Mrtvačka glava

Zagor

ZG ZS 1032/1033 | 188 str.

Mosolopi, indijansko pleme koje je prisiljeno da živi u rezervatu, ubijeđeni su da je njihov poglavica Mrtvačka Glava, za kojeg se vjerovalo da je poginuo, ponovo među njima. Zagor stupa u akciju pokušavajući da uspostavi mir i razotkrije tajnu vaskrslog poglavice.

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 70%

Priča 6

Scenarij 7

Crtež 8

Naslovnica 7

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 80%

P*7

S*7

C*7

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Mrtvačka glava
    ZG ZS 1032
  • Pobuna
    ZG ZS 1033

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Testa di morto
    ZG SR 301
  • Fuga dalla riserva
    ZG SR 302

ZANIMLJIVOSTI

  • Originalna epizoda izašla je 1990. godine u Italiji.
  • Imali smo do sada više priča o vaskrslim poglavicama, među najpoznatijim je epizoda “Demonska maska”.
  • Marcello Toninelli rođen je 1950. godine. Radi kao pisac i ilustrator, u toku karijere promijenio je mnoge izdavače, čak je jedno vrijeme pisao za jedan pornografski časopis. 1982. godine došao je u izdavačku kuću Bonelli, tu je radio na stripovima kao što su Zagor, Dylan Dog, Traper Kerry, Mali Rendžer i Nick Raider. U toku godina osamostalio se i osnovao sopstvenu izdavačku kuću.

Koliko puta smo do sada imali priče sa pobunjenim Indijancima? Mislim da nema broja. To je upravo ono što se očekivalo od ove priče, srećom, u toku epizode dolazimo do saznanja da se radi o mnogo kompleksnoj epizodi nego što nam se to na prvi pogled učinilo.

Mrtvačka Glava

Mrtvačka Glava, maskirani Indijanac koji se vratio iz mrtvih, ili možda ipak nije. U toku epizode malo toga saznajemo o njemu, da li je on vaskrsli poglavica ili ipak neko ko se preobukao u preminulog Indijanca. Ono što je još važnije je to gdje je bio sve ove godine od kada je proglašen mrtvim i zašto se upravo sada vratio. Ja sam relativno rano otkrio o čemu se radi, pogodio sam čak i osobu, međutim, ono što nisam mogao da odgonetnem su motivi za takav jedan potez. Moram priznati da me je kraj priče dosta iznenadio, ipak sam mislio da će sve otići po poznatoj šemi u drugom pravcu. Iako je sve izgledalo kao da se već zna ko su dobri momci a ko zli, ta nit se u toku epizode izgubila. Ko su u stvari ovdje dobri momci? Bijelci koji pokušavaju da se odbrane od Indijanskih napada, organizuju se u grupe da bi spasili sopstvene živote? Ili su to ipak Indijanci, ljudi koji su na silu strpani u rezervat gdje kao robovi trebaju da čekaju smrt? Teško reći. Mislim da su obadvije grupe donekle u pravu, s druge strane prave greške i odabiru možda pogrešna sredstva da bi promijenili situaciju.

Toninelli se ovdje poigrao sa čitaocima, kao što sam maloprije rekao, sve je išlo poznatom šemom a onda se ispostavilo drugačije. Na početku priče imamo jednog Indijanca koji očigledno pokušava da povede pleme u rat protiv bijelaca, međutim, razvoj radnje nam otkriva pojedinosti i odjednom nije više sve crno i bijelo kako nam se činilo na početku.

Kontroverzne scene u stripu pojavljuju se skoro pred sam kraj priče, gotovo pa nevjerovatne za poznavaoce Duha sa sjekirom. U sukobu sa Damonom, čovjekom koji ima oko pedesetak godina, možda čak i više, Zagor se odlučuje za kukavički potez i bježi u sred borbe. Duel je trajao nekoliko minuta, izgledalo je da su protivnici na istom nivou, ali onda, nakon udarca sjekirom u glavu i spoznaje da se Damon još uvijek drži na nogama, naš junak razmišlja kako je ovaj tip neuništiv i odlučuje se za ovaj potez. Biću iskren, ovako jadnog Zagora još nikada prije ili poslije nismo vidjeli. Borio se on i protiv jačih protivnika, ali nikada se nije odlučio za povlačenje, barem ne u situacijama kada su protivnici bili normalna ljudska stvorenja. Rock Damon je normalan čovjek, na prvi izgled uopšte nije upadljiv po snazi, ali se pokazao kao tvrd orah. Ipak, autori su odlučili da naprave ovako nešto i razbiju iluzije svima onima koji su mislili da je Duh sa sjekirom nepobjediv. Jasno je da je Zagor u prošlosti gubio duele sa protivnicima, ali ipak se borio dostojanstveno do samog kraja. Ovdje je možda mogao i da pobjedi, možda i ne, to nikada nećemo saznati. Ono što je još gore je to kada je pobjegao da se sakrio i mučki napao Rocka sa leđa, zaista nevjerovatne scene. Ovaj dio ostavlja na mene utisak da je Zagor spreman na sve da bi pobijedio, pa čak i na nepoštenu borbu. Sramotan potez našeg junaka! Kada u budućnosti budemo pričali o herojstvu, snazi i poštenju Duha sa sjekirom, ove scene će uvijek biti prisutne, scene u kojima se Zagor ponio kao kukavica i kao nedostojan lika kojeg predstavlja. Nevjerovatno!

Donatelli je dobro odradio svoj dio posla, nakon toliko godina stari lisac je ovdje dokazao da je još uvijek sposoban da nacrta epizodu na nivou. U nekim scenama možemo da vidimo njegovu čudesnu atmosferu, odlično prikazanu ciljanim kadriranjem i sjenčenjem. Ovo je jedna od posljednjih epizoda koje je dobro nacrtao, već kratko poslije dolazi do naglog pada kvaliteta crteža, prije svega zbog bolesti koja je nekoliko godina kasnije odvukla maestra u smrt.

Solidna epizoda, markantna zbog Zagorovog kukavičluka i spoznaje da naš junak nije uvijek idol kojeg bi trebao da predstavlja.

Naprijed

ZG LUSP 7 Utrka sa sedam strelica

ZG ZS 1040/1041 Graničari

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • teller

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    04.06.2011
    09:13:00 sati
    teller
    uredi
  • delboj

    Ukupna ocjena 76%

    7, 8, 8, 7

    Nekad su kriterijumi bili mnogo niži, a kvalitet priča viši.

    04.06.2011
    10:43:00 sati
    delboj
    uredi
  • kucak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Zagor nije kukavica, kao što recenzent tvrdi, niti se tako ponio, te je od njegove strane okarakteriziran kao nepošten, da napada s leđa, da se sakriva, da bi još ustvrdio da je to učinio prvi put?! Uistinu nisam mogao vjerovati u pročitano. Nisam ni gledao tko je pisao recenziju, niti gledam dok ostavljam ovaj komentar, pogledat ću naknadno, ali nije niti važno. Vjerujem da je dotični recenzent pročitao (da li i usvojio) Zagorov lik i djelo. Ako je pročitao barem bi trebao znati  da Zagor kao svaki junak racionalno razmišlja, te je sukladno tome postupio u tim trenucima kako je mislio da je najbolje - upotrijebio je pravi recept za pobjedu. Dakle recenzent je zaboravio da su jedne od odlika junaka i pamet te lukavstvo, odnosno racionalnost. Dakle - recenzentu jedinica. Svatko može pogriješiti, ali nekoliko puta ponavljati da je nešto sramotno u njegovoj borbi - mislim da je u najmanju ruku suvišno, da ne upotrijebim neku nepristojniju riječ. Za priču i njenu nepredvidivost, te uzbuđenje, napetost, akciju i ostalo što uz to ide - sve desetke. Toninelli majstore! Iako si omalovažavan od strane većine - za mene si, maestro, nama koji volimo Zagora ostavio veliko bogatstvo u svojim pričama, kroz koje ćeš zauvijek u nama živjeti. Donatelli - volio si jednostavnost - a jednostavnost se ogleda u inteligenciji i sposobnosti da se s malo izrazi puno, a ti si nama značio - puno. Kapa do poda. Duet za povijest!!!

    04.06.2011
    12:51:00 sati
    kucak
    uredi
  • I like girlz

    Ukupna ocjena 87%

    9, 9, 8, 9

    odlična priča, jedna od mnogih koje sam 10tak puta iznova čitao. tonineli standardno dobar, a primjetno je da se i donateli potrudio malo više nego inače.

    04.06.2011
    14:31:00 sati
    I like girlz
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 75%

    6, 8, 8, 9

    Dobra epizoda s nepredvidivim krajem. Tko je Mrtvačka glava je bio mrvicu preočito, ali to nije ni bitno toliko. Toninelli je karte stavio na taj nepredvidivi razlog zbog kojeg su indijanci započeli svoju pobunu. Donateli vrlo dobar, kao i u mnogim drugim klasičnim western epizodama u kojima je skoro uvijek ok.

    U ocjenjivanju naslovnica ne mogu biti objektivna jer budi uspomene. Kad sam bila dijete naslovnica "Mrtvačka glava" mi je bila nešto predobro. A i danas mi je super, mjesec i ovaj Indijanac kako stoje Zagiju iza leđa... Brrr...

     

     

    04.06.2011
    14:32:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 75%

    7, 7, 8, 9

    odlicna epizoda..odlican donateli..pravi dobri stari zagor..kraj je tuzan jako...kao i sudbina indijanaca u americi

    04.06.2011
    15:03:00 sati
    dzoni
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 75%

    8, 8, 6, 9

    04.06.2011
    15:30:00 sati
    Koresh
    uredi
  • Lastsioux

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Aah... Ova epizoda mi je dobro ostala u sjecanju! Odmah me vrati u osamdesete :)

    05.06.2011
    15:26:00 sati
    Lastsioux
    uredi
  • writer

    Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    jeste, epizoda budi neke lepe uspomene, a i dobra je. Posebno mi je dobra scena borbe Zagora i Damona.

    05.06.2011
    16:15:00 sati
    writer
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 77%

    7, 8, 8, 8

    Stvarno dobra, pitka prica - prava Toninellijevska s Indijancima u prvom planu. Iako je ideja nista posebno, Toninelli je jako uspijesno uspostavio ritam od prve do zadnje stranice. Bolje je dobro iskoristiti skromnu ideju nego upropastiti odlicnu. Toninelli je bio majstor solidnih epizoda Zagora sa skromnim idejama tj. gotovo uvijek je uspjesno zavrsio price. O zadnoj borbi s Damonom da ni ne govorim, King je sve objasnio. To mi je super, Zagor od krvi i mesa, a ne neki super covjek.

    11.06.2011
    09:11:00 sati
    D.J.
    uredi
  • Ukupna ocjena 93%

    9, 9, 10, 9

    Jako dobar Zagor,jedan od najboljih.Prica ima totalno nepredvidiv kraj.Super je onaj zadnji okrsaj s Damonom koji je savladao Zagora i Zagor je onda pobjegao kao prava kukavica!Dok se sjetim,koje sve protivnike je Zagor svladao...

     

    13.06.2011
    09:36:00 sati
    zagorovac
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 64%

    5, 6, 7, 10

    Jako mi se sviđaju naslovnice. Ponavljam se u vezi Donatellija oko toga da je u ovim zadnjim brojevima koje je nacrtao dosta oslabio i jednostavno nije u rangu onih priča do originalnog broja 200. Priča je kao i većina Toninellijevih meni nezanimljiva a scenarij nije loš ali ima jedna velika stvar oko scenarija. Rock Damon kako recenzent navodi jak čovjek neka bude 50g. (kako K.Warrior kaže) bez nekog vidnog razloga pri tome mislim na to da Zagor nije krvav niti prikazan nešto previše iscrpljen kukavički bježi od tog lika?? Toninelli jesi li ti čitao Nollitinog Zagora? Možda je htio malo kopirati Sclavijevog Zagora ali u krivoj priči i na glup način. Zagorov kukavičluk mi je fenomenalan u priči "POVRATAK U DARKWOOD" ali ovo je jedan od dokaza da je on bio najlošiji glavni scenarist i nakon njega Buratinni i Boselli su stvarno napravili preporod jer da je on nastavio pisati, Zagor ne bi dočekao broj 400!

    19.08.2011
    01:24:00 sati
    supermike
    uredi
  • hrvoje23

    Ukupna ocjena 94%

    10, 8, 10, 10

    Meni je ova proča odlična! Kao mali imao sam obje... Naslovnice super, odgovaraju priči. Crtež Donatellija-klasika...

    14.11.2011
    08:28:00 sati
    hrvoje23
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Najprije navijaš za bijelce, pa onda za indijance, pa na kraju ni sam ne znaš... Odlično napravljena priča. Što se tiče zadnjeg duela, ne vidim tu ništa sporno, Zagor se taktički povukao (zvučim malo kao Čiko, heheh) i napao na svom terenu. Indijansko tarzanska taktika, piše u vojnom priručniku. Dapače, kad smo kod Zagora, više mi smeta njegova bahatost u ovoj epizodi. Izjave tipa "Nema tog koji bi mene zaustavio" mi nisu najbolje sjele. Ili kada samoga sebe u mislima naziva gospodarom darkvuda. Ali najgore mi je to učestalo preseravanje usred borbe. Netko ga napadne sa nožem, a on samo nešto kenja, u tim trenucima mi baš dođe gušt da dok se bahati usred rečenice dobije sa šakom po glavi... ali to je više za forumske teme a ne za komentar za recenziju.

    27.01.2012
    00:28:00 sati
    Deki86
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 27%

    4, 2, 1, 6

    20.03.2013
    16:40:00 sati
    sergej773
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 73%

    7, 7, 7, 10

    17.08.2014
    12:08:00 sati
    velka031
    uredi
  • Oki

    Ukupna ocjena 80%

    8, 8, 8, 8

    Sasvim solidna priča.
    24.08.2014
    10:08:00 sati
    Oki
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Paralelni univerzumi
    Kod: NN LIBG 9
    Ocjena: 69%
    Vrijeme: 17.9.2014. 23:43:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 448
  • Planeta Hulk
    Kod: HULK DRKW 2
    Ocjena: 85%
    Vrijeme: 15.9.2014. 21:20:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 434
  • Davitelji
    Kod: TX ZS 969/971
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 12.9.2014. 20:20:00
    Autor: Zoroasterixx
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 640
  • Igre moći
    Kod: TX LIB 58
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 12.9.2014. 20:07:00
    Autor: Dudley Smith
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 571
  • Dragonero
    Kod: DRGN VEC 1
    Ocjena: 73%
    Vrijeme: 9.9.2014. 21:22:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 676

Aukcije

  • ZS 597
    Vrijeme: 23.09.2014 00:59:22
    Prodavač: flash
    Cijena: 10 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 3
  • ZS 549
    Vrijeme: 23.09.2014 00:59:22
    Prodavač: flash
    Cijena: 10 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2
  • ZS 441
    Vrijeme: 23.09.2014 00:59:22
    Prodavač: flash
    Cijena: 30 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2
  • ZS 319
    Vrijeme: 23.09.2014 00:59:22
    Prodavač: flash
    Cijena: 10 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2
  • ZS 210
    Vrijeme: 23.09.2014 00:59:22
    Prodavač: flash
    Cijena: 10 kn
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 2

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • U zemlji Dakota
    Kod: ZG MX 17
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.6.2014. 23:45:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 15
    Broj pogleda: 1521
  • Kaznionica na jezeru
    Kod: ZG MX 18
    Ocjena: 63%
    Vrijeme: 30.7.2014. 12:08:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1370
  • Crna krv
    Kod: ZG LUSP 30
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 10.7.2014. 21:12:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1297
  • Verybadovo oružje
    Kod: ZG ZS 786-788
    Ocjena: 57%
    Vrijeme: 22.8.2014. 17:24:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1036
  • Doktor Knox
    Kod: ZG ALM 13
    Ocjena: 60%
    Vrijeme: 18.8.2014. 23:21:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1021

Aukcije

Forum