Nasljedstvo za Chica

Zagor

ZG LUCI 21 | 132 str.

Chico ostaje dužan u restoranu “Big turkey”, te tako silom prilika gazdi i svim gostima restorana počinje pričati o razdoblju kada je “mogao kupiti cijeli ovaj grad”. Naime, nakon smrti svojega bogatoga poslodavca, Arthura McDouga, Chico dobiva njegovo nasljedstvo umjesto zlobnih nećaka. Na iznenađenje sviju, Chico odlično vlada posjedima pokojnog McDouga…

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 68%

Priča 7

Scenarij 8

Crtež 5

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*8

S*7

C*7

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Nasljedstvo za Chica
    ZG LUCI 21

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Un’eredità per Cico
    ZG CC 21

ZANIMLJIVOSTI

  • U stripu postoje reference na razne epizoda Zagora: Crveni strijelac i Nasljedstvo Fitzmayerovih.
  • Saznajemo što se događalo nakon Chicove pionirske karijere (vidi LUCI #25 "Chico pionir").
  • Bandit se zove El Loco, isto kao i neprijatelj Kapetana Mikija.

Tito Faraci je četvrti po redu scenarist koji je ostavio svoj trag na Chico specijalcima. Poslije prvih pet Nolittinih brojeva Nolitte (koji uglavnom jedini valjaju) došao je Sclavi, koji nestaje nakon samo jednog broja. Tada stiže Moreno Burattini koji dugo piše scenarije za Chico specijalce, ali očito je da su Burattinijeve priče postale zamorne za čitatelje (ili se Burattini umorio od Chica). Tako da ulazi Faraci s namjerom osvježavanja ovog serijala u padu. Sviđaju mi se njegove dvije epizode (ova i Chico mušketir). Baš šteta što mu je na crtačkom planu suradnik bio Gamba. No da vidimo kakvu je to priču Gamba opet pokvario…

Najvažniji lik (uz Chica naravno) je Arthur McDoug, Chicov bogati poslodavac, koji i više nego liči na Scroogea McDucka, poznatijeg kao Ujak Tvrdica. Možemo reći da prenaivno zvuči priča o njegovoj dvostrukoj lažnoj smrti, mogli su naći i bolji način da McDoug razbaštini nećake. E, da… Nećaci - Donald, Charlie i Sally, zlobni nećaci koji samo čekaju trenutak kada će njihov ujak umrijeti. To se dogodilo dvaput, no nijednom pozitivno za njih. Logično je da osoba, koja čak ni svojim nećacima ne daje ništa, nije najomiljenija u društvu. Što nas dovodi do njegovog najljućeg neprijatelja - El Loca, razbojnika inspiriranog Robinom Hoodom! U Zagoru to nije novost, viđamo istu stvar već u Crvenom strijelcu. Čak se pojavljuje i isti moto - “uzimaju bogatima, da bi davali sebi”. No ovaj strijelac nije baš uspješan, s metra udaljenosti pogodi pokraj osobe koju gađa. Ima pomoćnike, Ralpha i Taddeusa, ne puno inteligentnije od njega samoga. Na kraju se saznaje da je El Loco zapravo Archibald McDoug, jedini sin Arthura McDouga. Još jedan važan lik je guverner Hermman von Strogroff - “Osmjehnuo se samo jednom… Tijekom nekog vješanja!" Osoba je to poznata po svojoj disciplini, nakon McDougove smrti dolazi u posjet Chicu da bi provjerio njegovu čvrstoću.

Nećaci Chicu govore da je Strogroff veliki šaljivđija i da prezire ozbiljne ljude. Chico je radi njih zamalo zaslužio vješanje, a vrhunac tog posjeta je bio kad je Chico ponudio alkohol Strogroffu (koji inače ne pije), u guverneru se budi alkoholičarski alter ego i više nikad nije bio isti.

Mnogi će se složiti da je Francesco Gamba jedan od gorih crtača u Zagor staffu, ako ne i u cijelom SBE-u. Grozno, reći će neki; prosječno, možda; ali karikaturalnost i druga Gambina stilska obilježja vjerojatno bolje odgovaraju Chicu negu redovnoj seriji. Hvala bogu ili bolje reći Ferriju, što imamo lijepu naslovnicu koja donekle uljepšava ovaj strip, i barem malo poboljšava dojam stripa.

Sve ukupno, solidan Chico - bolji od Burattinijevih, ali ipak gori od Nolittinih. No nitko ni ne očekuje da se nadmaši veličanstveni Guido Nolitta.

Naprijed

ZG LUCI 20 Chico tajni agent

ZG LUCI 22 Chico istraživač

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 79%

    8, 7, 8, 10

    Ovo je stvarno jedan od boljih specijajaca.

    10.02.2012
    20:13:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • tinton

    Ukupna ocjena 68%

    7, 8, 5, 8

    Kako to da ja mogu komentirati svoju recenziju????

    10.02.2012
    20:22:00 sati
    tinton
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    10.02.2012
    21:29:00 sati
    teller
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Uz "Horror Chico", najbolja Chicova epizoda sa crtačem Gambom.

    10.02.2012
    22:44:00 sati
    macca1985
    uredi
  • PijaniPatak

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 5, 10

    bolja mi naslovnica od celog stripa.

    11.02.2012
    09:30:00 sati
    PijaniPatak
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 63%

    6, 6, 6, 9

    11.02.2012
    11:21:00 sati
    split85
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 64%

    7, 6, 5, 10

    sve bi mozda bilo mnogo bolje da Gamba nije zeznuo stvar.

    11.02.2012
    11:42:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 61%

    5, 6, 6, 10

    Za jedno čitanje nažalost, ipak drago mi je da ima ljudi kojima se sviđa.

    11.02.2012
    20:12:00 sati
    supermike
    uredi
  • El Morisco

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 6, 7

    Pohvala Faraciju! Konačno Chico nije retardirani debil kakvim ga Burattini uredno prikazuje.

    11.02.2012
    22:18:00 sati
    El Morisco
    uredi
  • barkley

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Horor chico i nasljedstvo za chica su jednostavno dva  najbolja specijalca koji sam  pročitao !!

    12.02.2012
    13:54:00 sati
    barkley
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    Da, ovaj specijalac i Horror Chico su i meni dva najbolja broja iz ovog serijala. Daleko bolje, drugačije i od Nollitinih a kamoli od Burratinijevih priča i budalaština.

    15.02.2012
    15:12:00 sati
    Nedo
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Ciko specijalac koji je nacrtao Gamba {sa njim samo jos mogu da se nose robijas i arheolog}

    15.05.2012
    20:42:00 sati
    going going
    uredi
  • Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 5, 9

    Najbolji Chicov specijalac nakon Nolitta&Ferri specijalaca.

    17.05.2012
    13:09:00 sati
    Patrix
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    Priča vrlo dobra.Naslovnica zanimljiva

    16.07.2012
    12:09:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 95%

    10, 9, 10, 8

    u top 3 chico specijala, može se reći i najbolji, baš mi se svidio

    03.08.2012
    22:43:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 59%

    9, 5, 3, 8

    Priča je super, no prilikom čitanja sam gotovo poludio od dosade. Pokojni Gamba jako loš, a naslovnica vrlo dobra!

    06.08.2012
    22:30:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 87%

    8, 8, 10, 9

    Vrlo dobar strip,jedan medju top 3. Svidio mi se lik El Loco. Crtez je meni fenomenalan!. Gamba je za mene uradio odlican posao. Naslovnica vrlo dobra.

    10.09.2012
    02:11:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    I meni u top 3 brojeva ovog serijala, a pored njega nije nijedan od onih opjevanih tipa Chico Fantast ili Chico Horror ili Indijanac zvani Chico. Ovu sam pročitao 3 puta. Rekao sam, meni Bonelli i Ferri nisu za ovaj serijal.

    28.02.2013
    18:10:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Faraci je jedini Chico-scenarist kojemu pisanje ovih specijala ide odlično, te je uspio malo osvježiti serijal. Njegova "kompeticija" su bili Nolitta sa svojim zastarjelim humorom, Sclavi sa djetinjastim humorom i Burattini sa istančano sadističkim humorom (Chico stvaaaarno puno nastrada u njegovim brojevima).

    Čini mi se da nitko nije primjetio one McDougove portrete koji vise svuda po zidovima, na kojima je prikazan kao pirat, traper ili vojnik, ovisno o situaciji.

    18.07.2013
    08:52:00 sati
    Opti
    uredi
  • Space Marine

    Ukupna ocjena 80%

    9, 8, 7, 8

    Jedna od boljih Chico epizoda.

    09.09.2013
    20:45:00 sati
    Space Marine
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 73%

    7, 8, 6, 10

    Faraci je iskopira neke filmove o nasljedstvu, priča mu nije originalna. No barem Chico nije dobio stotinu udaraca u ovom broju a i likovi su solidni.

    24.10.2013
    08:53:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    Osvježenje nakon Burattinijevih "sgrunt" premlaćivanja na skoro svakoj stranici.

    03.01.2014
    09:52:00 sati
    Spock
    uredi
  • markotamara

    Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    Za procitati,spremiti na policu
    21.08.2014
    10:00:00 sati
    markotamara
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Paralelni univerzumi
    Kod: NN LIBG 9
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 17.9.2014. 23:43:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 634
  • Planeta Hulk
    Kod: HULK DRKW 2
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 15.9.2014. 21:20:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 478
  • Davitelji
    Kod: TX ZS 969/971
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 12.9.2014. 20:20:00
    Autor: Zoroasterixx
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 682
  • Igre moći
    Kod: TX LIB 58
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 12.9.2014. 20:07:00
    Autor: Dudley Smith
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 618
  • Dragonero
    Kod: DRGN VEC 1
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 9.9.2014. 21:22:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 705

Aukcije

  • ZS 508
    Vrijeme: 26.09.2014 01:02:15
    Prodavač: flash
    Cijena: 30 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2
  • ZS 491
    Vrijeme: 26.09.2014 01:02:15
    Prodavač: flash
    Cijena: 20 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2
  • ZS 491
    Vrijeme: 26.09.2014 01:02:15
    Prodavač: flash
    Cijena: 50 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2
  • ZS 577
    Vrijeme: 26.09.2014 01:02:15
    Prodavač: flash
    Cijena: 25 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2
  • ZS 604
    Vrijeme: 26.09.2014 01:02:15
    Prodavač: flash
    Cijena: 30 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Kaznionica na jezeru
    Kod: ZG MX 18
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.7.2014. 12:08:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1378
  • Crna krv
    Kod: ZG LUSP 30
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 10.7.2014. 21:12:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1306
  • Verybadovo oružje
    Kod: ZG ZS 786-788
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 22.8.2014. 17:24:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1049
  • Doktor Knox
    Kod: ZG ALM 13
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 18.8.2014. 23:21:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1031
  • Izvor života
    Kod: TX ZS 219
    Ocjena: 40%
    Vrijeme: 17.7.2014. 23:41:00
    Autor: bjelolasica
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 840

Aukcije

Forum