Ne urlajte na ta vrata

Dylan Dog

DD LUSP 6b | 32 str.

Za Borisa dan je loše krenuo, napala ga djevojčica koja je brala cvijeće. Blackyju također nije dobro krenulo s vicevima. Oona Blonda kao svjedok, razrogačenih očiju promatrala je nevjerojatne prizore koji su izdogađali pred njom. Da stvar bude gora, slične probleme imaju i druga čudovišta te svi za svoj privremeni dom žele upravo Grouchov dom! A Dylana baš nema doma...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 47%

Priča 3

Scenarij 4

Crtež 6

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 62%

P*5

S*5

C*7

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Živi i mrtvi
    DD LUSP 6

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • I vivi e i morti
    DD SPEC 9

ZANIMLJIVOSTI

  • Grouchov dodatak u prošlom specijalcu bio je posvećen slikaru Reneu Magritteu ("Čovjek sa polucilindrom"), dok je ovaj posvećen svim velikim čudovištima horror filmova
  • Naslov epizode "Non urlare della questa porta" je izvedeno iz "Non aprite quella porta" što je zapravo talijanska inačica  naslova filma "The Texas chainsaw massacre"
  • Ovom broju dodatak je Dylan Dog spec. 6 "Živi i mrtvi" ;)
  • Pojavljuje se Birokrat Bifronte (Dvolični?), kojeg smo mogli vidjeti u DD ZS #46 «Dva lica istine», DD SD#30 «Čuvar uspomena», DD SD #7 «Armageddon»; isto tako, ovaj put se super poklopila Vražja tematika sa famoznim brojem 6 dok je u originalu #9
  • Str. 138., Elsa koristi čarobno mađijanje riječima: ITSIUQCA ILG REP ILGISNOC! "Consigli per gli acquisti!" iliti "Savjeti za kupovinu", na 145. AIGER ALLAD ILGISMOC! "Com(n)sigli dalla regie!" iliti "Savjeti od režije", dakako, čitamo od kraja prema početku (Mignacco je to obrnuto čaranje već iskoristio u MNo SD #1 "Sotonskim znakovima")
  • Str. 144. registracija sa inicijalima ML 276 kao Mignacco Luigi, te me ne bi iznenadilo da je buco u auto sam Mignacco
  • Str. 150. Nosferatu vidi svoj odraz u zrcalu! Mogu li vampiri vidjeti svoj odraz?
  • U SD NN #20 "Demoni" kao i u ovoj epizodi zajedno se pojavljuju i Elsa Frankenstein i Čudovište iz močvare
  • Str. 152., prvi red slijeva nadesno - Max Schreck iz "Nosferatua" iz 1922., Boris Karloff kao Frankenstein, Elsa Lanchester kao Frankensteinova nevjesta iz filma "Bride of Frankenstein" iz 1935.; drugi red slijeva nadesno: Čudovište iz Crne lagune iz "Creature from the black lagoon" iz 1954., Werner Krauss iz filma "Das Cabinet des doktor Caligary" iz 1929. Lontz ??, Irina Gallier žena mačka (Natassja Kinski) iz filma "Cat people" iz 1982. ; str. 154. 4 i 6 vinjeta: Zvonar crkve Noterdam iliti Quasimodo iz "The hunchback of Notre Dame" iz 1939 (glumio ga je Charles Naughton) i Erik - fantom iz opere iz "The fantom of the opera" prvi put iz 1925. (glumio ga je Lon Chaney senior)
  • Str. 160. Dead singers society (film "Dead Poets Society" Petera Weira); redom: Elvis Priestley "Are you lonesome tonight", Janice Joplin, Bob Marley, John Lennon, George Harrison, Jimmy Hendrix, Salvatore "Sonny" Bonno
  • Ako želite pogledati kako izgleda kad zločesti kralj protjera sva bića iz svijet bajki u močvaru koja je dom mrzovoljnog zelenog Ogrea, pogledajte crtić "Shrek"!

«Sinoć sam vodio ljubav cijeli sat i pet sekundi... To se dogodilo kad smo pomakli sat."

Već u prilogu u Dylanu saznali smo kako je moguća zamjena živih i mrtvih između zemlje i pakla, te da su i u paklu računala samo "ljudi" i da je greška u dobro podmazanom birokratskom sustavu također uvijek moguća. Tematika je vezana usko uz postojeću priču, no ova potonja karikira događaje koji su bili ključni u prvoj. Hrpa poluuspjelih viceva i malo slapstick humora uz naoko razbacane anegdote likova sve je što ovu epizodu drži na okupu. Najzanimljivije je dakako bilo vidjeti sva najveća filmska čudovišta na jednome mjestu i to u humorističnoj varijanti.

Najveća je nevolja kad ti se jednom netko "privremeno" useli u kuću i ostane tu zauvijek. Možemo ovu kratku epizodu zamisliti kao jedan momenat iz prošlost prije nego što su Dylan i Groucho odlučili svoj hodnik i kuću upotpuniti najvećim monsterima u povijesti strave i užasa. Kako su ta čudovišta ostala i dalje u njegovoj kući, pokazuje nam kako su najveći izazivatelji straha, odnosno čudovišta uvijek tu i uz njega, kao što i doliči jednom pravom svestranom horror junaku. Na kraju se pojavljuje i sporedni Dylanov lik koji uspješno razbija potrebitu humorističku atmosferu svojim ciničnim ponašanjem. Štoviše, izgledao je kao uljez u svome vlastitom stripu. Van s njime! Zanimljivo je što je Piccato ubacio opet isti fizički lik sexy plavuše koja pada na brka muškarce tipa Groucho kao i u prošlom broju LU DD SP#5 "Čovjek sa polucilindrom".

Na momente zanimljivo, na momente usiljeno, i ako možete, ovu epizodu pamtite samo kao jednu malu kazališnu dramu u kojima glavne uloge imaju sva velika čudovišta...

Čudovište iz Crne lagune

Frankenstein & family

Fantom iz opere (ne sa foruma ;))

Dr. Caligari

Max Schreck kao Nosferatu

Natassja Kinski kao Žena-maca

Naprijed

DD LUSP 5b Čovjek sa polucilindrom

DD SP 8 Golijat

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Obično me Gručove epizode ižicviraju do te daske da mrzim ovakve sulude dodatke,ali ova mi je nekako sjela.Zašto,kako,pojma nemam ali je sjela.Možda zato jer sam fan treš horora?
    22.09.2006
    17:10:00 sati
    kico
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Ma, vrijedi kao mala posveta klasičnim filmskim čudovištima. Kao veliki ljubitelj horora, dajem solomonsku ocjenu - peticu;) Usput, sugeriram kolegi DeeCayu da je vjerojatno u pitanju Cat People original, iz 1942 (ženu mačku je glumila Simone Simon). Tako bi bar trebalo biti analogijom - budući su sve od reda klasici, pa bi se tu bolje uklapao Tourneurov izvornik.
    22.09.2006
    20:53:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 35%

    3, 2, 5, 5

    Kolega stinky je veliki ljubitelj dobrog starog horrora pa je dao malo višu ocjenu,a kako ja to nisam ova mi priča ne predstavlja ništa specijalno i jedva sam uspio stići do kraja.Zanimljivo da se na zadnjoj vinjeti pojavljuju legendarni (već preminuli) glazbenici poput kralja Elvisa, Bob Marleya, Johna Lennona itd.Piccato i Stano prosječni.Sve u svemu - loše.
    22.09.2006
    21:16:00 sati
    Aco
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    "Ludo" dobra pričica!
    23.09.2006
    15:37:00 sati
    jasa
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    5, 5, 5, 4

    Isto kao i Stinky, dobro jer je posveta klasicima horora, simpatično mi je susret Groucha i Borisa kao dva glumca jednoga doba, ali sve te Grouchove priče su mi bezveze. Više bih volio kada bi bile one enciklopedije stave i užasa, o filmu, literarnim hororcima i sl. a samo me zanima i volio bih ako mi netko može reći koji su to sve dodaci izlazili u prvih 5 dylana specijalaca. Inače nepravda je što se u ovo elitno društvo nije progurao i Lon Chaney Jr. as Wolfman, a što se tiče Bele Lugosija as Dracula - Nosferatu i je više nego dovoljan ispred svih postojećih vampira... Osim možda Save Savanovića iz Leptirice, jebiga, ipak je Srbija prva zemlja u kojoj se spominje termin vampir, tako nas uči povijest, a znamo tko je učiteljica života!
    24.09.2006
    14:01:00 sati
    Mx2
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 8, 5

    Poprilično nezanimljivo i jednako toliko neduhovito.
    28.09.2006
    19:24:00 sati
    kiky
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 40%

    3, 3, 6, 4

    Možda samo malo bolje od ostalih Grouchovih dodataka…
    28.09.2006
    23:55:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 9, 4

    Nekako su mi se dijalozi najviše svidjeli u ovom broju Grouchove epizode i to što se pojavljaju horror likovi u drugačijem svjetlu nego u onom normalnom.Zadnju sliku stripa da ne spominjem očarala me(Detah singers society)
    15.10.2006
    17:20:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 59%

    5, 5, 8, 5

    Iako mi je Mignacco jedan od gorih scenarista kod Dylana, u ovom specijalcu se provukao: prvo na staru slavu prica kojih se dohvatio da nastavlja (Zivi i mrtvi), a zatim i na jednostavni catch da i monstrumi ponekad trbaju zastitu. Uzeti pritom sve same klasike, a na kraju dodati Dead poets society, jednostavno je vise nego dovoljno za prolaz, makar to bila i mediokritetska petica.
    13.11.2006
    21:37:00 sati
    Barker
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 35%

    2, 2, 6, 5

    Beda, ali to i nije nista cudno za Grucove pricice. Mislim da je recenzent bio preblag kada je kazao da u stripu imamo gomilu poluuspelih viceva, bice pre gomilu neuspelih viceva. BTW, buca u autu jeste Minjako.
    27.11.2006
    19:08:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 45%

    3, 4, 6, 6

    Što se tiče priče "Živi i mrtvi" nju san jedva jedvice pročita do kraja. Mignacco je očaj nad očajima! A i Siniscalchi nije baš nešto. A ovaj dodatak, ka i svaki drugi nije vrijedan ni komentiranja. Obavezno preskočiti!
    17.04.2007
    21:48:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Jako mi se svidio ovaj dodatak kao neka vrsta nastavka ili, bolje rečeno, humorističkog osvrta na glavnu priču (koja mi je također vrlo dobra). Vicevi su, vjerovatno, namjerno loši i baš je u tome fora. Uplašena čudovista - odlično. Sve u svemu, zanimljiv specijalac. Mignacco pozitivno iznenađuje u obje priče ovog specijala.
    18.08.2007
    01:45:00 sati
    Spock
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 9, 7

    Ovaj Grouchov dodatak mi je svakako jedan od najboljih. Tema o posveti trash-horrorima je jednostavno ispala super uz odličan Piccattov crtež!
    22.08.2007
    00:02:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 40%

    2, 2, 8, 4

    Nije mi jasan smisao ovog dodatka....Picatto se bezveze troši na ovakvim glupostima...
    06.10.2007
    23:47:00 sati
    Akul
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Awesome!!!
    14.10.2007
    12:44:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    Bezveze, ali ima pokoju smiješnu scenu. 'Čista petica'.
    12.03.2008
    22:55:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    prenerealno.
    05.01.2009
    13:43:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 41%

    3, 4, 5, 5

    Može proći kao posveta, ali to je sve. (Debeljko u autu koji prvi sretne ženu-macu je, čini mi se, sam scenarist Luigi Mignacco.)
    13.01.2009
    02:57:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Kao i svi Groucho specijalci, zabavno i puno dovitljive igre riječi. S obzirom na koliko je old-school filmskih likova ugurano, čudi me da nije pisao Sclavi.
    Crtež odlično pristaje epizodi, mini-naslovnica solidna.
    22.07.2009
    07:59:00 sati
    Opti
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 7, 6

    A ono... što reći... Je zabavno za pročitati, bilo bi malo pretenciozno nešto drugo očekivati od Gručovog dodatka.
    Ima dosta fora, neke su smješne, neke nisu.
    Crtež solidan, pogotovo ženskih likova... :-)
    06.10.2009
    21:39:00 sati
    Klukas
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    Ma čista zajebancija. Omaž likovima iz kultnih horroraca.

    26.07.2010
    18:44:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Groucho je presmiješan lik.

    20.12.2010
    15:56:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Tipicni, klasicni monstrumi iz holivudskih filmova ulaze u nas svijet, i saznaju da se plase ljudi u Londonu.  Naravno, idu kod Dylana (Grouche), da bi ih zastitio od ovih Engleskih civila.  Sale i vicevi su na istom simpaticnom nivou kao u ostalim kratkim Grouchevim pricicama, a crtez je odlican.  Naslovnica super.  Dylanova pojava na kraju je dobro ispala, a zadnja vinjeta i stranica su super.

    14.08.2012
    19:16:00 sati
    acestroke
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 83%

    9, 9, 7, 8

    Smješna priča koja je ispunila svoj zadatak. Zadnja stranica je super.

    29.09.2012
    11:01:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Najbolji od svih procitanih Groucho specijala

    01.10.2012
    11:50:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 42%

    5, 4, 4, 3

    Fanntastična ideja upropaštena do boli.

    30.09.2014
    08:27:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Meni je ovo bila bas zabavna epizoda, cak su i vicevi bili djelimicno dobri. Nije ovo bila nocna mora, pa Dylanu se pruzila prilika da upozna sve najpoznatije licnosti iz istorije covjecanstva...a i Groucho napokon nesto povalio. 

    09.04.2015
    09:05:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 39%

    2, 2, 7, 6

    Nisam bio nesto raspolozen sa ovu zezanciju. Nepotrebno.

    11.04.2015
    01:05:00 sati
    Tutta
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Stranac u Redencionu
    Kod: MRNO SA 48-49
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 16.11.2018. 1:15:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 546
  • Here was a man
    Kod: SOUTHB IMG 1
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 7.11.2018. 2:42:00
    Autor: vice
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1167
  • Spoznaja boli
    Kod: NN LIB 58b
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 4.11.2018. 1:51:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1501
  • Povratak u Manaus
    Kod: MN LIB 86
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 29.10.2018. 23:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1506
  • Prva krv
    Kod: SIR DRKW 3
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 25.10.2018. 1:41:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1271

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pleasant City
    Kod: NN MX 3b
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 23.9.2018. 22:10:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 3322
  • Dobrodošli u Wickedford
    Kod: DD VEC 131
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 25.8.2018. 23:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 3117
  • Na ivici ponora
    Kod: TX ZS 848-850
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 14.9.2018. 22:22:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 2925
  • Dječak Santiago
    Kod: MN LIB 39
    Ocjena: 98%
    Vrijeme: 3.9.2018. 22:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 2873
  • Zakletva
    Kod: TX ZS 721-723
    Ocjena: 93%
    Vrijeme: 18.9.2018. 20:53:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 2869

Aukcije

Forum