Morgana

Dylan Dog

DD LEX 25 | 96 str.

Ranog jutra madam Trelkovski, inače čuveni medij i spiritist, bane Dylanu Dogu na vrata najavljujući sveopći užas koji se približava. U isto vrijeme tajanstvena djevojka doputuje u London u potrazi za Dylanom...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 94%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*7

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Morgana
    DD LEX 25
  • Morgana
    DD ZS 25

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Morgana
    DD SR 25

ZANIMLJIVOSTI

  • druga epizoda iz tzv. kvadrologije epizoda o odnosu Dylana i Xabarasa, nakon "Zore živih mrtvaca"
  • prvo pojavljivanje madam Trelkovski, jednog od rijetkih likova koji se pojavljuju i mnogim drugim epizodama, postavši tako dio Dylanove družine

Ovom epizodom je obilježena druga godišnjica izlaženja Dylana Doga, te su autori odlučili da nas očito počaste jednom nadasve neobičnom i pomalo drugačijom epizodom od onih na koje smo do tada navikli. I opet tu imamo svega i svačega, naizgled konfuzno i razbacano djelo koje na prvi pogled nema veze sa zdravim razumom ( u redu, malo koja epizoda DD-a ima veze sa zdravim razumom, jer inače to nebi bio dobri stari Dylan kakvog svi poznajemo i volimo), ali kada malo bolje promotrimo ovu epizodu pomalo shvaćamo da se ovdje krije smislena i prilično zanimljiva priča.

Ali kako objasniti taj užas koji jednog jutra najavljuje Madam Trelkovski? Koji je smisao isprekidane radnje gdje se London sadašnjosti naglo, bez ikakvog objašnjenja, pretvara u London surove i apokaliptiče budučnosti, gdje vladaju živi mrtvaci, a ljudska rasa je postala manjina u bezizlaznoj borbi za preživljavanje u strahu da ne budu pojedena? I tko je dovraga ta tajanstvena djevojka Morgana, koja je nesvjesno u središtu svega toga?

E pa, sav taj užas, ti živi mrtvaci koji vladaju svijetom budučnosti predstavljaju jednu moguću stvarnost koja bi se mogla dogoditi ako naš junak Dylan ne sprijeći čovjeka koji ima moć takvu budućnost i ostvariti. A tko je taj čovjek? Pa, Xabaras naravno! I tako nakon dvije godine autori su odlučili ponovno vratiti Xabarasa na scenu, ali postoji "mali" problem. Xabaras je mrtav, barem fizički, ali njegov duh je itekako živ, i egzistira u obliku ektoplazme, a kako bi se cijelim bičem vratio u život, potrebno mu je nešto što mu samo Dylan može dati, a to je njegova krv. I tu dolazimo do prekretnice u serijalu o Dylanu Dogu, jer nas Sclavi bombardira sa saznanjem da je Xabaras nitko drugi do Dylanov otac. Ah, kako edipovski (ili šekspirijanski, kako vam drago)! Zakleti Dylanov neprijatelj je zapravo njegov vlastiti otac! Sclavi namjerno ovdje ostavlja prazninu u objašnjenju dotičnog očinstva, i sve ostaje misterija i spoznaja sa kojom će se Dylan boriti ne želivši je priznati samom sebi. Svi znamo da će se sve ovo razjasniti u epizodi "Priča o Dylanu Dogu", ali ja se ovdje neću obazirati nju te ću se pretvarati da je nikad nisam ni pročitao.

Xabaras i uspije u svome naumu zahvaljujući Morgani! A dotična gospodična po kojoj je i nazvana ova epizoda u cijeloj je ovoj priči i sama prava misterija nikad do kraja objašnjena, jer činjenice o njoj nam autor daje na kapaljku, ali njezin utjecaj na Dylana je velik. Nju upoznajemo na njezinom putovanju do Londona kao djevojku muče neobjašnjive more u kojima vidi mrtvace kako ubijaju ljude. Po karakteru je tip zaljubljive, pomalo tupave djevojke, koja je zaljubljena a niti sama ne zna u koga. Isti je slučaj i sa Dylanom kojega muči isti slučaj i on je zaljubljen, ali isto nezna u koga (baš zanimljiv razvoj dogadjaja). Ovu njegovu zaljubljenost možemo shvatiti kao predosječaj, ili kao njegovo famozno peto i pol čulo, da bi se uskoro moglo nešto dogoditi. I iako je Morgana naizgled obična djevojka i ostavlja dojam tupavo zaljubljene tinejdjerke koja se zaljubila u zgodnog Dylana možda slučajno pročitavši nešto o njemu iz novina (kao i mnoge druge djevojke do tada), ona je za mnoge, a posebno za Trelkovku, vijesnik smrti, i kako se ona sve više i više približava Londonu, Trelkovska osječa da se zlo približava. Da, naša mala priprosta Morgana nije nitko drugi do jedan od Xabarasovih mrtvaca, koju je on iskoristio kako bi namamio Dylana u selo Undead za svoje vlastite sebične interese. Zanimljivo je kako se u svom tom užasu krije zapravo jedna romantična ljubavna priča i to na tipično dylandogovski način; Morgana je zaljubljena u Dylana, otkada ga je vidjela u koloni mrtvaca kada je prvi put stigao u Undead kako bi se borio protiv Xabarasa, ali ne samo to, nego je ona u njega se zaljubila već jednom davno i to prije 300 godina. 300 godina??? I ovdje sama ličnost Dylana ulazi u jednu novu dimenziju, dolazimo do mnogih obrata, te se postavljaju mnoga pitanja: Tko je Dylan Dog zapravo? Reinkarnacija osobe koja je rodjena prije tri stolječa? Duh? Ili možda jedan od Xabarasovih mrtvaca, doduše malo rafiniraniji, kao i Morgana, jer nije samo isprazna mesožderna ljuštura, nego ima i razum i osječaje? Tko zna ako ćemo ikada i saznati pravu istinu o Dylanu, i iako će u budučnosti već i biti ponudjena neka šupljikava kvazi-objašnjenja, nekako mi se čini da Sclavi namjerno nama samima ostavlja da interpretiramo Dylanu ličnost kako god to želimo, samo zato da naš junak bude što misteriozniji i samim time i privlačniji.

Zanimljiv je ovdje i lik dotičnog crtača stripova Reeda. Ne može se čovjek oteti dojmu da su se ovdje Sclavi i Stano pomalo našalili i na svoj račun, i kroz taj lik sami sebe ubacili u cijelu priču. I umjesto da se prikažu u najboljem svijetlu, od svih likova u ovom stripu Reed je ipak najneurotičniji i najizgubljeniji u svemu tome. Prema istim vizijama koje proganjaju i Morganu, on je nacrtao strip koji predvidja tu zlokobnu apokalipsu budučnosti, strip koji ovdje nije samo običan strip nego kao neka misteriozna knjiga proročanstva. Opet sa drugog aspekta promatramo Reeda kako kroz čitavu epizodu sjedi u svom ateljeu i crta strip u kojemu su glavni akteri naši junaci... i što je sa time htio autor reči? Sve se nazire u rečenici koju izgovara Dylan Morgani da možda sve ovo što se dogadja i nije san ili stvarnost nego samo priča iz stripa? Možda se radi o jednoj od onih "jeftinih" dylandogovskih filozofskih razmišljanja koju sam ja shvatio kao da gospodar svemira, Bog, ili u koga već tko vjeruje, je kao strip-crtač koji crta (tj. upravlja) našim životima, i kao smišlja različite verzije naše stvarnosti i budučnosti, okrutno se igra sa našom sudbinom, kao u sceni u kojoj nam se prikazuju verzije odnosa Dylana i Morgane. Pa tako u jednoj stvarnosti Morgana ubija Dylana sa grupicom svojih kolega zombija i to je možda u nekoj verziji stvarnosti i Dylanov kraj. U drugoj stvarnosti Groucho sprečava Morganu da pojede Dylana ubivši je, on preživi ali Morgane umire, dok u trečoj stvarnosti kojom se i nastavlja radnja, obadvoje prežive (jer nije jasno dali Morgana na kraju umire ili ne). Barem sam ja tako shvatio ono što je "pjesnik" ovdje htio reći, ali kako je namjerno ova cijela storija iskomlicirana, svakome čitatelju je ostavljeno da je proizvoljno tumači kako želi, jer sve ovo je naravno samo moje mišljenje. A objašnjavanje onoga što Sclavi želi da nam svima kaže sa svojim metaforama i alegorijama već mi je postalo i pomalo naporno, jer tog čovjeka stvarno treba dati proučiti i studirati tu njegovu ličnost. Pa i zadnja scena gdje Reed sam sebi govori kako više nitko ni ne čita stripove, nije li time Sclavi sam sebi zabio autogol pitajući se ako je ovo što on radi, pisanje scenarija za stripove, obična glupost i gubitak vremena? Dali on to ismijava sam svoj zanat i podsvjesno nam se ruga, nama strip-fanovima?

Ipak sve u svemu, Sclavi i Stano se ovdje sjajno nadopunjuju, prvi sa svojom pričom, a drugi sa crtežom. Skokoviti prijelazi gdje u jednoj sceni se mirni London pretvara u ruševinu budučnosti, kao u sceni sa taksijem, gdje se idilična vožnja u jednoj sličici pretvara u pravi pakao u drugoj sličici, su dosta efektni, i samo pridonose osječaju te nekakve sablasne tihe jeze koja se provlači kroz epizodu. Zanimljivo je vidjeti i kadrove u stripu crtane iz žablje ili ptičje perspektive a ne striktno samo iz ljudske, kao u prvoj sceni pokopa gdje svečenika i ukopnika promatramo iz groba kroz Morganine oči, ili trenutak kada gledamo užasnutu Morgana kako se uzdiže iznad Reedovog tijela te tu scenu promatramo iz ležeg položaja. Takve i slične stvarčice samo naglašavaju atmosferu, i kroz njih nam autor omogučuje da se i sami još više uživimo u cijeli strip. Stano je pomalo i minimalist i ne zamara se previše okolinom i koncetrira se prvenstveno na lica i fizičke ekspresije, ali to je na kraju i najvažnije.

Zacijelo će se naći i onih kojima ovaj strip i nije nešto posebno, ali ja ga doživljavam kao eksperiment, kao pokušaj uvodjena novog načina pripovjedanja priče, malo drugačijeg i kompleksnijeg nego što smo to do sada naviknuli, i iako ima kasnijih epizoda koje baš se i nisu proslavile pričajući priču na takav način jer se na kraju cijeli smisao i ideja zagubila negdje, takoreći, medju slikama u stripu, ovaj put se to ipak po meni nije dogodilo i eksperiment je bio uspješan.

Naprijed

DD LEX 24 Ružičasti zečevi ubijaju

DD LEX 26 Poslije ponoći

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • ken2

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Ne mogu vjerovat da ova recenzija stoji već 10 dana bez komentara, pa evo da probijem led.
    Ova epizoda mi je od onih izdatih u Dnevniku najživlje ostala u sjećanju. Zbog Morgane. Od svih dilanovih cura ona mi je bila najdraža, vjerojatno zbog toga što se u njihovom odnosu krilo nešto dublje nego što nas je 'zaljubljivi' Dylan navikao.
    Danas mi ova epizoda nije tako dobra kao prije, a razlog leži u razočaranju koje je izazvala 'Priča o Dylanu Dogu'. Nije mi leglo, iako nije blesavo.
    01.05.2004
    22:15:00 sati
    ken2
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Morgana je posle Posle ponoci, koja je za mene najbolja epizoda i uz Doktor Ksabaras prica koja je na mene ostavila najdublji utisak. Iako sam je prvi put citao jako davno, 1988, ono sto sam tada doziveo moze se opisati sa "j..e lud zbunjenog". Ponovna iscitavanja Morgane nisu nista promenila, prosto nisam uspevao da uhvatim ni delic onoga sto je Sklavi hteo kazati, ako je uopste i on znao sta hoce. Bar do Price o Dilanu Dogu, koja razjasnjava pilicno toga, ali na banalan, i za mene krajnje razocaravajuci nacin. Ali da se vratim Morgani. Ne bih rekao da je ona priglupa devojka, samo je zaljubljena, to sto ne zna u koga, krivica je do Sklavija a ne do nje. To sto prica ima vise mogucih zavrseteka i jeste plus za pisca, jer citaoca tera da se zamisli, da pokusa da sam odabere pravi kraj, ako takav uopste i postoji, bar dok (i ako) nas Sklavi ne pocasti sa pravim objasnjenjem ko je Dilan Dog u stvari. Epizoda koja sama za sebe malo govori, ali koja je svakako veoma intrigirajuca, ali se (bar se nadam) uklapa u ovaj mozaik zvani Zitije Dilanovo, koji je, za sada, uzasno konfuzan i bez prave predstave o konacnoj slici istog. U svakom slucaju, to je epizoda koja prosto prisiljava citaoca da i dalje, s neuspehom, kupuje, cita i proucava Dilana, a sve u nadi da ce doci do konacne istine. To su razlozi zasto sam visoko ocenio ovu jubilarnu, 25-u epizodu Dilana Doga.
    02.05.2004
    20:02:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Od svih epizoda sa Xabarasom,ova mi je nekako najgora.Opet imamo jedan pomalo neobičan i konfuzan tok priče ali na to smo već navikli,zar ne?Ipak,neki se zaključci ipak mogu donijeti a sad jesu li ispravni ili ne neka kažu "stručnjaci".Morgana je OK cura,onako dobra, naivna i pomalo zagonetna,(čak sam se i ja zaljubio u nju) a u biti je glasnik užasa. Strip sam pročitao 2 puta ali me jednostavno ne ne dira toliko kao "Priča ni o kome",mada ni izbliza ne pratim toliko detaljno DD kao npr.Djole,Stinky,kiky i ostali pa sam možda propustio nešto bitno.Zanimljiv je crtač stripa, o njemu bi se moglo rapravljati.Stano mi je u DD1 super,ovdje standardan.Mora mu se priznati da je u crtanju zombija nenadmašan(izgleda da se specijalizirao za njih).
    06.05.2004
    12:51:00 sati
    Aco
    uredi
  • vlaki

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Nisam odavno citao ovu epizodu, koja mi je u mladjim godinama bila neshto vrlo dobro, misticno,epizoda koju najvise pamtim, i volim.Svidjaju mi se epizode koje radi Stano,ne znam kako bi mi izgledala Morgana ako je sad ponovo procitam, s obzirom da par epizoda koje sam mnogo voleo i mislio da su vrlo dobrog scenarija, ispostavilo se da su povrsne.
    06.05.2004
    14:40:00 sati
    vlaki
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Morgana, mon amour!
    Ovo je prvi strip u mom zivotu koji me je kao klinca ostavio sa masom upitnika iznad glave i bio preprocitavan ne samo da bi se podsetio nekih efektnih scena. I danas je to jedna od top 5 epizoda. Ceo strip odise nekom tugom u koju se citalac lako da utopiti i posle je naravno lako izgubiti osecaj za prostor i vreme, za strip u stripu i u zivotu, i svakako pozeleti da on/ona moze napisati nesto slicno ( ja naravno nisam ni probao :) )
    Voleo bih da ovo imam u velikom cartonato formatu zauvek i dan vise.
    18.05.2004
    21:38:00 sati
    Barker
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    Nisam jos čitao ludens izdanje
    ali ova epizoda je dobra i na zutom papiru:)
    25.05.2004
    12:59:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Odlicna epizoda. Izaziva te da citas 5-6 puta, ali postaje ponovo zbunjujuca kad mnogo godina kasnije procitas "Pricu o Dilanu Dogu". Elem, crtez je zapanjujuce dobar sa odlicnim prelazima iz zombijevskog kosmarnog Londona u "realni" London i obrnuto. Svidja mi se i poigravanje perspektivom kao i povremen osecaj plovidbe kroz kosmar, zatim ocigledna paralela izmedju Morgane i Dilana (dorucak, spagete kasnije, itd), pazljivo odradjen tok radnje...odlicno! Crtez je kao i uvek, impresivan, lik Morgane odlicno osmisljen, kao i lik Reeda. Gruco ovde kao da deluje jos irealnije nego inace. Scena u kojoj puca Morgani u glavu je u najmanju ruku cudna, a nagovestava da Gruco vidi ono sto Dilan ne vidi: da je Morgana zombi. Moracu se podsetiti epizode "Prica o Dilanu Dogu".
    14.07.2004
    09:11:00 sati
    Bilja
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 48%

    4, 5, 5, 6

    Nakon ovog broja odlučio sam više ne čitati Dylana. Jednostavno, loša priča, loš scenarij, loš crtež i osrednja naslovnica.
    21.09.2004
    12:07:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedan od najboljih Dylana svih vremena, predstavlja ne samo dio tetralogije Stano-Xabaras nego i nerješivu komadinu zagonetke iz mozaika (namijenjenog svim samoubicama u dilemi da li povući obarač ili ne) u narodu poznatom kao DD Unified Theory. Onaj ko riješi "Morganu", samo će se prije odvažiti da povuče spomenuti obarač jer će skužiti da nije ništa bliži konačnom rješenju. Mi ostali se možemo nadati da će ova "neizdrživa napetost potrajati". Skupi su meci.
    09.11.2004
    01:35:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Epizoda i pol! Baš po mom ukusu...
    20.11.2004
    11:33:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Xabaras kakvog svi mi volimo... podmukao i iza kulisa do samog zavrsnog cina.
    05.12.2004
    14:15:00 sati
    poshtar
    uredi
  • zveky

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Odlicna epizoda!Sjecam se kad je izasao ovaj broj(Dnevnikovo izdanje) bilo je ljeto,citao sam ga na moru i moram priznati da mi je tada bio ocajan(onda sam jos uvijek bio u fazi ubijanj, klanja i plitkih prica:))!Dugo nisam imao zelju da ga ponovno citam(kakva greska:))i onda sam ga prije nekih 7,8 godina opet procitao i odusevio se!Mislim da mi je od tada bio jos nekih 10-ak puta na repertoaru.Jednostavno sjajna epizoda!Stana iskreno bas i "ne varim",pa mi je crtez jedini nedostatak ali sve ostalo je odlicno!
    05.12.2004
    23:51:00 sati
    zveky
    uredi
  • Vido

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    EH..Morgana,Morgana,Morgana...
    Imam jednu zanimljivu priču i nadam se da nećete mislit da sam i sada tako lud kao što sam bio onda.Da se mogu vratiti kroz vrijeme sigurno da bi postupio drugačije..Ali-kako kažu: ne valja plakati nad prolivenim mlijekom.Sve bi ih lijepo zaključao u magazin da i moji potomci mogu uživati.Stvar je u nemirnoj savijesti koja mi nije dala da zaradim ni da spavam, a i puko me neki uvrnut bijesni film.
    Kada sam prvi put čitao Morganu bio sam oduševljen! Helingenov povratak i Sedma runda su ostali u pozadini naj stripa ikad. Čitao sam je iznova i iznova i nadao sam se da ću jednog dana upoznat curu koja će joj biti nalik, da ćemo se vjenčat i odgojit puno malih Morgana :)
    Maštao sam o tome da zajedno jedemo špagete i pijemo kapučino uz zemičke :) Ah-baš sam se raznjanjio! LUUD JE-LUD!! :)
    Ali jedan dan sam napravio nešto stvarno glupo-iako je,začudo u ono vrijeme to imalo smisla.Uzeh svu svoju kolekciju stripova,koju sam marljivo sakupljao odkad znam za sebe i kroz balkon u vrt! Dvije litre benzine i šibica, na ušima walkman (coolchamber-the roof is on fire), u ruci lopata, a u glavi košmar(bijah naime mlad delikvent odan mnogim porocima).Gorili su do u kasnu noć, a ja sam kao hipnotiziran gledao u tisuću užarenih krijesnica što ih vjetar raznosi po susjedstvu. A zašto?
    Od tisuća samo jedan nije izgorio. Pogodi koji?
    07.12.2004
    01:36:00 sati
    Vido
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalno epizoda!!! Sclavi, majstor za epizode sa paralelnim svjetovima "is bringing the goods once again" :))
    Jedna od 3 najbolje epizode DD koje sam ikad citao. Epizoda postaje sve bolja i bolja da bi na kraju kulminirala.
    06.01.2005
    23:16:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Oz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    "Mrtvi su pobijedili, draga moja! Spas predstavljaju samo malobrojne izolirane oaze čiji su stanovnici neprekidno drogirani da se ne bi sjećali. Da, da se ne bi sijećali..
    Ali ni to nije uvijek dobro. Povremeno napuštaju skloništa i vraćaju se, kao da se ništa nije dogodilo. Zbog čega?
    Možda su, jednostavno, i sami mrtvi, pa je to, zapravo ono što bi i željeli zaboraviti."
    "Idem se prošetati, večeras sam već dosta radio. Bojim se da nisam u stanju više išta pametno smisliti večeras... Uostalom, glupo je nadati se da postoji netko tko čita moje stripove...mislim...netko živ... Da, sada se samo u mrtvace mogu pouzdati..."
    10.01.2005
    23:19:00 sati
    Oz
    uredi
  • Ukupna ocjena 11%

    1, 1, 1, 2

    Ajme meni!Ako Dylan ovako nastavi,dokle će doći.Crtež je katastrofalan.Stano je možda dobar za crtati naslovnice,ali za strip...Barem sam od Ville očekivao da napravi dobar posao.Ne.Ni to.Tokom stripa čovjek ne zna što je san,a što stvarnost.Sclavi-razočarao si me!!!
    08.05.2005
    09:44:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 33%

    2, 3, 4, 6

    Ovdje su scenarij i crtež grozota.Ja sam Dylana kako će se boriti protiv zombija,a on se žvali sa Morganom.
    01.06.2005
    14:03:00 sati
    Pierce
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    5, 7, 4, 8

    OVAJ MI JE STRIP DOBAR,ALI PRIČA JE JAKO ZBUNJENA I JEDNOSTAVNO JE SKUŽIŠ TEK NA KRAJU(PA NI ONDA !),A CRTEŽ JE OGAVAN(ONE ČUDNE CRTE NA BRADAMA LIKOVA,IZUZEV TOGA CRTEŽ JE PLUS).NO,ZA RAZLIKU OD PRIČE SCENARIJ JE DOBRO POSLOŽEN,I VIDI SE DA SVAKO IMA SVOJE MJESTO U STRIPU.PLUS NASLOVNICI DIJELOM TOGA ŠTO JE EKSKLUZIVNI NASTAVAK "ZORE ŽIVIH MRTVACA"-DAKLE PRVOG DD-a UOPĆE(NEMOJTE MI REĆI DA TO NISTE PRIMIJETILI)
    28.06.2005
    00:21:00 sati
    Sasa_Killer
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Jedna vrlo dobra epizoda.Ima stvarno dobrih horror scena ka ono sa babama zombijima i dobrih baza kad Dylan čita strip.Iskreno,nakon prvog čitanja ova mi se epizoda nije pretjerano svidjela ali kad san je prolista par puta svatija san da je to prlično kvalitetna epizoda i nikako nije dosadna.Stanov crtež mi je baš za Dylana.
    20.07.2005
    16:49:00 sati
    vice
    uredi
  • Ukupna ocjena 30%

    2, 2, 4, 6

    Po mom mišljenju - koma epizoda, priča je katastrofa, sve te spike oko Xabarasa mi nisu nikad sjedale.
    Žal mi je bilo kaj sam ovo dobio u paketu sa još 2 stripa.
    01.06.2006
    00:29:00 sati
    Ranmi
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 52%

    3, 4, 8, 7

    Jedan od najgorih stripova koje sam ja pročitao, šta više Sclavi komplikuje, a ni sam ne zna šta hoće da kaže, bezveze mi je ova epizoda!!!
    20.08.2006
    10:18:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 46%

    5, 4, 4, 7

    Kad sam kupio ovaj strip, mislio sam da će biti odličan pošto je to nastavak zore živih mrtvaca te zbog autora ovog stripa.Stvarno sam puno očekivao od ovog stripa No akon čitanja sam se jako ,JAKO razočarao. Em pola toga nisam u potpunosti shvatio, em je Stano stvarno loše nacrtao likove, pogotovo kad koristi one crtice Sva sreća da je prestao s tim...Jedino je Villa kolko tolko popravio prosjek.
    30.06.2007
    21:47:00 sati
    Akul
    uredi
  • Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Usred te puste i nepotrebne raskoši,Primjećujem da gajite svinje i kokoši. Kratko rečeno. A nešto duže rečeno: Kultna epizoda - da. Opet inovacije - da. Međutim, to za mene nije dovoljno da bih je vrednovao kao vrh. Svo to metastripovanje i poigravanje - više odmaže no što pomaže. Na neki način, ovo je potenciranje stare ideje sa Zonom sumraka, dotjerano do košmara bez glave i repa. Depresije i malodušnosti na tone, života na žličice. Mrtvi su pobijedili, svijet živih mrtvaca - da, ali samo u tvojoj glavi Sclavi. Drugim riječima, dobro promatranje života, a pogrešno tumačenje = šteta. No, ono jedino što vrijedi u ovoj priči, što nam se usjeklo u srce nekad (a vidim kod kena2 i DJ-a još uvijek) - ljubavna priča. Ima neke melankolije, neke sjete, neke neostvarenosti (i neostvarivosti) što korespondira stvarnom životu; kao da lebdi negdje takva nemoguća ljubav, dublja i jača te nedohvatljiva za nas krhke i konačne jedinke... eh, dosta kontempliranja, natrag u veliki prljavi svijet. Morgana je prava ženska, nije Dylan tako naivan. Ali iluzija. Umjesto epske ljubavi, Sclavi nam (godinama kasnije) servira vlastitu psihopatiju - bijedno. Ovo mu ne cijenim, a ni ne opraštam. Na žalost, Morgana postaje tamna sjena, mrlja koja sada vjerno prati našeg junaka. Trebalo je to drukčije.Ah da, sama epizoda koristi neke elemente Fulcijevog City of the Living Dead - živa djevojka u grobu, spiritistička seansa, vizije živih mrtvaca. Te naravno legendarne scene iz Dawn of the Dead.Naslovnica izvrsna, plus simbolička: izražena čuvena sedmica i broj epizode 25; Dylan i Morgana u prvom planu (2) + zombiji u pozadini (5).
    12.07.2007
    19:56:00 sati
    stinky
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 85%

    7, 9, 9, 10

    Naslovnica genijalna. Crtež odličan: stravičan, a i sviđaju mi se razne perspektive koje Stano upotrebljava. Lica mu nisu jača strana (izuzev Morgane), ali to je njegov stil, pa sam se pomirio s tim. Priča zanimljiva i šokantna, ali ostalo mi je milijun uptinika iznad glave. Da nisam pročitao recenziju i komentare ne bih znao reći jeli mi ovo dobro ili ne. Nakon što sam vidio da ni drugima ništa nije jasno, ipak sam se odlučio za dobre ocjene. Ako zbog ničega, onda zbog već navedenih prednosti, a logiku sam stavio na stranu.
    31.01.2008
    18:21:00 sati
    Spock
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Napokon da recenziram i ovu epizodu.Triput sam čitao 'Morganu', u pokušaju da ju shvatim. I nisam još u potpunosti uspio. No nakon trećeg čitanja shvatio sam da se u ovoj epizodi ne smije tražiti neki kontinuitet, kao ni u cijelom DD serijalu. Ovu epizodu treba čitati potpuno opušteno, s isključenom logikom. I nakon svakog čitanja otkrit ćete nešto novo, što ovu epizodu čini genijalnom.Što se crteža i naslovnice tiče, jednostavno savršeno.  
    13.03.2008
    23:11:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    PREDOBRA IZVEDBA UZ VELIKU LJUBAV I NOSTALGIJU PREMA TOJ EPIZODI IZ MOJE MLADOSTI aaaa...
    06.04.2008
    19:07:00 sati
    c64
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    06.04.2008
    22:08:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Kultna epizoda sa Dylanovom najvećom ljubavi - Morganom (vlastitom majkom, kako kasnije saznajemo). Ipak, promatrano sa ove distance, ne oduševljava me ni približno kao kad sam bio klinac, a to i ima smisla, budući da scenarij potpisuje izvjesni Tiziano Sclavi. Xabaras je relativno dobro iskorišten, mada previše baca na ''Kool & the Gang'', smireni luđak spike i tako to. To mi se baš i ne sviđa previše, ali moram priznati da predstavlja odličnu podlogu za Sclavijevo meta-stripiziranje, patetiziranje i beskonačno nadograđivanje vlastitih paranoja, čega će kako vrijeme i novi brojevi prolaze nažalost biti sve više i više, dok će pravog horrora (na našu žalost) biti sve manje i manje... Stano solidan, mada ne briljira, Villina naslovnica odlična.
    06.07.2008
    13:22:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    veliko.,stano slabiji
    09.11.2008
    17:10:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Jedna od onih ''zanimljivih'' DD epizoda koje se moraju pročitati više puta kako bi prokljuvili što je točno stvarnost, a što delirij. Villa odličan!
    20.12.2008
    02:17:00 sati
    Panon
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Ni jedna priča sa doktorom nije loša. Zapravo još je prvi broj najlošiji, ovi dalje sve su bolji.
    11.01.2009
    03:59:00 sati
    supermike
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Ova epizoda mora definitivno više puta da se pročita. Kada sam je prvi put pročitao, sa nekih 14 godina, pojma nisam imao o čemu se radi ;-). Par godina i par čitanja više je bilo dovoljno da se shvati zašto je priča toliko dobra.
    11.01.2009
    09:36:00 sati
    manhunter
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    ..Morgana...Primer velikog entuzijazma u povoju, kako kod Sclavija, tako i kod Stana... Mozda 'neproduktivan', ali  MAESTRALAN, kada je crtez u pitanju. Diskretan, ali sasvim dovoljan skok, u odnosu na ''alba dei morti viventi' (opet mislim na obojicu). Prica? A sta tu nije jasno?!..U crtezu je Stano pravi eklekticar koji vesto korespondira sa Schieleom,Climtom,Karom..naravno, nista bez paradigmi poput Prata . . . Ne mogu zaboraviti sve one trenutke, apsolutne egzaltacije, kada sam citao prvi - Dnevnikov, imao sam 12 ..Strip moje Mladosti!
    12.01.2009
    05:11:00 sati
    docA
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 53%

    5, 5, 5, 8

    Hm, ne znam šta bih mislio. Nešto mi ovdje fali. Istovremeno je vrlo jednostavna priča, praktički bez radnje, a istovremeno vrlo duboka.
    Ima puno dobrih ideja, prvenstveno glede samog Dilana, njegovog oca i njegove ljubavi ali nekako nespretno izvedeno.
    Ne mogu se oteti dojmu da je sve to skupa nekako nedoradjeno i da nisu imali materijala za svih 96 stranica stripa.
    Neke scene i situacije su odlične ali ne popravljaju ukupni dojam.
    Crtež mi se ni najmanje ne sviđa, osim povremeno zombiji. (Nisu mi jasne one poprečne crtice na svim linijama ljudi.)
    Naslovnica vrlo dobra.
    20.01.2009
    15:53:00 sati
    Klukas
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 58%

    5, 5, 6, 10

    prava zbrka od price, ne zna se ko pije a ko placa! Stano pretjerao u crtezu sa dodatnim linijamaNaslovnica je pravi klassik
    11.06.2009
    16:03:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 54%

    5, 4, 6, 9

    Meni je ovo potpuno bez veze!
     
    Dylana više volim da čitam kao svaka-epizoda-za-sebe, jer je i bez ovog Sclavijevog eksperimentisanja i više nego zanimljiv strip; i misteriozan i poetičan. Pogotovo mi nije jasno kada neko kuka na današnje scenariste, na čelu sa Barbatovom... No, dobro - ukusi su različiti i ne vredi o tome raspravljati...
     
    Stano... Interesantan crtež, ali mislim da se o tome dosta priča samo zato što je crtao svega tih 7-8 epizoda, a i znatno mi je više izdefinisan i bolji njegov kasniji stil
     
    Naslovnica naravno razbija.
    12.06.2009
    01:05:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 70%

    7, 4, 9, 10

    Prezbrkana priča. Kraj sam donekle shvatio ali ovo ostalo nisam ni pokušavao jer ideje napušenog Sclavija ne bi shvatio ni Chuck Norris. Opet se vidi da Sclavi ne zna kako će popuniti tih 96 stranica jer već tamo ko 70-te se počinju nizati gluparije kao što je onaj crtač stripa. I Morgana kao potpuno friški zombi je neuvjerljiv element, tribala bi biti raspadnuta kao i svi ostali jer nigdje nije objašnjeno kako je Xabaras napravio zombija koji ima svijest. Ali eto, s druge strane priča je jako zabavna pa će i dobiti par ocjena više od mene. Dobro je vidjeti Dylana kako čita strip o samom sebi, a bilo je i još zanimljivih trenutaka. Stano čak i bolji nego u prvom broju, ali udavio nas je s onim prekomjernim crticama. E, zaboravio sam još reći da mi je Morgana jako naporna (ne strip, nego ženska). :D
    19.08.2009
    10:16:00 sati
    mpavin
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    *no comment*

    05.05.2010
    02:43:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    super

    16.08.2010
    11:50:00 sati
    poison
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    8, 10, 8, 8

    Sjebana priča

    Ovdje mi se Stano nije baš najbolje svidio zbog onih crtica.

    02.09.2010
    14:09:00 sati
    drogsy
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 60%

    5, 4, 8, 9

    Ne volim tu količinu apsurda. Svela bi stvari na to da nas je Sclavi jebao 80 str da bi u zadnjih 15 napokon dobili neki smisao i bili zadovoljni. Xabaras i pitanje je li on Dylanu otac po meni nije sad nekakav šok i wow podez jubilarca nego pretvaranje cjelokupne štorije u sapunicu. Bah, najboli Dylani su mi oni s koliko toliko linearnom i trilerskom radnjom, uz elemente horrora.

    25.09.2010
    16:11:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    "Morgana" je definitivno strip koji treba da se procita vise nego jednom.  Kad mi je bilo 11 godina, i kad sam ovo prvi put procito, ocito je da mi se nije svidjo: nisam nista razumio, iako je crtez bio dobar, nije imo nikakvog smisla, nista se nije spajalo, i tako to.  Danas, kad sam je procito ko-zna-koliko puta, ubijedjen sam da je ovo jedan od n ajboljih Dylana svih vremena, sigurno Top 5.  Ovaj strip je granica koja razdvaja strip-price sa jasnom radnjom i ostale abstraktne, koji nisu nemaju pocetak, sredinu i kraj.  Sve ove stvari u "Morgani" koje mi se nisu svidjale kad mi je bilo 11 godina su upravo elementi koji u stvari razlikuju ovaj strip od svakog drugog Dylana, i koje danas smatram maestroalnim: originalnost, nepredviljivost, i konekcija izmedju pisca-crtaca i njihovih likova koje stvaraju.  Ima puno stranica crteza u "Morgani" koje nikad necu zaboravit, i kojima se cesto vracam da ih pogledam i procitam ponovo: taksista u sredini Londona, kojeg zombiji rastrgaju, covjek koji crta ovu pricu i koji se pojavljuje u njoj, i naslovnica koja je legenda!  Ovaj strip je prvi koji u stvari ostavlja otisak nocne more: Morgana za vecinu ove price sanja sve sto mi vidimo, ali dok mi citamo, i mi se osjecamo kao da je mi sanjamo.  Hitchkock je jednom reko: "I want to play my audience like a piano."  Ovdje su ocito Stano & Sclavi u Hitckockovoj stolici, i oni mene bas odigrase onako kako im pase, a njihova simofonija (Morgana) je vrh vrhova.

    29.09.2010
    19:46:00 sati
    acestroke
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča je jednostavno takva da može biti prihvaćena s oduševljenjem ili sa gađem odbijena, zbog toga ne osuđujem negativne komentare gore ali ih molim da daju ovom novom načinu pričanja jedne priče još jednu šansu. Mora se pročitati više puta, shvatiti tanka linija između jave i sna, Sclavijevog izopačenog paralelnog sveta ili dimenzije i pravog pravcatog Londona u kojem serijal počinje. Pozdravljam ovaj novi metod na strip sceni (nov već decenijama) i dajem stripu sve desetke.

     

    Meni lično nisu neke stvari jasne i to ću pitanje postaviti na forumu: u kakvoj je ustvari Morgana vezi sa Sybil, dylandog girl iz "Zore živih mrtvaca"? Fizički izgled je tu i očigledne aluzije na to da su njih dve ustvari ista osoba. Možda je do prevoda, valja mi negde skinuti italijanski original.

    12.10.2010
    09:53:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • predsjednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stvarno super prica i samo ako se malo dublje i na jedan malo drugaciji nacin ova prica analizira i zamisli ona postaje stvarno izuzetno dobra i naprosto se nadopunjava na ostatak prica o xabarasu i dylanu.bas zbog ove price jedva cekam da izadje u italiji broj 300 u kome se govori bas o morgani.

    24.06.2011
    02:22:00 sati
    predsjednik
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Odlično i predobro!

    02.12.2011
    08:28:00 sati
    co11ector
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Neobična priča kad neznaš što je stvarnost a što san i užas.

    21.05.2012
    19:58:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Baš sam danas prvo pročitao broj 300 pa sam morao pronaći i ovaj strip da vidim kako je sve počelo.

    14.07.2012
    19:09:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    05.10.2012
    13:47:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 7, 10

    Poezija za dusu, taj Sclavi.

    10.02.2013
    21:23:00 sati
    kasper
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 81%

    7, 9, 8, 9

    Ne znam kako nekome ova epizoda kao samostalna može biti toliko dobra jer ona to nije! Previše je zbunjujuća i nopovezana,pa kao takva ne može imati neku vrijednost,ali......kada pročitate sljedećih 300-tinjak Dylanovih epizoda,a pogotovo epizode koje se tiču Xbarasa,e tek onda vidite da ova epizoda ima plan i smisao za desetljeća unaprijed i tek onda vidite koliko je kompleksnost ove epizode ciljana sa svrhom da je temelj za 30 godina unaprijed Dylan Dogove strip povjesti.
    07.08.2013
    13:08:00 sati
    Oki
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 45%

    5, 2, 5, 9

    Ova priča je nastala po obrascu krpe sa 50 različitih zakrpi. Opet su me ostavila ravnodušnim ta Sclavijeva mistična prebacivanja iz jedne radnje u drugu, ta neka razvodnjena poezija, i sveukupno nabacivanje nepovezanih sekvenci koje niti ne tvore neku smislenu cjelinu, a niti bi trebale, jer ovo je novi način pisanja stripova. Uuuu, sad će Sclavi sve temelje prodrmat! Baš. Što epizoda ide dalje, to se više osjeti kako Sclavi nije imao pojma što da ubaci dalje.

    Stanov crtež 3x gori nego u prvom broju. Naslovnica je sjajna.

    22.09.2013
    12:49:00 sati
    Opti
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 43%

    3, 3, 5, 10

    Prije nego pocnem strip citati,pogledam da li je o njemu recenzija napisana. Ne citam recenziju,samo bacim pogled na ocjene. Izmedju 81% - 94%. Ala brale,ovo izgleda valja,pogotovo jer mi se i naslovnica svidja. Onda tokom pocetka citanja,ustanovio sam najkasnije do 15,20 stranice, da mi se crtez bas ne svidja. Pogotovo sam ocekivao da je Morgana malo "jace" crtana. Nije. Kad bi birao izmedju nje ili Popajove Olivije, teska odluka. Al ostavimo to,vaznija je prica i da li je lijepo sve to sklopljeno. Sto reci,ne valja i nije. T.Sclavi je ovo izgleda, paralelno sa drugim poslovima radio, pa vise ni sam nije znao,gdje je poceo a gdje zavrsio. U pricu su uveucene totalno nepotrebne i bezvezne "cinjenice". DD,Vrag,incest...

    12.11.2013
    23:23:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Patrix

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Remek-djelo.

    26.05.2014
    00:31:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 9, 10

    Volim ovakve konfuzne priče, tako da me i ova oduševila. Podsjeća podosta na Obiteljski portret: nelako pratimo je li nešto san ili java te teško utvrđujemo linearnost same priče. Vrlo dobro osmišljen i realiziran scenarij, ali moramo se složiti da ima i boljih priča od ove. Moram priznati da me isprva privuklo samo ime - Morgana - jer mi je ona najdraža od svih Dylanovih ljubavi: nekako je neiskvarena, izgubljena i pomalo naivna, ali je ipak sveprisutan lik koji se (in)direktno proteže kroz cijeli serijal Dylana Doga. Stana također volim i ovo je jako dobro odradio (čak su simpatični i Morganini dlakavi pazusi), no ima on i ljepših radova. Naslovna mi je jednostavno odlična i da je bolja, ne bi valjala!

    08.06.2014
    16:32:00 sati
    Enat
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Solidno, ništa više. Sigurno ne genijalno ko šta mnogi kažu, daleeeko od toga.

    25.07.2014
    14:31:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Vještica
    Kod: ZG CB 1
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 3.5.2014. 16:12:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 62
    Broj pogleda: 2566
  • Grad nasilja
    Kod: NN LIB 43a
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 16.6.2014. 10:08:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1275
  • U zemlji Dakota
    Kod: ZG MX 17
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.6.2014. 23:45:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1270
  • Crna krv
    Kod: ZG LUSP 30
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 10.7.2014. 21:12:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1117
  • Ugriz zmije
    Kod: ZG LU 220-221
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 18.6.2014. 23:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1061

Aukcije

Forum