Golijat

Dylan Dog

DD SP 8 | 128 str.

Na naftnoj platformi Golijat u Sjevernom moru dogadja se nešto tajanstveno i stravično, zaposlenici netragom nestaju, nigdje ni žive duše a posljednji signal sa Golijata je očajnički poziv u pomoć. Stoga Dylan Dog biva angažiran u istrazi koja ga, sa grupom znanstvenika, vodi ravno do tajanstvene platforme, kojom je ovladalo mračno biće iz dubina…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 61%

Priča 6

Scenarij 4

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 58%

P*5

S*4

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Golijat
    DD LUSP 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Goliath
    DD SPEC 13

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Ma što god mi više mislili o Rujuu i njegovim scenarističkim sposobnostima, čovjek je postao sveprisutan u Dylan Dogu i nakon povlačenja Sclavija preuzeo kormilo kao glavni scenarist dotičnog stripa. Meni osobno ga je, zbog niza očajnih pričica u zadnje vrijeme, već stvarno previše; prošla epizoda regularne serije DD-a Ruju (Rodjen za ubijanje), aktualna epizoda Ruju (Superosjetilni opažaji), sljedeća epizoda ponovno napisana od strane Rujua (Druidi)… i baš onako dok čovjek sa dolaskom ljetnih mjeseci željno očekuje specijalna Bonellijeva izdanja pitajući se koje će epizode naš omiljeni izdavač Ludens izabrati, puf, eto ti Rujua i u specijalnom izdanju. A pošto smo bili svjedoci koliko štete Pasquale zna napraviti na samo 96 stranica, tko zna što li tek može učiniti na 128…

Dylan Dog ponovno plovi brodom i to ravno prema zabačenoj naftnoj platformi negdje u moru izmedju Velike Britanije i Norveške. Ok, solidno osmišljena lokacija, baš pravo mjesto za još jednu avanturu strave i užasa. Odasvud sijevaju munje i gromovi, morem bijesne ogromni valovi a bilo kakav kontinent i civilizacija stotinama milja daleko. Svi usamljeni na platformi koju dijele sa nekom tajnom i zlokobnom silom, uplašeni u strahu od nepoznatog bića… a ponajviše naš junak Dylan. Ruju je Dylana u ovoj epizodi stavio u zanimljivu situaciju, što se ponajviše očituje u najboljoj sceni u stripu a to je prelazak sa broda na platformu. Zbog okrutnog vremena taj se prelazak pretvara u pravu pustolovinu kada Dylan, ali i ostali suputnici, bivaju primorani na platformu prelaziti prikačeni na dizalicu. Ne treba niti spominjati da se u tom trenutku Dylan bori sa barem desetak svojih fobija; visina, mučnina, nesvjestica… opet nam se, po tko zna koji put, zabavno prezentira osebujnost Dylanove ličnosti sazidane od gomile kompleksa što je uvijek iznova zabavno za čitati. Čak i usputni seks će ga primorati da premosti svoj strah od visine; «Tako je velika ta tvoja želja da me vidiš?» izaziva ga zamamna kapetanica Elke Christiansen da se popne samo nekoliko metara više na platformu i pridruži joj se. A svoj strah od dubine biti će mu još jedna od prepreka kada se pri kraju Dylan pretvori u pravog akcijskog junaka i sidje u samo dno platforme kako bi se jednom za svagda suočio sa «Urizenom», gnjusnim oblikom života kojemu ime nadjene Dwight Shermann, vlasnik platforme koji je usto veliki obožavatelj pisca Wiliama Blakea. I ma koliko Dylan zanimljivo djeluje u ovoj epizodi, njegov vjerni prijatelj Groucho, koji je uvijek bio simpatičan dosadnjaković, ovdje ipak ispada samo živa dosada, kako za preživjele na platformi tako i za čitatelja. No, čitajući neke posljednje epizode DD-a stječe se dojam da je Groucho kao lik postao teret cijelom serijalu, da se već totalno isfurao i nema više nikakvu svrhu (ako ju je ikad i imao ;), pa me niti ne čudi primjerice to što ga u Barbatinim epizodama baš i nema previše, ili ga ima jako, jako malo. Možda je tako i bolje…

Cijeli tok priče se kreće standardno, no ubrzajmo mi ipak prema samom kraju a samim time i prema glavnom problemu ove epizode. Najveći problem u ovoj priči je samo biće «Urizen». Naime, da je recimo Chiaverotti kojim slučajem pisao scenarij za «Golijata» on bi ovako sredio stvari; primitivni oblik života doletio odnekud iz svemira, nekakva gnjusna masa bi bez ikakvih pitanja proždirala sve što joj stoji na putu, sve bi bilo začinjeno trašerskim scenama papanja i krvi, a Dylan bi jednostavno zapucao prema onom dijelu čudovišta za koje bi pretpostavio da je mozak ili drugi vitalni organ, koje bi zatim mrtvo palo na zemlju i uslijedio bi klasični «the end»… što onako sa nekog trašerskog stajališta i ne bi bilo tako loše. Ali najveću pogrešku koju je Ruju napravio je to što je on svome «Urizenu» podario inteligenciju, da bi samim time kroz to čudovište Pasquale pokrenuo opet lavinu besmislica, nedorečenosti i nedosljednosti koja prolaze kroz usta dotičnog stvora. Rasplet u kojemu Dylana razgovara sa «Urizenom» (ili možda Dwight Shermannom koji bijaše aimiliran od strane čudovišta i njegov svojevrsni glasnogovornik) umjesto da po prirodi stvari razjasni uzroke cijele ove avanture, samo još dodatno komplicira stvari. Naivan i banaliziran način na koji Ruju zaokružuje i jezik kojim govori očito je samo njemu razumljiv. Ne pomaže niti ubacivanje čudne Rujuove fiksacije idejom o proždiranju, ne samo ljudskog tijela, nego i ljudskih uspomena i misli kao načina bježanja od vlastite usamljenosti? Jednostavno se nadjete u situaciji da se počnete pitati što se tu zapravo dogadja? Tko je zapravo «Urizen»? Biće koje krvožedno proždire ljude mameći ih sebi dajući im sreću i mogućnost velike spoznaje? Ili jednostavno biće koje je godinama usamljeno te asimilira ljude kako bi bilo manje usamljenije? Ili možda nešto više i moćnije? I što se dogadja sa ljudima koji su asimilirani (ili požderani) dali oni i dalje nastavljaju živjeti u njemu? Jednostavno se nadjete u situaciji da si postavljate jednaka pitanja koja Dylan u jednom trenutku postavi liječnici Jenni Walken, no njezin odgovor «Ne znam.» em nije nimalo ohrabrujući za nikoga na platformi Golijat, a bogami, niti za nas čitatelje. Bespotrebno ubacivanje svakojakih fraza u pripovijedanje koje scenarist jednostavno ne zna prezentirati na efikasan i iole smisleniji način dovodi do toga da nam Ruju jednostavno ne uspijeva uspješno prezentirati «Urizena» koji do kraja priče, usprkos tom svom silnom filozofiranju i moraliziranju ( ujedno i laganom preseravanju), ostaje nedefiniran, a samim time i priča ide kvragu, jer što vrijedi do tada napisano, čak i ako je to bilo dobro, kad ne znamo zapravo niti protiv čega se Dylan cijelo vrijeme borio. No, Ruju pri samom kraju, točnije na posljednje dvije stranice, ubaci još nekakvu svoju poantu, koja nam opet daje mogućnost sagledavanja «Golijata» sa ponešto drugačijeg stajališta, ali nakon već osjetnog pada raspoloženja do kojeg dodjete pri završetku čitanja ove epizode, koga je za to više briga?

Pri kraju još jedna «mala» primjedba; jeste da je «Golijat» izašao u specijalnoj seriji, no nema tu zapravo ničega specijalnog u ovoj priči. Naime, DD specijalci su se oduvijek isticali po tome što su priče bivale drugačije od onih pripovijedanih u regularnoj seriji. «Klub strave i užasa» ili «Kraj?» bijahu svojevrsni omnibusi kratkih, osebujnih, bizarnih pričica… jednostavno, forma pisanja specijalaca, barem onih napisanih od strane Sclavija, se razlikovala od regularaca. Ali «Golijat» niti kao zasebna priča, a posebno kao specijalac, nema u sebi nikakvu osebujnost, ništa posebno, ova epizoda mogla je jednostavno proći kao jednodijelna, ili možda dvodijelna epizoda regularne serije, ali istina je da niti tada ne bi bila ništa bolja.

Naprijed

DD LUSP 6b Ne urlajte na ta vrata

DD SP 6 Na ruti Moby Dicka

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Logan

    Ukupna ocjena 63%

    5, 4, 9, 9

    Ova epizoda je stvarno bezveze.Ima nekih dobrih stvari,ali kako je dosadna!Pola stripa samo se pitaju šta se događa,a onda na kraju-Urizen ih počne kokat jednog po jednog.Grouchova epizoda mi je baš super.Zabavna i smiješna-bolja nego dosadni Golijat.Ali epizodu donekle spašava Marijev crtež.Mari mi je odličan crtač i zna stvorit atmosferu.Piccatto nije ništa lošiji.Naslovnica odlična.Dakle-crtež super,priča(Rujuova)loša.
    08.08.2005
    15:57:00 sati
    Logan
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 34%

    1, 2, 6, 7

    Oh, kako je ovo bezvezno! Stvarno mi se ne da nista pisati. A tako sam se spremao uzivati na plazi :(
    08.08.2005
    19:02:00 sati
    Barker
    uredi
  • Predo

    Ukupna ocjena 34%

    2, 3, 4, 7

    Najlosiji od ova tri specijala sto su objavljena. Bas sam se ubijao od dosade, a tako sm se radovao kada sam ga kupio u Darkvudu prije par dana. Vazno je da izlazi i da ga imam u kolekciji a prica ce se zaboraviti. Naslovna strana nije losa, crtez onako, a prica je vec vidjena i predvidiva.
    08.08.2005
    19:09:00 sati
    Predo
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Meni uopće nije bilo dosadno uz ovu epizodu.Priča i scenarij su stvarno odlični a o Mariju sve najbolje.
    09.08.2005
    06:22:00 sati
    vice
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 44%

    4, 4, 4, 8

    Najlošiji od svih DD specijalaca koji su izašli u bivšoj Jugoslaviji.
    09.08.2005
    21:15:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    Hmm..bojim se da ne dijelim mišljenje većine u vezi ove epizode.Naravno da me razočarao kraj,ali ukupno gledano,sasvim solidno sam se zabavio uz ovaj specijalac.Od samog početka vlada prava horror atmosfera,pojačana olujim nevremenom i iščekivanjem raspleta na platformi koja me prikovala da u jednom dahu pročitam strip..Sviđa mi se što odmah uskačemo u akciju(=na brod usred oluje),bez nepotrebnog odugovlačenja na početku,a posebno bih izdvojio scena kad kormilar i Groucho ugledaju naftnu platformu.Što se Urizena tiče,mislim da ni Ruju sam ne zna što je htio reći pa je zato objašnjenje o tom čudovištu u najmanju ruku nespretno i priglupo ali OK,vjerojatno Ruju ni ne može puno bolje..Mari je car kad je riječ i Nathanu dok je ovo prvi put da mi se njegov rad sviđa i na DD.Sjajno dočarana oluja i horror ugođaj na platformi a ni Urizen mu nije loš.Sve u svemu,kao ni prethodna 2 specijalca koja je izdao Ludens,ni ovaj me nije razočarao..
    12.08.2005
    22:18:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    4, 4, 5, 10

    Eh, nema čega nema ovdje. Malo Aliena, malo Zvjezdanih staza (samo sam čekao da netko kaže--We are Borg!!!;-)), malo Krakena, malo Zore živih mrtvaca... i puno konfuzne radnje i loših scenarističkih rješenja. Onakav rasplet nije ni zaslužio komentar. Likovi su koliko-toliko zanimljivi, sami početak je čak i obećavao, a sigurno da je najbolje što nam je ponudio ovaj strip onih nekoliko stranica prelaska ekipe s broda na platformu, kao što uostalom recenzist reče. Marija u Dylanu baš i ne volim, dok Stano popravlja sveukupno blijedu sliku ovog specijalca. Šteta.
    14.08.2005
    14:43:00 sati
    Willer
    uredi
  • SnotMan

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Dobra priča,odličan crtež,fantastična naslovna,dodatak ok
    19.08.2005
    16:27:00 sati
    SnotMan
    uredi
  • Porter

    Ukupna ocjena 62%

    5, 5, 8, 8

    Nije da se ne moze citati,ali nema u sebi nista sto podigne adrenalin.
    29.08.2005
    13:45:00 sati
    Porter
    uredi
  • Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 8, 8

    Nekakva mješavina Leviathana i Deep Risinga, koji su ipak puno zabavniji filmovi nego što je to ovo. Bojao sam se tog Rujuvog specijalca, i naravno, trebalo je birati nešto drugo. Podnošljivo je ovo, mislim, ako imaš visoki prag tolerancije, ali za specijalce ipak treba birati ili Sclavija ili Chiaverottija. Rujua izbjegavati, ionako ga je previše u regularnoj seriji, gdje je istinski očajan. Da postoji apsolut, Ruju bi bio primjer apsolutnog antiscenarista. Čisto filozofski gledano, Ruju spada u dvostruke papagaje. To je jedan od dva glavna tipa papagaja koji čine filozofski pravac papagajstvo. Drugi je jednostruki papagaj, to je onaj koji opetovano ponavlja; dvostruki osim što ponavlja, podupire i jednostrukog. Evo, samo kratki uvod u papagajstvo.
    30.08.2005
    21:08:00 sati
    stinky
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 69%

    9, 8, 3, 9

    Evo moje prve recenzije. priča je odlična, ima dobar zaplet, ali ono najvažnije a to je crtež je žalost ili da malo ublažim srednja žalost. Nisam znao što je čudovište a što čovjek. ali ipak jedna bolja priča u zadnje vrijeme. pozdrav pavinu, sada i ja mogu davati šuplje komentare.
    15.09.2005
    16:57:00 sati
    ijo
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 72%

    9, 9, 3, 9

    Prica mi je odlična. Odavno nisam citao ovako uzbudljivog i napetog Dylana. Crtež je katastrofa, kada ce Mari u penziju??? Ah, biti će bolje valjda...
    20.09.2005
    07:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Heyoka

    Ukupna ocjena 38%

    1, 1, 9, 5

    Svemirac, Dostava smrti, Nesmiljeni Hook, Golijat, Poljubac zmije... Izbacite uljeza.
    E, nema ga! Sve drek do dreka, s tim da je Golijat golijatski drek.
    Pasquale Ruju, aferim. Uspio si nadmašiti sebe.
    14.11.2005
    12:36:00 sati
    Heyoka
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    ako ništa, barem ni uopće nije bilo dosadno čitati ovu epizodu. tačno je da obiluje kopijama nekih stvari iz star treka (urizenov kolektiv, asimilacija=borg kolektiv) i meddinog NN specijalca "iz dubokog svemira" ali opet sam "golijata" pročitao u jednom mahu i bolji mi je od mnogih rujuovih redovnih DD. i da ne zaboravim, mari u svakom slučaju "podiže" vrijednost cijelom doživljaju i utisku ove priče.
    17.11.2005
    16:11:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 32%

    1, 1, 6, 8

    Ja Boze budalastine od ove epizode! Doduse, sta smo mogli drugo i ocekivati kad je pisao onaj majmun Ruju. Nimalo inventivan, niti interesantan, Ruju nas muci besmislicama i stereotipima na svih 128 strana. Jasno je kao dan da je za ideju prilikom kreacije onog pipastog cudovista imao na umu Borg iz Star Treka. A koliko smo samo imali prilika da vidimo u filmovima, serijama, romanima i stripovima, ledene kucke koje se pred nasim herojem pretvaraju u hot chikse? Pa besmislene i bespotrebne smrti, pa "melodramaticno" spasavanje junakinje od "junaka" Kraljevica Doga:-P... Lose, lose, jako lose. Ideja za porazmisliti: streljajmo majmuna Ruja (i to tri puta, za kaznu) kao primer drugim scenaristima da promuckaju njihovom glavom pre nego sto se do'vate pera. Inace cemo svako malo ovde jadikovati kako majmum Ruju ne zna ovo, kako majmun Ruju ne zna ono... Majmun ostaje majmun, ne da se to nauciti pameti. Dakle, streljajmo @-a! Cak je i Grucova pricica, besmislena do zla Boga, za tri koplja iznad mjmun-Rujovog ceda...
    06.12.2005
    17:00:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 39%

    1, 1, 8, 9

    Pravi pokazatelj koliko se DD serijal srozao. Samo ime edicije ukazuje da price objavljene u njoj treba da budu nesto specijalno, i smislu kvaliteta i na polju razvoja junaka. Jako tuzno. Doduse, sledeci specijalac je jos gori, tako da apelujem na izdavace da ga ne objavljuju. Sta mislite ko ga je napisao? Inace ta 1999. godina je donela u regularnoj seriji pregrst hitova: Ponori ludila, Svemirac, Poljubac zmije, Dostava smrti, Cesta za nigdje, Rodjen za ubijanje i Superosjetilni opazaji. Kakav niz, a?
    13.03.2006
    18:52:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Markos

    Ukupna ocjena 64%

    4, 6, 9, 7

    Ideja pokupljena odsvud pomalo, ali totalno uprskana u raspletu. Dijalozi i atmosfera dobri, no atmosfera je nesto sto treba zahvaliti Mariju, koji ovdje briljira, konacno i u Dylanu dolazi do svog nivoa iz Nathana. Ovako dobar crtez na Dylanu ce ponoviti u regularnoj seriji u brojevima 180/181 - Le notti di caccia. Ako se ne varam, to je isto pisao Ruju, i to je definitivno, ako ne najbolji, onda jedan od najbolje 3 Dylan epizode od 101-200.
    13.03.2006
    20:57:00 sati
    Markos
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 29%

    3, 1, 4, 5

    Koliko smo ovo već puta vidjeli? Mali milion! Prvi put da mi se desilo da preskačem stranice jer već znam što će biti, a i kako izgleda taj Urizen, kao neki polu-robot-kraken ili što već??? Onda, odakle se taj Urizen stvorio, zašto i kako? Kog vraga on tu radi??? Sve to u jednom užasnom Marijevom crtežu! Ne može gore da ga jebeš! I onda na kraju onaj ultra jadan nedorečen epilog piše "koliko će potrajati?" koliko će potrajati da ti Ruju,  prestaneš pisati ovakva smeća!! Oduvijek sam mrzio stripove sa puno nedorečenosti kao ovaj što i dokazuje da je na brzinu napisan... Uff, Govnijat!
    10.01.2007
    23:12:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • Lucy Liu

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Ne znam zbog čega se vi žalite-pa ovo je čisti klasični Dylan Dog!Ruju je ovom pričom nadmašio čak samoga sebe!
    23.09.2007
    11:31:00 sati
    Lucy Liu
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 71%

    8, 6, 7, 8

    zanimljiva ideja,ali opet ne baš najbolje ostvarena...uglavnom nedavno sam čitao specijal kuća izgubljenih i bio mi je dosta bolji i zanimljiviji...pogotovo zbog neočekivanog raspleta kojem ovdi nema ni traga
    07.11.2007
    14:55:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Windwalker

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Prosječno, sve već viđeno. Čak mi je bolji LL Operacija Golijat, koji je vrlo slične tematike.
    13.03.2008
    10:36:00 sati
    Windwalker
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 50%

    3, 3, 8, 8

    LOL, Ruju je lud do jaja! Baš ono - do kraja. Kroz čitavu priču polako (i neoriginalno) gradi taj završetak, taj trenutak istine, sa Urizenom, i onda ne ponudi ništa! Hahaha, koji kralj taj naš Ruju! Atmosfera je dobra prvenstveno zaslugom crtača, ostalo nije vrijedno spomena. Najjače mi je kad na kraju Dylan stoji licem u lice sa onim Shermanom, i onda mu ovaj baci nešto u stilu: ''Ja sam Urizen, blabla, pridruži nam se i budi sretan, ne budi više usamljen, itd.'', a Dylan ga lagano odjebe sa psihoanalitičkom ofenzivom: ''Ti si usamljen, pa želiš nas namamiti kod sebe. Prozreli smo te, nisi ti ni Urizen, ti si ništa, drek.'' - u tom trenutku kao da je Dylan pitao Rujua osobno, šta se dešava, koji je ovo vrag, zašto ga zajebava kad više nezna ni sam o čemu piše (pod pretpostavkom da je na početku ipak imao nekakvu predodžbu o čemu se ovdje radi), dali o klubu usamljenih srca, Urizenu, Petru Panu i izgubljenim dječacima, Krakenu, ili čemu već...
    15.04.2008
    20:54:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 57%

    5, 3, 9, 6

    odličan crtež i atmosfera koju on čini je jedino što me zadržalo do zadnje stranice, i to jedva
    15.04.2008
    23:08:00 sati
    ken2
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Ovo je definitivno jedan od boljih DD Specijala. Mari je pun pogodak za ilustriranje ove sumorne epizode, u kojoj se čini da je beznadna situacija pred ogromnim bićem koje ''proždire'' ljudska tijela i umove te ih čini jednim sa sobom. I na samom kraju Ruju problem ostavlja otvorenim, kad biće izbija u arapskoj pustinji...
    12.04.2009
    22:35:00 sati
    Panon
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 45%

    4, 4, 4, 9

    loše, loše

    06.02.2010
    21:20:00 sati
    kenan92
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 76%

    8, 8, 7, 7

    26.10.2010
    16:35:00 sati
    doktor78
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 36%

    2, 3, 6, 3

    Uzas od epizode, makar sto se tice specijalaca.  Crtez je podnosljiv, ali ipak, nista posebno.  Naslovnica isto tako stvarno glupa i neozbiljna - izgleda kao sala, kao da nas Stano zajebaje, i veli "zezam se, prava naslovica je unutra stripa, ova je samo zajebancija".  Pocetak price me podsjeca na onaj horor film "Ghost Ship", koji je isto tako imao fenomenalan pocetak, ali onda potpuno potonuo u dno gluposti kad se radnja pocela razvijat.  Ne samo da je scenario glup i dosadan, nego i onaj 'monstrum', ona biljka, izgleda smijesno, i nikako strahovito.  Stvarno sam razocaran; ovo je sigurno jedan od najgorih specijalaca.  

    :(

    14.12.2010
    17:48:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 61%

    7, 5, 6, 7

    Zanimljiva ideja u svakom slučaju, no to je moglo i trebalo biti bolje. Imalo je potencijala.

    Mari se nekako uklapa u atmosferu priče, ali daleko je od svojih najboljih radova.

    15.07.2011
    22:35:00 sati
    drogsy
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 65%

    7, 5, 7, 8

    Sve je već rečeno u komentarima prije mog. Htio bih ponoviti onu stvar da je Sclavi radio dosta dobre specijalne brojeve i drugačije od redovne serije. Naslovnica mi nije tako loša jer inače mi se svaka peta Stanova svidi. Priča je solidna, lokacija super ali scenarij je loš za specijal, jedino bih napomenuo da je strip zanimljiv ako ništa drugo.

    16.08.2011
    22:18:00 sati
    supermike
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Dobra priča mada je moglo biti bolje.

    30.09.2012
    13:20:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 47%

    5, 4, 5, 5

    Kada vidim da je Ruju scenarist, odmah očekujem najgore, pa se onda ne mogu ni razočarati. Imao je on i puno gorih uradaka. Koliko god ga većina hvalila, ja ipak Marijev nejasan crtež ne volim.

    11.01.2013
    15:38:00 sati
    Spock
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 42%

    5, 5, 2, 6

    Ima par dobrih stvari u stripu ali sve ostalo je loše.

    30.09.2014
    08:28:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 42%

    4, 2, 6, 6

    Lose. Scenario uzasan. Crtez i atmosfera su doneklen na mjestu, al sveukupno, scenariju nije bilo spasa. 

    04.04.2015
    11:23:00 sati
    Tutta
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 52%

    6, 4, 5, 7

    Prica me podsjetila na film "Stvor" i cudovista na Zagorovu pricu "Pokopani uzas". Mrsava epizoda, dodatak je ovog puta bolji. 

    10.04.2015
    12:55:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 57%

    7, 4, 6, 6

    Tesko sranje od epizode!!
    12.01.2016
    17:04:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • karlitos

    Ukupna ocjena 61%

    5, 5, 8, 7

    Solidno. Nije baš neka "specijalna" epizoda, ali nije loše.

    24.08.2017
    20:45:00 sati
    karlitos
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 57%

    7, 2, 8, 6

    Odavno nisam doziveo ovakvo razocarenje citajuci epizodu. Ruju ima strasan problem pri pisanju Dilanovih epizoda jer mu sve price imaju vrlo zanimljivu ideju i setting ali razrada te ideje i razresenje tog štosa je toliko los i u potpuno ubija zadovoljstvo koje smo osetili na pocetku epizode jer sve ode u banalnost i glupo akciono resenje. 

    Prica pocinje vrlo napeto in media res Dilan je vec na brodu i kako su blizi naftnoj platformi horror ugodjaj je sve bolji i napetost sve vise raste. Upoznali smo se sa zanimljivom, ali opet nepotrebno velikom posadom, ali Rujuu je potrebno topovsko meso za nezanimljiva ubistva umesto da se bavi poentom price.  Tu bih kao najinteresantniji lik naveo kapetana Elkea, vrlo privlacnu, sarmantnu i lepu plavusu (koja u prvih par scena sto se pojavila iz profila neodoljivo podseca na Korta Maltezea ili se to samo meni cini). Sledi iskrcavanje na platformu koji je poslednji uzbudljivi i atmosfericni deo price. Posle toga prica odlazi u potpunu dosadu iz koje nije bilo moguce da se izvuce.

    Nizu se besmislene scene jedne za drugom, porcija glupih dijaloga, porcija glupih akcionih scena. 

    Ali najveci problem epizode je cudovsite Urizen kojeg ni sam Ruju nije uspeo ili nije znao da definise (ako je namerno hteo da ga ostavi nedorecenim i misterioznim onda je to uradio na potpuno pogresan nacin)  Lepo je primetio recezent kiky Rujuovu ideju:  Rujuove fiksacije idejom o proždiranju, ne samo ljudskog tijela, nego i ljudskih uspomena i misli kao načina bježanja od vlastite usamljenosti i umesto da se Ruju tome posvetio dodao jos par filozofskih scena, na neki nacin razradio to, dao neki smisao toj ideji i probao da poentira sa nekim smislom (pa makar to uradio i neuspesno) on ostavlja sve na glupom baljezganju i Dilanu koji je kao prokljuvio cudoviste i uspeva da ga uvredi ili omalovazi. Vrlo lose i jadno izvedeno. Takodje i bekstvo s helikopterom a par stranica pre su rekli da helikopter nije u stanju da poleti. 

    Uzasan, uzasan kraj. 

    Treba istaci Marijev sjajan crtez koji mi je ovde odlicno legao kao i Trznom centru uzasa gde mi je takodje bio odlican. Samo jos Dilanov izraz lica da sredi i bio bi medju najboljima u staffu.

    Villina naslovna strana za Superbuk potpuno neinspirativna, prazna i glupava dakle prikladna s obzirom na zavrsnicu price. Stanova naslovna strana iako bolja je isto nezanimljiva, fokusira se na pojedinacna cudovista umesto na neki apstraktniji uzas sto je Siziren, ali kad se razmisli sta ce ovoj epizodi bolja naslovna strana? 

     

    17.03.2018
    01:15:00 sati
    going going
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Stranac u Redencionu
    Kod: MRNO SA 48-49
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 16.11.2018. 1:15:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 558
  • Here was a man
    Kod: SOUTHB IMG 1
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 7.11.2018. 2:42:00
    Autor: vice
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1177
  • Spoznaja boli
    Kod: NN LIB 58b
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 4.11.2018. 1:51:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1508
  • Povratak u Manaus
    Kod: MN LIB 86
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 29.10.2018. 23:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1514
  • Prva krv
    Kod: SIR DRKW 3
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 25.10.2018. 1:41:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1281

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pleasant City
    Kod: NN MX 3b
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 23.9.2018. 22:10:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 3330
  • Dobrodošli u Wickedford
    Kod: DD VEC 131
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 25.8.2018. 23:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 3117
  • Na ivici ponora
    Kod: TX ZS 848-850
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 14.9.2018. 22:22:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 2925
  • Dječak Santiago
    Kod: MN LIB 39
    Ocjena: 98%
    Vrijeme: 3.9.2018. 22:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 2875
  • Zakletva
    Kod: TX ZS 721-723
    Ocjena: 93%
    Vrijeme: 18.9.2018. 20:53:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 2869

Aukcije

Forum