Velika zavjera

Zagor

ZG ZS 680/684 | 385 str.

Sasvim slučajno, hodajući kroz šumu, Zagor i Čiko susreću agenta britanske obaveštajne službe Johna Microfta izgubljenog u bunilu i strahu kako traga upravo za Zagorom. On im, posle oporavka, pričom otkriva postojanje velike organizirane bande Zlikovaca koja svojim delovanjem širom svijeta stvara haos ne bi li dostigla veliku moć i vlast. Koordiniranim pljačkama i ubistvima ova banda je bila na domak tog cilja u Evropi dok ih britanski agenti nisu osujetili. Tkač, tajanstveni vođa Zlikovaca, koji povlači sve konce, po rečima Microfta nalazi se u Americi i planira pljačke ne bi li povratio snagu Zlikovaca na novom kontinentu. U svojim redovima banda Zlikovaca ima i profesionalne tihe ubice Min-Ja sa dalekog istoka (nešto nalik Ninjama) koje su, između ostalog, u stanju ubijati posebnim vibrirajućim udaracem čije dejstvo usmrćuje žrtvu tek sedmicama nakon izvođenja i to vibracijama koje lome kosti. Nakon svoje priče John Microft je iznenada umro pred Zagorom i Čikom podrhtavajući u ogromnim bolovima. Kosti su mu bile izlomljene... Mjesecima nakon ovog nemilog događaja Zagor i Chico se nesvjesno upliću u jednu pljačku ne sluteći da je Tkač njen organizator. Uspevaju da je osujete, a dolaze i u sukob sa Min-Jom koji na Zagoru izvodi svoj tajanstveni vibrirajući potez. Zagor svestan da su mu dani odbrojani odlučuje pokušati doći do Tkača ne bi li ga sprečio da čini zločine i ne bi li pronašao spas za sebe od smrti koja mu je sve bliža. Pod lažnim imenima, opisani kao prekaljene ubice i kriminalci, Zagor i Chico odlaze u zatvor, očekujući Tkačeve skaute (lovce na "talente") koji će ih ubaciti (vrbovati) u redove zlikovaca. Njih dvojica će morati da prožive sve strahote ozloglašenog zatvora i da prožive brojne testove izdržljivosti i odanosti ne bi li stekli poverenje Tkača i ušli u bandu. Onda će Zagor morati da pokaže svoje pravo lice i krene u napad na svog novog gazdu, na samog Tkača...

Informacije o autorima

Scenarij

Crtež

Naslovnice

Ocjena stripa

Recenzija

Ukupna ocjena 96%

Priča 10

Scenarij 9

Crtež 10

Naslovnica 9

Moja ocjena

Ocijeni strip

Ocjena čitatelja

Ukupna ocjena 92%

P*9

S*9

C*9

N*9

NASLOVNICE — DOMAĆA IZDANJA

  • Sotonski napitak
    ZG LEX 212
  • Kamena kula
    ZG LEX 213
  • Maska mržnje
    ZG LEX 214
  • Tamničari
    ZG LEX 215
  • Velika prijevara
    ZG LEX 216
  • Velika zavera
    ZG VEOP 6
  • Crna kula
    ZG ZS 680
  • Velika urota
    ZG ZS 681
  • U kandžama zla
    ZG ZS 682
  • Na ivici ponora
    ZG ZS 683
  • Kuća fantoma
    ZG ZS 684

NASLOVNICE — ORIGINALNA IZDANJA

  • Il filtro diabolico
    ZG SR 205
  • La torre di pietra
    ZG SR 206
  • La maschera dell'odio
    ZG SR 207
  • Gli aguzzini
    ZG SR 208
  • Il grande inganno
    ZG SR 209
  • Il filtro diabolico
    ZG TT 205
  • La torre di pietra
    ZG TT 206
  • La maschera dell'odio
    ZG TT 207
  • Gli aguzzini
    ZG TT 208
  • Il grande inganno
    ZG TT 209

ZANIMLJIVOSTI

  • Zagor se sreće sa najvećom i najorganizovanijom kriminalnom grupom koju je ikada sreo. (a urednik sa najdužim i najiscrpnijim kratkim sadržajem na www.stripovi.com ;))
  • U ovoj epizodi se ne sreće ni jedan Indijanac ili američki vojnik. Cijela epizoda je inače veoma "urbana" u odnosu na uobičajeni Zagorov svijet.
  • Po drugi put Zagor biva zatvoren u neki veliki zatvor, istina ovog puta svojom voljom, i to u Fort Concrete (vjerojatno zatvor na Rikers Islandu, najvećoj zatvorskoj ustanovi u NY-u). Prvi put, to se desilo u epizodi LMS 86 "Ruka pomirenja", odnosno u epizodi Zagor Extra 57 "Pakao živih" kad je nepravedno odveden u Hellgate.
  • Zagor se sreće sa Ninjama, protivnicima u borbi znatno veštijim od njega ( i od Supermike-a takodje:-) ). Min-ja su u ustvari ninje, japanske vrhunske ubojice koje su se koristila za najpodlija moguća ubojstva i misije koje časni samuraji nisu htjeli obavljati. Za njih se govorilo da posjeduju tajne tehnike borbi prsa o prsa, baratanjem svim mogućim vrstama oružja, sposobnost letenja i skrivanja u sjene. Neke nemoguće sposobnosti proširile su ninje same da bi još više proširile strah i mistiku među svojim potencijalnim žrtvama. I dandanas postoje škole ninjutsua.
  • Sve vreme Zagor ne zna lice svog protivnika.
  • Ovo je jedna od četiri epizode koje su kod nas objavljene u 5 nastavaka.
  • Ovo je najduža epizoda koju je nacrtao Franco Donatelli objavljena u Italiji od 8. do 12. mjeseca 1982. godine.
  • Lik Johna Mycrofta, pukovnika u specijalnoj službi njenog britanskog veličanstva, najvjerojatnije se bazira na ne tako poznatom bratu Sherlocka Holmesa Mycrofta, agenta britanske obavještajne službe.
  • Zagor se suočava sa bandom Groucha Abbotta (Groucho Marx i William Abbott iz dueta Abbott i Costello su bili poznati komedijaši)
  • Dodaci epizodama su redom: #682 86.-93. "Svemirski patroldžija, #683 80.-89. "Odluka" i #684 50.-95. "Tragovi prošlosti"
  • Naslovnica #683 nije rađen u SBE, već je rad domaćeg autora - R.K. '83.; a naslovnica #684 biti će ponovno iskorištena u ZS #694 "Paklena jazbina" u nimalo promijenjenom izdanju ;)
  • Tkač svoju jazbinu naziva "Novi Alamuut", te priča o Starcu sa planine koji 1200. osniva sektu ubojica odnosno asasina. Naime, ova priča je bila tek zagrijavanje za Castellijev mystereovski univerzum gdje će se pozabaviti i ninjama, a kasnije i asasinima u više navrata (vidi MM #86-88 "Sekta asasina"). O asasinima - 1090. godine perzijanac Al Hasan Ibn As Sabah ("Starac s planine") osniva "Sektu asasina" u tvrđavi Alamut na visokom brdu u Siriji; Castelli preuzima popularnu teoriju – asas (arap. čuvar), te prema tome njegovi ubojice – asasini nisu ništa drugo doli čuvari (grala). Njegovi vjerni sljedbenici (fidavije, fida'ai) slijepo su mu bili odani i izvršavali su atentate nad progoniteljima muslimana. Takva odanost je navodno dolazila od uporabe droga, točnije hašiša, od čega je opet moguće sekta dobila ime (hašišari).
  • Tkač (koji je u originali Tessitore) će se ponovno pojaviti dvadesetak godina kasnije u Burattinijevoj izvedbi zajedno sa još jednim mastermindom - Mortimerom, u epizodama LU ZG #142/144 "Paukova mreža"; a dobit će i novi nadimak - Krojač

Fenomenalna epizoda. Sa malo ubrzanim završetkom, ali po mom ličnom mišljenju spada u TOP 5 najboljih Zagora, uz na primer "Demone ludila", "Gnev Osaga", Zimsku Zmiju" i "Horde Zla". Zbog ovakve epizode vredi čitati stripove, ali i gledati filmove jer priča podseća na onaj tip filmova kad se glavni junak ubacuje u tabor protivnika, gde stiče njihovo poverenje, a zatim ih sve pobedjuje. Naravno, ova epizoda Zagora nije tako jednostavna već je prepuna malih i velikih događaja koji je čine veoma zanimljivom, čak napetom u mnogim trenucima.

U prvom nastavku "Crna kula" nakon upozorenja agenta Microfta, koji unosi zebnju u strip i najavljuje neviđenog protivnika, strip teče doista bezopasno u odnosu na uvod. Grupa bandita kidnapuje Chica i Zagor kreće za njima. Zagor nije ni slutio da je upravo ušao u sukob sa bandom Zlikovaca. Veoma prijatan početak. Zagor je tek zagrebao Zlikovce. U drugom delu "Velika urota" usred stenovitog područja luda zapuštena žena nasrće na Zagora pričajuči o velikom povratku Zlikovaca na vlast. Čovjeku koji prvi put čita ovaj strip to može uliti dodatnu zebnju i podsetiti ga na postojanje strašne organizacije o kojoj tek treba da se sazna. Nakon cijele priče ovaj događaj sa ludom ženom možda će izgledati nebitan, ali svakako čini koristan deo priče. U ovom delu srećemo se sa, možemo reći, uobičajenim Zagorovim planinarenjem i to uz klizavu vertikalnu stranu kamene kule. Bez sumnje, najneljudskija stvar u ovoj priči pored naravno "vibrirajućeg dlana" kojem je zagor bio izložen u poslednjem kaišu ovog dela. Veoma zadovoljan, mogu reći, čitao sam tu malu jurjavu i borbu Zagora i nindže pri kraju stripa. To je jedna od retkih situacija gde se razbija stereotip o Zagor kao nepobedivom u borbi 1 na 1. Čak, tu Zagor izgleda nemoćan. Aplauz i čestitke Castelliju.

Treći deo nas uvodi u jednu neuobičajenu okolinu za Zagora: New York, a zatim i veliki zatvor. Priča je ušla u najzanimljiviju fazu i čitatelj se drži za ono malo nade koju ima i Zagor u svom poduhvatu da pronadje Tkača. Da su prevodioci iz Novog Sada bukvalno prevodili Tkač bi se zvao Kovač i ne bi povlačio konce nego bi kovao planove. Ipak, Tkač, zvuči zločestije. Lepo je dočarana atmosfera u zatvoru sa nekolko zanimljivih situacija u kojima Zagor i Chico postavljaju svoje pozicije u zatvoru, naravno, Zagor na svoj, a Čiko na svoj uobičajen način. Svaki čitatelj koji je navikao na Zagora koji leti medju drvećem, ide po selima i utvrdama biće zainteresovan da vidi svog "gospodara šume" u prostorijama tog zatvora-tvrđave ili na ulici New Yorka. Prosto, ovo je novi Zagor i za početnike i za prekaljene Zagorce te je zbog toga dodatno zanimljiv. Početak četvrtog dela nas baca na trenutak u samo srce tajne organizacije, kojoj Zagor želi pristupiti. Saznajemo da je Tkač nedostupan i za veliku većinu svojih ljudi. Situacija u zatvoru za Zagora i Chica od totalnog beznađa prelazi u neočekivan susret sa Tkačevim čovjekom, kojeg ćete sami otkriti, ako već niste čitali epizodu. Ovaj susret još jednom potvrđuje ozbiljnost i veličinu tajanstvene organizacije sa kojom se susreću naši junaci iz mirne kolibe u Močvari. Zajedno sa Zagorom smo sve bliži i bliži Tkaču. Radnja prosto mami čitatelja da vidi buduće događaje. Cijela priča od skoro 400 strana dostiže kulminaciju u poslednjim kaiševima ovog dela. Pred Tkačem Zagor mora dokazati svoju lojalnost na do tada najteži način. Priča je fenomenalno presečena čuvenim "Kraj u sledećem broju". Ovde čitatelj prosto čezne da pročita i peti nastavak.

Ako su prva 4 dela išla uzlaznom putanjom onda "Kuća fantoma" ide baš na dole u poslednjih 20-ak stranica. Posle toliko muke da dođe do protivnika Zagor ga u par stranica uništava. Ostaje utisak nedorečenosti i zagonetka: Tko je Tkač? Za razliku od mnogih neprijatelja koji su se vratili iz zaista mrtvih (Beli Ris, Kandraks,...) ovde smo sigurni da je Tkač ostao živ, a njega Zagor više nije sreo. To je nepravda za sve ljubitelje ove epizode. Imam informaciju da je napisan scenarij za ponovni susret sa Tkačem, ali videćemo koliko je to točno (op. ur. točno je i upravo je u Italiji u vrijeme pisanja recenzije izašao prvi broj priče nazvan "Povratak Tkača"). Reklo bi se da je sam kraj loš i da mu fali koji kaiš, ali nema sumnje da su prvih 95% priče remek-delo. Bogatom čoveku je najuzbudljiviji život bio dok je sticao bogatstvo. U slagalici najviše uživamo dok je ne složimo. Tako je i ova epizoda upravo slatka do samog kraja. Tužni smo jer se završava. Toliko nas je uvukla u sebe da nam je tečko privatiti da nema više. Zato ja navijam za nastavak.

Ovo je jedna od 9 Zagorovih epizoda, medju kojima su "Povratak Vampira" i "Povratak Supermajka", koje je napisao Alfredo Castelli i verovatno njegova najbolja jer ni jedna od ostalih 8 ne vezuje čitazelja za radnju kao ova. Priči dajem 10 zbog originalnosti i lijepote, ali scenarij je za 9 zbog sebično urađenog završetka.

Priču je Donatelli nacrtao perfektno. Otkriva nam detalja taman onoliko koliko nam je potrebno. Ferri jeste veći majstor od njega, ali ne verejum da bi priča bila ovako lepo dočarana Ferrijevim perom. Ovo predstavlja vrhunac Franca Donatellija. Ovo je njegova desetka. Pri kraju drugog dela srećemo i njegov potpis u prepoznatljivom obliku: sa dve male crte. Naslovnice kasne za pričom nekih 50-ak stranica, ali su lepo urađene. Mozda je ženi na prvoj naslovici dat prevelik značaj, ali sigurno bi slika bila pusta da Zagor stoji samo pred crnim kamenom. Prikazane su manje-više prave situacije iz priče i Ferri se nije štedeo. Zato solidnih 9 za naslovnice. Cijeli komentar o delovima priče i o kašnjenju naslovnicma pada u vodu ako se posmatra Italijanski original zbog drugačije raporedjenih delova. Ako ne bude nekih lomova u Ludensu ili ako Zemlju ne udari meteor ova priča će se kod nas ponovo objavljivati tek od leta 2013. godine u originalnom formatu. Ova epizoda Duha sa sjekirom je prilično poznata i nije preterano stara te je nije teško nabaviti.

Naprijed

ZG LEX 210-212 Kobna mreža

ZG ZS 694-696 Pećinski ljudi

Naprijed

Recenzije čitatelja

  • SejoSexon

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Genijalno! Fenomenalno! Na zalost to se ne moze reci za vecinu Zagorovih epizoda!
    13.10.2003
    19:06:00 sati
    SejoSexon
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Odlična priča, obožavam Tkača.Priča u kojoj se sve dogodi lagano i zbilja dobro, ne mogu reči kako mi se svidjela.
    13.10.2003
    19:51:00 sati
    Anton Mikl
    uredi
  • magirus

    Ukupna ocjena 78%

    9, 8, 6, 9

    Sjajna epizoda, ali scenarista nije Castelli vec Giorgio Pezzin
    13.10.2003
    21:25:00 sati
    magirus
    uredi
  • bitola

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    ODLICNA EPIZODA, JEDNA OD NAJBOLJIH,SAMO NE RAZUMEM ZASTO SE TKAC NIJE POJAVIO PONOVO U NEKU DRUGU EPIZODU,KAO RECIMO VAMPIR,HELINGEN,KANDRAKS ITD.........
    14.10.2003
    15:32:00 sati
    bitola
    uredi
  • seinfeld

    Ukupna ocjena 84%

    9, 9, 7, 9

    Scenarista je Castelli!
    14.10.2003
    16:23:00 sati
    seinfeld
    uredi
  • D.J.

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Uhhh, bas sam preduhitren! Htio sam i sam napisati recenziju za ovu epizodu, ali nije mi zao zato jer je i ova fenomenalna! Bas izrazava sve stvari koje bi i ja rekao:)
    Takoder smatram da mi je ova epizoda u top 5 Zagorovih epizoda svih vremena. Tocnije, na broju 5, poslije Demona Ludila, Zimske Zmije, Sedme Runde, i Akronjana.
    Ova epizoda bas kao sto je i autor ove odlicne recenzije rekao, ima jedan od najuzbudljivijih trenutaka koje sam ikad vidio u stripu: kad Zagor poteze obarac svog revolvera pritisnutim na Cikovu slijepocnicu i onda kraj u slijedecem broju :) Super!
    Scenario ove epizode je jedan od najnepredvidljivijih u serijalu Zagora. Svaka cast Castelliju! A da ne govorim o tome da volim sto Zagor ima ravnopravne suparnike. Jedini manjak scenarija je pre ubrzani kraj, ali ipak i s time po meni zasluzuje najvecu ocijenu. Da je i kraj savrsen onda bi ova epizoda zasluzila 11 za scenarij! :)
    Donatelli je odlicno nacrtao ovu epizodu. Pogotovo mi se svida kako crta grad. Nekako sve djeuluje golo i hladno, bas kako i pristaje. Ovog trenutka u Italiji izlaze nove epizode Zagora sa povratkom Tkaca i njegovijih ninji (i Mortimera). Ne moram ni govoriti koja je to radost za ljude koji su cekali 20 godina da vide sto se dogodilo sa jednim od Zagorovih najmocnijih i najtajanstvenitijih protivnika!
    Super!!!
    14.10.2003
    22:22:00 sati
    D.J.
    uredi
  • bristova

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Svaka cast na ovako dobroj recenziji!
    Meni je inače ovo jedna od najomiljenijih epizoda još iz mladih dana.Puna napetosti,iscekivanja,divljenja prema ninjama koji su ,eto,dorasli nepobjedivom Zagoru;Ciko da zvizdaljkom(!) koji se pokazuje kao pravi pomagac u nevolji,i nevjerovatno napet kraj 4 dijela kada Zagor mora odluciti treba li pucati u prijatelja..
    Kada sam je citao nedavno izgledalo mi je da su pred kraj sjeceni neki kaiševi.Nadam se da je takav i u originalu,odnosno da i ovaj put ekipa iz Dnevnika nije uzela stvar(škarice) u svoje ruke.
    Negdje na forumu je bio spisak sjecenih stranica originala pa bi trebalo malo obnoviti sjecanje..
    19.10.2003
    14:17:00 sati
    bristova
    uredi
  • johnhartson

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je definitivno najbolji i Castelliev scenario i najbolji Donatelliev crtez. Kada sam jos kao klinac poceo da skupljam epizode iz ove price i posle otprilike godinu dana nasao Kucu fantoma od mene nije bilo srecnijeg deteta. Zavrsetak Na ivici ponora je verovatno uz Glasnik Manitua i Povratak Helingena najefektniji i najzagonetniji od svih bar iz tog doba. Prica zbog koje su i Zagor i Donatelli to sto jesu. Prosto ne mogu da shvatim da se Tkac nije pojavio uprkos tome da su i oni negativci za koje smo svi bili uvereni da su stradali oziveli dok je on ostao mistican kakav je bio. Negde medju ovim recenzijama sam procitao da se vratio u Italiji. Mislim da bi neka nova firma mogla da krene s izdavanjem tih stripova jer Ludens sad izdaje onih 20 preskocenih. Samo da ne pukne kao Vaninni.
    22.10.2003
    14:46:00 sati
    johnhartson
    uredi
  • Ukupna ocjena 79%

    10, 7, 7, 7

    Super ideja o jednom zločinačkom umu, koji kontrolira cjelokupni kaos i nasilje. Ovo baš i nije slučaj, kojeg bi trebao rješavati Zagor, već nekakve državne službe, budući da se radi o globalnim političkim interesima. Kako je pukovnik Microft došao na ideju da je Zagor jedina osoba na svijetu koja može spriječiti "Tkača", nije baš logično ni uvjerljivo. Jedna od većih ludorija je «vibrirajući dlan», opak udarac, zamalo da nije došao glave Duhu sa sjekirom. Odlučio sam i sam uvježbati taj udarac, da ne bi bilo nepotrebne zajebancije, kad me neko gnjavi. Donatellija jednostavno ne volim, a ni naslovnice nisu neke. Još bih dodao kao zanimljivost na recenziju, najduži "kratak sadržaj" u povijesti recenzija.
    23.10.2003
    18:57:00 sati
    stinky
    uredi
  • ken2

    Ukupna ocjena 82%

    9, 9, 7, 7

    Ova epizoda ulazi u top 10 zagora. Tajanstvena organizacija, nindje, zatvor...sve to je činilo da napetost i iščekivanje svakog nastavka na kiosku naraste do neviđenih razmjera, a kao što znamo, iščekivanje povratka Tkača već sad uznemiruje duhove. Meni Donateli nikad nije bio posebno drag, ali je ovdje jako dobar. Naslovnice su mi najlošiji dio ovog serijala, uz napomenu da je najbolju naslovnicu Dnevnik prebacio u drugi serijal, a ovdje ubacio Mikicu.
    05.11.2003
    02:05:00 sati
    ken2
    uredi
  • Brdar

    Ukupna ocjena 76%

    8, 6, 8, 10

    13.11.2003
    20:37:00 sati
    Brdar
    uredi
  • Aco

    Ukupna ocjena 74%

    8, 7, 7, 8

    Evo i jedne špijunske epizode - Zagor u ulozi Jamesa Bonda!Malo je naivno da Zagor i Chico sami razore toliko veliku zločinačku organizaciju ali OK,može proći - dobra epizoda u svakom slučaju.Smeta me jedino brzoplet kraj.Mislim,ako su nas scenaristi tokom prvih 4 nastavaka mogli gnjaviti Chicovim dosadnim glupostima,zašto se nisu potrudili oko samog kraja,da to bude npr. neki ludi obračun na 50-ak stranica koji bi predstavljao finale ove poprilično zanimljive i uzbudljive sage?Sviđa mi se kad bičuju Zagora,uvijek volim kad je taj napuhanko u podređenom položaju.I Ninje i njihova vibrirajuća dlan rasturaju.E da - taj je udarac pokušao primjeniti i Nathan Never u jednoj od epizoda koje je Berni objavio prije par mjeseci.Donatelli mi je očajan,dao sam mu 7 zbog ukupnog dojma.Najsmiješnije mi je kako je nacrtao New York.Pa jebote nije to selo..Za kraj moram reći da,iako se radi o dobroj epizodi,ona je iz onog starijeg razdoblja Zagora,koji meni baš nije najdraži.SD je izdala bar 5 epizoda koje su puno bolje od ove,i po priči i po crtežu (Nestali istraživač,Osveta Vudu,Morska strava, Sotonski Mortimer,Vampir..)
    10.05.2004
    19:07:00 sati
    Aco
    uredi
  • Ukupna ocjena 88%

    9, 9, 8, 10

    mada je nisam procito do kraja ovu cu epizodu pamtit kao bolan poraz zagora od nindje .crtez ,pa ipak je trebo ferri jer donattely ga prikazuje ko mutava kauboja.nadam se da ce mu sljedeci put pokazat.prica fenomen.
    29.07.2004
    22:53:00 sati
    nakai
    uredi
  • globinjo

    Ukupna ocjena 90%

    10, 10, 8, 6

    u nekim scenama dosta naivno,ali po meni treći zagorov serijal svih vremena...
    13.10.2004
    03:46:00 sati
    globinjo
    uredi
  • Djole

    Ukupna ocjena 71%

    7, 8, 6, 8

    A ja se iznenadio zašto mi se ovaj Zagor, inače njegova prva epizoda koju sam čitao, dopala. Kad ono - Castelli!
    02.11.2004
    14:29:00 sati
    Djole
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Čista desetka zbog fantastičnog osjećaja iz djetinjstva dok sam čitao ovu epizodu ...
    07.02.2005
    13:27:00 sati
    dac
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Fenomalna epizoda puna napetosti i akcije a posebno mi se svidija onaj prizor iz "Na ivici ponora" na sastanku Tkača i ostalih vođa kriminala kada jedan od prisutnih zapuca na Tkača kad ono umjesto tkača robot.Inače ninje su odlični protivnici i jedva čekan njegov povratak kao i mortimerov.Dva genija zla zajedno a crta i Verni.Što se tiče Donatellija njegov crtež mi ipak nije za desetku iako je prilično dobar.
    15.07.2005
    16:19:00 sati
    vice
    uredi
  • lwood

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    jedna od najboljih zagorovih priča svih vremena.
    09.12.2005
    22:18:00 sati
    lwood
    uredi
  • Ukupna ocjena 77%

    8, 7, 8, 8

    Pa što se mene tiče ovo je dosta dobra priča ali........!!
    14.01.2006
    23:59:00 sati
    mister g.
    uredi
  • npetros2@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 94%

    10, 10, 8, 10

    Priča je stvarno ono...neponovljiva. Uopće mi ne smeta što se na kraju sve na brzinu rješava
    22.04.2006
    19:10:00 sati
    npetros2@htnet-dsl
    uredi
  • jack 50

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od boljih Zagorovih epizoda.
    22.04.2006
    19:53:00 sati
    jack 50
    uredi
  • tristan

    Ukupna ocjena 89%

    9, 9, 9, 8

    Jedna od najboljih serija za mene.
    03.09.2006
    13:24:00 sati
    tristan
    uredi
  • sonic

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Jedna od najboljih Zagorovih avantura. Stvarno se mnogo dogodi tjekom ove priče.
    12.02.2007
    14:40:00 sati
    sonic
    uredi
  • alen

    Ukupna ocjena 93%

    10, 10, 8, 9

    Ovo je scenaristicko remek djelo koje je zasluzilo boljeg crtaca od Donatellija. Nemam nista protiv njega i volim njegov stil (navika, nostalgija, jedini pravi Zagor je njegov ili Ferrijev), ali ovakvu epizodu je morao crtati ili Ferri ili netko s bogatijim stilom. Da je bilo tako ovo bi bila naj-epizoda svih vremena. Steta.
    12.07.2007
    16:10:00 sati
    alen
    uredi
  • solar

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Donatelli u životnoj formi. Napeto, zanimljivo, intrigantno - ODLIČNO!
    20.11.2007
    15:11:00 sati
    solar
    uredi
  • Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    ZAGOR SVIH VREMENA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    19.05.2008
    13:17:00 sati
    Misko iz Darwooda
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 10, 9, 9

    Zakon, svakako jedna od najboljih Zagorovih priča. Nedavno ponovo pročitao (ovo možeš nekoliko puta čitati, a da ti ne dosadi).
    20.05.2008
    15:46:00 sati
    mars1
    uredi
  • Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Moglo bi se naravno naći zamjerki, ali neću, ne želim, ne bi bilo fer.  Vjerojatno zbog nostalgije, uspomena iz djetinjstva i svega.  Nakon više od 20 godina ostaje u glavi scena Zagora koji se sprema pucati na Čika i iščekivanje sljedećeg nastavka.  Za crtež ista stvar, ima i boljih, ovdje možda ima premalo detalja, ali ja sam odrastao uz takvog Zagora i to baš tako mora izgledati - sve čisto i pregledno.  Vrh, top 10...
    29.08.2008
    09:42:00 sati
    Mlaki
    uredi
  • supermike

    Ukupna ocjena 88%

    10, 7, 9, 10

    Kada sam bio klinac ovo mi je bila jedna od 10 najboljih Zagorovih epizoda. Danas mi nije ni u 30 najboljih ali još ju smatram jako dobrom i super zanimljivom. Malo je taj vibrirajući dlan prebrijan ali eto prolazi u ovoj epizodi kod mene a nakon svih protivnika s kojima se ovaj junak sreo malo je prebrijano da nema nikakvih šansi protiv nekakvog ninđe. Inače mi se ovaj novi susret sa Krojačem i Mortimerom više svidio jer je bolji barem crtežom, nešto super uglavnom što se ne događa često u novijim brojevima. Ne bi bilo loše naučiti taj vibrirajući dlan i umanjiti njegovu snagu za nekih 90% pa primjenjivati ga na određenom dijelu tijela žene. Castelli je stvarno mislio da piše stripove za djecu do 12g.!
    12.01.2009
    19:44:00 sati
    supermike
    uredi
  • tex2

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    totalno super!!!!!!
    22.03.2009
    19:52:00 sati
    tex2
    uredi
  • King Warrior

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    genijalno,znam da nisam mogao da povjerujem kada je nindza isprebijao Zagora kao neku vrecu.Super slozena epizoda,klasik
    08.06.2009
    17:10:00 sati
    King Warrior
    uredi
  • teller

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    iz doba ZS jedan serijal meni najdražih Zagora,jedva čekam to u Ludens izdanju.Naslovnice super osimjedne,ali ne bi sad o tome.
    08.06.2009
    20:45:00 sati
    teller
    uredi
  • Ferri

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    09.06.2009
    04:26:00 sati
    Ferri
    uredi
  • ncaric8@htnet-dsl

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    U ono vrijeme kada sam čitao ovaj strip bio sam jako mlad i nisam puno razmišljao o komentarima jer mi je svaka epizoda bila dobra,ali ove se sjećam i dan danas kao jedne koja mi se urezala u pamćenje.Sada kada razmislim mislim da je ovo daleko jedna od najboljih priča,po meni među top 5. 
    06.08.2009
    13:06:00 sati
    ncaric8@htnet-dsl
    uredi
  • kandraks

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    F-E-N-O-M-E-N-A-L-N-O!!!Sigurno medju TOP 10 Zagorovih prica!!!Iako je kraj u cjelini najslabije uradjen uopste ne umanjuje ukupnu ocjenu a to je cista desetka i za Castellija i za Donatellija a bogami i za Ferrija!!!Kamo srece da je bilo vise ovakvih Zagora u poslednje vrijeme!!!
    28.10.2009
    00:44:00 sati
    kandraks
    uredi
  • legaz

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    A Donateli crtao. Izjedite se od muke, priča je pet u glavu.

    23.05.2010
    21:10:00 sati
    legaz
    uredi
  • Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Jedna od najboljih Zagorovih epizoda.

    05.06.2010
    19:35:00 sati
    Kandrax
    uredi
  • acestroke

    Ukupna ocjena 94%

    9, 9, 10, 10

    Odlicno!  Ovo je jedna od najvecih epskih prica Zagorovo serijala, pogotov sto se tice duzine, spada u one duge ali legendarne epizode, poput "Zimske Zmije", "Demoni Ludila" i "Teror Seste Planete".  Scenario je veoma ozbiljan, ali ipak zabavan; Donatelijev crtez je savrsen, i covjek je garant sam iza Ferija, ali je ispred svakog drugog crtaca Zagora svih vremena; naslovnice su legende, i jedva cekam da za dvije godine napokon izadju u Ludens Extra ediciji.  Onda cemo stvarno imati ovu super pricu u pravom izdanju, kao i Italijanskim originalu, sa svim naslovnicama uradjenim kako treba.  Dnevnik je stvarno sjebo boje kad ih je objavio, i stavili su onu extra naslovnicu, gdje se Zagor bori s orlom, koja nema veze s ovom pricom.  Do sada, makar za mene, najbolje izdanje ove price je od Veselog Cetvrtka (OP Zagor), zato sto u jednoj knjizi imamo citavu epizodu, bez ikakvih extra dijelova koji su nepotrijebni.  Tkac je sada, i uvijek je bio, jedan od tajnih i misterioznih Zagorovih protivnika, i mozda je u stvari i bilo bolje da nikad nije savladan u ovoj prici.  Moglo bi se toliko puno jos pisat on njemu, a ja se nadam da je sledeci Zagorov susret s njim makar nekako slican ovim prvim.  

    06.07.2010
    01:48:00 sati
    acestroke
    uredi
  • Galis

    Ukupna ocjena 89%

    8, 9, 10, 8

    Ovo je izašlo u Zlatnoj seriji baš nekako u vrijeme kad sam se ja počeo hladiti od crtanih romana, tako da tada i nisam čitao tu priču. Samo se sjećam da se među drugarima prepričavalo kako se Zagor bori protiv nindži. Nedavno sam je pročitao u izdanju VČ - Odabrane priče. Dobra je, ali meni ipak pomalo razvučena previše. Donatelli na vrhuncu, naslovnice onako, dobre.

    11.09.2010
    13:51:00 sati
    Galis
    uredi
  • grofica Varga

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    Napokon je i Castelli napisao ozbiljan Zagorov strip. Sve je super i glavna priča (teorija urote) i mini zapleti u radnji (Chicova otmica, boravak u zatvoru), humor, činjenica da je i Zagor bio isprebijan, Chicova uloga je isto odlična, (On je skoro u svakom njegovom stripu koristan i nešto više od lika koji postoji da bi zbijao šale i upadao u nevolje). Tkač je jako zagonetan i dostojan protivnik. Ovo treba preporučiti svima.

    12.06.2011
    11:40:00 sati
    grofica Varga
    uredi
  • Ukupna ocjena 98%

    10, 10, 10, 8

    Mislim da je ovo najduza Zagorova prica. Odlicna je.

    12.06.2011
    12:23:00 sati
    zebrina glava
    uredi
  • general war

    Ukupna ocjena 95%

    9, 10, 10, 8

    odlicno,briljantno,radnja jako napeta i misteriozna,strip se cita u dahu.ipak,kasteli je malo zbrzio kraj

    24.08.2011
    00:00:00 sati
    general war
    uredi
  • Deki86

    Ukupna ocjena 96%

    10, 9, 10, 9

    Onaj dio kada zagor namjerava pucati u Čika i pretisne okidač nije kraj epizode u originalnom izdanju, nego samo u Zlatnoj Seriji. Dakle u talijanskom izdanju epizoda ide dalje, pa možemo reći da je jednom u nečemu Dnevnikovo izdanje bilo bolje od originala jer zaista kako je i napisano u recenziji, "Ovde čitatelj prosto čezne da pročita i peti nastavak."

    18.11.2011
    09:39:00 sati
    Deki86
    uredi
  • bjelolasica

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ovo je jedan odlično napravljen strip.

    25.12.2011
    21:44:00 sati
    bjelolasica
    uredi
  • Duje Belak

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Bolesno dobro, Castellijev najbolji uradak, a Donateli na vrhuncu. Jedva čekam da dođe ova pruča u redakciji Ludensa, a to je ove godine :)

    14.04.2012
    17:23:00 sati
    Duje Belak
    uredi
  • going going

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Uzivao sam citajuci ovaj klasik

    Zagorova epizoda za sva vremena

    Bravo CAstelli Bravo Donatelli i Bravo Ferri za naslovnice

    18.05.2012
    20:45:00 sati
    going going
    uredi
  • Zagooor

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    19.05.2012
    12:15:00 sati
    Zagooor
    uredi
  • Ukupna ocjena 68%

    6, 5, 9, 8

    Solidno. Šteta što je kraj tako zbrzan. Strip je inspiriran (kopiran) odličnom i vrlo aktualnom romanom Vladimira Bartola: Alamut.

    21.05.2012
    12:56:00 sati
    tekumze
    uredi
  • Zagor-te-nay

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Zagor i čiko ko prison brake. Vrh!

    08.07.2012
    17:10:00 sati
    Zagor-te-nay
    uredi
  • zagor fan

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Ludilo od epizode... Klasik

    07.10.2012
    19:51:00 sati
    zagor fan
    uredi
  • mpavin

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    Prejaka epizoda, a Chico u najvećoj ulozi svog života. Jedini nedostatak je zbrzan kraj i to što se Castelli nije udostojio napisati dostojan Povratak Krojača pa je tako dao priliku Buretu nakon mnogo godina da ga uništi u onoj lošoj priči.

    31.10.2012
    08:57:00 sati
    mpavin
    uredi
  • Ukupna ocjena 90%

    10, 9, 8, 9

    Eh da je Ferri ovo crtao...

    26.11.2012
    12:16:00 sati
    Nedo
    uredi
  • Spock

    Ukupna ocjena 81%

    10, 5, 9, 9

    Priča je stvarno vrhunska, ali scenarij dobrano kaska. Ima tu previše nelogičnosti za moj ukus, a da i ne govorim o završnih dvadesetak stranica. Castelli u velikoj većini svojih djela sve na kraju digne u zrak, pa ni ova priča nije iznimka.

    20.12.2012
    10:59:00 sati
    Spock
    uredi
  • Koresh

    Ukupna ocjena 80%

    9, 6, 9, 8

    Koliko boljih priča ima Zagor od ove, ipak, nije loše

    03.01.2013
    18:23:00 sati
    Koresh
    uredi
  • sergej773

    Ukupna ocjena 51%

    6, 5, 4, 6

    18.03.2013
    13:25:00 sati
    sergej773
    uredi
  • Tutta

    Ukupna ocjena 85%

    10, 8, 8, 7

    Odlicno smisljena prica . Napeto je od pocetka pa sve do,nazalost preubrzanog kraja . Zagi i Ciko se razbacali sa dinamitom i za pet minuta je sve bilo gotovo . Dobro,malo ljulja, zasto su bas Zagor i Ciko,ljudi iz mocvare,izabrani za takav "veliki" zadatak . Zar J.Mycroft se nije trebao prvo svojim Us.kolegama javiti? Ne radi se to bas o nekom nezadovoljnom indijanskom plemenu,gdje Zagi novo prikazivanje izmisli i rijesen problem . Al aj,ko sa Hellingenom posla zna imati,moze i ovo rijesit i. Scenario je uglavnom bio dobar,al ne i bez mane.  Svidjelo mi se, da je Zagor imao ravnopravne,cak i mocnije neprijatelje od samog sebe . Nindje . Zagor i Ciko kao zatvorenici,za mene je to bio najljepsi dio cijele price . O Tkač'u , zanimljiv , tajanstven i mocan protivnik . Veselim se sljedecem susretu,a jos i ne moram dvadeset godina cekati. Crtez,negdje odlican a negdje mi je F.Donatlli djelovao kao da je bez ideje,da je umoran. Naslovnice,zadnje dvije su odlicne. Sto za prve dvije ne mogu bas reci.

    15.05.2013
    00:36:00 sati
    Tutta
    uredi
  • Maki_Mostar

    Ukupna ocjena 74%

    7, 7, 8, 8

    Mislim da je malo precijenjena epizoda... odlična recenzija, osim nabrajanja epizoda koje su ti najdraže.

    15.05.2013
    16:45:00 sati
    Maki_Mostar
    uredi
  • velka031

    Ukupna ocjena 97%

    10, 10, 9, 10

    16.08.2013
    23:32:00 sati
    velka031
    uredi
  • Opti

    Ukupna ocjena 99%

    10, 10, 10, 9

    Obožavam te "urbane" epizode Zagora koje služe za kontru klasičnom vesternu, i Castelli je uvijek najbolji kad treba odraditi takve teme. Sama ideja o moćnoj organizaciji sklonoj atentatima na političare vrišti "Castelli!". Ovo mi je možda i najbolja Zagorova priča što se scenarija tiče. Tkač je jedan od najboljih Zagorovih protivnika ikad, a najbolja scena mi je kad onaj tip puca na njega i ispostavi se da puca u lutku, ili povezivanje njegove organizacije sa sektom asasina/hašašina, to stvarno nisam očekivao, a i cijela priča je ionako skroz nepredvidljiva, a kulminacija svega po mom mišljenju nije završni obračun s Tkačem nego s ninjom koji je Zagoru prenio smrt drhtećeg dlana. Također, zapanjujuće je da scena gdje se Zagor sprema Chicu pucati u glavu u originalu nije smještena na kraj nastavka (kao u Dnevniku), tako da je Dnevnik ovaj put pogodio u srž! Toliko toga se događa u ovoj priči da je to nevjerojatno. Vibrirajući dlan, ninje, sekte asasina, politički atentati i zavjere, tamničarski život, borba s krokodilom, krezuba bušibaba blizu kamene kule, britanski tajni agenti, razbojničke bande čiji su članovi nazvani po komičarima iz '30-ih, itd. Chico rastura sa "zviždaljkom", a zanimljivo je da u Castellijevim pričama Chico uvijek nađe neku potrepštinu za gnavljenje Zagora; prije je to bio pribor za mađioničare, karta s blagom, vjerovanja fanatičke sekte, mamac prof. Varmina a sada je to trbuhozboračka zviždaljka.

    Donatelli je majstor kao i uvijek, a posebno je dobro/jezivo nacrtao Tkača. Ferrijeve su naslovnice odlične (osim možda zadnje), a ova zamjenska Dnevnikova je krš. Naslov 3. nastavka bi bio efektniji kao "Krinka mržnje", ali to je cjepidlačenje. :))

    01.09.2013
    12:37:00 sati
    Opti
    uredi
  • Floyd98

    Ukupna ocjena 97%

    10, 9, 10, 10

    01.09.2013
    14:23:00 sati
    Floyd98
    uredi
  • Momo10

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Po meni najbolja Zagorova epizoda. Prica fenomenalna, crtez da i ne pominjem maestralan, naslovnice takodje odlicne.

    01.10.2013
    12:56:00 sati
    Momo10
    uredi
  • macca1985

    Ukupna ocjena 100%

    10, 10, 10, 10

    Savršenstvo!

    15.01.2014
    19:57:00 sati
    macca1985
    uredi
  • Ukupna ocjena 81%

    10, 7, 7, 9

    22.07.2014
    03:56:00 sati
    Eddie Monsoon
    uredi

Anketa

Što vam je najinteresantnije na stripovi.com?

Rezultati

Arhiva

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Izvor života
    Kod: TX ZS 219
    Ocjena: 40%
    Vrijeme: 17.7.2014. 23:41:00
    Autor: bjelolasica
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 580
  • Chico pionir
    Kod: ZG LUCI 25
    Ocjena: 39%
    Vrijeme: 14.7.2014. 23:43:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 459
  • Crna krv
    Kod: ZG LUSP 30
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 10.7.2014. 21:12:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 978
  • Ledeni grad
    Kod: MM SP 2
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 8.7.2014. 21:14:00
    Autor: Dudley Smith
    Broj komentara: 5
    Broj pogleda: 579
  • Ep o Anoroerima
    Kod: SUZA LIB 1
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 27.6.2014. 16:54:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 628

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

  • Vještica
    Kod: ZG CB 1
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 3.5.2014. 16:12:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 62
    Broj pogleda: 2541
  • Grad nasilja
    Kod: NN LIB 43a
    Ocjena: 58%
    Vrijeme: 16.6.2014. 10:08:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1267
  • U zemlji Dakota
    Kod: ZG MX 17
    Ocjena: 72%
    Vrijeme: 23.6.2014. 23:45:00
    Autor: King Warrior
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1209
  • Osveta braće King
    Kod: TX KLSP 1
    Ocjena: 61%
    Vrijeme: 11.6.2014. 21:42:00
    Autor: DeeCay
    Broj komentara: 13
    Broj pogleda: 1033
  • Ugriz zmije
    Kod: ZG LU 220-221
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 18.6.2014. 23:51:00
    Autor: WOLF-HUNTER
    Broj komentara: 14
    Broj pogleda: 1031

Aukcije

Forum