Mau-Mau

Mister No

MN LIB 80 | 429 str.

Mister No tijekom svog boravka u Keniji želi doći u posjetu svom starom drugu iz ratnog zarobljeništva u Burmi, Jimmyju Collinsu. Nakon što prisustvuje krvavim okršajima pripadnika Mau-Mau pokreta i engleskih vojnika, otkriva da je njegov stari prijatelj prilično poznat u tim krugovima, naime svoj život posvetio je uništavanju Mau-Mau gerilaca. Iako ogađen njegovim postupcima, dobrovoljno pristaje otići pod krinkom ruskog švercera oružja spasiti njegovog sina iz kandži krvoločnih gerilaca…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 88%

P*9

S*9

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mau-Mau
    MN LIB 80
  • Drumska zaseda
    MN LMS 949
  • Mau-Mau
    MN LMS 950
  • Oluja nad Kenijom
    MN LMS 951
  • Vrač Kikujua
    MN LMS 952
  • Rušilački bes
    MN LMS 953

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'ultima pallottola
    MN SR 180
  • Mau-Mau
    MN SR 181
  • Tempesta sul Kenya
    MN SR 182
  • La stregone kikuyu
    MN SR 183
  • Furore!
    MN SR 184

ZANIMLJIVOSTI

  • Mister No je već u prošloj epizodi "Pobuna Masaija" boravio u Keniji.
  • Mau-Mau pobuna je naziv gerilskog pokreta i sukoba u Britanskoj Keniji između 1952. i 1960.
  • Kikuyu – najbrojnija etnička grupa u Keniji, a sporazumijevaju se Bantu Kikuyu jezikom. Tradicionalni način življenja Agikuya (Djece Velike smokve) završio je dolaskom Britanaca oko 1888. godine. Britanci otada počinju nametati svoju upravu i nastanjivati svoje doseljenike, no Kikuyui nikad nisu pristali na britansku kolonizaciju. Godine otpora rezultirale su pokretom Mau Mau 1952. kad kreće potpuni vojni sukob protiv britanske vojske, doseljenika i njihovih domaćih kolaboracionista. Sukob traje do 1959., i utirao je put do neovisnosti Kenije 1963. godine.
  • Filmska Nolittina pozadina kao poznatog filmofila - "Something of value", drama iz 1957. redatelja Richarda Brooksa po istoimenoj knjizi Robert Ruarka. Glume Rock Hudson, Dana Wynter i Sidney Poitier, a govori se dakako o Mau Mau pobuni u Keniji.

Vodič za preživljavanje u Africi pedesetih godina 20. stoljeća

Koliko god pričali o afričkom razdoblju mora se priznati da je ovo zaista jedna posebna era u serijalu u kojoj veliki Nolitta i neki drugi scenaristi obrađuju vrlo živopisne teme koje se odvijaju u Africi pedesetih. Socijalno-infrastrukturni problemi, rasizam, kolonijalizam, zaštita okoliša i suživot s prirodom, političke teme, a cijelo to vrijeme imamo Mister Noa u atipičnom okolišu iz kojeg se pokušava iskobeljati i vratiti se u svoj dobri stari Manaus, na južnoamerički kontinent. Afrika je pedesetih godina prošlog stoljeća bila u jednom specifičnom i burnom razdoblju, i Nolitta izvrsno predstavlja glavne probleme i situaciju dotične zemlje i razdoblja. Uz sasvim dovoljan sociološko-politički background – Nolitta bez problema gradi i balansira priču između "dokumentarnih" dijelova i onih akcijskih.

Većina nacrtanih dijelova zasigurno dolaze iz autentičnih izvora, iz dokumentacije i fotografija s Nolittinog putovanja Afrikom. Iako, kao već iskusni filmofil, nesumnjivo je potegao i u filmske izvore, spomenimo samo film „Something of value“ iz 1957. koji se bavi pobunom Mau-Mau. Nolitta je bio svjetski putnik i nerijetko, zapravo uvijek, stavljao je svoje junake u ambijente zemlje koje je posjetio. Priča je rađena krajem osamdesetih godina, i mogu reći da je Mister No u tom razdoblju bio zreo i razvijen serijal, baš kao i sam Nolitta kao autor. Nažalost, ovom afričkom sagom Nolitta se također praktički oprašta od serijala, zacijelo pritisnut obavezama koje mu je nametnulo vođenje same izdavačke kuće. No, siguran sam da znate da se svom djetetu Mister Nou vratio pred sam kraj serijala, osmislivši sagu od 16 epizoda s kojom se zauvijek oprostio.

Užas na ulicama

Dragi suputnici, a gdje smo sad?

Nalazimo se na proputovanju Kenijom, sjećate se još iz prošle epizode "Pobuna Masaija" kad je Mister No zaglavio u rezervatu Serengeti te pritom skoro izgubio živu glavu prilikom pobune Masaija... Iz Johannesburga na jugu Afrike zaputio se djelomično avionom, djelomično autostopom do Nairobija u Keniji, ali kako to obično biva, zaglavi u nekoj smrtonosnoj situaciji. Na našu sreću, ipak tako biva uzbudljivije. Mister No se još na samom početku Afričke sage (Kraljevstvo Fanga) odlučio posjetiti usput svog starog prijatelja Jimmyja Collinsa, supatnika iz njegovog zatočeništva u Burmi tijekom drugog svjetskog rata. Tu se Nolitta dotiče jednog njegovog djela ratne prošlosti koja u tom trenutku u serijalu i nije bila previše istražena, no autori će s vremenom vrlo detaljno svjedočiti njegovim ratnim pustolovinama. No ova pozadina je važna kako bismo pojmili kakva je pilotova slika njegovog prijatelja u odnosu na današnju.

Ova priča mislim da je rekorderska s obzirom na broj stranica. Obrađuje temu građanskog rata u Keniji i sukob engleskim vlasti s gerilskom frakcijom domorodaca nazvanom Mau-Mau. Sukob završava krajem pedesetih godina. Vidi malo širi tekst na stranicama wikipedija. Riječ je o nemilosrdnom građanskom ratu između pripadnika iste rase, društvenoj revoluciji čiji je cilj rušenje malobrojnih povlaštenih, odnosno protukolonijalističkoj pobuni za ukidanje dugogodišnjeg iskorištavanja od strane engleskih osvajača. Čak je i djed bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame bio podvrgnut nasilju od strane britanske vojske onomad u Keniji i zarobljen u logoru na čak dvije godine. Evo jednog dobrog linka na tu temu sa slikama – „Kako je britanska vlada skrivala mučenja tijekom Mau Mau sukoba.

Trenutak zarobljavanja pripadnika Mau-Mau pokreta

Ratno polje Kenija

Priča započinje relativno optimističnom atmosferom. Mister No u ugodnom društvu starog vozača dolazi u kenijski gradić, uzbuđen zbog inicijalne ljubaznosti vozača i činjenice da će konačno ponovno vidjeti svog starog ratnog druga koji mu je ostao u lijepom sjećanju. No već nakon nekoliko stranica Nolitta suočava pilota sa surovom stvarnošću u toj zemlji. Obješena raspadajuća tijela crnaca klataraju se u središtu grada naočigled svih (vidi sliku prvu). Kako, zašto i tko je mogao biti tako okrutan i zašto pobogu nikoga ne dira taj odvratni prizor? U sljedećoj birtiji Mister No raspravlja s lokalcima o trenutnom stanju u zemlji. Koriste se termini poput Kenda-kenda, Mau-Mau, Wa-Russia, i čitatelj odmah na početku biva upućen u stanje u zemlju i upozorava i nas i glavnog lika što ga može očekivati u bliskoj budućnosti ostane li u ovoj građanskim ratom pogođenoj zemlji.

"Svi su poludjeli, mržnja ih je zaslijepila. Ne znaju više razaznati prijatelje od neprijatelja…"

Sve je to samo početak nevolja jer Mister No odmah biva uključen u okršaj između pripadnika Mau-Mau i britanske vojske, a u središtu se nađe njegov pištolj Smith & Wesson kojeg uvijek nosi sa sobom. Zgrožen je bezrazložnim krvoprolićem i postupcima vojske naspram domorodaca, no njegov stav poljulja se kasnije u nekoliko navrata kad vidi da i Mau-Mau također provodi krvavi gerilski rat protiv stranaca svih boja. U trenutku kad još nije siguran na čiju stranu će stati, Mister Noa drži entuzijazam što će uskoro vidjeti svog prijatelja, tako da se pokuša držati po strani i očuvati svoj život. Njegovog prijatelja nazivaju Ubojicom Kikujua (kappa-kappa), no njegovo lijepo sjećanje na ratnog druga zasjeni sve ove loše kritike na njegov račun. Zajedno s policajcima kreće do Jimmyjevog ranča New Eden, da bi ponovno bio uključen u krvoproliće i opsadu ranča od strane Kikujua. Naime, Collins je najveći trn u oku Kikujuima, pa Mau-Mau otme njegovog maloljetnog sina Timmyja. Naravno, strasti se zahuktavaju, Jimmy poludi i poželi odmah krenuti u istrebljenje svih odreda. Mister No i dalje u ulozi odanog prijatelja i spasitelja palih duša, ponudi se da osobno stupi u kontakt s liderima Mau-Mau pokreta (generalom Uhurom konkretnije) i bez prolijevanja krvi pokušava spasiti Timmyja. Nudi Jimmyju posljednju šansu da se iskupi, uvjeren da još ima spasa za svog starog prijatelja. Hoće li Mister No uspjeti spasiti sina iz ralja krvoločnih Kikuyua, i hoće li Jimmy prihvatiti ruku spasa?

Susret dvaju veterana prijatelja

Trenutak zdravog razuma

Dvije strane priče i Mister No/Nolitta kao medijator

Bonellijevi stripovi, barem oni Nolittini, uvijek su realnije od popularnih američkih kaubojskih filmova i šundovske western proze prikazivali odnose između bijelaca i Indijanaca, uvijek stavljajući naglasak na činjenicu da su bijelci ti koji su uzurpatori i kolonizatori na američkom tlu. Nepravda koja je nanesena Indijancima nikad ne može biti ispravljena. Nolitta je takav način prikazivanja konflikata prenio u serijalu Zagor primjerice u razne zakučke svijeta, od Haitija (Vudu), afričkih zemalja, floridskih močvara pa sve do Divljeg zapada. Sjetimo se tragične priče o Manetoli i njegovim Seminolama u epizodi "Sloboda ili smrt". Primjerice cijela Mister Noova Afrička saga prikazuje odnose između kolonizatora i podjarmljenih domicilnih naroda. Mau-Mau su revolucionari, borci za slobodu, no istodobno se ponekad ponašaju kao krvožedne životinje. To možemo vidjeti tijekom inauguracijskog rituala Kikuyua, kad razularena i pijana masa želi linč i krv svojih neprijatelja. Britanski vojnici su kolonizatori, i ponekad se brutalno razračunavaju s afričkim starosjediocima. Krvi ima s obje strane medalje. Ono najbolje što je Nolitta prikazao je priča iz oba kuta, kolonizatora i gerilskih revolucionara, a Mister No se nalazi u ulozi promatrača koji se ne želi stavljati na ijednu stranu, brani svoj život ako je potrebno, no ne želi jednostavno stajati na putu revolucionarnim i političkim kretanjima koje traju i koje tek nadolaze. Savjetuje svog prijatelja Jimmyja, a istodobno se drži svojih načela, riječima i djelima.

Mister No: "Da, možeš se braniti, možeš braniti svoju obitelj i svoje prijatelje od nasilja naoružanih bandi, ali nemoj s stavljati u ulogu neumoljivog neprijatelja svih političkih i društvenih promjena koje se najavljuju u ovoj zemlji! "

Inauguracijski ritual Kikuyua - ratna prisega Bathuni oathu

Ova epizoda je praktički prekretnica, budući da si je cilj zacrtao još na početku afričke pustolovine, i nakon nje ne preostaje mu ništa drugo nego krenuti putem doma. Naučio je putem još jednom (i više puta) životnu lekciju. Događaj iz života koji je vezao Mister Noa i Jimmyja Collinsa trenutak je iz nekog drugog vremena i drugog mjesta, kad su se igrale drugačije uloge. Vrativši se u svoj dom u Keniju, Jimmy je jednostavno preuzeo ulogu britanskog uzurpatora, i izbezumljen tragičnim i krvavim sukobima na relaciji Kikuyua i bijelaca, pretvorio se u krvnika koji brani svoj dom i obitelj pod svaku cijenu. Cijena mira uvijek je visoka, revolucije se dobivaju krvlju i gomilama leševa, očito demokracije uvijek moraju preći trnovit put do sazrijevanja. Za staru gardu poput Jimmyja više nema spasa, no Mister No sadi sjeme budućnosti u novu generaciju, malog Timmyja, jer na mladima svijet ostaje…

Pripadnici Mau Mau oslobodilačkog pokreta

Naprijed

MN LMS 926/928 Afrika!

MN LMS 957/960 Kartum

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • brozbiafra

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    15.08.2017
    06:43:00 sati
    brozbiafra
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 8, 7

    Sviđa mi se povijseni okvir radnje. Za razliku od onih početnih i zlatnih Mister Noovih epizoda Afrički ciklus je prilično krvav i ozbiljan. To nekako iskače iz okvira bonneli stripova. Ovaj Collins mi sliči Lord Nelsonu iz Zagorove epizode Osvetnik Masaji, a radnja s otetim dečkom slična je radnji iz Zagorove epizode Crveni vukovi. Nolitta ima neki standardni okvir radnje koji se ne menja. Za razliku od Zagora mi fali više humora. Sve u svemu zanimljiva Mister noova priča.

    15.08.2017
    14:04:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Jedna od boljih Afričkih avantura. Dobrodošao povratak Nolitte. Toliko epizoda se čekalo da Mister No dođe do Kenije, i strip nije nimalo razočarao.

    16.08.2017
    00:48:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Klasik bonelli kuhinje... Ipak nešto fali da bi bile malo bolje ocjene

    16.08.2017
    10:49:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Mister No, malo drugaciji ali iMister No... Dugacka epizoda iz nekog drogog vremena. To je bilo neko lepse i srecnije vreme ljubili smo se u parku drhteci od treme.

    16.08.2017
    13:29:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Solidna priča, ništa više od toga! Afrička saga dvadeset godina poslije izgleda manje dojmljiva nego devedesetih.

    16.08.2017
    16:58:00 sati
    tex2
    uredi
  • El Morisco

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Brutalno dobro napravljen epski strip! Bez bilo kakvih pseudoljevičarskih moraliziranja, autor realno prikazuje krvavi sukob u kojem nema milosti. Jedini likovi sa zdravim razumom su Mister No i dječak Tommy. Njegov otac Jimmy ("Veliki bijeli bwana") pretvorio se u bijelu rasističku zvijer, ali niti jadni, ugroženi crnci ne zaostaju puno (vade oči žrtvenom jarcu i žele popiti malo krvi bijelog dječaka..). Svojim postupcima naš pilot posramljuje obje strane. Mnogi bi na ovom nesretnom Balkanu mogli naučiti iz ovakvih stripova.

    25.08.2017
    16:47:00 sati
    El Morisco
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    28.08.2017
    22:58:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    kakav je dinamit nacio nolita, u relativno starim danima, za svaku je pohvalu. usao je u srz odnosa u keniji i to u doba previranja 50tih. crtez je losnjikav, zali boze sto radjeno na brzinu

    30.08.2017
    15:19:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    uz tuarege vrhunac afričke sage. izvrsno za bonelli standarde.

    02.09.2017
    22:39:00 sati
    darkwoodaxe
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 89%

    8, 10, 9, 8

    U komentarima se stalno spominju "Bonelli standardi". Pa šta fali tim tzv. "Bonelli standardima"? Za većinu onoga što sam čitao izvan Bonellija, ti standardi su nedostižni. Ova priča nije neki vrhunac Nolittinog opusa, ali dokazuje kakav je majstor scenarija bio. On je od jedne naivne priče stvorio nešto za pamćenje, nešto što se čita u jednom dahu. Na crtež nemam zamjerki. "Bonelli standard" je tu neprikosnoven. Palac gore za "Bonelli standarde"!!

    11.11.2017
    07:45:00 sati
    Spock
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Negdje oko polovice afričke sage stiže trenutak koji se spominjao kroz nekoliko prijašnjih avantura. Kada je već igrom slučaja stigao na drugi kontinent, Mister No je htio iskoristiti mogućnost da posjeti jednog svog poznanika iz ratnih dana. Taj susret je, uz sve ono što mu je prethodilo, donio vrlo uzbudljivu priču nabijenu akcijom i nasiljem. Nešto ovako kvalitetno mogu napisati samo Nolitta i Castelli, a ukupna dužina dodatno pridonosi dinamičnosti radnje koja niti trenutka ne posustaje. Više od 400 stranica prođe vrlo brzo i uopće nisam imao osjećaj da se radi o takvoj brojci, Nolitta vrlo dobro zna kako napraviti nešto takve dužine što neće biti pretrpano događajima i likovima. Nema iznenadnog prebacivanja radnje s jedne lokacije na drugu što zna biti odlika nekih drugih scenarista, priča posjeduje točno određeni i neprekinuti tok koji prati glavnog junaka u nastojanjima da pronađe najpovoljnije moguće rješenje za sve strane. Kada već nije mogao izbjeći da bude uvučen u građanski rat, Mister No se barem potrudio da razum prevlada i reagira samo u skladu sa trenutnom situacijom. Sigurno da nije ni jednostavno ostati smiren kada se nađeš u takvom okruženju gdje nema nikakvih pravila, gdje je važno samo stići na cilj prije protivnika služeći se najefikasnijim metodama, često prljavim i nepotrebnim. Već od samog početka postavke sukoba su vrlo jasne, a zaraćene strane kao da se natječu koja će više zaglibiti u ekstremizam. Koji je smisao toga da ubijenog protivnika držiš obješenog još 3 dana nakon smrti, ili da uletiš u restoran i izrešetaš goste koji nemaju veze sa samim sukobom. Upravo to pitanje se potegnulo kroz riječi jednog sporednog lika i nevine žrtve tog građanskog rata; "gdje je smisao u tome da posiječeš drvo u šumi bez ikakva razloga? Kenija sutra ujutro sigurno neće biti bolja bez mene". Najprije vidimo brutalnost jedne strane kroz dvije različite situacije, da bi vrlo brzo uslijedio odgovor sa suprotne, tek toliko da se neutralni promatrač ne zavara kako je itko od njih u pravu. Prva pojava engleskih vojnika je imala zadatak da uvede Mister Noa u sukob, na licu mjesta je odmah mogao vidjeti koliko nepotrebnih stvari proizlazi iz toga. Iživljavanje vojnika na mrtvim tijelima pobunjenika je imalo gotovo simetričan odgovor u jednom malom selu na pripadnicima postrojbe King's African Riffles. Zvjersko ponašanje se često vraća kao bumerang koji tada ne bira koga će pogoditi, kao da nisu dovoljne sve ratničke žrtve već su potrebne i one nedužne. Iz takvog okruženja čovjek se jednostavno mora maknuti, pogotovo kada ne želi odabrati niti jednu stranu jer postoji mogućnost da će pogriješiti. Svatko će uvijek reći kako su upravo njegove metode ispravne, dok je tebi kao slučajnom prolazniku vrlo teško pronaći ikakvu razliku između njih, vrlo vjerojatno zato što ih uopće niti nema. Međutim, Mister No se neće povući ako je prijatelju potrebna bilo kakva pomoć, čak ni kada se taj prijatelj toliko promijenio da ga je nemoguće prepoznati. Vjerojatno niti nije bilo pitanje samoga Jimmyja Collinsa nego je opet prijetila opasnost da padne nevina žrtva, a tada se stvari gledaju drugačijim očima. Osjetljiva situacija kao što je otmica djeteta ne daje previše vremena za čekanje, i Mister No će biti spreman otići ravno u vučju jazbinu kako bi spriječio najgore. Ono što je tamo vidio i doživio s pravom se može svrstati pod zvjersku razinu, a još je iz prve ruke dobio potvrdu koliko razjarenoj gomili malo treba da krene čak i protiv svoga vođe. Obred prisege novih Mau-Mau ratnika je posebna priča i samo za one jakog želuca. Iako je u pitanju žrtvovanje životinje teško je ostati ravnodušan na scene vađenja očiju i utrobe na živo, a što tek reći na životinje u ljudskom obličju koje su spremne konzumirati odvratnu smjesu od iznutrica. Ali, postoji jedan ratnik koji ne želi piti napoj vrača Kikuyua, i taman kada pomisliš da je konačno prevladao zdravi razum uslijedio je novi šok. Jedan plemenski poglavica je previše dostojan da bi pio životinjsku krv, već bi za tu priliku radije odabrao ljudsku. Kako je samo lako manipulirati zatupljenom masom dodatno spuštenoj na primitivnu razinu, dovoljno je samo baciti kost među čopor koji će odmah postati gladan pravoga mesa. General Uhuru je jedan od rijetkih u logoru Kikuyua koji zna razumno razmišljati, ali kada se igraš vatrom onda možeš očekivati da će se ista okrenuti protiv tebe. Što ti onda vrijedi činjenica da si oduvijek uspješno postavljao pravila, kada se ta pravila lako promijene u bilo kojem trenutku. Glas naroda će odlučiti kojim putem treba krenuti, a dobro je poznato kako pojedinac nema šanse da zaustavi većinu. General Uhuru je prošlost izbrisana pod pritiskom vodeće struje, ali stiže jedan drugi general da otrijezni sve prisutne. Događaji u logoru Kikuyua se redaju jedan za drugim i gotovo je nemoguće predvidjeti što će biti sljedeće. Nolitta je posegnuo za nekoliko preokreta kako bi na kraju pokazao koliko je malo potrebno da se zapali vatra, koliko je tanka linija ljudskog razuma. Cijelo vrijeme je koristio lik Mister Noa kao nekoga tko je svjestan toga da ne može riješiti trenutnu situaciju, ali koji će ukazati drugima na njihove pogreške. Da bi to napravio ponekad će trebati razvrgnuti staro prijateljstvo, a možda će usput posijati sjeme za neko buduće. Jedan Collins ga je razočarao, a kako je poznato da svijet ostaje na mladima postoji šansa da će jednoga dana sudbina Kenije doći u prave ruke, koliko god ona malena bila. Završna scena sa taksijem je upravo taj vedriji pogled na budućnost, iako je svojim suputnicima mogao napraviti velike probleme Mister No se nije odlučio na takav potez. A ne bi ni imalo previše smisla pošto je ionako na odlasku, pa tako više neće imati nikakvu ulogu u kreiranju političke situacije u Keniji. Neke stvari je bolje potisnuti iz sjećanja a upamtiti samo ono što ne izaziva duševni nemir, ostaviti samo riječi iz daleke Burme o jednom fantastičnom raju na zemlji.
    Da je crtež radio samo Bignotti onda bi i taj segment mogao dobiti maksimalnu ocjenu. Koliko god da se stil Di Vittovih dobro poklopio sa Bignottijem, ipak se primjećuju određene neujednačenosti kod likova što je povremeno znalo upadati u oči. 

    24.05.2018
    21:41:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Vlladimir

    Ukupna ocjena 91%

    9, 10, 8, 10

    ''Mau-Mau'' je jednostavno, genijalna epizoda, a istovrmeno i centralna epizoda afričke sage, nakon koje počinje Mister Noov povratak ''kući'', kroz epizode Al Azif, Tuarezi, Legionari... (da ne nabrajam sad tačne naslove).

    Iako mi, kad je crtež u pitanju, na prvu loptu nije legla kombinacija Bignotti/Di Vitto, nakon par čitanja cele priče, ipak sam našao da su se dobro snašli u koliziji svojih četkica i pera. Nakon apsorbacije njihovog stilskog mixa, lako se da osetiti sva socijalna gorčina i siromaštvo koje su hteli grafički da prikažu i taj mrak između odnosa belaca i crnaca. Iako su sva tri ctača donekle ograničeni u iskazivanju ekspresija likova, ne mogu se oteti utisku da se ipak, i pored često identičnih grimasa, da osetiti i bol i mržnja i naboj emocija... ali, to je već segment za koji je zaslužan i odličan Serđov scenario, u kojem je briljirao što se tiče karakterizacije likova.

    Što se narativa tiče, nema praznog hoda, mizerija i melanholija, smenjuju se sa nasiljem i akcijom, a tenzija i napetost provejavaju tokom čitave epizode, pa čak i u onim ''mirnijim'' delovima, recimo, kad Mister No zatekne one obešene pripadnike pokreta u prvoj svesci priče, a da ne govorim o sceni u selu Kikuyu-a, gde napetost doživljava svoj vrhunac i prerasta u ludilo sukoba, koji se okončava tragično. Sam kraj epizode je takođe ironičan, premda uvijen u Mister Noove standardne cinizme.

    Zanimljivo je i talasanje Mister Noovog karaktera kroz priču, te i stavljanje njegove psihe i morala na probu. Mister No, koliko god se prikazivao kao lik koji odoleva rasnim tenzijama, i koji dolazi u afriku sa još jednog rasno koloritnog kontinenta,ipak je ovde podlegao iskušenju. Psihički se trudio ostati stabilan, pa čak i po strani sukoba, ali između pobunjenika i kolonizatora, ipak se podsvesno priklonio strani i filozofiji svog druga iz ratnih dana. Naravno, tokom priče, Mister No, uspeva nekako da se oslobodi tih uverenja, iako ne skroz, jer kad se život sina Džimija Kolinsa, dovede u opasnost, Mister Noov karakter je opet na ledu, i to su obrti koji daju još jednu od čitalačkih draži ovoj priči. 

    Na polju naslovnica, Diso je ovde u crtačkom zenitu, i sve četiri naslovnice, ako ne računamo poslednju iz prethodne priče su odlične, suscitacivne i napete, te izvrsno dočaravaju ono što čitaoca čeka između korica.

    Osim filma "Something of value",koji recenzent navodi kao uzor stripu, treba pomenuti i dokumentarac ''Mau-Mau'' iz 1955, odakle su korišćeni pojedini segmenti u formi referenci, i još jedan film iz 1955, a to je ''Simba - the Mark of Mau-Mau'', od kojeg je Serđo pozajmljivao određene delove radnje, za razradu svoje priče. Zanimljivo je dodati da je iz istog filma i Luiđi Minjako pokupio par momenata radnje za svoju priču ''Pobunu Masaja'', koja je prethodila ''Mau-Mau-u''.

    09.10.2018
    10:11:00 sati
    Vlladimir
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Čovjek vrijedan 2000 dolara
      Kod: TX LIB 36
      Ocjena: 64%
      Vrijeme: 18.10.2018. 23:36:00
      Autor: hrvoje23
      Broj komentara: 5
      Broj pogleda: 726
    • Žrtvovanje
      Kod: LUK PHPR 3
      Ocjena: 70%
      Vrijeme: 11.10.2018. 22:54:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 713
    • U službi kaosa
      Kod: DD VEC 132
      Ocjena: 87%
      Vrijeme: 11.10.2018. 22:21:00
      Autor: Sarghan
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 845
    • Patrola
      Kod: JDJP DRKW7
      Ocjena: 51%
      Vrijeme: 6.10.2018. 1:22:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 1107
    • Nebeski džin
      Kod: GS PPHR 2
      Ocjena: 67%
      Vrijeme: 1.10.2018. 0:23:00
      Autor: WOLF-HUNTER
      Broj komentara: 3
      Broj pogleda: 1133

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Spiderman - Blue
        Kod: SP TPB 6
        Ocjena: 81%
        Vrijeme: 10.8.2018. 2:31:00
        Autor: Paka01
        Broj komentara: 1
        Broj pogleda: 3164
      • Traper Kerry
        Kod: TRPK PHPR 1
        Ocjena: 75%
        Vrijeme: 26.7.2018. 22:25:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 9
        Broj pogleda: 3158
      • Etrurski demon
        Kod: MN LIB 62
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 7.8.2018. 21:50:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2946
      • Braća iz drugog vremena
        Kod: DD SD 24
        Ocjena: 40%
        Vrijeme: 30.7.2018. 1:24:00
        Autor: Sarghan
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 2918
      • Suvišan
        Kod: KP LIB 19
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 19.8.2018. 15:48:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 11
        Broj pogleda: 2898

      Aukcije

      Forum