Demonska knjiga

Zagor

ZG LU 119/120 | 192 str.

Zagor i Chico odlučuju pomoći svom starom prijatelju i predati jednu knjigu na restauraciju u dvorac Burgessovih. Naši junaci odlučuju prenoćiti u dvorcu. Iznenada se nepredviđeni događaji i doista neobična ubojstva počinju polako nizati u jezovitom i ledenom okružju. A kada se misterij i broj žrtava sve više povećava, a zrak postaje zagušljiviji, i sam Zagor će posumnjati da je na sva ubojstva pečat stavio Vrag osobno!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 89%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*8

S*7

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Demonska knjiga
  ZG LU 119
 • Ključevi pakla
  ZG LU 120

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Il Libro del Demonio
  ZG SR 436
 • Le chiavi dell'Inferno
  ZG SR 437

ZANIMLJIVOSTI

 • Knjiga koja se spominje u stripu, "De clavibus inferi", (u prijevodu "Ključevi pakla") ne postoji, no vjerojatno odgovara sadržaju nekog klasičnog grimoara. Spomenimo još poznatih knjiga: u "Deveta vrata" knjiga se zvala "The Nine Gates of the Kingdom of Shadows". U "Ime ruže" tražili drugi dio Aristotelove knjige "Poetika". Dakako, imamo i nezaobilaznog Lovecraftovog "Necronomicona", "Grimoire de Profundis" iz Dampyra "Iz tmine", "Suspiria de Profundis" iz Argentove trilogije, "The heptarchia mystica" Johna Deeja, "Fer Leabhair", magična knjiga druida iz Kandraxovih epizoda...
 • Humbert Burgess iz Zagora zove se slično ko i Umberto (talijanizirana verzija) pa dobijamo neku aluziju (možebitna slučajnost) na roman "Ime ruže". Umberto - Humbert, Jorge Borges - Burgess, igrarija imenima.
 • A tu je i požar u biblioteci kao u "Imenu ruže". Ima i jedan tipfeler na 48. str. gdje Zagor kaže Borgess
 • Očigledan je utjecaj Agathe Christie na scenarista. Iz Bonelli kuće prisjetit ćemo se još i Sclavijeve "Dame u crnom".
 • Stihovi Daniela Defoea
 • Mit o Orfeju i Euridiki iz Grčke mitologije.

«A zanimljivo je i zašto su otvoreni ormar i ladice… Nije vrag da je sotona pretraživao sobu.»

Nakon što se u Darkwood vratio mir, a Kandrax je protjeran na otok sjena, Burattini nas ovaj put vodi u mračni, zarobljen u snijegu, dvorac Burgessovih. Odsječen od civilizacije, snježni i vjetroviti predio u kojem se prema riječima vodiča Jaggera odvijaju nezamislivi događaji. I više je nego očito da je Moreno ovdje bio inspiriran poznatom Britanskom spisateljicom krimi romana. Agatha Christie je primala i svakojake nagrade za svoja djela, neka su djela bila čak adaptirana u filmove, a «Deset malih crnaca» smatra se jednim od njezinih najboljih kriminalističkih romana čije je djelo bilo glavni oslonac Burattiniju za vrijeme pisanja ove nevjerojatno uzbudljive priče! I dok su kod njezinog romana pozvani deset gostiju od strane ludog bogataša kojeg naposljetku nitko i ne poznaje čija svaka pojedina duša krije svoju osobnu tajnu od čijeg razotkrivanja svi ostali strahuju, ovo Burattinijevo djelo nam govori o Humbertu Burgessu, ekscentričnom znanstveniku koji se bavi demonologijom, strastveno je volio knjige, prikupljao ih i naposljetku umro u doista čudnim okolnostima. Njegova snaha Julia Burgess sada, godinama kasnije primila je raznorazne goste, filologe, profesore, pjesnike pa i jednog svećenika u mračni dvorac.

«Ništa Vragu nije tako drago kao što je izazov… a Avery ga je upravo izazvao!»

Meni osobno se ova nova i drukčija Morenova vizija vraga u bobllioteci itekako svidjela, malo je reći da sam ostao oduševljen nakon pročitanog, scenarist nastoji biti kongruentan, čak ubacuje i poznatu scenu o Orfeju i Euridiki. Ja osobno sam ostao zaprepašten kada je nepredvidljiv scenarij polako bio privođen kraju, ubijajući jednu po jednu osobu, scenarist uzdiže dugi lanac smrti, polako zaključuje priču, a kad pomislite da je egzegutor onaj jedini koji se još uvijek nalazi među živima scenarist se i njega riješava. I tada se zapitate da doista glavni krivac možda i nije sa ovoga svijeta!

Osumnjičeni su:
Julia Burgess – udovica preminulog Horacea Burgessa, sadašnja vlasnica dvorca koja u početku biva oteta od tajanstvene sekte koja traži mračnu knjigu «De Clavibus Inferi» za ostvarenje svojih ciljeva i prizivanje demona.
Clifford Avery je tajnik Julie, koji zapošljava Bata Battertona kao tjelesnog čuvara i istražitelja sotonista u dvorcu. (Moš mislit!) On pazi na cijeli dvorac, odlučan u tome da otkrije ubojicu i izaziva sotonu što će, kako se čini, teško platiti.
Tu je i Wilbur, golemi div bez mozga, retardirani sluga i Averyev pomoćnik.
Terence – majordom, uvijek spreman priteći u akciju te staviti ruke na ubojicu.
Profesor Graves, jedan od gostiju proklete biblioteke je stručnjak za latinsku i grčku povijest.
Breton – mladi i nobuzdani pjesnik koji traži nadahnuće za svoje zbirke pjesama.
John Kimball kako nam kaže radi na antičkim rukopisima, to je filolog koji rekonstruira stare literarne tekstove na svoje prvobitne, originalne oblike.
Još jedan tipičan gost zove se Chatman, također mladi student sa Njujorškog univerziteta.
Ludwig Pitt – restaurator starih i oštećenih knjiga
Otac Sterling – neizostavni lik u ovakvoj jednoj avanturi, stalno njuši demonovo prisustvo, čak ni njega ne smijemo izostaviti sa liste osumnjičenih, kroz cijelu epizodu izaziva neprijatelja odlučan u tome da ubojstva pripiše sotoni! No, da li je on zapravo svećenik?
I na kraju: sam Vrag? Ni natprirodne pojave ne smijemo izostaviti!

Malo je reći da je scenarij vođen vješto, prije bi se reklo da je vođen bez greške. Način na koji su sve kockice uklopljene u mozaik je doista težak, kompleksan te prije svega fascinantan. Od početka pa skroz do samog kraja ne možete nikako znati tko je glavni osumnjičeni. Često se događa da scenaristi pretjeruju sa brojem protagonista kako je i ovdje slučaj, međutim likovi nam se predstavljaju prilično nenametljivo dopuštajući čitatelju da se polako upusti u pustolovinu. Sad, ja osobno vrlo dobro znam zašto se ova epizoda nekima neće nimalo svidjeti jer znam što očekuju od ovakvog tipa priče, točnije od raspleta,(neću naravno reći što to, jer bi to bio ogroman spoiler) ali isto tako još bolje znam da ti moraju prihvatiti današnje scenariste i da Zagor jednostavno nije takav žanr. Ista stvar se dogodila i kod «Užasnog prokletstva». «Kralj darkwooda» je jednom rekao: Naučite čitati s guštom!

A sada malo i o crtežu. Svi smo mi u početku mrzili Cassarov crtež govoreći da je promašeni slučaj, ali istina je da je s vremenom bivao sve bolji i bolji. Taj crtež čak u nekim scenama i zna izraziti tmurnu i crnu atmosferu kojoj ova priča teži. A Ferri je još jednom dao do znanja ostalima tko je glavni! I u prvoj i osobito drugoj naslovnici ( koja je identična Tajanstvenom samostanu) je pogodio u srž. Istina je da bi to sve puno bolje izgledalo da je crtao koljih 20-tak godina ranije, ali ni ovako nimalo ne zaostaje!

«Otrov! Usuđuje li se itko više posumnjati u to da je sve ovo djelo Sotone?»

Da je barem više ovakvih epizoda!

Naprijed

ZG LU 114/118 Povratak Kandraxa

ZG LU 121/122 Delaware

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • DeeCay

  Ukupna ocjena 63%

  5, 7, 6, 9

  Okončala je još jedna Zagorova pustolovina, i to vrlo uspješno. Zagor je pokazao svoje novostečene sposobnosti korištenja malih sivih stanica te bi u svakom slučaju savršeno pristajao Poirotu rame uz rame glede detektivskih sposobnosti. Ko da smo se najednom obreli u krimiću Agathe Christie, a glavni je protagonist samostalno obrazovani poludivljak iz divljih predjela. Burattini, kamo si ti to odveo Zagora...
  01.09.2007
  22:12:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  Uh, kolko već čekam recenziju ove epizode...Ovo je jedini noviji zagor koji me u posljednih nekoliko godina stvarno oduševio. Razlog tome je vjerojatno što volim ovakve detektivske priče i vidjeti Zagora kako glumi detektiva je osvježavajuća promjena s obzirom da se uglavnom više prostora u stripovima posvećuje borbama. Akcije u prvom djelu ne nedostaje, u drugom je skoro i nema. Burattini je sve odlično odradio te nas je tijekom epizode pokušavao uvjeriti da je da je ubojica netko od živih, što mi se također sviđa. Kao što je i autor recenzije već spomenuo, mislim da je Cassaro svakom epizodom sve bolji i bolji. Njemu baš pašu ovakve epizode. Njegov crtež je ovdje odlično prikazao atmosferu i time digao ocjene stripa. Što se naslovnica tiče, jedne od najboljih naslovnica ikada koje je Ferri radio, a pogotovo druga zbog boje.
  01.09.2007
  23:01:00 sati
  Akul
  uredi
 • kico

  Ukupna ocjena 63%

  6, 5, 8, 6

  Zagor vs Sherlock Holmes..........................nažalost ne uspijeva.
  02.09.2007
  01:26:00 sati
  kico
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 71%

  6, 7, 8, 8

  Burattini zna napisati jako dobre scenarije, iako često kreće sa istrošenih temelja kao ovdje. Ono što ga pak obilježuje je kronični nedostatak nečeg više - fali mu taj final touch ala Boselli. I zato je ova priča ipak dosta sterilna, prvo je krenuo od Agathe Christie a onda nije znao kako od toga napraviti ono što je znao Boselli - dodati taj extra faktor (bio to horror, sci-fi ili nešto treće). Pa na kraju ostaje nekakav okus nezadovoljstva, iako je priča pristojno privedena kraju tako da ne viri ni jedan konac. Dao bi mu ipak bio osmicu samo da početak nije identičan kao u "Tajanstvenom samostanu". Cassaro začuđujuće dobar, čak bih se usudio reći nikad bolji! Naslovnice bi bile puno bolje da se Zagor na prvoj ne boji dvorca. ;)))
  02.09.2007
  02:43:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • zagorovsky

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Jako dobra priča i neobično solidan Cassaro koji se baš uklapa u ovakvu temu
  02.09.2007
  11:13:00 sati
  zagorovsky
  uredi
 • Ukupna ocjena 71%

  8, 7, 6, 8

  Završnice u kojoj Zagor detaljno opisuje događaje i otkriva krivca posramio bi se i sam Poirot! Burattini je definitivno pretjerao u tom dijelu. Crtež solidan, osim što Chico izgleda nakaradno.
  02.09.2007
  14:22:00 sati
  76
  uredi
 • skot

  Ukupna ocjena 62%

  7, 7, 4, 8

  Priča s potencijalom koja je površno ugurana u dvije epizode. Ovako zanimljive priče u Zagoru dobivamo "na slamku", pa je zaslužila da se protegne kroz barem 3-4 epizode, ako ništa drugo, barem radi detaljnije karakterizacije interesantnih likova koja je ovdje očajna. No unatoč svemu, jedna od boljih epizoda u posljednje vrijeme.
  02.09.2007
  14:49:00 sati
  skot
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 73%

  7, 8, 7, 7

  okej pričica, osrednji zagor. zanimljivo je okruženje radnje i snježna atmosfera, pa čak i tema. cassaro solidan isto kao i ferri na naslovnicama
  02.09.2007
  21:07:00 sati
  Koresh
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  Početak novog doba kad je Zagor u pitanju. Boselli se povukao a Burattini preuzeo vodeću palicu među scenaristima a krenulo je baš u njegovom stilu - zastarjelo. Epizoda je solidna, volim priče u mračnim dvorcima zametenih snijegom a fora mi je vidjeti Zagora u jakni od početka do kraja. Međutim, nakon što je Burattini sročio dobar zaplet sa elementima horrora, na njemu je svojstven način to u nastavku potpuno igrnorirao i ponudio detektivsku priču  B-produkcije koja bi mogla biti pisana za bilo kojeg drugog Bonelli junaka. Crtež iznenađujuče dobar, nikad mi se Cassaro nije ovako svidio. DObro je odradio snježen scene i stvorio pristojnu horror-amtosferu. Prva naslovnica mi se baš sviđa, ne viđamo često Zagora u jakni. 
  02.09.2007
  21:11:00 sati
  Aco
  uredi
 • ozasloscena_sovuljaga

  Ukupna ocjena 81%

  8, 8, 8, 9

  Osobno, jedan od boljih novih Zagora
  04.09.2007
  21:19:00 sati
  ozasloscena_sovuljaga
  uredi
 • boromir

  Ukupna ocjena 88%

  9, 9, 8, 10

  Buratini je ovde odradio dobar posao mistična atmosfera je ono što me i privlači stripu a i Cassaro mi je ovde sasvim dobar svidela mi se ova epizoda.Ferrijeve naslovnice za ova 2 broja sjajne..sve u svemu jedna od boljih epizoda u skorije vreme...
  05.09.2007
  22:05:00 sati
  boromir
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 91%

  8, 9, 10, 10

  Zanimljiva prica! volim price po snijegu, a Zagor, sto je vidljivo i na naslovnici, ima jaknu! Radnja je u dvorcu, sve je puno tajni , a ima i elemenata fantastike. Ko u ''Balu vampira''.
  A nakon novog čitanja, dojam, kai ocjene se popravljaju!
  06.09.2007
  12:34:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • delboj

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  Uvijek budu dobre ove snježne epizode. Atmosfera je prava zagorovska, a ni crtež nije loš. Naslovnice su dobre, posebno prva.
  16.09.2007
  09:48:00 sati
  delboj
  uredi
 • mali od palube

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Fenomenalna epizoda. Sviđa mi se kada Zagor upotrebljava  sive stanice. Cassaro mi je među dražim crtačima, ali nemože nadmašiti Ferria. Što se tiče Burattinia, ko da je stvoren za Zagora.   
  16.09.2007
  09:49:00 sati
  mali od palube
  uredi
 • Inferno

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 8, 9

  Ovu sam priču počeo čitati oboružan svim mogućim predrasudama o Cassaru, Burattiniju i samoj temi. Moja strahovanja su se potvrdila tijekom čitanja prvog sveska prilikom čega sam osječao ogromnu dosadu. Govorio sam sam sebi da za ovo nema veće ocjene od 60%. Uvod o egzorcizmu i vražijim poslima mi je bio prilično banalan, a nakon što sam pročitao razočaravajuču Burattinijevu priču "Napuštenu utvrdu", moje su nade i očekivanja glede kvalitetnog završetka potpuno splasle. Kako li sam se grdno prevario. Nisam ni sanjo da su svi oni nepovezani, dosadnjikavi događaji s početka ispričani na vrlo staromodan linearni način, tek scenaristički elemnti koji će naknadno poslužiti kao temelj nevjerojatnoj završnici. Tek s drugim sveskom i Zagorovim pretvaranjem u detektiva tipa Poirot, počinjemo dobijati veću količinu teksta koji je naprosto fascinantan. Tako ugodan i blagoglagoljiv jezik nisam odavno vidio u nekoj Morenovoj epizodi, možda čak još od "Tajanstvenog samostana" koji je usko vezan i s ovom pričom. Konačno je i Burattini shvatio da, ako želi napraviti sjajne priče, mora, poput Bosellia, posegnuti za brojnim drugim izvorima (krimići Agathe Christie) jer oslanjanje na vlastite ideje kod njega nije proizvelo povoljne rezultate. Primjetio sam da voli linearni način prepričavanja radnje, na naćin da kod čitatelja opskrbljenim šturim informacijama stvara osječaj tajanstvenosti okruženja i neizvjesnosti onog što donosi budućnost. Čest element njegovih priča je tajanstvena osoba, bilo ubojica, saboter ili nekakva izdajica, koja prijeti ostatku ekipe. Možda se po svemu ovome može zaključiti da je naš scenarist mali plagijator, ali ako mu ide dobro i ako mi dobijamo sjajne eoizode, zašto mu ne dati podršku. Nadalje, ono što najviše može oduševiti čitatelja u ovoj priči je zavšetak koji samo što ne eksplodira od kompleksnosti kako same radnje tako i efikasno protkanog scenarija koji ne ostavlja ni jedno pitanje otvorenim. Sličan završetak je Burattini koristio i u "Imanje pod opsadom"! Možda ova priča nije u duhu Zagora, ali ostala Bonelli garda može samo sanjati o ovakvom sjajnom privođenju radnje kraju. Kombiniranje sotonizma i egzorcizma s krimi-ugođajem je u potpunosti uspjelo kao i kvalitetna karakterizacija likova (zanimljivo da filolog John Kimball nije odigrao nikakvu ulogu; Willbur neodloljivo podsječa na Oxa iz ZG SD 44 "Tajna Redstonea"...). Da se razumjemo, epizoda ima i loših točaka, ali sveukupni dojam ih sve zasjenjuje. Recimo, čudno je da je gospođa Julia Burgess oteta od strane sotonjara baš kad je Zagor došao u posjet dvorcu, a Zagorv obračun u kolibi podsječa na Max Paynea i njegov bulett-time uz pomoć kojeg se baca na sve strane i u isto vrijeme izbjegava neizbježne hice. Isto tako ne razumjem kako Zagor i ostali nisu odmah skužili da izraz "vixi" predstavlja rimske brojeve. Zbog staromodnog otvaranja, priča zna biti suhoparna tek s povremenim podizanjem napetosti - ali na kraju se gleda i pamti samo rezultat, a ne kvaliteta igre neke momćadi. Naravno, drugi svezak uvodi više mistike, a s time priča prestaje biti dosadna. Izdvojio bih lutanje po mračnom dvorcu (Chico i Bat)-klasični horror, a dobro sam se nasmijao kad je Chico pao na pod preko Terrencovog leša prethodno rekavši: "Možda ga nađemo mrtva pijana kako leži u nekom hodniku! Uh, thud, Aaaaaah!" Slažem se da Cassaro nikad nije bio bolji. Mogao bi biti i bolji da više i kvalitetnije sjenči. Zapravo, on je solidan crtač, ali na njegovu nesreću uvijek dobije debilne priče za oslikati, pa je to vjerojatno razlog našoj gorčini kad on crta. Odličnom ambijentu i atmosferi možemo zahvaliti isključivo njemu - snijeg, mećava, Zagor u jakni, sablasni dvorac, scene po mraku, vukovi... sve je sjajno dočarano. Ferri je isto tako nacrtao predobre naslovnice koje zbilja predstavljaju ugođaj onog što nalazimo unutar korica. Sve u svemu, sjajno. Oduševljen sam i još uvijek pod dojmom.
  04.10.2007
  11:08:00 sati
  Inferno
  uredi
 • jack 50

  Ukupna ocjena 72%

  7, 7, 7, 9

  Meni Cassaro ovdje uopće nije dobar, šteta što nisu Ferri ili Della Monica crtali... Inače jako volim priče u ovakvom stilu samo mi smeta crtež od Cassara on mi više paše na epizodama u mexicu. Naslovnice su odlične, pogtovo Demonska knjiga...
  14.10.2007
  12:15:00 sati
  jack 50
  uredi
 • piquet

  Ukupna ocjena 31%

  2, 2, 3, 10

  jedan od apsolutno najdosadnijih zagora...predstavljanje, pa klanje likova bez ikakvog dubljeg prisustva u priči....gomila zatupljujućeg teksta...zagor kao poirot, sive stanice odlično rade, a evo tek je tu čuo da su rimljani slovima označavali brojeve. prvi put kad sam čitao ovu epizodu zadnjih par strana sam samo prelistao. cassaro mi je najgori crtač zagora. dok chiarolla valjda namjerno crta groteske jer zna crtati, cassaro jednostavno ne zna. još mu je okoliš/priroda/dvorac u redu, ali živa bića katastrofa. naslovnice 10 zbog prve koja mi je jedna od najupečatljivijih u zadnje vrijeme.
  03.11.2007
  20:39:00 sati
  piquet
  uredi
 • Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  ... dobra epizoda..posebno mi se svidjela atmosfera...crtež nije loš...
  25.11.2007
  16:33:00 sati
  Neustrašivi Chico
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 58%

  6, 5, 6, 7

  već viđeno, pomalo dosadno, casaro iznenađujuće dobar, on mi je inače 'drag' skoro ko gamba, naslovnice dobre, pogotovo prva
  11.01.2008
  17:23:00 sati
  ken2
  uredi
 • MaTex

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 8, 9

  Nisam puno očekivao od kombinacije Burattini-Cassaro,no vidi vraga,dobih najboljeg Zagora posljednih par godina.
  01.03.2008
  01:29:00 sati
  MaTex
  uredi
 • bonjovi4ever

  Ukupna ocjena 90%

  10, 8, 9, 9

  Meni osobno jedan od najboljih Zagora (možda baš zato što sam oduvijek volio detektivske knjige i filmove).Na stranu to što je Zagora malo teže zamisliti u ulozi detektiva tipa Sherlocka Holmesa ili meni osobno najboljeg Columba,ali ovo je odlična priča zanimljiva od početka do samog kraja. Jedina manja zamjerka je da mislim da bi možda bilo bolje da se priča protezala kroz epizodu više,jer mi je ono završno Zagorovo izlaganje djelovalo pomalo zbrzano. Svi događaji su lijepo objašnjeni,ali nigdje se ne vidi kako je Zagor uspio posložiti sve te događaje, tj.puno toga se temelji na njegovim pretpostavkama,a malo toga na nekim konkretnijim dokazima pa zato malo niža ocjena za scenarij. Cassarov crtež mi je ovdje bio odličan s obzirom na atmosferu u kojoj se radnja odvija,a naslovnice su isto odlične (iako mi je prva bolja od druge).
  13.03.2008
  13:21:00 sati
  bonjovi4ever
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Sva sreća da sam prvo pročitao drugi dio, jer prvi dio je koma. U suprotnom ne znam šta bi me natjeralo da kupim drugi dio. Obožavam snježne epizode. Cassaro se ovdi odlično uklopio. Naslovnice odlične...
  04.06.2008
  18:47:00 sati
  Raga
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 70%

  7, 8, 5, 10

  Svaka čast Buretu. Cassaro me ubio, ali dao sam mu dobru ocjenu. Ugođaj je prefektan i bolje bi bilo da je crtao Ferri.
  15.11.2008
  12:37:00 sati
  cibalia
  uredi
 • allessi

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Obožavam detektivske epizode među kojima mi je ova pri samom vrhu. Odlična epizoda nakon završetka petodijelne epizode s Kandraxom. Slažem se s recenzentom da je Cassaro sve bolji i bolji. Istina da podsjeća na Tajanstveni samostan, ali nema veze. Naslovnice vrlo dobre.
  04.01.2009
  13:33:00 sati
  allessi
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 79%

  7, 8, 8, 10

  Ovo valja pohvaliti. Dobra epizoda mada sam vidio i nekoliko Burattinijevih boljih. Dobro je to što je stvorio napetu i zanimljivu priču a i naslovnice su dobre. Ne dajem baš previše pohvale za većinu novih crtača ali ovaj crtež je iznenađujuće dobar. Pohvale za crtež.
  16.01.2009
  15:45:00 sati
  supermike
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 94%

  10, 8, 10, 10

  E, ovo je odlično. Burattini u zadnje vrime i nije baš u formi, ali tu i tamo mu se zalomi pokoja dobra priča. Kao što sam već negdje rekao, sviđa mi se taj detektivski pristup Zagoru. I još kad se taj pristup zasniva na nekom mračnom i ukletom dvorcu sa tjeskobnom atmosferom nitko sretniji od mene. Scenariju ću dati manju ocjenu jer ipak nekoliko stvari nije logično. Što se tiče crteža, mislio sam da se Cassaro neće snaći na snijegu, ali on je to demantirao odličnim radom. Prva naslovnica je vjerojatno u Top 10 Ferrijevih, prekrasna je. Druga je malo slabija jer Zagor stoji nekako glupavo.
  31.03.2009
  13:04:00 sati
  mpavin
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 84%

  9, 8, 8, 9

  pomalo naivno ali ipak odlično
  27.05.2009
  20:26:00 sati
  lwood
  uredi
 • kandraks

  Ukupna ocjena 94%

  9, 10, 9, 10

  Moram priznati da me je ova epizoda jednostavno odusevila!!!Mada ovo nije klasicni Zagor na koga smo navikli(nema cudovista,indijanaca,gusara,vampira,druida i ostalih)prica je jednostavno fenomenalna!!! Citaoca jednostavno ostavlja bez daha pri citanju i u razmisljanju ko je ubica,a osumljicenih ima na pretek.Burattini je odradio vrhunski posao a sta tek reci za Cassara!!!Izuzetno dobar crtez pogodjen bas za ovu pricu!Naslovnice su fantasticne,posebno prva!!!Sve u svemu,sve kockice su se slozile (bas kao u prici) i dobili smo jednu odlicnu epizodu naseg dragog Zagora!!!
  08.06.2009
  01:52:00 sati
  kandraks
  uredi
 • jasa

  Ukupna ocjena 78%

  7, 8, 8, 9

  Dosta dobra epka, izuzetak posljednjih godina kada je svaka druga, ako ne i svaka, Zagijeva priča dno dna. Odlična atmosfera starih detektivskih i horror filmova, neoriginalna, ali nikad isfurana plejada likova + dvojac iz Darkvuda pun su pogodak scenariste. Crtež odlično odgovara atmosferi, Cassaro je za mene odličan crtač, bolji od mnogih, a posebno odgovara prerijskim pričama, a evo i snježnim. Naslovnice odgovaraju kvaliteti priče, svaka čast Galienu, dobar posao, posebno kod prve.
  10.06.2009
  17:54:00 sati
  jasa
  uredi
 • teller

  Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 6, 9

  Zagor detektiv? pih, ne sviđa mi se nimalo.
  10.06.2009
  18:47:00 sati
  teller
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  10, 10, 7, 8

  iako Zagoru kao šumskom čovjeku ne leže ovakve detektivske priče, ova epizoda mi se baš svidjela. na kraju sve sjeda na svoje mjesto i kao u nekakvom romanu svaki događaj iz prvog dijela dobiva smisao.čak ni crtež koji mi se kod ovog crtača nikako ne sviđa, u ovoj epizodi manje iritira.naslovnice mi nisu niti bitne.
  12.11.2009
  15:45:00 sati
  adriano
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 72%

  8, 6, 7, 9

  "Humbert, nisi to smio učiniti! Znaš što se dogodi onome tko me pozove i poslije zanemari pravila?

  Tko prekine obred umire."

  Vrag, koji se pojavio na početku mora da je završio pravni fakultet. Na stranu to što ga je ovaj dovukao iz pakla u ovaj svijet, to je ok, ali prekršiti proceduru u članku 7, točki 3., e to je neoprostivo.

   

  - Po svemu sudeći u blesavoj familji Burgessovih najvažnija je biblioteka. Koga briga što je pola obitelji izgorjelo, bitno je nabaviti još knjiga. Možda nam Buratini želi poručiti da kolekcionarstvo ubija! ;)

  - Zato je Čiko je najpametniji, njega knjige ne zanimaju osim ako su u pitanju one s receptima.

  - Meni se čini da se onaj Wilbur mijenja iz vinjete u vinjetu, stalno gubi i dobiva po 20 kilograma. Inače, crtež ok, posebno u dijelu gdje Bat i Čiko usred noći tumaraju dvorcem.

   

  Čiko i crni humor:

  Možda ga nađemo mrtva pijana kako leži na podu u nekom od ovih hodnika

  ...dvije sekunde kasnije...

  Karamba i karambita! I stvarno leži na podu hodnika.

  Mrtav je ali ne i pijan.

   

  Za ozbiljnija razmišljanja pogledati komentar flamboyant soula.  

  02.11.2010
  14:24:00 sati
  solar
  uredi
 • Ukupna ocjena 85%

  8, 9, 8, 10

  Odlično! U ovoj priči ima svega. Atmosferu je crtač odlično dočarao. Scenaristički je zaista dobro odrađeno. Jeste da sam odmah pogodio krivca ali kraj je zaista iznenađujući. Odlično balansiranje izmešu natprirodnog i realnog. Uvijek mi je drago kad crtež prati priču i kad ne zahtjeva komentar sam po sebi, to je znak da je crtač dobro ispratio priču kao što je ovdje slučaj. Naslovnice su odlične, iznenađuje me što su tako malo ocijenjene.

  06.02.2011
  21:19:00 sati
  malek
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 87%

  9, 10, 7, 9

  Odlicna epizoda. Fenomenalno odradjen triler, bez greske. Nista se nije moglo predvidjeti, jer je u sustini sve bilo moguce. Cak su I Cassarovi ovi bili bolje nego inace, ocito im bolje lezi crtanje ovog okruzenja nego western prerija i sume.

  12.02.2011
  16:27:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Odlično. jedna od mojih  najdražih dvodijelnih epizoda; vidi se da i Burattini može kad i hoće. Atmosfera, scenarij, zaplet, rasplet pa i Cassaro bros (koji meni i inače nisu loši) su se odlično uklopili i dali nam jednu od najboljih Zg 100% sporednih priča.

  03.04.2011
  19:11:00 sati
  drogsy
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 85%

  9, 8, 8, 10

  Drugi dio je desetka, ali su prvi trebali malo preoblikovati. Jer od otmice do Poirota je jako velika provalija.

  21.05.2011
  16:51:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • writer

  Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 6, 10

  Davno sam je čitao, al znam da mi je bila odlična epizoda. Crtež malo očajan. Bolje da je Ferri crtao.

  04.06.2011
  15:45:00 sati
  writer
  uredi
 • Ukupna ocjena 96%

  10, 10, 9, 9

  odlicna epizoda

  27.06.2011
  18:57:00 sati
  Kandrax
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 70%

  7, 5, 9, 7

  Nije loše, ali nije ni uzbudljivo bome. Zagor u stilu Poirota, samo što mi to kod Zagora nije baš uvjerljivo. Ipak je on čovjek iz šume, iako izrazito inteligentan. Počelo je zaista dobro, ali druga epizoda se pretvorila samo u prepričavanje i čitaocu na kraju, ne ostavlja nikakav osjećaj "wauuuu to stvarno nisam očekivao". Sasvim suprotno, zatekao sam sebe kako sve nervoznije i sa sve manje strpljenja čitam prema kraju. Cassaro mi je super ovdje, sve je pogodio:atmosferu, ambijent...ma sve pohvale. Ferri standardan.

  12.01.2012
  12:33:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Zagor12

  Ukupna ocjena 79%

  8, 8, 8, 7

  Zakon. Zagor Poirot.

  28.01.2012
  14:57:00 sati
  Zagor12
  uredi
 • Ukupna ocjena 79%

  8, 9, 6, 10

  Zagoru na jednoj slici fali samo lula i isti Sherlock Holmes! Kapu može posuditi od Battertona :-) Inače vrlo dobra epizoda, sigurno bi bila bolja na više stranica. Crtež solidan, samo što Bat na nekim mjestima izgleda debilno.

  16.02.2012
  13:59:00 sati
  Matt Nurdoo
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  Ocigledno se Zagor uziveo u ulogu detektiva pored Batertona

  13.05.2012
  17:28:00 sati
  going going
  uredi
 • Ukupna ocjena 36%

  3, 2, 5, 6

  Pa loše, dosadno, previše teksta i prepričavanja.

  05.06.2012
  19:45:00 sati
  tekumze
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  Odlična, napeta i uzbudljiva epizoda! Čak je i inače veoma loš crtež braće Cassaro ovdje solidan i na svom mjestu.

  14.07.2012
  11:56:00 sati
  macca1985
  uredi
 • Maki_Mostar

  Ukupna ocjena 97%

  10, 10, 9, 10

  Zagor kao detektiv mi skroz leži... opet mračna atmosfera, zima, napetost i dobar rasplet. Jedna od najdražih epizoda, veliki + što je stala u 2 stripa, a ne uzela nekih 20-ak stranica u trećem. Cassaro dobar, Ferri također

  28.02.2013
  19:15:00 sati
  Maki_Mostar
  uredi
 • Ukupna ocjena 94%

  10, 10, 8, 10

  17.03.2013
  02:35:00 sati
  Fran
  uredi
 • nagor

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Fenomenalan triler u režiji Burattinija. Odlično je složio i vodio priču. Ne možeš znat do samog kraja tko je ubojica i je li stvarno na djelu neka nadnaravna sila ili samo vješta iluzija. Vjerojatno jedna od najboljih dvodijelnih priča u serijalu i ponajbolja "detektivska" (možda jedino iza "Tajanstvenog samostana"). Zagor detektiv u najboljem mogućem izdanju. Kud ćeš bolje od zasniježenog dvorca, knjižnice okultnog i paklene misterije. Šteta je samo što to Ferri nije crtao, jer onda bi to sigurno zaslužilo svoje mjesto u top 20 serijala. Iako ni Cassarovi nisu mogli pokvarit ugođaj, koji je Bure namijenio ovoj priči, tako da i njima dobra ocijena. Naslovnice vrhunske, pogotovo "užarena" druga. Bravo Bure!

   

  02.11.2013
  18:46:00 sati
  nagor
  uredi
 • caramba

  Ukupna ocjena 70%

  8, 6, 6, 10

  Nakon Bosellijevih izljeva budalaština u Kandraxu, ovo je došlo kao budali šamar. Zanimljiva detektivska radnja iako malo previše mrtvaca za moj ukus. Malo sam se uplašio na početku da je i Bureta uhvatila manija nadnaravnog i pomislih - kvragu zar još jedna takva epizoda, ali kako je sve dalje odmicalo, skuži se da su to lažna svjedočanstva. Uglavnom ok epizoda. Crtež je li-la, a druga naslovnica kao i ostale - podsjeća me na neponovljivi Buretov dragulj - Tajanstveni samostan.

  20.02.2014
  00:00:00 sati
  caramba
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 63%

  7, 6, 5, 9

  Zašto Zagor nebi bio i Sherlock Holmes?

  23.09.2014
  16:54:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 72%

  7, 6, 8, 9

  Nelose zamisljena prica. Samo scenario se nije uspio odrrzati na visokoj razini. Previse prepametnih zakljucaka. Bat Batteronova uloga je na granici nicega. Chico,priljepak,nista posebno. Nakon visestrukih ubojstava,falilo je nesto kao panika,veci strah. Crtezu dajem debelu osmicu. Konacno je Zagor, po vremenskim uvjetima , obucen bio. Atmosfere je takodjer odlicno prenjeta na papir. Naslovnice su vrlo dobre. 

  Ipak sam misljenja da je B.Batteron,sasluzio u recenziji biti spomenut,ma kakva mu god uloga bila.

  29.10.2014
  17:01:00 sati
  Tutta
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 74%

  7, 7, 8, 8

  Prosjecna misterija sa neocekivanim krajem. Ali Zagor malo pretjerano lako dolazi do zakljucaka a atmosfera pada kada i glave krenu padati na svakoj drugoj stranici. Crtez je veoma solidan a zimski ugodaj odlicno pase ovoj prici, kao i atmosfericne naslovnice.
  30.12.2014
  01:40:00 sati
  hamzik
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 68%

  8, 9, 3, 8

  Ovakva priča bi više odgovarala za nekog drugog junaka nego za Zagora iako moram priznati da nije loše osmišljena i sprovedena u djelo. Ima tu i nekoliko nelogičnih situacija a najveća je ona na samome kraju kada Zagor uspije povezati sve događaje i to onim redoslijedom kako su se u stvarnosti odvijali. Recimo da mu nije bilo tako teško dokučiti tko je ubojica, zbog leša koji je na ruci imao ožiljke kao i Jagger s početka priče, ali ipak je malo previše da je uspio odgonetnuti sudionike ostalih događanja, npr. da je Julia Burgess surađivala sa ubojicom ili da je baš Jagger otvorio vrata otmičarima. Ako zanemarim te stvari može se reći da sam uživao u priči do samoga kraja jer ja, na svu sreću, nisam mogao sve tako odgonetnuti poput Zagora. 

  Crtežu ni uz najbolju volju ne mogu dati više od 3 jer su likovi na puno mjesta prikazani vrlo loše, pogotovo Zagor, Chico i Bat, jedino je vanjski snježni ambijent prolazan ali takvih scena i nema previše da bi došle do izražaja.

  10.02.2015
  01:35:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 65%

  5, 6, 8, 8

  Priča nema tečnost i sve je nekako na silu. Niti Zagoru odgovara uloga Sherlocka Holmesa, niti Buratini to zna završiti, a da ne izgleda usiljeno. Gaetano vrlo dobar, pogotovo kad usporedimo ovo s radovima koje je radio zajedno s bratom. 

  20.02.2015
  16:36:00 sati
  Spock
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 82%

  9, 9, 6, 10

  ajde de da je šumski krkan ovaj puta više baratao sivim moždanim vijugama nego sjekirom.

  a Cassaru zabraniti da crta,zločinac jedan

  ovo je jedna od epizoda koje započinju crnom magijom i horrorom a završavaju spoznajom da iza svega stoji čovjek od krvi i mesa

  21.03.2015
  08:38:00 sati
  igor 12
  uredi
 • Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Za mene u top 10 Zagora!

  19.07.2015
  11:32:00 sati
  Dwayne_Looney
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 90%

  10, 9, 8, 9

  Odlična epizoda,sto je najbolje vecina radnje se odvija u prekrasnom dvorcu Burgessovih!
  18.02.2016
  01:57:00 sati
  Rahazlam
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 48%

  4, 3, 6, 9

  Dosadno do bola.  Zagor kao neki detektiv romana Agathe Christie, prica jeftina kopija (ne skroz, ali u neku ruku) Dylanove price "Dvorac Straha/Dama u Crnom", samo sto je ova, na zalost, vrlo losa.  Burattini se raspric'o u picku materinu, u samo dvije sveske je uvalio dosta teksta za epizodu koja bi lagano mogla stat u 4 ili vise sveski.  Prica je ne samo naivna, nego stvarno dosadna, sa crtezom koji je, iako osrijedan, je ipak na vecem nivou nego scenario.  Kraj epizode je nekako na vrat na nos uradjen, odjednom se zavrsi, kao da su scenarist i crtac potrosili sve kadrove dozovljenih 192 stranica i onda morali da stave sadrzaj 5 stranica scenarija na jednu strip stranicu.  Naslovnice su atmosfericne i zanimljive, a naslovi sveski pogotovo.  Predlazu puno bolju epizodu nego koju smo na zalost dobili unutar tih naslovnica. 

  25.04.2016
  03:01:00 sati
  acestroke
  uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Čovjek iz Atlante
  Kod: TX SA 5
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 17.5.2018. 20:13:00
  Autor: Koresh
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 980
 • Sablasni rudnik
  Kod: TX LU 110-111
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 16.5.2018. 21:50:00
  Autor: WOLF-HUNTER
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 956
 • Šutnja vuka
  Kod: DD MAXI 31b
  Ocjena: 69%
  Vrijeme: 8.5.2018. 23:27:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1110
 • Fatalna ljubav
  Kod: AA LIB 13a
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 2.5.2018. 23:23:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 1409
 • Dugo putovanje
  Kod: TX LU 105-106
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 23.4.2018. 0:05:00
  Autor: WOLF-HUNTER
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 2017

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Pod južnim nebom
  Kod: ZG LU 261-263
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 4.3.2018. 23:45:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 16
  Broj pogleda: 2848
 • Gospodar otoka
  Kod: ZG LU 270/271
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 6.4.2018. 23:02:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 14
  Broj pogleda: 2775
 • Arktička baza
  Kod: NN LIB 62a,b
  Ocjena: 82%
  Vrijeme: 8.3.2018. 13:19:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2630
 • Sjene u noći
  Kod: TX SA 13
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 24.3.2018. 22:42:00
  Autor: WOLF-HUNTER
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 2455
 • Utvara
  Kod: KT LMS 590-592
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 14.4.2018. 0:35:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2276

Aukcije

Forum