Posljednja stanica - užas

Peach girl

DD & MM SP 1 | 160 str.

U Londonu Dylanu dolazi poslovna žena Victoria koju opsjedaju vizije čudovišta iz Pakla i sam Pakao svaki put kad se vozi metroom. S druge strane oceana, Martinu se obraća djevojka Ellie Hillman koja ga moli da pronađe njezinog oca neobičnog zanimanja (urbani speleolog) koji je nestao jedne noći u podzemnoj željeznici. Metro i u jednom i drugom budi neugodna sjećanja i predosjećaju da se mora desiti nešto neizbježno. Da, Dylan Dog i Martin Mysteré konačno će se suočiti jedan s drugim u avanturi koja vodi do samoga Pakla...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 86%

Priča 8

Scenarij 8

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 81%

P*8

S*7

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Posljednja stanica - užas
    DDMM SP 1
  • Zadnja postaja: Košmar
    DDMM SUPB 7

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Ultima fermata: l'incubo!
    DDMM SPEC 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Dosjetki i interesantnih detalja je na svakom koraku, počevši od naslovnice pa sve do unutar stripa
  • Prvi team-up najboljih junaka kuće Bonelli iz 1990. Isprva je izdavač bio protiv takvog nečeg, no ovo udruživanje doživjelo je i drugu epizodu 1992., doduše u nas još neobjavljenu, pod naslovom «La fine del mondo» ili naški «Kraj svijeta» .
  • Epizoda je rađena u cjelini od Castellija, dok se Sclavi zadovoljio revizijom i ponekim savjetovanjem, za razliku od druge epizode gdje je to obrnuto. U njoj su prisutni i Mystereovski elementi u samoj priči i naraciji, a naravno ima i Dylandogovskih utjecaja kao npr. onirizam i užas
  • Castelli ne piše Dylana Doga no napravio je epizodu «Dal profondo», a ista će biti sljedeća objavljena od Ludens EX DD #20 «Iz dubine»
  • Kad DD kontaktira s MM možemo vidjeti u broju EX DD #18 «Zločin», MM LMS #83, 84 «Londonske Misterije», DD ZS #31 «Zavjesa pada», SD DD #55, 56 «Ananga» gdje direktno traži savjet od Martina, a zatim se povezuju i s pričom iz Mister Noa «Ananga», i još u MM #227 «Il giorno che non esisteva» tal. originala
  • Saznajemo zašto su Dylan i Martin tako različiti jedan od drugog i zašto Martin uvijek govori «Vragovi pakla!»
  • Giovannni Freghieri je crtač redovitog MM, no na trenutak je prešao s MM na postavu DD
  • Mag Mabus se vraća i u redovitim epizodama MM, dupla epizoda MM SD #30,32 «Tajni život Diane Lombard», a zatim u tal. originalu u priči Paola Moralesa #217,218 «L’improvviso una notte»
  • Castelli na genijalan način objašnjava zbog čega su nemogući daljnji susreti Martina i Dylana

Martin: «Vragovi pakla! Još nosiš isto odijelo.»
Dylan: «Nije isto već jednako. A i ti dalje izgovaraš tu smiješnu uzrečicu.»
Martin: «Da te pogledam... Uopće nisi ostario.»
Dylan: «Iskreno rečeno, ti jesi. Mora se, međutim, priznati da sjajno izgledaš.»
Martin: «Lijepo od tebe što si došao da me sačekaš.»
Dylan: «Pa, nisamo želio da budem neprijatan prema bivšim sunarodnjacima koji žive u divljim predjelima.»

Da... Dylan Dog i Martin Mystere se susreću po prvi puta u povijesti stripa. Da... Baš u ovoj epizodi. Dvije suprotnosti, dvije ikone Castellijevog i Sclavijevog stvaralašta dočekuju se baš ovim istim riječima koje vidite na samom uvodu. Ova epizoda nudi nam odgovore na neka osobna pitanja junaka. Kad je Martin počeo govoriti svoju poznatu uzrečicu «Vragovi pakla!» (mada u Dnevnikovoj verziji «Marti!» govori «Sto mu gromova!?»)? Zašto Dylan uvijek, ali baš uvijek nosi bijelo košulju i crno odijelo (ili crvenu košulju na naslovnicama)? I posljednje pitanje, kako to da se njih dvoje tako dobro poznaju, a izbjegavaju bilo kakav susret? Pa, konačno dobijamo odgovore i na te vječite dileme koje bi morale zanimati svakog fanatika tih dvoje Bonellijevih junaka. Pa evo;)

Biografske epizode glavnih junaka, uvijek se s radošću dočekuju, ali kad u jednom paketu dobiješ životne čak dva junaka, to se obavezno mora imati. To s uparivanjem glavnih junaka počeo je Castelli. Već u prvoj epizodi MM Martin susreće Mister Noa gdje ga on prevozi svojim pajperom po džungli. Zatim u broju DD #18 «Cagliostro» Travis iz njujorške policije traži pomoć od istraživača natprirodnih pojava Martina Mysterea. Godinu dana kasnije u MM #83 «Londonske misterije» spominje svog kolegu Dylana, da sad kad je u Londonu da bi ga mogao posjetiti. I još na dosta mjesta naći ćete kako jedan od drugoga traže ili pomoć ili savjet, no ne vole se viđati. Martin će i dalje susretati druge glavne junake u specijalcima koji u nas, naravno, mislim da nikad neće biti objavljeni. To su susreti sa Dylanom, Mister Noom i Nathanom Neverom. Mada će u Nathanovom vremenu Martin postojati kao robot. No što ćeš, nitko nije savršen.

Castellijev Martin stvoren je s poznatim datumom rođenja, a to znači da bi po osnovnim zakonima fizike Dobri stari stric Martin morao i starjeti. Makar ga cijelo vrijeme muči kompleks srednjih godina, još se i dandanas suočava s nevoljama koji bi predstavljale izazov i Indiani Jonesu u najboljim godinama. Njegovo područje su svjetske misterije i njegove avanture su bolje pustolovnog tipa. Njegovi su pratioci, vječita zaručnica Dijana Lombard i nerazdvojni prijatelj Java, i policijski inspektor Travis Travis. Opisan je kao osoba koja zna što hoće, ne rukovode ga osjećaji nego razum u većini slučajeva i ne izražava lako svoje emocije. To je Martin u kratkim crtama. Sclavi Dylanu nije sve raščistio oko datuma rođenja (dapače, Dylan je puno stariji nego što izgleda po nezemaljskim godinama). Njegovo područje su također misterije, no kako znamo, Dylan Dog je horror strip i sve teme obrađuju se na drugačiji, mračniji način. Njegov pratioci, Groucho – veliki šaljivdžija, inspektor Bloch i nesretne Dylanove ljubavi. Dylan je verterovski tip, izgubljen u masi, pretjerano emotivan i neracionalan. Tako je prikazan u ovoj epizodi. No gledano dugoročno, Dylan je što se tiče djevojaka gori od Mister Noa. Ama baš u svakoj epizodi se obavezno zaljubi pa onda ili poslije pati ili se ta djevojka više ne spominje. Nije on pretjerano emotivan nego je emotivno nestabilan. Da ne zaboravim napomenuti i nevjerojatno dobre sarkastične i ironične pošalice koje i Groucho i Dylan i Martin izgovaraju u ovom broju. Java i Groucho, nijemi neandertalac i nepopravljivi brbljivac. Kao i u Marxovim filmovima, Javin alter ego je nijemi Harpo Marx, a Groucho je Groucho Marx, glavom i brkovima nepopravljivi klaun.

U stripu će jako doći do izražaja suprotnosti tih dvaju junaka, čak štoviše, te suprotnosti manifestiraju se i fizički u obliku oslobađanje goleme količine energije. Inače kaže se, da na svijetu postoje dvije potpuno istovjetne osobe koje kad se sretnu jednostavno ne mogu podnijeti jedna drugo. A i poznati nam zakon kemije govori da se suprotni polovi privlače. E pa, u ovom stripu sve se to ruši u vodu. Ovdje se odbijaju suprotne osobnosti i oslobađaju neke sile koje bi bilo bolje izbjegavati. A to i naši junaci rade. Znamo i sami da Martin i Dylan nisu obične osobe. Dylan ima svoje peto i pol čulo, a Martin treće oko koje je dobio boraveći među mudracima na Tibetu. Dylan objašnjava Martinovu prisutnost kao katalizatorsko svojstvo, tj. on pojačava njegove moći. I u samoj radnji koji se odvija čas retrospektivno, čas u prezentu, Dylan i Martin imaju dvije različite verzije prošlosti i svaki ju tumači na sebi sličan i svojstveni emocionalni način. Dylan, makar zna istinu što se desilo sa Alison prije tih kobnih 12 godina, on to neće sebi priznati. On čak štoviše i sanja da se sve odigralo na način koji bio on želio da se desilo.

Diana Martinu: «Čuj Martine... Kad bi se u izvjesnim stvarima malo izmijenio, postao bi zaista savršen. Trebalo bi, recimo, da si...» Victoria Dylanu u istom trenutku na drugom mjestu: » ... racionalniji i manje emotivan. Samo malo, Dylane, i postao bi zaista savršen.»

Pošto je ovo posebnija epizoda, reći ću nešto više o samoj radnji. Dakle, kako sam prije napisao, i kod Dylana i kod Martina dolaze mušterije koje imaju problem koji je povezan sa tajanstvenim događajima u podzemnoj željeznici. To jednog i drugog jako podsjeća na slučaj od prije 12 godina kad su se njih dvoje slučajno zapetljali u jedan slučaj ritualnih ubojstava i s djevojkom Alison Dowell. Osjećaju da je neophodno da se nađu čim prije jer se počinje dešavati što se nakratko zaustavilo prije 12 godina. I počinju se isprepletati priče naših junaka što je bilo prije 12 godina, i to što se dešava sada. Dylan je još u to vrijeme radio u policiji na slučaju ritualnih ubojstava. Kako bi izbliza pratio sumnjivca Michaela Kweega, upoznaje se s njegovom nećakinjom Alison i naravno Dylan se zaljubljuje u nju. Kao što i Dylan uvijek napravi sa svojim slučajevima... Ali joj taji da je policajac. Martin pak dolazi u London starom kolegi s faksa koji mu želi pokazati jednu misteriju što ju je Martin izostavio u svojoj knjizi «Misterijine misterije». Tada se i on spetlja s Alison i osjeća veliku mržnju prema Dylanu, ali to i u Dylanu budi veliku ljubomoru i mržnju prema njemu. Kad se približi dan rituala kojemu bi Martin morao prisustvovati, Kweeg ga vodi u jednu grobnicu gdje će se obaviti jedan ritual. Mag i veliki vođa sekte Algernon Mabus objašnjava mu da je sve bilo namješteno i da će njegovo treće oko i žrtva otvoriti prolaz do pakla u podzemlju metroa. Naravno, i u prošlosti, a i u sadašnjosti junaci zaustavljaju Mabusa u njegovom pokušaju dovođenja pakla na ovaj svijet.

Troje likova Kweeg, Alison i Algernon Mabus pripadnici su ezoterične sekte koja želi otvoriti vrata pakla i dovesti sile zla na dobru nam staru Zemlju. Svo troje znamo da su zli, da se pretvaraju i skrivaju iza maske dobričina. To je njihova osnovna karakteristika. Samo ne znam kako je scenarist htio okarakterizirati Alison. Kao lutku koja silom igra kako Kweeg i Mabus žele, ili ona dijabolički dobro igra uloga osjećajne i nesretno zaljubljene djevojke? Mabus je očigledno tako veliki mag i tako duboko povezan sa zlim silama da on ne može biti uništen. On predstavlja samo zlo i on će se uvijek i uvijek vraćati. S njime će se u više navrata kasnije sresti Martin.

Sada kada znamo što sve ima u ovoj epizodi objasniti ćemo one velike nepoznanice koje su na početku spominjane. Dakle:-) Martin je prvi put izgovorio «Vragovi pakla!» kad je vidio prizor dok su se vrata pakla otvorila. To mu se urezalo u pamćenje i stoga mu to postaje redovita uzrečica. Moram ukazati i na to da je Dnevnik prevodio «Vragovi pakla!» sa «Sto mu gromova!». Ne znam iz kojeg razloga, možda zato jer Zagor govori «Stotinu mi bubnjeva!» pa da i ovo zvuči malo junačkije. Dylan uvijek nosi isto odijelo s košuljom koja mu ispada iz hlača. Zašto? Martin i Dylan nam u svojem dijalogu mržnje od 145 - 148 strane daju odgovor. Dylan je užasno opsjednut prošlošću i uspomenama. Na taj način bio je odjeven te noći prije 12 godina kad je izgubio Alison. To odijelo nosi na spomen i taj način ne želi zaboraviti što je bilo te kobne noći. Nevjerojatno logično, zar ne?

Giovanni Freghieri, po meni najbolji crtač koji je crtao i jednog i drugog, nacrtao je i ovu gdje ih nalazimo zajedno. Likovi su čisto i precizno nacrtani, a kad želi fokusirati lice okolina se zamuti, a lice ostaje čisto. A i sličice kod njega znaju biti u više navrata vertikalno zbijene, ne samo horizontalno. Ne znam samo kako je ovdje upao Claudio Villa sa naslovnicom, no ona je odlična. Autori i scenaristi epizode su nezaboravni dvojac Sclavi & Castelli. Ideje i scenarij su Castellijevi, Sclavi je samo sudjelovao u savjetovanju i nadgledanju epizode. Potrudili su se što se tiče kvantitete i kvalitete teksta, a i priča je u više razina originalna. Priča djeluje kao neka urbana legenda. Vidljivo je prisutan Castellijev osjećaj za misterije jer on se nadovezuje na svoje teorije o Agartiju, pa spominje teoriju o prolazima koji postoje pod Zemljom, a vode baš u svaki kutak Zemljine kugle, u zaboravljena vremena, druge dimenzije pa čak i u sami pakao. Onirizam i snovi simbolički su i uvjerljivo prikazani. Npr. kad poslovna žena putuje kroz pakao, slike koje se nižu mislim da su originalne jer se u srednjem vijeku pakao i čarobnjaštvo prikazivalo na taj način. Mabusov kraj je baš paklenski, meso mu razdiru kuke i propada u ključalu vodu. Na samoj zadnjoj sličici vidimo Mabusa kako čita novine u jednoj od kompozicija metroa. To je pravi Dylandogovski kraj, a to znači da užasu još nije kraj.

U ovoj epizodi je prisutna retrospekcija sa Dylanovog stanovišta i s Martinovog stanovišta. Radnja koja se dešava u prezentu je na neki način stavljena u drugi plan, scenaristi su se ipak bolje usredotočili na ono što je prethodilo sadašnjem stanju. No nije to neki nedostatak jer se u biografskim epizodama i očekuje takvo nešto. S meni tako primamljivim crtežom, simpatičnom naslovnicom punom detalja, jedinstvenom spoju dva najbolja junaka izdavačke kuće Bonelli moram je izdvojiti i toplo preporučiti i fanovima Dylan Doga i Martina Mysterea. Stvarno je šteta što nije bio izdan i nastavak u nas, no znamo i sami kakvu su štetu naši izdavači nanijeli nama kolekcionarima preskakanjem tih predivnih epizoda.

Naprijed

N/A

N/A

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Mailman

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Nisam nikada bio ljubitelj Dylan Doga, ali ova epizoda je definitivno izuzetak. Pravi spektakl odličnih ideja, crteža "baš kako treba" i uzbudljivih obrata, nakon kojega jednostavno Marty i Dylan u mojim očima više nisu bili isti.
    Dajte nam i nastavak!!!
    30.04.2003
    21:16:00 sati
    Mailman
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno genijalno!!!
    30.04.2003
    21:41:00 sati
    Ned Mace
    uredi
  • doktor78

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Jako,jako dobar strip sa zanimljivom pričom i konačnim susretom dvojice junaka čije sfere interesovanja se često prepliću
    01.05.2003
    22:17:00 sati
    doktor78
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 8, 8

    Moram priznati da me je DeeCay naterao da ponovo procitam ovu epizodu, posle lepe i tople recenzije koju je napisao. Inace nisam njen ljubitelj. Ona (epizoda) je odlicna ali meni ne lezi. Mislim da je na momente nategnuta do pucanja, imajuci u vidu neka scenaristicka resenja i objasnjenja. Zasto je MM toliko inferioran u odnosu na DD-a (a scenario je pisao MM-ov tvorac)? Ta stvar mi jako smeta. Freghieriu je ovo trece pojavljivanje u DD fransizi (prvo je radio specijal br. 3-"Smrt, ljubav, smrt", zatim odlicni br. 40 regularne serije-"Dogodi ce se sutra") i ujedno najslabije. Zasto je to tako? Ovaj posao je dobio zato sto je u DD ekipu dosao iz MM postave. Znaci trebao bi da se oseca kao kod svoje kuce ali to nije slucaj. Zasto nije veci upliv u rad na scenariju ostvario Sclavi? Mnogo zasto. Inace Freghieri je posle ove epizode uradio sjajan posao na brojevima regularne serije 54-"Derilijum" i 60-"Frankenstajn". Radi se o autoru koji je uneo puno novina u DD serijal, a koji je opet stilski veoma blizak klasicnim Bonellijevim crtacima (kojih nema puno u DD-u), a koji su vezivno tkivo za postovaoce starijih serijala kad trebaju da apsorbuju nove junake (za to su najznacajniji meni omrazeni Montanari and Grassani). Jedan je iz grupe autora koji je do dana danasnjeg ostao uz DD-a. Iz moje recenzije je uocljivo da sam blago razocaran krajnjim rezultatom jer smatram da je,kad imate ovakav tim, "sve osim zlata neuspeh".Samo ga uporedite sa fantasticnim brojem 121 regularne serije-"Dok vas smrt ne rastavi" (obe epizode se doticu DD-ove proslosti u uniformi). Doduse, ova storija je definitivno bolja nego 100-tka.
    03.05.2003
    17:51:00 sati
    jovandd
    uredi
  • IGMAN2

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jednostavno genijelno! Ne samo što su vrlo inventivno spojili DD-a i MM-a,nego sama atmosfera stripa,metro, viđenja apurdnih bića srednjovjekovnih slikara pakla,ritual-sve!To je strip!
    15.05.2003
    13:28:00 sati
    IGMAN2
    uredi
  • Darkwood Devil

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    TOTALNA LUDNICA! Jedan od najboljih stripova od Bonellija koji sam do danas procitao. Udruzivanje Martina i Dylana je bila odlicna ideja. Objasnjene mnoge stvari iz proslosti ova 2 junaka zadovoljava sa logickim objasnjenjima...Odlican scenario, crtez i naslovnica. Sve u svemu 160 stranica velike uzivancije. I nakon nekoliko citanja zadrzava kvalitetu i zanimljivost!
    14.06.2003
    09:29:00 sati
    Darkwood Devil
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Nisam citao puno DD-ija pa ne mogu reci o njemu, ali zato mogu reci da mi je za Martija ovo jedna od najboljih epizoda! Ima svega: humora, ozbiljnosti, emocija i naravno zanimljivosti o proslosti nasa dva junaka. Jedan od najdrazih elemenata ove price su mi Grucho i Java, dva sidekicka koja se savrseno slazu (Java umire od smijeha od Gruchovih sala), sto je bas suprotno od Dilana i Martija cije suprotne kvalitete se stalno sudaraju.
    Stvarno se vidi da su Alessandrini i Sclavi pazljivo i brizljivo tempirali ovu epizodu. Nepredvidljiva prica, odlican scenarij i odlican ritam! Ima puno pricanja, ali je to vrlo zanimljivo jer se radi o proslosti DD i MM. Za Freghierijev crtez mogu samo reci--savrsenstvo. Super kadriranje i detalji. Inace ovdje je jos jedna rijetkost, a to je da mogu dati ocijenu manje od 10 za Villinu naslovnicu:) Nekako je neobicna i mozda previse "umjetnicka" za moj ukus, ali je definitivno originalna!
    05.09.2003
    06:02:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 9, 7

    I sama ideja o zajedničkoj epizodi dvojice sjajnih junaka je vrijedna svaka pohvale.Srećom,izvedba je vrhunska.Scenaristi su odlično prikazali Dylana i Martija sa svim njihovim poznatim karakteristikama i osobinama.Dylan emotivac a Marty teški racionalista.Sviđa mi se što ima puno dialoga gdje se objašnjavaju mnoge stvari iz prošlosti obojice.I sama priče je dobra.Oduvijek sam se palio na metroe.Opaka su to mjesta,meni čak malo misteriozna,uvijek sa puno svih mogućih ljudi.Moram se pohvaliti da sam stanicu Green Park,na kojoj se odvija dio radnje,posjetio više puta za vrijeme mog posjeta Londonu.Za kraj,ostaje žal što nastavak ove epizode (Kraj svijeta)nikad nije objavljen kod nas ali imajući u vidu sva iznenađenja koja nam je priredio Bernard u posljednje vrijeme,ništa nije isključeno..
    Eh da,naslovnicu je crtao Angelo Stano a ne Villa kako je navedeno.Istina,Villa je nacrtao jednu drugu naslovnicu za ovu epizodu ali za talijanski SuperBook(posebno izdanje Dylan Doga - samo u Italiji naravno).
    11.09.2003
    20:44:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 9, 7

    Prvi susret DD i MM mogao je biti i bolji. Zanimljivo je to sa podzemnim kanalima koji spajaju svijetove, ali nije jasno kako su Dylan i Marti spriječili kaos, otvaranje kanala ili što su već radili. Ajde, prvi puta, ono kad su se sreli u prošlosti, još može proći, ali ono u sadašnjosti je bezveze. Dođu u metro i sve je riješeno, pakao spriječen. Ma daj. Mabus je zanimljiv lik, mogao bi se još pojavljivati.
    11.10.2003
    23:19:00 sati
    stinky
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Prvi susret dva Bonellijeva junaka u historiji Bonellija nije mogao biti bolja! Prica se procita u jednom dahu, crtez je solidan, velika je steta sto kod nas nikada nije objavljen drugio dio DD&MM (Kraj svijeta), mada je ovaj prvio dio ubjedljivo bolji i interesantniji. Jednostavno misternoovski (=genijalno)!
    13.01.2004
    07:45:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    DD i MM u jednom stripu? O, i to je moguce! Rezultat je opasno dobar, prica se valja u dobrom smeru, Freghieri mi je tada bio otkrice (ne i danas), a naslovnica ima bizarnu duhovitost. Hocemo i nastavak!
    20.03.2004
    02:44:00 sati
    Barker
    uredi
  • prozirna senka

    Ukupna ocjena 54%

    7, 7, 1, 9

    Ovaj strip sam sa radoscu docekao, ali na zalost nije ostavio neki poseban utisak na mene. Bice da je zato sto je crtao Freghieri, kojeg iskreno mrzim, a ni sama prica nije nesto posebno, iako Mabus, Alison, Viktorija, Krig and Co. zasluzuju bolje od kritika. Ali... Jedino sto je izuzetak, jeste sto se po prvi put upoznajemo sa okolnostima pod kojim su se susreli Marti i Dilan. I to je sve. Nazalost.
    02.05.2004
    21:38:00 sati
    prozirna senka
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    6, 6, 4, 4

    Mnogi se nece sloziti sa mnom, ali meni ovaj strip nema dobru pricu. Vidi se da su se trudili, i sama prica, kao prica a van konteksta samog Dilana Doga i ostalih epizoda je sasvim dobra, kao i solidan scenario. U kontekstu Dilana Doga, medjutim, prica skripi. Za Dilanovo odelo vise mi se dopalo objanjenje u daleko ozbiljnije uradjenoj epizodi "dok vas smrt ne rastavi" i to kako je Dilan mislio da je Marti ubio Alison prosto ne drzi vodu. I kako se Alison iz normalne devojke za tren oka preobrazila u praznu lutku? Nigde nije dato objasnjenje ove misterije osim ako se kao i Viktorija u jednom trenutku nije nasla obuzeta demonima, ali u tom slucaju je umrla uzalud. Ipak je tu trebalo dati vise objasnjenja. I zasto bi Alison uopste spominjala Dilanu tajni prolaz ukoliko je Mabusov saucesnik? Nekako mi je sve to nelogicno, svi su kao normalni ljudi, a onda se naglo preobracaju u sulude sataniste i niko ne zna zasto i kako. Predstava pakla je dosta sterilna, biblijska i prilicno jadna. Lik Viktorije je stvarno jeziv, totalno hladan i antipatican i tu su mogli bar malo truda da uloze da je ucine zivotnijom i toplijom. Alison deluje cak ljudskije od Viktorije.
    Crtez Freghieri-a ne volim, iz razloga koje sam vec vise puta navela: previse slatkasto. Da bi neko bio lepuskast ne mora da ima crte lica kao petnaestogodisnjak. Marti je bolje nacrtan nego Dilan, Diana takodje, ali i pored tehnickog savrsenstva, sve je i dalje malo presterilno.
    Na zalost, ovo nije jedna od meni omiljenih epizoda.
    26.07.2004
    11:05:00 sati
    Bilja
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Koliko god da volimo dotičnu dvojicu junaka koji su se evo po prvi put našli zajedno u jednoj epizodi, ipak je moj dojam da uopće nije do kraja iskorišten puni potencijal ove relativno neuspješne priče. Ideja o podzemnim metroima koji funkcioniraju kao kanali i prolazi medju raznim svjetovima i paralelnim dimenzijama kao osnovna baza pomoću koje bi se natjeralo Dylana i Martija na ponovni susret nakon dugih 12 godina nije nešto naročito dobro razradjena niti zanimljiva. Cijela priča je napisana poprilično nonšalantno, i tu stvarno nema niti jedne scene niti jedne sekvence za koju bi se moglo reći da je nešto naročito dobra, uzbudljiva, ili da puca od emocija (dobro, susret Dylana i Martija na stanici je najbolji dio stripa, i odradjen je korektno). A kako je nekada 96 stranica premalo za jednu epizodu, ovdje mi se čini da je 160 stranica bilo previše, pa na kraju cijela priča počinje pucati i tu već autori počinju muljati i ubacivati sve i svašta. Dodaju se nepotrebni obrati, a napomenuo bi i ridikulozni scenu instant-egzorcizma koji Dylan odjednom počinje provoditi nad Victoriom kako bi iz nje istjerao Mabusa. Nije to tako loš strip, ali je daleko od ranga onoga što mu je potrebno da bi smo ga mogli prozvati odličnim!
    12.12.2004
    14:49:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    8, 9, 10, 2

    Vrlo zanimljiv strip.Ovo je,meni se čini,prvo pojavljivanje Martina Mysterea u Dylanu Dogu.Crtež je
    fantatičan,ali naslovnica je grozna.
    30.05.2005
    12:45:00 sati
    zerovnik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlicna kombinacija dva strip junaka.Savrseno se dopunjavaju i ovo nije marketinski potez da bi se privukli fanovi oba stripa.Oni nekako idu zajedno ili su bar dva najslicnija lika svako sa svojim manama i prednostima.Ono sto nedostaje jednom ima drugi.Oni su naprosto savrsen tandem.Neka mi oproste zakleti ljubitelji D.D ali kada su u pitanju Marti i Dilan to je "mrtva trka".
    23.11.2005
    10:36:00 sati
    alien hunter
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Vrhunski, genijalno!! Uživao sam u čitanju. Posebno mi se sviđa obrat kada shvaćamo zašto je Marti ubio Alison, veliku Dylanovu ljubav, koji mu to nikad nije oprostio i cijeli život će obojica nosit teret tog događaja na duši. Iz aviona se vidi da naslovnicu nije nacrtao Villa - on bi to uradio puno bolje, ali i ovako je zanimljiva.
    04.02.2007
    13:30:00 sati
    Spock
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalno do bola!
    04.02.2007
    23:07:00 sati
    kico
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    Ne znam da li je to tako bilo zamišljeno u početku ali ova priča je poslužila kao neki osnov zakasnije MM epizode MM SD 30/31 Povratak u New York i almanah 2002 Mister Jinx ritorna! koji bi trebalo uskoro da pročitam. U tim epizodama su mnogo bolje uklopljeni detalji nekoliko priča, osim ove kombinovano sa MM SD 19 Vragovi pakla. MM&DD 1 nije nešto posebno kvalitetna epizoda ali s obzirom na to kakva je MM&DD 2 Kraj svijeta onda je to super. Freghieri je solidan u Dilan Dogu, a ovdje ništa posebno, nije umio da crta Javu. Naslovnica je sasvim solidna, iznad prosjeka.
    02.12.2007
    09:56:00 sati
    delboj
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Nakon nekoliko sam godina ponovo iz znatiželje pročitao ovaj strip, prethodno mi je u sjećanju ostao kao solidan. Sada je i manje od toga, tek osrednji strip.

    Odlična je zamisao za priču, a i Freghieri je, barem povremeno, uložio velik trud, Groucho je također super, ali sve je to badava kada dođe na red rasplet. Nedorečeno, zbrzano i pomalo besmisleno (Dylan u ulozi istjerivača đavola, da se tako izrazim, koji je to bio vrag). Prava šteta, ovaj strip je imao ogromni potencijal, samo da se malo bolje razradilo rasplet.

    Ovako osrednje i užasno precijenjeno, za pamćenje mi je jedino ona "Hellraiser" scena s kidanjem Mobieusa, susret Jave i Groucha te prijateljstvo Dylana i Martina. Sama radnja je skroz upropaštena u raspletu.
    24.12.2007
    15:59:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 80%

    9, 7, 8, 8

    činjenica da je londonski metro napravljen u davna vremena, kada prometa gotovo da nije ni bilo, je zaista intrigantna, danas se recimo, brojni stručnjaci spore oko toga treba li zagrebu ili ne treba metro?? očito da bandić ne zna za crvotočine, inače, lijepa epizoda, ima svoje nedostatke, ali sinoć sam je u dahu ponovo pročitao, a to je velika stvar
    02.01.2008
    22:09:00 sati
    ken2
    uredi
  • Raspucin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovaj strip sam obožavao u vreme kad je izašao. Pročitao sam ga ponovo ovih dana i on nije ništa izgubio na kvalitetu posle svih mojih godina.Jedini Dilan Dog koji mi se sviđa, valjda zbog Marti Misterije. 
    14.01.2008
    19:59:00 sati
    Raspucin
    uredi
  • GeneziS

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    nešto najbolje od bonelija.
    14.03.2008
    11:51:00 sati
    GeneziS
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 82%

    10, 7, 7, 10

    Sama ideja je genijalna, dok je obrada ipak dosta slabija. Meni je oduvijek bilo čudno kako je iz tog 'impakta' Dylana i Martija najviše izvučeno iz samog susreta njihovih karaktera, susreta njihovih pojava (plus Jave, Diane i Groucha), dok je sama misterija otvaranja paklenih prolaza/portala, kanalima koji povezuju čitav svijet, i prokletih željeznica općenito, iako po prirodi vrlo intrigantna i enigmatična, odrađena nekako banalno, jednostavno, brzinski. Stvar je tim čudnija ako znamo da je najveći angažman u pisanju scenarija imao Alfredo Castelli. Recimo, samo mjesto obavljanja tog obreda prizivanja demona i otvaranja portala je kao uzet iz nekog jeftinog horrora iz polovine prošlog stoljeća. Ono, mračna prostorija puna kostiju, brrr! Zamislite koja jebenica, a? Dalje, način na koji su riješili 'slučaj' je u najmanju ruku smiješan, a kad čitajući dođete do scene u kojoj Dylan istjeruje 'elementarnog' Mabusa iz svoje klijentice, počinjete tražiti potpis još nekog od onih neslavnih Bonellijevih scenarista pored onih Castellija i Sclavija. A tu je i brljavi Freghieri, kojemu kvaliteta vinjeta varira unutar iste stranice. Sve u svemu ipak dobro, ali da je moglo bolje - moglo je.
    30.08.2008
    20:04:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 89%

    10, 9, 8, 8

    D.D. i M.M., može li da ne valja?
    26.01.2009
    23:43:00 sati
    supermike
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 41%

    2, 2, 8, 5

    ako bi jednom rijeci mogao opisati ovaj strip onda bi to bila ista kao i naslov: UZAS!na zalost  za ne povjerovati,ali drugi dio MM-DD je jos gori!
    11.06.2009
    16:21:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • okudzava

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    DeeCay: "Npr. kad poslovna žena putuje kroz pakao, slike koje se nižu mislim da su originalne jer se u srednjem vijeku pakao i čarobnjaštvo prikazivalo na taj način." - Hieronymus Bosch.
    11.06.2009
    17:30:00 sati
    okudzava
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    23.09.2009
    19:45:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Evo upravo sad procito taljanski origic i mogu reci da je strip odlican.Tematika je odlicna,tjera te da se stvarno zapitas zasto su gradili metro u Londonu pre 150 g.
    07.10.2009
    20:29:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • bvagner3

    Ukupna ocjena 85%

    10, 10, 7, 4

    Jedan od meni omiljenih team-up epizoda,odlična priča o okultnom,povezujući dva najbolja junaka Bonellija,Dylana i Matrija,u jedinstvenu cijelinu,taj sam strip kupio kao klinac i s danas ga ponosno čuvam u vetrini,nastavak (piratsko izdanje)Kraj Sveta mi je nešto slabiji,no dobro u svakom slučaju radi se o odličnom stripu,naručito prvi dio.

    17.05.2010
    01:18:00 sati
    bvagner3
    uredi
  • boris84

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Iznad prosjecna epizoda, ali nista vise od toga. Posebna, normalno, jedino po tome sto je objedinila Dylana i Martija. Ipak, dobro je sto postoji!

    30.11.2010
    03:42:00 sati
    boris84
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 7, 10

    Konačno da sam pročitao ovu epizodu (u izdanju Libellusa), ali nije ostavila neki poseban utisak na mene. OK je što se dogodio team-up Dylana i Martina, ali sve to oko Mabusa mi i nije baš neka uistinu apokaliptična priča. Ipak, valja istaknuti što kroz epizodu saznajemo mnoge pojedinosti iz prošlosti ova dva strip-junaka. Freghierija kao crtača baš ne gotovim tako da mi epizoda i zbog toga nije na nivou. I Stanova i Villina naslovnica su odlično ostvarene, ali mi je Villina naslovna bolje kolorirana.

    04.04.2011
    15:28:00 sati
    Panon
    uredi
  • d4nic4

    Ukupna ocjena 82%

    7, 8, 9, 10

    Susret ove dvojice rezultirao je time da u startu ova epizoda sama po sebi postaje klasik.

    Koliko god mi se u pocetku prica "strasna podzemna zeljeznica" cinila...idiotskom, moran priznat da je sve skupa na kraju ispalo skroz solidno (dapace i stovise:).

    Rupa sto se tice Dylanove povijesti - mozda se varam,ali zar nije on poceo nositi ono svoje prepoznatljivo odijelo u prici s Lillie?

    26.05.2011
    23:54:00 sati
    d4nic4
    uredi
  • Loki

    Ukupna ocjena 41%

    1, 1, 10, 5

    Užasna priča, ova ideja sa željeznicom je genijalna, al cijela epizoda je bazirana na flashbacima, prvih 110 stranica je užasno dosadno, samo pričaju cijelo vrijeme o jednim te istim stvarima. Zanimljivo je jedino to da su dva glavna lika na neki paranormalni način povezani. Kraj je također glup kao, nema veze s vezom (opsjednuta žena nad kojom Dylan izvrši egzorcizam i to je to, a što je s željeznicom i cijelom nadolazećom apokalipsom - ništa!)... Jedini balans između dosadnih i beskrajnih dijaloga autori rade raznim trivijama u vezi likova koje opet nisu toliko dobre da bi poboljšale ovu epizodu. 

    01.09.2011
    20:37:00 sati
    Loki
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Kraj mi je nekako zbrzan.

    27.01.2012
    11:28:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 40%

    2, 3, 6, 7

    Sto se tice ove epizode, bojim se da sam u manjini: nikako mi se ne svidja.  Previse konverzacije, a da je imalo zanimljiva, bogami nije.  Freghierijev crtez mi je uvijek bio ocajan, i ovdje mi je takodje veoma slab.  Prica kao prica je dno: znaci prva epizoda sa Martijem i Dylanom zajedno je samo velika flashback i prepricavanje, i nista drugo?  Moguce je da ova dva junaka uopste nemaju nikakvu chemistry, i da bez obzira na kvalitet scenarija, ovakvo spajanje ovih likova ipak ne bi funkcionisalo. Ocajno, koliko je sve ovo nemsastovito i dosadno, a pogotovo onaj dio pri kraju, gdje ona dusa zla izadje iz one zene, pa se pretvori u nekog patuljka od gline, pa onda umrije (u obliku onog Mabusa), to je bilo dno dna.  Da je scenaij malo vise zanimljiviji, ok, ali ovo je kao sto i naslov kaze: uzas!

    23.04.2012
    23:46:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Odlična zamisao i dobra sprovedba, vidi se da je ovo praktički napisao Castelli sam, i uopće mi ne smeta što je gotovo cijela priča flash-back; pa što se drugo moglo i očekivati kada se većina MM-ovih epizoda odvija na taj način? Freghierija, inače, volim, no ovdje je obavio tek solidno-dobar posao, ali zato Stanova funny naslovnica rastura.

    06.10.2012
    18:46:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 71%

    7, 5, 10, 5

    Oni dijelovi s prepričavanjem prošlosti s Alison su mi bili nasmrt dosadni. Srećom, strip sam po sebi brzo se čita pa je to možda i zanemarivo. Groucho ovdje ima neke od svojih najboljih viceva (Kako sude Eskimu: Gdje ste bili u polarnoj noći između 15. 10. i 15. 4.?), ali i neke od najgorih (štos s Javom i Harpom). Sve u svemu, zanimljivo iako mislim da se aspekt misterija podzemne mogao više iskoristiti.

    Freghierijev crtež je odličan za ovakvu pola-ozbiljnu epizodu. Naslovnica bi možda bila opravdana da se čudovišta iz Universalovih filmova zaista pojavljuju u stripu.

    24.07.2013
    17:29:00 sati
    Opti
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Meni je ovo super specijalac,i jedna mi je od najdražih priča uopšte.

    30.09.2014
    11:41:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    ...iako se to po mojim ocjenama ne vidi, radi se o jednoj jako interesantnoj epizodi. Nikada mi nije bilo jasno zašto na kraju ove priče i Dylan i Martin nisu završili u vatrama pakla poput svih ostalih u haljama... Jedna od najzanimljivijih naslovnica:)
    23.10.2014
    17:32:00 sati
    Oki
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 46%

    3, 3, 6, 10

    Ocekivao sam dosta od ovog stripa a dobio sam bas bas veliku dosadu i glupost. Steta!

    Potpuno se slazem sa kikyevim, king warriorovoim i acestrokeovim komentarom.

    Bolje da nije ni doslo do ovog susreta. Svo ovo objasnjenje oko Dilana uopste nije prihvaceno u redovnoj seriji vec tamo imamo potpuno drugo objasnjenje zasto nosi isto odelo i zasto je napustio Skotland Jard. 

    Jedino sto valja jeste naslovna strana

    Dobro je sto sam ovo kupio u izdanju Veselog cetvrtka a ne da bacam pare na Libellus. 

    26.06.2015
    17:16:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    16.07.2015
    14:03:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi
  • Jocko

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Ne znam šta da mislim o ovoj epizodi. Ima neke od najvećih Castellijevih kvaliteta (intritantna ideja i njuh za misteriozno) ali i najvećih mana (previše dijaloga, želja da se bude ''turistički vodič'', glupa objašnjenja poput naleta energije, i sličnih govana koja me u ove sitne sate stvarno mrzi da nabrajam)...
    Naravno sve se moralo završiti sabatom, paklom, vatrama i nekakvom energijom; tu su i đene-đene twistovi na kraju, i onaj debilni osećaj nakon čitanja većine Martijevih epizoda - ''pojeo vuk magare'' i čiča miča.

    Otprilike bih se po utisku složio sa jovandd-om: sve osim zlata je neuspeh - a ovo, bez obzira na moje solidne ocene, nije zlato. Castelli je udavio u delu sa Alison, ali to nije najgori deo, najgori su: scena kada se Marti i Dilan kao nešto malo bore sa debilnim stvorenjima u metrou, pa kao zaustavili smo ih i aj kući. Glupost na kvadrat a Castelli je brdo ovakvih scena imao u Martiju. Onda ona glupa scena egzorcizma na kraju - a tako je dobro počelo s tom hladnom poslovnom ženom Viktorijom koja vodi pravi 'rat' s Dilanom i Gručom! A pre toga se kao Alison sama nabola na nož (a rana na vratu kao da je preklao koljač) - neubedljivo!
    Nažalost i taj sukob Dilana i Martija u par navrata deluje izveštačeno. Citiraću Bilju: ''Predstava pakla je dosta sterilna, biblijska i prilicno jadna''. Imao sam utisak da je 160 strana previše i priča se u više navrata razvodnila.
    Naročito mi je bezveze kad sam čuo da Sclavi nije imao veći upliv u ovu epizodu, te da će dosta toga oko Dilanove prošlosti da se pokaže kao netačno.

    Ova priča ima odličnih momenata (i baš zbog tih odličnih momenata sam još više razočaran - jer je imala potencijala da bude mnogo bolja):
    - Susret likova i njihovi odnosi.
    - Gručo u vrhunskom elementu - šale, upoznavanje sa Javom, ''naracija'', doskočice...
    - priča i sve oko metroa i tunela i sl. je vrlo zanimljiva, Castelliju skidam kapu na tome (npr. onaj deo o ocu koji je gradski speleolog, baš misteriozno). Nažalost većinu svojih priča usere kako se bliži kraju.
    - super lik Viktorije u početku.
    - kul momenti - u horor žanru naravno, u stvarnosti nisu kul - (jarac siluje devojku dok pripadnici sekte to posmatraju i njišu kukovima napred-nazad... ili kada Mabusa raščereče kuke).
    - bilo je zanimljivo videti Dilana (naročito), i Martija kao mlađane momčiće, te saznati za neke stvari iz njihove prošlosti.
    - Poslednja strana - imao sam osećaj da će se Dijana zaljubiti u Dilana i to se i dogodilo (mada diskretno, ko zna da čita između redova ;)

    Crtež je između 7 i 8. Puno grešaka u licima, scene egzorcizma su nacrtane uglavnom bedno (u jednom kadru kao da Dilan i Viktorija đuskaju !!!???)... a opet nacrtati 160 strana nije malo - zato i ne treba da čudi što crtež varira - vidi se da se Freghieri čuvao za važne kadrove na uštrb onih manje važnih (lica likova dok pričaju i sl), a tih jezivih kadrova se ne može reći da nije bilo. Stoga ipak ocena više. Mabusa je nacrtao jezivo, naročito njegovo lice i njegovu smrt, scene pakla i omaži Boschu, vertikalno poređani kadrovi, eksperimentisanje... Javu slabije crta, dok Gruča npr. odlično. Dilana i Martija podjednako zna da usere, ali i da nacrta da izgledaju kul/misteriozno, kad im onako osenči lica. Dijana mu je jedna od najlepših koje sam video. Iako žene crta često na sličan kalup, lepo ih nacrta. 
    Svakako da ume Freghieri da stvori atmosferu, samo što kod njega, kao i kod M&G i Cossua čovek mora da bude u elementu za njihov crtež. Od sjaja do očaja.

    Sve u svemu ovo je priča kojoj se neću tako često vraćati, tim pre što nisam neki ljubitelj Martija (tačnije Castellijevih užasnih scenarija). Bilo je zaista zanimljivo (i poput paklenog metroa pomalo nadrealno) videti jednog od svojih najdražih stipskih likova (Dilana+Gruča) u istom kadru sa nešto manje dragim stripskim likovima (Marti+Dijana+Java). Osećaj da su jedni ušli u strip kod drugih (ili obrnuto) je strava :)
    Ali nažalost kako je ovaj strip radio idejni tvorac Martija a ja sam s njim na ''zbogom'', ovu epizodu ne mogu da doživim kao Dilanov(sk)u. 
    Baš ću namerno da pročitam drugi njihov susret, iako kažu da je gora epizoda od ove. Ipak je nju radio Sclavi a njegov stil pisanja mi mnogo više odgovara nego Castellijev. Mislim da bi tandem priča-Castelli & scenario-Sclavi bio ubitačan.
    Na pamet mi padne puno tipičnih DD priča koje su po radnji i zapletu mnogo manje epske od ove a koje su ostavile bolji utisak. Epski karakter ove priče - susret Dilana i Martija, ipak nije dovoljan da ovo bude išta više od jedne u najbolju ruku solidne epizode.

    Naslovna je Stanova idejno bolja i zanimljivija dok mi je estetski ipak lepša Villina; ocena ide za originalnu Stanovu.

    PS. Složio bih se i sa komentatorom koji kaže kako su tunel sa kosturima i sekta (kao i pakao) vrlo stereotipno prikazani, poput settinga filmova xyz produkcije. Srećom se Freghieri 'čuvao' za taj deo epizode, pa su te scene odlično nacrtane!

    Takođe sam zaboravio da pomenem šta me je u ovoj priči najviše zaintrigiralo - to što je Dilan prikazan iz nekog drugog ugla, što kroz Martijeve otpužbe (samosažaljevaš se, uživaš da mučiš sebe (u sceni kada Dilan objašnjava zašto nosi to isto odelo)), što kroz Martijevo prepričavanje onog što mu je rekla Alison (kako je Dilan poetska duša i romantik, ali ujedno strahovito mrzi sebe). Drago mi je što se u ovoj epizodi nisu dotakli čuvenog Deejevog (Dilanovog, ne Deecayevog :D ) edipovog kompleksa, već Dilanove ličnosti, ali na drugačiji način. Stoga ova priča zaista donosi nešto novo. Dilan ne odaje baš u svakoj epizodi utisak da je samo-mazohista -često pokaže svoju egocentričnu, samodopadljivu crtu- i baš zato inserti iz ove priče mnogo govore o toj ne_uvek_vidljivoj ali stalno_prožimajućoj Dilanovoj crti, zbog koje on važi za depresivca i melanholika, i koja samom stripu daje te turobne tonove zbog kojih mnogi pozitivci ne mogu da smisle ovaj strip dok mi melanholici uživamo u atmosferi :D

    Takođe, zanimljivo je videti mladolikog Dilana (mada je Freghierijev Dilan uvek mladolik!) bez svog tipičnog odela, a u sceni kada su Dilan i Alison izašli u pub, oboje piju pivo. Dakle sigurno će kasnije Dilan postati alkoholičar; čim to nije spomenuto u ovoj epizodi znači da nije postao alkos zbog Alisonine smrti. Ne verujem da sam se susreo do sad sa objašnjenjem zašto se navukao na vatrenu vodicu, ali verovatno će biti objašnjeno u nekoj epizodi koju nisam čitao.

    05.11.2018
    03:47:00 sati
    Jocko
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Stranac u Redencionu
    Kod: MRNO SA 48-49
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 16.11.2018. 1:15:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 559
  • Here was a man
    Kod: SOUTHB IMG 1
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 7.11.2018. 2:42:00
    Autor: vice
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1177
  • Spoznaja boli
    Kod: NN LIB 58b
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 4.11.2018. 1:51:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1508
  • Povratak u Manaus
    Kod: MN LIB 86
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 29.10.2018. 23:05:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 1514
  • Prva krv
    Kod: SIR DRKW 3
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 25.10.2018. 1:41:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1281

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pleasant City
    Kod: NN MX 3b
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 23.9.2018. 22:10:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 3330
  • Dobrodošli u Wickedford
    Kod: DD VEC 131
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 25.8.2018. 23:15:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 3117
  • Na ivici ponora
    Kod: TX ZS 848-850
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 14.9.2018. 22:22:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 2925
  • Dječak Santiago
    Kod: MN LIB 39
    Ocjena: 98%
    Vrijeme: 3.9.2018. 22:29:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 2875
  • Zakletva
    Kod: TX ZS 721-723
    Ocjena: 93%
    Vrijeme: 18.9.2018. 20:53:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 2869

Aukcije

Forum