Priča o Dylanu Dogu

Dylan Dog

DD SD 22 | 96 str.

Jednog dana, dok je završavao galiju, Dylan osjeti poziv koji mu govori da je vrijeme da se suoči sa svojom prošlošću, te se on uputi na mjesto gdje se posljednji put sukobio sa Xabarasom, koji ga tamo dočekuje te mu priča priču o njemu i njegovim roditeljima.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 95%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*6

S*6

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Priča o Dylanu Dogu
    DD SD 22

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La storia di Dylan Dog
    DD SR 100

ZANIMLJIVOSTI

  • ova epizoda je u Italiji objavljena u boji, pod rednim brojem 100

«Kada je složi, svega će se sjetiti.» I slagao je Dylan marljivo maketu galije, i bezbroj puta je iznova popravljao kada bi je slučajno srušio, i onda kada ju je neka mušterija u bijesu (ili iz čiste nepažnje) razbila… i trebalo mu je 99 epizoda, ali Dylan je uspio, maketa galije je završena, i odjednom je ta galija pokrenula lavinu uspomena i strahova, strahova sa kojima se Dylan već jednom morao uhvatiti ukoštac, sa najvećom avanturom koju je do tada morao riješiti, a to je istina o njemu samome, o Xabarasu, njegovu ocu i Morgani…

I tako smo dobili «Priču o Dylanu Dogu», jubilarnu, stotu epizodu zacijelo najuspješnijeg i najkontroverznijeg stripa izdavačke kuće Bonelli. I što sada pametno reći? Dobili smo što smo dobili, dobili smo puno odgovora ali ujedno i gomilu novih pitanja. Ono što nam je Sclavi ponudio možemo ili objeručke prihvatiti kao nešto veličanstveno ili jednostavno odbaciti kao besmislicu, odabir je slobodan. No, ono što je sigurno da nemamo pravo psovati ili proklinjati Sclavia zbog toga što nam opet, tko zna po koji put, nije ponudio odgovore kao na srebrnom pladnju, jer bi to bilo itekako smiješno ali i bezobrazno od nas. «Priču o Dylanu Dogu» je priča prepuna simbolike, metafora, priča kojoj treba priči ozbiljno, polako, bez predrasuda, bistre glave i čistog razuma. Ja ovdje uopće nemam namjeru, a smatram da niti nemam pravo, natanko prepričavati što ja mislim da je Sclavi htio reći, zbog čega je Morgana Dylanova majka, zašto Dylan ima dva oca, koja je uloga malog Fritza u svemu tome, i samim time nametati nekome svoj stav o ovoj epizodi (barem ne u ovoj recenziji). Ovdje svatko sam (tko to želi) traži odgovore, svatko sam neka pokuša upustiti se u suludu vožnju kroz Sclavijev um i barem ga, ako ništa drugo, pokuša razotkriti. Možda će vas priča na trenutak odvući na krivu stranputicu, dovesti do pogrešnih zaključaka, ali i to je normalno i ljudski, vratite se opet na početak i pokušajte ponovno. Barem u tome imate neograničeno pravo. Nemojte olako odustati, jer najgore od svega toga je što smisao u svemu ovome postoji, i Sclavi točno zna o čemu ovdje govori, samo je smisao, na njemu karakterističan način, jako dobro sakrio a ujedno i razbacao preko svih mogućih dimenzija. A zašto? Zato da ovo djelo učini bezvremenim, da intrigira, da uznemiri, da nas natjera da si sami postavimo bezbroj pitanja i da sami na njih tražimo odgovore. A u tome je genij Sclavi itekako uspio. Uspio nas je intrigirati, uspio nas je uznemiriti, uspio nas je posvadjati, a bome uspio je u tome da si postavimo mnoga pitanja i da na njih tražimo odgovore. Dokaz? «Unified theory forever» topic na našemu forumu, zacijelo samo jedna od mnogih beskrajnih diskusija koje je Sclavi uspio pokrenuti tko zna po koliko još raznih foruma i chat-roomovima diljem svijeta.

Stoga ocjene ne idu tome što je Sclavi rekao, nego načinu na koji je to rekao, načinu na koji je ispripovjedao i ujedno završio jedno poglavlje u Dylanovom životu. Ovako visoke ocjene istovremeno sveukupno idu i tom cjelokupnom četverodijelnom serijalu odnosa Dylana i Xabarasa, serijala koji je stidljivo započeo «Zorom živih mrtvaca», da bi se nastavio jedinstvenom «Morganom», pa produžio do veličanstveno uznemirujuće «Priče ni o kome», i završio, onako slavljenički, na broju 100. Impresivan je to bio serijal, sa takvim genijalnim i vrhunskim trenutcima u naraciji koji se ne nalaze tako često u takvom mediju kao što je strip. «Priča o Dylanu Dogu» možda predstavlja kraj jednog poglavlja, ali kako se to obično kaže, svaki kraj ujedno predstavlja i neki novi početak.

Kontrarecenzija

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 10

ZANIMLJIVOSTI

  • Abraksasovo ime se prvi put pojavilo u gnostičkim učenjima, koja datiraju iz prvog i drugog veka naše ere.
  • Reč “abraksas” ima mnoga značenja, kojima je zajedničko mistično poreklo i tumačenje, poput “uzrok [svega] i prvi arhetip”. To ukazuje na njegovo božansko poreklo, ali ga je katolička crkva kasnije proglasila demonom. Moguća etimologija je vezana i za magičnu reč “abrakadabra” (ili vice versa?).

Pre nego što se pozabavimo krajem (?), podsetimo se nakratko početka: “Dilan Dog” započinje “Zorom živih mrtvaca” (“ZŽM” u nastavku teksta), u kojoj nas je autor junaka i serijala, Ticijano Sklavi, odmah upoznao s Dilanovim arhinemezisom, izvesnim doktorom Ksabarasom. Njegovo ime je anagram od “Abraksas”, imena mitološkog bića, kojem su različite kulture i civilizacije pripisivale drugačija značenja. Negde je smatran za boga, a negde za demona, dok je Sklavi Ksabarasovo poslanje predstavio kao božansku ideju realizovanu na demonski način. Radi se o tome da je Ksabarasova opsesija da čovečanstvu podari večni život. No, sve što mu je pošlo za rukom, jeste da od ljudi napravi zombije, odnosno žive mrtvace. Mnogo kasnije smo saznali i to da je on – Dilanov otac…

“Priča o Dilanu Dogu” je izvorno objavljena u boji, za razliku od ostatka redovne, mesečne serije, koja je crno-belo izdanje. Za njenu realizaciju je bio zadužen isti autorski tim, koji je, pored spomenute “Zore”, potpisao i DD #25 “Morgana", te DD #43 "Priča ni o kome” (u nastavku teksta “PNOK”). To su Sklavi, kao scenarista, i Anđelo Stano, koji se proslavio crtanjem naslovnih strana serijala. Pored toga što matična Dilanova kuća, Boneli, svaku stotu epizodu nekog serijala mahom objavljuje u boji, za potrebe ovog teksta bićemo slobodni da pretpostavimo kako to nije jedini razlog zbog kojeg je “Priča” realizovana u koloru.

Dilanova “uniforma” se sastoji od crnog sakoa, crvene košulje i plavih pantalona. Osim na naslovnim stranama, čitajući ovaj crno-beli strip, to ne vidimo, a retko gde je spomenuto. No, Sklavi je autor koji je naprosto opsednut simbolikama svih vrsta, pa tako ovaj odabir boja nije bio nasumičan. Ako je Dilan Dog sin entiteta koji se vodi božansko-demonskim idejama, koliko je genetika uticala na to da i njegov usud poprimi slične karakteristike? Čitajući devedeset devet priča koje prethode ovoj, to smo lako mogli da zaključimo. Samo, Dilan se nalazi na suprotnoj strani: on otkriva sve one lepe stvari, koje se kriju iza ružne spoljašnjosti. No, zadržimo se na njegovom odevnom stilu. Naime, Isus je u Hrišćanstvu često prikazan u crveno-plavoj odevnoj kombinaciji. Crvena je simbol njegovog božanskog porekla, a plava simbolizuje ljudsku prirodu. Tako se, iako krajnje indirektno, kroz devedeset devet epizoda sve vreme isticala Dilanova životna misija. (I zaista, bilo je potrebno da prođe mnogo godina da se pojavi scenarista koji bi to nedvosmisleno prikazao - Roberto Rekioni, aktuelni urednik serijala. Rekioni, pored drugih, potpisuje priče “Mater morbi”, u kojoj je predstavio uzrok “bolesti” Dilana Doga – o čemu je moja malenkost pisala u okviru jedne od svojih kolumni, te “Mater dolorosa”, u kojoj vidimo pravu prirodu te “bolesti”.)

No, pored toga što je kruna jednog stomesečnog narativa, “Priča o Dilanu Dogu” je ujedno i kruna događaja prikazanih u “ZŽM”, “Morgani” i “PNOK... Gručo još u “Zori” sugeriše Sibil Brauning da je Dilan umro pre tri veka... Madam Trelkovski Morganinu pojavu vidi kao veliko zlo i pretnju; Morgana je Dilanova majka, a između njih se razvija emotivni odnos... A na kraju “PNOK”, Ksabaras veli da će se on i Dilan po poslednji put sukobiti onda kada naš istraživač noćnih mora konačno završi maketu galije... Galija je samo jedan od elemenata koji upotpunjuju Dilanovu ličnost, ali je nemoguće jednoznačno je protumačiti, jer je u različitim epizodama njena uloga drugačija. Ipak, kroz “Priču o Dilanu Dogu“, baš kao i u “PNOK”, galija je poput ključa za kretanje kroz različite dimenzije. Odnosno, ako ćemo prema “Morgani“ i (opet) “PNOK”, “Dilan Dog“ je serijal koji se odvija u multiverzumu.

Da li ti svetovi/univerzumi nastaju iz mašte jednog ne baš odlučnog strip-crtača ili kao misli umirućeg, to je manje važno. Ključno je da kontinuitet nije i ne može biti strogo određen. Sâm serijal je osmišljen poput noćne more, koja se može ponavljati kao jedan te isti san, može biti san u snu, a može otići u kakvom neslućenom smeru, takođe. I dobro, šta onda ovde imamo? Dilan je konačno sastavio maketu galije. Odlazi, potom, u podrum crkve u kojem se prava galija nalazi, gde mu Ksabaras pripoveda o njegovim roditeljima... Kao kontrapunkt sadašnjosti, pratimo kretanje – saznaćemo – drugog Dilanovog oca, sve dok se dva narativna toka ne spoje u jedan. U vreme kad je pisao ovu storiju, Sklavi je, priča se, bio narušenog psihičkog zdravlja. Ali, šta ako mu je možda baš ona pomogla da prevaziđe te mentalne teškoće...? Naime, da bismo protumačili naizgled krajnje konfuznu – iako izuzetno liričnu i oniričnu – postavku “Priče o Dilanu Dogu”, poslužićemo se tumačenjem Abraksasa od strane Karla Gustava Junga, utemeljivača analitičke psihologije, po kojoj se razlikuju kolektivno i lično nesvesno. (Ako već niste, obavezno ovde bacite pogled na zanimljivosti!)

Jung je godinama pisao dnevnike, koje je nazivao “Crne knjige” (prema boji njihovog kožnog poveza – ali to je i boja Dilanovog sakoa!). Radilo se o njegovom “suočavanju sa nesvesnim”, tokom kojeg je istraživao dušu/psihu, prepuštajući se spiritualističkim seansama. Iz njih je proisteklo delo koje je smatrao svojim najvažnijim, “Crvena knjiga” (boja Dilanove košulje!), ali je ona objavljena tek posthumno, pola veka nakon Jungove smrti. Jedini deo “Crvene knjige”, od ranije dostupan javnosti, je naslovljen “Sedam propovedi mrtvima”. (Sklavi, podsetimo se i toga, često ističe broj 7: Dilan živi u Krejven roudu 7, a redni brojevi “Morgane” i “PNOK” u zbiru – 2+5 i 4+3 – takođe daju sedmicu.)

Jung je u “Propovedima” bio naklonjen gnostičkim učenjima i tradiciji, pa je otuda Abraksas bio neizbežan. Sâme propovedi izgovara Filemon, Jungov duhovni vodič, koji otelovljuje Simona Maga (ili Simona Vrača), mogućeg začetnika gnosticizma. “Propovedi”, baš kao i “Dilan Dog”, započinju povratkom mrtvih (“Zora živih mrtvaca”). Mrtvi postavljaju pitanja na početku svake propovedi, a narator im odgovara. Jung je ljudsko poimanje Boga predstavljao kroz tri sukcesivne faze. U prvoj se on pojavljuje jednoznačno. U drugoj fazi sledi podela na dobronamernog Gospoda i zlog Đavola, dok se ne dogodi preokret, u kome će Đavo biti prognan. Konačno, u trećoj fazi, Gospod i Đavo postaju jedinstven entitet. Ali – Abraksas je iznad svega toga...

Postoji Bog o kome ne znate ništa, jer ljudi su ga zaboravili. Zvaćemo ga imenom njegovim: ABRAKSAS. Nije on nedvosmislen, poput Gospoda ili Đavola. Ne bismo li razlikovali Gospoda od njega, zvaćemo Gospoda HELIOS ili Sunce. Abraksas je činjenje; ništa mu se suprotstaviti ne može, osim nestvarnog, pa se tako njegovo sopstvo nesputano razvija. Nestvarnog i nema, stoga se ono ne može zaista usprotiviti. Abraksas je ponad Sunca i ponad Đavola.

Tumačenja ovog serijala, baš kao i tumačenja ove epizode, ima najmanje onoliko koliko i čitalaca. Međutim, Sklavi je ovu priču postavio kao poslednju o svom junaku i dao joj happy end. Premda se odavno povukao sa serijala – iako se povremeno vraća pokojom pričom – nijedna epizoda “Dilana Doga“ ne može biti objavljena bez njegove saglasnosti. Poput Junga, kroz “Dilana“ se suočio sa svojom dušom i iz tog dugog putešestvija/preispitivanja, reklo bi se, izašao kao pobednik. Još, Jung je pacijentima savetovao da i oni zapisuju snove i vizije u neke svoje (crvene) knjige, a obratite pažnju na sledeći navod: “Tada, kada su sve te stvari u nekoj lepoj knjizi, možeš je uzeti i okretati stranice i ona će postati tvoja crkva – tvoja katedrala – tiho mesto tvog duha gde ćeš pronaći ponovno rođenje.” Crkva, još jedan dilanovski element i mesto radnje “Priče o Dilanu Dogu”.

Naprijed

DD SD 21 Simfonija smrti

DD SD 23 Vrata pakla

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 69%

    6, 5, 9, 9

    Ocekivao sam mnogo od ove epizode ! Da , kada sam cuo za nju , morao sam je imati po svaku cijenu . Kada je bila u mojim rukama , mom odusevljenju nije bilo kraja . Sve dok nisam procitao strip i na krsju je ostao gorak ukus , osjecaj praznine . Ocekivao sam zaista mnogo od ove epizode , a na kraju sam se razocarao . Sclavi je sve odradio ispod prosjeka . Jedino sta valja je Stanov crtez .
    19.01.2004
    17:57:00 sati
    vardock
    uredi
  • zeljko

    Ukupna ocjena 38%

    1, 1, 8, 8

    Onako odokativno priča je loša i zbunjujuća, potpuna glupost. Ne ponovilo se. Kao da čitam Pomračenje uma.
    22.01.2004
    15:52:00 sati
    zeljko
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 80%

    8, 7, 9, 8

    Obozavatelj sam Stane,ogromni obozavalac,ovo mi je jedna od najdrazih epizoda,pomalo dubiozna,za neke previ za razmisljati...
    05.02.2004
    18:41:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    13.02.2004
    13:35:00 sati
    Brdar
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 59%

    4, 4, 9, 8

    Veliko razočarenje jer mi je Morgana bio najdraži DD. I šta sad, umjesto ljubavi - incest. Ma sve te nepodudarnosti oko dilanove prošlosti me pomalo iritiraju.
    Crtež je odličan i to ovu epizodu izvlači.
    18.02.2004
    18:22:00 sati
    ken2
    uredi
  • Ukupna ocjena 51%

    2, 5, 8, 6

    Pompozan naziv epizode ne opravdava sadržaj, koji je, u najmanju ruku konfuzan i nedorečen.Mistika postoji tijekom cijele epizode, ali sve je to moglo bolje. Hvalim crtež, koji je za novije DD epizode moćan.
    15.03.2004
    14:30:00 sati
    jethro
    uredi
  • vlaki

    Ukupna ocjena 51%

    2, 2, 10, 9

    Mislim da je opet napravljen propust, sto se ova epizoda pojavila crno bijela, a ne u koloru, kao i nekoliko pre ili poslije.Sama epizoda je dakako konfuzna, u cemu se slazem sa nekim od prethodnih recenzenata, za jubilarni 100 broj malo blijeda epizoda. Stano mi je jedan od boljih realizatora Dylana Doga, ali mislim da je Bruno Brindisi najbolji.
    24.03.2004
    23:51:00 sati
    vlaki
    uredi
  • Duh_koji_hoda

    Ukupna ocjena 42%

    1, 1, 9, 9

    Kupih ga pre par dana za 5e i to mi je do sada najveci promasaj oko kupovine stripova.
    14.04.2004
    20:55:00 sati
    Duh_koji_hoda
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 47%

    2, 2, 9, 8

    Strasno! Raziocaravajuce! Morgana je Dilanova majka?!?! Sve sam ocekivao ali ovako nesto bolesno sasvim sigurno ne. Zaista je tesko naci reci da opisu moje stanje u kome sam se nalazio kad sam zavrsio iscitavanje ove trebalo je biti velike, 100-te, jubilarne epizode. Katastrofa! Ovo Dilan zasigurno nije zasluzio. E, moj Sklavi, vidim ja da bi neuropsihijatri mogli da se obogate i postanu slavni na tebi.
    02.05.2004
    20:40:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Mini saga Dylan-Morgana-Xabaras je završena.Na pomalo čudan i neobičan način ali ipak mogu progutati ovu priču.Razumijem reakcije i slabe ocjene, tko traži kontinuitet u Dylanu ovaj mu je strip užasan.Meni nije.Naravno da nisam očekivao događaje na brodu od prije 300 godina i podjelu Dylanovog oca na dobro i zlo, ali ako se pogleda i sa druge strane - nije ni tako loše.I mene je iznenadila Morgana kao Dylanova majka ali dobro,što se može.Konačno smo odkrili i tajnu Dylanovog jedrenjaka!Jednostavno treba zaboraviti ostale epizode i usredotočiti se samo na sagu o Xabarasu.Ma najvjerojatnije se ovi događaji uopće nisu dogodili već je po starom dobrom običau sve bio samo san,tako da ne treba biti previše ljut ;-))Dajem plus i za Frica.Najupečatljivija mi je naslovnica.Kao da nam Sclavi i Stano žele reći da je ovo kraj jedne ere, da Dylan na kojeg smo navikli odlazi i da slijede promjene u serijalu.
    06.05.2004
    18:23:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 10%

    1, 1, 1, 1

    dobar strip. jedan od najboljih.
    07.05.2004
    22:23:00 sati
    miodrag
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Dobra priča, ponegdje je scenarij na silu izguran no dobro. U svom ludilu logično zvuči saznanje da je Morgana Dylanova majka. Opet je zamijećena ideja koju Sclavi baštini i u "Čovjeku sa 2 života" o tome kako su ljudi yin i yang - koliko god dobri bili, ima zla u njima i obratno. Inače, cijela priča je poput Nikog - na svojoj "samrti" stvara nove svjetove (moguća tumačenja sage o DD-u).
    10.05.2004
    11:19:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 9, 7

    Meni se dopala ova epizoda. :-)
    20.11.2004
    11:20:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    10, 10, 1, 10

    Cool priča!Volim kad u Dylanu malo izostaju Bloch i drugi.
    Bljak crtež!Smeće kakvog nema!Kad ga vidim mi slabo dođe.
    28.05.2005
    13:44:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • nazgul

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 8, 6

    Sasvim je dobar, iako je mogao biti i bolji za jubilarku.
    14.07.2005
    10:49:00 sati
    nazgul
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 50%

    5, 5, 5, 5

    po meni promašaj.pogotovo šta je bia još i jubilarni 100. broj
    10.12.2005
    14:07:00 sati
    lwood
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Hmmm... stotka bi po nekim (ne)pisanim pravilima trebala biti nesto veliko. Nesto epsko. I ako mislite da to nismo ovde dobili, varate se. Moguce je da je stvar u tome da morate imati otvoren pristup onome sto vam se nudi, a svakako i procitati nekoliko puta. Da je prica metaforicna, viseznacna, filozofska, simbolicna, jasno je i iz aviona. Citaocu je ostavljeno da je dozivi onako kako on to oseca. Jer, pazite, lavirint uma ima dva izlaza, ali lavirint duse - samo jedan. Dali nas to neko nadgleda iz neslucenih visina gde plovi mali asteroid, ili iz neslucenuh dubina gde se krije tajna zivota bez kraja, mozda i nije najvaznije. Vazno je da jedan mali Fric cuci u nama i kazuje pravac zivota. A tamo nas ceka sve. Bas sve, hteli mi to ili ne. I zato, pripazite malo na vase figurice kad zalupite vrata jednom delu vaseg zivota. Mozda neka suza ovlazi parket.
    21.12.2005
    21:00:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 64%

    9, 2, 8, 7

    Zanimljiv komentar Barkera te kikyjev kobni obrat (koji ne cjenim previše, osim kao duhovit fenomen kontrarecenzije vlastite recenzije:). Što se tiče famozne stotke, iščitao sam je nebrojeno puta tijekom slavne rasprave o DD kontinuitetu i na koji god način krenem tumačiti, dolazim do sljedećeg: epizoda je falična! Nema magiju Morgane ni snagu Priče ni o kome. Filozofirati o iskonu, supstanci, Tvorcu, Bogu, i to kroz vlastitu psihopatiju je bijedno, ili da kažem, ljudski, odviše, ljudski. Za velika pitanja ne treba hodati malen pod zvijezdama, ščučuren u udobnoj sigurnosti sopstvenih komplekasa. Tako da samu priču gledam kao prilično dobru, ali odgovore (i ne-odgovore) koje nudi, prezirem.
    15.01.2006
    16:35:00 sati
    stinky
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 62%

    5, 4, 9, 8

    Neman baš puno komentara, jer nisam ovo baš dobro razumio. Simpatičan mi je bio Fric iako ne kužim što on zapravo predstavlja. Triba bi možda malo više misliti dok ovo čitam… Stano je bio veoma dobar u ovoj epizodi, a naslovnica je…simbolična.
    19.04.2006
    23:52:00 sati
    mpavin
    uredi
  • manhunter

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Pa za ovako jednu epsku priču je moglo(i moralo) mnogo bolje.Za one prave ljubitelje DD je priča dosta kontroverzna,ali takodje i predstavlja kraj jedne ere i (pokušaj)početka druge.
    Čitljivo.
    21.04.2006
    16:20:00 sati
    manhunter
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 63%

    8, 3, 8, 6

    Jao jao gospodine Sclavi, kakva smrdljiva izopačenost izvire iz vašega uma, i proljeva se po ovoj epizodi. Pokušavao je ovo i prije taj stari perverznjak, i nerijetko su mu se tupi tipovi koji smisao života traže u kiosk izdanjima (i na papiru uopće) klanjali kao nekakvom božanstvu. Sclavi to ne zaslužuje, pa ovdje (opet) prodaje maglu, trabunjavši puno bez da išta bitnog (bilo o Dylanu, epizodi, ili filozofiji postojanja općenito, a kojoj uvijek toliko teži) kaže. Zaista bijedan pokušaj kompenzacije nedostatka inspiracije nekakvom bolesnoćom. Morgana je Dylanova majka a Xabaras otac, pa dubine, eliksir vječnosti, ponori,... Upravo ponori, ali ponori gluposti gospodine Sclavi. Crtež je odličan, a naslovnica lijepa ali besmislena."Fric!"
    02.09.2007
    17:18:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 10, 6

    Iskreno, epizoda me razočarala, ali ovo što smo dobili nije loše. Moram priznati da me je sve ovo malo zbunilo kad gledam Dylana općenito, jer čitajući druge epizode neke mi stvari imaju manje smisla zbog ovog broja. Što se tiče grafičkog djela...Po meni, Stano je odličan odabir kod crtanja epizoda, ali kod naslovnica mi ne paše. Istina, napravio je i mnogo dobrih naslovnica, ali meni se većina njegovih naslovnica ne dopada.
    21.09.2007
    22:52:00 sati
    Akul
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    epizoda koja je kad-tad morala doći i objasniti neke stvari...... vidim da ocjene nisu previsoke za ovu epizodu, ali to sam i očekivao, sclavi se dosta kockao, "ispalio" je priču koju sigurno nitko nije očekivao i zato su reakcije tako različite. ja sam među onim zadovoljnima, nisam ovo očekivao, mislio sam da će se ova epizoda baviti dylanovom prošlošću na potpuno drugi način, ali nisam toliko ni razočaran, ipak je ovo posebna epizoda koju je teško izvaditi iz konteksta i učiniti je nkom zanimljivom, potgotovo ako nije pročitao prijašnj dylane. naslovnica i crtetž su mi odlični... sve skupa prilično dobro,,, i prilično čudno....
    12.02.2008
    00:33:00 sati
    blackport8
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Ovo sam čitao prije Zore živih mrtvaca, Morgane, i Ničije priče. Svidjelo mi se i onda, iako je bilo prilično konfuzno, a sviđa mi se i sad. Šteta što naše izdanje nije u boji.
    14.03.2008
    10:04:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Ja stajem na stranu onih kojima se svidjela ova epizoda...baš zato što neki djelovi priče mogu izgledati zbunjujuće,nije naodmet pročitati ju još jedanput...
    09.06.2008
    21:38:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    ne bih se složio s večinom jer sclavija treba shvatiti nije to ko zagor ili mister no da je sve potpuno jasno i očekivano.Zapravo ova priča mi najzanimljivija ali ne i najbolja a evo što se tiče stanija bez komentara on je najbolji crtač dylana a i nadam se da če i ostati.
    16.10.2008
    21:02:00 sati
    ninny
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    Solidan jubilarni DD. Ovaj jubilarac nam prikazuje scenarij Dylanova porijekla, čime nam nije sve otkriveno, nego samo dijelić i to teško shvatljiv, jer se praktički Dylanova prošlost otkriva tokom cijelog serijala. U svakom slučaju je bolji od Zagorovih jubilaraca, u kojima je radnja sasvim obična i predvidljiva. Prilično šteta što ovaj broj nije izišao u boji, jer bi sigurno dobio više ocjene.
    28.11.2008
    17:46:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ovo je bez sumnje najbolji DD,u kojem ništa nije nejasno.Sclavi nam je sve rekao,no na svoj način,naravno.Svojim jezikom,kojeg,izgleda još mnogi ipak nisu shvatili.Jedino mi je naivan dio kad galijazvoni na vrata.(!!!!!??,,))stanov je crtež besprijekoran,iako je velika šta što strip nije u boji
    14.01.2009
    17:30:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 44%

    1, 1, 10, 8

    Kao prvo, moram se složiti s kolegom stinkyjem da ovoj epizodi fali ta čarolija navedenih epizoda, a komentar od kolege flamboyanta  soula bi najrađe prepisao i samo rekao: 'Potpisujem!' Sclavi je ovdje napravio veliku i odurnu boleštinu. Fuuuuuj! Morgana Dylanova majka. Stari perveznjak, nema šta! E, moj crni miško, kakav svoj jezik koji mu onako služi da bi podjebavao jadnike koji pokušavaju naći kontinuitetnu crtu u Dylan Dogu. Stano ovdje crta k'o Bog, nema šta. Naslovnica, kako je rekao ne'ko prije mene, jednostavno nedorečena.   
    23.03.2009
    21:31:00 sati
    cibalia
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 7, 3

    Kada je ova prica u pitanju kruze mnoge teorije, neki pokusavaju da odbrane Sclavija i da objasne neobjasnjivo.
     
    Moja teorija je sljedeca:
     
    Prica je pod uticajem "Frankenstajnovog sindroma", tj. autor je s ovom epizodom pokusao da ubije sopstvenu kreaciju.
    Vidljivo je da se Sclavi u ovom trenutku zasitio serijala, ponestalo mu je ideja. Najveci dio prica je zasnovan na filmovima B produkcije, te ideje su istrosene i Sclavi vise nije imao nista veliko da kaze u serijalu, zbog toga je sa ovim brojem imao namjeru da dotuce Dylana. Zbog dobre prodaje serijal naravno nije obustavljen vec je cijedjen do posljednje kapi. Nesto kasnije su neki drugi autori pokusali ovaj haos iz broja 100 da objasne. Ta ideja o samounistenju se Dylanovim hardcore fanovima uopste nije dopala, iako su sigurno i sami pomislili na ovo sto sam upravo napisao, pa su pokusali da opravdaju Sclavija sa svim mogucim i nemogucim teorijama. 
     
    15.07.2009
    18:38:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Izfantazirano i to do bola, priznajem i ja ali ipak ova priča mi nije uopće loša. Bolje su bile "MORGANA" i "NIČIJA PRIČA" pa čak i Stano je bio nešto bolji u tim pričama. Strip je malo bolesno napravljen ali tko je iznenađen takvim stripom, vjerojatno ne poznaje Sclavijeve radove dobro. Naslovnica je odlična, tužna i pogodak za jubilarni broj. Jedini prigovor je što broj nije u boji!
    16.07.2009
    16:49:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 28%

    1, 1, 5, 7

    Strip sa kojim sam ostavio DD . Posle mora Chiava gluposti, ovo mu je doslo ko knockout. I danas tu i tamo uzmem neki noviji da prelistam, cisto da se utvdim sad vec davno donesenu odluku (izuzetak naravno Sve dok vas smrt ne rastavi). A i slag na torti, ovaj strip mi je skrsio sasvim dobru Morganu i Pricu niokome. 
    18.08.2009
    13:12:00 sati
    kasper
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Predobro!!!!
    28.11.2009
    20:54:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Iako mi se ne sviđaju neka Sclavijeva razrješenja Dylanovog porijekla, meni je odličan finale kultne "kvadrilogije". Vidim da su mnogi razočarani, ali nakon gubljenja u raznoraznim dimenzijama, raznoraznih objašnjavanja i teorija na kojima bi i dobri stari stric Martin pozavidio, ovo konačno razrješenje mi je pomoglo da konačno posložim veliku većinu kockica u DD univerzumu. (Sve kockice nebi ni sam Sclavi posložio!!) Strip se čita u jednom dahu uz uživanje u odličnom crtežu. Stano je ovdje najbolji - fenomenalan.
    29.11.2009
    17:05:00 sati
    Spock
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Not the greatest story about Dylan Dog, but not bad as a result, either.  Too bad it wasn't printed in color like in Italy - that aspect maybe would done it more justice.  As it is, it's a simple story, with not much text, but with images that speak volumes.  Not sure if I can accept the fact that Dylan is that old, but fantasy and suspension of disbelief has always been one of DD strong elements.  The one aspect that's kinda strange is that Morgana is Dylan's mother, which is weird, because in several different numbers I pictured the two of them together...

    Stano's art is good, but the cover page is excellent.  Again, I wish it was in color, like in Italy, but as it is, still stands as one of better DD stories in the several numbers that preceded it and the ones that followed it.  

    23.02.2010
    01:49:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 88%

    8, 10, 9, 7

    24.07.2010
    20:42:00 sati
    drogsy
    uredi
  • predsjednik

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Posto do sada nazalost nisam imao priliku da procitam ovu izvrsnu epizodu u domaceom izdanju procitah je bas danas u italijasnkom (iako skupljam dylana dosta dugo).Epizoda je izvrsna i super objasnjava neke stvari i ne znam cemu neke lose ocjene.U svakom slucaju Dylan Dog koga bi svaki pravi kolekcionar trebalo da procita i zadrzi kod sebe.

    28.05.2011
    18:22:00 sati
    predsjednik
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 42%

    2, 2, 8, 6

    Ispod prosjeka.

    13.06.2011
    23:20:00 sati
    writer
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    S vremenom ćemo složiti slagalicu do kraja.

    08.12.2011
    19:39:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 63%

    7, 3, 8, 9

    Nešto fali priči. Ne znam šta. Možda bolji crtež. Iz ti djelova (Noč živih mrtvaca, Morgana, Ničija priča) mi je ovde crtež najslabiji. Ali još uvijek ok. I meni se sviđa Stanov crtež. To, da je Morgana Dylanova majka me nije toliko šokiralo. Ali kao što sam več rekao puno je nejasnosti.

    21.05.2012
    20:09:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kada vidim da je masa lošijih priča bolje rangirana od ove smuči mi se.

    15.07.2012
    12:57:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    05.10.2012
    13:49:00 sati
    coszinus
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    A zašto sve mora da ima smisao? Možda ga ova epizoda ipak ima, i možda sam glup jer ga ne vidim... Ali sam uživao čitajući je...

     

    Kao san.

     

    Čiji? Nebitno čiji.

    16.01.2013
    19:25:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 52%

    5, 1, 8, 10

    Jasno da ne mora imati sve objašnjenje, ali pobogu, ovo je jubilarni stoti broj s mamilicom od naslova, bar treba ponuditi malo smisla. Tko je i što predstavlja Fric? Koji je vrag ona žabetina koja se raširuje? Kakve veze sa svime ima i galija? Ne znam, ne da mi se tražiti odgovore, a najvjerojatnije me niti ne zanima. Ovu epizodu doživljavam isključivo kao pljuvačku u oko.

    Stano mi je ovdje puno bolji nego u svojim prijašnjim radovima, a pogotovo je dobro nacrtao Dylanovu facu kad završi galiju. :D Naslovnica je fantastična.

    24.09.2013
    15:08:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    7, 6, 8, 8

    02.01.2014
    23:27:00 sati
    dylan_dog12
    uredi
  • Peci

    Ukupna ocjena 31%

    3, 3, 3, 4

    02.08.2014
    12:11:00 sati
    Peci
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 30%

    1, 1, 6, 6

    Lose. Opcenito,ni malo mi se ne svidja ta mistifikacija Dylana i njegovog porijekla. Ja kad citam Dylana, ni u najmanju ruku ne razmisljam o njegovim roditeljima,ne zanimaju me. Onda uleti vaka epizoda. Kad poslije ovog malo razmislim, pretpostavljam si njegove roditelje. Otac je neki obicni radnik sklon alkoholu,kakav otac takav sin,a majka mu je dobra riba,podrazumjeva se sto slijedi. Ova epizoda se nikako ne uklapa npr. sa epizodom "Dugacki pozdrav".

    01.09.2014
    12:08:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 7, 8

    Priča nije loša ali mogla je biti puno bolja.

    29.09.2014
    10:42:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Risar_69

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    05.06.2015
    11:08:00 sati
    Risar_69
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    Meni jedna od najboljih epizoda Dylana Doga!! Sve te o prošlosti su odlične epizode,od ove do Xabarasa,U Ime oca,pa do Obiteljskog portreta!!
    24.10.2016
    02:36:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Obožavam ovu epizodu!

    13.04.2017
    10:56:00 sati
    karlitos
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 63%

    6, 4, 8, 9

    Ima spojlera!!!

    1. Čitao sam ovu epizodu premoren, u polu snu, uz sklapanje očnih kapaka i povremene zvučne halucinacije izazvane manjkom sna. Stoga sledi da mi se nije baš dalo previše razmišljati o pročitanom u momentu dok sam čitao.

    2. Znao sam da je Morgana Dilanova majka, a prethodno sam načuo (ili na-pročitao) negde po forumu da je Dilan 300 godina star. Pritom se taj podatak spominje u nekoj epizodi od prvih 100, ne sećam se kojoj, pa sam to upamtio kao hint. Takođe, zna se da će se nešto veliko desiti kada Dilan sastavi galiju, a galija je već viđana u Ničijoj priči, tako da je još jedan u nizu šok-elemenata izostao.

    3. Očekivao sam da će me priča oboriti s nogu, poput ''Ničije priče'', ili bar da će me zbuniti (u pozitivnom smislu), poput ''Morgane''.

    Počelo je vrlo dobro, ali usledilo je razočarenje. Da citiram jedan od prethodnih komentara: ''epizoda je falična! Nema magiju Morgane ni snagu Priče ni o kome.'' Kada se tome dodaju stavke 1 i 2, kao i očekivanje iz stavke 3, dođe se do toga koliko me je priča ostavila ravnodušnim.

    Posmatrajući 4 priče o Dilanu, Ničija priča mi je apsolutni favorit i možda i najdraža epizoda ovog serijala, Morgana mi je bila konfuzna na prvo čitanje i ne preterano draga, ali je kao vino kako vreme odmiče postala sve bolja. Zora živih mrtvaca je jedna standarno vrlo dobra epizoda, uprkos nekolicini malih zajeba. Ali ova Priča o Dilanu Dogu...

    Jedan komentator lepo reče ''Ova epizoda se nikako ne uklapa npr. sa epizodom "Dugacki pozdrav".
    No, nije da kao čitalac izričito zahtevam kontinuitet. Ali ova epizoda je, i ako se zanemari kontinuitet, potpuno mlaka. Tabanje sa zombijima i ujedanje mornara postalo je (uprkos Stanovom odličnom crtežu!) dozlaboga naporno, završni dijalog je dosadan i nedorečen, značenje probušene žabe mi je promaklo. Fric je interesantan lik, to priznajem. Sindrom ''porodice koja je ponovo na okupu'' naravno nije izostao, kao ni ''you're not my father!'' momenat. Međutim, to je uglavnom šminka. Kao što neko reče, ''Da je prica metaforicna, viseznacna, filozofska, simbolicna, jasno je i iz aviona.'' ... Ono što pak nije jasno je šta je pisac hteo da kaže.

    Gil-Galad reče: ''A zašto sve mora da ima smisao? Možda ga ova epizoda ipak ima, i možda sam glup jer ga ne vidim... Ali sam uživao čitajući je''. Slažem se. Osim što ja nisam uživao čitajući je. Lepo je kada čitalac uživa a pritom i shvati smisao. Ali ja jebiga nit' sam uživao, nit' sam dokučio smisao.

    Uglavnom, pruženo je (pre)malo odgovora za moj ukus.
    Ostaje da se još više puta iščita, možda se utisak poboljša a nešto novo i zaključi.

    09.05.2017
    07:52:00 sati
    Jocko
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 70%

    8, 4, 8, 10

    Ne znam sta da mislim.  

    Jedno je sigurno jubilarni stoti Dilanov broj nije ono sto sam zeleo da bude. Dobijamo odgovore na mnoga pitanja i stavlja se tacka na sagu o Dilanu, Morgani i Ksabarasu. Ali da li je moglo to sve da se zaokruzi na bolji, lepsi i poeticniji nacin? Svakako, ne samo da je moglo nego je i moralo! 

    Samo gledajuci nacin na koji je ispricana: ovo nije ni blizu monumentalnosti, emotivnosti i jacini koju nosi jedna Prica ni o kome ili Morgana, ni Zora zivih mrtvaca. Radnja se previse brzo odvija, previse pucacine i besmislenih poteza likova. Ne oseca se nikakva atmosfera a ni ne vidim neku Sclavijevu misao vodilju vec samo zelju da se na neka pitanja konacno daju odgovori. Ali cini mi se da Sclavi ovakve odgovore nije imao od pocetka u glavi ili da je zaboravio sta je zaista hteo. Dakle imamo odsustvo Sclavijeve inspiracije, nadahnutosti ne samo u odgovorima vec i u samoj naraciji, atmosferi i konstrukciji price. 

     

    A kakvi su ti prokleti odgovori?

    1)Morgana je Dilanova majka, to sam nazalost vec znao jer sam Dilana poceo da citam otpozadi umesto od pocetka silom prilika. Iako je faktor iznenadjenja izostao, to otkrovenje mi se najvise i svidja i uklapa u motive i ideje koje Sclavi iznosi u serijalu, ali opet smatram da je moglo na drugaciji nacin da se izvede, mozda neki smisleniji dijalog izmedju Dilana i Morgane, nije bilo nekog pomirenja ili oprostaja ili barem neke dirljive scene. 

    2)Dilan je star preko trista godina. I to mi je sasvim prihvatljivo. 

    3)E sad ono sto mi se nije svidelo: Dilanov otac se takodje zove Dilan i bio je kapetan nekakve ladje za koju se ne zna ni gde je posla, ni odakle, sem da Dilan stariji trazi lek za veciti zivot na dnu okeana. Zasto on to trazi, ko je on, zasto se sve to desava? na to odgovore ne dobijamo vec imamo samo hrpu glupih nabacanih scena tuce sa mornarima pobunjenicima i Dilanom zombijem. Svidja mi se glavna postavka i simbolika, Dilan na ladji u potrazi za vecnim zivotom, ali moglo je to mnogo poeticnije, a samim tim i svojstvenije Sclaviju da se izvede. 

    4)Kazna za Dilana starijeg, sto je presao liniju zivota i smrti i umesao se gde ne treba, je podvajanje njegove licnosti na zlog Dilana/Ksabarasa a dobri Dilan je poslat u izgnanstvo. Takodje mi se ne svidja ni takvo vidjenje situacije, vise bih voleo da je samo Ksabaras Dilanov otac koji je iz nekog razloga postao zao ili je oduvek i bio otelotvorenje zla (kao sto se par puta napominje da je mozda sam on Djavo), mnogo vise mi se svidjao paralelni dobri Ksabaras iz Price ni o kome, mogao je iz toga da izvuce nesto Sklavi ili da ubaci opet paralelne dimenzije, neko drugo resenje a ne ovakvo koje ostavlja utisak trivijalizacije i banalizacije cele Dilanove porodicne price. 

    Lep je i donekle dirljiv momenat Dilanovog poslednjeg pozdrava sa roditeljima koji su se konacno nasli i pomirili se sa svojom i Dilanovom sudbinom. Mada bih vise voleo da je sam zli Ksabaras doziveo otkrovenje i pokajao se i otisao sa Morganom. 

    A sta je s Grucom u ovoj epizodi? Dilan ga udarcem onesvescuje ali posle se stice utisak da je sve to u stvari samo bio Grucov san. Ko ce ga znati.

    U svakom slucaju sada bi valjalo opet procitati Barbatinu dvodelnu pricu koju sam citao pre mnogo godina ne znajuci nista o Dilanu, ali vec tad mi je ta epizoda bila vrlo dobra. Mozda je Barbatova naknadno uspela da doda neki smisao, ali da li je bilo potrebe i da li je moguce to izvesti posle stotke, ne znam. 

    Stanov crtez je vrlo dobar, mada na ovom uvelicanom formatu deluje pomalo praznjikavo. Boja mu je lepo sela, medjutim deluje mi da je inspirasniji bio u Morgani i Prici ni o kome. Naslovna strana je jedna od najboljih i vrlo lepo predstavlja sta bi broj 100 trebalo da bude a to je kraj. 

    Interesantno mi je kako i kiky, u recenziji na sajtu stripovi.com, i Marko Šelić u pogovoru VCovog rodjendanskog izdanja Majke i Ocevi, tvrde da postoji neka logika u ovoj prici i celokupnoj Sclavijevoj zamisli i da su je oni spoznali na neki nacin, ali da ne zele da je podele sa nama iz bojazni da nama ne bi pokvarili citalacki uzitak i razmisljanje o samoj epizodi. Ne znam da li je to istina, ali bih zaista voleo da vidim njihovo a i tumacenje ostalih Dilanofila sta se ovde desilo i sta je Sclavi hteo da kaze i kako su oni to doziveli, umesto da to znanje ljubomorno cuvaju za sebe.

    21.08.2017
    21:53:00 sati
    going going
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 70%

    6, 5, 9, 10

    Davno sam čitao u osnovnoj školi, i tek sad ponovio. Crtež i legendarna naslovnica dižu ocjenu. Inaće mi se cijela ta ideja Dylanove prošlosti nikako ne sviđa.

    23.08.2017
    09:33:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DividerOfShadows

    Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 6, 7

    Vrlo dobra epizoda. Pročitao sam ju neko vrijeme nakon što sam pročitao Obiteljski portret, pa mi je pomogla u shvaćanju nekih stvari. Nisam baš u potpunosti pohvatao cijelu "filozofiju" u priči, razdvajanje Dylana starijeg na dva dijela i tome slično, ali svakako se priča da čitati u jednome dahu. Katartičan završetak. 

    Što se crteža tiče, oprostite, ali Stano mi je uvijek bio draži na naslovnicama nego u samome stripu, iako shvaćam da je čvrsto povezan s iskonskom pričom o Dylanu (crtao je Zoru živih mrtvaca, Morganu i Ničiju priču). Svi mi njegovi likovi (pa čak i Dylan) izgledaju kao da su razroki i nekako "smotani", ali 'ajde, nije baš prestrašno, da se tolerirati. Ukratko: solidno. 

    09.05.2018
    18:56:00 sati
    DividerOfShadows
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Here was a man
    Kod: SOUTHB IMG 1
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 7.11.2018. 2:42:00
    Autor: vice
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 868
  • Spoznaja boli
    Kod: NN LIB 58b
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 4.11.2018. 1:51:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1251
  • Povratak u Manaus
    Kod: MN LIB 86
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 29.10.2018. 23:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1191
  • Prva krv
    Kod: SIR DRKW 3
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 25.10.2018. 1:41:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 995
  • Čovjek vrijedan 2000 dolara
    Kod: TX LIB 36
    Ocjena: 64%
    Vrijeme: 18.10.2018. 23:36:00
    Autor: hrvoje23
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1467

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Dobrodošli u Wickedford
    Kod: DD VEC 131
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 25.8.2018. 23:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 3092
  • Pleasant City
    Kod: NN MX 3b
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 23.9.2018. 22:10:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 3077
  • Suvišan
    Kod: KP LIB 19
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 19.8.2018. 15:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 3005
  • Mater Morbi
    Kod: DD VEC 71
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 19.8.2018. 10:48:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 2973
  • Na ivici ponora
    Kod: TX ZS 848-850
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 14.9.2018. 22:22:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2866

Aukcije

Forum