Ritual Canzas

Mister No

MN LMS 601/603 | 223 str.

Mister No se nalazi u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije i zbog kvara na avionu, a i nedostatka novca, nije u mogućnosti da se vrati u Manaus. Bogati Amerikanac Murdock mu nudi popravku aviona i bogatu nagradu u zamenu da ga Mister No odvede do plemena Hivaro, divljeg plemena poznatog po ritualu smanjivanja odsečenih glava neprijatelja..

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*9

C*9

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lovci na glave
    MN LIB 16
  • Signali džungle
    MN LMS 601
  • Ritual canzas
    MN LMS 602
  • Zov Agvanura
    MN LMS 603

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • El Loco
    MN SR 31
  • I cacciatori di teste
    MN SR 32
  • Morte nella foresta
    MN SR 33

ZANIMLJIVOSTI

  • Jivaros(Xibaro, Shuar) žive još uvek na području Ekvadora. Broje oko 30 000 ljudi i uživaju visoku autonomiju. U skladu sa svojim imenom, koje znači “divlji”, svode kontakt sa civilizacijom na minimum. Obred Tzantzas se i dalje upražnjava, samo što se umesto ljudskih, koriste životinjske glave.
  • Tzantzas, smanjene odsečene glave protivnika. Koža sa glave se skidala i kuvala a onda se punila sa peskom i zemljom, i pri tome se pazilo da crte lica ostanu nepromenjene. Da bi se sprečilo da duh neprijatelja, željan osvete, izadje iz glave, usne su se zašivale debelim kanapom.

Ah da, ovo je Mister No kojeg volim da čitam. Odlična, a ipak jednostavna priča, savršeno ispraćena crtežom R. Disa, koju uvek rado iznova pročitam.

I ovog puta naš omiljeni pilot upada, ni kriv ni dužan, u kriminalne radnje po kojima je, možda i više nego po prirodnim lepotama, poznata Srednja i Južna Amerika. Bogati Amerikanac W. Murdock, strastveni kolekcionar i ljubitelj starih kultura Južne Amerike, primorava Mister Noa da ga odvede do plemena Hivaro, poznatih po smanjivanju odsečenih glava svojih neprijatelja. Namera mu je, naravno, da nabavi neki od tih trofeja. Stigavši kod Indiosa čeka ih pak iznenadjenje: Hivarosi su se okrenuli miroljubivom životu iveć odavno ne održavaju ritual Tzantzas..

Napraviti od malog mnogo je po meni dar koji nema svaki scenarista/ crtač. U ovom slučaju je Nolitti i Disu to savršeno uspelo. Pravolinijska priča, bez većih preokreta, a ipak dovoljno dobra da zaokupi pažnju čitaoca.. Dovoljno dobar primer je lov na jaguara na čitavih 15 stranica stripa, za samu temu epizode manje- više nebitan, sa takvom lakoćom predočen čitaocu da tek kasnije spoznamo na kako dobar način dopunjuje čitavu priču. Minimalni scenario+minimalni crtež, u ovom slučaju maksimalni rezultat !

Ono što mi se kod Mister Noa oduvek svidjalo je to da je u velikoj većini epizoda savršeno pogodjen duh vremena u kojem se priča odigrava. Političko- ekonomska situacija, neretko i ekološka i etička pitanja su odlično utkana u “običnu” stripovsku priču. Zbog toga sam mišljenja da je Mister No jedan od najstudioznije zamišljenih Bonelli likova. Rame uz rame sa Ken Parkerom i Martinom Mystereom, a u nekim segmentima čak i ispred njih( pogotovu ispred MM, gde je ponekad preterano sa količinom informacija, tako da se od silnog drveća ne vidi šuma).

Takozvani civilizovani belci, dolaze kod divljih Indiosa gde ih čeka iznenadjenje: Hivarosi, a i okolna plemena, žive u miru. Ne hajući za to i imajući na umu samo ostvarenje svog cilja, ti isti “civilizovani” izazivaju rat medju plemenima, samo da bi došli do trofeja koji će moći pokazivati svojim bogatim prijateljima na jednoj od mnogobrojnih snobovskih večera. Ironijom sudbine, bogati gospodin Murdock dobija svoj trofej, mada ne onakav kakav je priželjkivao: Mister No mu stavlja na sto tzantzu rodjenog brata , trofej koji ipak neće naći posebno mesto u bogatoj zbirci američkog bogataša…

Diso je standardno odličan, pored Ville i Ticcija najbolji Bonellijev crtač, da je bilo ko crtao ovu epizodu ne bi uspeo da prenese atmosferu priče. Sve pohvale. Naslovnice su u redu, ali ništa posebno. Za naslovnicu “Zov Agvanura” je opet radila cenzura, tako da je retuširana odsečena glava koja visi o streli, dok mi je naslovnica za “Ritual canzas” uspelija, jednom da i Ferri uspe da dočara treću dimenziju…

“Znam..Znam, Bekera.. Malo je na svoju ruku. Čudna mešavina idealizma i cinizma..Razdražljivosti, tolerantnosti i čovekoljublja..Ukratko, malo šašav, ali u osnovi simpatičan..” kaže jedan od razbojnika za Mister Noa. Odličan opis njegovog karaktera. Kratak, a tako istinit. Isto to bi moglo da važi i za ovu epizodu: čudna mešavina idealizma i čovekoljublja, cinična ali tolerantna.
Ali u osnovi simpatična.
Odlična.

Naprijed

LMS 595/596 El Loco

MN LMS 621/623 Plaćenik

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • scaramanga

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Uvek Disu dam 10
    a kako je Ritual canzas i moja omiljena epizoda (narocito kraj kad iscrpljeni Jerry dodje na burzujsku veceru i na sto im istrese glavu Mr Murdockovog brata) ovu epizodu ocenjujem skoro najvecom ocenom...
    naslovnica treceg dela (Ita, izdanje ) s glavom na koplju je odlicna zato i dajem osmicu inace gledajuci Dnevnika bila bi manja
    SJAJNE EPIZODE
    stojim iza tvrdnji da je mr no najkomplexniji bonelijev lik
    07.02.2006
    16:06:00 sati
    scaramanga
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 85%

    9, 9, 8, 7

    Pozdravljam manhuntera koji piše odlične recenzije MNO-a.Vidi se da se radi o pravom fanu te ga pozivam da nastavi sa pisanjem te tako poveća kvotu MN recenzija jer Jerry to i zaslužuje.Ritual Canzas?To je priča koja se nikad ne zaboravlja,jedan od mojih favorita.Jivarosi i njihov zanimljv ritual prepariranja glava,pa zatim Jerryjeva borba sa anakondom i jaguarom,pokolj u selu i preparianje glave omraženih Daniela i Berete te odlična završni kadrovi gdje MIsterNO pokušava ostati budan razmišljajući o ljepoticaam sa kojima se susreo.Iako nisam Disov(a bome ni Bignottijev)fan,crtežu se nema što prigovoriti.Primjećujem da je Dnevnik na drugoj naslovnici ostavio koplje a izbacio glavu te umjesto nje stavio logo LMS.Zanimljivost:jedan od MNO-ovih indijanskih vodića zove se Markos!;-))
    07.02.2006
    20:31:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    Odlicna epizoda, odlicna recenzija. Mister No, narocito prve epizode 70 i 80 godina, su stvarno nesto posebno i prava umetnost. Losija ocena samo zbog dnevnikovih naslovnica... Apelujem na objavljivanje extra serije...
    08.02.2006
    07:46:00 sati
    priki
    uredi
  • sdragan@

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlicna recenzija...bravo! Ova prica mi jedna od najdrazih, stoga i ovako visoke ocene. Mali minus zbog cenzure na naslovnicama od strane Dnevnika.Sve drugo je cista perfekcija, odlican scenario, odlican crtez, sve za deset.
    08.02.2006
    20:05:00 sati
    sdragan@
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 72%

    8, 7, 7, 6

    odliena recenzija,priea nije loša,dapaee,jedna od prvih epizoda o pilotu koju sam proeitao...dnevnik je i ovdje kasapio naslovnice...pa kome je smetala odrubljena glava:)))
    13.02.2006
    21:11:00 sati
    globinjo
    uredi
  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 10, 5

    I ja se pridružujem eestitkama! Nadam se da ae manhunter imati vremena i za druge recenzije mog omiljenog junaka. Moje ocjene govore sve, svaki komentar je suvišan. Apeliram na izdavaee da poenu sa M NO extra. Mister No je to zaslužio. A masakriranje naslovnica mi ide na kurac.
    14.02.2006
    10:12:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    odlična priča i uistinu specifičan običaj smanjivanja glava
    24.03.2006
    23:22:00 sati
    lwood
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 86%

    8, 9, 9, 8

    jedan jako dobar Mister No. nolitta je najveći majstor svog zanata, a ova priča je jedan od dokaza tome. od početka radnja teče vrlo realno i povezano. najupečatljivija stvar u priči je mračan kraj Daniela Murdocka i sam završetak priče. diso standardo odličan, a i ferrijeve naslovnice su jako dobre.
    12.11.2006
    15:17:00 sati
    Koresh
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 82%

    9, 7, 9, 7

    Čudan Mister No,neobično čudan...donekle i neprihvatljiv,patetičan u mahe.Al Mister No u boljim danima....svakako.
    11.03.2007
    18:21:00 sati
    kico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 9, 5

    te smanjene glave su me uvijek fascinirale, kako li su došli do tog postupka i odakle uopće ideja... inače, ova epizoda mister noa je dobra, jednostavna, ima sve što treba, zamjerke idu na bespotrebno ubijene jaguare i anakondu, ali još više i na to da se glave ne mogu smanjiti u jednome danu, postupak ipak traje dulje, ali dobro, scena kada mister no stavlja pred murdocka glavu njegovog brata poništava sve greške, pa stoga scenariju ipak visoka osmica
    13.01.2008
    22:20:00 sati
    ken2
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 92%

    10, 9, 9, 8

    jedan od rijetkih mnoa koje sam imao kao klinac. svakim čitanjem zabavna pa tako i u ovom libellus izdanju. sjećam se da su me tarzanovski dvoboji sa anakondom i jaguarom oduševljavali.
    22.03.2008
    12:11:00 sati
    piquet
    uredi
  • Prodigy

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 9, 6

    Meni jedan od najdrazih(uz Rio Negro) MNo- ova.Imamo klasiku(Indiose i dzunglu) i mistiku i horror(smanjivanje glava).Diso mi je u ovoj epizodi odlican,iako on u principu uvjek korektno odradi posao.Naslovnice su na zalost blago ocajne,i moram reci da MNo ima ubjedljivo najlosije naslovnice od svih Bonellijevaca.
    23.03.2008
    11:46:00 sati
    Prodigy
    uredi
  • Sneaksie Thiefsie

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Ne znam ni sam koliko sam puta procitao Canzas serijal.Jedan od najboljih MN.Da je bolje odradjen,ne bi valjalo.Ono sto mi pomalo smeta nije vredno pomena. 
    01.05.2008
    22:41:00 sati
    Sneaksie Thiefsie
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Jednostavna, a ipak tako uzbudljiva i jako zanimljiva priča. Malo mi je jedino prenaivno oslobađanje i bijeg Mister Noa iz ruku Aguaruna, ali završetak poništava sve negativnosti. Disu čista desetka. Sama borba s Anakondom je dovoljna za to.
    16.08.2008
    11:03:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Klasika!
    28.09.2008
    19:38:00 sati
    76
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 9, 6

    Dobra epizoda. Slažem se sa Spockom, prenaivno oslobađanje i bijeg su jedino što mi smeta u epizodi. Sve ostalo je odrađeno korektno: Jivari i njihovi obredi su super prikazani što je vjerujem, bio i jedan od primarnih ciljeva epizode. Kraj je također porpilično jak, kad Mister No istrese onu glavu. Stvarno mu je bila puna kapa svega ovaj put. Disov crtež je jako dobar (iako nisan pretjerano njegov fan), a Ferrijeve naslovnice nisu baš na razini.
    30.12.2008
    09:46:00 sati
    mpavin
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Nollita majstor napisao je još jednu odličnu priču. Fenomenalno je napisao scenarij pogotovo kraj kad Mr.No svom poslodavcu donese glavu od njegovog brata. Diso je ovo odlično odradio. Naslovnice su odlične, druga ništa extra ali prva mi je strava.
    20.01.2009
    18:36:00 sati
    supermike
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična recenzija i odlična epizoda. Baš onaj pravi stari Mister No kakvog ga znam. Guštao sam čitajući. Ma,l judi kada će ovakve priče u našoj trenutnoj regularci. Bravo, matorče Bonelli. Ajd' dobro, tada nisi bio tako mator, ali k vragu tučeš do nogu Mignacca i Del Frea. Za crtež nemam komentara. Diso jednostavno briljira. Naslovnice dosta solidne i zanimljive, a i tema s Hivarosima mi otvara apetit.       btw treba dodati Libellus naslovnu 16
    23.03.2009
    22:38:00 sati
    cibalia
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Stvarno odlična epizoda. Užitak mi je bio čitati od početka do kraja. Sve na svome mjestu, bez zamjerke. Crtež odličan.

    02.01.2010
    13:48:00 sati
    dombac
    uredi
  • Brdar

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Jedan od najboljih Mr.Noa ikada!

    06.01.2010
    12:55:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Fenomenalno

    30.04.2010
    01:55:00 sati
    sir_oliver
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Odlicna epizoda, kao i velicina Mr. No-ovih iz ovog doba.  Prica zanimljiva, napeta, i pametan scenario, bez ikakvih gluposti.  Dissov crtez je desetka - covjek ocito rastura kad crta pilota, a Nollitin scenario isto tako.  Ovo sam procito u Libellus izdanju, i nadam se da je tako isto LMS objavio ovu epizodu bez ikakvih skracenih stranica, kao sto su radili u ovo doba.  Bolji naslov ove epizoda - i ove recenzije - bi stvarno bio "Lovci Na Glave".  Jedva sam ovo naso ovdje pot ovim Ritual Canzas imenom - ne znam ni sta to znaci, a kamoli koji kurac to ima s ovom epizodom.  

    Likovi iz ove price su nezaboravljivi - pogotovo oni glupi koji na kraju umiru zbog svojih idiotizama.  Lijepo od Nolite da nam fino pokaze kako stvari stoje dolje u Juznoj Americi, u neku ruku isto kao i svugdje drugo u svijetu:  Seres li po ljudima, i oni ce srat po tebi, pa ti onda i glavu odsjec i smanjit.  Super tema.   ;)

    15.08.2010
    15:17:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 8, 7

    E, ovakva bi trebala biti svaka epizoda Mister Noa, koja se bavi nekim plemenom u Americi: uključivanje u priču nekog karakterističnog običaja ili načina života, reakcije ili postupci drugih civilizacija, odnosno bijelaca, Zapadnjaka, itd. Disov crtež uistinu nije loš u ovoj epizodi.

    08.11.2010
    23:09:00 sati
    Panon
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    29.11.2010
    14:24:00 sati
    malek
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    7, 10, 8, 7

    Dvojac Nolitta & Diso su stvarno odlicni kod Mister No-a, no ipak Ritual Canzas mi je nesto slabiji od epizoda kao sto su npr. Rio Negro i Hangadeirosi. Bez obizra sto nije u rangu navedenih epizoda, ovo je i dalje jako dobro i na dosta visokom nivou. Opet imamo malu lekciju iz geografije profesora Nolitte, ovaj put se radi o Hivarosima, plemenu jako zanimljivog obicaja. Sama prica je klasika sto se tice pilotovih epizoda i dobro je manhunter u recenziji rekao, minimalani scenario + minimalni crtez daje maksimalni rezultat! I to je istina jer je Nolitta izvukao maksimum iz ove banalne price, a to je odlika pravih majstora. Jos jedan plus je atmosfera koja posebno dolazi do izrazaja pri samom kraju stripa, kada Mister No baca "trofej" profesoru. Stvarno mocna i dramaticna scena. Ova prica me lagano podsjeca na jednu dobru staru Zagorovu epizodu Lovci na ljude. Malo je scenarista koji mogu tako dobro docarati atmosferu i drzati citatelja u neizvjesnoti kao on. Tu je Nolitta pravi majstor.

    17.01.2011
    19:44:00 sati
    Manetola
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    10, 9, 9, 9

    Odlicna prica.

    25.04.2011
    19:13:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 88%

    10, 7, 9, 10

    Kao mali htio sam imati sve nastavke ove priče, ali nisam nikako uspio nabaviti. Sad sam konačno sve to uspio pročitati na jednom mjestu. Priča je sasvim ok, ali ipak kao da joj nešto fali. Nisam pronašao neku grešku, ali nije mi pri vrhu Mno-ovih epizoda

    13.09.2011
    12:34:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Pored RIO NEGRA najbolja priča od MISTER NO a

    21.05.2012
    21:36:00 sati
    tekumze
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 86%

    9, 8, 9, 8

    OK priča, s time da radnja zna tu i tamo zabušavati, ali općenito priče koje radi tandem Nolitta/Diso su u najgorem slučaju samo dobre.

    14.07.2012
    17:59:00 sati
    drogsy
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Nollita vodi pricu lagano finim tokom. Diso ga maestralno prati i sta ce ti bolje od toga!

    Najbolji mi je kraj kada Mr.NO pokusava da ostane budan i razmislja o devojjkama koje je sreo i seti se devojke koja je pevala u baru kada se vratio prve veceri iz rata! On joj ne zna ni ime a toliko mu je ona znacila a i dalje znaci

    25.11.2012
    17:39:00 sati
    going going
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ova epizoda spada u kategoriju "ZAŠTO VOLIM MR. NO!"

    12.12.2012
    21:36:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 10, 7

    Jedna od boljih epizoda :)

    29.01.2013
    10:04:00 sati
    Imrahil
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 10, 6

    Predobra epizoda.

    Napokon je i Mr. No pristao uraditi prljav posao samo zato što nije imao drugog izbora. Dobro je znao gdje i po što ide. Kažem "napokon" jer na momente je u svom tom njegovom slučajnom petljanju sa raznim gadovima ispadao teška naivčina koja je pala s Marsa i ne zna u kakvom svijetu živi. A opet s druge strane, ovim prljavim činom nije izgubio, barem u mojim očima, svoju plemenitu crtu. Samo je dobio na ljudskosti i uvjerljivosti.

    Scena kada Mr. No bogatom bijelcu daje cancu njegovog još blijeđeg brata - neprocjenjivo! Koja je to lekcija bila. Ne mogu se trenutno sjetiti da je negdje negativac bio upečatljivije kažnjen.

    Ono što ruši strip su naslovnice. Slabo su atraktivne, i to ne samo za ovu priču. Imam dojam kao da Ferri nije u potpunosti upoznat sa sadržajem epizoda.

    01.02.2013
    00:44:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 74%

    8, 6, 8, 8

    Konačno vidimo pilota kako se bakće sa tsantzama. Prije ih je nekoliko puta bio spomenuo, ali ovo je "the real deal". Priča malo podsjeća na Zagorovu Magiju užasa, koju je isto potpisao Nolitta. U obje epizode vidimo nekog mladog plavokosog lovačkog entuzijasta i neko pleme koje mori ubojita zvijer iz porodice mačaka. Najbolji dio je svakako sam kraj, kad MN položi tsantzu staretinareva brata njemu na stol. U ovom broju se također MN morao suočiti goloruk s anakondom i jednim jaguarom. Znači, nije baš prošao bez modrica i posjekotina.
    Je li to privid, ili je najčešće Diso onaj koji crta epizode koje se događaju u nutrini amazonske prašume? Naslovna stranica za Smrt u šumi je odlično zamišljena, i jedna od Ferrijevih boljih uradaka. Istina, malo je fulao dimenziju tsantze na prvoj naslovnoj.

    08.02.2013
    12:28:00 sati
    Opti
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Savršeno ispričana avantura, uz veoma teške i tragične posledice. Odlično su ukomponovani Nolita i Diso, priča podseća na priču Rio Negro, ali je još efektnija. Višak mi je samo svađa na kraju sa bogatašima u kući, valjda je trebalo da se popuni broj strana. Ali svakako vrhunski strip!

    07.03.2013
    21:01:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih epizoda! Da se nadovežem, ne smatram da je zadnja scena sa svađom u kući višak. Svatko drugi bi objasnio što se dogodilo, ali ne i Mister No kojem je bila puna kapa svega i nije mu se dalo objašnjavati i zato je u svom stilu otišao od lošeg društva iako je bio umoran. Da ne hvalim sve isto kao i ostali, super mi je i dio kada Mister No halucinira. Prikaz Brende i Japanaca daje naznaku da ćemo jednog dana u budučnosti dobiti odgovor na pitanja što mu se sve događalo u prošlosti. Nolitta je zaista dobro pripremio teren.

    03.07.2013
    12:48:00 sati
    Deki86
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    genijalno...jedna od najboljih Mister No prica

    11.08.2013
    12:27:00 sati
    floki
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uh, kakva epizoda. Kakav rasplet situacije, uopće nisam očekivao da će mlađi Murdock onako završiti - kao i ostala ekipa. Očekivao sam klasično preseravanje uz prijetnju oružjem bla bla bla. Ali svaka čast Nolitti na tome - što su smradovi tražili, to su na kraju i dobili - ali na vlastitoj koži. I scena na kraju - upad na Higginsovu zabavu, ljuti Mister No, glava na stolu - ludilo. Crtež savršen.

    22.11.2013
    22:25:00 sati
    caramba
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Odlična epizoda i meni jedna od najboljih.

    04.10.2014
    16:53:00 sati
    Stripmen
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum