Dušan Gačić

Riđobradi

Dušan Gačić, hrvatski autor stripa, crtač i animator.

Slika

Dušan Gačić je rođen 11. aprila 1958. u Zagrebu, gde je, kao gimnazijalac, poslije završetka srednje škole, maturirao 1976. Od 1976. do 1981. je student zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Diplomirao je na pedagoškom odsjeku 1981. poslije odsluženja vojnog roka u Beogradu (1982-83), zapravo još za vrijeme boravka u kasarni, otkriva da ga, kao jednog od rijetkih diplomiranih likovnih umjetnika, ne zadovoljava samo statičan pristup likovnom stvaralaštvu kojeg karakterizira koncentriranje pažnje autora i gledatelja na samo jedan prizor, sliku, skulpturu ili objekt, pa se, u skladu sa svojom dinamičnom i energičnom prirodom, trajno orijentira na sekvencijalno pripovijedanje, preciznije, vizualnu grafičku naraciju, odnosno, na STRIP kako se ovaj način vizuelnog pripovijedanja pojednostavljeno naziva na prostoru cijele bivše SFRJ. Pomalo neobično, ali baš u nekakvoj kasarni 1982. godine, kao dvodimenzionalna vizualizacija odsanjanog dogadjaja, kreirana je prva, lirski intonirana tabla, začetak "Dnevnika". U istim okolnostima usput započinje stvaranje nikada dovršenog stripa "Metak", zamišljenog kao serija sa prvom epizodom od 14 tabli (tehnika: tus, pero, hamer papir), kao i scenarija i probnih skica u olovci za, takodje nikada objavljene, žanrovski jasno odredjene stripove "Meč" (sportski žanr; podvrsta: stripovi o bokserima) i "Kontrolna stanica 13" (naučnofantastični žanr).

Po povratku u Zagreb 1983. i 1984. nastaju mnoge definitivno uobličene table "Dnevnika" i, u vojsci započetih, stripova "Meč" (40 tabli) i "Kontrolna stanica 13" (42 table). Dva posljednja nabrojana stripa su do sada ostala u fazi olovke i nikada nisu istuširana. Iz 1983. je i takodje samo u olovci kreirana priča "Dani poslije" (16 tabli).

Beogradski časopis za kulturu, književnost i društvena pitanja "Vidici" je, u suradnji sa tada najkvalitetnijim časopisom namijenjenom domaćem stripu "YU strip magazin", u svom broju 1-2/1984. raspisao općejugoslovenski konkurs za strip. "Dnevnici" su se našli u najužoj konkurenciji za jednu od tri nagrade, ali su, u posljednjem krugu glasanja članova žirija, ostali bez ijednog priznanja. Pozicija "Dnevnika" poslije konkursa je posebno istaknuta time sto je u objavljenom priopćenju žirija koji je radio u sastavu: Slobodan Ivkov, Zoran Djukanović, Momčilo Rajin i Zdravko Zupan, ovaj strip naveden na prvom mestu, odmah iza nagradjenih, a ispred 8 autora od njih 180 koliko ih je iz cijele bivše SFRJ učestvovalo na konkursu.

Premijerno su, ujedno i kao prvi objavljeni Gačićevi stripovi (i objavljeni radovi uopće), "Dnevnici" stampani u Beogradu, u "Vidicima" br. 235 (1/1985). Broj je u cjelini bio posvećen strip konkursu. Na stranicama 55-60 naslo se 6 tabli (6 dana) iz ove intimne kronike.

Nešto kasnije počinje objavljivati ilustracije u zagrebačkom dnevnom listu "Vjesnik". Novinske članke je crtežima (evidentirano preko 80 ilustracija) vrlo uspješno komentirao sve do 1991. kada mu je otkazana saradnja. U drugoj polovici osamdesetih razgranava svoju suradnju i sa mnogim drugim izdanjima, tada u Jugoslaviji drugog po veličini, novinsko-izdavačkog poduzeća "Vjesnik" iz Avenije bratstva i jedinstva br. 4: porodičnim magazinom "Vikend", sportskim nedjeljnikom "Sprint", RTV časopisom "Studio", časopisom za naučnu fantastiku "Sirius", te još nekim listovima i magazinima. I u njima mu se honorarni posao ilustratora prekida do 1991.

Poslije izvanredno uspješnog prvog Gačićevog predstavljanja strip publici, objavljivanje stripova je gotovo bez prekida nastavljeno sve do danas. Već u broju 247-250 (9-12/1986) casopisa "Vidici" (str. 339 - 344) objavljeno je još 6 tabli (6 dana) "Dnevnika". Nova serija stripova nastala oko 1986, sada ciklus ingenioznih strip-grafita "Wall Strip" (sprej u boji, šablon, hamer) štampanu (vrlo važno je naglasiti: "štampanu" jer se autor pobrinuo da stripove publika već vidi isprskane prema sablonima po zagrebačkim zidovima) promociju je doživjela u listu "Mladost", da bi na preporuku potpisnika ovih redova, tada urednika rubrike STRIP, još jedna tabla iz ove serije mjesto našla i na naslovnoj stranici "Studenta", lista beogradskih studenata. Gačić u tom periodu ponešto objavljuje i u zagrebačkom pandanu, "Studentskom listu".

Za "Večernji list", u kojem je stripove tada uredjivao i o njima pisao Jure Ilić, 1987. godine pravi jedno od svojih rijetkih humorističkih ostvarenja. Relativno dugovječnu seriju strip-kaiševa (oko 40) "Na klupici" sa akterima penzionerima vizualno je riješio grotesknom stilizacijom, a izlazili su u nedeljnim brojevima skoro citavu godinu.

Vrhunac dotadasnjeg uspeha "Dnevnika" je bio oko i poslije završenog jugoslovenskog strip-konkursa "Mladosti" 1988. Žiri u sastavu: Dejan Djurović, Jure Ilić, Karim Zaimović, Mihailo Kurtović i Slobodan Ivkov je odlučio da ove nesvakidačnje kronike zaslužuju prvu nagradu kao najbolji jugoslovenski strip te godine. Do danas je nastalo oko 35 tabli "Dnevnika", izvedenih najrazličitijim mogućim tehnikama, sve u nastojanju da svaka tabla vizualno bude drugačija jer, kako rece autor u jednom intervuu i "dani u našim životima su sasvim različiti".

Naredne godine učestvuje na strip-konkursu Studentskog kulturnog centra u Nišu i osvaja takodjer prvu nagradu za svoja ostvarenja "Grad u mraku" i "Dnevnik". 1989. ga pozivaju da za redakciju školskog lista "Modra lasta" radi ilustracije. To isključivo i čini prvih 5 godina honorarne suradnje, sve do početka 1995. godine, kada za ovo glasilo, pored zasebnih crteža, kreira svoj prvi strip prilagodjen mladima. Tada započeto djelo "Ljubavni koraci" (10 tabli) po pričama Ratka Bjelčića u "Modroj lasti" objavljeno je 1995, a u narednih 5 godina: serija "Znameniti Hrvati" (15 tabli) 1996, avanturistička storija "Devet kapetana Morske Lastavice" (20 tabli) 1997. U 1998. su mu bila odštampana čak 2 stripa namijenjena djeci: "Poezija u stripu" (6 tabli) i naučnofantastični "Oluja u svemiru" (20 tabli).

Krajem osamdesetih i 1990. crta i objavljuje u strip-časopisu "Patak" 2 vrlo značajna stripa: seriju od 6 kratkih pričica o urbanom životu "Grad u mraku" (30 tabli) i prvi dio priče "Kuca paukova" (15 tabli). Za zagrebački sportski magazin "Sprint" 1990. kreira nogometnu strip-pricu "Polušpica" (15 tabli), a 3 godine kasnije, u nastavcima (u suradnji sa Darkom Macanom i Radovanom Devlićem) biografiju "Štrosmajer" (20 tabli nacrtao Devlić, 20 Gačić, a scenario pisao Macan). Kada je poslije izvjesnog vremena ovaj životopis ukoričen u album, na Salonu stripa u Vinkovcima 1995. mu je pripala nagrada u kategoriji "Realistički strip". Nedavno je objavljen i impresivni povijesni strip "Bitka kod Siska".

Do 1997. nikada nije bio u poziciji da samostalno uredjuje neku periodičnu (strip) publikaciju, pa te godine demonstrativno odlučuje da, sa podnaslovom "ego strip uradak", pokrene svoje glasilo "Flit" koje će potpuno samostalno uobličavati i o svom trošku izdavati. Od tada na najvećem mogućem formatu papira koji omogućuje korektno fotokopiranje (A2/B2) i presavijanje, u svega nekoliko primeraka, sa neograničenom mogućnosti za "doštampavanje" (preciznije: umnožavanje) prema potrebi, objavljuje svoje i tudje stripove. Ovo izuzetno uredjeno kseroks-glasilo, nesto mnogo više od običnog fanzina, ali ipak po formi manje od klasičnog strip časopisa, do 1999. se pojavilo 5 puta. U "Flitu" su reprizirani neki njegovi stariji stripovi ("Kuca paukova" i "Grad u mraku"), ali su i premijerno objavljena neka nova fascinantna ostvarenja. Najambicioznije je zamišljena stripizacija Krležinog "Banketa u Blitvi" (prvi dio ima 15 tabli, tehnika: kolaž kseroks kopija i crteža) i njen rezultat je odista monumentalan, dok manje zanimljiv nije ni "Kristobal Kolon", djelo koje je, tijekom ovih 15 godina Gačićevog strip-stvaralaštva posljednje u nizu, a nastalo je 1999. godine. "Flit" odnedavno ima i svoju Internet verziju zvanu e-Flit!

Još 1988. godine, uz angažman Krešimira Zimonića, umjetnika koji je tokom posljednjih 15 godina nesumnjivo najviše uradio za razvoj stripa u Hrvatskoj, Dušana Gačića i još nekolicine aktivista, oživljavaju se aktivnosti Društva autora stripa Hrvatske. Gačić je izabran za, kasnije će se pokazati, dugogodišnjeg sekretara Drustva. Aktivan je u organiziranju specijaliziranih manifestacija, izložbi, gostovanja, predavanja, okruglih stolova, škola stripa, uobličavanja magazina "Patak"... Pored prethodno navedenog perioda ilustriranja novinskih članaka u dnevniku "Vjesnik" (1985-1991), on kreira i knjiške ilustracije, uglavnom za izdavačko poduzeće "Znanje": 5 naslova romana za djecu i 1 mozaik-knjigu.

Kao i mnogi drugi stripari i ilustratori, ne zadovoljava se samo neposrednom likovnom kreacijom, već se i tekstovima o svojim područjima interesa ogleda sa usputnim pojavama i problemima. Eseje, kritike, polemike, prikaze, apele, proglase, manifeste i sve druge oblike komunikacije sa kolegama i ljubiteljima stripa objavljuje od 1988. godine, i to u časopisima "Mladost", "Patak", "Kvadrat", "Arkzin", "Homo volans", "Modra lasta", "Flit"...

Bavi se i animiranim filmom. Do sada je samostalno kreirao dva ostvarenja: "Cvrčak" (8 minuta) iz 1991. po motivima poezije Vladimira Nazora i "Prozor na grad" (8 minuta) iz 1997. po motivima poezije Vjekoslava Majera.

*Tekst preuzet sa "Strip Vesti" www.zmcomics.co.yu

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Lovac na ljude
   Kod: KT VG 17b/18a
   Ocjena: 70%
   Vrijeme: 16.7.2024. 23:14:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 866
  • Grupna terapija
   Kod: KOLORKA 264
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 15.7.2024. 0:15:00
   Autor: night
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1080
  • Rat na pašnjacima
   Kod: TX LIB 30
   Ocjena: 92%
   Vrijeme: 12.7.2024. 23:24:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 5
   Broj pogleda: 1365
  • Falange crnog reda
   Kod: KOLORKA 77
   Ocjena: 80%
   Vrijeme: 10.7.2024. 21:58:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1144
  • Landersovi plaćenici
   Kod: TX SAGK 34b/35a
   Ocjena: 73%
   Vrijeme: 9.7.2024. 23:39:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1295

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1780
   • Planina tajni
    Kod: TX ALM 3b
    Ocjena: 76%
    Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 1737
   • Cesta
    Kod: ALBUM ORKA_SP 57
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 29.6.2024. 0:16:00
    Autor: paro
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 1733
   • Put za Serenity
    Kod: TX SAK 7
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 10.6.2024. 0:09:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1723
   • Ogrlica od žada
    Kod: NN LIB 77b
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 27.6.2024. 8:01:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1709

   Aukcije

   Forum