Ritual Canzas

Mister No

MN LMS 601/603 | 223 str.

Mister No se nalazi u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije i zbog kvara na avionu, a i nedostatka novca, nije u mogućnosti da se vrati u Manaus. Bogati Amerikanac Murdock mu nudi popravku aviona i bogatu nagradu u zamenu da ga Mister No odvede do plemena Hivaro, divljeg plemena poznatog po ritualu smanjivanja odsečenih glava neprijatelja..

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 91%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 91%

P*9

S*9

C*9

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Lovci na glave
  MN LIB 16
 • Signali džungle
  MN LMS 601
 • Ritual canzas
  MN LMS 602
 • Zov Agvanura
  MN LMS 603

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • El Loco
  MN SR 31
 • I cacciatori di teste
  MN SR 32
 • Morte nella foresta
  MN SR 33

ZANIMLJIVOSTI

 • Jivaros(Xibaro, Shuar) žive još uvek na području Ekvadora. Broje oko 30 000 ljudi i uživaju visoku autonomiju. U skladu sa svojim imenom, koje znači “divlji”, svode kontakt sa civilizacijom na minimum. Obred Tzantzas se i dalje upražnjava, samo što se umesto ljudskih, koriste životinjske glave.
 • Tzantzas, smanjene odsečene glave protivnika. Koža sa glave se skidala i kuvala a onda se punila sa peskom i zemljom, i pri tome se pazilo da crte lica ostanu nepromenjene. Da bi se sprečilo da duh neprijatelja, željan osvete, izadje iz glave, usne su se zašivale debelim kanapom.

Ah da, ovo je Mister No kojeg volim da čitam. Odlična, a ipak jednostavna priča, savršeno ispraćena crtežom R. Disa, koju uvek rado iznova pročitam.

I ovog puta naš omiljeni pilot upada, ni kriv ni dužan, u kriminalne radnje po kojima je, možda i više nego po prirodnim lepotama, poznata Srednja i Južna Amerika. Bogati Amerikanac W. Murdock, strastveni kolekcionar i ljubitelj starih kultura Južne Amerike, primorava Mister Noa da ga odvede do plemena Hivaro, poznatih po smanjivanju odsečenih glava svojih neprijatelja. Namera mu je, naravno, da nabavi neki od tih trofeja. Stigavši kod Indiosa čeka ih pak iznenadjenje: Hivarosi su se okrenuli miroljubivom životu iveć odavno ne održavaju ritual Tzantzas..

Napraviti od malog mnogo je po meni dar koji nema svaki scenarista/ crtač. U ovom slučaju je Nolitti i Disu to savršeno uspelo. Pravolinijska priča, bez većih preokreta, a ipak dovoljno dobra da zaokupi pažnju čitaoca.. Dovoljno dobar primer je lov na jaguara na čitavih 15 stranica stripa, za samu temu epizode manje- više nebitan, sa takvom lakoćom predočen čitaocu da tek kasnije spoznamo na kako dobar način dopunjuje čitavu priču. Minimalni scenario+minimalni crtež, u ovom slučaju maksimalni rezultat !

Ono što mi se kod Mister Noa oduvek svidjalo je to da je u velikoj većini epizoda savršeno pogodjen duh vremena u kojem se priča odigrava. Političko- ekonomska situacija, neretko i ekološka i etička pitanja su odlično utkana u “običnu” stripovsku priču. Zbog toga sam mišljenja da je Mister No jedan od najstudioznije zamišljenih Bonelli likova. Rame uz rame sa Ken Parkerom i Martinom Mystereom, a u nekim segmentima čak i ispred njih( pogotovu ispred MM, gde je ponekad preterano sa količinom informacija, tako da se od silnog drveća ne vidi šuma).

Takozvani civilizovani belci, dolaze kod divljih Indiosa gde ih čeka iznenadjenje: Hivarosi, a i okolna plemena, žive u miru. Ne hajući za to i imajući na umu samo ostvarenje svog cilja, ti isti “civilizovani” izazivaju rat medju plemenima, samo da bi došli do trofeja koji će moći pokazivati svojim bogatim prijateljima na jednoj od mnogobrojnih snobovskih večera. Ironijom sudbine, bogati gospodin Murdock dobija svoj trofej, mada ne onakav kakav je priželjkivao: Mister No mu stavlja na sto tzantzu rodjenog brata , trofej koji ipak neće naći posebno mesto u bogatoj zbirci američkog bogataša…

Diso je standardno odličan, pored Ville i Ticcija najbolji Bonellijev crtač, da je bilo ko crtao ovu epizodu ne bi uspeo da prenese atmosferu priče. Sve pohvale. Naslovnice su u redu, ali ništa posebno. Za naslovnicu “Zov Agvanura” je opet radila cenzura, tako da je retuširana odsečena glava koja visi o streli, dok mi je naslovnica za “Ritual canzas” uspelija, jednom da i Ferri uspe da dočara treću dimenziju…

“Znam..Znam, Bekera.. Malo je na svoju ruku. Čudna mešavina idealizma i cinizma..Razdražljivosti, tolerantnosti i čovekoljublja..Ukratko, malo šašav, ali u osnovi simpatičan..” kaže jedan od razbojnika za Mister Noa. Odličan opis njegovog karaktera. Kratak, a tako istinit. Isto to bi moglo da važi i za ovu epizodu: čudna mešavina idealizma i čovekoljublja, cinična ali tolerantna.
Ali u osnovi simpatična.
Odlična.

Naprijed

LMS 595/596 El Loco

MN LIB 17 Bog jaguar

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • scaramanga

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Uvek Disu dam 10
  a kako je Ritual canzas i moja omiljena epizoda (narocito kraj kad iscrpljeni Jerry dodje na burzujsku veceru i na sto im istrese glavu Mr Murdockovog brata) ovu epizodu ocenjujem skoro najvecom ocenom...
  naslovnica treceg dela (Ita, izdanje ) s glavom na koplju je odlicna zato i dajem osmicu inace gledajuci Dnevnika bila bi manja
  SJAJNE EPIZODE
  stojim iza tvrdnji da je mr no najkomplexniji bonelijev lik
  07.02.2006
  16:06:00 sati
  scaramanga
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 8, 7

  Pozdravljam manhuntera koji piše odlične recenzije MNO-a.Vidi se da se radi o pravom fanu te ga pozivam da nastavi sa pisanjem te tako poveća kvotu MN recenzija jer Jerry to i zaslužuje.Ritual Canzas?To je priča koja se nikad ne zaboravlja,jedan od mojih favorita.Jivarosi i njihov zanimljv ritual prepariranja glava,pa zatim Jerryjeva borba sa anakondom i jaguarom,pokolj u selu i preparianje glave omraženih Daniela i Berete te odlična završni kadrovi gdje MIsterNO pokušava ostati budan razmišljajući o ljepoticaam sa kojima se susreo.Iako nisam Disov(a bome ni Bignottijev)fan,crtežu se nema što prigovoriti.Primjećujem da je Dnevnik na drugoj naslovnici ostavio koplje a izbacio glavu te umjesto nje stavio logo LMS.Zanimljivost:jedan od MNO-ovih indijanskih vodića zove se Markos!;-))
  07.02.2006
  20:31:00 sati
  Aco
  uredi
 • Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 10, 5

  Odlicna epizoda, odlicna recenzija. Mister No, narocito prve epizode 70 i 80 godina, su stvarno nesto posebno i prava umetnost. Losija ocena samo zbog dnevnikovih naslovnica... Apelujem na objavljivanje extra serije...
  08.02.2006
  07:46:00 sati
  priki
  uredi
 • sdragan@

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Odlicna recenzija...bravo! Ova prica mi jedna od najdrazih, stoga i ovako visoke ocene. Mali minus zbog cenzure na naslovnicama od strane Dnevnika.Sve drugo je cista perfekcija, odlican scenario, odlican crtez, sve za deset.
  08.02.2006
  20:05:00 sati
  sdragan@
  uredi
 • globinjo

  Ukupna ocjena 72%

  8, 7, 7, 6

  odliena recenzija,priea nije loša,dapaee,jedna od prvih epizoda o pilotu koju sam proeitao...dnevnik je i ovdje kasapio naslovnice...pa kome je smetala odrubljena glava:)))
  13.02.2006
  21:11:00 sati
  globinjo
  uredi
 • SejoSexon

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 10, 5

  I ja se pridružujem eestitkama! Nadam se da ae manhunter imati vremena i za druge recenzije mog omiljenog junaka. Moje ocjene govore sve, svaki komentar je suvišan. Apeliram na izdavaee da poenu sa M NO extra. Mister No je to zaslužio. A masakriranje naslovnica mi ide na kurac.
  14.02.2006
  10:12:00 sati
  SejoSexon
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  odlična priča i uistinu specifičan običaj smanjivanja glava
  24.03.2006
  23:22:00 sati
  lwood
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 86%

  8, 9, 9, 8

  jedan jako dobar Mister No. nolitta je najveći majstor svog zanata, a ova priča je jedan od dokaza tome. od početka radnja teče vrlo realno i povezano. najupečatljivija stvar u priči je mračan kraj Daniela Murdocka i sam završetak priče. diso standardo odličan, a i ferrijeve naslovnice su jako dobre.
  12.11.2006
  15:17:00 sati
  Koresh
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 82%

  9, 7, 9, 7

  Čudan Mister No,neobično čudan...donekle i neprihvatljiv,patetičan u mahe.Al Mister No u boljim danima....svakako.
  11.03.2007
  18:21:00 sati
  kico
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 83%

  9, 8, 9, 5

  te smanjene glave su me uvijek fascinirale, kako li su došli do tog postupka i odakle uopće ideja... inače, ova epizoda mister noa je dobra, jednostavna, ima sve što treba, zamjerke idu na bespotrebno ubijene jaguare i anakondu, ali još više i na to da se glave ne mogu smanjiti u jednome danu, postupak ipak traje dulje, ali dobro, scena kada mister no stavlja pred murdocka glavu njegovog brata poništava sve greške, pa stoga scenariju ipak visoka osmica
  13.01.2008
  22:20:00 sati
  ken2
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 92%

  10, 9, 9, 8

  jedan od rijetkih mnoa koje sam imao kao klinac. svakim čitanjem zabavna pa tako i u ovom libellus izdanju. sjećam se da su me tarzanovski dvoboji sa anakondom i jaguarom oduševljavali.
  22.03.2008
  12:11:00 sati
  piquet
  uredi
 • Prodigy

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 9, 6

  Meni jedan od najdrazih(uz Rio Negro) MNo- ova.Imamo klasiku(Indiose i dzunglu) i mistiku i horror(smanjivanje glava).Diso mi je u ovoj epizodi odlican,iako on u principu uvjek korektno odradi posao.Naslovnice su na zalost blago ocajne,i moram reci da MNo ima ubjedljivo najlosije naslovnice od svih Bonellijevaca.
  23.03.2008
  11:46:00 sati
  Prodigy
  uredi
 • Sneaksie Thiefsie

  Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  Ne znam ni sam koliko sam puta procitao Canzas serijal.Jedan od najboljih MN.Da je bolje odradjen,ne bi valjalo.Ono sto mi pomalo smeta nije vredno pomena. 
  01.05.2008
  22:41:00 sati
  Sneaksie Thiefsie
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 89%

  9, 8, 10, 8

  Jednostavna, a ipak tako uzbudljiva i jako zanimljiva priča. Malo mi je jedino prenaivno oslobađanje i bijeg Mister Noa iz ruku Aguaruna, ali završetak poništava sve negativnosti. Disu čista desetka. Sama borba s Anakondom je dovoljna za to.
  16.08.2008
  11:03:00 sati
  Spock
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Klasika!
  28.09.2008
  19:38:00 sati
  76
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 9, 6

  Dobra epizoda. Slažem se sa Spockom, prenaivno oslobađanje i bijeg su jedino što mi smeta u epizodi. Sve ostalo je odrađeno korektno: Jivari i njihovi obredi su super prikazani što je vjerujem, bio i jedan od primarnih ciljeva epizode. Kraj je također porpilično jak, kad Mister No istrese onu glavu. Stvarno mu je bila puna kapa svega ovaj put. Disov crtež je jako dobar (iako nisan pretjerano njegov fan), a Ferrijeve naslovnice nisu baš na razini.
  30.12.2008
  09:46:00 sati
  mpavin
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 99%

  10, 10, 10, 9

  Nollita majstor napisao je još jednu odličnu priču. Fenomenalno je napisao scenarij pogotovo kraj kad Mr.No svom poslodavcu donese glavu od njegovog brata. Diso je ovo odlično odradio. Naslovnice su odlične, druga ništa extra ali prva mi je strava.
  20.01.2009
  18:36:00 sati
  supermike
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Odlična recenzija i odlična epizoda. Baš onaj pravi stari Mister No kakvog ga znam. Guštao sam čitajući. Ma,l judi kada će ovakve priče u našoj trenutnoj regularci. Bravo, matorče Bonelli. Ajd' dobro, tada nisi bio tako mator, ali k vragu tučeš do nogu Mignacca i Del Frea. Za crtež nemam komentara. Diso jednostavno briljira. Naslovnice dosta solidne i zanimljive, a i tema s Hivarosima mi otvara apetit.       btw treba dodati Libellus naslovnu 16
  23.03.2009
  22:38:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  Stvarno odlična epizoda. Užitak mi je bio čitati od početka do kraja. Sve na svome mjestu, bez zamjerke. Crtež odličan.

  02.01.2010
  13:48:00 sati
  dombac
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  06.01.2010
  12:55:00 sati
  Brdar
  uredi
 • Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Fenomenalno

  30.04.2010
  01:55:00 sati
  sir_oliver
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 96%

  9, 10, 10, 9

  Odlicna epizoda, kao i velicina Mr. No-ovih iz ovog doba.  Prica zanimljiva, napeta, i pametan scenario, bez ikakvih gluposti.  Dissov crtez je desetka - covjek ocito rastura kad crta pilota, a Nollitin scenario isto tako.  Ovo sam procito u Libellus izdanju, i nadam se da je tako isto LMS objavio ovu epizodu bez ikakvih skracenih stranica, kao sto su radili u ovo doba.  Bolji naslov ove epizoda - i ove recenzije - bi stvarno bio "Lovci Na Glave".  Jedva sam ovo naso ovdje pot ovim Ritual Canzas imenom - ne znam ni sta to znaci, a kamoli koji kurac to ima s ovom epizodom.  

  Likovi iz ove price su nezaboravljivi - pogotovo oni glupi koji na kraju umiru zbog svojih idiotizama.  Lijepo od Nolite da nam fino pokaze kako stvari stoje dolje u Juznoj Americi, u neku ruku isto kao i svugdje drugo u svijetu:  Seres li po ljudima, i oni ce srat po tebi, pa ti onda i glavu odsjec i smanjit.  Super tema.   ;)

  15.08.2010
  15:17:00 sati
  acestroke
  uredi
 • Panon

  Ukupna ocjena 76%

  8, 7, 8, 7

  E, ovakva bi trebala biti svaka epizoda Mister Noa, koja se bavi nekim plemenom u Americi: uključivanje u priču nekog karakterističnog običaja ili načina života, reakcije ili postupci drugih civilizacija, odnosno bijelaca, Zapadnjaka, itd. Disov crtež uistinu nije loš u ovoj epizodi.

  08.11.2010
  23:09:00 sati
  Panon
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  9, 9, 9, 8

  29.11.2010
  14:24:00 sati
  malek
  uredi
 • Ukupna ocjena 82%

  7, 10, 8, 7

  Dvojac Nolitta & Diso su stvarno odlicni kod Mister No-a, no ipak Ritual Canzas mi je nesto slabiji od epizoda kao sto su npr. Rio Negro i Hangadeirosi. Bez obizra sto nije u rangu navedenih epizoda, ovo je i dalje jako dobro i na dosta visokom nivou. Opet imamo malu lekciju iz geografije profesora Nolitte, ovaj put se radi o Hivarosima, plemenu jako zanimljivog obicaja. Sama prica je klasika sto se tice pilotovih epizoda i dobro je manhunter u recenziji rekao, minimalani scenario + minimalni crtez daje maksimalni rezultat! I to je istina jer je Nolitta izvukao maksimum iz ove banalne price, a to je odlika pravih majstora. Jos jedan plus je atmosfera koja posebno dolazi do izrazaja pri samom kraju stripa, kada Mister No baca "trofej" profesoru. Stvarno mocna i dramaticna scena. Ova prica me lagano podsjeca na jednu dobru staru Zagorovu epizodu Lovci na ljude. Malo je scenarista koji mogu tako dobro docarati atmosferu i drzati citatelja u neizvjesnoti kao on. Tu je Nolitta pravi majstor.

  17.01.2011
  19:44:00 sati
  Manetola
  uredi
 • Ukupna ocjena 93%

  10, 9, 9, 9

  Odlicna prica.

  25.04.2011
  19:13:00 sati
  zebrina glava
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 88%

  10, 7, 9, 10

  Kao mali htio sam imati sve nastavke ove priče, ali nisam nikako uspio nabaviti. Sad sam konačno sve to uspio pročitati na jednom mjestu. Priča je sasvim ok, ali ipak kao da joj nešto fali. Nisam pronašao neku grešku, ali nije mi pri vrhu Mno-ovih epizoda

  13.09.2011
  12:34:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Pored RIO NEGRA najbolja priča od MISTER NO a

  21.05.2012
  21:36:00 sati
  tekumze
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 86%

  9, 8, 9, 8

  OK priča, s time da radnja zna tu i tamo zabušavati, ali općenito priče koje radi tandem Nolitta/Diso su u najgorem slučaju samo dobre.

  14.07.2012
  17:59:00 sati
  drogsy
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Nollita vodi pricu lagano finim tokom. Diso ga maestralno prati i sta ce ti bolje od toga!

  Najbolji mi je kraj kada Mr.NO pokusava da ostane budan i razmislja o devojjkama koje je sreo i seti se devojke koja je pevala u baru kada se vratio prve veceri iz rata! On joj ne zna ni ime a toliko mu je ona znacila a i dalje znaci

  25.11.2012
  17:39:00 sati
  going going
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Ova epizoda spada u kategoriju "ZAŠTO VOLIM MR. NO!"

  12.12.2012
  21:36:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 10, 7

  Jedna od boljih epizoda :)

  29.01.2013
  10:04:00 sati
  Imrahil
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 10, 6

  Predobra epizoda.

  Napokon je i Mr. No pristao uraditi prljav posao samo zato što nije imao drugog izbora. Dobro je znao gdje i po što ide. Kažem "napokon" jer na momente je u svom tom njegovom slučajnom petljanju sa raznim gadovima ispadao teška naivčina koja je pala s Marsa i ne zna u kakvom svijetu živi. A opet s druge strane, ovim prljavim činom nije izgubio, barem u mojim očima, svoju plemenitu crtu. Samo je dobio na ljudskosti i uvjerljivosti.

  Scena kada Mr. No bogatom bijelcu daje cancu njegovog još blijeđeg brata - neprocjenjivo! Koja je to lekcija bila. Ne mogu se trenutno sjetiti da je negdje negativac bio upečatljivije kažnjen.

  Ono što ruši strip su naslovnice. Slabo su atraktivne, i to ne samo za ovu priču. Imam dojam kao da Ferri nije u potpunosti upoznat sa sadržajem epizoda.

  01.02.2013
  00:44:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 74%

  8, 6, 8, 8

  Konačno vidimo pilota kako se bakće sa tsantzama. Prije ih je nekoliko puta bio spomenuo, ali ovo je "the real deal". Priča malo podsjeća na Zagorovu Magiju užasa, koju je isto potpisao Nolitta. U obje epizode vidimo nekog mladog plavokosog lovačkog entuzijasta i neko pleme koje mori ubojita zvijer iz porodice mačaka. Najbolji dio je svakako sam kraj, kad MN položi tsantzu staretinareva brata njemu na stol. U ovom broju se također MN morao suočiti goloruk s anakondom i jednim jaguarom. Znači, nije baš prošao bez modrica i posjekotina.
  Je li to privid, ili je najčešće Diso onaj koji crta epizode koje se događaju u nutrini amazonske prašume? Naslovna stranica za Smrt u šumi je odlično zamišljena, i jedna od Ferrijevih boljih uradaka. Istina, malo je fulao dimenziju tsantze na prvoj naslovnoj.

  08.02.2013
  12:28:00 sati
  Opti
  uredi
 • Bat Baterton

  Ukupna ocjena 95%

  10, 10, 9, 8

  Savršeno ispričana avantura, uz veoma teške i tragične posledice. Odlično su ukomponovani Nolita i Diso, priča podseća na priču Rio Negro, ali je još efektnija. Višak mi je samo svađa na kraju sa bogatašima u kući, valjda je trebalo da se popuni broj strana. Ali svakako vrhunski strip!

  07.03.2013
  21:01:00 sati
  Bat Baterton
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Jedna od najboljih epizoda! Da se nadovežem, ne smatram da je zadnja scena sa svađom u kući višak. Svatko drugi bi objasnio što se dogodilo, ali ne i Mister No kojem je bila puna kapa svega i nije mu se dalo objašnjavati i zato je u svom stilu otišao od lošeg društva iako je bio umoran. Da ne hvalim sve isto kao i ostali, super mi je i dio kada Mister No halucinira. Prikaz Brende i Japanaca daje naznaku da ćemo jednog dana u budučnosti dobiti odgovor na pitanja što mu se sve događalo u prošlosti. Nolitta je zaista dobro pripremio teren.

  03.07.2013
  12:48:00 sati
  Deki86
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  genijalno...jedna od najboljih Mister No prica

  11.08.2013
  12:27:00 sati
  floki
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Uh, kakva epizoda. Kakav rasplet situacije, uopće nisam očekivao da će mlađi Murdock onako završiti - kao i ostala ekipa. Očekivao sam klasično preseravanje uz prijetnju oružjem bla bla bla. Ali svaka čast Nolitti na tome - što su smradovi tražili, to su na kraju i dobili - ali na vlastitoj koži. I scena na kraju - upad na Higginsovu zabavu, ljuti Mister No, glava na stolu - ludilo. Crtež savršen.

  22.11.2013
  22:25:00 sati
  caramba
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 98%

  10, 10, 10, 8

  Odlična epizoda i meni jedna od najboljih.

  04.10.2014
  16:53:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • doktor78

  Ukupna ocjena 90%

  9, 9, 9, 9

  Klasik

  10.01.2015
  17:35:00 sati
  doktor78
  uredi
 • Oki

  Ukupna ocjena 91%

  9, 9, 10, 7

  Jako dobra priča iz džungle s zmijicama, mačkicama i ostalim...;)
  21.01.2015
  23:36:00 sati
  Oki
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 10, 7

  majstorija,kraj jedan od najboljih i najupečatljivijih ikada.

  24.06.2015
  09:36:00 sati
  igor 12
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Odlična priča, iako se dugo činilo da iz svega toga neće proizaći nešto posebno pamtljivo. Nolitta je još jednom pokazao kako se sa malo likova i malo akcije dobije kvalitetan proizvod, koji može izdržati više od standardne 1-2 upotrebe tijekom životnog vijeka prosječnog čitatelja. Zbog kvara na pajperu Mister No se mora zadržati u kolumbijskoj prijestolnici Bogoti i protiv svoje volje prihvatiti posao kojeg bi izbjegavao u normalnim okolnostima. Zanimljivo kako je on često bez novca kada treba obaviti nekakav popravak, a priroda njegovog posla je takva da određen iznos uvijek treba čuvati za hitne slučajeve. Kada se nalazi u Manausu nije toliko ni bitno, daleko od kuće se situacija dosta mijenja. Kada je stariji Murdock na putovanje ubacio svog brata Daniela mogao se samo naslućivati razlog zbog kojeg je to napravio. Je li stari lisac već tada uračunao mogućnost da bi mogli nastati problemi sa izvršenjem zadatka, pa se htio osigurati da će biti poduzeto sve što je moguće po tom pitanju. Daniel jest naivan i brzoplet tip koji ne razmišlja puno o eventualnim posljedicama, što se vidjelo prilikom napada na anakondu, ali nisam stekao dojam da je pokvarenjak koji će preko ljudskih žrtava tražiti put do cilja. Možda je Becerra odigrao glavnu ulogu u tome, i svojim autoritetom kojeg ima kod Jivarosa uspio nagovoriti poglavicu da još jednom krene u lov na neprijatelje i izradu tsantzi. Nije otkriveno što mu je točno ponuđeno u zamjenu za kršenje mira, pretpostavljam da je u pitanju kakva puška pošto je pleme oskudijevalo sa takvom vrstom oružja. Baš ovdje se vidi smislenost lova na jaguara, u prvi trenutak se činilo da ta scena nema nikakvu važnost za priču, a kada se malo bolje promisli dođe se do sasvim suprotnog zaključka. Sin poglavice je mogao svjedočiti kako moderna puška ubija jaguara prvim metkom i poželjeti istu takvu, a usput je Mister No zadobio ranu zbog koje je odspavao 5 dana pa nije mogao spriječiti lov na Aguarune. Ovdje ništa nije prepušteno slučaju, već je scenaristički isplanirano do detalja. Tko se igra vatrom na kraju će stradati od iste, nije dugo trebalo da svi sudionici, koji imaju i malo krivice za ubojstva zbog tsantzi, budu kažnjeni. Možda se nije moglo očekivati da će Danielova glava završiti kao tsantza, ali je to ispalo više nego idealno za onakav završetak u kući Higginsovih. Pa tko bi se samo sjetio donijeti čovjeku na stol glavu njegovog brata i reći "izvolite, s ovim je naš ugovor zaključen, ja sad idem". Imam samo malu zamjerku na oslobađanje Mister Noa iz ruku Aguaruna. Nije čudna namjera Sangaya da mu pomogne zbog zahvale što ga je poštedio, već to što je toliko ustrajao u toj namjeri i platio najskuplju cijenu. Scena bijega čamcem nakon toga je toliko moćno napravljena da ću zažmiriti na prijašnju nelogičnost. Toliko dobrih stvari se nalazi u ovoj priči da to nije moguće narušiti nekakvom sitnicom, ovo je uradak koji stoji među najboljima na serijalu za sva vremena. 

  Diso iz priče u priču sve bolji, a ovdje je još malo pomaknuo svoje granice tako da nema nikakve dileme o tome kakvu ocjenu zaslužuje. Naslovnice ni malo ne zaostaju za crtežom, pogotovo prva koja mi je jedna od najdražih.

  29.08.2017
  20:25:00 sati
  DODSFERD
  uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zbogom Afriko
  Kod: MN LIB 84
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 22.6.2018. 1:54:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 740
 • Margerita
  Kod: DD LUGG 6d
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 22.6.2018. 1:32:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 411
 • Sablast u tami
  Kod: DD LEX 68
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 16.6.2018. 1:52:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1093
 • Tajna šume
  Kod: AA LIB13d
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 10.6.2018. 10:44:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1377
 • Smrtonosni teret B-24
  Kod: MN LIB 25
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 2.6.2018. 23:22:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1761

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Gospodar otoka
  Kod: ZG LU 270/271
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 6.4.2018. 23:02:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2968
 • Dugo putovanje
  Kod: TX LU 105-106
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 23.4.2018. 0:05:00
  Autor: WOLF-HUNTER
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 2841
 • Utvara
  Kod: KT LMS 590-592
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 14.4.2018. 0:35:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2611
 • Fatalna ljubav
  Kod: AA LIB 13a
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 2.5.2018. 23:23:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2339
 • Šutnja vuka
  Kod: DD MAXI 31b
  Ocjena: 69%
  Vrijeme: 8.5.2018. 23:27:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 2251

Aukcije

Forum