Igra sa smrću

Dylan Dog

DD SD 2 | 96 str.

Smrt dolazi po Harveya Burtona. Harvey je čitao mnogo knjiga o okultizmu te zna da može produžiti život ako pobijedi Smrt u partiji šaha. Naravno, Smrt određuje pravila. Za svaku figuru koju mu pojede Burton mora označiti njemu dragu osobu koja će istog trena umrijeti. Izazov pada i partija počinje…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 8

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 87%

P*9

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Partija sa smrću
    DD LEX 66
  • Igra sa smrću
    DD SD 2

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Partita con la morte
    DD SR 66

ZANIMLJIVOSTI

  • slika Albertusa Pictora iz 1480tih prikazuje čovjeka koji igra šah sa smrću (nalazi se u gradiću Täby sjeverno od Stockholma)
  • u klasiku Ingmara Bergmana «Sedmi pečat» srednjovjekovni vitez (Max von Sydow) izazove Smrt (Bengt Ekerot) na partiju šaha kako bi dobio na vremenu da posjeti ženu nakon deset godina odsustva
  • str. 33, Dylan misli na film «Coma» redatelja i scenariste Michaela Crichtona s Michaelom Douglasom u glavnoj ulozi (ovaj film je također poslužio kao predložak jedne ranije epizode: LU 14: Između života i smrti, orig. «Fra la vita e la morte»
  • str. 45, narkoman na zidu ima poster art-rock banda Pere Ubu
  • Dylan ponovno posjećuje opskurnu trgovinu «Safara» (ZS 59 «Safara», orig. «Gente che scompare»)
  • Čuvar «groblja izgubljenih duša» identičan je stvorenjima iz kultnog horrora Lamberta Bave «Demoni» (suscenarist je Dario Argento)

Ova epizoda je užasno popularna među fanovima serijala (čak se trenutno nalazi na trećem mjestu top ten epizoda na cijenjenom site-u uBC). Ja, međutim, ne dijelim oduševljenje većine. Mora se priznati da je ideja iznimno intrigantna. Partija šaha sa smrću. Za svaku izgubljenu figuru moraš dati ime voljene osobe koja zatim umire. Velika cijena za produžetak života. Cijena koja bi za imalo razumnog čovjeka bila prevelika, no ne i za Harveya Burtona bivšeg direktora «Baby Toys» i prave mustre od čovjeka. On ima skriveni motiv za igru – osvetu! Za izgubljene figure odlučuje žrtvovati: Teda Waltersa, bivšeg ortaka koji je primao mito, zatim ženu Nancy i najboljeg prijatelja Kevina Briana koji su bili ljubavnici, tajnicu Witney Frost i za kraj, Nancy Walters ljubavnicu koja ga je «napucala».

Kako se partija šaha polako odvija možemo uočiti prvi i najveći problem ove epizode. Glavni promašaj je u prikazu smrti. Kao prvo, Smrt previše hvali Burtonovu vještinu igranja: «Igraš bolje nego što sam predvidjela Burtone…bravo, bravo…». Koliko smo samo puta to čuli prije posljednje stranice stripa?! Kao drugo, previše mu ide na ruku. Kada Burton imenuje svoju tajnicu i povjerljivu prijateljicu Witney Frost koja je netom prije toga poginula izlazeći iz kade, Smrt je vraća u život kako bi je mogla iznova ubiti. Mislim u čemu je tu stvar?!? Zašto jednostavno nije rekla suparniku: «Žalim stari, ali moraš odabrati drugu žrtvu?» Kao treće, reakcija Smrti na saznanje da ju je Burton namagarčio tj. iskoristio za osvetu. «Želiš reći da si…da si…me iskoristio za svoju osvetu…» Čemu iznenađenost? Čemu mucanje? Smrt bi trebala biti hladna i proračunata. Puno bi bolje rješenje bilo da je Smrt od samog početka prozrela Burtonovu nakanu, ali je odlučila igrati iz zabave pošto je ionako odabrala dostojnu kaznu za suparnika – život. Također je nelogično Burtonovo zazivanje upomoć kada ga Dylan posjećuje u centru za reanimaciju. Ako je sve pomno isplanirao zašto bi u cijeli slučaj uvlačio istraživača noćnih mora? Ako scenaristu oprostimo taj propust, traljavu prezentaciju Smrti nikako ne možemo. Mogao je više naučiti od izvrsne epizode «S druge strane zrcala» Tiziana Sclavija na koju se uostalom i poziva koristeći ogledala kao odraz smrti i starca iz opskurne trgovine koji objašnjava Dylanu teoriju o partiji šaha sa Smrću i pravila igre (nešto poput Joela Bentlera iz spomenute epizode). Chiaverotti je ipak neosporno slabiji scenarist od Sclavija (kojemu se znaju zalomiti teški promašaji, ali je autor i većine najboljih epizoda). Ovoj epizodi fali duše. Zbog toga nisam među onim koji smatraju da ova epizoda ne valja jer je plagijat čuvenog «Sedmog pečata» Ingmara Bergmana. Bergman koristi partiju šaha sa Smrću da preispita smisao života, dok Chiaverotti koristi istu ideju kao cool način osvete. Znači Chiavi ovdje nije plagijator pošto obrađuje sasvim drugačiju temu od Bergmana. Ideju je lako mogao dobiti iz stare legende ili srednjovjekovne slike.

Ima ova priča i pozitivnih strana. Sviđa mi se scenaristovo «cimanje» Dylana Doga preko Smrti. «Čudnovat je i nehotičan katalizator paranormalnih pojava…njegov skepticizam onemogućava da povjeruje u ono što je vidio…mislit će da je bila halucinacija.» Također imamo prilično maštovita i krvava ubojstva, što je uvijek plus. Imamo oživjelog kostura jurskog dinosaura, ubojiti viteški oklop, jednako smrtonosnu video kasetu. Čak je i oživljavanje tajnice priskrbilo par zanimljivih grotesknih stranica u kojima ona sva krvava pokušava dobiti pomoć od nekoliko potpuno indiferentnih prolaznika. Dokaz da se Smrt ne koristi jeftinim trikovima (čak koristi figurice od obrađene slonovače). Dobra je i završna borba između Dylana i Čuvara kod dvorane za grupnu reanimaciju. Uzvik iznenađenja: «Gadna kurvo!» i premlačivanje aparatom za gašenje vatre. Zgodno. Iako sam spomenuo da epizodi fali duha, drago mi je što Chiaverotti nije pribjegao jeftinoj filozofiji i prodavanju magle. Bolje je pojednostaviti stvari i graditi epizodu oko interesantne ideje bez neke pretencioznosti. Istraga Dylana Doga je prilično linearna. Scenarist mu ide «na ruku» te mu baca odgovore pred nos. Nemam zamjerke ni na završetak. Dylan shvati da je Burton odgovoran za ubojstva i skida ga s aparata (shrvan smrću Denise Walters, svoje klijentice-ljubavnice i posljednje Burtonove žrtve). U istom trenu Smrt odluči Burtonu vratiti život kao kaznu za prijevaru i tako ovaj završi u ništavilu. Između života i smrti. Pravedna kazna za prijetvornog gada. Smrt ga je najbolje opisala: «Baš si pravi malograđanski licemjer i dvoličnjak.» Iako protivnicu optužuje da ne shvaća ljubav i zna samo uništavati, on je taj koji uništava u ovoj epizodi. Naručio je svoje ubojstvo (pošto je slabić i nije mogao posao obaviti sam) i ubio još petero ljudi upustivši se u igru koju je od samog početka namjeravao izgubiti. Pravi crv! Smrt je bar poštena i svaki život joj jednako vrijedi. Da je možeš pobijediti u šahu dobio bi život natrag, e sad druga je stvar što je Smrt apsolutni prvak u igri:)

Crtež je standardno dobar. Corrado Roi uvijek je kvalitetan, ali na žalost i prilično nezanimljiv. Preferiram Casertana, Piccatta, Brindisija, Ambrosinija. Autore koji unose humor i emocije u crtež zbog čega je njihova interpretacija življa. Za razliku od njih Roi je nekako hladan što uostalom i odgovara ovakvoj priči, pa zaslužuje visoku ocjenu. Sviđaju mi se «posebni efekti» koje povremeno koristi: nešto poput fotografskog negativa (druga vinjeta str.61). Naslovnica je problematična. Ideja o smještanju Dylana i Smrti na šahovnicu je dobra, ali zašto Dylan mora prijetiti Smrti pištoljem?! Bez toga detalja naslovna bi bila puno bolja!

* igra sa Smrću by Corrado Roi

Na kraju imamo prilično dobru epizodu koja je ipak precijenjena među fanovima. Scenarist je još uvijek svjestan svojih nedostataka pa izbjegava «bolne točke».Nažalost, u sljedećim pričama koje je pisao razmahao se i podario nam neke od najslabijih epizoda Dylana Doga. Previše plitka epizoda, ali ipak najbolja iz pera Claudia Chiaverottija.

Naprijed

DD VA 4/5 Tajne Remblina

DD SD 3 Čovjek sa dva života

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • jasa

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Evo, upravo sam pročitao ovu epizodu i fantastična je. Sada mi je među TOP 5 Dylanovih epizoda. Bravo za Chavija!
    04.09.2006
    11:55:00 sati
    jasa
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Baš sam se čudio zašto nema recenzije ove epizode. Za mene jedan od najboljih DD koje sam pročitao. Odlična priča.
    04.09.2006
    12:01:00 sati
    delboj
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Definitivno jedna od epizoda Dylana koje spadaju u sam plafon!
    04.09.2006
    12:56:00 sati
    kico
    uredi
  • Constantine33

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Jedna od meni najdražih epizoda, mislim da zaslužuje status koji ima među fanovima. Od savršene naslovnice, preko genijalnog Roijevog crteža do intrigantne i orginalne priče
    04.09.2006
    14:45:00 sati
    Constantine33
    uredi
  • Vorador

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično!
    04.09.2006
    18:07:00 sati
    Vorador
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    moj prvi dylan iz opusa slobodne dalmacije, prvi broj sam "propustio" jer se u rekordnom broju rasprodao na zagrebačkim kioscima u to vrijeme. ali kasnije sam i njega nabavio. eh da, igra sa smrću. po mom skromnom mišljenju, jedan jako precijenjen strip. kjavi je pokušao biti orginalan, što mu je donekle i uspjelo, ali nije ovo tip dylanovih priča koje meni pašu. ali ono što mi svakako paše je roijev crtež. čak ni stano mi ovdje nije uložio preveliki trud.
    04.09.2006
    18:50:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 9, 6

    Bez konkurencije,ovo je najbolja Chiaverottijeva epizoda i jedan od mojih favorita.Vrlo intrigantna priča koja te "uvuče" u čitanje sa neočekivanim obratom na kraju.Možda prejednostavna i prelinearna da bi bila po ukusu najtvrđim fanovima,ali mislim da se radi o vrhunskoj priči.Za razliku od recenzenta(koji je opet napisao vrhunsku recenziju),meni se izrazito sviđa kako je prikazana Smrt.Onako ponosna i hladna,sa zanimljivim izjavama sigurno je glavna faca ove priče.Roi može bolje od ovoga(npr. specijalci koji su izašli ove godine to dokazuju),ali njegova interpretacija smrti je fantastična i upravo je onakva kakva bi po meni trebala biti.Njegov hladni i mračan stil potpuno odgovara stripu kao što je DD(dobro,naravno da nije tip crtača za npr. Dugački pozdrav) i zato mi je on uz Cassertana broj 1.Stano je opet promašio bit na naslovnici.Smrt je prikazao odlično ali Dylan sa pištoljem - jao,jao..
    04.09.2006
    20:26:00 sati
    Aco
    uredi
  • Deers

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Odlična epizode, gotovo klasik. A što se tiče prikaza smrti imao je i Sclavi epizoda u kojima je priču temeljio upravo na greškama smrti. ( Phoenix i Tri puta nula)
    05.09.2006
    00:20:00 sati
    Deers
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Bez obzira sto ova epizoda nije nimalo originalna, svidela mi se. Bice i da je jedina Kjavijeva prica koja je kod mene dobila prelaznu ocenu. Roi je ovde fenomenalan.
    05.09.2006
    01:14:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 9, 6

    Najbolja Kjavijeva sigurno, i mislim da nije bas mnogo precenjena. A i dodje mi bas milo bar jednom u zivotu pohvaliti Kjaverotija, jer takodje spadam u one koji ga apsolutno ne vole, do mere da mi je Ruju melem na ranu posle njega. A takvo nesto nije za zanemariti, jelte:)
    Devetka za scenario zbog rupa koje je recezent sjajno uocio, a Stano mi je stvarno malo isfusario kaver. Doduse, u specijalcu "La scelta", Dilan stvarno zapuca pistoljem na Smrt kad popizdi, ali mu ona na to kaze nesto tipa "kad ces prekinuti ovu besmislenu scenu?":)
    Sve u svemu,kupio me Kjavi ovim - maltene samo ovim, ikad - ali kupio me. Vredno svake paznje.
    05.09.2006
    01:36:00 sati
    Leo Charm
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 9, 6

    Nema sta, ulazi sigurno u TOP 3.Steta jedino sta naslovnica ne prati kvalitetu stripa.Mislim da je svakome ostala u sjecanju ova epizoda kad je citao prije 12 godina.
    05.09.2006
    09:58:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Odlicna prica , svidjela mi se ...Chiaverotti je imao dobru ideju .
    Volim Roijev crtez , uvijek mi je nekako odgovarao za ovakve price.
    05.09.2006
    17:04:00 sati
    vardock
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Prva liga!
    05.09.2006
    22:36:00 sati
    Cool-G
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    Smatram da je svaka rasprava o originalnosti umetnickog dela postala potpuno besmislena nakon pojave "Matrix-a", koji je slavljen kao "film koji je pomerio granice", neverovatno inovativan, svez itd. a u stvari je bio savrsena kompilacija svega i svacega, sto naravno nije uticalo na njegov vrlo visok nivo kvaliteta. Mogu da razumem rasprave o originalnosti samo u slucaju kada proizvod ima takve ambicije, inace je u oceni kvaliteta ta stavka marginalna. Uhvatio sam sebe da cika Stano-u ponekad dam koju ocenu vise da ne bi kvario prosek samog stripa, sto je i ovde slucaj. Na ovom site-u je ustanovljen axiom da je ovo najbolji scenario gospodina Chiaverotti-a. Jos bih dodao da ova prica (nazalost) stoji usamljena na vrhu zamisljene piramide kvaliteta ovog autora, sto nije slucaj kod gospodina Ruju-a. Roi-a nikad nisam obozavao, ali veoma postujem njegov rad i volim da ga citam (mada se srozao u poslednje vreme, sto je nazalost slucaj, u vecoj ili manjoj meri, sa svim veteranima u okviru serijala). Ovde je na vrhuncu i moram da primetim da je na ovom nivou jako dugo opstajao, nekih osam godina, i za to vreme me je mnogo puta usrecio. Epizoda spada u TOP 5 DD-a koje nije napisao Sclavi, uz broj 39-Gospodar tisine (Ferrandino-Casertano), broj 114-Tamnica od papira (Medda-Piccatto), broj 193-Vjecna iluzija (Ruju-Roi, uprkos losem crtezu) i broj 228-Oltre quella porta (Barbato-Piccatto). Naravno pricam o brojevima izaslim u Srbiji i Hrvatskoj, kao i Paolinim
    radovima u okviru regularne serije posle broja 200. Doduse, veoma mi je drag i broj 102-Braca iz drugog vremena (Mignacco-Roi), nisam ga odavno citao, ucinicu to veceras.
    06.09.2006
    13:46:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Cliff Burton

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Sjajna epizoda.Naravno jedna od boljih,ali ipak Smrt je skroz krivo prikazana kao što je rečeno
    07.09.2006
    10:02:00 sati
    Cliff Burton
    uredi
  • sonor

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    najbolji dilan ikad!
    p.s. nadan se da je kolega poviše mene "zaboravija" stavit ocijene!
    07.09.2006
    11:51:00 sati
    sonor
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantastična epizoda, jednostavno možda i najbolja epizoda Dylana Doga. Crtež, naslovnica, priča i pogotovo efektan završetak... Možda i griješim, ali zar nisu do tada smrt autori Dylana drugačije crtali, ''Iza ogledala'' je stvarno nalikovala na onu smrt iz ''Sedmog pečata'', ona iz Dvorca straha i Dame u crnom je bio neki krakati kostur sa ljudskim očima, U ''odbljescima smrti'' isto, tek čini mi se da je u Igri smrt prikazana ovako, kostur zakrabuljen u mrtvački pokrov. Napominjem, možda opet griješim. Ali svakako najbolja epizoda, u zadnje vrijeme joj se ništa nije približilo...
    08.09.2006
    11:25:00 sati
    Mx2
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda koju je napisao Chiaverotti. Roi je odlično dočarao atmosferu, a vjerujem da je bilo puno boljih motiva za naslovnicu iako ni ova nije loša.
    14.09.2006
    00:45:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 10, 3

    Kad krenemo od pretpostavke da veliki broj Dylanovih fanova nisu bas i neki ultimativni Bergman fanovi (neki mozda, nikad nisu ni culi za coveka), opcije za odusevljenje pricom su ogromne. Kako i ja spadam u tu grupu, crveni broj nije iznenadjenje. Naravno, (ne)dugo posle sam odgledao i "Sedmi pecat" i zevao svo vreme. A ovu pricu uvek citam sa zadovoljstvom. "Prevariti naviku" su svojevremeno pevale Boye, ali prevariti Smrt licno, to je vec nesto. Mada, da se naslutiti da se kosacica samo dobro zabavljala glumeci nevinasce. Na kraju, sta ona ima od svega toga, da izgubi par poena kod rogatog suseda? Big deal,neko mora ostati i u limbu.Konacno da i Roiju dam 10, ovde je fenomenalan, sto znaci da imamo sve uslove za DD klasiku. Jos da je Stano bio mastovitiji...
    16.09.2006
    13:39:00 sati
    Barker
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Svakako jedan od najboljih Dilana!
    Crtez je fantastican.
    18.09.2006
    12:57:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Nisam znao da je ovo top 3 na ubc-u, ali moram odmah reći: vrijedi svake lipe! Zato kažem da je štovani Vega tjerao mak na konac; ni sa čekićem se ne može naći toliko zamjerki! Recimo, mogle bi stajati te primjedbe oko Smrti, kad bi se promatrale same za sebe; u sklopu priče, stvar funkcionira perfektno i ovakav nadahnuti obrat (genijalnu priču) nije ponudio čak ni sam Sclavi. Kao što reče Barker, Chiaverotti zanimljiviji od Bergmana (što zapravo i nije teško, zna Bergman često zamarati; ali ok, on radi neke sasvim treće stvari). Dakle, najbolja Chiaverottijeva priča (koji je ovdje, na sajtu, podcijenjen upitno i zbog tromosti, rekao bih; možda da čitate ponovo njegove radove - radi se o naj-imitatoru Sclavija, njegovi dogovi su najbliži onome što DD treba biti i većina epizoda mu je sasvim solidna-granitni gornji dom; za mene, čovjek broj dva od ovih koji su više pisali; štoviše, nakon njega su samo prazna mjesta, tek nakon nekog vremena dolazi Ruju itd), i ne samo to, nego i komotno top 10 DD svih vremena. Što je sve Chiavi ovdje izveo, teško je ponoviti, pa i samo nabrojati: uspio spojiti Zrcala i Smrt kako je to tata Sclavi utemeljio, uspio parafrazirati legendarnu S druge strane zrcala te je nadigrati, uspio dozirati nadnaravno, uspio iznenaditi obratom... uspio sve. Moj tip priče, slično kao i Ferrandinova Vidio sam kako umireš; obojica uspjeli prestići Sclavija, za kojeg se trenutno ni ne mogu sjetiti da ima ovakvu priču; nešto najbliže njegovo je Prokleti dan, koju također obožavam, jedino što tamo manjka nadnaravni štih - skoro pa ironično. Možda još da spomenem kao zanimljivost: završetak, kada Dylan shvaća da ubija čovjek koji je u komi, dalo bi se to povezati sa izvrsnim filmom Medusa Touch, tako da sad imamo tri filma: Seventh Seal, Coma, Medusa Touch. Majstorski je to Chiaverotti sklepao (mram ponoviti). Naslovnici dajem više da ne snizim prosjek, premda Dylan ima ruke do poda.
    13.07.2007
    12:30:00 sati
    stinky
    uredi
  • supermark

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Fenomenalna epizoda! Chiaverotijeva definitivno najbolja (ideja preuzeta iz filma sedmi pečat, ali nema veze)!  Na visini zadatka standardni Roi i Stano sa jednom od svojih boljih naslovnica! Da su ovakve i druge chavijeve epizode...
    19.07.2007
    17:46:00 sati
    supermark
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja priča iz Chiaverottieva pera. Slobodna dalmacija nije mogla bolje započeti sa  Dylanom. Ovo je toliko druagčije od ostalih radova spomenutog autora da katkad posumnjam da je ovo Chiaverotti napisao. Trebalo bi biti više ovakvih epizoda. Roi je ovdje po meni na vrhuncu svog stvaralaštva nakon čega se, kao i mnogi, pokvario(primjer, arakne, crvena smrt...). Naslovnica je zanimljiva, nije baš za 10, ali pošto je ipak ova epizoda u pitanju...
    11.09.2007
    22:20:00 sati
    Akul
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Bravo Chiaverotti, obrat ti je konačno uspio, pljesak molim! Definitivno najbolja njegova priča, ovakvog Dylana volim čitati, iako mislim da je sama smrt prikazana površno, tribala bi biti više okrutna, no bad, još jednom bravo Claudio!
    18.09.2007
    00:25:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    Ja ću se složiti sa cijenjenim kolegom recenzentom - epizoda je precijenjena. Sama ideja, i jedan dio stripa pokazuju kakav bi Dylan Dog kao strip uopće trebao biti, međutim i meni smetaju ovi kiksevi oko Smrti. Kao Smrt nezna dali je Harvey dobar u šahu ili ne, a zna što je Dylan mislio kada je prvi put ušao u sobu za intenzivnu njegu. Pa nezna da ju Harvey pokušava zajebat, na kraju nezna ni da se tip namjerno pokušao ubit, ma mislim stvarno gospođo Smrt... Dobro @Vega kaže; Smrt treba biti proračunata i hladna, smirena, a ne tupavica koja se pali na smrtnike. Ima još toga, ali suzdržat ću se, to je ipak samo za sitničare poput mene. Roi mi se nikad nije sviđao, ali ovdje njegov crtež paše uz priču. Naslovnica prosječna. Sve u svemu nije ovo loša epizoda, ali je precijenjena.      
    22.09.2007
    15:20:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ideššš...........
    29.09.2007
    16:12:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Odlično. Može i Kjavi ponekad ubosti dobru priču. 
    03.11.2007
    13:50:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ova epizoda mi je fenomenalna, od nikad boljeg Roi-ja do sjajne priče. naravno, nije potpuno originalna,igranje šaha sa smrću smo već vidjeli u sedmom pečatu, kao što je autor posta istaknuo,  ali je to ovdje sve sjajno ukomponirano (sviđa mi se i preokret na kraju). iako nisam chiaverotti-jev veliki fan, ovdje mu skidam kapu. igra šaha sa smrću kao da je stvorena za DD svijet, Roi je ovog put pravi izbor, jednostavno predobro, čista desetka, najbolja epizoda Dylana od izdanja SD (uz dugački pozdrav)
    30.01.2008
    19:33:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    savršeno
    12.02.2008
    15:11:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 10, 5

    zanimljiv strip, bergman i koma, ipak, kraj me razočarao, sigurno se moglo naći pametniji način za prevarit smrtono što ovaj strip izdvaja u višu kategoriju je crtež, savršennaslovnica loša, zamišljam kako bi izgledala ona scena iz sedmog pečata, samo s dilanom, ovako s pištoljem je bezveze
    16.02.2008
    22:30:00 sati
    ken2
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Ovo je majstorsko djelo. Stvarno su bili odlični ti prvi Dylani Slobodne Dalmacije, a pogotovo ovaj.
    12.03.2008
    22:57:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • weljko94

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    zanimljiva radnja sa solidnim crtezom..visoka ocena od mene!!!
    03.05.2008
    22:21:00 sati
    weljko94
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 7, 10

    NIJE LOSE ALI IPAK JE OVO 2 BR. DD
    04.09.2008
    09:22:00 sati
    ninny
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Ovo je čista klasika, a Roijev crtež je najbolji izbor za ovakvu priču. Naslovnica je mogla biti i bolja.
    29.10.2008
    16:35:00 sati
    Panon
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Potpuno se slažem i potpisujem Acin komentar. Daleko najbolje od Chiaverottija i među deset najboljih Dylana. 
    04.11.2008
    21:02:00 sati
    Spock
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 61%

    8, 8, 1, 10

    Za Claudija:Baš si super,samo tako nastavi!Za Roija:Roi,Roi,WHY WONT' YOU JUST DIE?!?!?!
    09.11.2008
    17:13:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Je.e mi se što je smrt ispala glupa. Dylan kao i svaka epizoda sa smrti-100%
    15.11.2008
    12:54:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Sandman.

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Prica je odlicna,i meni jedna od omiljenih.Crtez je predobar,Roi je car.
    16.11.2008
    00:57:00 sati
    Sandman.
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    01.01.2009
    20:02:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Priča kakvih bi treblo biti više. Pravi primjer kakva bi Dylanova priča trebala biti. Naslovnica jako dobra samo je ipak mogla biti malo bolje nacrtana ali bez obzira ovo mi je jedna od najboljih epizoda.
    13.01.2009
    21:14:00 sati
    supermike
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Mislim da je Vega iznio zanimljive kritike na račun Smrti koja je ovdje "možda" površno prikazana (nešto zna, a nešto ne zna + malo je naivna i susretljiva). Ali opet, to se može (dijelom) opovrgnuti tezom da se Smrt zapravo zabavljala držeći Harveya u zabludi da ju se može prevariti. To potvrđuje i scena na 45. str. u kojoj se vidi da je Smrt zapravo ta koja je odredila da Burton umre i upravo ga je ona nagnala da unajmi onog drogeraša, sve samo da bi se poslije mogla poigrati s njim. Smrt se u konačnici nikako ne može namagarčiti niti iskoristiti, jer... osim što je okrutna, strašna, užasna, bezglasna, sujetna, zlobna i izopačena, ta uvažena gospoja se zna pokazati kao vrlo proračunata (i ironična) što se očituje u njezinoj nepredvidljivosti kada se odlučuje o sudbini uobraženih ljudi koji su si uzeli za pravo da biraju tko će živjeti, a tko umrijeti... Smrt traži od nas da budemo spokojni u trenutku kad nas primi u svoj zagrljaj i tada ćemo dobiti njenu milost, tj. vječni mir... dok silene ljude poput Harveya koji se nisu htjeli odnositi prema smrti s poštovanjem, tek čeka prava agonija.... Povede li te smrt za sobom, ili te ostavi na životu... u situacijama poput ove u kojoj se nalazi Burton, teško je reći koja je od opcija užasnija. Ipak, zadnji obrat mi se ne sviđa, jer ne povlaći nikakva značenja. Bilo bi bolje da je ostao živ, odnosno da je vječno zaglavio u komi (to je pravi limb). Ovako je ispalo da ga je DD ubio, te je zaglavio u limbu (???), a takva kazna mi malo znači, jer se temeljna misao epizode onda ne može primjeniti na realan svijet izvan stripa. Za Burtona je život jedina prava kazna... kakav limb... Već je netko konstatirao kako se ovo ipak ne može smatrati nekakvim teškim plagijatom Bergmanova filma, i slažem se u vezi toga. Istina da je sam koncept šahovske partije sa smrću preuzet iz drugih izvora (kao što je, između ostalog, i Bergman uradio), ali oba spomenuta autora, iako su im temelji isti, obrađuju dvije posve različite teme. Dylanova istraga jest linearna, ali nije prenapadna. Mislim, bolje da je "ostala" po strani, jer bi radnja u detektivskom stilu samo naškodila stripu. Jedino bi bilo bolje da su sve žrtve jednako doprinjele istrazi. Roi je solidan. Drukčiji je nego danas. Tada mu je Dylan stvarno sličio na Ruperta Evertta :)). U svakom slučaju, priča kod mene kotira vrlo visoko, jer volim kad se pojavljuje smrt glavom i kosom, ali... ali ima i boljih epizoda Dylana Doga.
    13.04.2009
    00:40:00 sati
    Inferno
    uredi
  • soulfly tribe

    Ukupna ocjena 88%

    10, 8, 9, 7

    odlična priča
    04.05.2009
    23:45:00 sati
    soulfly tribe
    uredi
  • Klukas

    Ukupna ocjena 65%

    8, 7, 5, 5

    Uglavnom se slažem sa recezentom što se epizode tiče, a sa Stinkyijem se slažem oko samog Chiaverotija.
    Priča je zanimljiva i tečna, "ubojstva" su  efektna, dobro dozirani humor...
    Chiaveroti mi je i inače ok, i koliko sam primjetio, njegove epizode su mi najčešće upravo onakav Dilan kako ga doživljavam.
    Što se nekavih minusa ili nelogičnosti tice, kod njega ih nema ništa više nego kod Sclavija, ili nekog drugog.
    Roi ima specifican stil, koji mi se sviđa, međutim, ne paše za svaku epizodu. U "Iz dubine" briljira, odlično je dočarao atmosferu, ali ovdje... ne, ovdje mi baš ne leži...
    Slicno je i za Stana; nekad odličan, nekad užasan (u lošem smislu). Ovdje je Dilan malo nesrazmjerno ispao, a i pištolj mi se čini nepotreban.
    29.06.2009
    22:05:00 sati
    Klukas
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    solidna prica,crtez Roia odgovara ovoj prici
    29.08.2009
    12:08:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • swamp thing

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Jako dobra epizoda, izvrsna ideja, ali malo slabiji scenario. Roi mi je u top 5 DD crtaca i ovdje je standardno sjajan.

    06.04.2010
    17:44:00 sati
    swamp thing
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 9, 7

    Roi i Kjaveroti - dobitna kombinacija!

    09.04.2010
    00:08:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 70%

    8, 7, 7, 4

    Još jedna ekshibicija čuvenih dylanovskih "posveta" filmovima, koja zapravo nije tako loše odrađena. Ne kužim di smrt nađe vremena baviti se stotinama ljudi koji umiru u jednom trenutku na planetu Zemlji. Valjda ima zamjenike.

    Roi mi čak nije tako loš u ovoj epizodi kao inače. Naslovnica glupa.

    09.04.2010
    18:57:00 sati
    Opti
    uredi
  • vlaki

    Ukupna ocjena 72%

    7, 6, 9, 6

    Baš sam danas, nakon više od 10 godina opet pročitao ovu epizodu, hteo sam da malo osvežim one impresije koje sam ranije imao ka ovoj priči, ali nekako je nestalo ono oduševljenje, nekako mi se ova epizoda videla sasvim obična, ništo spektakularno i sjajno. Eto, dojmovi su različiti, za nekog je još uvek ostala u vrhu priča o Dylanu, ali ja sam u onoj drugoj grupi, kojima je epizoda iz današnje perspektive sasvim prosečna. Ipak, Roi je ovde odličan, crtež je možda jedini dio koji daje veću ocenu ovoj epizodi.  

    18.04.2010
    23:43:00 sati
    vlaki
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    16.06.2010
    12:10:00 sati
    shinobi
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Fenomenalna prica, kojoj je jedina mana crtez naslovnice - stvarno naivno  :(  Sto se tice Roi-a, nikad mi nije bio omiljeni, ali ovdje je nekako ok, pogotovo zato sto je sve drugo skoro savrseno - prica i scenarij.  Epizoda je jedan dio Ingmar Bergman ("Seventh Seal"), a drugi dio odlicna detektivska prica.  Nemam rijeci - prvi put kad sam je procito, kao drugi broj SD Dylana, dobio sam veliku nadu da ce sve ove iduce Dylanove epizode biti ovog kvaliteta, ali na zalost, nisam dobro znao da su ova i "Dugacki Pozdrav" jedine od SD izdanja koja se mogu spomenut u vrhuncu Dylanovog serijala.  Neki dan sam je opet procito u Ludens Extra izdanju, i mogu reci da mi se danas jos vise svidja nego prije - i kao sto sam prije reko, jedina mana je to sto je naslovnica veoma slaba: umjesto da Dylan puca u smrt (kako on moze da prijeti smrti sa pistoljom?  Cisto sranje...), bolje bi bilo da on igra saha sa smrcu, kao na naslovnici Kolekcionarskog izdanja ove price u Italiji (koju je tog puta Roi nacrto).  Ipak, ovo je super prica, i stavio bi je u top 20 Dylana svih vremena.

    22.07.2010
    16:26:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    9, 9, 1, 9

    Sve je super,ali,po Bogu,zašto ROI???

    20.12.2010
    16:01:00 sati
    Patrix
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Bez obzira na ove propuste koje je recenzant naveo ova epizoda je odlična. Smrt je čak i simpatična zato što nije isklišeizirano hladna i proračunata. Pohvale koje je davala svom suparniku, i njegova vriska upomoć u intenzivnoj su pokušaji da se čitatelja navede na krivi trag.

    Roi je izvrstan crtač jedino što ne štima je nedostatak emocija na facama.

    15.01.2011
    09:21:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 92%

    10, 8, 10, 8

    Među boljim Dylanima, svakako... Najmanje mi se sviđa naslovnica, iako sam joj dao osmicu. Mogla je biti malo maštovitija.

    23.02.2011
    14:57:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    Pa neka onda neki kažu da Chiavi nema pojma...

    03.07.2011
    21:01:00 sati
    drogsy
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 7, 9

    Epizoda je fenomenalna, atmosfera je fenomenalna, priča i preokret na kraju su fenomenalni.. Ali crtež nije.. Jednostavno ga ne mogu progutati.. Sve ostalo, svaka čast.. Čak mi se i naslovnica poprilično sviđa..

    23.07.2011
    11:48:00 sati
    allessi
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 8, 5

    zanimljiva prica, naslovnica kvari opsti dojam.

    06.08.2011
    05:56:00 sati
    krem
    uredi
  • gandalf5000

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    sta reci malo crtez mi se nesviđa

    06.08.2011
    11:56:00 sati
    gandalf5000
    uredi
  • Umri_Muški

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Meni najdraža epizoda, kraj mi se posebno svidio.

    23.08.2011
    22:15:00 sati
    Umri_Muški
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda koju sam do sada u DD pročitao.

    29.11.2011
    19:53:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 64%

    6, 7, 6, 7

    Složiću se sa recenzentom i flamboyantom da je ova epizoda precenjena, ali to je ipak samo ona stara priča o ukusima... Meni, u ostalom, mnoge kultne epizode ne odgovaraju, počevši od Morgane i Ničije priče...

     

    Srećom, ima mnogo drugih - boljih.

     

    Ovde mi je glavni problem bio Roijev crtež; nekako zamoran...

    26.01.2012
    16:57:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Najveci problem ove epizode je bio Roijev crtez ali sam mu ipak dao 10 ima negde kad crta fantasticno {npr. one scene u nistavilu dok igraju sah} a neke katastrofalne kao onog prodavca u Safariju i tuci sa onom medicinskom sestrom koja mi je potpuno besmislena

    20.05.2012
    17:02:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    21.05.2012
    14:47:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 8, 6

    05.10.2012
    13:40:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 75%

    9, 7, 7, 6

    15.01.2013
    05:22:00 sati
    Peci
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    Ok prica. Naslovnica,dobar zamisao,lose nacrtana. 

    (Nakon slucajno ponovnog citanja,morao sam ocjene malo na bolje korigirati)

     

    21.11.2013
    10:11:00 sati
    Tutta
    uredi
  • sumohrvat

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Šahist sam, ne mogu biti objektivan :)

    29.12.2013
    13:31:00 sati
    sumohrvat
    uredi
  • paro

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uz Prokleti dan, meni najdraži Dylan i zato sve 10-ke, unatoč naslovnici :)

    06.01.2014
    16:21:00 sati
    paro
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    10, 10, 8, 7

    23.06.2014
    19:27:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Paralelni univerzumi
    Kod: NN LIBG 9
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 17.9.2014. 23:43:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 561
  • Planeta Hulk
    Kod: HULK DRKW 2
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 15.9.2014. 21:20:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 457
  • Davitelji
    Kod: TX ZS 969/971
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 12.9.2014. 20:20:00
    Autor: Zoroasterixx
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 664
  • Igre moći
    Kod: TX LIB 58
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 12.9.2014. 20:07:00
    Autor: Dudley Smith
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 598
  • Dragonero
    Kod: DRGN VEC 1
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 9.9.2014. 21:22:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 691

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • U zemlji Dakota
    Kod: ZG MX 17
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.6.2014. 23:45:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 1526
  • Kaznionica na jezeru
    Kod: ZG MX 18
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.7.2014. 12:08:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1374
  • Crna krv
    Kod: ZG LUSP 30
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 10.7.2014. 21:12:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1299
  • Verybadovo oružje
    Kod: ZG ZS 786-788
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 22.8.2014. 17:24:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1039
  • Doktor Knox
    Kod: ZG ALM 13
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 18.8.2014. 23:21:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1022

Aukcije

Forum