Mjesec kostura

Zagor

ZG LUSP 26 | 160 str.

Dok Zagor traga za bandom Indijanaca, nepoznati pljačkaši vrše masakr nad jednom drugom skupinom Indijanaca za vrijeme pogrebne ceremonije i odnose svo zlato iz grobnice. Ubrzo pljačkaši počinju da umiru misterioznom smrću, tako da Zagor pokušava da riješi zagonetku ko ili šta stoji iza svega toga.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 69%

Priča 8

Scenarij 6

Crtež 6

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 72%

P*7

S*7

C*6

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mjesec kostura
    ZG LUSP 26

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • La luna degli scheletri
    ZG SPEC 22

ZANIMLJIVOSTI

  • Nipmuc, ime za grupu nezavisnih bandi američkih Indijanaca porodice Algonquian, često u savezu sa drugim plemenskim savezima, nastanjeni u domorodačko doba na središnjem platou Massachusettsa i u južnom dijelu okruga Worcester, te se prostiru dalje u sjeverni Rhode Island i Connecticut. U Connecticutu su Nipmuci imali 9 raznih skupina, 19 u Massachusettsu i jednu u Rhode Islandu. Rana populacija prema Sultzmanu iznosila je između 3,000 i 10,000, s oko 40 sela. U savremeno vrijeme preostalo ih je oko 1,400, i to 1,150 u Massachusettsu i 250 u Connecticutu. Nipmuci sa bijelcima dolaze u kontakt 1620., nakon što su se iskrcali kod Plymoutha u Massachusettsu, a već 20 godina kasnije (1640) započet će pokrštavanje među njima, u čemu je veoma aktivan John Eliot (1604—1690), koji će 1663. tiskati prvu bibliju na indijanskom jeziku (natick) u Americi. Nipmuce se Biblija očita nije mnogo dojmila i već 1675. gotovo svi se priključuju ratu Kralja Filipa (King Philip's War), i učestvuju dva puta u napadu na Brookfield i sa Pocomtuc Indijancima na Deerfiled uništivši komandu kapetana Thomasa Lothropa u masakru na Bloody Brooku. U napadu su bile vođe Mattamuck, Sagamore Sam, Matoonas i One Eyed John, iz plemena Nipmuca; Anawan, Penchason, i Tatason, od Wampanoaga, i Sangumachu od Pocomtuca. Nakon što je ubijen Filip, počinje lov na Nipmuce koji su sudjelovali u napadima na koloniste, pa su se mnogi priključili St. Francois Indinacima i postali saveznici Francuza. Nipmuci su se priključili Mahicanima i krenuli na zapad prema dolini rijeke Susquehana u Pennsylvaniji, a odatle u Ohio. Neki se priključiše Munseema u sjevernom New Yerseju, dok je šačica preostalih u Novoj Engleskoj smještena na rezervate ili u nekoliko naselja pokrštenih Indijanaca. Potomci ovih pokrštenih Indijanaca danas su poznati kao Natick Prying Indians i žive u Masaschusettsu.
  • Originalni specijal je izašao u Italiji u četvrtom mjesecu 2010. godine.

Epizoda je imala u neku ruku normalan početak, nije bilo naznaka da će u toku priče promijeniti tok i pretvoriti se u jednu od priča sa nadnaravnim elementima. Prije nego što sam pročitao ovaj strip pogledao sam neke slike u najavama, zbog toga mi je bilo malo iznenađenje da upravo taj početak ide možda nekim drugim pravcem nego što sam očekivao. Tek poslije sedamdeset stranica dolazi do prvih naznaka da će ipak doći do misterioznih pojava i da će te stvari obilježiti ovu epizodu.

Duh osvetnik

Meni se lično dopalo što je radnja uzela jedan takav tok, inače bi epizoda bila i previše obična, u svakom pogledu. Ono što je interesantno je to da me priča podsjetila ne jednu drugu, naime na epizodu “Pećina mumija”, prije svega zbog skrnavljenja indijanske grobnice. Mada je po meni ova priča kvalitativno ispod spomenute epizode, ima dosta paralela. Jedna od presudnih stvari što se tiče kvalitete epizode je svakako crtež, naravno da debitant Gramaccioni nije mogao da dočara tu atmosferu kao Ferri, ipak ne može se reći da se nije potrudio. Duhovi i nisu baš rijetka pojava u Zagorovim stripovima, poput Magičnog Vjetra, tako je i Zagor jedan strip koji je mješavina klasičnog westerna i nadprirodnih priča. Upravo to daje serijalu širok spektar tema koje može da obrađuje, tako se može reći da jedan takav serijal nema granica, samo ukoliko se ima dovoljno mašte. Naravno da kvalitet epizode zavisi od njene razrade, bilo je boljih i lošijih sa sličnim temama, ali za mene je upravo taj Zagor onaj pravi, strip kakvog sam ga upoznao i zavolio.

Jedna od stvari koja mi je zapala za oko je to što se jedan dio radnje bavi ljubavnom temom između različitih nacionalnosti, u ovom slučaju između bijelca i jedne mlade Indijanke. Lično mislim da te stvari uvijek dobro funkcionišu u jednom mediju kao što je strip, mada na žalost i suviše rijetko vidimo takve stvari. Jasno je gdje ima ljubavi da je prisutna i određena doza patetike, međutim, malo patetike nije na odmet. Nema boljeg načina da se pokaže kako dva naroda mogu međusobno da funkcionišu od ljubavi, upravo je to nešto što može da promijeni mišljenje zaraćenih strana o svojim protivnicima. To se upravo desilo i u ovoj epizodi, kako se moglo primjetiti, nakon određenih događaja koji su se desili, mladićev otac je očigledno dobio drugačiji uvid na narod Indijanaca, pored toga što je prije ljubavi između njegovog sina i Indijanke imao poprilično radikalan stav. Žao mi je samo što ta ljubav nije dobila više pažnje u stripu, mislim da bi cijela priča ispala još dosta efikasnija da je to bio slučaj.

Gramaccioniju je ovo prva epizoda koju je nacrtao za Zagora. Solidno je odradio svoj dio posla, podsjeća stilom pomalo na mladog Torricellija, mada nije toliko dobar kao on na početku karijere. Pozitivno je to što je na dobar način dočarao mračnu atmosferu, vidi se da mu leži ovaj žanr. Ima problema sa proporcijama, pogotovo lica iz profila ne crta baš najbolje, takođe, dijelovi tijela su ponekad izduženi ili prekratki. Primjetio sam da kod negativaca crta ekstra deblje podočnjake, što mislim da nije dobra ideja, jer kod likova u stripovima koje crta može odmah da se primjeti ko kojoj strani pripada. S obzirom da je ovo njegova prva epizoda, nadam se da će sa vremenom poboljšati stil. Ferri je nacrtao dobru naslovnicu koja na dobar način opisuje ovu epizodu.

Priča je sasvim solidna, ima dobru razredu i interesantna je prije svega zbog premijere novog crtača. Što se tiče edicije specijala, sigurno da ima dosta boljih epizoda, ali ima ih i dosta gorih.

Gramaccionijeva premijera

Naprijed

ZG LUSP 25 Šamanova grobnica

ZG LUSP 29 Ples duhova

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • Andrej

    Ukupna ocjena 81%

    8, 8, 8, 9

    Meni sasvim solidan specijal.

    Atmosfera u prići mi je odlična a i crtež uopće nije loš.

    I velika zamjerka našem izdanju specijala je što uvijek prekriju jedan dio crteža.

    Ne razumijem zašto je bitno preko pola naslovnice napisati koliko specijal ima stranica???????

     

    04.01.2011
    08:01:00 sati
    Andrej
    uredi
  • split85

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 7, 6

    Priča je jako dobra. Crtež solidan.
    Nepotpuna naslovnica, što je više stvar našeg tiska nego Ferria.

    04.01.2011
    09:52:00 sati
    split85
    uredi
  • barkley

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Solidan strip sa super pričom .

    04.01.2011
    14:38:00 sati
    barkley
    uredi
  • Sitting Bull

    Ukupna ocjena 67%

    8, 8, 3, 10

    Obožavam priče sa natprirodnim elementima, ova mi je jedna od boljih!

    Crtež mi se nikako ne sviđa...

    04.01.2011
    15:01:00 sati
    Sitting Bull
    uredi
  • cronos six

    Ukupna ocjena 61%

    6, 7, 5, 7

    04.01.2011
    19:19:00 sati
    cronos six
    uredi
  • Tonka24

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    Cudno mi gledad ovakvog nacrtanog zagora ali Oliviero Gramaccioni po mom je polozio ispit ,ima puno mjesta za napredak atmosferu(mračnu) crta jako jako dobro(slazem se sa kingom).

    Prica za moj ukus dobra.Primijetio sam da u ovom novijem doba za zagora taj strip je puno realniji i ozbiljnji.Svida mi se sto se nezna ni nakon zavrsetka jesu li ono bili duhovi ili ljudi.Meni je naslovnica za 10 unatoc velikoj greski ludensa sa tom najavom 160 stranica.Ok moraju se reklamirati bilo bi puno bolje i za njih i za citatelje da naprave najavu po duzini ili sirini stripa.

    06.01.2011
    15:30:00 sati
    Tonka24
    uredi
  • Ukupna ocjena 84%

    8, 8, 9, 9

    Zbunili su me novi autori(Možda i nisu novi,ali ja ih ne znam).Od svih autora na ovom stripu znam samo Ferrija,koji crta naslovnice(kojemu je ovaj put odlično ispala).Rauch je dobar scenarist(bar koliko sam shvatio po ovome broju).Gramaccioni mi je također noviji autor.Odlično crta.Sve super.Sve ukupno odličan strip.

    06.01.2011
    19:59:00 sati
    Patrix
    uredi
  • Mairosu

    Ukupna ocjena 66%

    7, 7, 6, 6

    Solidna epizoda, crtez mi se malo manje svidja ali OK za procitati. Zanimljivo, inace, da recenzent nije primetio da je po sredi cista kopija (iliti "omaz", kako hocete) John Carpenterovog filma "The Fog".

    07.01.2011
    17:01:00 sati
    Mairosu
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 79%

    9, 9, 5, 10

    Fenomelna maestrova naslovnica, prije svega!

    Odličan scenarij, kraj mi se najviše sviđa... Ali crtež ipak nije na nivou, no taj lik ima mjesta za naapredak...

    Jedan od najboljih specijalaca!

    09.01.2011
    00:05:00 sati
    velka031
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Ugodno iznenađenje. Omjer nadnaravnog i klasičnog westerna je baš u pravoj mjeri. Crtač mi nije nešto ali bi se s vremenom mogao razviti.

    12.01.2011
    01:45:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 64%

    6, 6, 7, 7

    Nije mi bila baš nešto posebno ova pričica. Hrpu radnji i scena u njoj već smo sto puta vidjeli kod Zagora. Crtež je prilično solidan.

    Što se samih specijalaca tiče, vrlo sam razočaran sa zadnjih nekoliko brojeva. Sepecijalci bi trebali biti rezervirani za priče poput Crna duša, Princ vilenjaka, Nulta godina Darkwooda, a ne za Šamanovu grobnicu, Divlju hordu, Anulkino prokletstvo...

    25.01.2011
    10:18:00 sati
    drogsy
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 69%

    7, 7, 6, 9

    Sto se tice trenutnih Zagorovih specijalaca, i kvaliteta prica i crteza u tim izdanjima, ovaj je nekako bolji od prodsjecnih.  Crtez mi se ne svidja tako puno, ali ipak nije katastrofalan.  Prica i scenarij su prilicno dobri, pogotovo ona radnja sa duhovima indijanaca.  Podjseca me na puno horror filmova sa slicnim temama: likovi dolaze na neko sveto mjesto, i uvrijede duhove i duse tog mjesta zato sto opljackaju ili ponize to mjesto nekim nacinom, i onda ostatak epizode jedan po jedan padaju, ko zrele jabuke s drveta.  Naslovnica je odlicna, jedna od Ferrijevih najboljih na Specijalcima: mracna, atmosfericna i strasljiva.  Samo mi je zao sto se mjesec na nasem izdanju ne vidi nikako, kao sto se vidi na Italijanskoj originalnoj.  Toj bi dao 10-ku, ali ovoj cu makar dati 9.  Kad je sve procitano i receno, epizoda veoma solidna.

    26.02.2011
    16:04:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Guzonjin sin

    Ukupna ocjena 67%

    7, 7, 5, 10

    24.03.2011
    02:09:00 sati
    Guzonjin sin
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 50%

    5, 6, 3, 8

    Zadnjih nekoliko specijala je na isti kalup, sve neke natprirodne teme ali nijedan nije ponudio pravu napetost, tajanstvenost pa čak ni atmosferu. Iako scenarij nema rupa ovaj specijal nije ništa posebno, neke stvari su predvidljive i već viđene. Gramaccioni je dobro nacrtao negativce ali sve ostalo je loše. Pod hitno maknuti Mister No ostatke sa Zagor serijala da ga ne unište. Naslovnica ima dosadan kolor.

    04.04.2011
    17:34:00 sati
    mpavin
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 62%

    7, 5, 6, 8

    Kad sam počeo čitati ovaj strip prvo sam pomislio da je opet strip o lošim bijelcima i dobrim indijancima, nakon nekih 80 stranica ugodno iznenađenje (duhovi). Ipak na kraju duhova je bilo eto samo da su tu da ovaj specijal ne bude klasičan western. Crtež mi se na prvih 20 stranica nije uopće svidio jer mi je Zagor bio presmiješno nacrtan, dok kasnije ipak sam promjenio mišljenje jer bilo je i pozitivnih stvari koje nisu bile loše napravljene. Ideja za strip nije bila loša jer sam horror fan ali scenarij je druga priča, Rauch bi se trebao držati westerna i po mogućnosti pisati ih za Texa ili nekog drugog. Stvarno mi njegove priče nisu za Zagora, dobro možda ova je. Još nešto, ovi iz ludensa stvarno nisu maštoviti ako bacimo pogled na originalnu naslovnicu pa onda na njihovu!!

    19.04.2011
    09:59:00 sati
    supermike
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 76%

    8, 7, 7, 10

    Veoma zanimljiva i misteriozna priča! Pohvala Gramaccioniu za sasvim solidan prvi rad na Zagoru.

    24.06.2011
    13:39:00 sati
    macca1985
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 91%

    10, 9, 8, 10

    Crtež je trebalo dati nekome iskusnijem, ali i ovaj je dobar.

    13.07.2011
    22:16:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 6, 10

    14.07.2011
    00:48:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Sve u svemu, može da prođe. Nije nešto, ali nije ni lošije od nekoliko prethodnih specijala.

    29.08.2011
    11:55:00 sati
    delboj
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 8, 7

    Nije loše. Kao i kod "Šamanove grobnice", nakon drugog čitanja su mi puno bolje sjele.

    Uzeo sam ih sa police i odlučio ponovo pročitat, jer se uopće nisam mogao sjetiti o čemu se radi.To sve govori o dojmu koji su ostavile na mene prvi put. No, sada su mi puno bolje.Crtež je ok, jedino Zagora fali svako toliko.Bradu mu ne zna nacrtat. Dobra atmosfera.

    Hint: Recenzent je primjetio da: "Gramaccioni crta negativce sa izraženim podočnjacima pa se može odmah primjetiti kojoj strani pripadaju".

    Bojim se da nije pomno pratio priču, jer negativce kroz cijelu epizodu muče noćne more, pa imaju podočnjake zato: jer su neispavani i na rubu živaca;)

    25.09.2011
    15:01:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 65%

    7, 7, 5, 8

    gramaccioni može i mora još puno napredovati

    18.01.2012
    21:21:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 73%

    8, 8, 5, 10

    Osobno me se priča i nije nešto dojmila.. Crtež mi je dosta slab, ali pošto je novi crtač, neću ga osuđivati.. Naslovnica najbolji dio ovog stripa..

    07.07.2012
    18:23:00 sati
    allessi
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 66%

    6, 6, 7, 9

    Kao i većina specijala, ne može proći iznad 70%, teško ga je dvaput čitati. Crtež spašava stvar

    01.03.2013
    17:53:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 70%

    8, 6, 6, 10

    Ima previse podprica u ovoj prici, neke su potpuno nepotrebne kao naprimer povratak onog Indijanca razbojnika da ubije Zagora {a pre toga se zabio noz u njega i jos je pao sa ogromne visine u vodu} a neke podprice je trebalo vise da se razviju kao ljubav izmedju stocara i Indijanke.

     

    Dobar kraj, zanimljivo da se Zagor uopste nije susreo sa natprirodnim bicima tek na kraju sto ih je malo video.

     

    Gramaccioni treba jos da vezba i da popravi lica u profilu i da ne crta velike crne podocnjake ispod ociju negativaca.

     

    Ferrijeva naslovna strana je maestralna, Zagor kroz gustu maglu vidi kostur Indijanca i ubijenog belca, odlicno docarana mracna atmosfera za koju je Ferri majstor.

     

    15.05.2013
    20:38:00 sati
    going going
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Odlicna prica sa odlicno razradjenim scenariom. Sve na ovih 160 stranica stima. Rauch je odlicnu pricu napisao, "The Fog",mu je mozda bilo kao inspiracija. Puno razlicitih likova i svi su svoju ulogu odlicno odigrali. "Dosada", je totalno izbjegnuta. Cak i Zagorove "Superman" akcije su poprilicno potisnute sto je za najvecu pohvalu. Imao je tri okrsaja, koje je O.Gramaccioni odlicno i vjerodostojno nacrtao. Inace,crtez je vrlo dobar i uz malo vjezbe moze odlican postati. Vrlo sam zadovoljan sa ovim specijalnim brojem.

    18.05.2013
    10:20:00 sati
    Tutta
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 64%

    9, 9, 1, 7

    Scenaristi skidam kapu. Rauch je inače kod mene visoko kotiran kao Zagorov scenarisat. Ali crtač. Bruka koliko loš. Verujem da je ovu priču radio neko iole bolji da bismo imali izuzetan specijalca. Ovako likovi kao karikature koje podsećaju više na MAgnusov crtež u AF a već sam jednom u recenzijama rekao da on nije za Boneli ma šta drugi mislili. Crtež UŽAS.

    25.05.2013
    10:11:00 sati
    legaz
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 60%

    7, 3, 7, 9

    Ideja za priču (preuzeta iz meni omiljenog filma "Magla") je dobra, ali scenarij je površan s potpuno suvišnim elementima unutra (povratak "mrtvog" Indijanca nakon leta s litice s nožem u leđima npr.). Uz bolju razradu i crtež, ovo je mogla biti epizoda za pamćenje, a ovako ja još samo jedna u nizu nepretencioznih pričica u  specijalcima. Crtež dobar, a s obzirom da je premijerni uradak i solidan.

    06.08.2013
    06:53:00 sati
    Spock
    uredi
  • Tintilinic

    Ukupna ocjena 81%

    9, 9, 6, 9

    Ovaj naporni Rauch obožava ove horor epizode sa čudovištima, duhovima, vampirima itd.

    08.07.2014
    10:38:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • Ukupna ocjena 62%

    7, 6, 5, 8

    15.07.2014
    19:24:00 sati
    Onedin
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Dobra prica,iako se malo pojavljuju ovi ,,kosturi,, i Zagor se nije sukobio sa njima.Gramaccioni veoma dobar,naravno vise sam se navikao na njegov crtez na Mr.Nou ali i ovde je super.Ferrijeva naslovnica extra,stvarno ono creepy 

    26.07.2014
    00:42:00 sati
    Dylan-Forever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 79%

    8, 8, 7, 10

    Odlična priča sa fantastičnom atmosferom koju dugo nisam osetio u Zagoru.

    24.09.2014
    21:03:00 sati
    Stripmen
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Svebor i Plamena
    Kod: SIP FB 1
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.10.2014. 9:17:00
    Autor: Boston Jack
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 328
  • Utrka sa smrću
    Kod: NN LIB 43
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 20.10.2014. 21:05:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1006
  • Svjetski rat Hulk
    Kod: HULK DRKW 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 20.10.2014. 20:41:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 292
  • Crna smrt
    Kod: TX LU 125
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 7.10.2014. 16:08:00
    Autor: Dudley Smith
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 1236
  • Cilj: Objava
    Kod: MM SD 33
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 7.10.2014. 15:57:00
    Autor: Zoroasterixx
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 520

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum