George Pérez

Superman

George Pérez (09.06.1954., New York City, USA), američki strip autor, crtač i ilustrator portorikanskog porijekla.

Slika

George Pérez NA INTERNETU

George Pérez je jedan od klasičnih crtača “stare škole” koji i dan danas ima mnogobrojne fanove širom svijeta. Njegovi roditelji su četrdesetih godina došli iz Portorika u Bronx da žive, dio New York Cityja koji je pretežno naseljen sa imigrantima. Kontakt sa stripovima usljedio je veoma rano, imao je tek pet godina kada je počeo da čita stripove. Već kao dijete volio je da crta, tako je sa vremenom naučio sam da crta i tek nekoliko godina kasnije usavršavao je svoj stil u redakciji Marvela gdje su mu tamo zaposleni crtači davali vrijedne savjete. 1973. godine dobio je svoj prvi posao u Marvelu kao asistent crtaču Richu Buckleru na dvodijelnoj seriji “Astonishing Tales 25”. Usljedili su drugi radovi kao “Gullwar of Mars”, Man-Wolf” i “The Sons of the Tiger”. Autori tih serija bili su toliko oduševljeni sa Pérezovim radom tako da je ubrzo postao regularni crtač tih serija. S obzirom da se izuzetno dobro pokazao na tim stripovima, dobio je zadatak da crta prvoklasne Marvelove serije “Fantastic Four”, “The Avengers” i “The Inhumans”. Početkom osamdesetih godina prešao je u izdavačku kuću DC, najvećeg Marvelovog konkurenta. Na početku je crtao seriju “Justice Legue of America”, onda je prešao na novu seriju “The New Teen Titans”, na kojoj je radio četiri godine sa velikim uspjehom. U to vrijeme su DC i Marvel planirali crossover “Justice League of America & The Avengers”, strip za koji je  Pérez nacrtao 21 stranicu, međutim došlo je do diferenci između dva izdavača tako da strip nikada nije izašao. Razočaran što mu je uskraćen jedan od najvećih životnih snova,  Pérez je nakon toga godinama odbijao da surađuje sa Marvelom kojeg je krivio za neuspjeh projekta.

 

1985. godine uradio je zajedno sa Marvom Wolfmanom dvanaestodijelnu maksi seriju “Crisis on Infinite Earths”, vjerovatno najpoznatije djelo u njegovoj karijeri. U toj priči epskih razmjera, skoro svaki DC lik bio je najmanje jednom nacrtan, a sama priča je uzdrmala i promijenila DC univerzum kao nijedno djelo prije. Wolfman i  Pérez su ohrabreni uspjehom ovog stripa napravili i enciklopedijsko djelo “The History of the DC Universe”. Poslije velikog uspjeha serije “Crisis”,  Pérez je mogao da bira na kojoj će seriji da radi, tako da se odlučio, na veliko iznenađenje mnogih fanova, da radi na novom startu serije Wonder Woman. Nakon što je godinama surađivao kao scenarista na serijama koje je crtao, dobio je totalnu slobodu kao kompletan autor, tj. da piše scenario i da crta. Nova serija “Wonder Woman” pobrala je najbolje kritike i dobila mnogobrojne nagrade, nakon čega je  Pérez postao definitivno jedan od najvažnijih strip autora tog doba. Na stripu napoznatijeg ženskog superheroja ostao je pet godina, dok je  istovremeno radio na serijama “War of the Gods” i “Action Comics”, Supermanovoj seriji. Nakon što je oprostio i zaboravio diference sa Marvelom, nacrtao je tri epizode serije “Infinity Gauntlet”. S obzirom da nije bio zadovoljan scenarijom te serije nije htjeo da crta više od te tri epizode, tako da je prešao na druge stvari kao što su “The Incredible Hulk: Future Imperfect” i “Sachs & Violens”. U to vrijeme tuširao je strip adaptciju “Jurassic Parka”, strip na kojem je radio Gil Kanes, za izdavačku kuće Topps Comics. Pored tog poznatog rada, crtao je “Break-Thru” za Malibu Comics, “UltraForce” i “I-Bots” za Tekno Comics. 1996. godine pomagao je Dan Jurgensu na seriji “Teen Titans”, za koju je bio nominovan za najvećunagradu u svijetu stripa, Eisner Awards. Nakon toga radio je zajedno sa Kurtom Busiekom na seriji “Heroes Reborn”, djelu koje je doživjelo veliki uspjeh i  donijelo Pérezu slavu iz starih dana. Upravo u to vrijeme  Pérez je važio kao čovjek koji svakom liku kojeg crta daje sopstveni identiet, što znači da je svojim likovima crtao markalne crte lica koje su se razlikovale od drugih nacrtanih karaktera, nešto što i neki najveći i najpoznatiji strip crtači nisu imali pod kontrolom. Nacrtati jednom liku lice koje će biti prepoznatljivo između mnogih drugih, to je jedna od najtežih stvari za jednog strip crtača. Poslije rada na Marvelovim serijama, prešao je jedno vrijeme u Gorille Comics gdje je radio na seriji “Crimson Plague”, nakon čega je potpisao ekskluzivni ugovor sa izadavčkom kućom CrossGen. 2003. godine ispunjen je njegov životni san, strip “JLA/Avengers” je napokon poslije dvadeset godina ugledao svjetlo dana. U posljednje vrijeme radio je na raznim DC projektima kao što su “Infinite Crisis”, “Final Crisis” i  “The Brave and the Bold”.

George Pérez živi danas sa svojom ženom Carol Flynn, sa kojom je vjenčan trideset godina, na  Floridi u mjestu Orlando. S obzirom da ima dijabetis, ne može više da radi kao prije, tako da pomaže mnogim novajlijima u svijetu stripa tako što im daje vrijedne savjete. U animiranoj seriji “Tenn Titans” u epizodi “For Real”, jedna banka je nazvana “Bank Pérez”, takođe u igri “City of Heroes” jedna cijela zona nazvana je po njemu. Može se slobodno reći da je Pérez jedan od najvećih strip  umjetnika osamdesetih godina, čovjek koji i dan danas uživa veliko poštovanje mnogobrojnih fanova i radnih kolega.

DC i Marvel superheroji – Pérez je jedan od rijetkih koji ih je skoro sve crtao

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Čarobnjak Zoltan
   Kod: KT VGS 1
   Ocjena: 48%
   Vrijeme: 14.8.2020. 16:36:00
   Autor: Spock
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 407
  • Potres
   Kod: AF SS 416
   Ocjena: 73%
   Vrijeme: 12.8.2020. 1:20:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 435
  • Makakaraua
   Kod: MN LIB 58
   Ocjena: 83%
   Vrijeme: 10.8.2020. 23:34:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 10
   Broj pogleda: 602
  • Indijanska princeza
   Kod: KM ZS 1000
   Ocjena: 100%
   Vrijeme: 9.8.2020. 15:10:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 514
  • Povratak Zimske Zmije
   Kod: ZG VCZS 20
   Ocjena: 91%
   Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 10
   Broj pogleda: 1220

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 4
    Broj pogleda: 3010
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2536
   • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1549
   • Gradske bande
    Kod: NN LIB 57/c-58/a
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1248
   • Povratak Zimske Zmije
    Kod: ZG VCZS 20
    Ocjena: 91%
    Vrijeme: 7.8.2020. 17:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1220

   Aukcije

   Forum