Vampirica Ylenia

Zagor

ZG VEC 57/59 | 282 str.

Na povratku sa Haitija, Zagor i Chico stižu u New Orleans gdje pronalaze brod “Glory” kojim zapovijeda njihov prijatelj, kapetan Alec Wallace. Oni kreću zajedno u potragu za Rolandom Deverom, zvanim Vuk, koji se osim nedozvoljenom prodajom robova bavi i prodajom oružja pobunjenim Indijancima. Ali, u međuvremenu neko širi smrt po okolnim močvarama, predvodeći vampirsku grupu razbojnika. Sve navodi na to da jedna stara Zagorova poznanica slavi svoj spektakularni povratak, mađarska grofica Ylenia Varga.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 73%

Priča 6

Scenarij 5

Crtež 10

Naslovnica 10

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 78%

P*7

S*6

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Crna krila noći
    ZG LU 207
  • Vampirica Ylenia
    ZG LU 208
  • Crna krila noći
    ZG VEC 57
  • Vampirica Ilenija
    ZG VEC 58
  • Krijumčari iz lagune
    ZG VEC 59

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Le nere ali della notte
    ZG SR 525
  • Ylenia, la vampira
    ZG SR 526
  • I contrabbandieri della laguna
    ZG SR 527

ZANIMLJIVOSTI

  • Treće pojavljivanje Ylenie Varge. Prva dva su bila u epizodama “Tajna Fride Lang” i “Božica mjeseca”.
  • Spominje se baron Rakosi, jedan od najvećih Zagorovih neprijatelja. On je jedan od nadvampira i bivši Vargin gospodar.
  • Takođe se spominje i Sequoya, koji se pojavljuje u epizodama “Indijanska zemlja” i “Dugo putovanje”.
  • I ovoga puta je Ferguson bok uz bok sa svojim kapetanom.
  • Originalna epizoda je objavljena 2009. godine u Italiji.
  • Nešto više o vampirima, a što je još važnije i o vampiricama i Yleniji Vargi!

Svi pričaju o vampirima a mi smo ti koji su ih izmislili, ili bolje rečeno proslavili. Sava Savanović, Petar Blagojević i Jure Grando, da njih nije bilo ne bi postojao danas ni Drakula u savremenom obliku kako ga poznajemo. S obzirom da je Bela Rakosi dobio ime po Lugosiju, a izgled prema Christopher Leeju, može se reći da ovaj mađarski baron može nama da bude zahvalan za svoje postojanje, isto tako i Zagor, koji bi bez Rakosija ostao bez nekoliko odličnih avantura siromašniji.

Chico protiv šišmiša

Vampiri u Zagorovom svijetu imaju identičan kliše kao i u najpoznatijim filmovima – boje se krsta, ne podnose miris bijelog luka, izlaze napolje samo po noći, pretvaraju se u šišmiša, aristokratskog su izgleda i imaju zašiljene očnjake. Kada već govorimo o očnjacima, interesantno je to da smo u ovoj epizodi po prvi put imali priliku da vidimo jednog vampira koji ima zašiljene zube gornje jedinice. Očigledno da je Della Monica htjeo da napusti zastarjeli kliše pa nam je dao i jednu verziju Nosferata. Kada smo već spomenuli aristokratski izgled, mora se reći da naši legendarni vampiri nisu bili tako uredni, više su bili nešto u pravcu čudovišta iz filma “Leptirica”. Za modernog vampira kriv je niko drugi do Bram Stoker, pisac koji je napravio savremenu verziju Dracule.

Iz nekog razloga su uvijek muškarci bili ti koji su bili predstavljeni kao nadvampiri, vjerovatno zbog toga što su bili jači i mogli su da izgledaju opasnije i zastrašujuće od jedne žene. U davna vremena bilo je reći sramota da je neki junak ubijen od strane jedne žene, pa makar ona bila i vampirica. U priči o Draculi pojavljuju se i njegove nevjeste, ali one su tek sluškinje svog gospodara i ne igraju neku veću ulogu. Moderna literatura i kino su ispravili tu grešku i dali feministkinjama ista prava kao i muškarcima, tako da danas nije rijetkost da vidimo u nekom filmu ženskog vampira u glavnoj ulozi.

Vampirica o poštenju

Rauch u ovoj cijeloj priči izgleda pomalo izgubljen, kao da je dobio zadatak da vrati Yleniu i nije našao inspiraciju da napravi dobru epizodu. Ova cijela priča mi izgleda kao kopija drugog Varginog povratka, razlikuje se tek u pojedinostima. Dakle, kao i u “Božici mjeseca”, tako i ovdje vampirica pokušava da pridobije Aleca u svoje vlasništvo kojeg smatra potomkom Alexandera Wallacea. Zagor je tu da joj pomrsi planove, a pomaže mu i Ferguson. Gusara Van Zanta je u ovoj epizodi zamijenio krijumčar Vuk, ali ima dosta paralela između ta dva lika, s jedinom razlikom da ovoga puta negativac nije vampir koji se oteo kontroli. Mislim da je šteta što je ova priča tek tako bačena u vodu, izvedena bez nove ideje a radi se o jednom važnom liku kao što je Ylenia. Kraj epizode navodi na to da vjerujemo da će, ako uopšte dođe do četvrtog povratka, priča imati drugačiji tok, s obzirom da nastavak te ljubavne priče više neće biti moguć. Uopšte, koga interesuje jedna nesrećna ljubavna priča između Ylenie i Aleca?! Kapetan djeluje totalno bezbojan lik, lomljiv i neuravnotežen i to sa frizurom kao Justin Biber, ili kako se već zove onaj klinac na kojeg otkidaju tinejdžerke. Kako je moguće da se jedna žena kao grofica Varga, pa uz to još i vampirica, zaljubi u jednog takvog čovjeka? Možda zbog toga jer je on podsjeća izgledom na njenu staru ljubav? Zar je to dovoljno da se čovjek do te mjere zaljubi da poubija cijelu armiju ljudi? Zato što podsjeća izgledom na staru ljubav? Ma daj! Za mene ovo djeluje totalno neuvjerljivo. Hajde, Boselliju se moglo progledati kroz prste što je napravio jednu takvu priču, ali dati nekom prostora za još tri pune sveske da razradi još jednom sve od početka na isti kalup, to je bilo promašaj.

Još jedna velika kritika scenariju je rastegnutost epizode, totalno nepotrebno na cijele tri sveske. 282 stranice kopiranja drugog Ylenijinog povratka, pa i sam Boselli je napisao original u samo dvije sveske. Autor nije ni sam znao šta da radi sa toliko prostora, tako prvi dio sadrži hrpu “neradnje”, malte ne ništa se ne dešava, lupanje prazne slame i neki razgovori koji nikoga ne interesuju. Tačno može da se osjeti Rauchov nedostatak inspiracije, nije znao šta i kako sa tolikim brojem stranica, pa je jednostavno popunjavao prostor. Ako već Boselli nije napisao nastavak, mogla se naći alternativa, uzeti neki drugi autor, ali vjerovatno ni sam Burattini nije pretpostavljao da će jedna od najvećih “most wanted” epizoda biti jedno od najvećih razočarenja.

Zagor je u Bosellijevoj eri imao dosta buran ljubavni život, Ylenia, s obzirom da je nastala u tom periodu, mogla je postati dio te priče. U njenom prvom pojavljivanju je ostalo sve otvoreno, ona i Zagor su bili prvo neprijatelji a onda spasili jedno drugo, tako da je sve išlo u tom pravcu da nam u nastavcima predstoji jedan komplikovan odnos, koji bi možda mogao prerasti i u ljubav. Nakon Varginog povratka, ta priča je očigledno do daljnjeg stavljena na led, s obzirom da je ovdje uskočio Alec, ipak i dalje se mogla osjetiti ta tanka nit simpatije između vampirice i našeg junaka. U ovoj epizodi se udaljilo od te ideje i to tokom cijele priče. Ylenia je jedna od najseksipilnijih žena u Zagorovom svijetu, fanovima sigurno nije interesantno da gledaju neku smiješnu ljubavnu priču koja nema veze sa glavnim junakom, upravo tu mislim da je napravljena greška. Izgradnja radnje u pravcu simpatija Varge i Zagora, to bi bilo mnogo efikasnije i sigurno bi imalo više efekta kod fanova. Ok, grofica Varga jeste vampirica, ali ne treba zaboraviti da je i Marie Laveau neka vrsta vještice, pa je priča o odnosu između nje i Zagora bila efektivna i odlično funkcionisala. Nadam se da će u četvrtom Varginom povratku biti dotaknut taj dio priče, ako se to ne desi, onda je možda bolje da se više i ne vraća.

Glavni negativac ove epizode, Vuk, je kao što sam već rekao, prava je slika i prilika gusara Van Zanta. Ništa novo, tek jedan lik koji je uskočio u ulogu i trebao da nas fascinira koliko je opasan. Pretjerivanjima nije bilo kraja, ne samo da je nepobjedivi mačevalac, već je lik koji zna sve o vampirima, iako se po prvi put susreće sa njima. Od njega je napravljena neka vrsta superiornog tipa, po meni totalno neuvjerljivo, tek toliko da bi mogao da se nosi sa vampiricom i Zagorom, da bi ostavio utisak ozbiljnog i ravnopravnog protivnika. Kada se malo bolje pogleda ovaj tip je fenomenalniji od samog Mortimera, mada je to sve ostavilo utisak neuvjerljivosti. Kao da ovaj nesrećnik nije bio dovoljan, tu je još i Indijanac Crni Štit. Njega je jednom pogodio grom i tako je postao od jednog običnog ratnika nepobjediv. Uopšte se nije objasnilo šta i kako, jednostavno je postao superioran i vjeruje da je besmrtan. Tokom cijele epizode nije mi naš bilo najjasnije koju ulogu on tu igra, tako da ostavlja utisak totalno izgubljenog lika od kojeg se možda planiralo da napravi nešto više pa se u toku epizode autor ipak predomislio. Cijelo vrijeme se pričalo o njegovoj superiornosti, onda ga pri kraju vidimo mrtva, čak nismo ni vidjeli na koji način je okončao, da li se dobro borio i pao kao junak, ili ga je Vuk sa jednim potezom usmrtio.

Della Monica je obavio zaista sjajan posao. U toku godina mogla se pratiti evolucija njegovog crteža. Na početku karijere je bio previše statičan, likovi su izgledali previše kruto i pozerski. Sa vremenom je usavršavao dinamiku crteža, tako da je po tom pitanju postao jedan od najboljih u SBE ekipi. Znatan napredak vidi se i u stvaranju atmosfere, igrom sa sjenkama i stavljanjem likova u pravi kadar. Nije uobičajeno da se svaki crtač sa vremenom toliko popravi, baš suprotno, neki su sa godinama postali lošiji, kao na primjer Laurenti. Srećom pa je Della Monica jedan od onih koji je postao bolji, tako da se može reći da su njegovi crteži pravi melem za oči. Bez sumnje crtež je najbolji dio ove priče. Gallieno Ferri nam je dao tri odlične naslovnice, što i kod njega nije baš logično ukoliko pogledamo naslovnice posljednjih nekoliko godina. U zadnje vrijeme se često dešava da zakaže, većinom na proporcijama likova ili slaboj ideji, srećom pa ovoga puta to nije bio slučaj.

Della Monica je obavio odličan posao

Epizoda je nedostojan nastavak prethodne dvije priče sa Yleniom. Ovo se sve moglo i moralo bolje izvesti. Ostaje nada da fanovi zbog ove priče neće izgubiti interesovanje za groficom Vargom i da će nam se autori jednom prilikom odužiti i dati jednu priču dostojnu ovog interesantnog lika.

Gospodar Darkwooda

Naprijed

ZG LU 203-205 Zagor protiv Mortimera

ZG LU 210-212 Omča za Gambit

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • alenko

    Ukupna ocjena 37%

    1, 1, 7, 10

    ne razumijem zasto se recenziraju epizode koje nisu izasle na nasim prostorima ???? Mislim da to nije ok.

     

    25.03.2011
    00:04:00 sati
    alenko
    uredi
  • karven

    Ukupna ocjena 57%

    4, 3, 9, 9

    prica o vampirima svedena na zaljubljenu siparicu koju hvata i zajebe ko kako hoce

    glupost, protracen dobar potencijal

    25.03.2011
    08:40:00 sati
    karven
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 88%

    8, 8, 10, 10

    Prvo ću pošeti od lakšeg dela a to je crtež. Della Monika ODLIČAN. Lakše mi je oko srca sada kada znam da Zagor ostaje u dobrim rukama. Scenario ima rupica ali nakon što sam pročitao celokupno izdanje priča je sasvim pitka. Nije to Vampir sa početka, Rauč nije Nolita ni Della Monika nije Feri ali su se trudili i to ne može da im se ospori. Malo sam subjektivan povodom ove priče iz razloga koje neću navoditi. Zato su ocene i ovakve.

    25.03.2011
    13:54:00 sati
    legaz
    uredi
  • Archy

    Ukupna ocjena 94%

    8, 10, 10, 10

    Izvrsno! Sve od početka do kraja!

    25.03.2011
    22:52:00 sati
    Archy
    uredi
  • Elderane84

    Ukupna ocjena 91%

    9, 8, 10, 10

    Moderan Zagor, neopterecen starim pricama o vampiru. Della Monica odlican, scenario jako dobar, a nalovnice odlicne, posebno prva. Da su trenutne Ludens/VC epizode ovog kvaliteta, bilo bi sjajno.

    30.03.2011
    01:31:00 sati
    Elderane84
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    07.05.2011
    08:15:00 sati
    teller
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 81%

    8, 7, 9, 9

    Rauch u stilu Bosellija! Mnogo likova, nekoliko paralelnih radnji, Zagor u grupi, drugim rijecima - moderni Zagor. Ipak dosta slabije od fenomenalnog Crnog broda (tj. Bozice mjeseca). Imam osjecaj kao da je sve moglo ipasati uvjerljivije. Definitivno pri kraju, neke trenutke je trebalo vise naglasiti, a ne samo ovako, bum i gotovo. Crtez je naravno odlican, Della Monica rastura kao i uvijek, iako mi se cini kad je crtao groficu Yleniju da nema kadrova radi kojih bi rekao: "Wow, koja ljepota!", kao sto mi se desilo citajuci gore spomenuti Crni brod.

    11.06.2011
    09:29:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Po meni, naslovnica prve epizode je medju najboljim svih vremena!

    12.07.2011
    04:32:00 sati
    Srdjan999
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Nije loše, ali slažem se da je nedostojan nastavak prva dva pojavljivanja nama omiljene grofice.

    03.01.2012
    16:39:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Solid Snake

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    vrlo dobro

    31.03.2012
    13:49:00 sati
    Solid Snake
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Nekoliko detalja:

    - U prvoj svezsci Zagor upada u (polu)prijateljsko odmjeravanje snaga s kršnim mornarem Vilijamsom. To je bilo stvarno simpatično. Ne mora svaki put na suprotnoj strani biti neki zločinac.

    - "Pristanište duhova" na kraju prve svezke je iznimno dobro nacrtano, jako dobar odabir scenografije.

    - Dobra mi je fora s Čikom koji se okružio križevima kada je pošao spavati.

     

    Ukupan dojam:

    Radnja teče relativno sporo, za moj ukus ima previše dijaloga. Rauchu je nedostajala "velika ideja". Trebalo je smisliti nešto više od atraktivnih mjesta radnje i sukoba između lokalnih krijumčara i Indijanaca. Yelenija mi se čini kao naknadno dodani element, umjesto da je ona u samoj srži priče iz koje bi trebalo sve ostalo izvirati. Također mu je trebalo previše vremena za ukrštavanje nekoliko odvojenih tokova radnje.

    Rauch slijedi Bosellijev "recept", Zagor nije sam, nego je dio grupe. U ovom slučaju "grupa" je toliko velika da guši cijelu priču i samog Zagora u njoj. Velika količina likova iziskuje i veliku količinu dijaloga, svakovrsnih objašnjavanja koja ubijaju ritam scenarija.

    Jedini dobar potez je napokon završena priča s Valasom i Ylenijom. Na kraju, Zagor opet ukazuje na njezinu "ljudsku stranu", usprkos tome što je pobila dvoznamenkasti broj ljudi. Lijepa žena ipak ima neke povlastice koje drugi nemaju. ;)

    - Ovu priču sam pročitao u "obradi" StripZone, a oni uvijek skeniraju talijansko izdanje, tako da su sve table iznimno detaljne. Tu Della Monicin talent dolazi do punog izražaja. Imao je nevjerovatno mnogo pamtljivih tabli. Posebno su mu dobri crteži brodova.

    26.04.2012
    01:01:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    7, 7, 9, 8

    Sve u svemu, dobar strip. Ima malo vise naracije nego li treba, trebalo se ici vise na tematiku vampira i Vamprice. Stip se vecim delom bavi problemom krijumcarenja pusaka i posledicama koje to nosi, sto kao bocna prica ovde i ne bi bilo lose, al jednsotavno mnogo energije tu odlazi. Ono od Vampirice je vec vidjeno u odlicnome Crnom brodu. Ima dosta smislene/tecne akcije, sto je dobro. Tu su i uvek dobrodosli saljivi delovi sa Cikom. Rauch sam scenario vodi dosta jasno, tvrdo i bez nebuloza. Svaki lik u stripu je jasan i ima svoje mesto. Kraj je odlican, tu gde je herojska smrt nema greske.

    10.07.2012
    13:46:00 sati
    kasper
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 84%

    8, 9, 8, 9

    17.07.2012
    16:20:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • Bat Baterton

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    Fantastičan crtež i vrlo dobra priča. Nisam čitao još uvek prethodno pojavljivanje Ilenije pa ne znam u kojoj meri je Rauh kopirao Boselija, ali je napravio veoma zanimljiv scenario.

    25.07.2012
    16:04:00 sati
    Bat Baterton
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 88%

    9, 7, 10, 10

    Stvarno se dvoumim koje ocene da dam prici i scenariju. Nisam citao drugo pojavljivanje vampirice tako da ni ja ne znam koliko je Rauch imitirao Bosellija. Jedno je sigurno: ima previse dijaloga koja ubija tempo epizode.

    Prva sveska je bila prepuna likova koje nisi mogao da popamtis a i mnogo dosadna i razvucena.

     

    Druga sveska mi je i najbolja sa onom pucnjavom oko stare misionarske zgrade.

     

    Treca sveska ima na teatralnosti mislim konacni obracun na poluzapaljenom brodu i smrt kapetana Aleka. Kad smo vec kod Aleka njegova ljubavna afera sa groficom mi uopste nije uverljiva da je ona toliko zaljubljena u njega.

    Trebalo je da se ide na vezu izmedju nje i Zagora.

     

     

    Ali ja mislim da je prvu i najvecu gresku napravio sam Boseli.

    Zapravo je sveo trece Baron Rakosijevo pojavljivanje na stvaranje Ilenije.

    Ako je hteo nju da stvori trebalo je da napravi odvojenu epizodu samo sa njom gde ona ima veze sa baronom ali ne u tako vaznoj ispektakularnoj epizodi kao sto je ,,Vampir". Ako je hteo da napravi trece Rakosijevo pojavljivanje nije mogao to da tako upropasti ubacivanjem nekog levog pretka koji se zove Korasi i da se sam baron pojavi samo u jednoj svesci i da se sve zavrsi tako sto ce luda baba da zapali zamak. Time je on meni upropastio onog Rakosija kog sam ja zavoleo iz Nollitine price i jos vise zavoleo iz Castellijeve price i samim tim nisam neki veliki fan Ilenije Varge.

     

    Sto se tice crteza odlican je ! Della Monica je jedan od najperspektivnijih Zagorovih crtaca i mislim da bi trebalo da nacrta jos po neki maxijevac i mozda po neki Gigant.

    Ferri je napravio odlicne naslovnice od kojih je druga malo slabija ali nema veze, dajem mu 10!

    26.07.2012
    16:25:00 sati
    going going
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 73%

    6, 7, 8, 10

    Ok prica, sa dobrim scenarijom, odlicnim crtezom, i fantasticnim naslovnicama.  Ne znam zasto, ali Ylenia mi se nikad nije puno svidjala kao lik niti kao protivnik.  Rakosi mi je bio puno zanimljiviji, tako kad je ona jedini vampir koji su suprostavlja Zagoru, ja zijevam vise nego inace.  Drugi problem u ovoj epizodi su oni krijumcari/razbojnici.  Ima ih toliko, i svi skoro izgledaju isto, tako da ih posle prve sveske ove epske price nisam mogao da razlikujem.  Ipak, ima ovdje dobrih stvari, i Della Monica je stvarno fantastican, sto jest jest.  Ferrijeve naslovnice su ovdje legendarne, sve bolja od bolje, pogotovo ona zadnja "Krijumcari iz Lagune", gdje je ono sunce super uradjeno, izgleda kao pravi zalazak sunca.  Zabavna epizoda, nema sta.

    13.09.2012
    01:16:00 sati
    acestroke
    uredi
  • DeeCay

    Ukupna ocjena 79%

    6, 8, 10, 7

    Ne znam šta mi bi, no nakon par godina skupljanja Zagora unazad (najviše kao remitende) ničim izazvan odlučio sam uzeti dva nova Zagora s kioska. Točnije u SNK, budući da mi tamo uvijek količina izloženih stripova izaziva i vrtoglavicu i zazubice... U zadnjem okršaju ova mala vampirica Ylenia Varga i nije se pokazala kao nešto izazovniji protivnik, a bome nije imala niti nekakvu pravu podlogu za priču. Stoga mi je bilo malo neobično što se Rauch uhvatio za jednog od neprijatelja recidivista kao što je Ylenija Varga. Rauch je po meni dobar scenarist, bez suzdržavanja mogu reći u Burattinijevom rangu, no nema ni takve ambicije niti je toliko produktivan. A potencijala ima napretek...

    Ovo je treći put da se vraća vampirica, a ona nastavlja svoju misiju vraćanja svog starog ljubavnika iz prošlosti, od kojeg ju je otrgla ruka njezinog "bivšeg" gospodara. (a ne bih ni bio opet toliko siguran da je mrtav mrtav za vijeke vjekova). Ispada opet da je žene teško razumijeti i shvatiti budući da i nakon smrti one i dalje poimaju i traže ljubav, i to im postaje vječita opsesija. Možda nakon stoljeća življenja, sve postaje suparno i nevažno, i vampirice se hvataju za ono što ih povezuje s prošlošću, sa životom prije ovog neumrlog stanja. I opet, žene ne bi bile žene kad ne bi komplicirale; u Varginom slučaju bilo je potrebno prevaliti milje i milje močvarnih predjela, pretvoriti gomilu razbojnika u vampire, i unovačiti najgoreg krijumčara, samo da bi uhvatila u zamku obožavanog britanskog časnika Aleca Wallacea, ili Alexandera iz njegovih prošlih života. Zar stvarno ženo staru par stoljeća ne zanima ništa drugo osim pribavljanja suputnika i starih ljubavi? Po tome se valjda razlikuju ženski i muški vampiri. Mislim da bi scenarist ipak mogao malo pojmiti da čitatelje Zagora baš i ne zanimaju likovi čiji je motiv za djelovanje ljubav.

    No Rauch ima i druge adute u rukavu, niz koliko toliko više živopisnih nego zanimljivih likova, Della Monicu na crtačkoj strani. Obožavam Della Monicin crtež, i teško bih mogao zamisliti Vargu da ju ne crta Della Monica; ona je lijepa, ženstvena i opasna! Budući da je do kraja još jedna epizoda, ostaje nam za vidjeti kakvim će se saveznikom pokazati "Le loup", nije tip koji će trpjeti ženu koja zapovijeda; a i Crni Štit, poglavica Natcheza može imati ključnu ulogu u finalu. Mislim, sve se to da naslutiti iz Rauchovih hintova koje stavlja u usta glavnih likova. A i nije kao da će se desiti nešto neočekivano što nije u skladu s dosadašnjom formom.

    Što se tiče scenarija, Rauch više vuče na Boselija, s digresijama i decentralizacijom likova. Ja bih možda još i rađa da se Rauch još detaljnije unio u Vargin lik, i analizirao smisao njezinog postojanja, možda s kojim negativcem manje, a više same Ylenije. Zagor je Zagor, možda čak i dosadniji od Chica koji svako malo vrlo dobro funkcionira na humorističkoj razini i dio je prave žive interakcije s okolinom. Sve u svemu, epizode i nisu tako loše, čitljivo je ovo jako, i gledljivo.

    Evo i moja elaboracija na temu vampirice Ylenije u Zagovorom serijalu...
    http://www.stripovi.com/magazin/dr-metrevelic-predstavlja-zagor-i-vampirova-nevjesta/165/

    26.03.2013
    18:26:00 sati
    DeeCay
    uredi
  • Ukupna ocjena 82%

    8, 8, 8, 10

    Vrlo dobro.

    06.04.2013
    15:15:00 sati
    zagor2805
    uredi
  • DragonSlayer

    Ukupna ocjena 70%

    6, 4, 10, 10

    Još jedna od onih epizoda u kojima Zagor ne igra veću ulogu, ima nekoliko dobrih scena ali to je to, crtež prilično dobar, priča previše razdužena, naslovnice odlične...

    12.04.2013
    21:56:00 sati
    DragonSlayer
    uredi
  • Charlito de la Vega

    Ukupna ocjena 85%

    8, 8, 10, 7

    Atmosfera odlična, samim time i crtež. Sviđa mi se da Della Monica crta sve epizode s Vargom jer će se na kraju dobiti puno upečatljivija i uravnotežena saga (kroz tko-zna-koliko-godina će i biti saga jer ovo zasigurno nije zadnje pa ni predzadnje pojavljivanje grofice). Rauch vrlo dobar. On mi je neki mix između Burattinija i Bosellija. S njime Zagor ima svijetlu budućnost. Šteta mi je samo završnog obračuna - malo drugačije scenaristički izvedene table i prearanžirani dijalozi na samom kraju i mogao se barem taj dvoboj puno napetije i uzbudljivije završiti, a ne sa onom "šraubom" na kraju. le Loup je mogao i pobjeći, zašto ne!?. Tako sposoban negativac bi se odlično uklopio u nekoj drugoj "morskoj" epizodi, recimo sa Lafitteom. Odličan potez je i smrt kapetana Wallace-a. Sad je okončana ljubavna priča i grofičina rastrzanost između svog vampirskog poriva i potrage za ljudskošću pa predviđam da će u sljedećem pojavljivanju biti puno više opakija i bešćutna.

    17.04.2013
    09:49:00 sati
    Charlito de la Vega
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 76%

    6, 6, 10, 10

    Prilično neuspjeo pokušaj Raucha da bude Boselli. Priču je razdužio i nakrcao je dijalozima i likovima tako da se to sve pretvorilo u bućkuriš. I onda kad više nije znao što će, sve se nakon tolikog baljezganja riješilo u zadnjih nekoliko stranica. Glavna greška ove priče je što se uopće i zove Vampirica Ylenia. Ovdje je ona skoro pa sporedni lik sa bezveznim ljubavnim motivima, imala je malo utjecaja na radnju i u njezinom karakteru nije napravljen nikakav pomak u odnosu na Crni brod. Njezina ljubavna priča je naporna i doslovno najbolji moment u stripu je kad ubiju bezbojnog Wallacea tako da nas više ne tlače s tom pričom  Više pažnje je Rauch pridodao krijumčarima što i sugerira naslov zadnjeg dijela. Oni su kul, oni imaju neosvojivu sakrivenu utvrdu i imaju super sposobnog šefa koji zna sve živo: puca, tuče, mačuje se. Na kraju je on ispao glavni negativac i totalno potisnuo Yleniju samo tu ima jedan malo veći problem s njim. Zagor ga sredi u 2-3 sličice!!! Nije to epska borba kao u Toninellija, on zna napraviti da se Zagor i sa običnim potrčkom tuče po 5 stranica. Ovdje je to bilo samo PUF! i gotovo, nakon toliko hvalospjeva. Triba je napraviti da on pobigne, šteta takvog lika. Daljnja prenapučenost likovima s kojima Rauch ne zna što će ide dalje pa tako imamo Crnog Štita koji glumi pomalo neodlučnog superjunaka i onda ga nekako ubiju na kraju, tu je i dobri Williams (inače, bezličan lik) od kojeg na silu pokušava napraviti nekakvog sposobnog sidekicka tipa Andrew Cain, još su tu i Ferguson koji kaže nešto tu i tamo te hrpa sporednih vampira i krijumčara koji dodatno guše radnju jer ih je teško popamtiti. Loše je što, uz Yleniju, i Zagor ima skoro pa sporednu ulogu, a bar je Chico ima jedan komičan trenutak. O izboru močvare kao mistu radnje bi se isto dalo diskutirati, nekako mi se ne uklapa. Možda da je crta Laurenti... Zaključak: loša iskorištenost likova Ylenije pa čak i Zagora, previše likova i dijaloga te preveliki fokus na krijumčare(pročitali smo na desetke epizoda s takvom temom) je oslabilo epizodu koja ionako nije ni imala čvrste temelje ako ju je Rauch otpočetka ovako zamislio. Jedino je zanimljivo što bi u slučaju Ylenijinog eventualnog povratka Zagor triba doći u Europu jer se ona tamo zaputila. Uglavnom, moje i mišljenje Kinga Warriora se u većini poklapaju. Možda nakon ponovnog čitanja dojam bude bolji ali teško da ću se na to odlučiti u skorije vrime. Della Monica (iako više ne često koristi krupne kadrove, tribalo bi mu dati da crta gigant) i Ferri su za čistu desetku i povećavaju maksimalno ocjenu ovom polu-promašaju.

    24.04.2013
    13:28:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    7, 6, 10, 10

    Della Monicin crtež kao i uvijek nešto najljepše u ovom serijalu (uz Ferrija i Rubinija). Naslovnice su jako dobre. A priču bi Boselli pet puta bolje sastavio. 

    03.05.2013
    14:03:00 sati
    ivang
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 74%

    7, 6, 9, 8

    Što se više pojavljuje, određena tematika pada u ocjenama (bar kod Zagora). Ovdje sam se zbundao već nakon pola prve sveske pa sam na papiru počeo bilježiti imena likova i šta je koji kome... na kraju su tu bila imena koja nisu više bila potrebna (npr. onaj Ortega na početku) i ona koja su ušla u savezništvo sa svakim pa u sukob sa svakim (naravno glavni negativac Loup, kojeg je Zagor prelagano porazio)... jednostavno vrtoglavica. Motivi Ylenijinih djelovanja- ljubav.... ma, loše skroz. Bit će zanimljiv motiv novog povratka. Della Monica vrlo dobar, Ferri ne baš; samo opet zamjerke onome tko je odredio da je Ylenia (slažem se s DeeCayem- i ja mislim da ju samo Della Monica može nacrtati ovako sexy) crvenokosa... za mene je plavuša :-/

    25.05.2013
    15:23:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    03.06.2013
    17:51:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Villain

    Ukupna ocjena 91%

    8, 9, 10, 10

    Extra....crtež, priča od početka do kraja balansira zanimljivim stvarima...

    21.06.2013
    12:05:00 sati
    Villain
    uredi
  • Ukupna ocjena 65%

    6, 5, 8, 8

    Crtež i naslovnice super, priča ne. Previše je nepotrbnog teksta, objašnjavanja, lupanja prazne slame a niti lik Ilenije nije najbolje izkorišten. Nadam se, da če u četrvtom pojavljivanju biti bolje.

    31.08.2013
    14:32:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 76%

    6, 6, 10, 10

    Lošije u odnosu na prošle Vargine priče, ali svejedno solidna priča, Varga je možda trebala dobit malo više prostora u stripu, baš me  zanima  kakav će bit slijedeći nastavak... mirišem nešto dobro.

    01.09.2013
    00:30:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • nagor

    Ukupna ocjena 81%

    7, 7, 10, 9

    Jeste, istina, naša omiljena vampirica je zaslužila puno bolju priču od ove, odnosno najmanje što je zaslužila da bude! u priči. Ovdje, iako tematski vampirska priča, vampira nema puno, odnosno ne dolaze do izražaja pored indijanaca, krijumčara, mornara, razvučenih dijaloga i milijun nepotrebnih imena i onda još malo indijanaca i krijumčara... Ne pomaže ni to što Rauch nije pokušao biti pretjerano originalan – reciklirao je glavne teme iz »Božice mjeseca« i sve do zadnjih desetak stranica nije nam ponudio ništa novog od Ylenije. Čak je propustio poentirati sa malo mesnatijim objašnjenjem kako se je Ylenija u biti na kraju spasila iz onog plutajućeg Crnog broda. Mogao je dati koju stranicu više tome (bilo bi to zgodno vidjet), a ne krijumčare. Dobro, kraj je malo mesnatiji (iako prebrz). Na kraju se Ylenia ipak pokazala kao najljudskiji vampir do sada (ako zanemarimo njene masakre : ) ), ostavila je svoga kapetana sudbini, koju je on sam odabrao i vratila se tamo gdje pripada – u Europu. Rauchu plus zbog toga, ali šteta što nam na prijašnjih 250 stranica nije ponudio ništa previše originalnog ili zanimljivog. Meni, kao nekima ovdje, njena ljubavna priča uopće nije naporna, čak naprotiv, sviđa mi se taj njen motiv, ali šteta što Rauch to nije bolje razradio. Naslovnice dobre, ali Ylenija u Ferrijevoj izvedbi nije prava. Ne pomaže ni to što će i za mene ona uvijek biti plavuša : ).  Della Monica odličan, ali kao što D.J. reče, fali mi onih wow trenutaka, koji su se kod čitanja »Božice mjeseca« često pojavljivali, ali to je u biti i glavni problem ove priče – ne može DM crtati Yleniju kad je Rauch nije uopće stavio u priču.

    01.11.2013
    19:37:00 sati
    nagor
    uredi
  • Wayto

    Ukupna ocjena 73%

    5, 6, 10, 10

    19.03.2014
    12:37:00 sati
    Wayto
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 47%

    3, 3, 7, 8

    11.04.2014
    15:07:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Ukupna ocjena 54%

    4, 4, 7, 9

    Ne znam šta je najveće sranje ovdje!

    07.07.2014
    21:13:00 sati
    Tintilinic
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 78%

    7, 7, 9, 9

    17.08.2014
    12:08:00 sati
    velka031
    uredi
  • bonjovi4ever

    Ukupna ocjena 65%

    5, 5, 9, 8

    Slabašno, očekivao sam više od Raucha, prethodno mi je bolji dojam ostavio. Tek prosječna zamisao za priču, a koliko se sjećam Crnog broda dosta je i od tamo preuzeto. Manje više bezidejna provedba, sve se temelji na izmjeni bitaka, a ona koja je završna ispadne skroz bezveze odrađena. Očekuješ neki veliki obračun s Luopom da bi se na kraju sve odigralo na jednoj stranici. Zagor napravi tamo nekakav salto mortale u Highlander stilu koji ruše sve zakone fizike i porazi Loupa jednim udarcem. Cijela radnja se temelji na izmjeni borbi koje već počinje biti zamorno gledati i onda kad, konačno, na red dođe završna ne dobijemo ništa. Na kraju je najbolja borba s Luopom bila ona između njega i Stevensa (koji ima sasvim sporednu ulogu u priči).

    Della Monica je već sasvim druga priča sa svojim detaljnim i dinamičnim crtežom dok je Ferri vrlo dobar, treća naslovnica mu je najbolja a druga pa njegov problem s proporcijama dovodi opet do izražaja. Kolko duge noge ta Ylenia ima na naslovnici ;)

    Sve skupa čitljivo, a to je ponajviše zasluga Della Monice.

    22.08.2014
    18:07:00 sati
    bonjovi4ever
    uredi
  • Stripmen

    Ukupna ocjena 70%

    7, 6, 7, 10

    Ja sam se pogubio čitajući ove epizode.

    24.09.2014
    10:05:00 sati
    Stripmen
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 37%

    2, 2, 6, 7

    Moram reći da sam jako razočaran ovim. Monica inače je solidan a ovdje dosta lošiji nego inače. Rauch bolje da se drži svojih western priča sa 3000 metaka u epizodi nego ovakih radnji. Kad se sjetim da sam obožavao Zagora koji se u vrijeme kada sam počeo sa stripovima, borio sa jednim čudovištem u 2,3 stripa a ovdje ubijaju takva čudovišta kao da su najgori protvinici koji ništa ne vrijede u borbi, reći ću samo ufff. Ljubavna priča je u tom rangu protivnika, teški fail. Počeo sam čitati sa nadom da ću se zabaviti i nakon 1. sam već jedva čekao da pročitam 2. da se riješim te priče kad na kraju ima i 3. nastavak da stvar bude gora (duža). Najgora priča o vampirima u Zagor serijalu, 101% po meni :(

    30.12.2014
    04:33:00 sati
    supermike
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 70%

    6, 6, 8, 10

    Lijepo je pocelo, da bi se ipak nakon nekog vremena upitao, zasto vako jadna uloga od Ylenije. Dobro, idu Englezi, idu Indijanci, idu razbojnici, idu ovi i oni, puca se, gine se. Stalno su nam ubacene mlake scene Vampirice i njenog djigola. Sismisi bijahu njena glavna akcija, E jbg. Sama zavrsnica, scenaristitcki nije dobro uradjena. Sa crtezom sam takodjer prezadovoljan bio, da bi ipak, sto je tjeralo dalje, ocjenu smanjio . Naslovnice, ok. (Ylenia je za mene plavusa)

    16.02.2015
    22:48:00 sati
    Tutta
    uredi
  • igor 12

    Ukupna ocjena 90%

    9, 8, 10, 9

    vampirica ko vampirica,nit kuvana nit pečena,il bi sisala krv il se zaljubljivala, ko napaljena tinejđerka.

    vidljivo poboljšanje Della Monice

    27.03.2015
    17:55:00 sati
    igor 12
    uredi
  • caramba

    Ukupna ocjena 82%

    7, 7, 10, 10

    Od svih Bosellijevih kreacija, Ilenija mi je najzanimljivija. Taj njezin odnos prema Zagoru je prilično jedinstven i nadam se da će tako i ostati u eventualnim budućim pojavljivanjima, a ne da se potpuno "preobrati" kao Murdo ili Marie. Što se Raucha tiče, više manje sve funkcionira ok, nisam se nadao da će Wallace nakraju okončati, ali vjerojatno je to i bolje za neko buduće pojavljivanje grofice, da razvoj njezinog karaktera krene u drugom smjeru i ima druge motive. Crtež je odličan kao i naslovnice (doduše bilo bi bolje da je na drugoj Della Monica nacrtao lice Ilenije). Zaredalo se Ferriju.

    29.05.2015
    19:50:00 sati
    caramba
    uredi
  • tinton

    Ukupna ocjena 85%

    8, 9, 9, 7

    02.09.2015
    10:36:00 sati
    tinton
    uredi
  • hamzik

    Ukupna ocjena 84%

    8, 7, 10, 9

    23.10.2015
    23:43:00 sati
    hamzik
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    08.05.2016
    02:30:00 sati
    žalosna_sova
    uredi
  • Rahazlam

    Ukupna ocjena 94%

    10, 9, 10, 7

    Meni se ova epizoda jako svidjela,po meni je jedna od najboljih epizoda Zagora uopce,doprinos tome svakako daje sjajni crtez Della Monice.Ferri varira od naslovnice do naslovnice,prva je dobra,druga isto a bile bi jos bolje da Ferri ne grijesi(opet)u proporcijama,ovaj puta Zagorovih ruku,treca naslovnica je bezveze.

    05.11.2016
    19:55:00 sati
    Rahazlam
    uredi
  • Leonid

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Meni je ovo jako dobra priča. Rauch u maniri Bosellija, plejada likova. Od bandita s ceste do krijumčara zanimljivih nadimaka.

    Della Monica kao i uvijek na visokoj razini.

    19.11.2016
    11:39:00 sati
    Leonid
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    9, 10, 10, 10

    Meni je ova priča bolja od Bozelijeve ( a i njegova je odlična).

    Možda i zato što je duža, jer volim sage.

    Rauch iznedrio jedan ekstra zanimljiv lik, Vuka - i prava šteta je njegov završetak na (bukvalno) poslednjoj strani priče.

    Mogao je da ga ostavi i za neku narednu.

    Dala Monika standardno odličan.

     

    04.01.2017
    23:52:00 sati
    Kontrast 2
    uredi
  • Ukupna ocjena 91%

    9, 9, 9, 10

    07.02.2017
    18:12:00 sati
    suply1
    uredi
  • WOLF-HUNTER

    Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    Jedna veoma prijatna i zanimljiva priča. Sječam se lijepe 2013. godine gdje sam većinom uživao u Zagorovim avanturama, mada mi je ova epizoda ostala u najboljem sječanju od tada jer em je bio usrks em sam proveo dosta vremena čitajući. Prva sveska mi je nekako najslabija jer nema toliko akcije, i više je fokusirana na dijaloške segmente priče, odnosno dok se svi likovi uvedu i dok se napravi neki red i slika za buduća dešavanja. Jak mi se dopao početak, pogotovo sa onim razbojnicima i bogautom, pa zatim preokret i Ylenijeva pojava je zaista bila zastrašujuća. Zanimljivo je samo kako je polako s vremenom sebi pravila saveznike.

     

    Jako mi je draga posada sa broda, naročito onaj vojnik s kojim se Zagor sukobio a poslije postao jako dobar prijatelj. Završetak prve sveske je bio pomao nagl pa je mirni početak druge sveske napravio osjećaj nebalansa, mada je u redu. Način na koji sebi Ylenia napravila saveznika je bio rizičan ali dovoljno zanimljiv da nastavi dobru radnju. Jak mi je bio dio gdje upoznajemo one indijance i njihovu poglavicu koji je pretjerano bio napunjen kompleksima. Pored tih stvari, ostat će mi pokolj vojnika na sječanju gdje sam u jednom trenutku zaista zamrzio Yleniu ali mi je bilo teško da je do kraja mrzim jer ima nešta u njoj što drži do šarma, odnosno do neke simpatije prema tom liku, u mom slučaju jer je jako lijepa žena a i karakter joj je neprevidljiv što se rijetko viđa. Treća sveska je bila epski odrađena, naročito sam kraj gdje Zagor sukobio sa kapetanom krijumčara i onaj epski skok i okret u zraku i udarac, nokaut sjekirom je jednostavno bio nevjerovatan. 

     

    Scenario je dobar kao i priča. Crtež je sjajan, mada u nekim kadrovima likovi djeluju previše sitni pa se nekada gube u okolinu, mada nije ništa strašno. Monicin Zagor mi se manje-više dopada, dok su ostali likovi isto solidni. Arhitektura je odlična. Naslovnice isto jako dobre dok mi se najviše svidila druga jer smo napokon mogli da vidimo Yleniu na naslovnicama. Sveukupno jako dobra prila, jedva čekam da pročitam najnoviji dio sa Vargom a nadam se da će Rauch imati malo više hrabrosti kada bude odradio sljedeće njezino pojavljivanje i da malo bolje iskoristi njezinu ulogu...

    16.01.2018
    18:52:00 sati
    WOLF-HUNTER
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 67%

    7, 5, 8, 7

    Očekivao sam više. Naporno, previše nepotrebnih likova (indijanci) - kao da je Boselli pisao. Od horrora niti 'H'.

    11.05.2018
    11:20:00 sati
    hrvoje23
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Čovjek vrijedan 2000 dolara
    Kod: TX LIB 36
    Ocjena: 64%
    Vrijeme: 18.10.2018. 23:36:00
    Autor: hrvoje23
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 593
  • Žrtvovanje
    Kod: LUK PHPR 3
    Ocjena: 70%
    Vrijeme: 11.10.2018. 22:54:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 666
  • U službi kaosa
    Kod: DD VEC 132
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 11.10.2018. 22:21:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 785
  • Patrola
    Kod: JDJP DRKW7
    Ocjena: 51%
    Vrijeme: 6.10.2018. 1:22:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1060
  • Nebeski džin
    Kod: GS PPHR 2
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 1.10.2018. 0:23:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1092

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Spiderman - Blue
    Kod: SP TPB 6
    Ocjena: 81%
    Vrijeme: 10.8.2018. 2:31:00
    Autor: Paka01
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 3156
  • Traper Kerry
    Kod: TRPK PHPR 1
    Ocjena: 75%
    Vrijeme: 26.7.2018. 22:25:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 3150
  • Etrurski demon
    Kod: MN LIB 62
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 7.8.2018. 21:50:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2942
  • Braća iz drugog vremena
    Kod: DD SD 24
    Ocjena: 40%
    Vrijeme: 30.7.2018. 1:24:00
    Autor: Sarghan
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 2912
  • Suvišan
    Kod: KP LIB 19
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 19.8.2018. 15:48:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2857

Aukcije

Forum