Esad Ribić

Peach girl

Esad T. Ribić (Zagreb, 1972.), hrvatski crtač stripa i ilustrator poznat po svojim slikanim stripovima kao što su Loki i Silver Surfer, te ilustracijama za naslovne stranice raznoraznih izdanja.

Slika

Esad Ribić NA INTERNETU

Efektivni i pronicljivi, nisu ni ti stari Latini bili blesavi pa uzaludno iskovali jednu dobru staru poslovicu koja ide približno ovako: «Nomina sunt omina»! Ili kako bi ga po naški rekli, imena su znaci, imena nas obilježavaju... Esade, gajnički momče, vjerojatno ti je bilo suđeno da budeš bikontinentalac, da gastarbajtaš tamo u dalekom SAD-u i to «daljinski» što mu je omogućio današnji stupanj razvoja informatike. Zahvaljujući tehnologiji Esad sada može u miru svog gajničkog doma raditi svoja epska djela u mediju uvijek potcijenjene umjetnosti – crtanog stripa. ... koji je nekima tako važna komponenta svakodnevnog života, a nekima tek komadić papira koji nije ništa drugo doli šarena dječja igračka. No pogledamo li izrazitu samoizražajnost Esadovog crteža u zadnjih nekoliko godina, posebice u fantasy-realističnom "Lokiju", vjerojatno zbog njegove vizualizacije neke druge junačkije stvarnosti, u nama počinju ključati tajne drevnih Bogova i heroja. Tako postajemo sudionici življenja Bogova, nekima na njihovom vrhuncu, nekima pak na padu; ulazimo neprimijećeno u njihove odaje i promatramo ih kako pate ili kuju opake planove za neopozivu destrukciju mrskih neprijatelja...

Sama Amerika slovi kao zemlja slobodnih ljudi, te kao zemlja stare stripovske tradicije gdje vaši stripovi mogu biti prodani u fantastičnih 50.000 primjeraka. Govorim, dakako, o prodanoj nakladi prvog broja Marvelovog stripa «Loki» prema podacima prodaje u srpnju 2005. godine. To je broj prodanih primjeraka o kojima domaći niskotiražni izdavači mogu samo sanjati ili se nadati boljim vremenima za strip. Ona gornja konstatacija ne znači da je Esad jedan od najprodavanijih autora u SAD-u uopće, ne, ne! On je na malo povećem popisu na 56. mjestu te vas pitam možete li uopće zamisliti koliku prodaju ima autor koji se nalazi na broju 1?! Štoviše, «Loki» se podosta razlikovao od ostatka američke mainstream produkcije, tako da on i nije baš previše dobro bio prihvaćen. Počeli smo odmah in mediam res od epskog «Lokija», no on je samo vrhunac Esadove produkcije kojemu su prethodile godine rada na projektima više i manje uspješnim, lošim, dobrim i zlim! A bogami, siguran sam da to neće biti ni zadnja uspješnica. No pogledajmo mi smireno u koracima, polagano šljapkajući godinu po godinu, izdanje po izdanje, kojim je putem kročio čovjek zvan Esad T. Ribić!

POČECI...

A naš je Esad došao kao i svi mi na svijet, plačući tog davnog dana 10.11. 1972. u Zagrebu gradu. Poput Kordeja i Zimonića, samo nešto kasnije generacije, završio je srednju Školu primijenjenih umjetnosti i dizajn u Zagrebu, smjer grafički dizajn. Tijekom trećeg razreda srednje škole, oko 1989. godine počinje raditi u Zagreb-filmu i tu je naučio jako puno stvari vježbajući, crtajući i učeći od stručnjaka. Radio je naprije kao fazer, potom kao animator i konačno kao slikar pozadina. Najvjerojatnije je tu Esad izoštravao svoje sposobnosti te sad kao multitalentirani može raditi i kojoj god tehnici želi, od olovke do bojanja naslovnica akvarelom. Kao zaljubljenik u crtanje, a usto i kao vrlo talentirani mladić poželio je krenuti i na Akademiju. No akademski program nije dozvoljavao istovremeni rad u domeni umjetničkog stvaralaštva, odnosno Zagreb-film, i studiranje. No mladić koji je relativno dobro zarađivao, nije se želio lišiti plaće te je tako žrtvovao akademsku titulu. Sudeći prema njegovom uspjehu danas, Esad je vjerojatno odabrao - dobro?

Codename: Scorpio by Antarctic press & Gespenster Geschichte by Bastei

Dobrano i radišno se radilo istovremeno uz rad u Zagreb-filmu, također i za njemački strip časopis (Gešpenster Gešihte) «Gespenster Geschichte»/«Priče o duhovima» tvrtke Bastei, i to uglavnom naivne dječje horror stripove. Ti stripovi bili su isključivo za mlađu publiku i unutra uopće nije smjelo biti krvi. Dakako, pravom autoru kakav je Esad takove cenzurističke zamisli baš i ne sjedaju previše dobro, ali u pitanju je ipak bilo preživljavanje. Početkom devedesetih, točnije oko 1992. godine, Zagreb-film propada zbog znane nam situacije u njegovoj matičnoj zemlji i ostatku bivše Juge. Ponestalo je novca i Zagreb-film zauvijek gubi svoje umjetnike pa i Esada među njima. Okrenuvši se sada skoro potpuno stripu, surađuje još nekoliko godina sa njemačkim izdavačem, a i istovremeno pokušava napraviti nešto u kombinaciji sa domaćim strip autorima. U svrhu jačeg prodora na strano tržište '95./'96. surađuje sa zemljakom scenaristom Miljenkom (Mikijem) Horvatićem na njihovom vlastitom projektu od stotinjak strana pod imenom «Codename Scorpio» (Koudnejm Skorpio). U pitanju je bila SF makljaža sa naglaskom na mnogo akcije i u pitanju je bio strip isključivo napravljen da se svidi izdavaču. Miki i Esad htjeli su napraviti strip koji će pratiti tadašnji mainstream. Isprva su ga nudili njemačkoj tvrtki, no na kraju je strip završio kod manjeg strip izdavača iz San Diega u Americi – «Antarctic Press». Bilo je to 1996. godine.

Strange Adventures #4, 8. str. Jezik biva istrgnut van © DC Comics

AMERIKA, OBEĆANA ZEMLJA...

Demistifikacijom nedostižnog tabua američke hiperprodukcije stripa demantirao je sve zlosretne oporosti nadobudnih roditelja koji vjerojatno misle da je veća guba raditi na benzinskoj pumpi, nego crtati ili čitati stripove. O tom potom, no Esad se probio zahvaljujući kvaliteti svojega rada, a to je teško ne cijeniti. Za Antarctic Press duet Ribić/Horvatić rade još nekoliko epizoda za dva redovna serijala te izdavačke kuće. Prvi je izašao 1997. i zvao se (Frenzi, worior nan) «Frenzy, the warrior nun»/«Frenzy, opatica ratnica» o usamljenoj ratnici koju je uvježbao lovac na demone Kotnik nakon što je ona bila disfigurirana u borbama demona. I tu je (Šotgan Meri) «Shotgun Mary: Son of The Beast»/«Marica Sačmarica: Sin zvijeri» sa Miljenkom Horvatićem. Oba potonja stripa rađena su tehnikom akvarel, a tematika je također bila zajednička - nunexploitation.

Tri godine crtačkog rada u Pressu i postignuti Esadovi uspjesi ponukali su izdavačkog diva DC Comics, odnosno njihovu «kćer» Vertigo da mu ponude rad za njihova izdanja. Njihova suradnja trajala je jedno vrijeme tijekom čega su izašle dvije kratke priče za Vertigove horor antologije i jedan komercijalno «jači» četverodijelni serijal. U Strange Adventures #4 napravio je kratku priču sa Brianom Azzarelom (hvaljenim autorom «100 Bullets») pod nazivom (Nejtiv tong) «Native Tongue»/»Jezik domoroca». U antologiji Flinch #12 kratku priču pod nazivom «Mondays»/«Ponedjeljci». Veći projekt je bio sa scenaristom Robertom Rodijem na (For horsmen) «Four Horsemen»/»Četvorica konjanika» iz 2000. godine gdje je naš Esad bio i olovka i tuš i naslovnica. Urednik je tada bio Axel Alonso, urednik kojega Esad i dandanas jako cijeni i koji je kao i Esad s vremenom prešao u Marvel. Priča govori o kraju milenija i dolasku četvorice prorokovanih glasnika propasti, Gladi, Kugi, Smrti i Ratu koji svojim dolaskom uvide koliko se svijet promijenio otkada ih nije bilo. Kao što ćete uskoro saznati, ovo nikako nije bilo posljednje poglavlje suradnje Esada i Rodija, nego će se četiri godine kasnije iz te nesvete veze roditi besmrtni «Loki».

Originalna tabla naslovnice za Wolverinea by Marvel Comics

MARVEL ILITI UZLAZ...

Nakon napravljenog Horsemena za DC i ustanovljene nekompatibilosti sa politikom dotičnih urednika, Esad odlazi kod mrske konkurencije – «Marvel Comics Group» koja je poznata po svojim izdanjima o superherojima - Spidermanu, Hulku, X-menima i ostalim spin-offovima originalnih serija i drugim manje poznatim junacima. Trend prelaženja autora iz velikih kuća u druge velike kuće tamo je sasvim uobičajen. Primjerice, dosta autora sa kojima je Esad surađivao, kao njegov urednik Axel Alonso i suradnik scenarist Robert Rodi, također su nakon nekog vremena prešli u Marvel. (D braderhud) «The Brotherhood»/«Bratstvo» s Esadom na olovci, i Kentu Williamsu na tušu, dok je scenarista DC ostavio u tajnosti navodeći ga samo kao tajanstveni pisac «X». Iako je u početku radio tek kao fill-in autor na određenim serijalima (primjerice serijalu Children of The Atom ili Ultimate X-men), nedugo zatim postaje poznat fanovima X-mena zahvaljujući svojim akvarelom slikanim naslovnicama za spin-off «X-mena», «Wolverine». Wolverine je jedan od mutanata X-mena, junak divlje i nesputane naravi koji se teško prilagođava u nelojalnom i licemjernom svijetu. Na sebi svojstven način oštro reagira na nepravdu i više puta bi rađe izbjegao kavgu, no sudbina i njegova mutna prošlost ga uvijek uvlače u smrtonosne okršaje. Esadove naslovnice zaista odražavaju svo njegovo britko divljaštvo, ponekad galantno, a ponekad zaista dekadentno i brutalno. Pale su također i naslovnice za «Kingpina», «X-men» i ostale produkcije manje i pokusnije tiraže (vidi bibliografiju). Osim svih obveza prema Marvelu Esad je napravio i alternativnu naslovnicu za «Terminatora 3: Before The Rise» za izdavača Beckett Entertainment.

Esad, debelo radeći za Amere nije zanemario ni svoju rodnu postojbinu od koje se zapravo nikad nije ni maknuo. Radio je sam mnoge ilustracije za knjige hrvatskog izdavača «Algoritam», uključivo i rad na naslovnicama za serijal o Milesu Vorkosiganu (Majlsu Vorkosiganu) američke SF autorice Lois McMaster Bujold. Napravio je također 3 naslovnice za fantasy serijal zvan «Songs of Ice and Fire»/«Pjesme leda i vatre» od Georgea R.R. Martina. Izdvojio bio i naslovnicu izdanja «Conan Barbarin», zbirku kraćih priča od znamenitog Roberta E. Howarda. Dakako, i dandanas je uz Kordeja omiljeni ilustrator Algoritmovih naslovnica. Esad zna reći da imaju vrlo strpljivog urednika jer Esad nije poznat po tome da pati od prevelikog poštivanja rokova. Naravno, tome se može pridodati i jedna poslovica, da ljepota svake vrste ima i svoju cijenu. Uzorak rada ne moram niti napominjati, jer sve je to više manje fantasy gdje Esad vitla svojim perom kao Conan mačem. Takovi afiniteti prema grandioznom i fantazijskom najviše su se isticali kod već milijun put spomenutog Lokija. Čak bih se odvažio baktati sa konstatacijom da domaći strip jednostavno ne može zadovoljiti i doseći Esadovo žeđanje za epskim.

Isto tako kod nas postoji i problem u sferi domaćeg strip stvaralaštva. Naime, kod nas je strip publika jako mala i strip izdavači su jako slabi i u većini slučajeva malih tiraža. Naravno, u uspoređenju sa jednom Amerikom ili zemljom najbliže Balkanu, Italijom. Tako je rad na stripu na domaćem terenu najčešće iz vlastitog zadovoljstva, ali i slabo plaćen. Vezano uz taj problem, a i uz afirmaciju i stvaranje vlastite karijere, spominje se pojam/termin «Izgubljena generacija» koja predstavlja naše stripaše koji su se uspjeli probiti van granica Balkana i uspješno raditi vani. Najdalje su otišli Igor Kordej, pokojni Edvin Biuković, Darko Macan, a nedavno i Goran Parlov koji uspješno radi za Talijane te istovremeno i za Amere. Esadu je već sada sedma godina kako ozbiljno radi u Marvelu.

I NARAVNO, LOKI!

Napokon smo, eto, došli i do kulminacije Esadovog rada i prvog ozbiljnog uspjeha u strip miljeu koji se dogodio negdje krajem 2004. godine. U pitanju je četverodijelni serijal «Loki» na više od stotinjak stranica koji je bio rezultat druge suradnje scenarista Roberta Rodija i našeg Esada T. Ribića. Esad je ovdje obavio cjelokupan vizualni dio, od dizajna naslovnica pa do bojanja vinjeta. Godinu dana kasnije izašao i u HC varijanti koja se u Americi popularno naziva graphic novel. Priča nam daje prikaz Thorovog svijeta iz perspektive antagonista serijala, odnosno perspektive tamne strane, Thorovog polubrata Lokija. Scenarij je radio Esadov nekadašnji suradnik Rodi koji se osim sa stripom bavi i beletrističkim spisateljstvom. Esad ga hvali činjenicom da je Rodi čovjek čiji scenariji imaju u svojoj pozadini koncept prave priče, najčešće nekog univerzalnog karaktera. Za razliku od scenarista na redovnim serijalima, primjerice jednog Straczynskog ili Jossa Whedona, koji isfuravaju svoje ideje radeći sapunice od stripova. A na to Ameri padaju. Upravo zbog tog nepoželjnog odudaranja Rodijevog stila od dobrano popularnije uniformnosti scenarista papučara na redovnim serijalima, Rodijev Loki ipak ne uspijeva zatitrati srca zabludjelih Amerikanaca.

Što reći za Esadov monumentalni stil koji je sasvim pomahnitao u Lokiju? Bogovi čvrstih ramena i ispruženih pazuha, stegnutih mišića sa neizbježno izraženim prenapregnutim crtama. Gledajući te kreacije junaka/Bogova Asgarda, čovjek se zapita, kako sam uopće mogao zamisliti da bi božanski ideal bio dostižan? Oni su Bogovi, njihova struktura tijela je nadmoćnija. Za mene laika akademskog poznavanja muskulature i načina prenošenja umnog opažaja na papir, platno, stropove bazilika u Milanu, klesanja grčkih Bogova u kamen; ovaj hiperrealizam ostavlja utisak nekog drugog epskijeg vremena kad su Bogovi hodali zemljom. Žene... Lijepe su, pohotne, ratnice, znaju što žele od muškarca. Pogledom i slatkim glasom slamaju ono što ni najljući mač ne može slomiti. Pošto je priča epske prirode sa Bogovima i junacima kao protagonistima, Ribićev stil dodatno stavlja poseban naglasak na interijere glavne palače u Asgardu, ali istovremeno i sa zadivljujućom detaljnošću prikazuje facijalne ekspresije likova. Jack Kirby je eksterijeru i interijeru mitskog Asgarda podao možda malo pretjerano naglašen futuristički izraz, za razliku od Esada koji ga vraća u pravo vrijeme, u srednjovjekovno fantasy okruženje. Treba li splash stranica da se prikaže ogromna snaga krajolika ili veličina izraza postojanja neke osobe; ili tek mali krupni plan koji prikazuje Lokijev izraz zbunjenosti, pa Thorov pogled nemoćnosti... Esad ju je u stanju i osmisliti i otjelotvoriti!

Sam priznaje da najviše voli oslikavati fizionomiju ljudskog tijela i akcijske scene. Za njega je najdojmljivija tehnika chiaroscuro, odnosno svjetlo/tamno, izražene sjene, te priznaje da boje baš i ne voli. Ameri pak traže što vedrije i obojanije! Također je za njega važna atmosfera, sukladnost između okoline i osjećaj likova, tenziju, a ne čista dinamika. Na isti način radi muskulature, boje, vidljiva je velika sigurnost u kadrovima. Ljudi koji se bave sa stripom vole to nazivati dramskom ilustracijom. Trenutačni stil Esad sam okarakteriziruje kao mješavinu utjecaja velikih renesansnih umjetnika Michelangela i Raphaela, francuza koji se skriva iza psudonima Moebius, legendarnog američkog ilustratora Franka Frazette koji je stvorio opus vrlo realističnih fantastičnih ilustracija. Amerikanci ga uspoređuju i sa crtačem Alexom Rossom koji se proslavio svojim radovima na JLA i Supermanu, no Esad veli da ga s Rossom uspoređuju samo oni koji su usko usmjereni samo na USA mainstream produkciju.

Scena iz Loki #3 by Marvel Comics & Princeza Marsa by Frank Frazetta

Esad trenutno radi na miniserijalu od 4 dijela za junaka Silver Surfera/Srebrnog letača pod radnim nazivom «Silver Surfer: The requiem», u suradnji sa scenaristom Jimom Straczynskim. Strip samo čeka datum izlaženja novog filma «Fantastic Four: The rise of Silver Surfer». Straczynski priča kako će ova priča iznenaditi čitatelje, pa ovo možda nagoviješta da će imati epske razmjere što će možda još i bolje odgovarati Esadovim teatralnim afinitetima. Nakon Surfera čeka nas još jedno stripovsko iznenađenje – «Sub-mariner», kojeg će najvjerojatnije opet popratiti i filmska verzija.

Scene iz Silver Surfer: Requiem by Marvel Comics

U tijeku je također izrada naslovnica za Algoritam te izrada naslovnica za neke Marvelove serijale. Sudeći prema izgledu Esadova lica kad smo se susreli, biti crtač iznimne detaljnosti znači rad na projektima koji podjednakim tempom se izvode danima i/ili noćima. U Americi se radi kao honorarac, svaki budući angažman ovisi o uspjehu prijašnjeg. No to Esadu nije problem, pošto se već dobrano etablirao u krugu najboljih crtača kuće Marvel.

Kinpin naslovnica & Toxin #1 naslovnica by Marvel Comics

O ESADU PRIJE SVEGA KAO ČOVJEKU...

Esadovi afiniteti i vještine ne odaju ga samo kao crtača, umjetnika ili strip slikara, on je također bubnjar, strip fan, strastveni pušač, vjerni pobornik teretane i prije svega sasvim običan momak iz susjedstva. Hvale ga prijatelji, majka je ziher ponosna, Mile i Hladno pivo znaju si s njime kucnuti pokoje zaista hladno, a kao što vjerni prijatelji i vele za njega, Esad ne propušta priliku pohvaliti prije svega sebe i svoja dostignuća. Malo povećeg stasa i zapanjujuće elokventnosti kad je pitanju njegova profesija, gospodin Esad je sasvim običan momak iz Zagrebačkog kvarta Gajnice (zasad, budući da kupuje sebi kuću van Zagreba).

Ima vlastitu internet stranicu koja je još u povojima, a mogu reći i da je Flash varijanta stranice jako loše rješenje. Mada izgleda dinamičnije, no duže je vrijeme učitavanja, a i stariji pretraživači s time imaju problema itd. Forum izgleda kao grad duhova, stoga fanovi slobodno navratite i ostavite koji post na njegovom forumu na adresi. Jako, jako mnogo njegovih originalnih tabela može se putem e-shoppinga nabaviti na netu na adresi. Cijene se kreću i do 2000$ po tabeli pa sad ko voli neka samo izvoli. Možete ga također pronađi u njegovoj matičnoj kući, a za bilo kakvo bolje upoznavanje preporučujem kupiti njegova djela. Ako volite vizualnu savršenost i epske scenarije svakako isprobajte «Lokija». O Esadu je snimljen i dokumentarac pod nazivom «Veća je guba radit na benzinskoj stanici... » 2004. od mlade snimateljske ekipe, nedavno objavljen i na HRT-u. Esada na kraju krajeva možete nazvati telefonom i dogovoriti se za neki kratki interview uz kavicu. I obavezno ga zamolite nek vam nacrta pazuho;) Ako hoćete brzi odgovor, nipošto mu nemojte slati email jer ga pregledava jednom tjedno. Ne obitava na forumima jer mu je računalna tehnologija pomalo i mrska te se njome koristi samo u nuždi ili kad mu se ne da na poštu, a treba na brzinu poslati neki zakašnjeli uradak u Ameriku. Čovjek je koji mnogo radi, te mu taj rad u više slučajeva zna poremetiti bioritam i nemojte se začuditi ako u 5h popodne na drugom kraju žice začujete dremljivi glas. Dremljiv, ali prijazan i lišen bilo kakve ljutnje zbog naglog buđenja.

Bavljenje stripom je težak fizički rad, zahtijeva besane noći, dugu bradu, prolijevanje znoja i umor u mišićima ;)

Ovaj tekst je u promijenjenom obliku izašao u časopisu "Think Tank" #5, marta 2006.

BIBLIOGRAFIJA:Bastei:

Crtač za strip časopis «Gespenster Geschischte»
Razdoblje: devedesetih


Antarctic Press:

CODE NAME: SCORPIO – 1996.
4 sveske, prva u boji, ostalo C/B
Napisao: Miljenko Horvatić
Crtež: Esad Ribić
Objavljene prve 2 sveske u RH od LMI - Striporama #2, #1

SHOTGUN MARY: SON OF THE BEAST
1 sveska 10. mj. 1997.
Napisao: Miljenko Horvatić
Crtež: Esad Ribić

WARRIOR NUN: FRENZY – 1998.
2 sveske
Napisao: Miljenko Horvatić
Crtež: Esad Ribić


Vertigo DC

FOUR HORSEMEN – 2000.
4 sveske po 32 stranice
Napisao: Robert Rodi
Nacrtao: Esad Ribić
Boja: James Sinclair

STRANGE ADVENTURES #4 – 1999.
Kratki strip «Native Tongue»
Naslovnica i crtež: Esad Ribić
Napisao: Brian Azzarello

FLINCH #12 – svibanj 1999.
3. priča «Mondays», 6 stranica
Crtež: Esad Ribić
Napisao: Scott Cunningham


Marvel:

THE BROTHERHOOD #1,#2,#3 - lipanj 2001.
Napisao: Writer X
Olovka: Esad Ribić
Tuš #1-2: Kent Williams
Tuš #3: Kent Williams, Klaus Janson,
John Stanisci & Igor Kordej
Naslovnice: Bill Sienkiewicz

CHILDREN OF THE ATOM #5, #6 - 2000.
Napisao: Joe Casey
Olovka: započeo Steve Rude, fill-in Esad Ribić
Tuš: Andrew Peppoy & Paul Smith

UNCANNY X-MEN ANNUAL – 2000.
Napisao: Lobdell
Olovka: Esad Ribić
Tuš: Jimmy Palmiotti

ULTIMATE X-MEN - 2001./2002.
# 13 THIEF IN THE NIGHT
# 14 WILD CARD
Napisao: Chuck Austen
Olovka: Esad Ribić
Tuš: Livesay
Obojao: J. D. Smith
Objavljeni od LMI u RH kao u ULTIMATE X-MEN #14 "Lopov u noći", #15 "Prava karta", prijevod Emir Pašanović!

CABLE #86 «Last Man Standing» - 12. 2000.
21 stranica
Napisao: Robert Weinberg
Olovka: Essad Ribic
Tuš: Lary Stucker
Boja: Hi Fi Design

LOKI #1-#4 - 2004., TPB 2005.
(Radio gotovo godinu i pol!)
Scenarij: Robert Rodi
Art: Esad Ribić

SILVER SURFER: THE REQUIEM
Izlazak planiran u 4. mj. 2007.
Miniserija od 4 nastavka
Scenarij: Bill Straczynski
Crtež: Esad Ribić

SUB-MARINER
Izlazak planiran 2008.


Naslovnice:

KINGPIN #1,#2,#3 – 8.,9.,10. mj. 2003.
ARMY OF DARKNESS VS. REANIMATOR #2 – 2005.
HOUSE OF M - 8-dijelna serija započeta u 7. mj. 2005.
SECRETS OF THE HOUSE OF M – 2005.
TOXIN #1 – 6. mj. 2005.
WOLVERINE – 2003.
BLACK PANTHER #20
...


Beckett Entertainment

TERMINATOR 3: BEFORE THE RISE #2 – 2003.
Alternativna naslovnica za #2: Esad Ribić


Algoritam - naslovnice

Lois McMaster Bujold:
DIPLOMATSKI IMUNITET
VORSKA IGRA
PRIPRAVNIK ZA RATNIKA
GRANICE VJEČNOSTI
BRAĆA PO ORUŽJU
CETAGANDA
BARRAYAR

Ann Brashares:
SESTRE PO TRAPERICAMA

George R.R. Martin:
IGRA PRIJESTOLJA
SRAZ KRALJEVA
OLUJA MAČEVA

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Košmar
  Kod: NR GOLCS 3a
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 13.4.2024. 19:36:00
  Autor: ReemCP
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 138
 • Zidovi koji plaču
  Kod: GL BO 17
  Ocjena: 50%
  Vrijeme: 12.4.2024. 0:12:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 846
 • Hellraisers
  Kod: LL SD 2
  Ocjena: 91%
  Vrijeme: 10.4.2024. 21:31:00
  Autor: Ivan Liverpool
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1104
 • Dječak sa Divljeg zapada
  Kod: TD ROS 1a
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 9.4.2024. 12:46:00
  Autor: Salkan
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1146
 • Nestali istraživač
  Kod: ZG SD 09/11
  Ocjena: 100%
  Vrijeme: 8.4.2024. 0:42:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 0

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum