Utrka na rijeci

Zagor

ZG ALM 3 | 96 str.

Na rijeci Susquehanna, dolazi do sukoba između konkurirajućih trgovaca krznom, tako da dolazi do utrke do mjesta Harrisburg, gdje će onaj koji prvi stigne dobro moći da proda robu. Jednom od brodova pidružuju se i naši junaci, Zagor i Chico.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 76%

Priča 7

Scenarij 7

Crtež 9

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 70%

P*6

S*6

C*8

N*6

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Utrka na rijeci
    ZG ALM 3

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La corsa sul fiume
    ZG AL 1999

ZANIMLJIVOSTI

  • Rijeka Susquehanna je duga 715 km, i jedna od najdužih u USA. Dobila je ime po indijanskom plemenu Susquehannock.
  • U ovoj epizodi imamo jedan od tradicionalnih sastanaka trapera, naravno, sa uobičajenim dvobojem pesnica između Rochasa i Zagora. U epizodi se pojavljuju i drugi poznati traperi poput Doc Lestera i starog Doneya, koji je još uvijek u potrazi za bijelom lisicom.
  • Charlton Heston, američki glumac, je glavni junak dodatnog teksta u ovoj epizodi.
  • Ova epizoda je izašla u Italiji kao drugi almanah po redu, kod Ludensa treći.

Jedan od najinteresantnijih događaja u Darkwoodu je svakako godišnji sastanak trapera. Piće, jelo, muzika, žene...ok, nema žena, ali traperi pronađu najbolji način da se zabave od mogućnosti koje su im ponuđene. Na takvim sastancima razna natjecanja nisu rijetkost, bacanje balvana, pretezanje i mnoge druge igre. Kao jedan od najvažnijih događaja je borba pesnicama između Rochasa i Zagora. Svaki od njih dvojice ima pravo na jedan udarac, nakon toga se mjeri ko je uspeo dalje da odbaci protivnika. Još od vremena Zlatne Serije, te mjere mi nisu bile baš najjasnije, na primjer, nekada su ti udarci bili dugi pet metara, nekada duži od devet. Uglavnom, svaki put je razlika između dva udarca tek minimalna i većinom je Zagor taj koji na kraju odnese pobjedu.

Isplati se kladiti na Zagora

Ova epizoda nam nudi jedan od tih legendarnih okršaja, mada nešto drugačiji nego što smo to navikli. Zagor je udario Rochasa, ali stari Škot je bio tako uzdrman da ovoga puta nije imao snage da uzvrati udarac. Iskreno, to nije baš naročito realistično. Da se ljudi sa takvom snagom stvarno udaraju tom silinom pesnicama, bilo bi dosta slomljenih vilica i šaka. Ok, u stripovima smo navikli na takve stvari, sudaranje kostiju bez ozbiljnih posljedica. To nije samo slučaj u SBE, već u stripovima cijelog svijeta.

Ova epizoda me pomalo podsjetila na “Američku odiseju”, prije svega zbog utrke čamaca na rijeci, tako da najveći dio priče se odvija u tom elementu. Za razliku od pomenute epizode, ovdje nema nekih posebnih istraživanja, susreta sa nepoznatim svijetom, ali paralela je ta da provode vrijeme većinom na brodu boreći se sa vodenom silom. Ne znam tačno koliko je Burattini bio inspirisan drugim sličnim epizodama, ali činjenica jeste da smo sličnih priča imali u prošlosti. Jedna od stvari koja mi je ovdje smetala, kao i u mnogim drugim epizodama, je ta da je nekako sve previše crno i bijelo, pri tome ne mislim na crtež. Imamo pozitivce i na drugoj strani negativce, oni “sivi”, koji su otprilike u realnom svijetu i najmnogobrojniji, kao da ne postoje u svijetu stripa. Za čitaoca je mnogo lakše ako je sve crno i bijelo, zna već od samog početka na čiju stranu će da stane, osim toga, ukoliko junak odnese pobjedu nad totalnim zlom, to je mnogo efikasnije i donosi veći publicitet nego kada protivnik nije totalni zlikovac. U toku vremena imali smo i ljude koji su bili “sivi”, primjer je Nat Murdo, međutim, čak je i on bio više tip koji je prelazio sa jedne strane na drugu, nije bio stabilna ličnost koja je cijelo vrijeme bila nešto između, već je sa zlih djela sa vremenom prešao na dobročinitelja i borca za pravdu. Supermike je takođe jedna od kontroverznih ličnosti o kojoj bi se moglo raspravljati kojoj strani on u stvari pripada.

Burattini je ovdje promijenio okolinu središta avanture, ipak, nije nam uspeo podariti nešto novo, nešto što do sada nije bilo viđeno. Zavjere, pohlepa i klasični negativci su sastojni dio skoro svake epizode. S obzirom da su almanah izdanja ograničena po broju stranica, nisam siguran koliko se ova edicija može pohvaliti kvalitetom. Ipak, i pored toga, bilo je i dosta dobrih i dobro razrađenih epizoda, kao što su na primjer “Čovjek koji je došao s kišom” i “Blago Digging Billa”, kao i onih manje dobrih ili očajnih kao što je “Krvavo pismo”. Ova priča je nešto između, u rangu sa epizodom “Sveta puma”, mada je crtež na dosta boljem nivou.

Chico oduševljen Zagorovom idejom

Della Monica je sa svakom epizodom koju je nacrtao postajao sve bolji i bolji. Na početku je imao statičan crtež, pomalo krut, takođe kadriranje nije baš bilo na najvećem nivou, međutim, sa vremenom je usavršavao crtež i danas je sa pravom jedan od najboljih crtača u ekipi našeg junaka. Ambijent ove epizode mu odgovara, brodovi, rijeka i okolina su odlično nacrtani. Ferri je nacrtao jednu solidnu naslovnicu, ništa za dugo pamćenje, ali barem na najbolji način opisuje ovu epizodu.

Naprijed

ZG LUA 1 Stazama sjevera

ZG ALM 10 Demonski otok

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Opti

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 10, 3

    Ova je zapravo dosta dobra. Sve vanredne edicije Zagora najčešće obiluju sranjem raznih kategorija, ali ova mi je stvarno zabavna. Lako se čita, ima zanimljive protagoniste, pojavljuju se traperi itd. Ovaj negativac je praktički isti kao bilo koji drugi Buretov; beskrupulozni gad koji samo hoće klati i klati, isijava zlom, itd. Takva vrsta lika brzo dosadi.

    Della Monica odličan kao i uvijek, obožavam te njegove čiste linije. Naslovnica živa dosada.

    20.12.2010
    21:33:00 sati
    Opti
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Broj za pamćenje.

    21.12.2010
    13:54:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 42%

    3, 2, 7, 6

    Jos jedna osrednja epizoda, sa nista novo, nista narocito, nista uzbudljivo.  Jeli moguce da se jos uvijek scenaristi zajebavaju sa trgovcima krznom?  I to na tako glup i naivan nacin, da se osjeca kao da su ovo napisali za sesto-godisnjake?  Nista ovdje nije interesantno - ne likovi, a pogotovo ne oni Zagorovi protivnici, koji hoce da ukradu krzno, i koji govore i ponasaju se kao naj tupaviji razbojnici bilo kojeg B-filma is historije.  Majko mila, ocajno je ovo, jedva sam procito, iako je samo 96 stranica, ostavlja utisak kao neka dosadna knjiga sa 1000 stranica.  Crtez je ok, ali scenario i prica su vrlo losi.  Kraj price je previse glup, i previse brz, kao da su scenarista i crtac morali sve da zavrse u par vinjeta - prebrzo crtali i pisali, pa stavili u dvije stranice ono sto je trebalo da stane u sest ili sedam.  Ocajno, vrlo lose.   :(

    22.12.2010
    18:47:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 58%

    4, 4, 9, 7

    Slažem se sa acestrokeom, još jedna vrlo osrednja priča. Umirao sam od dosade dok sam čitao, a od tih almanaha tako i tako nema nikakve fajde. U Bonelliju stalno rade istu grešku- daju loše priče izvrsnim crtačima. Bio bi mi veći užitak da je crtao D' Arcangelo, mogao bih staviti četiri jedinice. Slabo, sve u svemu.

    24.12.2010
    14:23:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 69%

    6, 6, 8, 9

    Morala sam kopati po stripovima da vidim koja je ovo epizoda i što se tu događa, a kada to moram raditi da bi se uopće sjetila epizode to nije dobro. Općenito je almanah izdanje tuga i jad. Mislim, ima se tu nekakva radnjica, puškaranja, batinanja, dreke i vike ali je sve to nekako bez kemije.  Della Monica mi je ok ali bi trebao likovima dati malo osobnosti dok ih crta. Nekako su svi ljepuškasti i sliče jedni na druge.

    09.01.2011
    22:19:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Panon

    Ukupna ocjena 48%

    4, 3, 7, 6

    Ovo je bio zadnji ZG Almanah koji sam kupio i čitao. Jednostavno tu nema ničeg vrijednog pamćenja.

    10.01.2011
    22:56:00 sati
    Panon
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 65%

    4, 6, 10, 5

    Poprilicno dosadna prica odusevio me della monica na trenutke perfektan crtez definitvno nasljednik velikog Ferrija.Prica kao sto rekoh dosadna i izlizana ono trgovci kozama nemoze biti gore...kraj po obicaju zbrzan na dvije stranice.

    13.01.2011
    12:35:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    21.02.2011
    22:05:00 sati
    split85
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 90%

    8, 10, 10, 6

    Mislim da mi je ovo najbolji i najdraži almanah. Ekipa sa rosebuda ima potencijala i zanimljivi su. Traperi+dobri likovi+rijeka=jako, jako dobra epizoda.

    Ferrijeva naslovnica bezveze.

    18.03.2011
    17:11:00 sati
    Archy
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 57%

    4, 4, 8, 9

    Većina almanaha je dosadna. Della Monica mi je dobar crtač ali nisam jedan od onih koji misle da je on najbolji poslije Ferrija u Zagoru, meni je puno bolji Verni (jebote možeš ga pobrkati sa Ferrijem) a Torricelli je nacrtao "PRINC VILENJAKA" a meni je to dokaz da je bolji a i Sedioli je sve bolji tako da moje skromno mišljenje je da on neće zamjeniti Ferrija . Neću mu nikad oprostiti što me je razočarao sa pričom "VAMPIR", dobro ju je započeo sa prvim brojem ali drugi nastavak pa tek treći, kao da je zabrijao da crta mješavinu A.Forda i Zagora.

    25.05.2011
    02:04:00 sati
    supermike
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Za kišno posljepodne odlična epizoda.

    09.06.2011
    11:46:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Jednostavna i pitka pričica. Komotno su je mogli objaviti u redovnoj seriji. Crtež ok.

    08.09.2011
    10:59:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Extra! Krvavo!

    24.10.2011
    23:15:00 sati
    Villain
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 80%

    7, 9, 8, 8

    Nije loše. Iznenađujući kraj.

    05.02.2012
    22:34:00 sati
    writer
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 8, 6

    Akcije nije falilo. Crtez je ok. Vrlo jednostavan-Brod,rijeka i suma. Naslovnici dajem 6i'cu da nepokvari ukupnu ocjenu.

    30.07.2012
    18:24:00 sati
    Tutta
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 70%

    6, 7, 8, 7

    Priča nije bogznašto, tipično za almanah. Malo zbrzan kraj.

    Monica super kao i uvijek!

    04.08.2012
    23:48:00 sati
    macca1985
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    6, 7, 10, 7

    Prosječni almanah u kojem dojam popravlja pojavljivanje dobro poznatih likova pa čak ni ovi noviji nisu loši. Čak se ni Della Monica nije puno trudio ali uvik je lipo viditi njegov crtež.

    03.07.2013
    12:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 41%

    3, 2, 7, 5

    20.08.2013
    13:09:00 sati
    tekumze
    uredi
  • danielp

    Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 10, 3

    Meni se Zagorovi almanasi dopadaju! Čitam ih kad mi se čita Zagor, ali kraća pričica na 96 str a ne neki maraton od 300+

    Ovaj je odličan. Traperi Dok, Rohas i ostali su mi omiljeni Zagorovi prijatelji. A i ekipa sa Rosebunda je dobra. Dobre su mi "posade" brodova u Zagoru: Fišleg i Golden baby, Honest Joe i Dragoon, Kapetan Vega...A sad imamo i Tylera i njegove (mada su neki zaginuli)

     

    Crtež Della Monica odličan kao i proča i scenario. Nesvakidašni kraj. Na kraju nije Zagor rešio stvar, nego indijanci

    Jedina zamerka: užasna naslovnica

    17.04.2014
    17:44:00 sati
    danielp
    uredi
  • Dudley Smith

    Ukupna ocjena 52%

    3, 5, 8, 4

    Tekst o Hestonu je baš dobar, zanimljiv pregled života velikog glumca. Što se ticče stripa, pohvale za crtež i za neuobičajen kraj, ostalo bezveze.
    03.08.2014
    00:02:00 sati
    Dudley Smith
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 61%

    6, 6, 6, 7

    Slažem se sa kolegicom groficom kada moraš kopati po stripovima da bi utvrdio dali je ovo epizoda koju želiš komentirati onda znaš da je loša.

    25.09.2014
    11:39:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 71%

    7, 7, 8, 5

    Klasična priča o sukobu dvije suprotstavljene strane, jedne dobre i druge loše, u kojoj se neke stvari mogu naslutiti ali ipak ne sve. Nisam očekivao da će na kraju Zagor i ekipa dobiti pobjedu na pladnju bez završnog sukoba sa indijancima, protivnik je i nehotično napravio veliku uslugu. Također, kod one potjere za dvojicom bandita mislio sam da će Zagor sigurno stići na vrijeme i da će njegova sjekira u zadnji trenutak spriječiti ubojstvo Jeda ali to se ipak nije dogodilo, baš me iznenadilo što se u toj situaciji nije posegnulo za toliko puta viđenim rješenjem. Kod utrke na rijeci ipak se prilično lako moglo pretpostaviti da će se pojaviti nekakav prečac koji ostavlja mogućnost da se smanji zaostatak i dostigne protivnika, uvijek to budu brzaci, vodopadi, opasne hridine ili teško prohodni putevi na koje nitko drugi osim Zagora ne bi ni pomislio. Zbog te utrke da se što prije stigne na odredište u svrhu ostvarivanja određene dobiti ova priča me malo podsjeća na legendarnu Dobar i loš, samo s tom razlikom što ovdje ne postoji treća strana koja radi za svoju korist iza leđa prve dvije... ali naravno, Nolittina je priča po kvaliteti debelo ispred.

    Naslovnica mi se ne sviđa jer je dosta jednostavna i jedna od onih koje se brzo zaboravljaju

    18.03.2015
    17:46:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 9, 6

    OK epizoda.tu vrijedi ona stara:ko pod drugim jamu kopa...

    12.07.2016
    16:13:00 sati
    igor 12
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 9, 9, 10

    21.02.2017
    18:01:00 sati
    suply1
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Čovjek iz Atlante
    Kod: TX SA 5
    Ocjena: 90%
    Vrijeme: 17.5.2018. 20:13:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 654
  • Sablasni rudnik
    Kod: TX LU 110-111
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 16.5.2018. 21:50:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 666
  • Šutnja vuka
    Kod: DD MAXI 31b
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 8.5.2018. 23:27:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 868
  • Fatalna ljubav
    Kod: AA LIB 13a
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 2.5.2018. 23:23:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1176
  • Dugo putovanje
    Kod: TX LU 105-106
    Ocjena: 51%
    Vrijeme: 23.4.2018. 0:05:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1763

Aukcije

  • PS PLAY 131
    Vrijeme: 28.05.2018 22:14:40
    Prodavač: luno02
    Cijena: 5 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1
  • PS PLAY 131
    Vrijeme: 28.05.2018 22:14:40
    Prodavač: luno02
    Cijena: 5 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1
  • PS PLAY 132
    Vrijeme: 28.05.2018 22:14:40
    Prodavač: luno02
    Cijena: 5 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1
  • PS PLAY 133
    Vrijeme: 28.05.2018 22:14:40
    Prodavač: luno02
    Cijena: 5 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1
  • PS PLAY 134
    Vrijeme: 28.05.2018 22:14:40
    Prodavač: luno02
    Cijena: 5 kn
    Broj ponuda: 0
    Broj pogleda: 1

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pod južnim nebom
    Kod: ZG LU 261-263
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 4.3.2018. 23:45:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 2831
  • Arktička baza
    Kod: NN LIB 62a,b
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 8.3.2018. 13:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2621
  • Gospodar otoka
    Kod: ZG LU 270/271
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 6.4.2018. 23:02:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 2519
  • Sjene u noći
    Kod: TX SA 13
    Ocjena: 68%
    Vrijeme: 24.3.2018. 22:42:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2445
  • Jezero Athabasca
    Kod: TX VEC 30-33
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 24.2.2018. 21:58:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2159

Aukcije

Forum