Demonska knjiga

Zagor

ZG LU 119/120 | 192 str.

Zagor i Chico odlučuju pomoći svom starom prijatelju i predati jednu knjigu na restauraciju u dvorac Burgessovih. Naši junaci odlučuju prenoćiti u dvorcu. Iznenada se nepredviđeni događaji i doista neobična ubojstva počinju polako nizati u jezovitom i ledenom okružju. A kada se misterij i broj žrtava sve više povećava, a zrak postaje zagušljiviji, i sam Zagor će posumnjati da je na sva ubojstva pečat stavio Vrag osobno!

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 89%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 8

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 79%

P*8

S*8

C*7

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Demonska knjiga
    ZG LU 119
  • Ključevi pakla
    ZG LU 120

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il Libro del Demonio
    ZG SR 436
  • Le chiavi dell'Inferno
    ZG SR 437

ZANIMLJIVOSTI

  • Knjiga koja se spominje u stripu, "De clavibus inferi", (u prijevodu "Ključevi pakla") ne postoji, no vjerojatno odgovara sadržaju nekog klasičnog grimoara. Spomenimo još poznatih knjiga: u "Deveta vrata" knjiga se zvala "The Nine Gates of the Kingdom of Shadows". U "Ime ruže" tražili drugi dio Aristotelove knjige "Poetika". Dakako, imamo i nezaobilaznog Lovecraftovog "Necronomicona", "Grimoire de Profundis" iz Dampyra "Iz tmine", "Suspiria de Profundis" iz Argentove trilogije, "The heptarchia mystica" Johna Deeja, "Fer Leabhair", magična knjiga druida iz Kandraxovih epizoda...
  • Humbert Burgess iz Zagora zove se slično ko i Umberto (talijanizirana verzija) pa dobijamo neku aluziju (možebitna slučajnost) na roman "Ime ruže". Umberto - Humbert, Jorge Borges - Burgess, igrarija imenima.
  • A tu je i požar u biblioteci kao u "Imenu ruže". Ima i jedan tipfeler na 48. str. gdje Zagor kaže Borgess
  • Očigledan je utjecaj Agathe Christie na scenarista. Iz Bonelli kuće prisjetit ćemo se još i Sclavijeve "Dame u crnom".
  • Stihovi Daniela Defoea
  • Mit o Orfeju i Euridiki iz Grčke mitologije.

«A zanimljivo je i zašto su otvoreni ormar i ladice… Nije vrag da je sotona pretraživao sobu.»

Nakon što se u Darkwood vratio mir, a Kandrax je protjeran na otok sjena, Burattini nas ovaj put vodi u mračni, zarobljen u snijegu, dvorac Burgessovih. Odsječen od civilizacije, snježni i vjetroviti predio u kojem se prema riječima vodiča Jaggera odvijaju nezamislivi događaji. I više je nego očito da je Moreno ovdje bio inspiriran poznatom Britanskom spisateljicom krimi romana. Agatha Christie je primala i svakojake nagrade za svoja djela, neka su djela bila čak adaptirana u filmove, a «Deset malih crnaca» smatra se jednim od njezinih najboljih kriminalističkih romana čije je djelo bilo glavni oslonac Burattiniju za vrijeme pisanja ove nevjerojatno uzbudljive priče! I dok su kod njezinog romana pozvani deset gostiju od strane ludog bogataša kojeg naposljetku nitko i ne poznaje čija svaka pojedina duša krije svoju osobnu tajnu od čijeg razotkrivanja svi ostali strahuju, ovo Burattinijevo djelo nam govori o Humbertu Burgessu, ekscentričnom znanstveniku koji se bavi demonologijom, strastveno je volio knjige, prikupljao ih i naposljetku umro u doista čudnim okolnostima. Njegova snaha Julia Burgess sada, godinama kasnije primila je raznorazne goste, filologe, profesore, pjesnike pa i jednog svećenika u mračni dvorac.

«Ništa Vragu nije tako drago kao što je izazov… a Avery ga je upravo izazvao!»

Meni osobno se ova nova i drukčija Morenova vizija vraga u bobllioteci itekako svidjela, malo je reći da sam ostao oduševljen nakon pročitanog, scenarist nastoji biti kongruentan, čak ubacuje i poznatu scenu o Orfeju i Euridiki. Ja osobno sam ostao zaprepašten kada je nepredvidljiv scenarij polako bio privođen kraju, ubijajući jednu po jednu osobu, scenarist uzdiže dugi lanac smrti, polako zaključuje priču, a kad pomislite da je egzegutor onaj jedini koji se još uvijek nalazi među živima scenarist se i njega riješava. I tada se zapitate da doista glavni krivac možda i nije sa ovoga svijeta!

Osumnjičeni su:
Julia Burgess – udovica preminulog Horacea Burgessa, sadašnja vlasnica dvorca koja u početku biva oteta od tajanstvene sekte koja traži mračnu knjigu «De Clavibus Inferi» za ostvarenje svojih ciljeva i prizivanje demona.
Clifford Avery je tajnik Julie, koji zapošljava Bata Battertona kao tjelesnog čuvara i istražitelja sotonista u dvorcu. (Moš mislit!) On pazi na cijeli dvorac, odlučan u tome da otkrije ubojicu i izaziva sotonu što će, kako se čini, teško platiti.
Tu je i Wilbur, golemi div bez mozga, retardirani sluga i Averyev pomoćnik.
Terence – majordom, uvijek spreman priteći u akciju te staviti ruke na ubojicu.
Profesor Graves, jedan od gostiju proklete biblioteke je stručnjak za latinsku i grčku povijest.
Breton – mladi i nobuzdani pjesnik koji traži nadahnuće za svoje zbirke pjesama.
John Kimball kako nam kaže radi na antičkim rukopisima, to je filolog koji rekonstruira stare literarne tekstove na svoje prvobitne, originalne oblike.
Još jedan tipičan gost zove se Chatman, također mladi student sa Njujorškog univerziteta.
Ludwig Pitt – restaurator starih i oštećenih knjiga
Otac Sterling – neizostavni lik u ovakvoj jednoj avanturi, stalno njuši demonovo prisustvo, čak ni njega ne smijemo izostaviti sa liste osumnjičenih, kroz cijelu epizodu izaziva neprijatelja odlučan u tome da ubojstva pripiše sotoni! No, da li je on zapravo svećenik?
I na kraju: sam Vrag? Ni natprirodne pojave ne smijemo izostaviti!

Malo je reći da je scenarij vođen vješto, prije bi se reklo da je vođen bez greške. Način na koji su sve kockice uklopljene u mozaik je doista težak, kompleksan te prije svega fascinantan. Od početka pa skroz do samog kraja ne možete nikako znati tko je glavni osumnjičeni. Često se događa da scenaristi pretjeruju sa brojem protagonista kako je i ovdje slučaj, međutim likovi nam se predstavljaju prilično nenametljivo dopuštajući čitatelju da se polako upusti u pustolovinu. Sad, ja osobno vrlo dobro znam zašto se ova epizoda nekima neće nimalo svidjeti jer znam što očekuju od ovakvog tipa priče, točnije od raspleta,(neću naravno reći što to, jer bi to bio ogroman spoiler) ali isto tako još bolje znam da ti moraju prihvatiti današnje scenariste i da Zagor jednostavno nije takav žanr. Ista stvar se dogodila i kod «Užasnog prokletstva». «Kralj darkwooda» je jednom rekao: Naučite čitati s guštom!

A sada malo i o crtežu. Svi smo mi u početku mrzili Cassarov crtež govoreći da je promašeni slučaj, ali istina je da je s vremenom bivao sve bolji i bolji. Taj crtež čak u nekim scenama i zna izraziti tmurnu i crnu atmosferu kojoj ova priča teži. A Ferri je još jednom dao do znanja ostalima tko je glavni! I u prvoj i osobito drugoj naslovnici ( koja je identična Tajanstvenom samostanu) je pogodio u srž. Istina je da bi to sve puno bolje izgledalo da je crtao koljih 20-tak godina ranije, ali ni ovako nimalo ne zaostaje!

«Otrov! Usuđuje li se itko više posumnjati u to da je sve ovo djelo Sotone?»

Da je barem više ovakvih epizoda!

Naprijed

ZG LU 114/118 Povratak Kandraxa

ZG LU 121/122 Delaware

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • DeeCay

    Ukupna ocjena 63%

    5, 7, 6, 9

    Okončala je još jedna Zagorova pustolovina, i to vrlo uspješno. Zagor je pokazao svoje novostečene sposobnosti korištenja malih sivih stanica te bi u svakom slučaju savršeno pristajao Poirotu rame uz rame glede detektivskih sposobnosti. Ko da smo se najednom obreli u krimiću Agathe Christie, a glavni je protagonist samostalno obrazovani poludivljak iz divljih predjela. Burattini, kamo si ti to odveo Zagora...
    01.09.2007
    22:12:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Uh, kolko već čekam recenziju ove epizode...Ovo je jedini noviji zagor koji me u posljednih nekoliko godina stvarno oduševio. Razlog tome je vjerojatno što volim ovakve detektivske priče i vidjeti Zagora kako glumi detektiva je osvježavajuća promjena s obzirom da se uglavnom više prostora u stripovima posvećuje borbama. Akcije u prvom djelu ne nedostaje, u drugom je skoro i nema. Burattini je sve odlično odradio te nas je tijekom epizode pokušavao uvjeriti da je da je ubojica netko od živih, što mi se također sviđa. Kao što je i autor recenzije već spomenuo, mislim da je Cassaro svakom epizodom sve bolji i bolji. Njemu baš pašu ovakve epizode. Njegov crtež je ovdje odlično prikazao atmosferu i time digao ocjene stripa. Što se naslovnica tiče, jedne od najboljih naslovnica ikada koje je Ferri radio, a pogotovo druga zbog boje.
    01.09.2007
    23:01:00 sati
    Akul
    uredi
  • kico

    Ukupna ocjena 63%

    6, 5, 8, 6

    Zagor vs Sherlock Holmes..........................nažalost ne uspijeva.
    02.09.2007
    01:26:00 sati
    kico
    uredi
  • flamboyant soul

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Burattini zna napisati jako dobre scenarije, iako često kreće sa istrošenih temelja kao ovdje. Ono što ga pak obilježuje je kronični nedostatak nečeg više - fali mu taj final touch ala Boselli. I zato je ova priča ipak dosta sterilna, prvo je krenuo od Agathe Christie a onda nije znao kako od toga napraviti ono što je znao Boselli - dodati taj extra faktor (bio to horror, sci-fi ili nešto treće). Pa na kraju ostaje nekakav okus nezadovoljstva, iako je priča pristojno privedena kraju tako da ne viri ni jedan konac. Dao bi mu ipak bio osmicu samo da početak nije identičan kao u "Tajanstvenom samostanu". Cassaro začuđujuće dobar, čak bih se usudio reći nikad bolji! Naslovnice bi bile puno bolje da se Zagor na prvoj ne boji dvorca. ;)))
    02.09.2007
    02:43:00 sati
    flamboyant soul
    uredi
  • zagorovsky

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    Jako dobra priča i neobično solidan Cassaro koji se baš uklapa u ovakvu temu
    02.09.2007
    11:13:00 sati
    zagorovsky
    uredi
  • Ukupna ocjena 71%

    8, 7, 6, 8

    Završnice u kojoj Zagor detaljno opisuje događaje i otkriva krivca posramio bi se i sam Poirot! Burattini je definitivno pretjerao u tom dijelu. Crtež solidan, osim što Chico izgleda nakaradno.
    02.09.2007
    14:22:00 sati
    76
    uredi
  • skot

    Ukupna ocjena 62%

    7, 7, 4, 8

    Priča s potencijalom koja je površno ugurana u dvije epizode. Ovako zanimljive priče u Zagoru dobivamo "na slamku", pa je zaslužila da se protegne kroz barem 3-4 epizode, ako ništa drugo, barem radi detaljnije karakterizacije interesantnih likova koja je ovdje očajna. No unatoč svemu, jedna od boljih epizoda u posljednje vrijeme.
    02.09.2007
    14:49:00 sati
    skot
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 7, 7

    okej pričica, osrednji zagor. zanimljivo je okruženje radnje i snježna atmosfera, pa čak i tema. cassaro solidan isto kao i ferri na naslovnicama
    02.09.2007
    21:07:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 6, 7

    Početak novog doba kad je Zagor u pitanju. Boselli se povukao a Burattini preuzeo vodeću palicu među scenaristima a krenulo je baš u njegovom stilu - zastarjelo. Epizoda je solidna, volim priče u mračnim dvorcima zametenih snijegom a fora mi je vidjeti Zagora u jakni od početka do kraja. Međutim, nakon što je Burattini sročio dobar zaplet sa elementima horrora, na njemu je svojstven način to u nastavku potpuno igrnorirao i ponudio detektivsku priču  B-produkcije koja bi mogla biti pisana za bilo kojeg drugog Bonelli junaka. Crtež iznenađujuče dobar, nikad mi se Cassaro nije ovako svidio. DObro je odradio snježen scene i stvorio pristojnu horror-amtosferu. Prva naslovnica mi se baš sviđa, ne viđamo često Zagora u jakni. 
    02.09.2007
    21:11:00 sati
    Aco
    uredi
  • ozasloscena_sovuljaga

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Osobno, jedan od boljih novih Zagora
    04.09.2007
    21:19:00 sati
    ozasloscena_sovuljaga
    uredi
  • boromir

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    Buratini je ovde odradio dobar posao mistična atmosfera je ono što me i privlači stripu a i Cassaro mi je ovde sasvim dobar svidela mi se ova epizoda.Ferrijeve naslovnice za ova 2 broja sjajne..sve u svemu jedna od boljih epizoda u skorije vreme...
    05.09.2007
    22:05:00 sati
    boromir
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Zanimljiva prica! volim price po snijegu, a Zagor, sto je vidljivo i na naslovnici, ima jaknu! Radnja je u dvorcu, sve je puno tajni , a ima i elemenata fantastike. Ko u ''Balu vampira''.
    06.09.2007
    12:34:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Uvijek budu dobre ove snježne epizode. Atmosfera je prava zagorovska, a ni crtež nije loš. Naslovnice su dobre, posebno prva.
    16.09.2007
    09:48:00 sati
    delboj
    uredi
  • mali od palube

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Fenomenalna epizoda. Sviđa mi se kada Zagor upotrebljava  sive stanice. Cassaro mi je među dražim crtačima, ali nemože nadmašiti Ferria. Što se tiče Burattinia, ko da je stvoren za Zagora.   
    16.09.2007
    09:49:00 sati
    mali od palube
    uredi
  • Inferno

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Ovu sam priču počeo čitati oboružan svim mogućim predrasudama o Cassaru, Burattiniju i samoj temi. Moja strahovanja su se potvrdila tijekom čitanja prvog sveska prilikom čega sam osječao ogromnu dosadu. Govorio sam sam sebi da za ovo nema veće ocjene od 60%. Uvod o egzorcizmu i vražijim poslima mi je bio prilično banalan, a nakon što sam pročitao razočaravajuču Burattinijevu priču "Napuštenu utvrdu", moje su nade i očekivanja glede kvalitetnog završetka potpuno splasle. Kako li sam se grdno prevario. Nisam ni sanjo da su svi oni nepovezani, dosadnjikavi događaji s početka ispričani na vrlo staromodan linearni način, tek scenaristički elemnti koji će naknadno poslužiti kao temelj nevjerojatnoj završnici. Tek s drugim sveskom i Zagorovim pretvaranjem u detektiva tipa Poirot, počinjemo dobijati veću količinu teksta koji je naprosto fascinantan. Tako ugodan i blagoglagoljiv jezik nisam odavno vidio u nekoj Morenovoj epizodi, možda čak još od "Tajanstvenog samostana" koji je usko vezan i s ovom pričom. Konačno je i Burattini shvatio da, ako želi napraviti sjajne priče, mora, poput Bosellia, posegnuti za brojnim drugim izvorima (krimići Agathe Christie) jer oslanjanje na vlastite ideje kod njega nije proizvelo povoljne rezultate. Primjetio sam da voli linearni način prepričavanja radnje, na naćin da kod čitatelja opskrbljenim šturim informacijama stvara osječaj tajanstvenosti okruženja i neizvjesnosti onog što donosi budućnost. Čest element njegovih priča je tajanstvena osoba, bilo ubojica, saboter ili nekakva izdajica, koja prijeti ostatku ekipe. Možda se po svemu ovome može zaključiti da je naš scenarist mali plagijator, ali ako mu ide dobro i ako mi dobijamo sjajne eoizode, zašto mu ne dati podršku. Nadalje, ono što najviše može oduševiti čitatelja u ovoj priči je zavšetak koji samo što ne eksplodira od kompleksnosti kako same radnje tako i efikasno protkanog scenarija koji ne ostavlja ni jedno pitanje otvorenim. Sličan završetak je Burattini koristio i u "Imanje pod opsadom"! Možda ova priča nije u duhu Zagora, ali ostala Bonelli garda može samo sanjati o ovakvom sjajnom privođenju radnje kraju. Kombiniranje sotonizma i egzorcizma s krimi-ugođajem je u potpunosti uspjelo kao i kvalitetna karakterizacija likova (zanimljivo da filolog John Kimball nije odigrao nikakvu ulogu; Willbur neodloljivo podsječa na Oxa iz ZG SD 44 "Tajna Redstonea"...). Da se razumjemo, epizoda ima i loših točaka, ali sveukupni dojam ih sve zasjenjuje. Recimo, čudno je da je gospođa Julia Burgess oteta od strane sotonjara baš kad je Zagor došao u posjet dvorcu, a Zagorv obračun u kolibi podsječa na Max Paynea i njegov bulett-time uz pomoć kojeg se baca na sve strane i u isto vrijeme izbjegava neizbježne hice. Isto tako ne razumjem kako Zagor i ostali nisu odmah skužili da izraz "vixi" predstavlja rimske brojeve. Zbog staromodnog otvaranja, priča zna biti suhoparna tek s povremenim podizanjem napetosti - ali na kraju se gleda i pamti samo rezultat, a ne kvaliteta igre neke momćadi. Naravno, drugi svezak uvodi više mistike, a s time priča prestaje biti dosadna. Izdvojio bih lutanje po mračnom dvorcu (Chico i Bat)-klasični horror, a dobro sam se nasmijao kad je Chico pao na pod preko Terrencovog leša prethodno rekavši: "Možda ga nađemo mrtva pijana kako leži u nekom hodniku! Uh, thud, Aaaaaah!" Slažem se da Cassaro nikad nije bio bolji. Mogao bi biti i bolji da više i kvalitetnije sjenči. Zapravo, on je solidan crtač, ali na njegovu nesreću uvijek dobije debilne priče za oslikati, pa je to vjerojatno razlog našoj gorčini kad on crta. Odličnom ambijentu i atmosferi možemo zahvaliti isključivo njemu - snijeg, mećava, Zagor u jakni, sablasni dvorac, scene po mraku, vukovi... sve je sjajno dočarano. Ferri je isto tako nacrtao predobre naslovnice koje zbilja predstavljaju ugođaj onog što nalazimo unutar korica. Sve u svemu, sjajno. Oduševljen sam i još uvijek pod dojmom.
    04.10.2007
    11:08:00 sati
    Inferno
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 72%

    7, 7, 7, 9

    Meni Cassaro ovdje uopće nije dobar, šteta što nisu Ferri ili Della Monica crtali... Inače jako volim priče u ovakvom stilu samo mi smeta crtež od Cassara on mi više paše na epizodama u mexicu. Naslovnice su odlične, pogtovo Demonska knjiga...
    14.10.2007
    12:15:00 sati
    jack 50
    uredi
  • piquet

    Ukupna ocjena 31%

    2, 2, 3, 10

    jedan od apsolutno najdosadnijih zagora...predstavljanje, pa klanje likova bez ikakvog dubljeg prisustva u priči....gomila zatupljujućeg teksta...zagor kao poirot, sive stanice odlično rade, a evo tek je tu čuo da su rimljani slovima označavali brojeve. prvi put kad sam čitao ovu epizodu zadnjih par strana sam samo prelistao. cassaro mi je najgori crtač zagora. dok chiarolla valjda namjerno crta groteske jer zna crtati, cassaro jednostavno ne zna. još mu je okoliš/priroda/dvorac u redu, ali živa bića katastrofa. naslovnice 10 zbog prve koja mi je jedna od najupečatljivijih u zadnje vrijeme.
    03.11.2007
    20:39:00 sati
    piquet
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    ... dobra epizoda..posebno mi se svidjela atmosfera...crtež nije loš...
    25.11.2007
    16:33:00 sati
    Neustrašivi Chico
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 58%

    6, 5, 6, 7

    već viđeno, pomalo dosadno, casaro iznenađujuće dobar, on mi je inače 'drag' skoro ko gamba, naslovnice dobre, pogotovo prva
    11.01.2008
    17:23:00 sati
    ken2
    uredi
  • MaTex

    Ukupna ocjena 90%

    9, 10, 8, 9

    Nisam puno očekivao od kombinacije Burattini-Cassaro,no vidi vraga,dobih najboljeg Zagora posljednih par godina.
    01.03.2008
    01:29:00 sati
    MaTex
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 90%

    10, 8, 9, 9

    Meni osobno jedan od najboljih Zagora (možda baš zato što sam oduvijek volio detektivske knjige i filmove).Na stranu to što je Zagora malo teže zamisliti u ulozi detektiva tipa Sherlocka Holmesa ili meni osobno najboljeg Columba,ali ovo je odlična priča zanimljiva od početka do samog kraja. Jedina manja zamjerka je da mislim da bi možda bilo bolje da se priča protezala kroz epizodu više,jer mi je ono završno Zagorovo izlaganje djelovalo pomalo zbrzano. Svi događaji su lijepo objašnjeni,ali nigdje se ne vidi kako je Zagor uspio posložiti sve te događaje, tj.puno toga se temelji na njegovim pretpostavkama,a malo toga na nekim konkretnijim dokazima pa zato malo niža ocjena za scenarij. Cassarov crtež mi je ovdje bio odličan s obzirom na atmosferu u kojoj se radnja odvija,a naslovnice su isto odlične (iako mi je prva bolja od druge).
    13.03.2008
    13:21:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Raga

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Sva sreća da sam prvo pročitao drugi dio, jer prvi dio je koma. U suprotnom ne znam šta bi me natjeralo da kupim drugi dio. Obožavam snježne epizode. Cassaro se ovdi odlično uklopio. Naslovnice odlične...
    04.06.2008
    18:47:00 sati
    Raga
    uredi
  • cibalia

    Ukupna ocjena 70%

    7, 8, 5, 10

    Svaka čast Buretu. Cassaro me ubio, ali dao sam mu dobru ocjenu. Ugođaj je prefektan i bolje bi bilo da je crtao Ferri.
    15.11.2008
    12:37:00 sati
    cibalia
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Obožavam detektivske epizode među kojima mi je ova pri samom vrhu. Odlična epizoda nakon završetka petodijelne epizode s Kandraxom. Slažem se s recenzentom da je Cassaro sve bolji i bolji. Istina da podsjeća na Tajanstveni samostan, ali nema veze. Naslovnice vrlo dobre.
    04.01.2009
    13:33:00 sati
    allessi
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Ovo valja pohvaliti. Dobra epizoda mada sam vidio i nekoliko Burattinijevih boljih. Dobro je to što je stvorio napetu i zanimljivu priču a i naslovnice su dobre. Ne dajem baš previše pohvale za većinu novih crtača ali ovaj crtež je iznenađujuće dobar. Pohvale za crtež.
    16.01.2009
    15:45:00 sati
    supermike
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    E, ovo je odlično. Burattini u zadnje vrime i nije baš u formi, ali tu i tamo mu se zalomi pokoja dobra priča. Kao što sam već negdje rekao, sviđa mi se taj detektivski pristup Zagoru. I još kad se taj pristup zasniva na nekom mračnom i ukletom dvorcu sa tjeskobnom atmosferom nitko sretniji od mene. Scenariju ću dati manju ocjenu jer ipak nekoliko stvari nije logično. Što se tiče crteža, mislio sam da se Cassaro neće snaći na snijegu, ali on je to demantirao odličnim radom. Prva naslovnica je vjerojatno u Top 10 Ferrijevih, prekrasna je. Druga je malo slabija jer Zagor stoji nekako glupavo.
    31.03.2009
    13:04:00 sati
    mpavin
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    pomalo naivno ali ipak odlično
    27.05.2009
    20:26:00 sati
    lwood
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Moram priznati da me je ova epizoda jednostavno odusevila!!!Mada ovo nije klasicni Zagor na koga smo navikli(nema cudovista,indijanaca,gusara,vampira,druida i ostalih)prica je jednostavno fenomenalna!!! Citaoca jednostavno ostavlja bez daha pri citanju i u razmisljanju ko je ubica,a osumljicenih ima na pretek.Burattini je odradio vrhunski posao a sta tek reci za Cassara!!!Izuzetno dobar crtez pogodjen bas za ovu pricu!Naslovnice su fantasticne,posebno prva!!!Sve u svemu,sve kockice su se slozile (bas kao u prici) i dobili smo jednu odlicnu epizodu naseg dragog Zagora!!!
    08.06.2009
    01:52:00 sati
    kandraks
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 78%

    7, 8, 8, 9

    Dosta dobra epka, izuzetak posljednjih godina kada je svaka druga, ako ne i svaka, Zagijeva priča dno dna. Odlična atmosfera starih detektivskih i horror filmova, neoriginalna, ali nikad isfurana plejada likova + dvojac iz Darkvuda pun su pogodak scenariste. Crtež odlično odgovara atmosferi, Cassaro je za mene odličan crtač, bolji od mnogih, a posebno odgovara prerijskim pričama, a evo i snježnim. Naslovnice odgovaraju kvaliteti priče, svaka čast Galienu, dobar posao, posebno kod prve.
    10.06.2009
    17:54:00 sati
    jasa
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 6, 9

    Zagor detektiv? pih, ne sviđa mi se nimalo.
    10.06.2009
    18:47:00 sati
    teller
    uredi
  • Ukupna ocjena 89%

    10, 10, 7, 8

    iako Zagoru kao šumskom čovjeku ne leže ovakve detektivske priče, ova epizoda mi se baš svidjela. na kraju sve sjeda na svoje mjesto i kao u nekakvom romanu svaki događaj iz prvog dijela dobiva smisao.čak ni crtež koji mi se kod ovog crtača nikako ne sviđa, u ovoj epizodi manje iritira.naslovnice mi nisu niti bitne.
    12.11.2009
    15:45:00 sati
    adriano
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 72%

    8, 6, 7, 9

    "Humbert, nisi to smio učiniti! Znaš što se dogodi onome tko me pozove i poslije zanemari pravila?

    Tko prekine obred umire."

    Vrag, koji se pojavio na početku mora da je završio pravni fakultet. Na stranu to što ga je ovaj dovukao iz pakla u ovaj svijet, to je ok, ali prekršiti proceduru u članku 7, točki 3., e to je neoprostivo.

     

    - Po svemu sudeći u blesavoj familji Burgessovih najvažnija je biblioteka. Koga briga što je pola obitelji izgorjelo, bitno je nabaviti još knjiga. Možda nam Buratini želi poručiti da kolekcionarstvo ubija! ;)

    - Zato je Čiko je najpametniji, njega knjige ne zanimaju osim ako su u pitanju one s receptima.

    - Meni se čini da se onaj Wilbur mijenja iz vinjete u vinjetu, stalno gubi i dobiva po 20 kilograma. Inače, crtež ok, posebno u dijelu gdje Bat i Čiko usred noći tumaraju dvorcem.

     

    Čiko i crni humor:

    Možda ga nađemo mrtva pijana kako leži na podu u nekom od ovih hodnika

    ...dvije sekunde kasnije...

    Karamba i karambita! I stvarno leži na podu hodnika.

    Mrtav je ali ne i pijan.

     

    Za ozbiljnija razmišljanja pogledati komentar flamboyant soula.  

    02.11.2010
    14:24:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 8, 10

    Odlično! U ovoj priči ima svega. Atmosferu je crtač odlično dočarao. Scenaristički je zaista dobro odrađeno. Jeste da sam odmah pogodio krivca ali kraj je zaista iznenađujući. Odlično balansiranje izmešu natprirodnog i realnog. Uvijek mi je drago kad crtež prati priču i kad ne zahtjeva komentar sam po sebi, to je znak da je crtač dobro ispratio priču kao što je ovdje slučaj. Naslovnice su odlične, iznenađuje me što su tako malo ocijenjene.

    06.02.2011
    21:19:00 sati
    malek
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 87%

    9, 10, 7, 9

    Odlicna epizoda. Fenomenalno odradjen triler, bez greske. Nista se nije moglo predvidjeti, jer je u sustini sve bilo moguce. Cak su I Cassarovi ovi bili bolje nego inace, ocito im bolje lezi crtanje ovog okruzenja nego western prerija i sume.

    12.02.2011
    16:27:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odlično. jedna od mojih  najdražih dvodijelnih epizoda; vidi se da i Burattini može kad i hoće. Atmosfera, scenarij, zaplet, rasplet pa i Cassaro bros (koji meni i inače nisu loši) su se odlično uklopili i dali nam jednu od najboljih Zg 100% sporednih priča.

    03.04.2011
    19:11:00 sati
    drogsy
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 85%

    9, 8, 8, 10

    Drugi dio je desetka, ali su prvi trebali malo preoblikovati. Jer od otmice do Poirota je jako velika provalija.

    21.05.2011
    16:51:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 6, 10

    Davno sam je čitao, al znam da mi je bila odlična epizoda. Crtež malo očajan. Bolje da je Ferri crtao.

    04.06.2011
    15:45:00 sati
    writer
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    odlicna epizoda

    27.06.2011
    18:57:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 70%

    7, 5, 9, 7

    Nije loše, ali nije ni uzbudljivo bome. Zagor u stilu Poirota, samo što mi to kod Zagora nije baš uvjerljivo. Ipak je on čovjek iz šume, iako izrazito inteligentan. Počelo je zaista dobro, ali druga epizoda se pretvorila samo u prepričavanje i čitaocu na kraju, ne ostavlja nikakav osjećaj "wauuuu to stvarno nisam očekivao". Sasvim suprotno, zatekao sam sebe kako sve nervoznije i sa sve manje strpljenja čitam prema kraju. Cassaro mi je super ovdje, sve je pogodio:atmosferu, ambijent...ma sve pohvale. Ferri standardan.

    12.01.2012
    12:33:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Zakon. Zagor Poirot.

    28.01.2012
    14:57:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    8, 9, 6, 10

    Zagoru na jednoj slici fali samo lula i isti Sherlock Holmes! Kapu može posuditi od Battertona :-) Inače vrlo dobra epizoda, sigurno bi bila bolja na više stranica. Crtež solidan, samo što Bat na nekim mjestima izgleda debilno.

    16.02.2012
    13:59:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Ocigledno se Zagor uziveo u ulogu detektiva pored Batertona

    13.05.2012
    17:28:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 36%

    3, 2, 5, 6

    Pa loše, dosadno, previše teksta i prepričavanja.

    05.06.2012
    19:45:00 sati
    tekumze
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Odlična, napeta i uzbudljiva epizoda! Čak je i inače veoma loš crtež braće Cassaro ovdje solidan i na svom mjestu.

    14.07.2012
    11:56:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Zagor kao detektiv mi skroz leži... opet mračna atmosfera, zima, napetost i dobar rasplet. Jedna od najdražih epizoda, veliki + što je stala u 2 stripa, a ne uzela nekih 20-ak stranica u trećem. Cassaro dobar, Ferri također

    28.02.2013
    19:15:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    17.03.2013
    02:35:00 sati
    Fran
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Fenomenalan triler u režiji Burattinija. Odlično je složio i vodio priču. Ne možeš znat do samog kraja tko je ubojica i je li stvarno na djelu neka nadnaravna sila ili samo vješta iluzija. Vjerojatno jedna od najboljih dvodijelnih priča u serijalu i ponajbolja "detektivska" (možda jedino iza "Tajanstvenog samostana"). Zagor detektiv u najboljem mogućem izdanju. Kud ćeš bolje od zasniježenog dvorca, knjižnice okultnog i paklene misterije. Šteta je samo što to Ferri nije crtao, jer onda bi to sigurno zaslužilo svoje mjesto u top 20 serijala. Iako ni Cassarovi nisu mogli pokvarit ugođaj, koji je Bure namijenio ovoj priči, tako da i njima dobra ocijena. Naslovnice vrhunske, pogotovo "užarena" druga. Bravo Bure!

     

    02.11.2013
    18:46:00 sati
    nagor
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 6, 10

    Nakon Bosellijevih izljeva budalaština u Kandraxu, ovo je došlo kao budali šamar. Zanimljiva detektivska radnja iako malo previše mrtvaca za moj ukus. Malo sam se uplašio na početku da je i Bureta uhvatila manija nadnaravnog i pomislih - kvragu zar još jedna takva epizoda, ali kako je sve dalje odmicalo, skuži se da su to lažna svjedočanstva. Uglavnom ok epizoda. Crtež je solidan, a druga naslovnica kao i ostale - podsjeća me na neponovljivi Buretov dragulj - Tajanstveni samostan.

    20.02.2014
    00:00:00 sati
    caramba
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • U zemlji Dakota
    Kod: ZG MX 17
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.6.2014. 23:45:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1283
  • Grad nasilja
    Kod: NN LIB 43a
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 16.6.2014. 10:08:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1281
  • Crna krv
    Kod: ZG LUSP 30
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 10.7.2014. 21:12:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1125
  • Ugriz zmije
    Kod: ZG LU 220-221
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 18.6.2014. 23:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1074
  • Osveta braće King
    Kod: TX KLSP 1
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.6.2014. 21:42:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1046

Aukcije

Forum