Lydie

Crnobradi

ALBUM KOLORKA 31 | 68 str.

U jednom francuskom gradu postoji slijepa ulica. Na kraju ulice nalazi se zid. Na zidu se pak nalazi stari reklamni plakat s prikazom djeteta. Davnih godina, neki lokalni Banksy djetetu je nacrtao guste brkove. Otada se slijepa ulica Baruna Van Dicka naziva Odvojkom Brkatog Djeteta, a njezini stanovnici Brkonje. Odvojak je nedavno dobio novog stanovnika, to jest, stanovnicu.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 97%

Priča 10

Scenarij 10

Crtež 10

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 83%

P*8

S*8

C*8

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Lydie
    KOLORKA 31

ZANIMLJIVOSTI

  • Nema posebnih napomena

Majka razumije i ono što dijete ne kaže.
- Hebrejska poslovica

Kroz priču koja se odvija 30-ih godina prošlog stoljeća nas vodi drveni kipić Gospe koji Brkonje zovu Gospa s izgubljenim djetetom. U svojoj ulici Brkonje imaju sve što im je potrebno da uživaju u svom mikrosvijetu: dućan, kafanu, crkvu, doktora, foto studio, lokalne mangupe, pa čak i tradicionalne godišnje fešte.

Augustin Tirion je samohrani otac jedne prostodušne, ne baš previše bistre djevojke imena Camille koja je svom ocu vlakovođi davno dala nadimak Tata Ču-Ču. Nakon što je rodila mrtvorođenče, kćerkicu koju je htjela nazvati Lydie, Camille preplavi golema tuga. Nakon dva mjeseca plakanja, deluzijalna Camille obznani susjedstvu kako su joj anđeli vratili njezinu kćerkicu. Smatrajući kako lijepa laž vrijedi više od ružne istine, Brkonje odluče podržati Camille u njenoj izmišljotini. Kako su godine prolazile tako više nitko od Brkonja nije mogao zamisliti da Lydie nije član njihove ulice, njihove male zajednice.

Je li ovo strip koji govori o snazi vjere? Ili možda govori o snazi vjerovanja i podrške zajednice? Je li zdravo podržavati takvu fikciju/iluziju u nekoj osobi? Ali opet, s druge strane, da li takva iluzija čini ikakvu štetu pojedincu ili njegovoj okolini? Camille je tih dva mjeseca tugovanja tražila svoj unutarnji mir zbog gubitka svoje Lydie. Tražila je unutarnji mir i sreću. Kćer joj se vratila kao potreba nečega što je preživjelo, a to je majčinska ljubav. U svojoj suštini, ovo je strip koji govori o majčinskoj ljubavi. U ovom slučaju tako svejedno da li se radi o ljubavi Bogorodice prema svome Sinu, ljubavi Camille prema Lydie ili ljubavi susjedove mačke prema svojim mačićima.

Lydie je zapravo jako tužan strip, ali bez trunke patetike. Tužan strip koji nam govori o krhkosti, nježnosti, ljubavi, solidarnosti, toleranciji i suosjećanju. Čini mi se da bi za boljitak današnjeg društva bilo najbolje kad bi što više ljudi pročitalo ovaj strip. Iskreno, strip me nije razočarao u niti jednom pogledu osim u odabiru naslovnice. Smatram da bi originalna naslovnica puno bolje čitatelju pojasnila temu samog stripa. Lafebre nas je svojim crtežom prekrasno vratio u godine između dva svjetska rata, dok je Zidrouov scenarij vrhunski prikazao emotivnost i karakterizirao sve likove uključene u ovu priču. Zapravo, iznenađuje me koliko su Zidrou i Lefabre uspjeli toliko suza i veselja sročiti u samo 60 stranica stripa.

Sve u svemu, preporučam svima ovaj strip koji će većinu stripofila da baci na razmišljanje o vjeri, ljubavi, nadi ili zajedništvu.

Jer sve prolazi, ostaje samo u nama
U srcima, u umu i fotoalbumu

- The Beet Fleet; Nostalgična

Naprijed

N/A

ALBUM KOLORKA 34 Naša majka Rat

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Balfa76

    Ukupna ocjena 87%

    10, 8, 8, 9

    31.03.2017
    11:05:00 sati
    Balfa76
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 62%

    5, 6, 8, 5

    Predvidljivo. Upravo sad na hrt imate film Lars ima djevojku...na taj djir obradjeno dosta materijala...stalno ocekujem nesto vise a ne dolazi...eto.

    31.03.2017
    23:46:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • anto

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 9, 7

    02.04.2017
    07:39:00 sati
    anto
    uredi
  • Ukupna ocjena 78%

    8, 6, 9, 9

    Sama ideja mi je sjajna ali mi se nekako ne čini dovoljno razrađeno. Očekivao sam, da če se nešto razokriti na kraju - ali nije. Crtež i naslovnica (originalna a i fibrina) su mi vrlo dobri.

    03.04.2017
    23:23:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Meni vrlo drag strip prepun emocija...

    16.04.2017
    00:00:00 sati
    Oki
    uredi
  • Unngenant

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 9, 3

    Strip po mojoj meri čime me je Zidrou kupio do kraja sveta...Scenaristički perfektan, nadrealan i uvlači u čitanje. Naslovnica skoro pa odvratna barem meni nažalost ni alternativna francuska nije bolja jer je missleading i sterlina.

    28.04.2017
    09:52:00 sati
    Unngenant
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Veoma lijepo smisljen i nacrtan strip, pun emocija, ljubavi i nade.  Da nije zbog ove recenzije, za ovo sigurno nikad ne bi ni saznao tako da, pohvale clanu paro.  Sto se tice price i likova, ona Camille je stvarno nezaboravna osoba, koja je svoju kcer i ozivila na kraju samo zahvaljujuci nadi i upornosti.  Lafebre i Zidrou su stvorili malo remek djelo koje bi svako trebao da procita, a pogotovo zato jer je ovaj dragulj samo 60 stranica dug, i procita se u par minuta, bez problema.  Zadnja vinjeta/kadar me podsjeca na Stephen Kingov "The Shining"; lijepo je ovdje upotrebljen taj isti stos. 

    30.04.2017
    15:44:00 sati
    acestroke
    uredi
  • gombi

    Ukupna ocjena 87%

    8, 9, 9, 9

    06.05.2017
    22:20:00 sati
    gombi
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 9, 7

    Lijepa priča o gubitku i suočenju s nečim što je riječima neopisivo, a kad stvarnost postane neizdrživa, ponekad svatko stvori svoju iluziju, ma koliko krhka bila, i pokuša ju prihvatiti kao jedinu moguću stvarnost... jer alternativa je previše zastrašujuća i neizdrživa. Ipak, ne bih baš ovu priču svrstao u nešto najbolje što sam pročitao; sasvim je dovoljno dugačka, ikakvo oduljenje bi ovo pretvorilo u pretjeranu patetiku, nego cijelo vrijeme mi fali nešto da bi ostavilo trajniji dojam, niti onaj dio s fotografijama mi nije baš previše sjeo, mislim da priča time gubi na vjerodostojnosti... Mada vjerojatno takve priče ostavljaju bolji dojam nekome tko ima dijete pa se može i bolje poistovjetiti...

    29.05.2017
    07:54:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zenit 666
    Kod: ZG LUSP 36
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 20.9.2017. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 25
    Broj pogleda: 1070
  • Znak Trnovca
    Kod: LIL DRKW 1
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 20.9.2017. 20:55:00
    Autor: acestroke
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 259
  • Privatni istražitelj
    Kod: NR ALM 1a
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 19.9.2017. 1:42:00
    Autor: doom
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 302
  • Među mrtvima
    Kod: MKSP BG 1
    Ocjena: 84%
    Vrijeme: 16.9.2017. 0:57:00
    Autor: doom
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 326
  • Legenda o Generalu
    Kod: KP LIB 32
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 15.9.2017. 23:54:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 496

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Vampiri
    Kod: ZG SR 616-618
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 19.7.2017. 22:28:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 2028
  • Džungle Marsa
    Kod: NN LIB 56
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 26.7.2017. 1:05:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1940
  • Sudnji dan
    Kod: ZG LU 258-261
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 19.7.2017. 1:20:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1484
  • Mau-Mau
    Kod: MN LIB 80
    Ocjena: 93%
    Vrijeme: 15.8.2017. 1:15:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1342
  • Predivno stvorenje
    Kod: DD LU 157
    Ocjena: 47%
    Vrijeme: 3.8.2017. 1:47:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1246

Aukcije

Forum