Antonio Segura

Magico Vento

Antonio Segura (13. 6. 1947. - 31.1. 2012.), prerano preminuli scenaristički majstor španjolskog stripa…

Slika

Antonio Segura by Alberto Breccia

Antonio Segura (13. 6. 1947., Valencia – 31.1. 2012., Rio de Janeiro) priznati je scenaristički majstor španjolskog stripa. Njegova karijera započinje tek osamdesetih godina 20. st. Za horor časopis "Creepy" od 1979., od broja 66 do 75, objavljuje s Joséom Ortizom kriminalističku fikciju o Jacku Trbosjeku "Las Mil Caras de Jack el Destripador" (The Thousand Faces of Jack the Ripper) koji je 1988. ponovno izdan u formi albuma od 84 stranice. To je vjerojatno bila njegova prva suradnja s ovim autorom koji će mu postati dugogodišnji partner u "zločinu". 1981. godine s Luisom Bermejom radi jednodijelni strip epske fantastika "Los 8 anillos de Elibarin" u boji.

Mogli bismo reći da je Segura kao autor tekstopisac došao do izražaja tek u španjolskom stripovskom valu stripova za odrasle koji se pojavio u tzv. postfrankovskoj eri zahvaljujući trojici iskusnih crtača koji su željeli novog scenarista koji nije bio opterećen strip industrijom prošlosti. U pitanju su José Ortiz, Luis Bermejo i Leopold Sanchez, gdje je za svakoga od njih napravio scenarije za serijale koji su izlazili u strip časopisu "Cimoc". Najpopularnija suradnja se pokazala ona s Ortizom, s kojim 1981. stvara strip "Hombre", fikciju smještenu u postapokaliptičnom svijetu koji također ima sve odlike western žanra. Glavni lik je čovjek kojeg jednostavno oslovljavanju s Hombre. Serijal je mračnija i pesimističnija verzija Hermannovog Jeremiaha, a preživljavanje je u tom svijetu borba protiv degradiranog čovjeka koji se srozao na najnižu granu. Hombre je skoro jedini koji možemo nazivati junakom u tom paklu (a i to je ponekad upitno). Počeo se objavljivati s velikim uspjehom u časopisu Cimoc, gdje su izašle ukupno 32 kraće epizode. Na našim prostorima također je izlazio u strip-revijama Eks i Stripoteka.

S Bermejom 1982. izdaje znanstveno-fantastični serijal u boji "Orka" koji također izlazi u Cimocu. Sa Sanchezom 1979. kreira serijal "Bogey", detektivski strip smješten u budućnost, a koji prati pustolovine privatnog detektiva Bogeya Nicolsona. Spoj je to noira i SF-a, amalgam "The Long Tomorrow" Dana O`Bannona/Moebiusa (1976.) i Scottovog "Blade Runnera". Rađen je prvobitno kao projekt za znanstveno-fantastični strip-časopis pod nazivom "Kraken", koji se nije pojavio (zajedno s ostalim likovima kao Sarvan, Orka i Hombre), ali je izdan u formatu albuma od strane Sancheza 1981., da bi potom bio objavljen kao zasebne priče u časopisu Cimoc i kratko vrijeme u K.O. Comics. Ukupno je izašlo 13 epizoda.

Kraken-Necronomicon-Hombre

Segura je u časopisu Cimoc progurao niz zanimljivih serijala, između ostaloga i fantasy serijal "Sarvan". Naime, 1981. započinje suradnju s crtačem Jordijem Bernetom i kreira serijal čija prva epizoda izlazi u #18. Zajedno s crtačima Bernetom, Ortizom, Sánchezom i Manfredom Sommerom uspio je 1983. upogoniti stripovski mjesečnik koji bi pružio autorima zamjetnu autorsku slobodu. Nazvali su ga "Metropol" i nosio je oznaku "Papeles falaces urbanos y criminales" (Deceptive, Urban and Criminal Characters/Pages). U Metropolu mu izlaze dva serijala, thriller "Morgan" kojeg radi s Ortizom, i SF horor-thriller "Kraken" s Bernetom. Krakenov setting također je futuristički, a odvija se uglavnom u podzemlju, u kanalizaciji grada "Metropola" gdje vlada čudovište zvano Kraken! Časopis nije dugo poživio, traje samo 12 izdanja. Što se tiče serijala Kraken, on je doživio ukupno 19 priča, a Segura i Bernet pokazuju kako su međusobno savršeni autorski par. Mračno i dekadentno podzemlje savršeno oslikava mračne dubine ljudskih karaktera.

Segura i dalje uspješno surađuje s Ortizom, kreiraju humoristični SF serijal "Burton & Cyb" 1988. godine. Za časopis Creepy s crtačem Jaimeom Brocalom Remohíjem radi lovecraftijanski horor "El otro Necronomicón". Isprva 7 epizoda po 8 stranica, da bi priča kasnije izašla i kao album s pravim uvodom koji je ocrtao i napisao Alberto Breccia u stilu Mord Cindera. Početkom devedesetih započinje serijal trilogiju Eva Médusa (1991-.1994.) s Anom Miralles. Radnja je smještena u Brazil 1920-te. Osvaja dvije nagrade "Haxtur Awards".

Sarvan-Bogey-Tex

Od 1997. pa sve do svojeg preranog odlaska Segura je uspješno radio za talijanski Sergio Bonelli Editore na dva serijala, Tex Willer i Magični Vjetar. Za Texa radi 6 maxija (s Ortizom: 1997. mx 2 "Il Cacciatore di fossili", 1999. mx3 " L'oro del Sud", 2004. Mx8 "Il Treno blindato", 2009. Mx 13 "Lungo i sentieri del West", 2011. mx11 "L'ora del massacro", i s Repettom mx4 2000. "Dva lica osvete"), dok na Magičnom s Ortizom odrađuje epizode #34 "Vrata pakla" i 81 "Plava krv".

Koji god žanr obrađivali njegovi scenariji, bila to znanstvena fantastika, fantasy, western ili horor, Segura nikad ne zaboravlja unijeti duha u svoje likove. I koji koliko god bili fiktivni, crpe svoj izvor iz suvremenog crnila društva. Na momente čak kao da vlada veliki interes za mračne i negativne aspekte ljudske prirode, što se najbolje odražavalo u "Krakenu" ili "Hombreu". Njegovi autorski likovi-junaci zapravo su antijunaci, a te je karakteristike parcijalno čak i unio u Bonellijeve junake. Zato mu i odgovaraju ambijentalni crtači chiaro-scura, poput Berneta i Ortiza. I nemojmo zaboraviti na uvijek prisutnu notu crnog humora.

2012. godine, nekoliko dana prije ovog teksta, taj tekstopisac napustio je ovu dolinu suza…

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum