Giovanni Bruzzo

Mister No

Talijanski autor stripova, grafičar, ilustrator do početka devedesetih, a sada već profesionalni crtač s dugogodišnjim stažom u kući Sergio Bonelli Editore. Rođen 26. 5. 1961. u Genovi.

Slika

Giovanni Bruzzo, rođen je 26. 5. 1961. u Genovi, Italiji. Započeo s karijerom u 17. godini, autor je stripova, grafičar, ilustrator do početka devedesetih, a sada već profesionalni crtač s dugogodišnjim stažom u kući Sergio Bonelli Editore. Naši čitatelji prvenstveno ga poznaju kao crtača na serijalu Mister No, što i jest njegov najduži angažman.

Svoje prve trenutke s magičnim svijetom stripa doživio je tijekom prelistavanja novinskih stripova koji su se nalazili u časopisu "Corriere dei Ragazzi" kojeg je čitala njegova sestra. Ta strast pretvorila se u opsesiju kad je naučio čitati te su mu najbolji trenuci bili kad je ležao doma bolestan i mogao cijeli dan provesti u listanju omiljenih stripova – Asterixa, Tiramolle i Mikija Mausa. Poznata priča, zar ne? S odrastanjem došla je i želja za čitanjem "ozbiljnijih" stripova – Tex, Blueberry, Tarzan, a nezaobilazni su bili i ostali likovi koje je proizvodila tvornica snova današnje SBE. I dandanas tvrdi kako je Nolittin Mister No najbolji strip serijal izdan u Italiji! Volio je pustolovinu i dobru priču u knjigama i stripovima, no nije se htio zadovoljiti samo čitanjem, želio je pisati i crtati priče u slikama. Iako ne posjeduje formalno grafičko ili artističko obrazovanje, Bruzzo je oduvijek smatrao da je najbolji način za napredovanje i usavršavanje – puno vježbe!

Kao svoju inspiraciju navodi mnoge talijanske i strane strip autore - od Huga Pratta, Alberta Breccie, Sergia Toppija do Moebiusa, no čovjek kojemu se iznimno divi (i zavidi) je Hermann Huppen. Autor čiji jedinstveni umjetnički stripovski stil obuhvaća književnost, slikarstvo i film i čini jedno – strip!

Karijeru profesionalnog ilustratora započeo je u svojoj 17. godini radeći za studio "Immagini e Parole" iz Torina gdje je ilustrirao album s naljepnicama posvećenom japanskom crtiću "Goldrakeu". Za to se preselio u Torino i tamo radio neko vrijeme, između ostalog uradio je lettering za jednu knjigu o nogometu. Nakon toga vraća se u Genovu, počinje živjeti samostalno i ponovno je u potrazi za poslom. Nastavlja graditi svoju karijeru radeći za izdavačku kuću "Staff di If", crtajući priče za horor serijale "Oltretomba" (prvi stripovski posao - sedamdeset tabli po dvije pasice) i "Storie Blu". To su između ostalog bile njegove zlatne godine mladenačkog formiranja. Osim crtanja, bavio se i muzikom. Bio je jedan od članova s punk grupe Dirty Actions, gdje je snimio singlice za producentsku kuću "La Cramps" i radio koncerte. U grupi su bili i drugi kolege stripaši - Ugo Delucchi, Johnny Grieco, Mario Benvenuto.

Radio je zatim za "La Bancarella" Gualtiera Schiaffina, gdje je nacrtao i napisao prve autorske kratke stripove, kao i za "1984." nekoliko priča SF tematike. U isto vrijeme radi naslovnice i ilustracije za talijanske inačice časopisa "Mad" i "Creepy". Za "Adelfo Editore" radi stripove "Submission" i "Violence". Od 1984. do 1986. s Ugom Delucchijem radio je kratke autorske stripove za periodične revije "Frigidaire" i "Tempi supplementari". Radeći ilustracije za časopis "Frigidaire" potpisivao se kao J. Razor. Recimo da je to bilo nešto potpuno drugačije od onog što radi sad, tako da bi prema novijim radovima teško prepoznali ranog Bruzza. 1989. je neko vrijeme radio za "Intrepido" i "Renzo Barbieri Editore". Nakon što je napravio četiri horor priče za "Demon Story" (Fenix), koje nikada nisu objavljene zbog ukidanja izdanja, obratio se izdavačkoj kući Sergio Bonelli Editore. Tijekom osamdesetih prošlog stoljeća njegov glavni posao bio je reklamni ilustrator, gdje je prema njegovim riječima postao pravi hiperrealista s aerografom. Na kraju tog desetljeća definitivno se pozdravio s oglašavanjem.

Godine 1995. konačno se pridružuje izdavačkoj kući Sergio Bonelli Editore i ulazi u staff Nolittinog Mister Noa. Tijekom tinejdžerskih godina bio je veliki obožavatelj Mister Noa, a 1988. godine otišao je na dugo putovanje Južnom Amerikom i putovao krajolikom koju se s mnogo strasti opisivao Nolitta. Sve to bilo mu je od velike pomoći za unošenje u svijet dotičnog lika. U staff je stigao kad je u tijeku bio veliki val revolucionarizacije i osvježavanja serijala kojeg su vodili Masiero, Mignacco, Marzorati i Colombo. A Bruzzo je stigao tamo u svom mračnom razdoblju, i uletio je baš u kreiranje pustolovina svog omiljenog junaka. Dobar znak u svakom slučaju!

Njegova prva epizoda iz redovne serije, "Granica", objavljena je 1996. (SR 250 ili MN SA 50). Jedan od sljedećih projekata bio je malo izazovniji, gdje sa scenaristom Maurizijem Colombom radi kompletni drugi Mister No maxi "Bilo jednom u New Yorku" (MN MX 1) na 292 stranice. Izlazi 1999. godine, a to je bilo izdanje koje su čitatelji hvalili sa scenarističke i crtačke strane. Kad je ušao u staff, na početku nije očekivao da će novopridošlicu staviti na ovako zahtjevan i opsežan zadatak. No odradio je to poput svakog drugog scenarija, bez obzira što ima trostruko više stranica. Za ovu se epizodu može reći da je bila njegova formativna epizoda tijekom koje je crtački definitivno odrastao i sazrio, može se i primijetiti malo pomnijim čitanjem koliko se crtež mijenjao i evoluirao iz stranice u stranicu. Prema samom svjedočenju autora, hrvatsko izdanje lošije je otisnuto iz nekog razloga, podloga je puno tamnija od njegovog originala. Za modele nekih od likova uzeo je lica svojih prijatelja, kupio par knjiga sa slikama iz tog razdoblja, a nešto je dobio od scenarista u redakciji. Dosta je detaljno proučio povijesno razdoblje New Yorka tridesetih prošlog stoljeća. Bruzzo je nacrtao ukupno sedam epizoda Mister Noa, od toga šest na redovnoj seriji.

Prije posljednje Mister Noove epizode, 2003. malo mijenja teren te odrađuje redovnu epizodu Dampyra "Čovjek iz Belfasta" (br. 42). Očito je strastveni navijač nogometnog kluba Genove (ili lokalpatriota), do te mjere da u svoje crteže ponekad stavlja lica igrača ili trenera. Tako u dotičnoj epizodi radi hommage pokojnom talijanskom treneru Francu Scogliu kojeg su također zvali "il Professore", kao i prof. Heaneya, lika iz epizode.

Od 2005. do 2006., nakon desetogodišnjeg druženja s Mister Noom počinje suradnja sa scenaristom Titom Faracijem. Naime, Bruzzo biva uključen u novi projekt miniserije "Brad Barron", čija je radnja smještena u Ameriku pedesetih godina prošlog stoljeća. Faraci je crtače opskrbio dokumentacijom i slikama Amerike tog razdoblja, i iskrcavanja u Normandiji, te filmovima poput "Spašavanja vojnika Ryana" i "Najdužeg dana". Bruzzo je odradio ukupno tri epizode Brada Barrona, "Osvajači" (VČ 4), "Kult bola" (VČ 11) i posljednju "Pobjednici i gubitnici" (VČ 18). Ispada da se odlično snalazi u SF okruženju i ruralnoj sredini Amerike pedesetih kao i amazonskoj prašumi!

Kako je miniserijal Brad Barron doživio uspjeh, Sergio Bonelli bio je iznimno zadovoljan s njim kao crtačem i dao mu mjesto u Texovom staffu (prema Bruzzovim željama). Nastavlja dosad uspješnu suradnju sa scenaristom Faracijem te mu 2010. izlazi dvostruka epizoda redovnog Texa pod nazivom "L'Uomo di Baltimora" (SR 591-592). Kao i dosad, uspješno se prilagođava serijalu, a priznaje da mu je glavni uzor za Texa bio Ticcijev crtež. Trenutno se nalazi i dalje u Texovom staffu crtača i njegove daljnje suradnje su također sa scenaristom Titom Faracijem, s kojima ima poseban autorski odnos. Gostovanje u Texoneu se još ne nazire, no za njega bi to bila velika čast. 2012. je bio jedan od glavnih gostiju zagrebačkog strip-festivala CRŠ.

Iako je osamdesetih radio autorske stripove, i obožava autorski strip (Corben, Hermann, Hergé), nalazi kako mu je ugodno i dovoljno samo raditi kao crtač za SBE. Tako da ga zasad možemo naći u Texovom staffu u Bonelliju, i eto, sjetite ga se kad budete u budućnosti čitali domaću verziju njegovih epizoda!

Ilustracija na temu Mister No

Ovaj tekst je izašao u nešto izmijenjenom obliku u katalogu za 15. CRŠ 2012.

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Skate-board boys
   Kod: AF SS 417
   Ocjena: 66%
   Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 277
  • Davitelj s Manhattana
   Kod: NR LIB 1c
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
   Autor: ReemCP
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 390
  • Strange Planet
   Kod: STP MOG 1/2
   Ocjena: 69%
   Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
   Autor: Paka01
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 262
  • Zvezda sa juga
   Kod: KM ZS 1013
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 772
  • Čovjek bez lica
   Kod: DD LIBKB 26a
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
   Autor: Sarghan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 520

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   Aukcije

   • Alan Ford br.1
    Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
    Prodavač: bicko
    Cijena: 356 kn
    Broj ponuda: 11
    Broj pogleda: 407
   • ZagorLMS br.83
    Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
    Prodavač: bicko
    Cijena: 199 kn
    Broj ponuda: 12
    Broj pogleda: 211
   • ZagorLMS br.85
    Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
    Prodavač: bicko
    Cijena: 253 kn
    Broj ponuda: 12
    Broj pogleda: 209
   • Zagor lms br 96
    Vrijeme: 05.08.2020 18:27:45
    Prodavač: sale75zagor
    Cijena: 100 kn
    Broj ponuda: 7
    Broj pogleda: 191
   • Mark br.126
    Vrijeme: 10.08.2020 19:22:59
    Prodavač: bicko
    Cijena: 103 kn
    Broj ponuda: 23
    Broj pogleda: 162

   Forum