Ukradeni život

Dylan Dog

DD MX1c | 96 str.

Nepoznati i tajanstveni starac zauzima mjesto Dylana, protiv volje potonjeg, a izgleda da to nitko osim Dylana ne primjećuje. Izgubio je ono što nije pomišljao ni u najgorim noćnim morama - vlastiti život, no ne smrću, mora živjeti na dnu bijede dok uzaludno pokušava vratiti jedino što svakom čovjeku pripada - pravo življenja.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 68%

P*7

S*6

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Duh s radija - Ljudski zamorci - Ukradeni život
    DD MX 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La radio fantasma - Cavie umane - La vita rubata
    DD MAXI 3

ZANIMLJIVOSTI

  • prva od dvije dosadašnje epizode koje potpisuje mladi autor Fabrizio Accatino
  • ovo je epizoda u kojoj se interijer Dylanove kuće enormno mnogo prikazuje, u usporedbi s ostalim epizodama

Oduvijek sam polagao nade u mlade nade (kako samo ovo zvuči:), jer koliko god stari vukovi bili vješti u pisanju napetih priča koje te ostavljaju bez daha ili jednostavno u kontroliranju scenarija, mišljenja sam da mladi ljudi nose sa sobom svježe ideje koje onim starijima i iskusnijima neće nikada pasti na pamet jer jednostavno ne pripadaju novoj generaciji, generaciji koja, kao i svaka druga, nosi revolucionarne ideje, tako je oduvijek bilo, i treba biti. Nije da ovi stariji nemaju više ideja, to nikako, ideja nikad ne može ponestati, mašta je bezgranična poput svemira, i nikad ne može biti iscrpljena, no pitanje je koliku težinu nose te ideje - neku originalnu poruku ili samo nov način pristupa koji čitatelje/slušatelje/gledatelje (naravno, sada globaliziram stvari na sva područja) na novi način prilijepi uz knjigu/strip/glazbeni album/film. Accatino je jedna od tih mladih nada, i ne, ne mislim da je ova epizoda po nečemu revolucionarna, ali je jako originalna i nekako drugačija. Najviše me oduševila njena tajanstvenost i dvosmislenost tumačenja, a to je ono što je sama bit cijelog Dylanovog univerzuma - ništa nije prava crta, početak-sredina-kraj, i ništa nema jednostavno jednodijelno rješenje.

Ono oko čega se vrti priča je neimenovani, misteriozni, nazovimo ga Otimač života. Sama ideja da netko zauzme Dylanovo mjesto, pri čemu Dylan potpuno gubi svoj identitet me odmah zadivila, (mada se temom zauzimanja Dylanovog mjesta također s određenom dvosmislenošću bavi i Rujuova kratka priča iz osmog Giganta "L’altro") , no ono što me doista impresioniralo je kraj. Postoji više tumačenja, pa krenimo.

Tko je zapravo Otimač života? Mi doslovno ni riječi o njemu ne doznajemo, osim što po njegovim postupcima vidimo da se radi o biću bez vlastitog života, vlastitog "ja", te je zbog toga slikovito prikazan kao beskućnik, te također vidimo da se radi o zlom biću. On je nemaran, bešćutan, i iako je zauzeo Dylanovo mjesto, nije to učinio da bi bio on, već samo da bi iskoristio ono što je on za svog života stekao, nazovimo ih pogodnostima Dylanova života, dok je sve one, za Otimača loše stvari koje uskraćuju puni ljudski užitak poput vegetarijanstva i liječenog alkoholizma, odlučio zanemariti i prekršiti. Nije on dakle, ukrao Dylanov identitet i dušu, samo život, dok mu je identitet samo sakrio od svijeta i učinio da svi u njemu vide Dylana. Jer, naš život nismo mi, ako želimo naš život pripisati i stopiti sa samom našom osobom, varali bi se, jer život u užem smislu čine naša djela i okolina, no to ne znači da smo to doista mi. Koliko puta ste učinili stvari koje niste željeli jer ste možda bili na to primorani ili jer ste jednostavno odlučili suprotno. Accatino je lukavo odlučio Otimača i dalje crtati kao Otimača iako su ga svi drugi u stripu vidjeli kao Dylana, čime je zapravo istakao činjenicu da on sada nije Dylan, samo je stvorio zid iluzije pred ostalima.

No, dakle, što bi točno onda bilo to, taj Otimač života. Neka izgubljena duša koja je toliko griješila i toliko zala počinila da sada luta u vječnom prokletstvu bez vlastitog postojanja? Demon? Ili možda vrag osobno? Da, vrag, sotona, davao, Lucifer, Diabolo. Koliko god hoćeš naziva za čuvenog Princa tame, Gospodara zla, a opet, što je zapravo? Otimač je prikazan kao beskućnik, dakle, nema svoj dom, prijatelje, obitelj, nema ništa, a upitno je da li čovjek u takvom položaju i dalje ima samog sebe. Možemo li shodno tome i vraga proglasiti beskućnikom? Što on uopće ima? Ništa, apsolutno ništa. Prema Bibliji je to Lucifer, bivši arhanđeo moćan koliko i sam Bog, no s jednom razlikom - nije bio Bog. Čak je posjedovao najstrašniju čovjekovu manu koja je jedina obilježje samog zla - pohlepu, ili ako vam je draže, želju za moći, najsvečanijom titulom, želju za ostvarenjem savršenstva. Biva prognan i proklet. I, što mu ostaje? Kraljevstvo? Njegovo kraljevstvo je samo privid, nema čvrstine, koliko god netko tvrdio da zlo ima korijenje svuda i da je neuništivo, to nije istina, ono je tu, jer zbog razloga nama nepoznatih mora biti, no u sebi nosi korijen vlastite propasti, a ovisi o nama. Da, samo nama, ovako slabašnim bićima kakva jesmo, no nema prave snage. Ovisi i dobro, rekli biste, o nama, no tada to prelazi u sfere rasprave bez kraja, a u ovom slučaju je irelevantno. Ima li vrag sljedbenike? Ni jednog, mi smo mu samo sklonište, hrana, pa je možda cijela ova priča samo metafora vražjeg ulaska u čovjekovu dušu i izlazak iz nje? Ima li vrag samog sebe? Nema, on nema ništa, utapa se u vječnom traženju i zadovoljavanju ničega, a sve što na svom putu nalazi za njega ne postoji, jer ni on sam više nije stvaran. No, ne mislim da on ne postoji, samo da nije izgrađena duša, on je nepotpun, i ništa ga ne može zadovoljiti, ničemu ne nalazi kraja. Zato nikada ne može pobijediti, može samo iskrivljavati dobro i pokušati nadvladati, no to nikada neće moći, jer na vrhu ne može postojati. Zašto Lucifer nije bio Bog, pitate? Jer bi on tražio još više od samog Božjeg prijestolja, ta klica želje za savršenim ne bi nestala ni kada bi savršenstvo pronašao, jer ga u svom neprestanom zahtijevanju nikad ne bi našao. Ne bi ga mogao podnijeti.

Ne znam da li je Accatino dosita sve ovo imao na umu kada je pisao priču, no katkada tvoje misli bivaju utkane u tvoje riječi a da to i ne znaš. Ako i nije htio reći ovo, ne jer ne bi htio, već jer mu možda nije bilo na umu, ipak je rekao, jer je bilo u pozadini njegovih misli. No, nije gotovo.

Moja teza da je to vrag nije jedina, a pogotovo ne mogu tvrditi da je ispravna. Zadnja stranica ističe citat Augusta Strindberga iz njegovog djela Pakao, koji je vrlo vjerojatno i potakao Accatina da napiše ovakvu priču. I taj citat daje novo svjetlo na čitavu priču, a to je ona famozna "sve je to u mojoj glavi", točnije Dylanovoj glavi. Jer, kada Otimač nestaje, kao kod prijašnjeg slučaja Barta Bravermana, on briše svoja djela iz ovoga svijeta, no ne briše i reakcije i djela osoba čije je živote ukrao, a koja su posljedica njegovog postojanja i tako sipada da su sve te osobe nestale za vrijeme koje je on vladao njihovim životom. Tako je bilo kod Barta, pa i kod Dylana. I tko sada neće reći da je sve to možda doista u njhivoj glavi, reakcija na životne traume, vlastita izjedanja zbog koječega, i da je sve ovo njihova kazna samome sebi, da su htjeli na trenutak izgubiti život koji im se toliko gadio. I tada se spuštaju na razinu ljudi koji život možda mrze najviše od svih, ili su se potpuno predali očaju, ato su beskućnici. Tako postoji i pozadinska priča o ubojstvu beskućnika koja je počinio sam beskućnik koji toliko mrzi svoj život da mrzi i ostale beskućnike čiji je život sličan. Zanimljivo viđenje, također.

No, jedna stvar možda baca ovu tezu o vlastitom umišljanju i samokažnjavanju u vodu. A to je samoubojstvo Bartove žene, koja to očito čini zbog posjeta Dylanu (na čijem je mjestu tada bio Otimač). I sada, ako je Dylan bio odsutan, kako je onda mogla posjetiti nepostojećeg Otimača, ai što je sa svim životnim situacijama u kojima je tada sudjelovao Otimač (razgovori s Grouchom, Blochom, spavanja sa svim onim ženama). Da li je onda ipak ispravna prva teza, jer ako su svi vjerovali da je Dylan nestao, nisu mogli biti u tim danima nestanka s njim, tako da i teza da je on zapravo bio tijelom prisutan, ali duhom odsutan također ne stoji. Da, znam da je sve ovo ionako komplicirano i bez moga dodatnog kompliciranja, lako je izgubiti konce u svemu ovome, važno je da bar jednu misao uhvatite i razmislite. Jer, ova epizoda baš potiče, da ne kažem tjera na razmišljanje, jer je nedorečena.

Ovo je definitivno ne samo najbolja epizoda u ovom Maxiju, već i jedna od najboljih Dylanovih uopće, po meni bar top 20, ajde, možda 25.

O Montanariju i Grassaniju sve najbolje mada sam im dao devetku jer opet nisu sam vrh, prava solidna devetka, a njima ovakve epizode i ne pašu toliko, oni su za onaj čistokrvni trash/slash najpogodniji.

Naslovnica odlična kao i većina Stanovih, samo mi je jedina zamjerka nepodudaranje između nje i same epizode, a to je detalja da Otimač nikada nije nosio Dylanovu prepoznatljivu odjeću, kao što nije ni slagao galiju, svirao klarinet, jer to spada u one manjkavosti koje su takvom biću vrijedne prijezira i uništenja. Mislim da su to na naslovnici odlučili staviti radi čistog boljeg izgleda, a to može nekoga tko prvi put vidi strip i pokušava pretpostaviti po naslovnici o čemu se radi, dovesti do mišljenja da Dylan u starosti (Otimač) drži pištolj uperen prema samome sebi u mladosti (ili bar cvijetu života, nekih tridesetak godina, koliko već Dylan ima). He he, čak i u samoj naslovnici postoji dvosmislenost.

Zaključak je da je Accatino vrlo talentiran mladi pisac, pa me malo i čudi zašto mu je sljedeća, i zasad posljednja Dylanova epizoda objavljena tek pet godina kasnije u Almanahu. Tko zna, možda radi na drugim stvarima, u drugim kućama, ili mu pisanje i nije prioritet, a možda je i jedan od autora (neovisno na kojem polju) kojinemaju mnogo ideja, dakle, baziraju se na kvaliteti, a ne na kvantiteti, i kad im mašta iznese na vidjelo nešto vrijedno pisanja, tek onda to i učine. Eh, kada bi bilo nekih pedesetak takvih autora za svakog junaka, čitali bi samo remekdjela.

Naprijed

DD MX 3b Idol masa

DD MX 6c Nesavršena budućnost

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • kico

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Desetka za naslovnicu jer maxi i pripada ovoj epizodi,iako je uvrštena(tek!)treća.
    26.07.2007
    20:43:00 sati
    kico
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 76%

    8, 9, 6, 7

    Svidjela mi se ova epizoda! Itekako! Što je priča odmicala, bilo je sve bolje i bolje. M&G pak su sve gori i gori, pogotovo ako ga čitaš triput zaredom. Koja glupa ideja stavljati istog crtača, mislim i najbolji bi ti dosadio da ga triput gledaš u jednom maxiju... Zapravo u svakom DD maxiju.
    26.07.2007
    20:55:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Dosta dobra priča! Kraj je jako dobar također, a tužno je zamisliti se u ulozi Dylana u ovoj epki!
    27.07.2007
    10:15:00 sati
    jasa
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    Odlična priča, najboljq u tom maxiju i jedna od najboljih priča u maxijima uopće. Nisam neki fan M&G, tako da mi se ne sviđaju ni ovdje (na 300str!), dok je stanova naslovnica fenomenalna! Da inače ne kupujem dylana kupio bih strip samo zbog nje
    27.07.2007
    14:41:00 sati
    supermark
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 34%

    2, 2, 5, 7

    Accatino je, ako ne gresim,jedan od fanova DDa koji eto ima i (prividno, barem) spisateljskog dara. Sama prica je losa, jer po meni scenarista nije ni imao ideje ko je zapravo taj otimac zivota, sta je on, kako to radi, itd... Dosta je meni prepirki sa Beretom, gde on zbog svojih nekih ideja o MM Univerzumu ja moram da rastezem i uklapam raznorazne elemente, samo zbog toga sto se gospodinu svidelo da eto vanzemaljci kao rusilacka ekipa su kul ideja... Elem, da se vratim komentaru na ovu pricu, ne zelim nimalo da opterecujem mozak time ko bi mogao da bude taj famozni otimac zivota, a Accatino nam ne daje ama bas nikakav trag za koji bi se mogli uhvatiti. Ne trudi se da objasni kako to taj tajanstveni lik zapravo zauzima neciji zivot, i samim tim od mene niske ocene. Nisu kecevi samo zato sto tamo negde u tami cuci Ruju sa njegovim opsednutim usisivacima. Sve u svemu - dva palca dole!!!
    27.07.2007
    19:55:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 40%

    1, 1, 9, 7

    Ja k'o senka ponad mene mislim... zapravo kod mene je to išlo ovako; kada smo tamo negdje prije godinu dana na forumu pričali o ovoj "kontroverznoj" epizodi, ja sam rek'o da mi nije dobra, da je nedorećena, konfuzna, jer što je sad taj otimač života? E onda mi je stinky rek'o da kak da to ne znam, da se ovdje radi o vragu (i da mi tak treba što ne razumijem jer se previše šopam Marxom). No, meni je objašnjenje sa đavlom, zbog višesmislenog ali ponajviše na momente priglupog karaktera tajanstvenog otimača života, nekako uvijek bilo manjkavo. Ali onda ovdje curunir upada u topic i ošamari mene ali i stinkya jer navodno niti tri put najveći nije ovoga puta u pravu... i onda ja pitam pa ajde mi neko nešto objasnite, ali od objašnjenja do dana današnjeg niti o... E sad, moram li ja možda pročitati Strindbergov Pakao da dobijem neki hint? Ali vidi vraga (zanimljiv izbor rijeći, zar ne?), nekim ljudima u komentarima ovdje iznad mene je ovo jako super... možda da njih pitam?
    27.07.2007
    20:55:00 sati
    kiky
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Definitivno najbolja epizoda maxija DD-a do sada....  Ne smatram kako je ovoj epizodi potreebno nikakvo objašnjenje , pogotovo ne objašnjenje tipa demon ili vrag jer bi to umanjilo dojam cijele epizode.. Scenarist se nije mislijo baviti genezom tog otimač već samo njegovim sustretom sa dylanom i to je izvrsno napravio..  Scenarist se opredijelio za ne nemetljivu priču, priču koja neće se uplitati u nikakav posebni kontinuitet niti postojeće likove , priča koja može se desti bilo kada  a da drži vodu....  btw odlična recenzijai da naslovnica je nenadjebiva... sama je dovoljna da privuče kuca .. nije bezveze taj prvi objavljen maxi... 
    27.07.2007
    21:31:00 sati
    Deers
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 33%

    2, 1, 6, 6

    Mislim isto kao Prozirna Senka i kiky. Priča je potpuno smuljana i nedorečena. Očajan izbor scena i likova, a i sama ideja je promašena što ovu epizodu čini izrazito lošijim od ostalih isto tako loših priča iz maxia br.1. Scenarist je otvorio bezbroj pitanja, a na gotovo nijedno nije dao zadovoljavajuči odgovor. Zapravo nije dao nikakv odgovor. Potpuno sam se izgubio u ovoj priči u kojoj se od stabala ne vidi šuma i zbilja nisam ništa razumia. Kao da je ovu priču ispričao netko iz redova parnasovaca ili baudalirovaca. Krajnje zbunjujuće. Montanari & Grassini uzbudljivo i jednostavno sijenče, ali teško ih je otrpiti cijeli maxi jer ponekad njihovi crteži djeluju prilično infantivno odnosno nedoraslo. Naslovnica je prosjek. Sve u svemu očaj i katastrofa.
    27.07.2007
    21:32:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 7, 9

    Zanimljiva i originalna priča. Malo scenaristički nedorečena, ali svejedno je jako dobar utisak ostavila na mene. Šteta što nije izdana u redovnoj seriji, jer smatram da je ovako upala u sivilo ovog Maxija. Neki joj zamjeraju da je nedorečena i da se ne zna tko i što je "Otimač života". Pa zar je to stvarno toliko bitno? Život je takav. Puno stvari je nedorečeno i neobjašnjivo. Zašto se Dylanu nebi desilo nešto što ne može da shvati i objasni? Upravo zbog te činjenice, ide palac gore ovoj epizodi, a dobiven je i izvrstan materijal za nastavak i nekima toliko bitno rasvjetljavanje misterije.
    M&G su mi prije bili čak i odlični, ali stvarno su naporni u ovim Maxijima. Mislim da je to i glavni razlog što sam ih zamrzio. Ovdje ide ocjena više zbog napora kod crtanja interijera Dylanovog stana.
    Naslovnica upečatljiva.
    27.07.2007
    23:25:00 sati
    Spock
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 61%

    7, 4, 7, 7

    Ak se ne varam taj scenarist Accatino je neki fan koji je dobio priliku napisati scenarij. Koliko se sječam priča je puna rupa i nelogičnosti (nije da se nismo navikli na tako nešto kod Dylana). Sve u svemu moglo je to sve biti bolje iskorišteno.
    29.07.2007
    16:32:00 sati
    alen
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 58%

    5, 6, 5, 10

    Ma ovaj Maxi je cijeli loš. Bolji je ovaj što je izašao nedavno.
    31.07.2007
    01:44:00 sati
    Vorador
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 40%

    4, 4, 3, 7

    Odlicna sonorova recenzija jedne ne tako uzbudljive price. Prvo koje mi pada u oci je dinamika radnje i brzina kojom Dilan gubi identitet. I sve se to odvija u takvom "raspolozenju" da nema ni u od uzbudjenja niti pak d od dramatike. Hocu da kazem, da je ovo razradjivao neki meni drazi scenarista, moglo bi ispasti pakleno dobro. Ovako, Bloch ga nece cak ni upitati odkada to on ponovo pije alkohol i jede meso. A bahate klijentice dolaze na partiju kresa sa banalnim slucajevima tipa "krvavi lavabo" :) I jos na kraju, nikome nista, dzaba sve ovo, kad se oni pitaju "Gde si pobogu bio ovih desetak dana?" Trebam li napomenuti da su M&G totalni promasaj kad su ovakve price u pitanju i da samo odmazu u kreiranju misteriozne atmosfere svojim precistim, groznim crtezom.
    31.07.2007
    03:30:00 sati
    Barker
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 60%

    8, 5, 4, 9

    Ideja je u svakom slučaju dobra i originalna. Iritira me jedino površnost na nekim mjestima. Tu potpisujem Barkerov komentar, naime, transformacija i "krađa" Dylanovog života je katastrofalno površno prikazana, na jednoj stranici i to je to. Kraj opet nije tako loš kako se možda na prvi mah čini, dosta je otvoren i daje čitatelju mogućnost da razmišlja o tome tko je zapravo taj otimač itd. Onako baš Sclavijevski i čini mi se da je scenarist pisao baš po uzpru na velikog(i možda jedinog kad je DD upitanju uz Marceshelija) majstora Tiziana. Dajem plus za PLaterse i pjesmu "Only you", to mi je jedna od jako dragih;-). M&G kao crtači su potpuno krivi izbor za ovu epizodu, oni najbolje rade okrutna ubojstva kad glave i oka(to im je uža specijalnost)lete na sve strane. Čim epizoda ima emocija oni gube 5:0 jer jednostavno ne znaju crtati uvjerljive emocije. Ali ruku na srce - čitati njih na 300-ak stranica je stvarno napor. Naslovnica jako dobra, primjećujem da se Stano kod oba Maxija dosad izdana stvarno potrudio.
    13.08.2007
    21:45:00 sati
    Aco
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 91%

    10, 8, 9, 10

    Eto, znao sam da će biti svakakvih ocjena i mišljenja o ovoj epizodi. Jedna dobra ocjena pa zatim dvije loše, pa zatim opet tako. Mislim da je sad moj red da nakon četiri slabije ocjene dam dobru i malo povećam prosjek :)Meni je ovo najbolja epizoda u ovom maxiju. Zašto? Zato jer se vidi da je Accatino izuzetno talentiran scenarist. Potrudio se izmisliti nešto novo i originalno (a ne kao npr. Russo koji u Zagoru upotrebljava već odavno zastarjele teme). Dobro je držao konce epizode u svojim rukama sve do kraja kada nam nije ponudio baš nikakva objašnjena u vezi Otimača života. Sve je ostalo otvoreno(možda čak i za eventualni nastavak). Dvije su pretpostavke: 1) Accatino je sam sebe teško zeznuo pa nije znao kako završiti epizodu te je sve ostavio bez objašnjenja i 2) on je to napravio namjerno i to je imao u planu kod samog početka pisanja ove epizode. Želio je ostaviti čitatelje zamišljenima.  Na vama je da odlučite koju pretpostavku ćete izabrati što će se dobro viditi i po ocjenama. Ja sam izabrao. Jest da ima rupa u scenariju (zato osmica), ali sve drugo je odlično.Što se tiče crteža M&G jesu dobri, ali ipak malo dosade u 300 stranica, bolja opcija je bila kombinirati razne crtače u maxijima. Naslovnica je super, baš te vuče da kupiš strip.
    13.08.2007
    23:54:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    10, 8, 8, 4

    Fantastična epizoda. Najbolja priča u ovom maxiju. Ne znam više što da kažem za ovo remek djelo. Ovo se jednostavno mora pročitati. Nije mi se baš svidjelo što je onaj starac još živ, mislim da b bilo bolje da ga se Dylan na kraju oslobodio tako da je "uklonio" starca nakon što mu je ovaj vratio život, ali i ovako je dobro. M&G su standardni, nemam većih zamjerki na njihov rad. Naslovnica mi se ne sviđa, sve je crno, mislim da bi bilo bolje da je malo svijetlija kao u orginalnom izdanju. 
    07.10.2007
    22:14:00 sati
    Akul
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    dosta dobra priča,ali ne puno više od toga..
    03.11.2007
    13:27:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Pomalo klišejzirana radnja,ali na kraju ispada jako solidno.M&G 4ever!
    04.11.2007
    11:18:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Mali zna znanje kako bi se reklo. Šteta što nismo u prilici pročitati više njegovih djela. Iako sam uvijek skeptičan prema "mladim nadama" Sve odkad je Barbato stigla(Ali i ona mi se poporavila u očima sa nekih par odličnih epizoda pa mi je sada među najdražim scenaristima). Priča odlična, scenarij još bolji. Crtež - klasika. Dajem čvrstu osmicu. A naslovnica je među top 5 DD za mene. Da rezimiram -Hoćemo više ovakvih epizoda.
    27.12.2007
    17:15:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 7, 10

    Najbolja priča u do sada izašlim Maxi Dylanima. Jedino su mi Montanari i Grassani stvarno dosadni. Jednostavno više ne volim njihov crtež, koliko god on korektan bio. Šteta što crtaju sve epizode u svim Maxi-ima. Naslovnica je odlična, među najboljima.
    12.03.2008
    22:08:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 49%

    7, 6, 1, 7

    Za debi na Dylan Dogu, priča i nije loša. Da ju je crtao neko drugi, verovatno bi dobila ocenu više.
    07.04.2008
    03:28:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 20%

    1, 1, 3, 5

    Šta je ovo? O kome je ovo ustvari priča? I o čemu? - Ovo je ništa, priča o nikome, i o ničemu. Ovo je u kratkim crtama > OBIČNO SRANJE, a ja se sigurno neću zamarati time da u njemu tražim 'dublji' smisao. Da talentirani mladi scenarist...
    08.09.2008
    00:28:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 57%

    5, 3, 8, 9

    ni ja nisam pohvatao sve koncepuno više sam očekivaocrtež dobar kao i uvijek kad to rade M&G, naslovnica sjajna, u biti, da nema nje ne bih se ni sjetio da sam čitao ovu priču
    09.09.2008
    22:06:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Epizoda je jednostavno predobra. Kako samo nisko može pasti čovjek kad ga nitko više ne treba i ne pozna. Ipak je na kraju Dylan dobro zavarao ''otimača života'', kraj je uistinu iznenađujuć.
    19.10.2008
    22:13:00 sati
    Panon
    uredi
  • bora81

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Nikako se ne bi slozio sa komentarima da je ovaj MAXI los.Ovaj MAXI je po meni vrlo dobar.Nije bas odlican zbog one druge price koja je solidna ali daleko od odlicne.Cudno mi je da niko nije pomenuo 1 pricu.Prva prica je veoma zanimljiva i dosta zapetljana do samog kraja.Dopada mi se sto nas autor tera do samog kraja da mislimo da je ubica neki duh i onda otkrijemo sasvim sve suprotno.Mogu da kazem da je prva prica sjajan horor-triler.E sad druga prica po meni veoma bleda.Procitao sam pola druge price da bi konacno shvatio neku poentu.Onda previse su ubacili likova tako da u jednom trenutko ne mogu da pohvatam koliko je likova bilo u toj pljacki.Znaci druga prica je dosta bleda i prosecna.E sad treca prica po meni je sjajna.Ne bi se slozio da je previse "ubrzana".Autor je na 292 strane sjajno ubacio 3 price i da je 3 pricu produzio morao bi da skrati 1 ili 2 sto bi bilo veoma lose.Takodje nije mi jedan komentar jasan "trebalo je da objasne kako uzima zivote".Ne shvatam stvarno sta tu ima da se objasnjava.Treca prica mi se dopada sto je na neki nacin emotivna i i vidimo Dilan Doga koji je spao na to da jede u narodnoj kuhinji i spava na ulici a da ga najbolji prijatelji ne prepoznaju.Stvarno odlicna ideja autora.E sad mozda je mogla 3 prica da bude duza ali onda bi MAXI morao imati oko 320 stranica.U svakom slucaju sjajan MAXI.Naslovnica mi se dopada i prilicno je upecatljiva.Sto se tice crteza on je dobar ali naravno mogao je i bolje.Po komentarima vidim da ljudi kazu da je 2 MAXI mnogo bolji ali jos nisam uspeo da ga nabavim pa necu da komentarisem
    23.12.2008
    11:37:00 sati
    bora81
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    Ja konce pohvatao nisam kao ova ekipa...Šta, di?Loše, Loše...M&G U ODREĐENIM TABLAMA KATASTROFA DOK NEKAD ZNAJU IMATI NEŠTA SOLIDNO.Naslovnica dobra... 
    15.01.2009
    00:51:00 sati
    cibalia
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Ovo je puno bolje nego ostale dvije price iz ove knjige, i vidi se da ovi Maxiji mozda ipak imaju neke nade.  Citava prica se osjeca kao neka nocna mora iz koje se Dylan ne moze probudit: ko je ovaj covjek koji se predstavlja kao Dylan Dog?  Sta on u stvari hoce?  Odakle je dosao?  Zasto svi Dylanovi prijatelji stvarno misle da je on (onako star, sa bradom, i bijelom kosom) zaista Dylan?  Koji se kurac ovdje u stvari desava?  Nema veze ako ne dobijemo odgovore na ovo sve, ipak ovdje ima dosta dobrih stvari zbog kojih sam brzo listo kroz stranice.  Jezivo, sta se desi Dylanu u ovoj prici, a ona scena kad je on skitnica na ulici i gleda jednog starca kako pravi sandwich od pacova ke absolutna KLASIKA!  To je za mene pravi horor, a ne krv i nasilje.  Misteriozna, interesantna, i originalna epizoda - ova bi lako mogla da bude izdata u redovnom serijalu, i to bi takodje bilo ok.  

    15.08.2010
    15:28:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Ovako... Kome nije jasno da je DD tip serijala u kojem se jednostavno objašnjenja  rijetko ili nikad ne dobivaju, onda ga ne treba ni čitati. A ne treba ga čitati ni ljubitelj horrora jer DD malo ima tog žanra, a puno više ludila (mislim umobolnosti scenarista).

    Ludens je zgodno upropastio naslovnicu.

    07.04.2011
    17:03:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Izvrsna epizoda.

    09.11.2011
    20:28:00 sati
    Patrix
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 8, 10

    Nema objašnjenja puno o osobi koja je ukrala Dylanov život, slažem se ali opet meni je strip dobar. Dosta zanimljivih stvari je bilo i dosta mračno je sve prikazano. Fora je bilo vidjeti kako neko postaje niko i kako nepoznati lik kupi Dylanove klijentice (fino sam se nasmijao). M&G su mi odvijek bili jedni od boljih u ovom serijalu i ne kužim zašto su nekim članovima naporni jer Dylan ima hrpu gorih crtača. Naslovnica mi se sviđa i kada sam pročitao maxi bilo mi je jasno zašto naslovnica pripada zadnjoj priči, najbolja je.

    20.12.2011
    08:08:00 sati
    supermike
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Stvarno ne razumijem zašto neki daju tako slabe ocjene. Jer ovo je jedna stvarno dobra epizoda.

    14.09.2012
    14:02:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 56%

    6, 4, 6, 8

    29.11.2012
    15:28:00 sati
    coszinus
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 35%

    4, 3, 2, 8

    Priča je izuzetno dosadna, i nekako naporna, jedva sam je pročitao. Gručo nema ni jednu smešnu šalu, a non stop je nešto naklapao. Naslovnica je delovala intrigantno, a unutra očaj. Crtež dosadan, M&G su mi se zgadili od kako čitam Maxi-je, a bili su kul tipovi.

    13.05.2013
    00:49:00 sati
    writer
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    Nemogu vjerovat da ovo nekome nije dobro pa ovo je fenomenalno,mislim da spada u najbolje dylanove epizode,prica je stvarno orginalna i jos nevidena!!

    06.08.2013
    02:02:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 68%

    8, 6, 7, 5

    Glavni problem ovdje jest što je ovo jedna od onih priča od kakvih je teško napraviti nekakav smisleni rasplet. Jedina stvar gora od rješenja "nikad neću saznati što se tu zaista dogodilo" bi bilo "Sve je bio samo san". Jedina dobra stvar je kad bude onog starca u kasne sate i objašnjavaju mu situaciju, pa on hladnokrvno kaže ženi: "Neki luđak se popeo navrh zgrade i viče da je on ja, pa ga trebam doći smiriti." Ovaj tip koji je ukrao Dylanov život je vjerojatno vrag (bar je to moja teorija), jer u jednoj sceni kad Groucho otvori vrata na njima je poster ogromne tarot karte "El/Il Diable". Kad već spominjem Groucha, ova epizoda ima njegove najgore viceve koje sam ikad čuo.

    EDIT: Sad kad sam pročitao ovu priču drugi put, puno mi je bolja, trebali su je staviti na početak Maxija tako da se ne zamoriš dok prođeš kroz prethodna dva promašaja. Sviđa mi se objašnjenje u recenziji da izgled beskućnika nije slučajno odabran.

    M&G su prosječni u sve tri priče, od kojih svaka počinje identičnom vrstom kadra. Istina, brzo dosade jer cijeli Maxi crtaju samo oni. Naslovnica pripada ovoj priči, i nije baš nešto posebna. Talijanska inačica naslovnice ima lijepše boje. 

    10.08.2013
    11:14:00 sati
    Opti
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 5, 6

    Nevolim epizode ovakve tematike.Odgovor bjelolasici:Ljudi daju loše ocene ovoj epizodi zato što je LOŠA.

    30.09.2014
    08:42:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 60%

    8, 4, 5, 9

    Mislim da je ovo odlicna tema, koja bi u rukama dobrih autora mogla stvoriti jednu odlicnu pricu. To kazem iako zamjena identiteta nije nista novo u Dylanovom svijetu. Najvaznije stvari su ovdje izostavljene, ko je bio onaj tip sto je zauzeo Dylanovo mjesto? Kako je to uradio? Previse pitanja je ostalo otvoreno. 

    03.10.2017
    19:25:00 sati
    King Warrior
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Stranac u Redencionu
    Kod: MRNO SA 48-49
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 16.11.2018. 1:15:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 556
  • Here was a man
    Kod: SOUTHB IMG 1
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 7.11.2018. 2:42:00
    Autor: vice
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1175
  • Spoznaja boli
    Kod: NN LIB 58b
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 4.11.2018. 1:51:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1506
  • Povratak u Manaus
    Kod: MN LIB 86
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 29.10.2018. 23:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1512
  • Prva krv
    Kod: SIR DRKW 3
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 25.10.2018. 1:41:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1279

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pleasant City
    Kod: NN MX 3b
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 23.9.2018. 22:10:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 3328
  • Dobrodošli u Wickedford
    Kod: DD VEC 131
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 25.8.2018. 23:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 3117
  • Na ivici ponora
    Kod: TX ZS 848-850
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 14.9.2018. 22:22:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 2925
  • Dječak Santiago
    Kod: MN LIB 39
    Ocjena: 98%
    Vrijeme: 3.9.2018. 22:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 2875
  • Zakletva
    Kod: TX ZS 721-723
    Ocjena: 93%
    Vrijeme: 18.9.2018. 20:53:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 2869

Aukcije

Forum