  • 1782. godine je bila izvedena invokacija demona iz stripa, a to je razdoblje u kojem je djelovao ozloglašeni Count Cagliostro (Sclavi ga rabi više puta)
  • «Behemoth» je hebrejsko ime za «zvijeri» u množini, a predstavlja ono zlo u nama, ono životinjsko protiv čega se borimo u životu, naša posrnula priroda koja nam se želi nametnuti; poznato i kao Enoch

Uvijek kad vidim naslovnicu ovog broja sjetim se svog djetinjstva (dječaštva, adolescencije recimo) kad sam stalno susretao predstavljanje tad novog junaka DD u više stripova, a prisutna je bila slika ove naslovnice. Pomislio sam, mora da je jako strašan taj strip, bolje da se ja držim Zagora. On je bar dobar momak i ima priča baš prikladne za klince mojih godina (nisam uopće bio napredan). Vrijeme je prolazilo i do mene su slučajno došli brojevi #1 «Doktor Ksabaras» i #25 «Morgana». Isuse Bože, pomislio sam, pa kako je odvratan taj strip!! Zombiji, kanibali, deranje kože živih ljudi, crijeva po vinjetama... Aaargh! Užas! Nedugo zatim, brže-bolje da se ja riješim tih noćnih mora, spalio sam ih da ne budu blizu mene. I poslije sam ja to izbjegavao. Sljedeća pokušaj je bila grozota zvana #20 «Motel Bejts». I opet neko odvratno kanibalističko čudovište koje napada ljude kroz WC školjku. Opet traume! Aaargh! Dosta više! No pred nekih pet-šest godina već kad je SD već duboko zabrazdila s Dylanom, nekako mi se otvorio apetit za tim užasima koji nisu izgledali više tako strašno. Čak štoviše, nešto me tome baš i privlačilo....

«Khhhh! Khhhhh! Prokleti kašalj!»

Lawrence Laredo zvani «Larry» bio je dobar plaćeni ubojica. Kad kaže dobar, onda misli prokleto dobar plaćeni ubojica. Ako ne i najbolji! Laredo nikad nije propustio napomenuti koliko je bio dobar u svojoj struci. No došao je rat, totalno masovno uništenje i pustošenje, jad i neimaština bila je na svakom koraku. Nije bilo potrebe za plaćenim ubojicama, ljudi su se ubijali i zabadava. Al nije Larryja rat uništio, Larry je podlegao onome čemu ne možeš odoljeti... Iskušenju! U trenutku napada tjeskobe mentalno je prodao svoju dušu Vragu, da bi kasnije opet prodao dušu (ili možda dao srce kao što kažu zaljubljeni) i realno i figurativno jednoj božanstvenoj ženi. Nije se mogao oduprijeti toj posebnoj snazi ljepote, te je ta žena postala njegov jedini smisao življenja. Ne znajući da je njegov život zapravo san... Karakterističan lik noir filmova, Larry je klasični antijunak, propali ubojica, otuđen od ljudi, teški cinik te flegmatik, opsjednut fatalnom ženom (She devil!). Možda baš i ne sliči Robertu Mitchumu, no na njega me podsjeća ležernim ponašanjem i opaskama te onom kombinacijom neuredna košulja, baloner i šešir.

Larry: «Ipak, prvo dužnost, a onda zadovoljstvo! Premda često dužnost ubije zadovoljstvo...»

Ljepota demona by Trigo

Larry se sjeća malog čovječuljka. Zvao se Clarence Oddbody. Prigodno prezime, sasvim neobična čudna tjelesina koja je kupila njegovu dušu sa krvlju potpisanim ugovorom. Jadni vrag taj Clarence, i on je već prije prodao svoju nekome drugome. Da, tom prijetvornom zavodljivom stvorenju, ženi! Njegova majka, ne znamo pravo ime gospođi Oddbody (također neobična morbidno glomazna tijela), voljela je svog sinčića. Voljela ga i mazila kad je bio živ, a glanca ga i mazi i nakon smrti. Ponekad možemo susresti čudni odnos ljubavi majke prema sinu jedincu. Za neke majke, sinovi nikad ne odrastu. Nemaju sreće sa drugim ženama jer u svima traže svoju majku, ali nikad je ne pronalaze jer mama je samo jedna i uvijek se njoj vraćaju. A posebno ako je taj sinčić plah, pomalo uplašen dječačić, željan prave ljubavi i jadnik koji nikad nema hrabrosti te drskosti uzeti život u svoje ruke.

Sjeća se Larry te male. Pa da, ona se zaista i zove Mala (vidi sliku čitaoče). Da je bilo neko drugo vrijeme, da je bilo više riječi i da sam umjesto pištolja nosio buket najljepšeg cvijeća kad smo se upoznavali, onako šuteći na pragu, mislim da bi razgovor ovako izgledao...

Larry: «Kako izgleda, pokucao sam na pogrešna vrata. Našao sam anđela u Hell’s hotelu. »
Mala: «Što tu stojite na pragu ljepotane? Uđite! Zovem se Mala. Mala Behemoth
Larry: «Dobar si komad, lutkice. Tko te to naučio primati nepoznate tako olako? Tko zna koji vrag ti može navratiti na vrata...»
Mala: «Da, vrag...»

Sjeća se da je imala ono nešto što ga je poput magneta odmah privuklo njoj. Jel’ to bio njezin pogled, nježan, ali prodoran, ili miris skupog parfema kojeg joj je sigurno kupio neki viši oficir trećeg Reicha zaluđen njezinim aristokratskim nogama? Bilo je nešto đavolsko u njoj, da, nešto za što bi Larry odmah prodao dušu... Mala je femme fatale u biblijskim razmjerima. Isto tako klasičan noir lik, fatalna ženska, puna misterija, obdarena neodoljivim tijelom te snažnog karaktera, zanosna u punom smislu riječi.

Viđenje Behemotha by Janne Voullet

U priči postoji, možda ne tako naglašeno, više kao neki slučajni podkontekst kojemu tu i nije mjesto za pojašnjavati. No spomenut ću nekoliko takvih motiva koji čine taj podkontekst. Pojmovi poput Biblijskog demona Behemotha, važnost duše za život čovjeka, invokacija demona, pakao kao domovina demona. Scena u kojoj se Dylan bori sa Behemothom, Behemoth je prikazan kao ogromno dlakavo čudovište s jednim rogom i krilima. No Behemoth nije opisan u tančine te prema različitim interpretatorima dolazi u svim mogućim verzijama (vidi sliku). Pakao koji se opisuje ovdje nalik je našoj svakodnevici, a najviše sliči Sclavijevoj birokratskoj verziji koju možemo vidjeti u epizodama Dnevnik DD #42 «Dva lica istine» i LU DD #30 «Čuvar uspomena». Sreli smo također Vraga ili demona na mjestu zvanom «Golcondi». Dylan kaže da pakao mora da je paralelna dimenzija, a u kasnijim epizodama saznajemo da postoji i dimenzija snova, dimenzija mašte, različite paralelne dimenzije stvarnosti, a iz #100 i dimenzija u kojoj živi dobra polovina Dylanovog oca. Duša je ono što održava čovjeka na životu, a demoni se hrane dušama.

Behemoth, Leviathan by William Blake

Postoji jedna biblijska alegorija ili mit koja govori da će se u zadnjim danima, danima Apokalipse boriti dvije zvijeri: spomenuti Behemoth (hebrejski «zvijeri»), tzv. zvijer sa zemlje i Leviathan (hebrejski «sklopljeni») sklopljena okretajuća zmija koja se još naziva i «zmaj iz mora» ili morska zvijer. Iza njih dolazi treća zvijer imenom Satan koja daje ovim zvijerima snagu i autoritet. Zvijeri simboliziraju snage koje dolaze sa mora i sa zemlje, simboliziraju pokrete i individue i vođe pa i nevidljive i natprirodne snage. Postoji unutarnji neprijatelj, postoji neprijatelj izvana, no netko treći upravlja svim time, a to stvorenje je Satana ili Đavo ili Vrag ili neko drugo ime. Poruka Boga čovjeku: “Jesi li sposoban rukovati sa unutarnjim neprijateljem, i neprijateljem izvana, a izričito onim zlobnim bićem koje je iznad svih njih –- meso, svijet i Vrag?”

Larry: «Ne, ne možeš znati... Ne možeš ni zamisliti... Što je to strah.»

«Ljepota demona» na momente prelazi granice horrora i misterija te poprima obrise strip-noira sa klasičnim mračnim tipovima širokog ovratnika i zanosnim fatalnim ljepoticama. Karakteri ovih noirskih likova odišu samoironijom, njihovo gledanje na svijet je jednolično, fatalističko, svijet je postao pakao i ništa dobroga se više tu ne nalazi. Muški likovi otkrivaju kobnu ljepotu žene ili u sličnom slučaju demona te mu se prepuštaju znajući da će ih na kraju uništiti. Žude za nečim, a ono je već tu ispred njih, samo oni ne žele to vidjeti. Atmosfera je pesimistična, mračna, onaj pravi biblijski negativac prikazan je u lijepom svjetlu. Sclavi je ovaj put napravio vrlo dobar hommage noir-filmovima te napisao novu neotkrivenu verziju Goetheovog Fausta, a Dylana je iskoristio kao poveznicu između ta dva svijeta. Još jedna neuobičajena karakteristika ovog broja je ta da je bodycount na nuli. Ako ne računamo one koji su već mrtvi. Ogromna Clarenceva majka imala je preveliku ljubav za svog sina, a to je dočarano proporcionalnim odnosom veličine njegove majke i veličine njene ljubavi prema njemu. «Ljepota» je jedna od skoro najboljih prvih epizoda, a koja odiše nekom suptilnom elegancijom i inteligencijom.

Trigo je vrlo dobar u ovom broju. Mnoštvo lijepih silueta, tamnih prostora, različiti načini kadriranja, a posebno je naglašena izrazito zarazna sekspilnost Male kod prvog, a i kod konačnog susreta. U DD #02 «Jack Trbosjek» Trigo je kreirao prikazu u kišnom kaputa sa širokim šeširom. Ovdje se također Varedo prikazuje konstantno noseći jedan te isti kišni kaput i šešir. Ovo je izdanje SD koje je većeg formata od sadašnjeg Ludensa, te sama veličina i svjetliji sken puno utječu na crtež. Naslovnica je odlična. Odmah bi nalijepio etiketu 666 prva klasa! Super dizajnirani demon u nekoj prastaroj knjižnici (no zapravo je riječ o arhivi) u klinču sa iznenađenim Dylanom. Dylan je u nestandardnom izdanju sa bijelom košuljom (koja se pojavljuje samo par puta) dok je prikaza Vraga crvene boja. Mala zamjena jer je Dylan u naslovnicama uvijek u crvenoj košulji.

Naprijed

DD EXT 5 Ubojice

DD EXT 07 Zona sumraka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    Super priča. Čak ni Trigo nije toliko loš, a naslovnica je zaista nešto posebno.
    22.11.2004
    18:24:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Neznam cemu ove 6ice i 7ice kad je ono po cemu se ova epizoda istice fenomenalni Trigov crtez. Sav nekako mokar, atmosferican i odmjeren, usporen. Ma odlican. Odlicno se uklopio u pricu i digao je na jedan visi nivo. Jedna od 2, 3 najbolje epizode Dilan Doga.
    22.11.2004
    20:20:00 sati
    Čoro
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    DeeCay, cini se da sam ja bio u grupi naprednih :)Celog leta je isla najava za novi strip na zadnjim stranama ZS i LMS i ja sam vise vremena provodio citajuci te teasere i zureci u tu nemoguce lepu i opasno strasnu naslovnici, nego sto sam citao Zagora i Marka. Od #1 sam se navukao a vec do #6 sam skupljao ponude za prodaju moje gorepomenute kolekcije. To je stvarno bio grom iz vedra neba za mene. Sto se ove epizode tice, visoke ocene ne datiraju iz tog perioda, sto je i logicno. Kasnija (odraslija?) citanja su to odredila. Jer tada sam ocekivao djavole i pakao, ali ne spakovane u film-noir. Sada sam zahvalan upravo na tome. Sasvim je sigurno da ova prica opasno odstupa od uobicajenih za DD-a. Naratorski tok joj daje poseban feeling a Trigo je ovde stvarno potrefio atmosferu. Mala je 100% famme fatale i svoje prstice je umesala i u odlicnom specijalu "Mefisto".
    23.11.2004
    05:05:00 sati
    Barker
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Odlična priča o zlu, đavolima, ženama i privatnim detektivima. U neku ruku preteča ne baš toliko uspele "Era morta".
    23.11.2004
    10:58:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    Što reći nego-čisti klasik. Dylan Dog se po prvi puta u svojoj karijeri susreće sa đavolom, i to u broju 6-đavoljem broju. Savršena priča, možda jedina priča zamotana u tipičnu noir atmosferu Londona, prikazivanje pakla kao samo druge dimenzije, korištenje različitih simbola na Sotonu i vraga,... nemam više riječi pohvala, čisti klasik., epizoda za one koju se prvi puta susreću sa dylanpm
    23.11.2004
    12:37:00 sati
    Mx2
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    jedna od najboljih epizoda ,naslovica simply the best ,bravo za recenzenta,
    23.11.2004
    14:00:00 sati
    ratnik svetlosti
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Ovo je svakako jedan od ponajboljih epizoda Dilana Doga bez svake sumnje. Zaista sam uzivao citajuci ovu pricu, sve je na svom mestu, iako ne vazim za osobu koja pada na srceparajuce pice, sto Demonska lepota jeste. A da sam se i sam zaljubio u Malu, pa priznajem, jesam, tada sam bio i sam mali djavolak, ni 15 godina nisam imao:)) Stavise, od tog doba jednu moju prijateljicu sam krstio Malom, gotovo je nikad nisam vise zvao po imenu, dakle punih 15 godina!;) Kako bilo, naslovna strana je najbolja Dilanova, a skoro rame uz rame za Martijev Osveta bozanstva Ra, koja je ipak nepikosnovena. Za neverovati je da je cak i Trigo odradio fenomenalan posao, eto mu osmice. Hvala nasem recenzentu sto se dosetio da konacno prikaze i ovu sjajnu epizodu siroj publici. Potpuno je to Demoska lepota zasluzila!!!
    24.11.2004
    02:33:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Definitivno u top 10 DD. Odličan strip, odlična priča. Čak i Trigo može proći. Zanimljivo je ovo zapažanje Mx2-a, strip o vragu u broju 6. Sclavi baš jako voli brojeve. A voli i paralelne dimenzije. Već ovdje pokazuje svoj prezir prema životu, jer kako reče Mala «s moje točke gledišta, ovo je pakao». Poslije će se uglavnom okrenuti samo takvim kritičkim osvrtima na život, depresivnim stavovima i mračnim egzistencijalističkim pričama. U svakom slučaju, Demonska ljepota spada u klasike.
    24.11.2004
    15:34:00 sati
    stinky
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Meni prva originalna epizoda Dylan doga uz sada taj remake. I ništa se nije puno promijenilo. Još uvijek klasična i bizarna ljubavna priča o demonki i duhu ubojice. Jedina zamjerka možda bila na nedostatak emocionalnih scena. Ali toj epizodi se rado vraćam i uvijek čitam kad sam raspoložen. U svakom slučaju se može reći da je originalna epizoda.
    28.11.2004
    18:30:00 sati
    hellblazer
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Crtež nije baš nešto, a priča je odlična, volim ljubavne priče. Jedna od najboljih recenzija.
    03.12.2004
    12:39:00 sati
    marvin
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Gledajući ispočetka,ovo je prva epizoda DD koja spada u grupu "klasici".Varedo i njegova pojava te zanosna Mala se jednostavno ne zaboravljaju.Eto,plaćeni ubojica se zaljubio u samog Vraga;-).Međutim,neke mi stvari pomalo smetaju.Naime,ne znam zbog čega je Varedo došao kod Dylana(to mi se inače dosta često događa čitajući DD),zar nije mogao sam naći Malu?Ili mama onog balsamiranog čovjeka;ona bi trebala imati preko 100 godina a ne izgleda baš tako.I događaji u knjižnici mi također nisu baš najjasniji ali dobro,možda ću morati još koji put pročitati ovaj strip.Sviđa mi se kako je prikazana Mala i njezino objašnjenje što je to pakao,mada se nikad nisam posebno palio na paralelne dimenzije i sl.Što se naslovnice tiče,ona je legendarna i naravno da je baš ona bila(t.j. kad je služila kao reklama u stripovima ZS i LMS)povod da kupim DD na kiosku.
    05.12.2004
    22:37:00 sati
    Aco
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Fenomenalna epizoda!Ne volim Triga ali slazem se sa prethodnim komentarima da je ovdje odradio dobar posao!Definitivno u top 10 DD!
    Sve pohvale za odlicno odradjenu recenziju!
    05.12.2004
    23:22:00 sati
    zveky
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 88%

    10, 9, 7, 10

    Svidja mi se ovaj deecayev dio recenzije; "Ljepota demona na momente prelazi granice horrora i misterija te poprima obrise strip-noira sa klasičnim mračnim tipovima širokog ovratnika i zanosnim fatalnim ljepoticama." Evo, to je ono što čini ovu epizodu tako dobrom!
    12.12.2004
    15:03:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Super mi je sto ste poceli u recenzije ubacivati slike iz stripova.
    25.01.2005
    16:37:00 sati
    Hari
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Sclavi je najbolji scenarista izdavacke kuce Bonelli, a ova prica je zivi dokaz za moju izjavu. Steta sto danasnje epizode DD vise nemaju onaj "feeling" koji se mogao naci i osjetiti u starim epizodama.
    22.03.2005
    12:45:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    9, 5, 10, 5

    Trigo je zbilja dobro nacrtao.Nadam se da ću ponovno sresti Trigov crtež.
    31.05.2005
    13:38:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Ovi prvi Dylani su svi odlični dok u novijim ima varijacija ali isto nije loše.
    17.07.2005
    19:33:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Noir je moj omiljeni filmski zanr. Hteo sam Trigu da dam 6, ali onda ne bi ovu storiju ocenio isto kao Dee Cay, Djole i Marvin. Kiky je prici dao 10-ku. Kad analiziram prvu sezonu izlazenja DD-a, ova epizoda je po kvalitetu na 7-8 mestu, a opako je dobra. E, gde su ta stara dobra vremena.
    21.12.2005
    19:32:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Aaaa jedna od mojih najdražih.Što da kažem klasik.Vrag i Dylan pod ruku.Dylan onako krakat i flegmast,a vrag opasan,cool lik.Fuma i pije ko smuk.Prava legendo.Što se tiče vražice hehe sam pogled na crtež je dovoljno realan.Priča je OK nije presjajna,ali jedna od boljih,senarij isto OK.Crtež pa OK ali nije presjajan.Nalovnica dosadna,ali jedinstvena
    05.05.2006
    17:31:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jedna fenomenalna priča i uopće epizoda...
    11.05.2006
    11:24:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • esse

    Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    03.02.2007
    22:12:00 sati
    esse
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Hej,Mala,jesi li za ples večeras?Noćas đavoli posječuju moju šumu...a puni mjesec privlači njene druge stanovnike.
    04.02.2007
    12:59:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Fantastična epizoda. Ne znam zašto neki daju 7, ali ova priča je stvarno jedna od boljih. Trigo mi nije baš drag, ali ovdje se stvarno potrudio. Čak mislim da je ovo njegov najbolji rad na DD. Naslovnica je stvarno extra.
    08.06.2007
    22:21:00 sati
    Akul
    uredi
  • gumiflex

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Vrlo dobra ljubavna priča. Mala se daje u filozofiranje o "paklu - našem svijetu - Zemlji" na isti način kao i vrag u DD Spec. 2 - Kraj?
    19.06.2007
    12:36:00 sati
    gumiflex
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 8, 10

    Čita se u jednom dahu, a to je najbitnije. Jako dobra i zanimljiva priča, iako pomalo zbunjujuća na trenutke. Možda bih je trebao pročitati još koji put!! Trigo vrlo dobar. Naslovnica antologijska, najbolja. Eh, da: Bloch je ponovno sjedokos (ono malo kose što ima i to drugu epizodu za redom).
    22.11.2007
    19:03:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    9, 8, 6, 10

    kao i neki, smatram da je trigov crtež pomalo razočaravajuć, jednostavno mi se nije uklopio.usporedimo koliko samo odskače fenomenalna naslovnica od crteža u stripu. no, ipak ću mu dati 6, jer nije da je toliko loš, već je neujednačen, na nekim mjestima mi je jako dobar, ali ima i dosta falingi, recimo bloch mi je katastrofa nacrtan, a i groucho nije onaj pravi. priča je također malo neujednačena. ideja je odlična, larry varedo je nezaboravan lik, jedan od najupečatljivijih na koje sam naišao u dylanu, cijela epizoda je jako napeta, no sa puno boljim uvodom i zapletam nego raspletom. eto, jedna od boljih prvih epizoda, s odličnom idejom, najavljuje koliko će dobar postati DD serijal. žao mi je što je lošiji crtež (stvar ukusa) pa to snižava ukupnu ocjenu.
    08.01.2008
    01:03:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Zbilja mi se svidio početak. Sclavi, poput pravog poete, raznim igrama riječi, predstavlja propalog ciničnog plačenog ubojicu, koji kao da je iskočio iz onih noir filmova s Bogartom ili Mitchumom. Međutim, poslije ovog genijalnog uvoda priča počinje biti malkice naporna; nema više poetike, odnosno, Dylan u maniri klasičnog detektiva pokušaje otkriti cijelu zavrzlamu. Ima tu propusta koje je ustanovio i kolega Aco: kog vraga je Laredo došao kod Dylana i kog vraga ovaj svoje usluge daje na raspolaganje plačenom ubojici. Ili je ovo još jedan primjer patetike kod Dylana koju moramo podsvijesno prihvatiti ili prislino zanemariti. Nije mi jasan ni onaj košmar u arhivi, a bogme ni kraj nije pretjerano dobar. Znaći, ima malo konfuzije i nedorečenosti. Trigo je solidan crtač i potrudio se dočarati noir-ugođaj, ali sam uvjeren da bi neki drugi crtač to učino još bolje. Uveo je i neku zbunjozu oko starosti određenih likova. Naslovnica je super, premda ne predočuje najsretnije radnju unutar korica.
    11.02.2008
    13:59:00 sati
    Inferno
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 6, 9

    evo sinoć sam je ponovo pročitao, i dalje je to jedna od boljih epizoda, ne spada u vrhunske, ali im je blizu, kako su neki već rekli - klasik
    16.02.2008
    22:37:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Vrlo, vrlo dobra, klasična epizoda. Jedino ju kvari Triggo. Naslovnica savršena.
    13.03.2008
    12:17:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Poncho

    Ukupna ocjena 81%

    8, 9, 7, 9

    Da budem iskren, ni ne sićan se dobro radnje... Nisan neki ljubitelj Dylan Doga ni horrora općenito, ali se sićan da mi se epizoda svidila... Onaj plaćeni ubojica, žena kao vrag i sl. Scena koju san zapamtio je naturalistička scena u kojoj dylan ili plaćeni ubojica, nisan siguran, zapišava neki zid... To je po meni ono nešto po čemu se ova epizoda izdvaja od drugih...
    06.04.2008
    13:48:00 sati
    Poncho
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Remek-djelo! Jedan od klasika zbog kojeg je DD toliko omiljen. Po meni je ključna atmosfera - sve protiče u onom poznatom noir ugođaju sve do konačne kulminacije i prvog (!) Dylanovog susreta s vragom, ili bar jednim od vragova... Fantastična je i morbidna scena sa debelom babom koja se brine za svog mrtvog sina - Sclavijeva genijalnost u punom sjaju.
    02.09.2008
    02:06:00 sati
    titeuf
    uredi
  • vope

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 6, 10

    I ja spadam u red onih koji su tada sa nestrpljenjem čekali novog junaka i istovremeno brisali slinav nos rukavom... Najbolja naslovnica u DD IKAD je fenomenalno odradila posao i privukla još jednog zaljubljenika u horor, doduše tada vrlo mladog ali perspektivnog što je vrijeme i pokazalo :)). Sama priča je dobra, višeslojna i dobro konceptualno odrađena ali mi, vjerovatno zbog lošeg crteža, nije ušla u red vrhunskih.
    02.09.2008
    11:45:00 sati
    vope
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Jebeno dobra priča o vragovima, jedan od onih klasika kakve više nažalost ne viđamo u ovom serijalu. Da ima (po)dosta nelogičnosti stoji, ali ja je svejedno svako toliko ponovno uzimam u ruke i čitam od gušta kao da mi je prvi put. Zanimljivo je da je prebivalište gospođice Male Behemoth smješteno negdje u Škotskoj, što je sigurno Sclavijeva zajebancija. Trigo donekle uspijeva držati korak, no svejedno ostavlja slab dojam. Naslovnica vrhunska. Klasik.
    26.09.2008
    00:21:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Posle Nekropolisa(za koga cu isto da napisem komentar) ovo je najbolji Dilan Dog. Autori su sve lepo upotpunili u pricu:Covek koji je vaskrsao(placeni ubica), djavo(zena?), zena starija od 100 godina(Klarensova majka), i na kraju sama pojava Djavola koji izlazi iz policijskog dosijea i Dilanu pruza dokazni materijal(pistolj). Fantasticno!!! A na kraju Gruco kaze Dilanu:"E onda idi do Djavola"! Zaista odlicna epizoda!!!
    27.09.2008
    18:45:00 sati
    misa
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Što reći...remek-djelo!
    19.10.2008
    18:52:00 sati
    Panon
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Jedna od najboljih naslovnica ikad, svih stripova uopće! Nije ni čudo da su je koristili kao reklamu. Bio sam klinac, uživao sam u ostalim ZS/LMS junacima, a onda se pojavio neki tip pred kojeg je iskočio vrag! Ta slika budila je neko uzbuđenje u meni, fascinirala me i istovremeno strašila. Jedva sam dočekao da se upoznam sa Dilan Dogom!
    Kad sam napokon pročitao 'Ljepotu demona' bio sam malo razočaran. Ne znam ni sam što sam očekivao, vjerojatno neko utjelovljenje strave. Danas, nakon ponovnog čitanja, mogu reći da mi je ovo jedna od najboljih Dilanovih epizoda.
    Crtež je ok, osim što mi glavni likovi ne liče na sebe. Dilan bi trebao izgledati kao što izgleda na naslovnici.
    Zanimljivo, Dilan nije završio u krevetu s nijednom ženom. Čini se da uz Malu Behemoth nije bilo mjesta ni za jednu ženu...
    30.10.2008
    09:42:00 sati
    Klukas
    uredi
  • Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    ok.
    03.12.2008
    15:22:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Svakako spada u top 10 najboljih Dylanovih epizoda.
    27.12.2008
    19:55:00 sati
    Death
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Laredov kašalj je legendaran, epizoda zanimljiva posebno volim te priče u kojima se spominje vrag pogotovo ako dobro izgleda. Naslovnica mi je jedna od naboljih.
    17.01.2009
    19:15:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    PREPORUČENA MUZIČKA PODLOGA:THE FOR CARNATION-S/T
    02.04.2009
    10:14:00 sati
    farrar
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 76%

    9, 7, 6, 10

    Ovi rani ddovi su stvarno dobri!čak ni ovi kasniji brojevi (do 200) nisu loši kad se dd uspoređuje sa ostalim tal.periodičkim stripovima.ovdje je jedino crtež loš,stvarno loš,a naslovnica je među top 10 Dylanovih
    04.05.2009
    23:51:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 61%

    7, 6, 4, 10

    Fantasticna naslovnica. Prica mi je srednja, do tog sestog broja jedna od losijih.
    27.06.2009
    13:20:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Prica jedna od boljih DDa, a za naslovnu stranicu i da ne govorimo - fenomenalna!!!   Ja nemem problema sa Trigom ko sto imaju neki citaoci, i mislim da je scenarij remek djelo.  Jedna od prvih DDa koje sam procitao, i isto jedna od najboljih.  Zadnja recenica se ne moze zaboraviti, nema veze ako budem zivio sto deset godina - uvijek cu je zapamtit.  

    28.01.2010
    00:48:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    "Ljepota Demona" iliti "Demonska lepota" je strip koji i dan danas, nakon 24 godine postojanja Dylana Doga ima apsolutno najprepoznatljiviju i vjerovatno, najbolju naslovnicu...Sotona koji izranja iz papira i Dylanova faca koja govori sta misli o tom cinu muskuloznog vraga je naslovnica za vjecno pamcenje. Claudio Villa, monster numero Uno...Sto se tice same "unutrasnjosti" stripa i ona takodje zasluzuje punu paznju...Gustavo Trigo je crtac u cijem crtezu uzivam i steta je sto vise ne crta Dylana (barem mislim da ne crta). Radi se o posebnoj vrsti crteza, samo za probrane sladokusce. Mnogima se ne svidja, ali meni je iskreno veoma zanimljiv (Dylan mi se cini znatno masivniji kada ga crta Trigo, te vise lici na normalnog covjeka (nije zgoljav kao u ostalim stripovima)). Lik Male mi je izuzetno erotican i lijep...Uvijek kritikujem preveliku kolicinu zenske ljepote u Dylanovim epizodama, ali Mala je Mala, ona mora biti ovako lijepa...:) Likovi balzamovanog covjeculjka i njegove mame od pola tone su mi takodje jedni od najupecatljivih ikad...A Larry, taj stari vuk...Zavidim mu sto je spavao sa zenom koja je u stvari, mnogo vise od zene u svakom pogledu. Larry, idi do vraga, prokletnice matori! :)) U svakom slucaju, strip za pamcenje, medju top 10 sigurno. Jos uvijek ponekad uzmem ovaj strip i procitam ga, iako se gotovo citav raspao, pa sam ga morao lijepiti selotejpom...

     

    28.01.2010
    22:24:00 sati
    Winter
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedna od najboljih prica

    17.08.2010
    11:30:00 sati
    poison
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 8, 7, 10

    Epizoda kojoj se uvijek rado vracam. Legendarna scena s majkom i sinom, odlicna ideja s paklom, samo malo steka dio s ubojicom. Medjutim ubacivanje starog, cinicnog Larryja daje poseban stih ovoj epizodi. Ukupno gledajuci najslabija karika je Trigo, koji se ipak popravlja kako strip ide kraju.

    17.08.2010
    17:36:00 sati
    Manetola
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 88%

    10, 10, 6, 10

    Sve za 10, osim crteza, Trigo mi jednostavno ne lezi

    31.08.2010
    15:57:00 sati
    doktor78
    uredi
  • boris84

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Solidna prica u kojoj je, cini se, pomalo nepotrebno ubacena pretjerana doza nadrealnog. Viljina naslovnica gotovo savrsena, svakako jedna od trademark naslovnica Dylana.

    30.11.2010
    20:01:00 sati
    boris84
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Još jedna od početnih DD-epizoda koja je imala ponešto drugačiji efekt na mene jer sam se bio navikao na DD-a iz kasnih osamdesetih, ali svejedno u redu priča. Trigov uvjerljivo najbolji rad na DD-u, a naslovnica basnoslovna.

    08.04.2011
    22:16:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Charlo

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kultna epizoda, scenario odličan, crtež fenomenalan, naslovnica najbolja IKAD. Vraća u djetinjstvo.

    23.08.2011
    23:52:00 sati
    Charlo
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    Neke stvari su prejednostavno ubačene u strip. Ili strip nije toliko dobar, ili ja još uvijek nisam pravi Dylanovac. Vrijeme će pokazati kada pročitam još epizoda. Naslovnica odlična!

    08.05.2012
    03:29:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Sjajan početak ali onda priča počinje polako padati. Svejedno jedna od upečatljivijih priča Dylan Doga.

    21.05.2012
    18:41:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 7, 10

    Zbog naslovnice sam i ja očekivao nešto strašnije i drukčije od onoga što je među koricama, no priča je intrigantna i zanimljiva. Mali minus ide Trigu. Naslovnica je stvarno za desetku!

    22.06.2012
    14:21:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Na naslovnici mi je Dylan malo ružan. Inače sve je dobro.

    17.07.2012
    00:06:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    «Ljepota» je jedna od skoro najboljih prvih epizoda, a koja odiše nekom suptilnom elegancijom i inteligencijom.

    S ovim je sve rečeno. Nemam što za dodati.

    02.11.2012
    10:42:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 73%

    8, 6, 7, 10

    Ovaj strip svojom pričom vuče da ga pročitaš,mada za moj ukus u njemu ima previše fantaziranja. Likovi,svi redom zanimljivi. Crtež izgleda "nespretno" ali je dobar. Za naslovnicu nemam prigovora.
    14.11.2012
    23:56:00 sati
    Oki
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna epizoda, Sclavi je maestralno ukomponovao noir, horror i uzas zivljenja na ovoj planeti.

    DeeCay je sve najbolje rekao u dva poslednja pasusa.

    Trigo je ovde najbolji! Odlicno kadriranje i sencenje! Villina naslovnica isto mnogo dobra!

    31.12.2012
    12:06:00 sati
    going going
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 7, 10

    Čudna i zanimljiva epizoda. Likovi totalno spaljeni, Trigo je moga i bolje, naslovnica vrh.

    04.08.2013
    07:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 39%

    4, 3, 3, 9

    Jedna jako zaboravljiva priča, prolog je zanimljiv ali poslije toga sve se nekako razvodnjava. To je slučaj i u većini ostalih DD-ova koje sam pročitao ali tamo barem ima kvalitetnog humora a ovdje ništa.

    Ovaj crtež mi je dosta loš, nekako mi je neugledan. Naslovnica je stvarno dobra.

    08.08.2013
    10:35:00 sati
    Opti
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Fenomenalna prica s odlicnim crtezom i solidnom naslovnicom!!!

    17.08.2013
    19:57:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 6, 10

    30.08.2013
    14:28:00 sati
    coszinus
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 5, 8

    Priča nije loša, ali crtež je ŽIVI UŽAS!

    Tko je Trigu dao da crta Dylan Doga da mi je znati! :(

    Naslovnice je super.

    19.09.2013
    23:52:00 sati
    macca1985
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Solidno. Dobra priča u kojoj puno saznajemo o Blochu. Naslovnica poznata kao reklama za DD-a iz ZS i LMS stripova na zadnjim reklamnim stranicama.

    19.06.2014
    22:37:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 28%

    3, 3, 2, 4

    05.08.2014
    15:40:00 sati
    Peci
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Paralelni univerzumi
    Kod: NN LIBG 9
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 17.9.2014. 23:43:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 580
  • Planeta Hulk
    Kod: HULK DRKW 2
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 15.9.2014. 21:20:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 466
  • Davitelji
    Kod: TX ZS 969/971
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 12.9.2014. 20:20:00
    Autor: Zoroasterixx
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 671
  • Igre moći
    Kod: TX LIB 58
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 12.9.2014. 20:07:00
    Autor: Dudley Smith
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 606
  • Dragonero
    Kod: DRGN VEC 1
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 9.9.2014. 21:22:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 695

Aukcije

  • Alan Ford br.300
    Vrijeme: 07.10.2014 08:02:36
    Prodavač: kafere
    Cijena: 8 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 0
  • Alan Ford br.302
    Vrijeme: 07.10.2014 08:02:36
    Prodavač: kafere
    Cijena: 8 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 0
  • Alan Ford br.304
    Vrijeme: 07.10.2014 08:02:36
    Prodavač: kafere
    Cijena: 8 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 0
  • Alan Ford br.305
    Vrijeme: 07.10.2014 08:02:36
    Prodavač: kafere
    Cijena: 8 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 0
  • Alan Ford br.306
    Vrijeme: 07.10.2014 08:02:36
    Prodavač: kafere
    Cijena: 8 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 0

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kaznionica na jezeru
    Kod: ZG MX 18
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.7.2014. 12:08:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1374
  • Crna krv
    Kod: ZG LUSP 30
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 10.7.2014. 21:12:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1300
  • Verybadovo oružje
    Kod: ZG ZS 786-788
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 22.8.2014. 17:24:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1041
  • Doktor Knox
    Kod: ZG ALM 13
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 18.8.2014. 23:21:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1026
  • Izvor života
    Kod: TX ZS 219
    Ocjena: 40%
    Vrijeme: 17.7.2014. 23:41:00
    Autor: bjelolasica
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 840

Aukcije

Forum