Claudio Castellini

Dylan Dog

O životu i radu talijanskog strip crtača, od njegove tuzemne karijere pa sve do uspješnog slijetanja na plodno tlo američkog superherojskog stripa...

Slika

Rođen je u Rimu 3. 3. 1966. godine i već od ranog djetinjstva pokazuje sklonosti prema crtanju i stripovima, a posebno prema američkim superherojskim stripovima. Fasciniraju ga crtači Marvela i DC-ja poput Neala Adamsa, a posebno John Buscema i njegov Silver Surfer koji će mu i tokom karijere ostati najdraži junak.

Upisuje geodetsku školu, a prvi zapaženi uspjeh kao crtač stripova postiže 1986. na 9. međnarodnom strip festivalu u Pratu, osvojivši glavnu nagradu na natječaju, što mu otvara put u izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore i svoj prvi pravi posao - crtanje Dylana Doga, koji je u to doba, slično kao i danas, predstavljao (uz Texa Willera) njihovoga najpopularnijeg i najprodavanijeg junaka.

Crtanje prve epizode (DD 30 - “Opsjednuta kuća”) se odužilo zbog služenja vojnog roka. Na drugoj epizodi (DD 48 - “Horror paradise”) crta po scenariju “Bande sa Sardinije” - Medde, Serre i Vigne, što će predstavljati novi iskorak u njegovoj karijeri. Naime, spomenuti trojac ga angažira kao likovnog kreatora njihovog Nathana Nevera, specijalnog agenta iz budućnosti, za kojeg crta i prvi broj te naslovnice prvih 59 redovnih brojeva, prvih 5 specijalaca, prvog almanaha te  dvije kratke priče sa naslovnicama objavljene u reviji “Comic Art”.

Njegova grafička rješenja, pogotovo za naslovnice, u to su doba predstavljala pravu revoluciju jer takav stil crtanja dotad u Bonelliju nije bio uobičajen. Castellinijev stil odlikuje mnoštvo detalja, briga za najsitnije pojedinosti i tehnologiju tog vremena (roboti, svemirski brodovi itd.), snažne kompozicije glavnog junaka i (pretjerano) istaknuta muskulatura. Uvijek težeći ka perfekciji, gotovo opsjednut detaljima i izvlačeći posebne efekte na crtežima poput odbljeska svjetla i sličnih stvari koje se danas rade digitalno, postao je uzor mnogim crtačima. Ako se uzme u obzir da u to doba nije postojao Photoshop te da je jedva bio napunio 20 godina kad je preuzeo tako odgovoran posao, jasno je o kakvom se crtaču iznimnog talenta radi.

Castellinijev svojevrsni trade-mark je skrivanje svog potpisa na samoj naslovnici. Katkad ga je doista teško pronaći, a upravo to traženje je nešto što je piscu ovih redaka i dan danas zanimljiv hobi jer pruža dobru zabavu i vraća 25 godina unazad. Evo, probajte i sami potražiti njegov potpis npr. na naslovnici Nathana Nevera broj 31 (“Kitov pjev”).

Nikada nije skrivao svoju ljubav prema američkom superherojskom stripu te je, logično, tražio mogućnosti da se oproba i na tom tržištu. 1992. upoznaje svog idola Johna Buscemu koji mu je oduvijek bio uzor te postupno počinje raditi i za Marvel. Najprije samo na ilustracijama (“Silver Surfer”) i naslovnicama (“Fantastic four Unlimited”), a prvi “pravi posao” stiže u obliku crtanja epizode “Silver Surfera” pod nazivom “Dangerous artifacts”, po scenariju Rona Marza, i koji se smatra njegovim najboljim radom na stripu dosad.

Skice za serijal Nathan Never

Želeći impresionirati urednike i odati počast svome omiljenom junaku, Castellini je sav svoj trud i talent uložio u crtanje tabli spomenutog junaka. Anegdota kaže da je za vrijeme čekanja pred uredom glavnog urednika Marvela još uvijek bio ispravljao stranice i dodavao pokoji detalj, pa mu je scenarist morao fizički uzeti originale i zapovjediti mu da prestane. Epizoda je premijerno objavljena u Italiji 1994. godine u crno-bijeloj tehnici, a sljedeće godine u boji u Americi. Iste godine dobiva nagradu “Yellow kid”, najveću nagradu koja se dodjeljuje autorima stripa u Italiji.

Izlazak te priče Srebrnog Letača ne samo da ga definitivno potvrđuje kao međunarodno priznatog crtačkog velemajstora, već je to značilo i prvi pravi angažman nekoga talijanskog crtača u Marvelu. Imajući u vidu iznimnu popularnost marvelovih superherojskih stripova u Italiji (popularni su isto kao i domaći, ako ne i više), lako je pretpostaviti kakvo je to povijesno značenje imalo. I doista, Castellini je postao svojevrsnim mentorom i “trasirao” je put ostalim talijanskim crtačima koji su kasnije postali zvijezde u Marvelu, poput Simonea Bianchija i Gabrielea Dell´Otta.

U razdoblju koji će uslijediti Castellini se sve više okreće Marvelu te postupno potpuno napušta Bonelli. Crta naslovnice i epizode Spider-Mana, Conana (epizode “Stalker of the woods” i “River of Blood”), DC vs. Marvel, X-Men, Captain Marvel itd., ali ubrzo se javlja i njegov najveći neprijatelj odnosno boljka - a to su rokovi. Sve teže uspjeva ispoštovati rokove koje su mu bili nametnuti u Marvelu zbog svoje težnje perfekciji i sporog tempa, te se okreće i drugim američkim izdavačima poput Dark Horsea, za koji radi Predatora i priču “Demon´s Gold”, za koju biva nominiran za nagradu Eisner 1998. Crta i epizodu “Star Wars: Extinction”, a zbog problema s rokovima sve rjeđe crta olovkom i tušem, odnosno postupno prelazi samo na olovku.

Za izdavača CrossGen crta CrossGen Chronicles, a početkom novog milenija počinje s radom i za DC. Odmah na početku ukazana mu je velika čast jer dobija angažman na projektu “Batman: Black and White”, seriji kratkih priča o Batmanu na kojoj su bila angažirana najveća svjetska imena stripa poput Moebisua, Jima Leeja, Mikea Mignole, Franka Millera itd. Po scenariju Marka Schultza nastala je priča “The Call”.

Potom, nakratko se vraća u Marvel i potpisuje naslovnice te kompletnu epizodu Wolverinea - “The End” - po scenariju Paula Jenkinsa. Kao što je i prije bio slučaj, i u Wolverinu samo prvih nekoliko tabli crta olovku i tuš, da bi nakon toga prešao samo na olovku, a tuširanje je potom odradio digitalno. Autor je i epizode “The many worlds of Tesla Strong” Alana Moorea.

Silver Surfer

Nakon toga se posvećuje isključivo ilustracijama i naslovnicama. Radi Batmanove naslovnice na serijalu “Gotham Knights”, naslovnice Superman/Batman, Countdown to Final Crisis (sve od DC-ja), naslovnicu Red Sonje za Dynamite Entertainment, a za Wildstorm naslovnice Thundercatsa i Robotecha itd. Sve su naslovnice rađene samo olovkom, dok je tuširanje dodano kasnije, digitalno. Po scenariju Marva Wolfmana nacrtao je priču serijala Superman Confidential.

Sve češće ima problema s rokovima i zahtjevima urednika te se zadnjih godina odlučuje na radikalan zaokret, kako na privatnom, tako i na profesionalnom planu. Ženi se i seli u Španjolsku, u grad Sabedell pokraj Barcelone, gdje osniva obitelj. Posvećuje se intenzivnom proučavanju Biblije i prekida karijeru strip-crtača, odnosno radi isključivo ilustracije po narudžbi za kolekcionare. Detaljno, pedantno, s novim tehnikama i metodama (crtanje mezzatintom odnosno akvarelom), na velikom formatu, te prije svega - polako i bez pritiska, čemu je uvijek (bezuspješno) bio težio. Obilazi festivale i druži se s fanovima, te je zadnjih godina bio pozvan čak i na pomalo egzotične strip lokacije/festivale kao što su npr. Atena i Dubai. Zajedno sa Luciom Parrillom u Italiji povremeno drži predavanja i profesionalne radionice za strip-crtače.

Nakratko se vraća u profesionalni strip te 2015. crta naslovnicu za prvi broj Nathana Nevera u Španjolskoj.

Aleksandar Đorđevski

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Skate-board boys
   Kod: AF SS 417
   Ocjena: 66%
   Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 99
  • Davitelj s Manhattana
   Kod: NR LIB 1c
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
   Autor: ReemCP
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 316
  • Strange Planet
   Kod: STP MOG 1/2
   Ocjena: 69%
   Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
   Autor: Paka01
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 258
  • Zvezda sa juga
   Kod: KM ZS 1013
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 744
  • Čovjek bez lica
   Kod: DD LIBKB 26a
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
   Autor: Sarghan
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 506

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   Aukcije

   Forum