Kraljevstvo straha

Zagor

ZG LU 183/185 | 282 str.

U dolini Widegreen dešavaju se misteriozne stvari, ljudi, pa čak i cijeli garnizoni nestaju bez traga. Dok major Powell sprema kaznenu ekspediciju, koja bi mogla biti kobna za sve Indijance koji žive u dolini, Zagor saznaje da se iza svih čudnih dešavanja nalazi Indijanac Entak, kojeg Indijanci smatraju natprirodnim bićem.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 89%

P*8

S*8

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Tajanstvena dolina
    ZG LU 183
  • Kraljevstvo strave
    ZG LU 184
  • Mrtva šuma
    ZG LU 185
  • Misteriozna dolina
    ZG VEC 33
  • Kraljevstvo straha
    ZG VEC 34
  • Mrtva šuma
    ZG VEC 35

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La valle misteriosa
    ZG SR 501
  • Il regno del terrore
    ZG SR 502
  • La foresta morta
    ZG SR 503

ZANIMLJIVOSTI

  • Onondaga Indijanci su značajno pleme iz saveza Irokeza (Haudenosaunee) koje je obitavalo na mjestu sadašnjeg okruga Onondaga u New Yorku, te na sjever do jezera Ontario i na jug do rijeke Susquehanna. Danas žive na rezervatima u New Yorku i Ontariju. Godine 1644-1645. kada su jezuiti utemeljili misiju St. Jean Baptiste (Sv. Ivana Krstitelja) među Onondagama, njihovo glavno naselje (irokeški glavni grad) nalazio se na Indian Hillu u New Yorku. Wentworth Greenhalgh opisuje Indian Hill kao veliki 'grad' od 100 kuća, a navodi i drugi manji 'grad' sa 34 kuće, i koji nije bio opasan palisadama. Negdje 1751. polovica Onondaga emigrirala je u Kanadu, a ovi emigranti na strani su Francuza protiv Engleza u Francuskim i indijanskim ratovima. Godine 1756. Sir William Johnson izgradio je utvrdu za pro-britanske Onondage sjeverno od današnjeg rezervata Onondaga. Tijekom Američke Revolucije svi ovi pro-britanski Onondage na strani su Engleza. Za kaznu što su bili lojalni Englezima general John Sullivan šalje (1779) Goose Van Schaicka (1736-89) da spali njihova sela i polja kukuruza. Porazom Onondaga dolazi do niza ugovora od 1784. do 1822. kojima su svoju zemlju, osim 6,100 akara, morali prepustiti Sjedinjenim Državama. Potomci ovih Onondaga i danas žive na Onondaga rezervatu.
  • Zagor je u delirijumu vidio skitnicu Fitzyja, Tonku, Sullivanove, dok su se Chicu prikazali Iron Man, Ben Stevens, Kandrax i Rakosi.
  • Ade Capone je objavio svoju prvu priču 1980. godine (“Albo Blitz”). Uradio je više od dvije stotine priča za “Boy Music”, “Interpido” i “Skorpio”, prije nego što je započeo saradnju sa SBE, gdje je realizovao po jednu priču za Mister Noa, Martin Mystére i nekoliko Zagorovih avantura. Kasnije je prešao u izdavačku kuću “Star Comics”, gdje je stvorio serijal “Lazarus Ledd”.
  • Originalna epizoda je izašla u Italiji 2007. godine.

"Na Zemlji bi se činilo manje zla kada se zlo ne bi činilo u ime dobra"

Još od početka devedesetih godina nostalgičari kukaju za starim dobrim Zagorom, epizodama koje su obilježile našu mladost i koje su imale ono nešto posebno, magično i neobjašnjivo zbog čega smo i zavoleli ovaj strip. E pa, napokon, poslije mnogo godina čekanja, dobili smo jednu epizodu koja podsjeća na stara dobra vremena.

Humor i glad – vjerni Chicovi pratioci

Ova epizoda sadrži sve ono što su imale one najbolje iz doba do originalnog broja trista, luckasti Chicovi vicevi, dobru akciju i napetu atmosferu. Ade Capone je poslije više od decenije pauziranja, sa ovom epizodom podsjetio i vratio nas sve u davno zaboravljeno vrijeme odrastanja, u rane osamdesete, za mnoge od nas najljepše i najbezbrižnije doba života. Kao u filmovima, na momenat je čovjek mogao da se prebaci u to doba, da osjeti još jednom ljepotu rane mladosti i svega ostalog iz tog doba, da se prisjeti zašto je Zagor taj strip koji toliko volimo. Makar i za momenat, ali bilo je dobro osjetiti i prisjetiti se vremena kada smo jurcali do prvog kioska, ili mijenjali stripove sa poznanicima. Vrijeme kada smo se ušuškali u zimsko doba u toplu dekicu i teleportirali u svijet mašte, u Darkwoodsku šumu.

Entak

Antagonista u ovoj epizodi je Entak, Indijanac kojeg njegovi sunarodnici smatraju šumskim duhom. U prošlosti smo imali mnogo onih koji su se predstavljali kao glasnici Manitua, neki od njih su bili ubedljiviji od drugih i razlikovali su se po tome iz kojih razloga su pokušali da manipulišu Indijance. Neki od njih su to radili iz materijalne koristi, drugi radi osvete, ipak većina njih je uspjela jedno vrijeme da ubedi lakovjerni indijanski narod da ih je na Zemlju poslao sam Bog. U slučaju Entaka tok je uzeo jedan drugi pravac, prije svega zato što je on bio marioneta u rukama Šakana, koji je slijedio sopstvene ciljeve. Šakan je bio već u godinama, takođe, fizički nije mogao da se prodaje kao superiorno biće, zato je u Entaku našao osobu koja bi to mogla da uradi na njegovom mjestu. Ne može se reći da Šakan nije voleo Entaka, baš naprotiv, prihvatio ga je kao sopstvenog sina, ali, želja za osvetom je bila jača od njega, tako da se može reći da je na određen način iskoristio mladog Indijanca i nije mu dao izbora kako će odrasti i šta će postati. Zanimljiv je Zagorov zaključak da su on i Entak slični, te da ni on sam ne zna šta bi se desilo da je njega othranio neko poput Šakana, možda bi postao kao on. Mislim da je sve to stvar i karaktera, najviše zbog toga što se moglo vidjeti da dođe nekad trenutak kada čovjek počne sam da razmišlja i odluči kojim pravcem će da krene. Da bi vidjeli šta je na kraju odlučio Entak, pročitajte epizodu. Slučaj Šakana je zamršeniji. Ja ga nisam vidio kao neku zlu osobu, prije bih mogao reći da je nešto u sredini između dobra i zla, čovjek koji je postao žrtva sopstvene sudbine. Da se kojim slučajem desilo da mu nisu ubili suprugu, možda bi ostao miran i neprimjetan do kraja života, na taj način niko za njega ne bi saznao i mnogi životi bi ostali pošteđeni. Sudbina je takva, poigra se ponekad sa ljudima i napravi od njih ono što jesu. Iz svih tih razloga u ovoj epizodi nema onih koji su apsolutno zli ili dobri, samo ljudi sa različitim iskustvima i sudbinama.

Jedan od interesantnijih likova u ovoj priči je Medveđi zub, Indijanac koji je totalni fanatik. Ja sam ga doživio kao Entakovog fana, čovjeka koji vjeruje u svog idola kao nadljudsko biće i nije u stanju da prihvati bilo koju drugu verziju. Podsjeća me na lude tinejdžerske fanove iz našeg doba, a ako malo bolje pogledamo, Entak i jeste nešto kao muzička ili filmska zvijezda prošlog vremena. To da je Medveđi zub tako reagovao kada je vidio da njegov idol nije ono za šta se predstavlja, nije me mnogo iznenadilo, čak bih rekao da je ta reakcija bila od njega očekivana. Na kraju imamo još jednu interesantnu ličnost, majora Powella, koji iz dna duše mrzi Indijance. Zbog te mržnje često donosi prebrze odluke, tako da uvijek nastradaju nedužni kada se stvari pogrešno shvate. Njegova iskustva sa Indijancima očigledno nisu bila pozitivna, međutim, ovdje je mogao da vidi šta može da se desi kada se donose prenagle odluke. U jednom trenutku su ga čak i njegovi vojnici izdali, najviše zbog toga jer su shvatili da će na kraju svi da nastradaju zbog Powellovog fanatizma.

Spektakularna pojavljivanja na okupima poglavica u Darkwoodu su uvijek imala neku posebnu draž. U vrijeme kada je isključivo Ferri crtao Zagorove epizode, mogli smo često da vidimo u stripovima te scene. Autor bi pronašao uvijek neki novi način, novi trik, s kojim bi Zagor oduševio Indijance i potvrdio svoj imidž kao glasnik Manitua. U vrijeme kada se Zagor upoznao sa Sullivanovima, napravio odjeću i odlučio se za ulogu Duha sa sjekirom, prvo što je uradio je bilo to da se prestavio poglavicama na okupu sa jednom takvom teatralnom scenom. Lupanje u lim da bi zvučalo kao grmljavina, premazivanje velikog balona crnom bojom da se ne bi vidio u mraku i onda spuštanje kao da silazi sa neba, to su samo neke od ideja koje je Zagor u prošlosti koristio da bi zadivio Indijance. Nije uvijek sve išlo kako treba, pogotovo ako bi se našao neki mudri Indijanac i pratio Zagorove pripreme za nastup. Jednu od tih scena smo imali u epizodi “Divovi dobra i zla”, kada je Šalak raskrinkao Zagorove planove, ranio i ponizio ga pred ostalim poglavicama. Dobro je to što se ta epizoda ipak desila u jednoj paralelnoj dimenziji, inače teško bi bilo prodati Indijancima neku sličnu priču nakon ovog katastrofalnog nastupa. U ovoj epizodi je Zagor primijenio stari trik sa vatrom, međutim, dejstvo je bilo postignuto, ne samo da su Indijanci ostali zadivljeni, već je ta scena probudila još jednom sjećanja kod čitalaca na zlatni period Zagorovih epizoda. Nekako imam osjećaj da te scene može samo Ferri kako treba da nacrta, iskreno, teško bi mi bilo zamisliti da vidim tako nešto iz pera jednog Chiarolle ili Pescea. Pa dobro, bilo bi izvodljivo, ali to ne bi bilo to. Jednog dana, kada maestro više ne bude među nama, neko će crtati i te spektakularne pojave, a ko, to će vrijeme pokazati.

San ili java?

Jedna od stvari koja me naterala na razmišljanje je ta kada je Zagor u prvom dijelu priče ubio čovjeka sjekirom. Tek tako je bacio svoju kamenu sjekiru i ubio čovjeka. E sada, kao što je poznato, on skoro u svakoj epizodi gađa nekog sjekirom, koliko se sjećam rijetkost je bila da tako nešto završi smrtonosno. Razmišljao sam da li on u stvari svaki put pri bacanju sjekire ulazi u rizik da nekoga ubije, ili se radi o istreniranom potezu. Stvar je u tome da i ovdje nije namjeravao da nekoga ubije, pa ipak se to desilo. Moglo bi se provjeriti da li je moguće kontrolirati bačenu sjekiru ukoliko uzmemo kamen slične veličine i bacimo ga. Jasno je da od siline bacanja zavisi i žestina udarca, mada, kada adrenalin proradi i čovjek se nalazi u životnoj opasnosti, teško je kontrolisati bacanje. Tako sam došao do zaključka da je Zagor perfektno istreniran sa kamenom sjekirom, ali, dešava se sa vremena na vrijeme da omane u procjeni pa se tako desi da udarac završi smrtonosno. Nadajmo se da se tako nešto nikada neće desiti ukoliko nekad pokuša da privremeno onesposobi jednog od svojih prijatelja.

U prvom i drugom dijelu imamo pojavljivanja nekoliko poznatih likova iz Zagorova svijeta. Mislim da je autor hteo da napravi mali omaž ranijim legendarnim djelima, tako da je našao dobar način da to uradi bez da te likove direktno uplete u priču. Nešto slično, mada izvedeno na drugačiji način, imali smo i u epizodi “Sveti breg”, koja je važila po mnogima kao prekretnica i kraj jedne ere. Svidela mi se ta ideja, sve je u redu dok tako nešto ne postane praksa i ne počne češće da se ponavlja. Dobro je bilo, pa barem i na kratko, vidjeti stare Zagorove neprijatelje i druge poznate likove. Možda bi bilo još bolje da su prikazani na kratko Hellingen i Frida, ali dobro, i ovako je ispalo i više nego dobro.

Gallieno Ferri nas je svojim crtežom vratio u dobra stara vremena, ipak, godine su učinile svoje. Pažljivi posmatrači su mogli da primijete da ponekad omaši u proporcijama, to je nešto što je bilo rijetkost prije dvadesetak godina. Ono što je najvažnije je to da je još uvijek majstor atmosfere, stavlja likove u perfektan kadar. Maestro je prešao osamdeset godina, zato mu neke stvari nisu za zamjeriti. Pored svega, on je još uvijek odličan, pogotovo kada se radi o Zagoru, kralj koji najvjerovatnije nikad neće sići sa svog trona. Prva naslovnica nije baš za pamćenje, dok druge dvije nemaju manu. Pogotovo druga je fenomenalna, poraženi Zagor na koljenima sa razočaranim izrazom lica.

Teško je rangirati ovu epizodu na listi svih vremena, prije svega jer je u zlatno doba bilo zaista dosta odličnih epizoda, ali, jedno je sigurno, ovo je jedna od najboljih i najkompletnijih priča prošle decenije.

Ferri je još uvijek majstor atmosfere

Naprijed

ZG LUSP 14 Indijanska magija

ZG VEC 36/37 Ratnici noći

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Osnova prica ovde je cist kohezivni elemnt koji spaja ranije scene sa akcijom koja je dosta dobra. Strip je brz i dinamican iako se sve desava na relativno malom terenu.  Teksta ima malo, a medjusobnih prozivki dosta sto je sjano. Narocito su dobri dvoboji sa Entakom u trecem delu. Ono sto je veliki plus kod ovog stripa je to sto nas vraca u neka ranija vremena, de smo imali Zagora kao prvaka Darkvuda (u stripu koji je dobar).

    Negativne strane stripa idu u spojleru.

    ** SPOJLER** Ne znam kako vi, al mene jeze glupe svene koje nisam mogao da varim ni pre 20 godina, a kamo li sada.  Za ovo se referenciram na scenu kada Zagor prasta Medvedjem zubu(valjda tako bese se zove) za ono sto je ucinio. Brate, ko ce tebe da postuje ako svima prastas, tvoji direkti podanici te ismevaju i rade sa tobom sta oce znajuci da nece biti kazne. Capone za ovo veliki minus. De su ona vremena kada je Nollitin Zagor pucao da ubije, eh. Drugi minus je neko na brzinu sklepano i potpuno racionalno resenje na kraju, cisto da se otalja. E tu je Capone originalan, smrc.

    **

    Za Ferrija samo jedno cu reci, CARE , 9/10.

    03.02.2011
    19:08:00 sati
    kasper
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 94%

    9, 10, 9, 10

    Druga naslovnica do bola, i treća nije loša. Kapone vrati se Zagoru. Milina i dašak starih dana. Ima neke stvari i momente već viđene u Svetom Bregu ali opet odličana epizoda. Feri+Kapone gromovski tandem. Vidi se da Kapone poznaje šlif starog maestra. I s ovoliko godina i lako učljivih grešaka 1000 puta bolji od nekih današnjih nazovi crtača Zagora.

     

     

    03.02.2011
    20:36:00 sati
    legaz
    uredi
  • Sitting Bull

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Stari dobri Zagor sa elementima natprirodnog.

    Ferri odličan kao i uvek.

    03.02.2011
    20:58:00 sati
    Sitting Bull
    uredi
  • PJ24MKD

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 8, 10

    Prvi deo mi je bio za 8, drugi za 9, kraj za 7, seukupno oko 8. Ferijeve naslovnice odlicne.

    03.02.2011
    21:17:00 sati
    PJ24MKD
    uredi
  • Ukupna ocjena 83%

    9, 8, 8, 8

    Slažem se da epizoda liči na stare i vraća u ta vremena. Meni se prilično dopala. I crtež je stari Feri dobro odradio, sa dosta detalja. Priča je završena dobro.

    03.02.2011
    21:49:00 sati
    goksi
    uredi
  • poison

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je dobri zagor ko u stara vremena
    03.02.2011
    22:07:00 sati
    poison
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Zbog ovoga je meni Capone jedan od drazih ako ne i najdrazi Zagorov scenarist! Jednostavno, covjek nije imao losu pricu, jos kada se udruzi sa "Maestrom" to definitivno mora da valja! Prica je odlicna, posebno mi se svidja kraj jer nam definitivno nudi nastavak ali ovaj put sa Entakom na Zagorovoj strani! Ferri je vise puta ubrljao sa crtanjem proporcija, pogotovo Zagora, ali je atmosferu fenomenalno docarao i imajuci u vidu sa koliko godina je ovo nacrtao zasluzio je 10-ku k`o kucu! Kada sam se prije dvije godine vratio Zagoru i stripovima vidjevsi drugu i trecu naslovnicu sa nestrpljenjem sam cekao kada ce izaci ova epizoda, Gallieno ih je maestralno nacrtao!!! Sve u svemu, ova epizoda vraca vjeru u Zagorovo bolje sutra...

    03.02.2011
    22:29:00 sati
    kandraks
    uredi
  • Combatrock

    Ukupna ocjena 78%

    8, 7, 8, 9

    Svakako jedan od boljih Zagora u poslednje vreme. U stvari stekao sam utisak da bi u tzv ''zlatnom dobu'' prosla prilicno nezapazeno, ali danas predstavlja vrlo dobru epizodu. U svakom slucaju zasluzuje paznju.

    03.02.2011
    23:41:00 sati
    Combatrock
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 71%

    6, 7, 8, 8

    Pa, ništa posebno, ali bar ne izaziva zevanje ili glavobolju u toku čitanja. Ovakvih priča smo se načitali, ali izgleda da je došlo vreme da im se radujemo i ubrajamo u bolje epizode. Feri odličan za svoje godine.

    04.02.2011
    00:12:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Jako dobro napisana recenzija i moram da priznam da nakon sto sam je procitao, i moje misljenje o ovoj prici se popravilo. Epizoda mi je bila jako zanimljiva dok sam je citao, ali mi je delovalo kao da Kapone malo na silu pokusava da ubaci taj stari duh Zagora. Pritom mi je lik majora Pauela prilican klise, mogao je da bude i kompleksniji lik. Ipak, ideja nije losa, a svakako ne moze da skodi ni da se pojave neki stari dobri likovi i pritom da ih Feri crta! Atmosfera je odlicna, ova slika kada Zagor prilazi Ciku je fenomenalna! Odlicne druga i treca naslovna.

    04.02.2011
    01:11:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    04.02.2011
    01:58:00 sati
    Ferri
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Zagor iz zlatnog doba - sve je rečeno...

    04.02.2011
    11:57:00 sati
    velka031
    uredi
  • kenan92

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    04.02.2011
    20:18:00 sati
    kenan92
    uredi
  • darkw00d

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    Interesantna priča... Kraj mi je dobar i inteligentno izveden. Ferrijev crtež je zakon kao i uvijek.

    08.02.2011
    12:07:00 sati
    darkw00d
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    čitao sam samo drugu polovicu priče, i to na talijanskom, ali po svemu je to onaj pravi zagor, kojeg bi voli vidit u svakoj novoj epizodi.

    08.02.2011
    15:48:00 sati
    adriano
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 87%

    7, 9, 10, 9

    Izgubljena priča Zlatne serije...

     

    Zanimljiva ideja, umjesto da Capone pođe utabanim stazama, (istina, tu je karizmatični vođa i njegova indijanska vojska), ipak on dodaje novi element, vojska i budući narod se ne sastoje samo od Indijanaca, nego i bljedolikih, koji, nisu najprisebniji, ali nije ih zgorega imati uza se ako bude trebalo radne snage ili topovskog mesa za razne sukobe. Bolje da ginu bijelci boreći se za Indijance. Izvrsno okrenuta pozicija snaga.

     

    Capone voli vaditi duhove prošlosti iz svojih počivališta i nastanjivati ih u snovima i priviđenima naših junaka. Mudar potez, tih par scena vam bude osjećaje nekih minulih vremena. Tako vam moždane vijuge vezuju sadašnjost sa slavnom prošlošću. Automatski ostaje bolji dojam pod uvjetom da se s time ne pretjera.

     

    Zagorov istančani osjećaj za odmjerenost (str. 24.): ...Taj starac i Entak su dva obična gada!

     

    Iznimno mi je drago da je Čiko u Mrtvoj šumi postao integralni dio rješenja i napora da se poraze zlikovci. U zadnjih par godina ne sjećam se da se takvo nešto dogodilo.

    Odlična scena na 28. stranici kada Čiko pokušava biti hrabar, ne mogu a da se ne nasmijem.

     

    Zanimljivo je kada se pri sredini Mrtve šume, svi nosioci moći sakupe na jednom mjestu. Tu je Zagor vrhovni autoritet u Darkvudu, a i šire, Entak i starac - vrhovi duhovni i ratnički vođa pobunjeničke skupine, poglavice indijanskih plemena (jezgra Darkvuda) i vojnički komandant, zapovjednik plavih bluza. Ekipa za pet, sve je spremno za jedan veliki dernek gdje će Zagor pokazati ko je faca u Darkvudu.

     

    Na 45. str. vidim da se Zagor okrenuo svojim teatralijama. Odabire zanimljiv početak: Entače... poslušaj šta će reći Za-gor-te-nej, Manituov izaslanik! Zagor ovdje sebi malo previše uzima za pravo. U 946. broju Zlatne serije možemo vidjeti da Manitu nije bio previše sretan takvim njegovim izjavama i predstavljanjima. Tu je Zagor malo prekardašio.

    Entak mu na to odvrati: Poslao te je Manitu? Ti si samo običan bledoliki! Zna on da ovaj njima maže oči.

    Ni Entak nije imun na megalomaniju kao i Zagor: ...Ovdje gospodari samo jedan duh, a to je šumski duh! Duh sa sjekirom na to prelazi u protunapad, i izaziva ovoga na dvoboj, a znamo kako obično završe dvoboji u kojima je Zagor jedan od boraca, ako Supermajk nije uspio kako li će ovaj.

     

    Dvije vinjete:

    Str. 64. - Zagor  u letu!

    Na 71. stranici, čini mi se da Ferri nikada nije nacrtao ovakav kadar, nešto sasvim novo.

    17.02.2011
    00:55:00 sati
    solar
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    19.02.2011
    19:29:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • cronos six

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    19.03.2011
    00:03:00 sati
    cronos six
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlična priča, početak boljih epizoda. Capone standardan, Ferri kao u najbolja vremena!

    19.03.2011
    14:43:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    19.03.2011
    19:06:00 sati
    teller
    uredi
  • sawitch

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    10 10 10 9 :)

    15.04.2011
    14:29:00 sati
    sawitch
    uredi
  • Ukupna ocjena 86%

    9, 9, 8, 8

    Zanimljivo.

    22.04.2011
    17:38:00 sati
    14act3
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Dobro osmišljena priča i fino sprovedena. Ferrijv crtež je bio najbolji u drugome dijelu i dao bih dvetku da je takav i ostao. Konačno rješenje priče mi se nije baš svidjelo. Naslovnice uživo ne izgledaju baš najbolje.

    28.04.2011
    01:28:00 sati
    drogsy
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Vrlo dobra priča,mrak atmosfera !!! :)

    30.04.2011
    13:22:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Capone zna napraviti priču i nema tu filozofije. Ferri gotovo sa 80 godina u stripu koji u biti nije horror radi jezovitu i mračnu atmosferu kakvu samo on može. Ja dajem crtežu 10 jer za Ferrijeve radove poput "DEMONI LUDILA", "ZAGOR PROTIV VAMPIRA" i sl. treba uvesti ocijenu 11. Šteta što treba još dugo čekati do iduće priče Capone/Ferri koja će ja iskreno vjerujem biti ovako dobra!

    03.05.2011
    15:24:00 sati
    supermike
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    04.05.2011
    10:07:00 sati
    jojboli
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolja epizoda Zagora u zadnjih nekoliko godina. Ferri fascinantan. ovo je baš Zagor kakav treba da bude.

    20.05.2011
    10:58:00 sati
    writer
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Stvarno lijepa priča sa dobrom porukom na kraju, Capone je bio i ostao majstor. Epizoda podsjeća na neke starije epizode što je dobro ali i s druge strane loše jer smo ovakvo nešto već vidjeli nekoliko puta, a likovi i SF element stvaraju popriličan deja vu. Pogotovo likovi (npr. Powell). Tribalo bi da Capone piše češće. Ferriju naklon do poda.

    31.05.2011
    19:59:00 sati
    mpavin
    uredi
  • krem

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    14.06.2011
    01:10:00 sati
    krem
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih Zagora u novije vrijeme.

    22.06.2011
    18:47:00 sati
    Patrix
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Remek djelo!

    23.06.2011
    17:35:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 77%

    9, 7, 7, 8

    solidna priča nema što, capone zna sagraditi priču na temelju nekog karizmatičnog indijanskog vođe i uvijek su tu i vojnici, ali možda sam ovu priču  i prebrzo pročitao pa je nisam doživio toliko dobrom. sve u svemu, slažem se da priča sliči na neke starije epizode to je sigurno ali ni crtež nije na staroj razini, a možda mi nije najbolji bio prijateljski kraj epizode. bila su velika očekivanja od ove priče

    03.07.2011
    21:52:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 9, 10

    12.07.2011
    04:24:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Epizoda koja ima odlican unutrasnji crtez i atmosferu, onaku kakvu samo majstor Ferri zna da uradi.  Sto se tice price, prva sveska mi se puno svidja, ali onda nivou pada malo u drugoj, zato sto uopste nisam impresiran onim isperanjem mozga kojeg Entak upotrebljava da bi zacarao ljude da njega slusaju.  Nekako mi sve djelovalo glupo u momentima.  Ima nekih dobrih scena, i sva ona suma u magli jest strasljiva, tako da je epizoda ipak dobra.  Naslovnice su vrlo dobre, pogotovo ona zadnja, "Mrtva Suma".  Misteriozna i strasljiva, u stilu naslovnica "Hellingen" i "Sveti Breg".  Svidjaju mi se isto tako i momenti gdje imamo malo vinjete iz "Zagor Prica", kad se Zagor sjeca da je on jednom bio u istoj situaciji kao onaj Entak.  I to sto je ponovo vidio Wandering Fitzija je emotivna scena.  :)

    18.07.2011
    13:26:00 sati
    acestroke
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Tu i tamo ima dobrih dijelova, bolje od prosjeka posljednjih godina, ali ipak nešto nedostaje.

    10.08.2011
    10:48:00 sati
    delboj
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    odlicna epizoda,sa dobrom porukom.veoma je dobra i emotivna scena kada duh sa sekirom u svom snu srece skitnicu ficija

    19.08.2011
    01:05:00 sati
    general war
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Nije mi ovo baš najbolje sjelo. Neki dijelovi u scenariju vec vidjeni x-puta.

    22.09.2011
    14:28:00 sati
    Nedo
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Odlična priča, odličan antagonist.

    Iako smo tipove poput Entaka videli i previše puta, ovaj lik ostavlja poseban utisak. Ustvari on je samo još jedna verzija Duha sa sekirom, osoba koja veruje da svojim sposobnostima može da promeni tok stvari u za crvenu rasu mračno doba. Staviti Zagora i Entaka jednog nasprman drugog je posebno zanimljivo. Capone nas ovde stavlja u situaciju da ni sami ne možemo da izmerimo na čijoj strani su veće simpatije. To je čar onih priča gde nema apsolutnih negativaca.

    Ferri vidljivo nemirne ruke, ali je većinu stvari sačuvao. Uostalom, kako reče recenzent Ferri je Ferri zbog načina oslikavanja atmosfere kao i kultnih momenata u Zg serijalu koji se bez njegove ruke ne mogu niti zamisliti. Teško mi je zamisliti Zagora koji stoji u vatri pre indijancima bez Ferrijevog osećaja za mistiku, za mitološki izgled čoveka od krvi i mesa. Jedan Torićeli, Adreući, Peše i ostali kvalitetni crtači bi verovatno to tehnički mnogo bolje odradili, ali bi im falio Ferrijev šmek.

    Sve desetke, osim za naslovnicu broj jedan. Bilo je materijala za mnogo bolju. Izuzetna ispravka te greške je naslovnica broj dva. Obožavam kada je naslovnica direkto odrađena sličica iz tog stripa.

     

    28.12.2011
    13:48:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 87%

    9, 8, 9, 9

    Joj koja atmosfera!!! Prvi dio ove price je perfektan, bolji mi je od Svetog brega i Mracne sumnje, ali u zadnjoj trecini druge epizode nakon sto Zagor bjezi s otocica vec se osjeti pad kvalitete jer se gubi na mistici i napetosti - karte su gotovo otkrivene. Tako se nastavlja i u trecem djelu, a na kraju Capone ide Burattinijevim stopama i objasnjava te objasnjava. Sto reci za naseg Ferrija, covjek je roden za ovu vrstu prica i iako mu ctez nije toliko precizan kao nekad, bas mi se ovdje svida ta leprsavost.

    07.01.2012
    08:22:00 sati
    D.J.
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    bravo capone bravo ferri

    18.01.2012
    22:18:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Izvrstan crtež!!! Bravo Ferri! A Capone je također super... Vidljiv porast kvalitete poslije 500-og broja.

    28.01.2012
    14:44:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Force is strong in this one.

    18.04.2012
    13:29:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    dobra pouka na kraju

    Feriju mogu samo da kazem bravo maestro

    01.05.2012
    20:37:00 sati
    going going
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 92%

    9, 9, 10, 8

    Odličan!!Ferri - klap klap - Ferri - klap klap - Ferri - klap klap...oćemo još...fitfiju...klap klap klap

    02.05.2012
    00:15:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 58%

    5, 4, 8, 7

    Pa, ništa posebno. Očekivao sam više,  a dobio mix svega več viđenog. Imamo tajanstveno dolinu, karizmatičnog vođu indijanaca, koji kao uvijek najprije pobjedi Zagora u dvoboju a na kraju je poražen...

    09.08.2012
    16:05:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    16.11.2013
    09:06:00 sati
    Wayto
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Dobra epizoda, sigurno da podsjeća na neke stare odlične dane, ali ipak nešto kao da fali.. Nije to ipak onaj vrh epizoda kakve pamtimo.. Svakako podsjeća na njih, ali nije to to.. Ferri odličan, Capone odličan, bez riječi.. Teško je opisati što to fali, ali je činjenica da epizoda nije vrh vrhova.. Likovi su interesantni, očekujem povratak Entaka kad-tad, radnja je napeta, sve je to dobro ispričano.. Od naslovnica su sve odlične, pogotovo druga i treća..

    29.01.2014
    16:11:00 sati
    allessi
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    11.04.2014
    21:07:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tintilinic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od zadnjih Ferrijevih majstorija.

    13.07.2014
    17:20:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Fantastična epizoda baš kao stari Zagori,nadam se da današnji klinci uviđaju koliko su stari Zagori bolji od novih.

    23.09.2014
    17:50:00 sati
    Stripmen
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Svebor i Plamena
    Kod: SIP FB 1
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.10.2014. 9:17:00
    Autor: Boston Jack
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 341
  • Utrka sa smrću
    Kod: NN LIB 43
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 20.10.2014. 21:05:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1027
  • Svjetski rat Hulk
    Kod: HULK DRKW 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 20.10.2014. 20:41:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 296
  • Crna smrt
    Kod: TX LU 125
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 7.10.2014. 16:08:00
    Autor: Dudley Smith
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1239
  • Cilj: Objava
    Kod: MM SD 33
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.10.2014. 15:57:00
    Autor: Zoroasterixx
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 520

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum