Kameni div

Zagor

ZG VEC 38/41 | 376 str.

Ekspedicija alpinista prelazi prostrane prerije na putu prema planini Lej. Zagor je otkrio da neko iz ekspedicije pokušava da ubije ostale članove, pokušava da sazna ko je izdajnik i da ga spriječi u namjeri. Prateći tim alpinista on zajedno sa Chicom dolazi do neosvojive planine, pravog kamenog diva.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 93%

Priča 9

Scenarij 10

Crtež 9

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 85%

P*8

S*8

C*8

N*8

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Indijanci iz prerije
    ZG LU 188
  • Neistražena zemlja
    ZG LU 189
  • Odgođena smrt
    ZG LU 190
  • Kameni div
    ZG LU 191
  • Indijanci iz prerije
    ZG VEC 38
  • Neistražene zemlje
    ZG VEC 39
  • Odložena smrt
    ZG VEC 40
  • Kameni div
    ZG VEC 41

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Gli indiani della prateria
    ZG SR 506
  • Terre inesplorate
    ZG SR 507
  • La morte sospesa
    ZG SR 508
  • Il gigante di pietra
    ZG SR 509

ZANIMLJIVOSTI

  • Alpinizam (planinarenje) je kompleks aktivnosti koje se u suštini svode na kretanja nepristupačnim i neuređenim planinskim predjelima i stijenama isključivo iz sportskih(u smislu stila, brzine i dosega), estetskih i kontemplacijskih tj. duhovnih potreba. Riječ je nastala po Alpama, evropskom planinskom vijencu.
  • U epizodi se spominju događaji iz epizode “Opklada za strah”.
  • Originalna epizoda izašla je u Italiji 2007. godine.
  • Reinhold Messner, italijanski alpinista njemačkog porijekla, djelimično je poslužio kao inspiracija Burattiniju za ovu epizodu.

"Napor je sve teži, nada sve sporija, razilaženje između onoga što jesam i onoga što sam pretpostavljao da mogu biti sve je veća u noći moje duboke ispraznosti."

Planinarenje je jedna od sportskih aktivnosti koje nikada nisam mogao u potpunosti da shvatim. Penjanje po brdima i planinama radi ličnog zadovoljstva, kome je to potrebno? Pa, stvar je u tome da se ljudi razlikuju, tako i njihovi hobiji. Ima masa ljudi kojima nije jasno kako odrasli ljudi mogu da čitaju stripove, ili još gore, poznajem ljude koji uopšte ne mogu da shvate kako neko može bilo šta da čita nakon iskustva sa školom.

Amen!

Ljudi su puni predrasuda, nisam ni ja izuzetak. Zagor je jedan od tipova što voli da uživa u prirodi, to smo već više puta vidjeli u ranijim epizodama, pa ipak ovdje je više puta izrazio svoje čuđenje kako neko može da rizikuje život, a da ne postoji za to neki praktičan razlog. Teško reći, ali možda ima i ljudi koji ne razumiju zašto on svakodnevno toliko rizikuje da bi uspostavio mir među narodima. Od toga nema nikakve materijalne koristi, apsolutno ništa što bi u tom pravcu poboljšalo njegov život, osim duševnog mira i spoznaje da je uradio nešto dobro. Jasno je da ne mogu svi ljudi da ga razumiju, prije svega zbog toga što nisu svi dobrog karaktera, tako da se ne može očekivati da jedan ubica ili kriminalac razumije Zagorov način života.

Alpinisti

Mada sam rekao da alpinizam nije nešto čime sam oduševljen, ipak se sjećam oduševljenja na skijanju na Alpama kada na velikoj nadmorskoj visini ugledam vrhove pod snijegom. Vedro nebo, minus dvadeset stepeni, svjetlost zbog snijega toliko jaka da se jedva može gledati, prizor koji slabo koga može da ostavi ravnodušnim. Primijetili smo da i Zagor dijeli to oduševljenje kada se popeo na planinu Lej, čini mi se da je u tim momentima barem malo mogao da razumije alpiniste. U to vrijeme radilo se o jednoj novoj disciplini, skup hobi koji su sebi samo bogati plemići mogli da priušte. Danas je situacija drugačija. Putovanja nisu više toliko skupa, ljudi sa normalnim prihodima mogu sebi da dozvole taj luksuz da odu na neki planinski vijenac i uživaju u planinarenju.

Početak priče mi je malo ličio na jednu od standardnih epizoda gdje Zagor juri bandu kriminalaca sa uobičajenom klišejima. To mišljenje sam brzo promijenio, priča je otišla nekim drugim pravcem. Moreno Burattini, čovjek koji je u prošlosti često kritikovan zbog nemaštovitosti, napokon je proradio i u posljednje vrijeme gura punom parom. Njegove epizode su postale originalne i netipične za Zagora. Jasno je da je on već u prvoj epizodi koju je napisao,”Sindrom Belzebul”, pokazao da može kada hoće da napravi dobar scenario. U međuvremenu se naprosto izgubio u hiperprodukciji i počeo je da piše epizode koje su bile daleko ispod kvaliteta koji se očekivao. Vjerovatno pod pritiskom kritika, on u zadnje vrijeme pokušava uvijek da pronađe novi način da pozitivno iznenadi fanove. Ova priča je uzela pomalo nesvakidašnji tok, očekivao sam more akcije i poznati razvitak radnje, umjesto toga epizoda je ostala umjerena, bez pretjeranih spektakularnih sukoba. Sve što je više priča odmicala postajalo je jasnije da se ne radi tek o još jednom akcionom stripu, već da se epizoda više koncentriše na pripovjedanje i dijaloge. Ponuđena nam je cijela paleta likova i jedan mogući izdajnik među njima, na nama je bilo da otkrijemo o kome se radi, i ono najvažnije, koji su razlozi za to. Dosta sam razmišljao ko bi mogao da bude izdajnik, nisam mogao odgonetnuti do samog kraja dok nije otkriven. Burattini se vješto poigrao sa fanovima, tokom epizode vukao nas za nos i na momente smo ipak očekivali jedan od tipičnih krajeva u Zagorovim stripovima. Kraj je sve drugo do tipičan, veliko iznenađenje i sam rasplet me natjerao da samo zinem i nevjerno razmišljam da li sam ja upravo pročitao Zagorov strip ili neku grafičku novelu. Mislio sam da ovu vrstu završetka nikada neću doživjeti u ovakvom jednom serijalu, ali, vremena se mijenjaju, Zagor je evoluirao i vrijeme naivnih pričica postaje sve rijeđe. Dovoljno je da imamo jednom godišnje ovako jednu odličnu priču i možemo da budemo zadovoljni, čak da onda i oprostimo poneki promašaj u međuvremenu. Stari nostalgičari će još uvijek da kukaju za starim dobrim vremenima, ali samo da poručim nešto ljudima koji tako razmišljaju, pokušajte da date šansu ovom novom Zagoru, da se naviknete, siguran sam da nećete ostati razočarani.

U stripu se pojavljuje jedna interesantna scena, to je kada alpinisti vise na užetu nad provalijom. Zagor je jedan od petorice ljudi kojima prijeti smrtna opasnost i to s obzriom da je predzadnji, ima lošije karte od trojice ostalih koji su iznad njega. Svjestan da neće moći da se popnu, on se odlučuje da presječe konopac i na taj način ubije sebe i čovjeka koji je ispod njega. Ne može se reći da je bio siguran da će ostati živ, dok je razmišljao vidi se da je i sam svjestan da je šansa ravna nuli da preživi. Ipak, i pored svega odlučio se za taj potez, a preživio je samo zahvaljujući sreći. Sjećam se filma “The day after tomorrow”, gdje smo imali jednu sličnu scenu, pa sam se pitao da li bi, i koji bi ljudi, tako nešto uradili u sličnoj situaciji. Da li je to stvar karaktera? Radi li se možda ipak samo o hrabrosti? Da li bi neki od vas tako nešto uradili u sličnoj situaciji? Kada se radi o meni, onda mogu samo reći da ni sam ne znam. Vjerovatno se takve odluke donose iz jedne sekunde u drugu, tako da je teško predvidjeti šta bi čovjek uradio da se nađe u takvoj jednoj situaciji. U toj sceni Zagor nije potukao cijelo pleme Indijanaca, gigantskog robota ili hordu podivljalih vampira, ali upravo ovdje je Duh sa sjekirom pokazao šta znači biti istinski heroj.

Ekspedicija tokom priče mijenja nekoliko puta krajolik. Od prerije, brdovitog vulkanskog područja pa sve do kamenog diva. Mogli smo da vidimo da svaka ljepota ima svoju cijenu, da svako područje skriva svoje sopstvene opasnosti. U preriji su to Indijanci i podivljalo krdo bizona. U brdovitom području dolazi često do manjih erupcija, toliko opasnih da jedan od avanturista tu zamalo nije ostavio život. Naravno da najveću opasnost predstavlja planina Lej, koja je lijepa i privlačna, ali i poziv u smrt. Autor nije znao tačno koji planinski masiv da uzme za strip, prvo je mislio da to budu Appalachian Mountains, vijenac koji geografski leži u blizini imaginarnog Darkwooda, ali se na kraju ipak odlučio za Rocky Mountains, najviše zato što ove planine imaju dosta više vrhove.

Boswell je organizator ekspedicije, čovjek koji voli alpinizam i koji je osvojio neke od najpoznatijih planinskih vrhova. Već na početku epizode možemo da vidimo da nije samo plemić, već da ima i plemenitu narav. Kada su zarobili jednog mladog Indijanca, on je po svaku cijenu želio da mu pomogne i da zaliječi ranjenog mladića. Nema sopstvene djece ali svoja tri nećaka, koji ga prate u ekspediciji, voli kao svoju djecu i pokušava na ovaj način da im prenese dio svog oduševljenja alpinizmom. Ta trojica mladića su gradska djeca, nisu navikli na opasnost u kojoj su se našli. U različitim situacijama pokazali su izraženije svoje osobine, bilo hrabrost ili strah. Boswellov najbolji prijatelj je Lachman, iskusni alpinista i čovjek koji na prvi pogled izgleda kao povjerljiva osoba. On je bio incijator da upravo dođu na planinu Lej, razlog je što je on jednom u prošlosti bio već tu sa svojim bratom koji je tada nestao. On je tada dobio amneziju, ne može da se sjeti šta se tačno desilo sa njegovim bratom, sumnja čak i u to da ga je on ubio. Zagor je brzo primijetio da Lachman najvjerovatnije ne laže, zašto bi inače otvoreno govorio o tome da sumnja da je počinio zločin, jer da ga je stvarno ubio mogao je reći da se radilo o nesreći. Cijela situacija je ipak dosta zamršenija, a rasplet možete da vidite kada pročitate strip. Chico je ovdje u svom elementu, humor i glad su i ovoga puta ono što njega najviše interesuje. Zanimljivo je to što njegove tipične humorističke avanture imamo u svakoj od četiri sveske, a ne kao što smo do sada navikli samo na početku priče.

Rubini je ispunio sva očekivanja. Nakon epizode “Čovjek koji je došao s kišom”, ovo je njegov drugi Zagorov strip koji je nacrtao. Ima crtača kojima odgovara određena atmosfera, tako je Sedioli dobar u crtanju snježnih pustolovina, Chiarolla dobro crta oluje i kišu, Rubini je dobar za bilo šta da nacrta. Ima poseban stil koji se razlikuje od drugih iz ekipe i mada je Andreuccijev učenik, ne pokušava da kopira majstora već je od samog početka krenuo svojim pravcem. Izvrstno kadrira, sjenči, likovi su puni dinamike, a atmosfera je takođe odlična. Nije jedan od onih koji crta likove sa uvijek istim izrazom lica, baš naprotiv, svakom liku u određenoj situaciji crta odgovarajući izraz, što je mnogo važno da se dočara trenutno raspoloženje. Burattini je u jednom rekao da je Rubiniju trebalo tri godine da nacrta ovu epizodu, pa mora se reći da se isplatilo utrošiti toliko vremena. Ja sam i više nego oduševljen ovim crtačem.

Ova epizoda je nadmašila sva očekivanja, u svakom pogledu.

Kameni div

Naprijed

ZG VEC 36/37 Ratnici noći

ZG VEC 42/43 Riječni vukovi

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • teller

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    07.05.2011
    08:13:00 sati
    teller
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 77%

    8, 8, 7, 8

    07.05.2011
    09:28:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 44%

    2, 2, 8, 8

    Uff, žao mi je što moram da dam ovakve ocene. Pretpostavljam da ću biti jedan od retkih koji se ne slaže sa ostalim povodom ove priče. Meni je ovo dosadno, naporno i bez ikakvog smisla. Radnja je jedna velika nula. Ne dešava se apsolutno ništa. Jedva sam pročitao celu priču a već posle drugog dela nisam imao želju dalje.

    07.05.2011
    14:22:00 sati
    goksi
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 90%

    9, 9, 9, 9

    Moram reći da mi se redovni Zagor sve više sviđa. Buratini me je ovde oduševio, stvarno i da hoću da navedem neke minuse ovoj priči, sada ne mogu da se setim. Izvrsna ideja za priču, vrlo zanimljiv scenario. Neki će možda da kažu da je razvučeno, dosadno, ali meni je upravo to lagano vođenje priče i najveći plus. Rubinijev crtež  je za mene isto vrlo prijatno iznenađenje!

     

    Odlična recenzija. Da nam je još ovakvih Zagora i u budućnosti, ja ću biti veoma srećan i zadovoljan ovim nekim "novim" Zagorom. 

    07.05.2011
    18:44:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Najbolji Zagor u zadnjih 5 godina i najbolji Burattini ikad, strip nema slabu točku...

    07.05.2011
    21:18:00 sati
    velka031
    uredi
  • Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    BURE VECE OD ZIVOTA!
    Glat najbolji Zagor u ediciji Veselog, jedan od najbolji Buratinija. Malo o Buretu, pa zadnjih par njegovih saga su mi extremno lose, vez gluposti i laprdanja koje i nisam mogao da citam. No dobro, verovatno se ova avantura lagano krckala, dok ostalima i nije posvecena neka veca paznja. Poceo je brojem 310, ovo je 506, nakon 200 brojeva obicno dodje do teskog zamora autora, pa je bolje fokusirati se na odredjene epizode da budu veoma dobre. Sto je najbolje ocekujem da u buducnosti Bure poveca ucestanost dobrih epizoda.
    Sama epizoda bavi se ljudima, sudbinama, strahovima. Nije bas cesta tematika kod Zagora, al svakako je i ovakvih tema bilo ranije. Bure ne raspetljava pricu glupim objanjenjima, vec nudi cist horor - coveka, izopacenoga pojedinca kome treba trenutak da se pokaze onakvim kakav jeste. Putovanje karavana je fenomenalno, odlicna avantura sa dosta razlicitih krajolika i situacija koje odredjeno podneblje namece. Imam utisak da je putovanje sveobuhvatno. Imamo avanturu sa Indijancima koja se ukrsta sa pricom o placenicima, dogadjanja unutar karavana i na kraju alpinizam . Tu je i Ciko, neverovatno koliko je ovde dobar i smesan. Pa ovo sto radi ovde smesnije je nego u svim Buretovim Ciko specijalcima (epizoda sa curkom i kocijasima, pa dok spava, pa kad prica istoriju porodice). Moze se reci da za vreme ove duge sage nikad nije bilo dosadno. Samo planinarenje, utisak, potreba coveka za takvim sportom su priblizene svim citaocima. Ne to sto sam ja teski planinar i sto me sutra ceka slicno jebavanje po Bjelasnici , nego je jednostavno TAKO. Sad mi zelja da sa Buretom malo idem po Dolomitima, ah.
    Zagor je tokom cele avanture ono sto zapravo on i jeste. Heroj! Stupa se u akciju odmah, odluke koje se donose su totalne i ekstremene, ide se do kraja u svakoj situaciji. Odluka koju je doneo dok vise na konopcu je jedna od najdramaticnijih u serijalu. Samo takvi ljudi mogu da budu Gospodari. Ovo je epizoda koja nadogradjuje Zagora.

    08.05.2011
    10:49:00 sati
    kasper
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bio sam uvjeren da je ono iscekivanje slijedece epizode davno iscezlo u meni, dok nije izasla ova epizoda. Jedina manjkavost u scenariju spominje se i u uvodniku Veselog cetvrtka ( jedan covjek cuva konopac na kojem visi pet ljudi). ja licno bih jos volio da su zamjenjeni naslovi 3. i 4. epizode, na taj nacin bi vise odgovarali sadrzaju. Sve ostalo odlicno!!!

    08.05.2011
    12:18:00 sati
    zhezhke
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 89%

    9, 8, 10, 8

    Konacno dobra prica Buratinija. Zaista sam iscekivao svaki broj :)

    06.07.2011
    00:05:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    12.07.2011
    04:28:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • Magic Wind

    Ukupna ocjena 89%

    9, 10, 8, 8

    Odlična priča, neverovatno da je to Buratini napisao. Svakako najbolji Zagor u izdanju VČ (bar za sada).

    19.07.2011
    09:40:00 sati
    Magic Wind
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    jednom recju genijalno,radnja misteriozna,puna zapleta.crtez solidan

    28.07.2011
    12:07:00 sati
    general war
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 7, 10

    Nije ni meni najjasnije otkud ovako dobra ocjena za ovu priču. Da se razumijemo, nije loša, naprotiv, prilično solidna i dobro vođena, ali ne baš za tako visoke ocjene. Crtež takođe ne nešto posebno, mada, kakvih ima crtača, ovo je prihvatljivo. Naslovnice odlične. Feri podsjetio na svoje najbolje dane.

    09.08.2011
    21:13:00 sati
    Galis
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 74%

    8, 8, 6, 8

    E ovo je već dosta bolje. Lijepo smišljeno, nekako su snježne priče uvijek malo bolje, ta atmosfera doprinosi tome. Crtež užasan kad su u pitanju ljudi, dosta dobar što se tiče ostalog.

    13.08.2011
    09:49:00 sati
    delboj
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Ovo je sigurno jedna od najboljih Zagorovih 'modernih' epizoda, iz zadnjih par godina.  Sve je ovdje familiarno: Zagor se pridruzuje jednoj ekspediciji, i onda zajedno s njima krece u nepoznato.  Ovo smo vec vidjeli u gomili Nolitinih epizoda (Ocean, Americka Odiseja, Put u Nepoznato, itd.), ali to je jednostavno vrsta radnje koja super pase ovom junaku, pa i da je vidimo sto puta, uvijek ima nesto svijeze u sebi, i ostavlja utisak 'originalnosti'.  Crtez je super, Rubini stvarno zna sta radi; iako mu je Zagor malo drugaciji od onih na koje sam navikao (ovdje ima malo duzu kosu od Donatelijevog i Ferrijevog), ipak je super nacrtan.  Burattinijev scenario ima odlicnih momenata, pogotovo onu pricu izmedju dva brata koja su se posvadjala prije mnogo godina, i sada jednog grize savjest zbog smrti svog mladjeg brata.  Naslovnice su famozne, tu nema sta; klasicne!  Nema ovdje puno mana; prica vec vidjena, to je jedino negativno sto mogu da kazem, ali ipak zanimljiva, uzbudljiva i napeta.

    13.08.2011
    16:36:00 sati
    acestroke
    uredi
  • drogsy

    Ukupna ocjena 79%

    7, 8, 9, 7

    Dobra priča uz vrlo dobar Rubinijev crtež, ali svi ti preobrati, zapleti i raspleti nisu mi baš sprovedeni na najbolji način, a i priča je definitivno malo prerazvučena, plus Chicovi gegovi kvare ozbiljnost epizode. Ferri se nije proslavio naslovnicama, ali nije se ni obrukao.

    14.10.2011
    21:08:00 sati
    drogsy
    uredi
  • Nathan Summers

    Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Prica odlicna. Kraj neocekivan. Likovi divno napisani. Ctrez bombona. Prelepi pejsazi i u potpunosti dolovljena atmosfera.
    16.10.2011
    18:56:00 sati
    Nathan Summers
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 60%

    4, 4, 10, 6

    Dosadno i monotono.

    Jedino ću pamtiti fantastičan crtež Rubinija.

    18.10.2011
    13:36:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Utisci mi nisu baš kao kod većine. Prva dva dijela nekako protraćena, trebalo je to biti sadržajnije. Isto tako, volio bih da je radnja na brdu još produžena. Moglo je biti svakakvih belaja na brdu. Nisu jedine opasnosti pištolji i sabotaže. Ne sviđa mi se vještačko izazivanje  Čikovih nevolja u po' priče kao što je to nekad Nollita radio.

    26.10.2011
    15:07:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Fergal

    Ukupna ocjena 75%

    8, 7, 7, 9

    Iako nisam neki ljubitelj Buratinija,moram da priznam da me je ova priča prijatno iznenadila.Podsetila me u nekim trenucima na starog dobrog Nolitinog Zagora.Jedino je kraj nekako zbrzan.Moglo je to malo bolje uraditi.Rubini je jedan od boljih crtača ali primećujem da mu crtež prirode, naročito stena i planina kojih ovde ima dosta ,slabo ide.Nekako mi se čini da mu je kvalitet crteža nestabilan.Treća naslovnica je jedna od najboljih u serijalu.

    26.10.2011
    21:09:00 sati
    Fergal
    uredi
  • Patrix

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršeno!

    28.10.2011
    16:20:00 sati
    Patrix
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    BEST OF THE BEST! Priča koja vraća vjeru u stripove i naravno, samog Zagora...Najbolja epizoda scenarista i jedno od najboljih predstavljanja samog Zagora kao lika. Bez fantastičnih elemenata, fer and square, prikovan za strip od početka do kraja, za razmišljanje dugo nakon čitanja... Rubini je aktualno ponajbolji Zagorov crtač, nevjerojatno kako je uspio održati dozu ozbiljnosti do kraja, a uspješan je i u chicovim gegovima.. Malo baca čak na Pescea, na Adreuccija naravno, a opet ima svoj neverojatan stil koji naravno ima problema sa samom figurom Zagora & chica. A koji novi crtač nema taj problem? Svako ko je čitao Zagora mora ovo pročitati, nećete nikad pogoditi kraj koji će vas bytheway ostaviti otvorenih usta!

    30.10.2011
    17:01:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Očekivanja su bila donekle visoka, zbog hrpe pozitivnih komentara i velikog broja visokih ocjena pa me ova priča pomalo podsjeća na onu Texovu, Crvene vukove. Najviše zbog toga što nijedna od te dvije nije uspila ispuniti moja očekivanja, što zbog velikog hypea što zbog nekih nedostataka u priči. Kao i u Crvenim vukovima ovdi imamo jako sporu radnju, u prva tri dijela se ne događa skoro ništa ili jako malo, sve se svodi na razgovore, pretpostavke, razne opise i putovanje karavane. Tu i tamo banditi, indijanci ili Chico malo razbiju monotoniju. Kraj nije spektakularan ali je odrađen solidno, rekao bih. Nije predvidljiv, iznenađenja je svakako bilo, a ima i dosta elemenata krimića i drame. Eto, zbog ponešto dosadnije i sporije radnje u prvom dijelu priča od mene ne more nikako dobiti maksimalnu ocjenu, više od osmice ne more. Mišljenja sam da je priča bila na samo 2 broja ne bi bila ovoliko napuhana, dobila bi duplo manje ocjene i svi bi je zaboravili za par dana. Rubini je genijalan crtač, šteta što će ga prebaciti na Texa. Naslovnice su odlične, osim zadnje. A za recenziju bi se moglo reći da je najbolja Kingova dosad.

    10.11.2011
    15:42:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    7, 9, 10, 10

    Zanimljiva familijarna putešestvija. Rubini odličan za zimske atmosfere, sličan Sedioliju (Smrtonosna utrka).

    23.11.2011
    12:00:00 sati
    Matt Nurdoo
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 84%

    8, 10, 7, 9

    priča malo podsjeća na neka starija izdanja, a opet je priča malo razvijenija i crtež je takav da se odmah vidi da je riječ o modernijem vremenu. moglo se je ovo napraviti u 3 nastavka ali... puno je bolje ovako ispalo, puno se je posvećivalo prostora detaljima, osjećajima likova, razvitku radnje nego da je priča bila u 3 nastavka. o samom scenariju se može reći da je pažljivo napravljen, bez grešaka, zanimljivost se održava do kraja, dramatike ima i raste kroz priču. crtež? teška odluka, ali me je ipak rubini pridobio kako se epizoda odmiče kraju. ipak, nedovoljno da ostanem previše impresioniran

    27.11.2011
    13:35:00 sati
    Koresh
    uredi
  • jasa

    Ukupna ocjena 88%

    9, 8, 10, 7

    Ponajbolja priča redovne serije još od Močvare robijaša. Ovo je formula za Zagora, nešto relativno novo, zanimljivi likovi, neizvjesna priča i odličan crtež Rubinija, kojeg opet smatram najboljim novajlijom u crtačkom kadru našeg junaka. Naslovnice su solidne.

    05.12.2011
    21:33:00 sati
    jasa
    uredi
  • Brdar

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Solidna prica. Rubini - svaka cast!

    16.12.2011
    01:16:00 sati
    Brdar
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 84%

    9, 8, 8, 9

    Pimećuje se da je od broja 500 regularne serije, serijal dobio na kvalitetu. Dokaz je i ova priča.

    17.01.2012
    18:11:00 sati
    writer
    uredi
  • zagor_22

    Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    18.01.2012
    20:05:00 sati
    zagor_22
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 65%

    8, 5, 6, 8

    Na neki način sam odrasto pod brdom Matterhorn koje se spominje u stripu i drago mi je da je Buratinni naveo da vrh te planine još nije bio osvojen kako je bilo i u stvarnosti u to vrijeme. Priča je dobra i alpinizam je pogodak ali scenarij je nešto što ne mogu pohvaliti. To sve sa onom braćom i nećacima je meni bilo previše a onaj završetak tek svi sretni i vole se nakon svega, jednostavno ne mogu to probavit i gotovo. King teško je shvatit alpinizam ako ne živiš u brdima na 2000m nadmorske visine pa se nemoraš čuditi tome toliko jer možda ni alpinisti ne mogu shvatit (primjer) kako netko može ući u ring u udarati se kao životinja sa svojim protivnikom. Crtež je dobar i sve valja osim glavnih likova i to pogotovo Zagor jer je dosta loše nacrtan. Žao mi je ali meni to nije toliko dobar strip da će se ocjene zeleniti sa moje strane :(

    18.02.2012
    17:00:00 sati
    supermike
    uredi
  • Zagor12

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    Konačno i od Burattinija nešto dobro nakon mnogo vremena. Odlična ideja, nešto novo i inovativno. Scenarij je jako dobar, samo je predvidljivo tko je ubojica, znao sam da je idejni pokretač svega netko od nećaka. Rubiniju sve dobro ide osim crtanja samoga Zagora. Nekad mu on baš ne liči na sebe, ali sve je ostalo odlično. Kako se priča približava vrhuncu tako je crtež bolji. Naslovnice fenomenalne. Ferri je ovdje pokazao da usprkos godinama još uvijek zna i može. Sve u svemu, ovo je jedna epska, uzbudljiva priča koju od Burattinija iskreno, ne bih očekivao.

    18.03.2012
    15:35:00 sati
    Zagor12
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Slazem se s Kingom i vecinom komentatora da je ovo vrhunska Zagorova epizoda! Ocekivao sam mnogo, a dobio jos vise. Burattinijev vrhunac, za sad. Ustvari ovo mi je u top 10 ili top 20 najboljih Zagorova svih vremena. Rubini rastura, zaista ima super stil. Bas kao sto su i drugi napisali da malo bolje crta Zagorovu facu dobio bi 10.

    09.04.2012
    08:28:00 sati
    D.J.
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 69%

    7, 6, 7, 9

    Nepostojanje podzapleta koji bi opravdao četiri svezka je najveći problem ove priče. Nikakve scenografije ledenih planina ne mogu popuniti svu tu silu stranica. Nakon priča poput Nestalog istraživača ili Izgubljenog rudnika, očekujem puno više od scenarista.

    Zašto je Burattini inzistirao na tome da ekipa putuje par tisuća kilometara do Stjenovith planina, da bi nam pokazao floru i faunu?  Nije im trebalo toliko putovati preko prerija i ravnica da bi došli na planinu Lej. Mogli su se jednako tako popeti na brijeg iza utvrđenja i otkriti tko je ubojica.

     

    Kada analizirate, ovo su vam glavni motivi priče od 4 nastavka:

    - Lahmanovo duševno stanje

    - Bazvelove pripovijesti o povijesti alpinizma

    - Bizoni

    - Prirodne ljepote

    - Neidentificirana skupina (simpatičnih) Indijanca

     

    Cijela priča je mogla stati u dva, maksimalno tri nastavka.

    Burattini je po svemu sudeći veliki ljubitelj planinarenja. A oni, kada se penju po nekom brijegu, obično se dive pogledu, prirodi i veličanstvenim izlascima sunca i sl. Tako i ova priča izgleda, napisana od strane nekoga tko se vratio s planinarenja gdje je uživao u prirodnim ljepotama. Ništa više i ništa manje. Zagor je pokazao svoje detektivske sposobnosti po trideseti put zaredom.

    Rubini mi se u načelu sviđa, podsjeća u nekim kadrovima na Andreuccia, ima smisla za kompoziciju kadra, akcijske scene, dinamiku itd. Najviše problema ima kod omjera crnog-bijelog u scenama po danu, gdje je nedovoljno jasno što bi trebalo biti u prvom, a što u drugom planu. Noćne scene i kadrovi zatvorenih prostora su mu mnogo bolji zbog veće količine sjenčanja.

    Naslovnice Odgođene smrti i Neistražene zemlje su izvrsne.

    20.04.2012
    01:11:00 sati
    solar
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 9, 10

    nisam ocekivao takav kraj!

    svidja mi sekako zagoru stalno padaju na pamet neke ludorije kako bi spasao sve ostale a za sebe se ne brine {kao sto je preseko konopac i zrtvovao sebe i onog zaboravih mu sad ime koji sanja nocne more}

    i scena sa bizonima me je podsetila na prve epizode mislim da je epizoda zuti gavran

    01.05.2012
    20:31:00 sati
    going going
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Burattini se vraća na stare staze. Samo da ga ne ureknem.

    06.06.2012
    14:15:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Sve je odlično,samo mi je zadnja naslovnica lošija

    17.07.2012
    12:35:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Ukupna ocjena 70%

    7, 7, 7, 7

    Odlična priča. Nije istina, da se na putu do podnožja gore ništa ne događa. Puno toga se događa. Ova priča je uzbudljiva. Imamo puno humora sa čikovima vratolomijama. Jedna od najboljih novijih epizoda. Može se mjeriti i s odličnimi starijim pričama. Ukupan dojam jedino kvari po mome mišljenju ne baš najbolji crtež. Ali to je zagor kojeg vrijedi imati u zbirci.

    09.08.2012
    13:02:00 sati
    tekumze
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 95%

    10, 10, 9, 8

    Godinama nije bilo ovako dobre Zagorove priče, pogotovo od strane Burattinija. Možda na trenutke izgleda pomalo preduga, ali u raspletu se vidi i zašto. Burattini daje male naznake tko ne može biti ubojica, ali opet sve do zadnjih stranica pravog krivca uspješno sakriva i na kraju briljira svojim raspletom. Chico bolji nego ikad sa svojim ludorijama. Rubini svakom stranicom sve bolji, na kraju mu je crtež čisto savršenstvo. Ferri skroz neujednačen, od tek prolazne četvrte naslovnice ( Zagorovo lice mu je zbilja loše ispalo), preko solidno prve i vrlo dobre druge pa do maestralne treće.

    15.09.2012
    14:58:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 72%

    6, 7, 8, 9

    Rubini super, ali priča mi na prvo čitanje zaista nije ništa posebno. Čak je u nekim dijelovima malo i dosadna.

    30.12.2012
    14:18:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Bruce Springsteen

    Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Vrhunska priča sa odličnim Rubinievim crtežom... vraća me u Zlatni period Zagora...

    05.01.2013
    15:22:00 sati
    Bruce Springsteen
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 47%

    3, 3, 7, 8

    Nedavno sam uzeo ovo da se prisjetim o čemu se radi i nakon 2 broja sam riknuo i onda samo uzeo zadnjih 20-ak stranica da se prisjetim završetka. A završetak je bio glup. Jednostavno, nije mi se ovo svidjelo.

    30.03.2013
    16:18:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 96%

    9, 10, 10, 9

    Ima 2 godine da sam pročitao ovu priču.Ovih dana sam je opet listao,dojmovi su sada još jači.

    Radnja je dosta drugačija u odnosu na ono što smo navikli kod Zagora,možda je baš zato priča tako dobra.

    Burattini se zbilja iskazao,dubina likova i tijek radnje....stvarno fantastično.

    Za crtež nemam riječi,s njime se može mjerit jedino Andreuccijev iz "Morske strave" te Ferrijeve epizode iz Zlatnog doba....toliko je dobar Rubini.

    09.07.2013
    21:41:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Hexen

    Ukupna ocjena 86%

    8, 8, 10, 8

    Jako dobra epizoda, do kraja nisam znao tko je ubojica. Rubini odličan. Bez obzira na to, epizoda ipak ima neke mane. Npr, kao što su već drugi rekli, sve je nekako razvučeno, tri sveske bi bile sasvim dovoljne, a i Chicotove vratolomije su mi počele ići na živce, nitko nije toliko glup i nespretan.

    Ferri solidan, pogotovo treća naslovnica koja je fenomenalna.

    29.08.2013
    11:50:00 sati
    Hexen
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 93%

    9, 10, 9, 9

    Odlično! Rubinija teško da ću ikad prežalit ako ostane dugo na texu, mlad a tako dobar, Burattiniju kao da se polako vraća ''forma'', Ferri rutinski. 

    31.08.2013
    23:25:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Krenuo sam u pisanje komentara sa namjerom davanja najviših ocjena, ali me je solarov komentar malo prizemljio. I dalje mislim da je to vrhunska epizoda, jedan od najboljih Burattinija, pravo meditativno štivo puno prekrasnih vinjeta sa odličnim twistovima na kraju, ali istina je da bi u te četiri sveske stvarno lijepo sjeo još jedan podzaplet. Možda bi bilo bolje da je to Burattini upakirao u tri broja. Bila bi to onda prava 10! Kraj nas je sve oduševio (i to s razlogom) i vjerojatno smo zbog toga prelagano oprostili to što se u prva dva broja malo toga konkretnoga događa. Također, dobro bi došla još kakva montaža dugog putovanja. Ovako sam tek kasnije shvatio da oni stvarno putuju skroz na zapad do Rocky Mountains. Istina, tu me je zbunio i traljav ludensov prijevod... mislio sam da su "Stjenovita brda" nešto izmišljeno i blizu Darkwooda, a kad ono, oni prevalili više od dvije tisuće kilometara.  

     

    Sve ostalo je vrhunsko. Naslovnice odlične, pogotovo treća. Crtež prva liga. Rubini je pravi nasljednik Andreuccija, pravi majstor. Oduševio me je, pogotovo na noćnim scenama, dok na dnevnim može još napredovati (malo mi je "prebijel" po danu). Čiko, po običaju, nije toliko u prvom planu, ali se je svejedno istaknuo u ovoj priči. Stvarno je imao par dobrih gegova, koji nisu djelovali previše isforsirano i blesavo. Karakterizacija likova odlična. Svaki lik ekspedicije je dobio svoj prostor i upoznali smo ih dobro. Bure je namjerno zapostavio akciju i u prvi plan gurnuo likove, karakterizaciju, pejzaže i malo povijesti alpinizma. To mu se je isplatilo na kraju sa vrlo efektnim raspletom i završetkom. Bravo Burattini! 

    14.09.2013
    22:24:00 sati
    nagor
    uredi
  • allessi

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlično, u svakom smislu te riječi.. Ostao sam bez teksta.. Čista desetka.. Kao što je neko spomenuo u komentarima, nisam mislio da ću s tolikim očekivanjem i nestrpljenjem čekati svaki nastavak.. Crtež mislim da će s vremenom Rubini još popraviti, ali i ovako je sasvim solidno.. Što se tiče naslovnica, stvarno su mi sve četiri nenadmašne.. A pogotovo ću izdvojiti treću, koja spada u vrh vrhova Zagorovih naslovnica.. Daj Bože čim više ovakvih epizoda.. Ajmo Burattini!

    04.02.2014
    09:34:00 sati
    allessi
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 86%

    8, 10, 10, 2

    11.04.2014
    21:05:00 sati
    sergej773
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Pariški dželat
    Kod: JDJP DRKW 1
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 15.4.2014. 0:53:00
    Autor: tinton
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 623
  • Šifra: nula
    Kod: NN LIB 47a
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 11.4.2014. 0:11:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1264
  • Tajanstveni otok
    Kod: ZG MX 16
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 6.4.2014. 11:36:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1447
  • Prokleta knjiga
    Kod: DD VEC 7
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 6.4.2014. 11:10:00
    Autor: -Dule-
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 465
  • S.
    Kod: ALBUM KLO_SP 5
    Ocjena: 88%
    Vrijeme: 1.4.2014. 1:00:00
    Autor: Boston Jack
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 376

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Sjene u šumi
    Kod: ZG LU 214-215
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 27.2.2014. 21:03:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 20
    Broj pogleda: 1547
  • Tajanstveni otok
    Kod: ZG MX 16
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 6.4.2014. 11:36:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1447
  • Kraljevstvo Tvoje
    Kod: ALBUM KLO SP8
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 28.1.2014. 18:23:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1333
  • Šifra: nula
    Kod: NN LIB 47a
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 11.4.2014. 0:11:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 1264
  • Zagorov zakon
    Kod: ZG ZS 809/810
    Ocjena: 65%
    Vrijeme: 4.3.2014. 18:57:00
    Autor: PijaniPatak
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1156

Aukcije

Forum