Duga puška

Ken Parker

KP LMS 301 | 96 str.

29.12.1868 godine Kenneth Parker i njegov mlađi brat Bill dolaze do «Trading post»-a u Montani da bi prodali kože i nakon toga upadaju u zasjedu u kojij Bill biva ubijen. Ken je preživio napad i odmah nakon što je povratio svijest kreće tragom ubica, a njihov put ga vodi sve do Foth Smitha, tvrđave «Plavih bluza» unutar indijanskog rezervata plemena Chayenne, upravo u momentu kad je taj ponosan narod umoran od neispunjenih obećanja «velikog bijelog poglavice iz Washingtona» odlučio umrijeti boreći se, kao ponosni ratnici…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 75%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 7

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Duga puška
    KP LIB 1
  • Duga puška
    KP LMS 301
  • Duga puška
    KP MO 1

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Lungo Fucile
    KP CW 1
  • Lungo fucile
    KP SR 1

ZANIMLJIVOSTI

  • Prvi broj je izašao u Jugoslaviji iznenađujuće brzo u odnosu na Italiju, sa tek nekoliko mjeseci zaostatka!
  • Nažalost, ovaj broj je pretrpio masakr u uredništvu Dnevnika koje je odlučilo izrezati 8 stranica (vjerojatno da bi moglo objaviti strip u dodatku!?) i tako prilično oštetili čitatelje izostavljajući neke bitne događaje iz radnje!

O Ken Parkeru je bilo dosta riječi, kako u člancima na sajtu tako i na našem Forumu i vjerujem da mnogi od vas već znaju podosta o ovom junaku (a za one koji ne znaju toplo preporučamo ovaj članak) ali svejedno sam, kao veliki zaljubljenik u ovaj autorski dvojac i njihovog junaka, odlučio napraviti seriju recenzija koja će pokušati obraditi veliku većinu (ako ne i sve) avantura koje je Ken proživio u svojim lutanjima Divljim zapadom. Dakle, krenimo redom, od početka.

«Duga puška» je trebala biti autokonkluzivna epizoda objavljena u seriji «Rodeo» gdje je Sergio Bonelliju je trebalo sve više «sporadičnih» epizoda da popuni rupu između 2 broja slavnih «Priče sa Divljeg zapada» Gina D‘Antonia (mnoge od tih sporadičnih priča su objavljene i kod nas u prvih brojevima Zlatne Serije i Lunov Magnus Stripa). Međutim, pročitavši prvu priču, Sergiu se toliko svidio rad ove dvojice mladih autora da je odmah tražio još shvativši ubrzo da Ken Parker zaslužuje vlastiti serijal. I tako, 3 godine nakon nastanka prvog broja, u ljeto 1977. počinje saga o Kenu!

Prvo što vam padne u oko kad krenete u čitanje ovog stripa je datum koji će se kasnije pokazati kao promišljeni odabir autora jasno označavajući kontinuitet koji karakterizira ovu seriju. Naime, iako se epizode mogu čitati zasebno jedna od druge, one ipak čine jednu cjelinu koju treba čitati redom jer na taj način pratimo Kenov život u «realnom vremenu», onako kako su ga autori zamislili, gdje svaka priča ima svoje jasno specifirano mjesto na vremenskoj traci Kenova života, pa se tako i ova priča događa između 29.12.1868 i 8.1.1869.

Avantura počinje tako što Ken preživljava zasjedu u kojoj međutim biva ubijen njegov mlađi brat Bill. Iako je ubijen strelom i skalpiran, Ken vrlo brzo shvaća da su ubice bijelci a ne indijanci i kreće njihovim tragom koji ga vodi do Fort Smitha, vojničkog utvrđenja. Saznajući da su se unutar zadnja dva dana u utvrđenju pojavilo 9 stranaca od kojih su svi pristupili vojsci, Ken postupa isto kako bi ih držao na oku i otkrio ubice. Međutim, tvrđavu napadaju Cheyennei, umorni od lažnih obećanja bijelaca i čitav garnizon se diže na noge krećući u potjeru za njima. Tijekom potjere doći će do krvave bitke i tragičnog finala u kojem Ken uspijeva pronaći krivce za smrt svoga brata ali ne i spriječiti pokolj nad plemenom.

Berardi i Milazzo, kao mladi početnici naravno ne daju svoj maksimum već na početku, ali ovom prvom epizodom vrlo dobro odrađuju posao upoznavanja sa glavnim junakom (koji vrlo brzo stiče naše simpatije) i polaganim uvođenjem onoga što će poslije postati njihov prepoznatljivi trademark. Tako odmah uočavamo Berardijevu fasciniranost filmom i literaturom koja će se pokazati kao izvrstan izvor ideja koje će obrađene i prekrojene vještim Berardijvim škarama naći svoje mjesto u Kenovim avanturama. Sam lik Ken Parkera neodoljivo podsjeća na lik Jeremiah Johnsona kojeg je u istoimenom filmu Sidneya Pollacka glumio Robert Redford. Također, odmah od početka primjećujemo «filmsku» režiju, i tek povremeno korištenje didaskalija (koje poslije potpuno nestaju). Milazzov crtež ovdje je prilično daleko od njegovog lepršavog stila koji ga je proslavio ali i dalje prilično korektan i na zadovoljavajućoj razini, s nekim izuzetno lijepim stranicama poput noćnih snježnih scena. Veliku novost predstavlja naslovnica koja za razliku od ostalih Bonellijevih stripova zauzima i prednju i zadnju koricu i koja samo predstavlja nagovještaj remek djela koja nas očekuju u budućnosti.

Još jednom moram spomenuti Dnevnik i njihovo zaista nerazumljivo izbacivanje stranica gdje su izostavljene neke bitne scene poput Kenovog obračuna sa jednim od bratovih ubica na samom kraju ili Kenov hitac kojim je odgodio napad indijanaca. Na sreću, ova epizoda (kao i druga, Grad rudara) je objavljena naknadno kompletna u ambicioznom pokušaju (postoji čak i tvrdo ukoričeno izdanje) nakladnika Ive Miličevića koji je nažalost trajao samo dva broja (što će se kasnije pokazati izdavačkom praksom u njegovim ostalim izdanjima). Kako je prvo izdanje iz LMS-a prilično rijetko i cenzurirano, preporučamo vam ipak da potražite noviju i kompletnu verziju koja se nasreću da lako pronaći.

Naprijed

N/A

KP LMS 305 Duga puška i Dakote

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Rodjen je KRALJ STRIPA...Junak koi je za sve uzraste citatelja..
    05.10.2003
    23:54:00 sati
    KOLEKCIONAR
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Kad sam ju prvi put čitao prije dosta godina, oduševila me. Scene borbi, napetosti, likovi u jednom stripu. Tada sam se upoznao za kenom parkerom. i još uvijek imam taj broj.
    06.10.2003
    11:57:00 sati
    jura
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Otkada sam otkrio Kena, teško da mogu naći epizodu, koja bi bila, ne loša, nego i osrednja. Uglavnom se radi o vrhunskim ostvarenjima. Sada se samo sa smješkom sjećam onih dječačkih dana, kada Kena nisam htio ni pogledati, ma tko je to tada čitao, za njega se nisi mogao mijenjati ni u ludilu, to nam je bio strip najniže klase. No, eto, od trnja do zvijezda, sa oduševljenjem sam tražio da kompletiram LMS brojeve, a budući da to nisam ko klinac čitao, bila je prava poslastica za skupljati Kena Parkera. Već ova prva epizoda, meni je genijalna. Jedan drugačiji pristup westernu, zreliji i realniji. Sukob Cheyenna sa vojskom je tako dobro prikazan, snijeg, hladnoća, glad. Likovi su također dobro odrađeni, posebno mi se sviđa ratnik s ožiljkom preko lica i poglavica Mandan. Kroz cijelu priču, provlače se snažni osjećaji, što će se i kasnije pokazati kao svojstveno za Kena Parkera. Crtež već i ovdje plijeni pozornost, iako ima nekih prepraznih slika, preobičnih, sveukupno ipak najviša ocjena, jer crtež izražava, jednostavno govori. Naslovnice mi nisu tako atraktivne, ne volim tu bijelu boju, ali ni one nisu loše.
    08.10.2003
    11:20:00 sati
    stinky
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 82%

    8, 9, 8, 7

    Kao prvo,moram se zahvaliti Krugeru (koji mi je nabavio "Jednog leta") i Gastonu (na "Baladi o Pat o Šejn"),koji su mi pomogli da kompletiram LMS kolekciju Kena.Hvala vam!Ovo mi je prvi Ken koji sam pročitao i mogu reći da sam poprilično zadovoljan.Jedan sasvim novi pristup westernu,potpuno drukčiji od npr. Texa,i puno ozbiljniji.Sviđa mi se što se zna točno vrijeme epizode,lakše se uživim u nju.I sam ugođaj je jako dobar:snijeg,hladnoća,napetosti između Indijanaca i bijelaca,pa onda ona zasjeda i iščekivanje novih napada...sve to doprinosi ukupnom dojmu.Na mene je najveći utisak ostavilo mučenje Mandanove žene dok on slušajući njene krikove stoji nepomičan i tako se ne odaje razbojnicima.Impresivno.I kraj je dobar,taman kakav treba za ovu priču,jedino mi je odnos Kena i Mandana premalo razrađen baš kao i sam Ken koji je pomalo nedorečen.Trebali su se malo više usredotočiti na njega kao osobu pa da ga tako bolje upoznamo ali dobro,ovo je tek početak.Crtež je vrlo dobar i dočarava atmosferu ali nije za zaborav.Naslovnica mi nije nešto,moglo se bolje za prvi broj.
    31.10.2003
    10:55:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    10, 9, 4, 10

    Krvavo realističan western strip. Početak fenomenalne serije Ken Parker.
    02.11.2003
    14:42:00 sati
    miha
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    Fenomenalan početak još fenomenalnijeg serijala. Ja sam otprve zavolio Ken Parkera, a skupljat sam ga počeo tamo negdje od Čatanuga u plamenu. Snagu ove epizode sam shvatio godinama kasnije, kada me jedan moj stariji rođak tražio za čitanje neke stripove i ja sam mu nudio Kena, uvjeren kako nema pojma o njemu, a on me pita: To je onaj kojem su ubili brata?
    02.11.2003
    21:31:00 sati
    ken2
    uredi
  • Renky

    Ukupna ocjena 69%

    6, 7, 7, 9

    Kako sam sebi čudno izgledam ovako ispred monitora pokušavajući napisati nešto o stripu, u ovom slučaju o jednoj epizodi, koji mi je još uvijek jedan od najboljih stripova objavljenih na ovim prostorima. Moj opći dojam o ovom serijalu je najpozitivniji mogući ali budući da se netko, u ovom slučaju Marko, potrudio napraviti recenziju u znak zahvalnosti dajem i svoj skromni sud.
    Budući da sam oduvijek kupovao sve stripove po inerciji se i Ken Parker našao na mojoj polici. Premlad da naslutim svu snagu budućeg serijala nisam odmah upao u Berardi - Milazzo mrežu. Istina je da sam "ulovljen" na trećoj epizodi. Ipak sam tada bio malo stariji. No, pamtim da je jedino Ken, od svih Bonellijevih stripova, dobivao prostor u našim dječjim pričama koje su bile pune Blueberryja a kasnije i Jeremiaha.
    Sama priča nije previše originalna. Doduše ispričana je korektno. Jednu, nazovimo idiličnu, sliku prekida ubojstvo Kenova brata Billa. Rezultat je razjareni osvetnik u potrazi za ubojicama. Slične fabule provučene su kroz gomilu filmova i stripova. Ipak, već tada, spomenuti autorski tandem dao je naslutiti da Ken Parker neće biti "običan" vestern. Radnja je smještena u zemljopisno definirano područje a i vremenski je određena što je veliki plus.
    Sam lik glavnog junaka još nije definiran. Sa ove vremenske distance vidim da i nije mogao biti definiran. Kakav je to strip gdje odmah upoznamo sve odlike lika. Ovako smo mi upoznavali Kena onako kako su ga upoznavali autori ali i onako kako je on upoznavao sebe.
    Milazzov crtež mi je onda, u prvim epizodama, izgledao čudan. Krivnju za to pripisujem naviknutosti na ostale Bonellijeve stripove. Ipak, nije to još Milazzo koji je u narednim godinama svoju "nesavršenost" linije doveo do savršenstva. Ambijent planina prekrivenih snijegom odlično je dočaran jednostavnim crno - bijelim kontrastima a nedostatak pozadine u većini kadrova se gotovo i ne primjećuje. Crtež "diše" a kadriranje je na trenutke filmski raznoliko. Osvježenje mi je i veliki broj slika koje nemaju okvir tako da scene postaju dinamičnije. Dan danas zamišljam kakav bi kontrast stvorila onolika krv na snijegu.
    Naslovnica prvog broja u izdanju Dnevnika djelomična je "verzija" originalne naslovnice i nije ni loša, ako je usporedimo sa dosta budućih pokušaja Dnevnikovih "kućnih" autora ( iako mi je Kerac u ono vrijeme bio najdraži crtač stripova ). Originalna naslovnica je tako jednostavna da je odlična. Genijalno izvedena, kao ilustracija na cijelim koricama, još je jedna stavka koja ovaj strip ( serijal ) čini posebnim. Bolja mi je i od zamjenske naslovnice koju vidim u recenziji, ma koliko god efektno izgledala.
    Možda sam prestrog u ocjenama ali ponavljam, ovo mi je jedan od najdražih stripova i pokušavam biti što realniji. No, možda strogost proizlazi i iz toga što znam što je uslijedilo nakon dvije uvodne epizode.
    07.11.2003
    21:12:00 sati
    Renky
    uredi
  • Gaston

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Namjerno nisam dao komentar na ovu epizodu prije izlaska prvih 6 epizoda u izdanju "Libellusa". Naime, iako imam LMS komplet Kena, htio sam vidjeti i ocijeniti ono pravo, originalno izdanje. Sada, gledajući ipak sa malim odmakom, moram biti iskren i samo potvrditi ono što sam i ranije mislio - sa Kenom je Bonelli definitivno stvorio prostor čitanja stripova i za one malo odraslije. Puno kompleksnije priče te prikazivanje i druge, one manje ljepše strane života, Kenu daju jedan potpuno ljudski oblik. U Kena nećemo uvijek doživjeti happy end, dapače! Upravo zbog toga ga i volim i obožavam! Bit svega je da Ken budi emocije, tjera vas da se uživite u njegov svijet i da suosjećate sa likovima koji ga čine. Što se "Duge puške" tiče, ona je jako dobar početak izvrsnog serijala. Crtež genijalan, a ocjena za naslovnicu ide za izdanje "Libellusa".
    05.12.2004
    12:43:00 sati
    Gaston
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 78%

    7, 9, 7, 9

    Postupak liječenja bronhitisa na 22. str. je potpuno istinit. Prije se na selu često prakticirala ova metoda liječenja.
     
    - Dobar kadar na 44. str., druga vinjeta.
    - Koje su mrcine ovi Indijanci, odrješiti, ne trpe prigovore, 59. str., druga vinjeta - "Vrijeme je brisanja ratnih boja. Ti-shea će biti pokopan po tradiciji naših otaca! Govorio sam!"
    - 59. str., Parkerov "credo" - "Ne volim ubijati... Čak ni kad je to nužno."
    Ali za onoga komu je "credo" da ne voli ubijati mogu reći da je popriličan broj ljudi poslao na "vječne pašnjake"!
     
    I što reći o prvoj epizodi? Izvrstan uvod. Već se vidi da je Berardi izvrstan scenarist.
    26.12.2004
    20:38:00 sati
    solar
    uredi
  • Barker

    Ukupna ocjena 75%

    7, 8, 7, 9

    Stvarno je tesko poceti pisati komentar o junaku stripa koga ste svojevremeno elegantno izbegavali na kiosku (jos u najavama za iduci broj) jer je bio nevidjeno, ali nevidjeno dosadan, pored Mikija, Kita, Bleka i naravno Zagora. Ali eto, ko raste taj se i menja, pa to se desilo i meni. Danas mi je Ken u top 5 omiljenih stripova i tu ce sigurno i ostati, pogotovo sad sa Libelusom. Prva epizoda koristi klise smrti u porodici, koja je zamajac neverovatnih promena u zivotu coveka, jer Kenov zivot se sigurno ne bi promenio da nije bilo besmislene Billijeve smrti. A ovako, sve su opcije postale otvorene i niko(pa mozda ni Berardi) nije mogao znati gde to vodi. U anale svetskog stripa, ispostavilo se. Milazzov crtez je daleko od onoga na sta cemo se kasnije navuci, ali je naslovnica fenomenalna. Tako dostojanstvena, kao da i ona najavljuje sta nas ceka u buducnosti. Legendarno.
    04.01.2005
    04:12:00 sati
    Barker
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Sjajan prvi broj, ali najbolje epizode tek slijede...
    23.01.2005
    14:36:00 sati
    Verfalk2003
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Sta reci osim hvala Dado i Marko sto izdajete Kena! Ovaj sjajni serijal je stvarno zasluzio luksuzno izdanje. Nadam se da cete izdrzati i izdati sve brojeve!
    22.03.2005
    13:01:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    svaka čast svima koji su radili na novim izdanjima kena parkera jer je odličan strip i stvarno zaslužuje veću pozornost. Inače ovo mi je prva epizoda koju sam ja procitao i jako mi se svidjela te me potakla da pročitam i druge...i nisam se razočarao niti jednom epizodom. i sto jos mogu reci o ovom fenomenalnom stripu nego Ken Rules!!
    24.04.2005
    18:28:00 sati
    shminker
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Stvarno se osjecam privilegiranim sto nisam citao ove prve Kenove epizode prije Libellusovog izdanja. Ovako mogu uzivati u fenomenalnom stripu u fenomenalnom izdanju! Ova prica me je stvarno iznenadila kvalitetom. Nisam mislio da ce prvenac biti toliko jak. Jedino crtez jos nije onaj Milazzo kojeg sam vidio kasnije.
    19.05.2005
    03:07:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ocene koje sam dao su realno previsoke, ali ko jos za to mari. Ovo je pocetak jednog divnog putovanja i najbolji western u bilo kom obliku. A pocinje kao klasican osvetnicki film iz 70-tih proslog veka. I Ken (ustvari njegovi tvorci) i mi (citaoci) smo zajedno rastali i sazrevali. Predivno!
    21.12.2005
    19:42:00 sati
    jovandd
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Početak jednog divnog prijateljstva između strip junaka i čitatelja.Tipični divlji zapad,nimalo ulickan sa svim svojim manama i nedostacima.Berardi i Milazzo se još zagrijavaju ali kako kažu moji predhodnici najbolje tek slijedi.Zašto ovako visoka ocijena?Zato što je to ipak prvi Ken.Hvala Libellusu ,polica s knjigama i stripovima puno ljepše izgleda s njihovim (a i našim) izdanjima.
    10.01.2006
    19:29:00 sati
    zmalose5
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 85%

    8, 10, 8, 7

    solidan i tužan početak jednog odličnog serijala. priča je čisti klasični western,ali meni se to sviđa. Milazzov crtež nije posebno dobar na početku, ali prateći sljedeće epizode on postaje sve bolji i bolji.naslovnica (Libellus) je zaslužila sedmicu, ne više...
    18.01.2006
    21:10:00 sati
    mpavin
    uredi
  • ijo

    Ukupna ocjena 85%

    9, 10, 7, 7

    Kao sto je rekao pavin dobar pocetak i onda osveta. Zanimljiva prica, stvarno odlican scenarij i los crtez ali u drugim brojevima crtez ide na bolje, a za naslovnicu neman nekih komentara.
    30.01.2006
    12:56:00 sati
    ijo
    uredi
  • SSM

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Kada sam citao ovu epizodu, trebalo mi je vise od sat vremena da je zavrsim, iako ni prica ni crtez nisu nimalo detaljni. Jednostavno, dohvatila me cijela atmosfera, snijeg, hladnoca, pokolj indijanaca... Neke kadrove sam citao i po vise puta. Dobar uvod u jednu nevjerovatnu sagu o zivotu, njegovim lijepim i manje lijepim trenucima. Definitivno najjaci momenat u ovoj epizodi je kad Ken veze noz za pusku i ulijece u kamp indijanaca (puska ima samo jedan metak, a tri indijanca)
    05.02.2006
    20:35:00 sati
    SSM
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Prvi broj Kena kao odlična najava jednog od najboljih strip serijala. Priča je zaista dobra, ne nedostaje joj napetosti i dirljivih trenutaka. Scena gdje Mandan bespomoćno gleda mučenje i ubojstvo žene, svjestan da bi njegova reakcija bila pogubna i po njega i po dijete jedna je od upečatljivijih u pričama o "Dugoj puški". Solidan crtež i odlična naslovnica. Što se tiče odličnih Libellusovih izdanja svaki Kenov fan mora ih imati!!
    26.02.2006
    21:17:00 sati
    branimir.kaleb
    uredi
  • kiky

    Ukupna ocjena 67%

    6, 6, 8, 7

    Duga Puška me ostavila sasvim ravnodušnim. Relativno oskudna epizoda Kena Parkera, em pričom em scenarijem. Par trenutaka zbog kojih epizoda na trenutke odskače i dobiva na snazi (primjerice scena gdje Mandan bespomoćno gleda mučenje i ubojstvo žene), ali i u najboljem slučaju ovo me se dojmilo samo kao jedna prosječna western storija.
    11.04.2006
    22:01:00 sati
    kiky
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Evo, danas sam prvi put primio Parkera u ruke. Moram reći da sam se pobojao da ću se razočarati jer zbilja sam puno očekivao pored svih tih pohvala u recenzijama, a opet sam mislio da se ništa novo ne može reć u westernu. Prevario sam se. Scenarij odličan, pun prevrata, napet do jaja. Orginalna naslovnica prek obje strane predobra, što se nebi moglo reći i za izdanje LMS-a. Crtež nije zaslužio 10, al ima nekih vrlo orginalnih kadrova, a i izražaji lica u odlični. vidi se da si je crtač dao truda. Auuuuu, ak zbilja najbolje slijedi tek poslije onda ću zbilja morat načet prasicu. Velika pohala Libellusu, jer ono što sam čuo o prijašnjim izdanjima je pravi horor, i nadam se da će izgurat s Kenom bar 60 regularnih brojeva.
    11.05.2006
    18:53:00 sati
    Besni Horse
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Vrlo solidan strip koji na temelju kojeg se ipak nije mogao iščitati sav potencijal ovog lika koji će se u potpunosti realizirati nakon nekoliko uvodnih epizoda kroz koje su se autori ugrijavali. Ne znam kako to nitko nije napisao,ali Dash i Nos vizualno,ali i karakterno(više u idućoj epizodi)neodoljivo podsjećaju na Asterixa i Obelixa. Kad bi tražio neke neuvjerljivosti,nevjerojatno mi je ono kupanje Kena u debeloj zimskoj odjeći u praktički zaleđenoj rijeci u prosincu te nakon toga normalno funkcioniranje.
    23.07.2006
    20:29:00 sati
    fantom
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    I da je izdana samo ova epizoda ostao bi genijalan strip. Izvanredan uvod u lik, u serijal, u filozofiju Milazza i Beradija. Procitao sam ga prvi put tek u onom nazovi albumu Morije, nisam si dao truda nabavljati LMS, ali tu je Libellus da spasi stvar :)
    28.07.2006
    10:50:00 sati
    alen
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ....odličnoooo !!....predobar strip i odlična prva epizoda...
    10.08.2006
    17:46:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • Vega

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Vjerojatno se mogu smatrati sretnim što sam Kena upoznao tek u izdanju firme Libellus. Bez izbačenih stranica, traljavog prijevoda i ostalih "kvaliteta" koje su krasile Dnevnikova izdanja. I tako je sve počelo jednog popodneva 29. prosinca u Montani. Kenov brat ubijen i skalpiran od strane pokvarenih bljedolikih maskiranih u indijance. Berardijeva režija je izvrsna - moj favorit je predstavljanje unovačenih (potencijalnih ubojica) u spavaonici utvrde Fort Smith! Izvrsna priča o osveti s poukom ("Ukus si ne može priuštiti onaj koji živi od rata") i liričnim završetkom. Milazzo je odličan - gnjev na Parkerovom licu, mučenje indijanke, snježni krajolici. Već nakon pročitane prve epizode postajem fan ovog junaka!
    06.10.2006
    10:49:00 sati
    Vega
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 68%

    6, 7, 8, 5

    Dobar početak. I crtež nije loš. Naslovnica je katastrofa...Pa kakvi su mu ono prsti, veći su mu od glave, jebote...
    13.11.2006
    21:35:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 77%

    7, 9, 8, 5

    Ken Parker je po meni sam vrh onoga što čisti western u strip obliku može pružiti. Ova prva epizoda stvarno nije u rangu onih kasnijih, ni po scenariju ni po crtežu, međutim već daje naznake onoga što će doći kasnije, one briljantnosti na svim nivoima. Priča nije toliko originalna, usamljenih osvetnika na divljem zapadu je bilo mali milion, i u stripovima i u filmovima. Međutim scenarij se ne bavi previše objašnjavanjem tragedija koje su s desile, već - ide dalje, i to mi se jako sviđa. Nema pripovjedanja i "umjetnog generiranja emocija" jeftinim dijalozima (iako Kenu tu i tamo izleti pokoja mudrolija iz usta;)), sve je prepušteno ugođaju i Milazzovom crtežu, koji će tek kasnije postati jednostavno prekrasnim, iako i ovdje ima svojih svijetlih trenutaka u primjerice dočaravanju noći i snijega. Ken Parker ide dalje.I posebno mi je drago sad kad vidim da nisam bio jedini koji je u mlađim danima odbijao Kena Parkera, smatrajući ga tada užasno dosadnim, gotovo nekom vrstom petparačkog romana. Ali valjda čovjek kako odrasta tako se i mijenja, i nauči bolje cijeniti neke stvari.@npetros@htnet-dsl: Naslovnica je stvarno loša, a sa onim "ručetinama" pogotovo! ;)))
    16.08.2007
    20:50:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    šta reč nego-odlično. western u svoj svojoj ljepoti i brutalnosti
    25.08.2007
    22:42:00 sati
    lwood
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Uvijek sam volio western. Nije toliko bitna priča, već ugođaj kojeg stvara sam taj setting. Western je, zapravo, jedinstvena i moderna inačica Srednjeg vijeka. I u jednom i u drugom razdoblju vlada surovost i bezakonje, ali razlika je u tome što se kod westerna pojedinac potpuno nalazi u središtu pažnje. Jasno je i zašto --- potpuni izostanak utjecaja bilo kakve prave svjetovne vlasti. Western nudi mnoštvo pristupa toj temi. Ken Parker, lik s vrlo izražnom osobnošću, pak nudi jedan od najrealističnijih pristupa. A tako nešto sam jako dugo vremena tražio... i konačno pronašao. Ken Parker je zbilja odličan strip. Nije to još jedan bezglavi western kod kojeg je scenarij u službi akcijskih scena i revolveraških obračuna. Upravo obrnuto... Strip je kao moj najdraži film "Shane": malo dosade u pozitivnom smislu, nešto filozofije i najviše 3-4 mrtvaca po epizodi. To tražim! Berardi mi to i nudi! U svakoj njegovoj rečenici se vidi da tip zna znanje... A to znanje se usudio pokazti još prije skoro 40 godina, u vrijeme apsolutističke vladavine trasha u Italiji (a i šire). Kombinirani rad s izuzetnim majstorom Milazzom je bio pun pogodak. Ma jednostavno je predivno gledati kako Milazzov samoizražajni stil sam vodi priču. Ta mekoća linija, izrazi likova, osjećaj za kompoziciju... jednostavno nenadjebivo. Da odmah kažem, sviđa mi se svaki Milazzov stil, pa tako i ovaj u ovom broju, koji je za čistu desetku. Što je još dobro kod ovog stripa? Kontinuitet, to se traži. Filozofija, umjetnost... sve to možete naći u ovom stripu. Da rećem par riječi o samom broju, ne uzimajući previše u obzir činjenicu da prave stvari tek slijede. Kao što rekoh u uvodu, priča u westernu i nije previše bitna; glavno da se radnja odvija negdje na snijegu, na dalekom sjeveru i to u vrijeme kada su se samo rijetki usuđivali upuštati u opasne pustolovine na teritoriju zaboravljenom od Boga i ljudi. To su vremena kada se stvarala Amerika, a preko ovog stripa i mi u neku ruku uspijevamo osjetiti "čaroliju". Ipak, neke stvari štekaju kod ovog prvog broja. Premda Ken slovi kao tip koji se suzdržava ubijati (i u samoobrani), u ovom stripu je pobio barem tucet Indijanaca. To ne bi trebalo ubuduće biti u njegovom stilu jer je suzdržavanje od ubojstva radi moralnih načela i principa glavna Kenova karakterisitka koja ga razlikuje od većine drugih strip junaka. Isto tako mislim da je trebao ostaviti bradu, ili barem izvornu Redfordovu facu. Onako obrijan ima nekako tup i "seljački" izraz lica. Trebao je imati nešto mekši i intelektualniji izraz, jer ovako baca na bilo kojeg čovjeka iz mase, a jasno je da odjeća i izgled, uistinu, čine čovjeka. Ma, svejedno... Ovaj prvi broj je baš po mjeri, baš onako kakav prvi broj mora biti. Ne ginu mu visoke ocjene, jer, dovraga ljudi, sjetite se kakvim ste sve izrigotinama davali devedesetice... Ovaj strip ih tuće na svim poljima, a jedina mu je mana što iza ovoga slijedi još bolje. Sve mi se čini da je ovo početak jednog lijepog prijateljstva...
    15.03.2008
    23:56:00 sati
    Inferno
    uredi
  • Death

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 9, 6

    Još uvijek to nije bilo ono pravo.
    13.09.2008
    16:12:00 sati
    Death
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Ja bih ovako glasao,a vi se dogovarajte :-)
    09.12.2008
    18:31:00 sati
    kico
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    OOOOOOOOOOODDDDDDDDDDDDDDLLLLLLLLIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIČČČČČČČČČČČČČČNNNNNNNNNNNNOOOOOOOOOO!Genijalan prvi  broj drukčiji od stripova na koje smo navikli. Kakvi su carevi  Berardi i Milazzo. Snježna avantura i boj s indijancima. Ono kad Ken skine šamana mi legendarno.
    16.12.2008
    11:38:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Početak sjajnog serijala. Najveći dojam ostavlja rasplet na kraju.
    07.01.2009
    12:00:00 sati
    mars1
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 9, 7

    Prilično zanimljiv početak jednog serijala, baš u stilu pravog Divljeg Zapada. Nema klasičnog predstavljanja likova, a Kenov mlađi brat odmah biva ubijen na početku i on kreće u osvetnički pohod. Jako dobra epizoda sa početkom u prilično turobnom štihu, što jako dobro predočava Milazzov izvrsni crtež. Ipak, naslovnice koje crta mi se ne dopadaju, jer su bojane u akvarelu, pa k tome prilično zgasitih boja.
    21.02.2009
    21:41:00 sati
    Panon
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 54%

    5, 5, 6, 6

    Standardna osvetnicka prica,dijalozi katastrofalni,drveni,hladni kao kod neandertalaca.Steta kako je slabo pokazano koliko znaci Kenu gubitak njegovog brata,moglo je ispasti dobro da se ubacilo par osjecajnih scena,medjutim to ubistvo je iskoristeno za ono standardno osvecivanje.
    25.05.2009
    18:23:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Mhejl

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Ovaj strip je u svakom pogledu za jednu finu osmicu. Potpisujem sve što je rekao Inferno, i dodao bih da imamo sličan ukus;)
    27.05.2009
    16:48:00 sati
    Mhejl
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 49%

    7, 4, 2, 10

    Ne znam ni sam zašto bi ovaj junak trebao biti zreliji, zanimljiviji itd. od ostalih, kad je upravo riječ o jednom jako zaboravljivom stripu. Tako i u ovoj epizodi, jedina stvar koja je zaista upečatljiva je kad Ken skine Indijanca puškom sa 600 yardi razdaljine, a cijeli koncept osvete ubojicama Kenovog brata je također slab - kraj nije ništa specijalno dramatičan i, opet, vrlo zaboravljiv (kako ja volim tu riječ). I slažem se s Kingom - dijalozi i emocije su na apsolutnoj nuli, pazi samo kako je Kenova reakcija na bratovu smrt tako mlaka i robotička.
    Ipak, ovaj serijal bi mi bio nekih 10x bolji samo da ga je crtao netko drugi. Ja Milazzov crtež zaista ne mogu smisliti, ustvari - mislim da mi je on najgori crtač s kojim sam se ikad susreo. Crtež je potpuno anti-estetičan, ružan dozlaboga i samo stvara radnju teže pratljivom. Debele linije s previe crnila, išarane pozadine, neprepoznatljivi likovi, identični likovi i druge krasne značajke me samo tjeraju da se pitam što to drugi vide u ovom crtežu. Međutim, naslovnički akvareli su mu predivni kako uvijek tako i sada, pa je tako i ova naslovnica odlična (mada Ken ima ogromne šaketine).
    16.07.2009
    19:31:00 sati
    Opti
    uredi
  • Gil-galad

    Ukupna ocjena 60%

    6, 6, 6, 6

    Ono što je očigledno, to je da se radi o stripu koji već sa prvim brojem odskače od uobičajenog, tipičnog, krutog, konzervativnog i prevaziđenog Bonelli šablona! Zanatski vrlo upečatljiv strip, da budem objektivan, mada sam ostao prilično hladan... No, to je već stvar ukusa.
    06.11.2009
    19:54:00 sati
    Gil-galad
    uredi
  • dcopic

    Ukupna ocjena 74%

    7, 8, 7, 8

     Po meni dosta loš početak za Kena Parkera i po ovoj prvoj epizodi teško je vjerovati da će biti bolje. Ali je! Iz epizode u epizodu priče su bile bolje i danas nakon završetka serijala imamo jedan kup vrhunskih epizoda za sva vremena...
     
     
     
    22.12.2009
    18:03:00 sati
    dcopic
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 80%

    8, 9, 7, 8

    Dobra prva epizoda, iako mi je crtez veoma zbunljiv, i puno likova izlgedaju slicno, da ih je u momente tesko razlikovat.  Prvih 20 stranica su legende - kad je Kenov mladji brat ubijen na nako grub nacin, taj dogadjaj je u stvari rodjenje nove vrste stripa: ovdje nemamo heroje koje hoce samo da budu pravilini i posteni, nego ljude, koji su slicni svima nama, i koji moraju da rade stvari koje im se uopste ne svidjaju, da bi prezivili u ovom svijetu koji nema nimalo milosti. 

    Neke stvari u ovoj prici mi nisu jasne, kao zasto su indijanci odjednom odlucili da napadnu utvrdu Smith, i likovi koje ne mogu da razlikujem tako puno; sa druge strane, neke scene su ovdje tako originalne i nezaboravljive da ih je tesko izvadit iz glave; najglavnije ona scena pri kraju, gdje one dvije ubice koji su skalpirali Kenovog brata, sada muce onu indijanku nozem, i zena na kraju umre od bola i patnje.  Takvo nesto nikad necemo vidjeti u Zagoru, i zato takva iskrenost i realnost u ovom serijalu je prava razlika izmedju Ken Parkera i svih ostalih stripova. 

    29.09.2010
    16:06:00 sati
    acestroke
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Odlicna priča, toliko realna, zanimljiva i tužna. Konačno sam počeo čitati ovaj predivni/predobri serijal pravim kronološkim redom. A kao klinac sa oduševljenjem sam izbjegavao Kena, kao i svi ostali. A imao sam Lms-Duga puška. Čitao tu epizodu jesam, i još se i sad sječam nekih sličica koje su mi bile odlične!

    01.01.2011
    21:07:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Nije mi ova epizoda nešto extra.  Kraj je jako upečatljiv, on mi se najviše svidio.

    28.03.2011
    22:52:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • amnesiac

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Kao debi nije loše, mada moram priznati da i nije nešto spektakularno. Imam zamjerke na scenario, odnosno na  premalo emocija kod Kena prilikom Billyjeve smrti i Berardi je to mogao nadoknaditi poslije završene Kenove osvete sa jednom tablom ili dvije. Nije to učinio i šteta. Ipak, iz aviona se vidi da je u odnosu na ostale Bonellijeve junake ovo, ipak, nešto drugo tj. ozbiljnije. Jedan banalan detalj: ljudi jedu konjetinu. Nagledao sam se Bonellijevih stripova u kojim se jede recimo puma, a vjerujem da je konj ukusniji :). Milazzo daleko od crteža po kom će postati poznat.

    01.11.2011
    23:26:00 sati
    amnesiac
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Nikad ne bih rekao da će od ove epizode nastati takav serijal, ali nije loše. Brzo se čita. Iznenadio me Ken, prilično je brutalan.

    13.03.2012
    11:17:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    BRAVO ZA KEN PARKERA.

    23.05.2012
    13:43:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 8, 7

    05.10.2012
    15:30:00 sati
    coszinus
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    23.02.2013
    22:10:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlican

    04.05.2013
    18:28:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    12.01.2014
    15:32:00 sati
    velka031
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 65%

    5, 6, 8, 8

    Prilično je neuvjerljiva ova Kenova potjera za ubojicama svoga brata, na kraju, osrednja epizoda.
    16.08.2014
    23:13:00 sati
    Oki
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 92%

    10, 10, 8, 8

    Kao malom da mi je neko dao Ken Parkera da čitam razbiobimu nos,Ali kao odrastao čitajući velike hvalospjeve ne njego račun odlučio sam da pročitam par epizoda i moram da priznam ostao sam zapanjen.Ovo nije prva priča koju sam pročitao o njemu ali je među prvima i mogu samo reći Sjajno.

    25.09.2014
    12:32:00 sati
    Stripmen
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pčelinjak
    Kod: AA LIB 8b
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 20.12.2014. 20:40:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 248
  • Povratak Digging Billa
    Kod: ZG LU 222-224
    Ocjena: 54%
    Vrijeme: 20.12.2014. 19:53:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 146
  • Okrutni Takur
    Kod: DD VEC 47
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 16.12.2014. 23:37:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 415
  • Veliki lov
    Kod: TX ZS 281/282
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 13.12.2014. 19:25:00
    Autor: bjelolasica
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 570
  • Dječak
    Kod: ALBUM ZKDP 1
    Ocjena: 92%
    Vrijeme: 13.12.2014. 11:53:00
    Autor: Boston Jack
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 377

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum