Krv Apača

Zagor

ZG SD 23/25 | 242 str.

Zagor i Chico odluče malo skrenuti s puta i posjetiti Chicovu sestru Mariju koja živi u gradiću Sancta Magdaleni. I tamo se upleću u vječni sukob zakletih neprijatelja: Meksikanaca i Apača.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 83%

Priča 9

Scenarij 9

Crtež 7

Naslovnica 8

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 76%

P*8

S*8

C*6

N*7

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

 • Dimni signali
  ZG SD 23
 • Krv Apača
  ZG SD 24
 • Pomahnitali divljak
  ZG SD 25

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

 • Segnali di fumo
  ZG SR 359
 • Sangue apache
  ZG SR 360
 • Furia selvaggia
  ZG SR 361

ZANIMLJIVOSTI

 • Upoznajemo još jedan dio velike Chicove porodice. Ovaj put su to letargični brat Alonso, sestra Marija , muž joj Porfirio i njihovih 11 djece.
 • Meksičke su vlasti plaćala za indijanske skalpove od 1835 pa sve do 80-ih godina istog stoljeća. Prva savezna država koja je uvela takav zakon je bila Sonora.
 • Događaj opisan u stripu u selu poglavice Bijelog noža, najvjerojatnije je inspiriran događajem kad je Amerikanac James Johnson 1837. s topom izbliza pobio cijelo nenaoružano pleme Apača kako bi im uzeo skalpove.
 • Apački nazivi: tin-ne-ah (narod) za same sebe, Pinda-lick-oy (bijele oči) za Amerikance
 • SD 24 «Krv Apača» 16. str, predzadnja vinjeta-spominje se moj cijenjeni nadimak.

Mada se borio s ludim genijalnim znanstvenikom, vampirom, keltskim druidom, mada je protiv sebe imao izvanzemaljce, Zagor je svemu bio dorastao. A ovaj put se upleo u stvari koje su veće od njega. Upleo se u situaciju koju ne može razriješiti. A ovaj put su mu protivnici obični smrtnici.

Meksiko je zemlja krvave povijesti, rođena na pokolju Asteka i Maja, da bi kroz cijelu povijest trajala mržnja između domorodaca i naseljenika, te između bezemljaša i bogataša. Ti sukobi i dan danas traju. Već od samog početka Zagor se suprotstavlja suludom lovu na skalpove. No što može? Protiv sebe ima cijelu državu. Osim mržnja između Apača i Meksikanaca, u pozadini se da naslutiti i netrpeljivost seljaka prema vlasti. U ovom suludom vihoru mržnje, Zagor je nemoćan.

Od svih Indijanskih plemena najpoznatiji su Apači. Sinonim za žestoke i divlje borce koji ne poznaju zapreka. Zadnji su podlegli bijelcima i predali oružje. No i među njima ima razlike, neki poput Bijelog Noža pokušavaju živjeti u miru, a neki žele borbu, kao Manuel. Manuel je očito inspiriran slavnim Geronimom, kojemu su Meksikanci pobili majku, ženu i djecu. Manuela su mučili kad je bio dijete, i poput Geronima zakleo se na osvetu. Teroriziranje u djetinjstvu ostavilo je dubok trag u njemu. Postao je žedan krvi i nasilja. Sa svojim žrtvama se poigrava i ubija na najokrutnije moguće načine. No Manuel je samo jedan od tisuće ljudi koje su zbog godina mržnje, ubojstava i krvnih osveta uhvaćeni u spiralu krvi i smrti. Svaka nova žrtva izaziva nekoga na krvnu osvetu, da bi njegova osveta, potakla nekoga drugoga itd. Izgleda da kraja nema. Likovi poput Manuela, i nijemog Pabla su prototipi svojih naroda. Mada je proveo godine u naporima da održava mir između Indijanaca iz Darkwooda i bijelaca, Zagor na ovako nešto nikada nije naišao. Zbunjen je i svjestan da je ovaj sukob veći od njega.

Nasuprot ovoj sumornoj i depresivnoj temi, imamo Chicinu obitelj. Gledajući sretnu i razigranu djecu brzo se zaboravi na užasnu svakodnevnicu. No to je samo predah, jer se kroz cijelu epizodu proteže ogromno nasilje s obje strane. Skupljanje skalpova, pokolj u selu Bijelog Noža… A s druge strane pokolj na hacijendi Galindezovih, pokolj u Sancta Magdaleni. Ovo posljednje nastalo je zbog pohlepnog gradonačelnika Sancta Magdalene. Tipičnog političara, kurvinog sina koji je na sve spreman da bi došao do novaca. Poslužio se trojicom lovaca na skalpove da bi prijevarom pobio cijelo selo. A upravo je u selu starog, uvijek pijanog poglavice Bijelog Noža došao impulzivni Manuel. Te je svojim očima vidio ono što mu je trenutak prije ovaj predstavljao kao dobrotu bijelog čovjeka. Došao je kako bi sklopio savez, a otišao sa mržnjom i gorčinom. Ionako lud od mržnja Manuel je potpuno pobjesnio.

Obrušio se na Sancta Magdalenu, posijao je smrt i užas. Zagor je potpuno nemoćan, još je i nasamaren od Manuela, za kojeg i sam kaže da je lukav kao lisica i divlji kao puma. Možda je jedini manjak što Manuel nije odmah iskoristio priliku za konačni udar, nego im je dao vremena. Tako da je ispalo malo naivno, no izgleda da se svi negativci vole poigravat sa žrtvom te joj daju vremena za opravak.

Na kraju je stvar spasio gradonačelnik. Mučen grižnjom savjesti jer je kriv za sve, te optužen od sugrađana, odlučuje se na očajnički potez. Njegova oholost je okopnila pred prizorima krvave djece i ucviljenih udovica. Shvatio je težinu svoga nedjela. Nudi svoj život u zamjenu za živote ostalih stanovnika. Odlazi u groznu smrt, ali bar će imati čistu savjest.

"Grižnja savjest ponekad više boli od mučenja"

Epizoda i sam kraj mnogima će ostaviti gorak okus, a mnogi će je smatrati nedorečenom. Jer u cijeloj epizodi Zagor i Manuel se sreću oči u oči možda tek na 5 minuta. A Zagor i nije baš ni bitan u ovoj epizodi, istina puno je toga napravio, ali ovo nije epizoda o Zagoru već o Meksiku. Epizoda prolazi a Manuel nije svladan, možda po prvi put Zagor je pokleknuo, ostao nemoćan. Zbog tog scenarističkog rješenja Burattiniju svaka čast, obavio je odličan posao. Jedina mana je scena u kojoj je Zagor s konjem skače preko kanjona, to mu nije trebalo.

Cassaro se mnogima ne sviđa, pa ni meni. Ali u ovom slučaju napravio je solidan posao. Njegov stil mi je stvarno čudan, ali navikneš se. Ferri onako, solidno, ništa posebno. Možda jedino naslovnica za epizodu «Dimni signali» odskače. Naslovnica za «Krv Apača» ima dobar, potresan motiv, ali nije baš ispala dobro.

Naprijed

ZG SD 21/23 Vještica iz Sierre

ZG SD 26/28 Izgubljeni rudnik

Naprijed

Recenzije čitatelja

 • kico

  Ukupna ocjena 73%

  9, 9, 5, 4

  Scena kojom završava ova trodjelna krvava saga je jedna od onih koje se vječno pamte. Još da je crtež samo malo bolji,ali bah.....
  23.07.2008
  16:14:00 sati
  kico
  uredi
 • npetros2@htnet-dsl

  Ukupna ocjena 81%

  9, 9, 6, 9

  Dobra priča, Burattini je bio pametan i servirao nam super neočekivan kraj. vrlo dobro! Po meni, ovo je najgori Casarro i zato mi je odpočetka manje drag..
  23.07.2008
  17:47:00 sati
  npetros2@htnet-dsl
  uredi
 • vope

  Ukupna ocjena 84%

  10, 10, 5, 9

  Odlicna prica ali gorak ukus ostavlja katastrofalni Kasaro, kako se neko drugi ne uhvati olovke da docara ovu pricu, steta. Najbolje Zagorove epizode se, definitivno, desavaju kad se on spusti medju smrtnike, obicne ljude i pokusa da popravi vjekovima lose odnose - bas kao u prici sa Zimskom Zmijom, Manetolom, seljenjem Satkovih sunarodniika itd. Feri je mogao i bolje ovog puta...
  23.07.2008
  19:58:00 sati
  vope
  uredi
 • zagorovsky

  Ukupna ocjena 58%

  7, 7, 3, 7

  Čisti prosjek, čak jedna od lošijih epizoda iz tog razdoblja, možda mi se to čini i zbog katastrofalnog Cassara.
  23.07.2008
  20:39:00 sati
  zagorovsky
  uredi
 • I like girlz

  Ukupna ocjena 60%

  7, 7, 4, 6

  hajde eto priča i nije loša, moglo bi se reći možda i sasvim solidna ako se malo "progleda kroz prste" burkiju... ali crtež je, blago rečeno, užas i smučio mi je sve čak i onda kad sam kao dječak čitao ovu priču... kao da je sve to utjecalo i na ferrija, pa je i on malo omanuo sa naslovnicama, osim one prve za "dimne signale"...
  23.07.2008
  20:45:00 sati
  I like girlz
  uredi
 • Koresh

  Ukupna ocjena 94%

  10, 9, 9, 10

  23.07.2008
  21:44:00 sati
  Koresh
  uredi
 • DeeCay

  Ukupna ocjena 65%

  5, 8, 6, 8

  Lijep primjer krvavog antagonizma između Meksikanaca i crvenokožaca s jednim humorstičnim elementom u sredini - Chicovom obitelji. Burattini je pokazao da čak i klasične nenatprirodne western teme mogu biti pun pogodak... Mada, nisam mogao zamjeriti scenaristu scenu u kojoj Zagor s konjem skače preko kanjona (a koja je recenzentu toliko zasmetala da je morao dati nižu ocjenu), ipak se na neki način morala prikazati nadmoć Duha sa Sjekirom nad običnom čeljadi.
  24.07.2008
  10:26:00 sati
  DeeCay
  uredi
 • Aco

  Ukupna ocjena 57%

  5, 7, 5, 6

  Kuda god išao, očito da Zagor ne može pobjeći od uloge mirovnih snaga. S tim da on gotovo po pravilu pobije na desetke i jednih i drugih, samo da bi eto osigurao mir i blagostanje među narodima.Pa tako i ovdje, prvo mlati Meksikance pa zatim Apače i tako do kraja. U biti, jedna standardna Burattinijeva uspavanka i da nema stvarno interesantnog obrata na kraju kad se gradonačelnik pokaje i odluči se predati, tko zna da li bih došao do kraja sa čitanjem.Cassaro i Ferri u stilu epizode - dakle prosjek.
  24.07.2008
  15:20:00 sati
  Aco
  uredi
 • ken2

  Ukupna ocjena 59%

  7, 7, 4, 5

  svaki dio ovog velikog putovanja je vrijedan, pa tako i ovaj dobiva više ocjene nego što zaslužuje, iako je to jedna solidna, tvrda pričada je crtež od bilo koga drugoga bila bi i bolja
  24.07.2008
  23:27:00 sati
  ken2
  uredi
 • dcopic

  Ukupna ocjena 65%

  6, 8, 5, 8

  Priča iz jednog od zlatnih razdoblja Zagorovog serijala, najviše zanimljiva zbog nepredvidljivog završetka, zbog otkačene Chicove obitelji i činjenice da se radnja ne događa u Darkwoodu, što često rezultira zanimljivim pričama. Največi minus ove priče je crtež.
  25.07.2008
  13:01:00 sati
  dcopic
  uredi
 • flamboyant soul

  Ukupna ocjena 68%

  6, 8, 6, 8

  Neočekivanim obratom na samom kraju epizode, toliko nespecifičnim za njegov opus, Moreno Burattini izvlači nekoliko bodova više iz ove neobično krvave (ali ipak prosječne) priče. Šteta samo da crtež nije bolji. Veliko putovanje se nastavlja!
  25.07.2008
  21:16:00 sati
  flamboyant soul
  uredi
 • mpavin

  Ukupna ocjena 93%

  9, 10, 9, 9

  Još jedna epizoda iz onog zlatnog ciklusa koji počinje Nestalim istraživačem. Tada je i Burattini bio super i očigledno davao sve od sebe. Ovo je drugačiji Zagor. On je ovdje nemoćan, nije mogao spriječiti pokolj, nije mogao napraviti ništa ni na kraju. Da, kraj je potpuno neočekivan i šokantan. Očekivao sam da odnekud izleti meksička vojska i spasi svih jer bi to bilo tipično za Burattinija. Srećom nije, jer bi onda priča bila upola manje dobra. Gradonačelnik je shvatio svoj pokvareni čin i na neki način se probao iskupiti. Iskupiti kad je već bilo prekasno, palo je previše žrtava, spaljeno je čitavo selo, mržnja među različitim narodima se još više proširila, sve zaslugom njegovog pokvarenog i pohlepnog uma. Šteta je nepopravljiva. Burattini je čak ubacio i dozu humora preko redikulaste Chicove obitelji, na sve je mislio ovaj put. A ne znam zašto neki daju ovako slabe ocjene. Zbog jednog pokušaja skoka konjem preko kanjona? Ovo je baš jedna emotivna epizoda, takvih ima poprilično u Ken Parkeru. Da je ovo Ken Parker siguran san da bi mu davali ocjenu 90+. A i braća Cassaro su mi ovdje odlični pa što god vi mislili o tome.  Izvrsno su dočarali Meksiko; tu njegovu prljavštinu, prašinu koja se lakoćom lijepi za znojna ljudska lica. Ferri je mogao i bolje s naslovnicama: Prva je stvarno super, ali ne volim kad je pozadina bijela. Druga vrlo dobra, treća je najslabija od ove tri. I da ne zaboravim, pohvale Ponchu na jednoj lijepoj recenziji, samo tako nastavi majstore! ;)
  30.07.2008
  20:41:00 sati
  mpavin
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Odlicna prica, mada se ne bi slozio da je Zagor u ovoj epizodi nemocan,ja bi se izrazio ovako,Zagor nije svemocan:) Inace ovakav Zagor mi je najdrazi tj. iako veliki ratnik ipak je obican smrtnik. Sam ne moze zaustaviti Manuela i skupinu njegovih Apaca. Manuel je posebna prica, uvek sam voleo jake ratnike crvenokosce koji se oruzjem odupiru belcima a takvih nema mnogo u Zagoru ,bar ne onih koji imaju ovako puno uspeha kao Manuel (po jednom takvom ratniku sam i stavio svoj nick "Mrtvacka Glava" jer je to ime indijanca koji se borio protiv belaca u tada poslednjoj epizodi Zagora koju sam procitao pre nego sto sam se registrovao na www.stripovi.com :)). Manuel nije pozitivan lik u epizodi ali tesko ga je proglasiti i totalnim negativcem. Ipak je to indijanska zemlja a belci su samo osvajaci,mada opet sa druge strane i Manuel ubija gomilu nevinih ljudi,tu i dolazimo da vrtloga mrznje i krvi kome nema kraja koji su vec mnogi pomenuli. Ali mislim da ovo nije pomenuto ,a to je da tom vrtlogu nema kraja,ali zna se ko ga je poceo,naravno doseljenici. Svidja mi se i sto je Manuel strateg ,ne jurca ko manijak na zidove na kojima su desetine vojnika sa puskama vec pazljivo planira svoje korake sto prici daje veliku dozu realnosti. Miniranje rudnika,izvlacenje ljudi iz grada pa upad u grad i unistavanje njihovih zaliha i oruzja itd. Zagor pokusava spasiti nevine ljude i sa jedne i sa druge strane,sto je i poenta i svrha postojanja "Duha sa sekirom" ,spasiti i pomoci ljude nezavisno od njihove boje koze. Crtez mi je takodje OK. Nije mi medju omiljenim crtacima ali je dobar. Naslovnice su OK dok je prva odlicna.
  31.07.2008
  16:12:00 sati
  Mrtvacka glava
  uredi
 • Raga

  Ukupna ocjena 90%

  9, 10, 8, 9

  Sigurno predobra priča. Gradonačelnik mi je dobar kad Indijanci umjesto hrane ugledaju top, a on: "I mislio sam da ćes se iznenaditi. Caramba!" BRAAAANG! A na kraju kad gleda svoje sugrađane kako pogibaju i kad s odluči sam predat, doslovno se naježim. Manuel mi je precool, volio bi ga vidit u još kojoj epizodi.
  06.08.2008
  11:52:00 sati
  Raga
  uredi
 • Ukupna ocjena 89%

  10, 10, 7, 8

  Izvrsna priča, uistinu. Kraj posebice! crtež nešto slabiji, ali to je tako kod Cassara
  19.09.2008
  23:06:00 sati
  Deva
  uredi
 • cibalia

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  MA PREJAKO
  16.11.2008
  12:56:00 sati
  cibalia
  uredi
 • Ukupna ocjena 73%

  8, 8, 6, 7

  07.05.2009
  01:08:00 sati
  Brdar
  uredi
 • lwood

  Ukupna ocjena 63%

  7, 6, 6, 6

  može proć
  27.05.2009
  19:25:00 sati
  lwood
  uredi
 • Andrey

  Ukupna ocjena 81%

  7, 10, 7, 9

  Jedna totalno neoubićajena Zagorova epizoda, po mnogočemu se izdvaja od ostalih.Kada vidim ime scenarista, iznanađenje je još veće.Mislim da je ova priča zaista neopravdano potcijenjena, ne nalazi se ni pod razno u raznim popisima best of priča fanova, vjerovatno baš zbog toga što je totalno drukčija.Istina, scenaristički nije savršena,ponekad je naivna,scenarisitička riješenja se previše ponavljaju,možda bi ovu u suradnji s majstorom Bosellijem još bolje ispalo.Ali sve je to zanemarivo jer ovdje nema jasne borbe između dobra i zla, nema spektakularnog sukoba Zagora s vođom grupe,likovi svakako nisu crno-bijeli,a rasplet je nešto fenomenalno,premda bismo mogli reći da se radi o happy endu to je samo jedna dobivena bitka naspram velikog,krvavog rata,ali tko je dobitnik,a tko gubitnik?Ovo je bez nekih naivnosti(Zagora promašuju iz zasjede,itd.) moglo čak biti i nezaboravno remek-djelo.Naravno za to bi i crtež trebao biti na visini,što nije,jako varira ali ok.Naslovnice su tipično ferrrijevski prosječne. Primjećujem da crtež u drugom dijelu(Krv Apača) ponekad jako liči na prvu epizodu Zagora(Ferrijev rad,naravno).
  02.01.2010
  15:47:00 sati
  Andrey
  uredi
 • supermike

  Ukupna ocjena 63%

  6, 6, 6, 9

  Priča nije loša za jednom pročitati ali crtež je loš, naslovnice ok.

  26.04.2010
  21:34:00 sati
  supermike
  uredi
 • King Warrior

  Ukupna ocjena 85%

  9, 9, 7, 10

  Izuzetno brutalna epizoda. Prikazane su sve moguce vrste masakriranja sto postoje, neke cak u detaljnim scenama. Nisu postedjeni ni zena i djeca. Covjeku da dodje muka, ipak zaista dobra prica.

  20.10.2010
  19:02:00 sati
  King Warrior
  uredi
 • grofica Varga

  Ukupna ocjena 93%

  10, 10, 8, 9

  Nepredvidiv kraj, Chicova rodbina i Manuel su od ove naizgled obične priče napravili odličnu. Jedino što ne valja je crtež. Tehnički je crtež super, dobro je nacrtana anatomija, pokreti, kadrovi su ok, ne pilaju jedniličnošću ali jednostavno mi nije lijep za vidjeti.

  Edit: 9 9 6 9 81% => 10 10 8 9 93%

  Ovo svakako zaslužuje bolju ocjenu nego što sam je prije dala. Sama činjenica da se Zagor našao u priči koja je iznad njegovih mogućnosti velika je stvar. On bi tamo trebao ostati dugo vremena da bi mogao nešto promijeniti. Začarani krug osvete i puškaranja je nemoguće prekinuti u samo jednoj epizodi. Možda bi i sam Darkwood tako izgledao bez Zagora. 

  Chicova obitelj je pun pogodak. Maria je odlično nacrtana, vidi se iz aviona da mu je rod. Lijepih crta lica, energična, vedra, vesela, debela, baš kao i naš Chico. Brat kao da nije njihov. Mršavko koji samo spava.

  Cassaro Zagoru crta dosta koštunjavo i oštro lice, ali ne mogu kazati da je loše crtao brkate i obrasle Meksikance. Njihovu odjeću, stil života, kućice, pustinju, kamenjar... U usporedbi s onim kako on može biti neugodan za gledanje, ova epizoda mu i nije tolika katastrofa.

   

  21.01.2011
  09:49:00 sati
  grofica Varga
  uredi
 • Ukupna ocjena 86%

  9, 9, 8, 8

  Veoma zanimljiva priča. Nema crno-belo situacije, ovdje je malo drugačije, nema neprijatelja kao takvog, država je neprijatelj, vlast je neprijatelj, indijanci su neprijatelj... Nema Zagor rešava sve na kraju, ne rešava on i ne rešava se situacija, rešava se bitka a rat se nastavlja... Manuel, Apači, Lovci na skalpove, Gradonačelnik, Stanovnici Magdalene, Čikova familija, mnogo kompleksna situacija... Jedna od epizoda oko koje se zamislite kao i sve one u Teksasu. Kod ovakve priče i crtež je, kao i naslovnice, u drugom planu. Ja smatram ovo mnogo dobrom epizodom, drugačijom od ostalih i mislim da je morate pročitati.

  28.01.2011
  19:47:00 sati
  malek
  uredi
 • split85

  Ukupna ocjena 87%

  9, 9, 8, 9

  Iznenadija me kraj ove epizode.
  Burattinijeva najbolja priča.

  17.02.2011
  21:03:00 sati
  split85
  uredi
 • Ukupna ocjena 84%

  9, 9, 7, 9

  02.04.2011
  23:19:00 sati
  DJ DEX
  uredi
 • drogsy

  Ukupna ocjena 76%

  7, 9, 7, 7

  Užitak za čitati.

  29.04.2011
  22:42:00 sati
  drogsy
  uredi
 • bjelolasica

  Ukupna ocjena 100%

  10, 10, 10, 10

  Pohlepa i mržnja će nas sve uništiti.

  31.05.2011
  15:27:00 sati
  bjelolasica
  uredi
 • acestroke

  Ukupna ocjena 49%

  5, 3, 6, 7

  Ovo bi sve bilo puno bolje da je scenario malo pametniji, i da se likovi ne ponasaju kao djeca, i ne izgovaraju stvari kao, "zao mi je sto sam vas ikada sreo!".  Da su Berardi & Milazzo uradili ovu pricu, mogu samo zamislit koliko puta bi sve to bilo bolje.  Ovdje, u Zagorovom serijalu, nekako nista ne funkcionise kako treba.  Scenarista i crtac kobejagi hoce da pokazu indijansku okrutnost prema meksikancima, ali nikako ne uspiju, zato sto je ovo ipak serijal za okrutnu masu, i nemoguce je biti kompletno iskren i brutalan u njemu u istoj mjeri kao u Ken Parkeru.  Jedino je kraj price nekako zanimljiv, ona scena kad se gradonacelnik preda Apacima, i kad se zrtvuje da bi spasio ostale.  Naslovnice su ok, crtez je na nizem nivou, a scenario je stvarno los.  Davno sam rekao da je ovo doba Zagora, posle originalnog broja 300 pa do 400, proizvelo najgore epizode ovog serijala, i jos uvijek se drzim te teorije. 

  17.08.2011
  14:39:00 sati
  acestroke
  uredi
 • konj87

  Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  Vrlo dobra i dramatična epizoda, no nažalost, postoji previše neizglednih situacija iz kojih se Zagor izvuče bez ogrebotine da bi to mogao ignorirati i dati veću ocjenu.

  25.08.2011
  04:37:00 sati
  konj87
  uredi
 • Charlito de la Vega

  Ukupna ocjena 83%

  8, 9, 8, 8

  14.03.2012
  03:32:00 sati
  Charlito de la Vega
  uredi
 • Ukupna ocjena 55%

  6, 4, 6, 7

  Meni najbolji Zagor od ovih 25 u izdanju SD. Najlošija karika mi je crtež.

   

  21.05.2012
  11:09:00 sati
  tekumze
  uredi
 • Deki86

  Ukupna ocjena 70%

  1, 10, 9, 10

  Uz dobru priču mi i Cassarov crtež izgleda ok. Zadnja naslovnica odlična.

   

  EDIT 2016.: Tek sam sad skužio da je ovo čista kopija Texa LIB64: Čovjek s ožiljkom

  19.06.2012
  02:08:00 sati
  Deki86
  uredi
 • macca1985

  Ukupna ocjena 67%

  7, 7, 6, 7

  Dobro i dramatično, ali ništa posebno, priču kvari loš crtež.

  14.07.2012
  11:51:00 sati
  macca1985
  uredi
 • hrvoje23

  Ukupna ocjena 83%

  8, 10, 8, 5

  Uživao sam u čitanju ove epizode. Zbilja odlična atmosfera. Samo je minus što ipak previše ljudi pogiba, a na kraju sam imao dojam da se svi ponašaju kao da bas i nije tako. Naslovnicama nešto niže ocijene-nisu mi baš previše upečatljive.

  11.09.2012
  08:28:00 sati
  hrvoje23
  uredi
 • sergej773

  Ukupna ocjena 63%

  8, 9, 1, 9

  23.03.2013
  16:57:00 sati
  sergej773
  uredi
 • Opti

  Ukupna ocjena 61%

  8, 5, 5, 7

  Uopće se ne slažem da bi ovo bilo bolje da je u pitanju Ken Parker, nego mislim da bi Berardijeva i Milazzova verzija ove priče bila upropaštena standardnim boljkama tog serijala, odnosno odvratnom patetikom i lošim crtežom, ali ovo nije mjesto za blaćenje KP-a pa ću se usredotočiti na Zagora. Priča je jedna od onih bezvremenskih gdje su suprostavljene mržnje dvaju naroda i takve priče uvijek su mi bile bolje u Nolittom razdoblju. Ne znam zašto su njegove priče na tu temu uvijek nego upečatljive, a nove priče koje se bave istim problemom tako dosadne.

  Crtež braće Cassaro mi je užasan kao i uvijek, njih jednostavno ne podnosim kako god okreneš. Ajde, solidno su nacrtali prirodu, ali likovi imaju prevelike i preraširene oči, između ostalog, a dojam je dodatno upropastio loš otisak. Bljak. Prva naslovnica odlična, druga dobra, treća loša (kao i font SD za naslov tog broja).

  09.09.2013
  16:37:00 sati
  Opti
  uredi
 • going going

  Ukupna ocjena 91%

  10, 9, 8, 10

  Slazem se u vecini stvari sa recezentom koji je napisao odlicnu recenziju!

   

  Zagor je upleten u nesto sto ne moze da resi. Nije uspeo da pobedi u ovoj epizodi. 

  Kraj veoma nepredvidiv i efektan, ostavlja gorak ukus u ustima.

   

  Svidja mi se ovakav tip epizoda ali to moze da funkcionise samo izvan Darkvuda ne sme i u Darkvudu. Tamo mora da nastane mir izmedju belaca i Indijanaca. 

   

  Odlicna epizoda u svakom smislu.

  18.10.2013
  21:07:00 sati
  going going
  uredi
 • Spock

  Ukupna ocjena 87%

  9, 10, 8, 6

  Ova epizoda je dobila lošije ocjene nego zaslužuje. Očito se većini ne sviđa kada je Zagor nemoćan, ali to ne žele niti sebi da priznaju. Sličnih nelogičnosti ima u svakoj epizodi, pa ih se ne uzima kao veliku manu. Drugi razlog lošijih ocjena su omraženi scenarist i crtači, koji automatski dobivaju loše ocjene. Iako mi se inače crtež dvojca Cassaro ne sviđa, mislim da su se ovdje potrudili i odradili dobar posao. Treći problem su neatraktivne naslovnice s lošijim kolorom i katastrofalnim fontom naslova, posebno u trećem dijelu, za koji pretpostavljam da je rezultat nemara i greške izdavača. To se također ne bi smjelo uzeti za razlog davanja manje ocjene naslovnicama. Dakle, još jedna odlična epizoda u nizu, a veliko putovanje se nastavlja...

   

  18.12.2013
  09:03:00 sati
  Spock
  uredi
 • solar

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Ovo je jako mučna priča. Ono što joj daje gorak okus, ali i vrijednost, jesu događaji koji su utemeljeni na stvarnosti. Pokolj Apača u selu Bijelog noža, pa činjenica da su Meksikanci plaćali za skalpove, ne samo muškaraca nego žena i djece, su nevjerovatni.

  Teško je tu naći nekoga tko je sasvim u pravu, u ovakvom ratu nema pobjednika. Postupci Manuela i njegovih Apača opet nimalo ne zaostaju za meksičkim. Zapaljena hacijenda, ubijanje, mučenje sve ih to čini skoro pa jednako okrutnim.

  Zagor upada u tu situaciju kao "vatrogasac" i jedan od malobrojnih koji shvaća da od rata nema ništa. Njegov ulazak u priču je baš onako klasičan, reagirao je na nepravdu prema jednom Indijancu i od tog trenutka situacija ide iz lošega u gore.

  Susret sa Čikovom rodbinom je jedini dio priče gdje se čitatelj može nakratko odmoriti od konstantnih sukoba i smrti.

   

  Burattini je uradio dobar posao. On se drži linearnog pripovijedanja i usredotočenosti na Zagora kao narativnog centra. Likovi su prilično jasno određeni, nekoliko glavnih koljača s meksičke strane te Manuel i njegovi ratnici s druge. Ono što priču diže na viši nivo jest reakcija i odluka gradonačelnika na kraju. Možemo ulaziti u to bi li netko na njegovom mjestu učinio baš to, odnosno bi li Manuel pristao na takvu zadovoljštinu s obzirom da ih je već imao u šaci, ali ne možemo osporiti efektnost takve scene.

  Krajnji je dojam da su usprkos svemu Apači ipak više u pravu, jer su Meksikanci došli na njihovu zemlju i počeli ih porobljavati i iskorištavati. Ipak to ne opravdava njihovu pretjeranu okrutnost. Duh sa sjekirom je što više pokušavao spriječiti ubijanje bez obzira na kojoj se strani događalo. Recenzist je dobro napisao da se Zagor upleo u situaciju koju ne može razriješiti.

   

  Ovo je sedma priča u ovom sjeveroameričkom nizu koji do sada nije imao loših trenutaka. Burattini se pokazao kao izvrsna nadopuna Boselliju i do dan danas njih dvojica ostaju najbolji tandem u novijoj povijesti serijala.

  Gaetano Cassaro je odradio solidan posao, primjeti se da je u početne stranice uloženo puno više truda, lica su "normalnija" i općenito crtež je rađen s određenom dozom pažnje bez obzira na neke Pepeove intervencije. Nažalost kako radnja odmiče tako je i Casarro počeo sve više brzati i lošije crtati.

   

  p.s.

  Cijenim acestrokea kao velikog fana, ali ipak mislim da je njegov komentar potpuno promašen.

  08.04.2014
  07:48:00 sati
  solar
  uredi
 • Tutta

  Ukupna ocjena 78%

  8, 8, 7, 9

  Sasvim solidno. Akcije do jaja. Apac Manuel,hrabar i vrlo intiligentan ratnik. Veselim se sljedecem susretu. Steta sto crtez nije bolji. Naslovnice, vrlo dobre.

  21.05.2014
  13:25:00 sati
  Tutta
  uredi
 • Stripmen

  Ukupna ocjena 79%

  10, 10, 3, 10

  Odlična priča koja je upropaštenna odvratnim crtežom.

  23.09.2014
  13:53:00 sati
  Stripmen
  uredi
 • igor 12

  Ukupna ocjena 88%

  10, 10, 7, 7

  fenomenalna epizoda..jebiga Zagore,nije ovo tvoj Darkwood pa da možeš spasiti cijelo pleme od koljača,nije ovo tvoja šuma pa da možeš kažnjavati i dijeliti pravdu po svojoj volji,nije Manuel Zimska Zmija pa da ti možeš ponuditi svoj život u zamjenu za druge.

  baš mi je nekako drago da Zagor ne laprda o nekakvom moralu i suživotu kad čuje priču Apača i Meksa,kad čuje da krv zaziva krv,tako je bilo,tako će i biti..dok je svijeta i vijeka.

  Cassaro mi je(za sada) nekako najslabiji od ovih novih crtačkih guštera

  12.02.2015
  11:36:00 sati
  igor 12
  uredi
 • velka031

  Ukupna ocjena 71%

  9, 9, 3, 8

  05.03.2015
  00:23:00 sati
  velka031
  uredi
 • DODSFERD

  Ukupna ocjena 83%

  10, 10, 5, 8

  Možda i najbolja epizoda iz ovoga perioda koja je, nažalost, opterećena najslabijim crtežom. Dosta je tu sličnosti i poveznica sa Zimskom Zmijom ali nikako ne bih rekao da se radi o kopiji navedenog klasika. Zagor se opet zatekao u sukobu između bijelaca i indijanaca pa to pokušava riješiti na sebi svojstven način, štiteći obje strane po potrebi. Ali ovdje to nije bilo dovoljno a čak nije bilo potrebno da žrtvuje sebe kao davno prije jer je to napravio netko drugi. To je ujedno i najveće iznenađenje priče jer nikada ne bih očekivao da će se žrtvovati glavni krivac za sve pokolje koji se se dogodili, stalno sam mislio da će Zagor odnekud izvući rješenje za spas žitelja Sancta Magdalene. Na kraju je ovo ispalo najbolje moguće rješenje zbog 2 razloga; koliko god bio sposoban Zagor ipak nije čarobnjak pa ne može pronaći izlaz baš iz svake situacije a ujedno je to bila šansa da se gradonačelnik iskupi za počinjene grijehe i umiri svoju savjest, koliko god način za kojim je posegnuo bio okrutan. Iako priča od početka pa do kraja nudi određenu dozu mučnine nije se zaboravilo ni na ponešto humora kada Chico gaseći zapaljeni krov pomisli: ''nema pomoći, caramba! Vatra proždire daske kao što bih ja progutao tanjur s tortiljama...'' ili kada kod evakuacije iz zapaljene kuće Chicov rođak Alonso kaže:'' prije nego bilo kamo odem moram malo odspavati, amigo... ispružit ću se i odrijemati malo''

  Crtež je definitivno najbolnija točka svega, samo zato što je priča tako dobra dat ću mu 5 iako je sasvim jasno da ne zaslužuje toliko. Ispočetka on još nije bio takav problem ali ubrzo se srozao kao što je već običaj za Cassarove, kako bi samo ovo moćno izgledalo da je crtao npr. Della Monica koji je nekoliko brojeva ranije odradio vrlo dobar posao u Razbojnicima. 

  27.04.2015
  23:18:00 sati
  DODSFERD
  uredi
 • hamzik

  Ukupna ocjena 78%

  9, 8, 6, 9

  Krv Apaca je jos jedan odlican primjer te svjezine koju je odlazak iz Darkwooda u ovoj odiseji donjeo Zagoru. Bacen u novi okolis daleko od njemu poznatog "kraljevstva" nas junak je cesto nemocan spektator koji samo moze omeksati udarac ali ne i rijesiti velike nepravde. Ovdje je Zagor upo u iznimno brutalan rat izmedu meksikanaca i apaca, rat u kojem su cesto nemini zrtve mrznje. Na srecu ovdje srecemo i Chicovu simpaticnu familiju tako da nije sve bas tuga i zalost.


  Burattini je napiso jednu veoma emotivnu pricu koja na trenutke ostavlja tako gorak okus pri citanju da covjek nemoze vjerovati da mu je Zagor u rukama. Ima prica svog negativca, ali ovo nije onaj crni ili bijeli Zagor. Obe strane konflikta imaju krv na rukama a Burattini ne okljeva to ilustrirati sa upadljivo brutalnim i tragicnim scenama. Na srecu on je imo dobar ukus i nije unistio ton price sa previse humora nego ga ubacio samo toliko dovoljno da nas malo razvedri izmedu scena besmislenog krvoprolica. A kraj, kako su vec mnogi komentarisali, je sasvim neocekivan ali ujedno i jedini pristajan ove price. Zagor ovo nemoze rijesiti i pobjeda nikad i nije bila u njegovim rukama. Burattini ovdje pokazuje kako zna biti elegantan u svojim najboljim trenutcima. Moze se tvrditi da je kraj naivan, ali ja bi ipak reko da je poetski. Svaka cast Bure!


  Najveca mana ove epizode je nazalost crtez koji jednostavno nije dostojan ovako kvalitetne price. Na momente izgleda u redu i scene akcije su prihvatljivo odradene ali karakteri su cesto zbrzani i nasvrljani bez osjecaja za emociju koju ova prica zahtjeva. U rukama kvalitetnijeg crtaca ovo je moglo, pa i zasluzilo, da bude opasno blizu punog pogotka.

  18.02.2016
  22:29:00 sati
  hamzik
  uredi
 • Ukupna ocjena 77%

  9, 8, 6, 8

  17.07.2016
  16:35:00 sati
  Eddie Monsoon
  uredi
 • Ukupna ocjena 76%

  8, 8, 7, 7

  18.07.2016
  00:03:00 sati
  Jim Gitara
  uredi
 • Rahazlam

  Ukupna ocjena 77%

  8, 8, 7, 8

  Dobra epizoda!

  14.11.2016
  23:55:00 sati
  Rahazlam
  uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Zbogom Afriko
  Kod: MN LIB 84
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 22.6.2018. 1:54:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 627
 • Margerita
  Kod: DD LUGG 6d
  Ocjena: 90%
  Vrijeme: 22.6.2018. 1:32:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 352
 • Sablast u tami
  Kod: DD LEX 68
  Ocjena: 52%
  Vrijeme: 16.6.2018. 1:52:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1052
 • Tajna šume
  Kod: AA LIB13d
  Ocjena: 72%
  Vrijeme: 10.6.2018. 10:44:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 1348
 • Smrtonosni teret B-24
  Kod: MN LIB 25
  Ocjena: 86%
  Vrijeme: 2.6.2018. 23:22:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1719

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Gospodar otoka
  Kod: ZG LU 270/271
  Ocjena: 70%
  Vrijeme: 6.4.2018. 23:02:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2960
 • Dugo putovanje
  Kod: TX LU 105-106
  Ocjena: 51%
  Vrijeme: 23.4.2018. 0:05:00
  Autor: WOLF-HUNTER
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 2840
 • Utvara
  Kod: KT LMS 590-592
  Ocjena: 83%
  Vrijeme: 14.4.2018. 0:35:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 2610
 • Fatalna ljubav
  Kod: AA LIB 13a
  Ocjena: 63%
  Vrijeme: 2.5.2018. 23:23:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2337
 • Šutnja vuka
  Kod: DD MAXI 31b
  Ocjena: 69%
  Vrijeme: 8.5.2018. 23:27:00
  Autor: Sarghan
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 2219

Aukcije

Forum