Krilati osvetnik

Zagor

ZG LEX 174/176 | 234 str.

Zagor je dobio obavijest da ga je jedan Munsee Indijanac treba. Odmah je krenuo u planine Catskill ne bi li doznao o čemu je riječ. Na putu do tamo susreće inženjera Robsona kojeg ucjenjuje zagonetni Ultor i sabotira mu prugu

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 89%

Priča 8

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 77%

P*7

S*6

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nevidljivi čovjek
    ZG LEX 174
  • Nestalo pleme
    ZG LEX 175
  • Krilati osvetnik
    ZG LEX 176

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • L'uomo invisibile
    ZG SR 167
  • La tribů scomparsa
    ZG SR 168
  • Il vendicatore alato
    ZG SR 169
  • L'uomo invisibile
    ZG TT 167
  • La tribů scomparsa
    ZG TT 168
  • Il vendicatore alato
    ZG TT 169

ZANIMLJIVOSTI

  • Munsee nisu indijanski narod u pravom smislu riječi. To je jezik kojim su govorili pripadnici nekih Delaware (Lenape) plemena i pripada, uz Unami jezik, skupini algonkinskog jezika.
  • Catskill Mountains s kojeg dolaze Munsee iz ovog broja, smještene su u državi New York.
  • Priča se nadovezuje na epizodu Kralj Orlova, a vratit će se u Hellingen je živ!.
  • Ponovni susret s Robsonom, Benom Stevensom, Miwokom i Munseejima, te Drunky Duckom.
  • Prometej je po grčkoj mitologiji dao čovjeku vatru te ga tako uzdigao od ostalih životinja. To je izazvalo Zeusov bijes pa ga je okovao za planinu Kavkaz na kojoj mu je orao kljucao jetra. Prometej iz Zagora također želi izdignuti čovjeka iz onoga što je on trenutno.
  • Ultor je pojam koji se povezuje sa štovanjem kulta boga rata Marsa Ultora. Mars Ultor je bog – osvetnik. Taj kult je osnovao Cezar Augustus (rimski car Oktavijan August, po kojemu je mjesec August dobio ime).
  • 1966. godine se u gradiću Point Pleasantu (West Virginia) navodno pojavilo čovjekoliko biće s krilima i crvenim svjetlećim očima. Vidio ga je veliki broj očevidaca. Poznati istraživač paranormalnog John Keel je izbacio knjigu Mothmanova proročanstva, po kojoj je 2002. snimljen istoimeni film s Richardom Gereom u naslovnoj ulozi.
  • Leteći ljudi su tema mnogih stripova koji su utjecali na Nolittu. Flash Gordon i ljudi-jastrebovi s planeta Mongo. Red Carson u epizodi s čovjekom-orlom, kojeg su oteli orlovi dok je bio dječak. A treba i spomenuti strip – Hawkman od DC- Comics koji je počeo izlaziti davne 1940. Mojoj generaciji je ipak u boljem sjećanju film Flash Gordon iz 1980. gdje također imamo ljude – jastrebove i grad u zraku. (Sky City).
  • Originali su izdani u lipnju, srpnju i kolovozu 1979., a Dnevnik ove brojeve nikad nije objavio - najvjerojatnije zbog religioznih motiva!

Priča starta s klasičnim prikazom Zagorove i Chicove svakodnevice ispred kolibe u močvari. Taj mir prekida Drunky Ducka s pismom koje kao i uvijek, nosi nevolje i nagovještava avanturu. Ovaj put šalje ga zapovjednik utvrde Pitt i obavještava kako je prije nekoliko dana u utvrdu došao Indijanac Munsee i tražio Zagora.

Brže bolje su se uputili na teritorij Catskill planine da vide što Munsee imaju za reći. Na putu su naletjeli na željezničku postaju koja, naravno, tu prije nije bila. Gdje je pruga tu je i inženjer Robson. I ne samo Robson, nego još puno ljudi koji su u slavljeničkom raspoloženju očekivali Betsy Lou. Betsy Lou je lokomotiva koja upravo dolazi i koju svi očekuju. To je prvo službeno putovanje po pruzi koju je Robson izgradio u ovim planinama. Slavljenički šampanjac im je zapeo u grlu onog trena kada su shvatili da je vlak doveo mrtve putnike i izbezumljenog strojovođu.

Hawkman iz Flash Comicsa (DC Comics)

Tragova po kojima bi se mogao rekonstruirati napad na prugu nije bilo. Jedini trag su ucjene koje Robson dobiva od neke zagonetne osobe koja se predstavlja kao Ultor. Mora dati dvadeset tisuća dolara ili će sabotirati prugu. Klasika! Ali nije klasika činjenica da je Zagor odbio dati pomoć inženjeru smatrajući da je njegova pomoć trenutno potrebnija Munseejima. Naravno, svi dobro znamo da su Robsonovi problemi i problemi indijanaca povezani i da će Zagor njemu pomoći samo što to još ne zna.

Dio puta koji je vodio do indijanskog sela, naši su junaci prešli Robsonovim vlakom. Uslijedila je još jedan napad u zagonetnim okolnostima. Međutim, Zagor je utuvio prije svega pomoći Miwokovim Munseejima pa je inženjeru poželio sreću te krenuo prema selu. Tamo ga je čekalo iznenađenje, u selu nije bilo nikog osim ludog starog indijanca Saareka. On je ispričao kako je selo posjetio Duh Neba, koji je tražio deset mladih indijanaca i ubio Miwoka. S težinom u srcu i u nadi da su to samo tlapnje ludog starca, krenuli su u potragu za plemenom. Potragu je prekinuo napad čudovišnog bića nalik na crnog anđela. Vitak, spretan i s ogromnim krilima te kopljem u ruci. On nije bio sam, pomoć su mu pružili još dva razbojnika Tibbs i Vogel. Zarobili su ih i odvukli u neku od bezbroj pećina na planini Catskill.

Zagora je u pećini dočekalo još jedno iznenađenje - Ben Stevens, poznatiji kao Kralj Orlova. Preživio je prvi susret sa Zagorom. Svi se sjećamo one scene kada se Ben uhvati za velikog orla – Ayalu u nadi da će ga prebaciti preko provalije. Ali krila ptice nisu izdržala tu težinu pa su oboje pali u ponor. Mislili smo da se razbio od stijene, ali je ipak upao u potok. Iz potoka ga je izvukao Prometej. U tom fatalnom padu je ostao bez noge koju je zahvatila gangrena. Pad nije preživio samo on nego i Ayala.

Prometej je znanstvenik koji se nagledao patnje i zla u ratovima. Doselio se na ovo područje da bi u miru radio na eliksiru koji će u ljudima pobuđivati samo one dobre i plemenite crte. Želi stvoriti društvo u kojemu neće biti rata, zla i mržnje. Želio je tom idealnom novom svijetu podariti i ljude s krilima koji bi bili čuvari novog poretka. Baš kao anđeli čuvari. Tako je nastao Ultor, mladi indijanac Munsee kojeg su oteli i na njega presadili krila velikog orla. Dok je Prometej sanjao o boljem sutra, Ben je imao sasvim druge namjere. Kako se obogatiti, osvojiti svijet i osvetiti se Zagoru...

O Nolitti i Ferriju se već toliko toga reklo da ne znam što reći . Period u kojemu je nastala ova priča nazvala bi periodom Nolittinog opraštanja sa Zagorom i dragim prijateljima i neprijateljima. Izuzev one poduže epizode s Destroyerom koju je napisao skupa s Canzijem, nanizao je tekstove pune Zagorovih susreta sa starim znancima. Zagor protiv Vonga gdje smo opet s Fishlegom i njegovim mornarima, ova s Benom Stevensom, Robsonom i Munseejima, zatim Posljednji Viking i stari dobri Guthrum, te povratak Zagorovog velikog neprijatelja Helligena. Ferri je u ovom broj odličan. On tako dobro crta izraze lica u skladu s postojećom situacijom da i mene zaboli kada netko dobije udarac, ili metak. Uplašim se kada se uplaši i Chico. Ne spadam u one Ferriljubce koji rade dramu i nitko drugi ne valja, ali mnogim novim crtačima lica likova imaju isti izraz radilo se o situaciji u kojoj neobavezno čavrljaju ili u kojoj nose ranjenog prijatelja u rukama. Na naslovnici Krilati osvetnik je Ultora ipak mogao nacrtati malo stravičnije.

Naprijed

ZG LEX 172/174 Nevidljivi čovjek

ZG ZS 550/552 Posljednji Viking

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 76%

    7, 7, 8, 10

    Prava fantastična priča, koliko god teško vjerovali da postoji čovjek gospodar orlova, znanstvenik koji ljude pretvara u orlove još je fantastičnije. Epizoda je vjerojatno zbog religioznih motiva izbačena iz Zlatne serije, no eto, Ludens je ispravio tu grešku. Interesantni negativci, jedan opsjednut Prometejevim sindromom, a drugi manijakalno opsjednut osvetom i zaradom. Nolitta je uzeo motiv iz Flasha Gordona, odnosno Leteće ljude, a nije to ni prva eksploatacija te vrste. Sjetimo se Letećeg čovjeka/Marcusa, a i Kralja Orlova...

    28.05.2010
    15:19:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 77%

    6, 8, 9, 8

    Prvi deo odličan, tajanstve sve do pojave Bena Stivensa, objašnjenje njegovog preživljavanja iz prethodne priče pije vodu. Ali onda glupst sa letećim čovekom. Ne znam , nije trebala.

    28.05.2010
    16:38:00 sati
    legaz
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Malo iznad prosjeka, a Zagorov prosjek je visok!

    28.05.2010
    18:25:00 sati
    velka031
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 83%

    8, 8, 9, 8

    28.05.2010
    20:47:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    29.05.2010
    06:46:00 sati
    Ferri
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 60%

    8, 6, 4, 6

    Sve šta se ima reći o ovoj epizodi već je rečeno u postu forumaša Džedsona, kojega ću tu besramno prepisati:

    Na pocetku ove jedine Nolittine price koju nisam citao nalazi se scena koja je toliko tipicna za njega da odmah znate tko je scenarist i bez da ga potpišu. Nebrojeno puta videno, pogotovo u Mister Nou. O cemu se radi?

    Vlak ulazi u postaju, tu su Robson i mnoštvo ljudi, stigli su i Zagor i Chico, raspoloženje je super, šampanjac...no izmedu toga par kadrova lokomotive na kojoj se ne vide ljudi daje naslutiti iskusnom citatelju da bi taj vlak mogao dovesti mrtvace. No dobro, to još uvijek nije toliko jasno. Dotle, vlak stiže u stanicu i zaustavlja se pred razdraganim ljudima. Cestitaju vlakovodi bravo! sjajno! ali nitko ne odgovara. Tu vec nema sumnje, nešto je otišlo u qrac. A ubrzo i vidimo covjeka, isprva nije jasno je li živ no ubrzo izbezumljena pogleda side s vlaka ne odgovarajuci na pozdrave i povike.

    E sad ide ono toliko tipicno. U Nolittinim stripovima masa ili skupina ljudi ce uvijek nepogrešivo pogadati u krivo. Ali nacin na koji to Nolitta radi je tako prepoznatljiv.

    - Ali što ti je Buddy? Nije ti dobro?
    - Uh...valjda je mrtav umoran.
    - Pa...nije teško zamisliti kolika je bila živcana napetost.(što se ovaj dobro izražava)
    - Tocno. Ponio je veliku odgovornost.

    Dvije slicice kasnije...

    - A vi, cijenjeni putnici? Gdje ste, dovraga? (živcanimo malo, je li?)
    - Baker...Stanovich...
    - Putovanje je završilo. Stigli ste na postaju Blue Sky. (a vidi ovog genija; kao da sami to ne bi primijetili da je sve u redu, mislim ono...i dopunjava recenicu kolegi, my thoughts to your thoughts, je li)

    Slicica potom...

    - Dovraga...zašto se ne javljaju? (ok, sad ce skužiti)
    - Hahaha... valjda su zaspali! ( ma kakvi. a sad svi za njim)
    - Samo to bi nam trebalo...da dva privatna policajca spavaju dok ih klijent vozi.
    - Haha! Ako je tako nemojte im dati placu, inženjeru! (eto. ne samo da su mrtvi nego ce ostati i bez place)


    Po 4 govornika po vinjeti. Jedan drugome dopunjavaju recenice i natjecu se tko ce bubnuti vecu glupost. Za njih je moguce sve, samo ne i ono što se uistinu dogodilo. A kad se otkrije što se dogodilo krece nevjerica " Ja... ja ne..." " Ali...ali kako..." i histeriziranje " Prokletnici! Prokleti bili!" Prokleti divljaci, eto što su!" Ali to ce u iducem broju. Ili neka verzija toga. Prelistajte malo Mister Noove i ovu scenu cete naci u ovakvom ili onakvom obliku x puta. A Nolitti uvijek posluži da podigne napetost, i uvijek uspješno.

    Isprike na prepricavanju, ali trebalo je. Ne vidjeh na forumu da je netko primijetio ovaj Nolittin uobicajeni manirizam. Jasno, imaju i drugi scenaristi svoje. Evo za kraj recenice koju Boselli voli koristiti; " Po ovakvom pljusku? / Po ovakvom suncu? / U ovakvoj kondiciji? Svašta!" i ostale inacice. Ali to cemo drugom prilikom.

     

    29.05.2010
    08:31:00 sati
    Opti
    uredi
  • Zlotvor

    Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Solidna priča, al' mogla je bit i bolja s obzirom na potencijal...

    29.05.2010
    09:38:00 sati
    Zlotvor
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 78%

    8, 8, 7, 9

    29.05.2010
    10:34:00 sati
    split85
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Priča inače izvrsna, međutim pati od nekih sitnica koje su tipične za Nollitu. Npr., kraj je zbrčkan, Stivens previše priča, pred kraj, Chico potpuno gubi na važnosti itd.

    30.05.2010
    14:31:00 sati
    Archy
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 79%

    8, 6, 9, 10

    Uvod je ludilo, atmosfera isto, al opet, kad pročitaš sve nije to ono šta si očekiva. Solidno.

    30.05.2010
    23:16:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 70%

    8, 5, 8, 7

    Moglo je ovo i bolje ispasti, s obzirom na dobar uvod i atmosferu uoči početka priče.Crtež dobar,ideja za priču odlična i jedino loše ,što je inače popratilo ovaj period zagorovih epizoda - scenarij.

    31.05.2010
    19:44:00 sati
    drogsy
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Prvi dio odličan - mračan i atmosferičan, ali što se priča bliži kraju postaje sve više razvodnjena sa nekoliko nejasnih scena i na trenutke previše teksta. Završni obračun je takav kakav je (malo previše usporen i s puno dramatiziranja), ne mogu reći da san s njim nešto previše zadovoljan ali je itekako tipičan za Nolittu i zbog toga ga svi volimo. Ferri je u prvom dijelu besprijekoran, u drugom malo popušta te mu crtež nije toliko detaljan, ima dosta isprekidanih linija i loše nacrtanih likova. Naslovnice su korektne, druga mi je bolja.

    02.06.2010
    18:10:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 53%

    4, 3, 9, 5

    Jako loš, dosadan i predvidljiv scenarij. Priča naivna. Crtež je jedina svijetla točka. Naslovnice osrednje.

    05.06.2010
    16:18:00 sati
    Spock
    uredi
  • Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Odlicna epizoda sa odlicnim zlikovcima,pogotovo Kralj orlova

    05.06.2010
    19:01:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Početak je odličan, dok ostatak stripa je na trenutke monoton i izfantaziran na malo nemaštovit način. Očekivao sam malo bolju priču već kad je Ben u njoj po drugi puta. Prvi susret je puno bolji, jebiga Nolitta je malo zakazao ovdje. 

    17.06.2010
    13:35:00 sati
    supermike
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 49%

    5, 2, 7, 7

    priča je obećavala, ali je izvedba potpuno lišena slojevitosti, a moglo se, npr. osvetnik je prikazan kao čudovište, a da je pokazao malo dileme i ljudskosti na kraju, priča bi bila puno bolja; a ono kada zagor upuca šišmiša, 'crkni i ti', to je stvarno glupo bilo

    22.06.2010
    20:07:00 sati
    ken2
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 70%

    5, 5, 10, 10

    Neću lagati očekivao sam bolju priču nego KRALJ ORLOVA (inače jedna od mojih najboljih priča uopšte) no nisam dobio ni 70% onoga čega sam se nadao.

    30.07.2010
    01:04:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 78%

    9, 6, 8, 9

    Prica je dobra, scenario nije bas najbolje izveden. Djeluje poprilicno neuvjerljivo i pogotovo kraj je manje vise kao na silu uradjen. U svesci "Krilati osvetnik" moze se primjetiti da je Ferri imao pomoc od Bignottija, kao i vise puta u to vrijeme. To se pogotovo primjeti na okolini i likovima iz daljine, krupni kadrovi su uradjeni od strane Ferrija. Takodje kritika za crtez je da je posljednjih stotinjak stranica dosta zbrzano, okolina je ponekad prazna, ostavljena bijela ili zamljackana crnom bojom. Ocigledno je da se na brzinu radilo pod pritiskom termina.

    03.10.2010
    17:03:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalno!Uživao sam čitajući ovo remek-djelo.Sve je odlično.

    19.12.2010
    14:02:00 sati
    Patrix
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    Odlicna epizoda, sa izvrsnim naslovnicama, i fenomenalan nastavak i povrataka cara orlova, Bena Stevensa.  Crtez je fenomenalan, prvi dio price izuzetno fanstastican, dok je i drugi dio dobar, ali nije vrhunski kao prvi.  Ipak, ovo je jedna od boljih Zagorovih prica iz extra serija poslednjih par godina.  Naslovnice mi se takodje puno svidjaju.  Ali cudi me sto recenzatkinja nije spomenula kako je ovaj lik Prometej sigurno bio inspiriran Isusu Kristu; Nolitta ovo nigdje ne kaze, ali vidi se da mu je to bila inspiracija.  Covjek koji hoce samo dobre stvari da stvori nasem svijetu, covjek koji je dobar spolja i iznutra, i koji totalno izgleda kao Isus...?  Jeste, ja bi reko da je ovo cista inspiracija krischanskog boga.  To je sigurno i razlog zasto u bivsoj Jugoslaviji, u Dnevnikovom izdanju Zlatne Serije, ova epizoda je totalno preskocena.  Izgleda da se nasa vlada u to doba previse bojala pokazati nesto ovako religijsko svom narodu.  Ali drago mi je da je Ludens ovo napokon objavio, zato sto skrivati ovakvu odlicnu epizodu od Zagorovih fanatika je stvarno grijeh grijehova.

    22.03.2011
    15:07:00 sati
    acestroke
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 58%

    7, 4, 6, 7

    Scenarij je jedna velika rupa. Nolitta je u to vrijeme već bio pri kraju što se tiče Zagorovih scenarija, tako da je ovu avanturu napisao u velikoj žurbi, jer kako inače objasniti ogromne propuste u priči.

    Robson je ostao potpuno neiskorišten, nakon što je Zagora (lažno) pozvao poglavica Indijanaca, Duh sa sjekirom sreće Robsona i njegov vlak na vrhu jedne planine. Nakon kratke vožnje vlakićem, Robson se više uopće ne pojavljuje sve do zadnjih par stranica. Niti vlak i pruga u planini imaju ikakve veze s ostatkom priče.

    Također imamo i najmanje pedesetak stranica gdje Stevens Zagoru prepričava događaje od Adama i Eve naovamo...

    Što tek reći za kilava i nategnuta objašnjenja u vezi letećeg čovjeka, oni su od par orlovskih krila napravili jedno veliko krilo i nekak´ su ga prilijepili íli možda zaklamali onome jadniku na leđa. Onda je on u međuvremenu savršeno naučio letjeti, i usput mu je zbog nekog seruma(?) izgorio mozak u onom dijelu kada se treba služiti riječima, ali nije zaboravio razumijevati iste te riječi i različite zapovijedi kada mu ih netko drugi govori, a s druge strane jedino za što zna je - KRAA kraaa...!! ???

    Priča je toliko nategnuta i nerazrađena da mi se više i ne da pisati, a vjerujte, bilo bi tu još mnogo toga za reći.

    Eh, da ne zaboravim, odlično je King Warrior primijetio da je u skoro cijeloj zadnjoj epizodi Ferri crtao samo prvi plan, tj. lica, a pozadinu je docrtavao netko drugi, vjerovatno Bignotti.

    22.03.2011
    21:36:00 sati
    solar
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 90%

    8, 9, 10, 9

    zanimljiva priča sa povratkom Bena Stevensa

     

    25.03.2011
    14:52:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • jimy1968

    Ukupna ocjena 76%

    7, 6, 9, 10

    teska srca ali moram da dam Ferriju 9 ovde,prica ne odusevljava

    16.04.2011
    03:56:00 sati
    jimy1968
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Za doba kada je u Zagoru bila samo šačica nadnarvanih bića odlična epizoda.

    03.06.2011
    16:45:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršeno. Kultna epizoda!

    26.06.2011
    20:37:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

     

    23.04.2012
    15:13:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fantasticna epizoda! Nollita je obozavao Grcku mitologiju posto je svuda ubacuje.

    Borba na kraju odlicna.

    17.05.2012
    20:08:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 52%

    4, 2, 9, 7

    Loše, dosadno i predvidljivo.

    21.05.2012
    10:02:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 71%

    6, 6, 9, 8

    Ben Stevens je trebao biti mrtav.... ali kad je već preživio, kako i zašto je ovaj lik- letjelica s kopljem nastao? sranje.

    03.03.2013
    17:31:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 93%

    10, 8, 10, 9

    17.03.2013
    09:45:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 61%

    6, 5, 7, 7

    Plitka prica,jos plici scenario. Nesto poput c-movie. Crtez nije bas pridonio scenariju. Previse rupa. 

    14.04.2013
    18:37:00 sati
    Tutta
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 60%

    5, 4, 9, 6

    ne sviđa mi se ova epizoda,nikako.nije u rangu mojih najlošije ocijenjenih,ali mi ova priča jednostavno ne pije vodu.

    prva naslovnica užas,katastrofa.čemu to?

    31.01.2015
    18:11:00 sati
    igor 12
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 62%

    6, 5, 7, 8

    Prica prilicno zanimljivo pocinje i negdje do polovine ima stvarno odlicnu i zlokobnu atmosferu, najvise zahvaljujici Ferrijevom crtezu. Ali sa pojavom Ben Stevensa sve ode niz brdo. Kada on krene pepricavati sve se pretvori u cistu glupost i nevjerovatnu slucajnost.

    Citav njegov povratak ovisi o tome da ga je spasio covjek koji moze dati dar leta ljudima prosto sa presadivanjem orlovih krila na njihova leda. Koja sreca da se on naso bas u tim brdima. Ovo nije da je samo glup scenarij nego i uzasno lijeno rijesenje sa Nolittine strane. Nolitta ovdje potrosi vise od pola sveske gdje Ben Stevens detaljno objasnjava Zagoru sve sto bi jedan bolji scenario trebao uklopiti u samu pricu. Radnja potpuno stane da bi Nolitta dao objasnjenje kompletne uvodne misterije i jednostavno sve samo namjestio za posljednju borbu.

    Znaci, kako sada stoji Krilati osvetnik jednostavno nema sredine. Samo misteriozan pocetak, ubitacno prepricavanje i nakon toga forsiran kraj. Pad kvaliteta nakon finog pocetka vidi se nazalost i na crtezu koji je u zadnjoj sveski Ferri ocigledno zbrzo. Jos i prima pomoc od (najvjerovatnije katastrofalnog Bignottija) koji je docrtavo pozadinu. Krilati osvetnik je poletio prema suncu ali nakon stabilnog pocetnog leta srusio se i slomio na stijene.

    16.07.2015
    01:15:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    04.10.2015
    18:50:00 sati
    Jim Gitara
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 78%

    9, 4, 10, 9

    Puno sam više očekivao, previše naive. Realizacija mi se na kraju ne sviđa. A najveći gaf je kad netko preživi nekoliko metaka iz blizine, i ima snage negativcu govoriti što je ispravno. Ali velika pohvala crtežu, kao i pojavljivanju starog negativca. Očito je Boselli tu malo ukrao ideju i za dio u svom ''Helingenu''.

    02.05.2016
    13:03:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • DODSFERD

    Ukupna ocjena 83%

    9, 7, 9, 8

    Možda se moglo više izvući iz jedne ovakve ideje, iako ni ovo što je ponuđeno nikako nije loše. Ako ništa drugo, barem ne fali atmosferičnosti u prvom dijelu, pogotovo u onom selu Munseeja, a ostatak je ionako bio predviđen za upoznavanje sa događajima koje nismo imali prilike vidjeti u samom toku radnje. Ben Stevens je svoje prepričavanje razvukao do maksimuma, vjerojatno je to Nolitta mogao skratiti a da se ne izgubi puno, ali mislim da je bolje i ovako nego da je taj prostor iskoristio za nekakvu akciju kojoj bi svrha bila samo da popuni potreban broj stranica. Zagor je ionako bio zarobljenik u Stevensonovim rukama i nekih drugih mogućnosti za njegovu ulogu u scenariju nije bilo baš puno. Da dugo prepričavanje događaja koji nisu poznati čitatelju ne mora biti nužno zlo već smo vidjeli u priči Tigar koja spada u jedan određeni krug najboljih na serijalu. Ovo svakako nije na toj razini, ali se opet ne može ni reći da je veliki nedostatak što je scenarist posegnuo za sličnom taktikom. Inženjer Robson je dobio upravo onoliko prostora koliko je potrebno s obzirom na razvoj situacije. Zagor ga sigurno nije mogao vući sa sobom u selo Munseeja kada čovjek ima i svoga posla preko glave, a opet nije mogao ni ostati uz njega i pokušati mu pomoći da riješi misterij tajanstvenog ubojice. Ipak, tko imalo poznaje Nolittu mogao je pretpostaviti da su ta dva problema međusobno povezana i da će Zagor pomažući indijancima u isto vrijeme pomoći i samome Robsonu. Iako je prije otkrivanja misterije scenarist pokušao odvući čitatelja na krivi trag prisjećanjem na nevidljivog čovjeka, to ipak nije bilo dovoljno da bi i uspio u tome. Nevidljivi čovjek se kronološki pojavio neposredno prije ove priče i Nolitta sigurno ne bi tako brzo vraćao lika koji čak ni nije njegovo djelo. Dobro je osmišljena scena sa starim indijancem Saarekom koji pada u provaliju zbog običnog šišmiša. Time se još malo dobilo na napetosti i to je bolji potez nego da je odmah ubačen Ultor koji bi ponudio odgovor na neka pitanja. U tom trenutko se jedino moglo pretpostaviti da prava opasnost dolazi iz zraka a ne sa zemlje. Što se tiče Ultora/Nezde i presađivanja orlovih krila na njegovo tijelo mora se priznati da se radi o teškom fantaziranju, ali kada se uzme u obzir da u svim fazama serijala ima sličnih nemogućih stvari onda ne treba toliko ni zamjeriti zbog toga. Jedino se može prigovoriti za činjenicu da leteći čovjek nije mogao govoriti dok je u isto vrijeme mogao razumjeti što mu drugi govore. Prometej je lik kojeg ne bih svrstao ni u pozitivce ni u negativce jer balansira između dobra i zla. Njegova ideja o stvaranju anđela čuvara koji će štititi potlačene bi bila vrijedna pohvale da ne zahtjeva ljudsko tijelo koje će protiv svoje volje biti unakaženo. Svi nedostaci takve ideje su viđeni u sceni kada majka indijanskog mladića hoće svoga sina natrag onakvog kakav je bio ranije. Na kraju je Prometej pokušao popraviti stvar koliko je mogao, iako je spasio Zagoru život svejedno ga je sustigla kazna koju jednostavno nije mogao izbjeći. 

    Crtež u prvom dijelu odličan, a kako je priča odmicala primjećuje se da su neke table rađene u žurbi pa je nestalo ranije preciznosti. Još je nepotrebno ubačen i Bignotti, a to se najviše može vidjeti u načinu kako dotični crta orla na Zagorovoj majici.

    30.04.2017
    20:37:00 sati
    DODSFERD
    uredi
  • Darkwood Monty

    Ukupna ocjena 79%

    7, 7, 9, 10

    Priča naivna, a scenarij nije baš ispao na Nolitta nivou.

    Crtež i naslovnice zadovoljavaju svakog Ferrijevca.

    22.05.2017
    15:03:00 sati
    Darkwood Monty
    uredi
  • Don Chico Felipe Cayetano

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Dobra prica.Nolitta i Ferri u form.Dobar geg kada se Chico giba.Malo na prvoj naslovnoj Zagor ima predebelo tijelo,na drugoj je u nemogucoj situaciji,a na trecoj mu je cudna faca.

    21.07.2017
    19:15:00 sati
    Don Chico Felipe Cayetano
    uredi
  • Ukupna ocjena 49%

    3, 4, 8, 4

    Prva stvarno loša priča u Zagorovom serijalu ...

    29.10.2017
    00:02:00 sati
    14act3
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    30.10.2017
    14:04:00 sati
    suply1
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Zenit 666
    Kod: ZG LUSP 36
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 20.9.2017. 23:55:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 33
    Broj pogleda: 2417
  • Sertao
    Kod: ZG LU 254-255
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 28.9.2017. 1:15:00
    Autor: Elderane84
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 1511
  • Labirint
    Kod: NN MX1c
    Ocjena: 53%
    Vrijeme: 25.9.2017. 0:03:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1332
  • Crno stroj
    Kod: NN LIB 61b
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 29.10.2017. 19:19:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1262
  • Izgubljeni svijet
    Kod: TX ZS 586/587
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 13.10.2017. 22:03:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1117

Aukcije

Forum