Jean-Michel Charlier

Riđobradi

Jean-Michel Charlier, vjerojatno jedan od najvažnijih pisaca realističnih pustolovnih stripova prošlog stoljeća. Što je René Goscinny bio za humorističke stripove, to je Charlier bio za pustolovne stripove...

Slika

Jean-Michel Charlier NA INTERNETU

Rođen 30.10.1924 u Liegéu u Belgiji, jedan je od najznačajnijih scenarista realističnih stripova dvadesetog stoljeća, koji je još u djetinjstvu zavolio stripove odrastajući uz Tintina, Pitchea i Zig et Puce, popularnim tridesetih godina prošloga stoljeća. Nesuđeni pravnik, zaljubljen u egzotične krajeve i letenje (kasnije postaje i potpuno samostalni pilot), 1944. godine za Spirou magazin objavljuje prve kadrove stripa Le Cours du Chef pilote o treninzima i zadacima pilota. Godine 1946. Georges Troisfontaines utemeljitelj World press agencije uvidjevši svestranost mladog Charliera, nudi mu čitav niz zanimljivih projekata, a između ostalog i crtanje vjernih maketa ratnih aviona, koje je čitatelj mogao izrezivati i slagati.

Rad za magazin Spirou i World press agenciju omogućio mu je upoznavanje mnogih drugih mladih i talentiranih crtača i scenarista, s kojima će u budućnosti surađivati: Victor Hubinon, Joseph Gillain (Jijé), René Goscinny, Albert Uderzo, danas sve redom velikani stripa. Godine 1947. po ideji Georgesa Troisfontainesa izlazi prva epizoda novog junaka, američkog pilota Bucka Dannyja, na čijem stvaranju Charlieru pomaže Hubinon. Objavljena su 52 albuma do 2008. godine, a u planu su i nove avanture.

Godine 1950. Charlier postaje umjetnički direktor World Pressa, a 1955. godine zbog neslaganja sa isplaćivanjem zarade od strane izdavača, Jean-Michel Charlier zajedno sa Renéom Goscinnyjem i Albertom Uderzom utemeljuje novi magazin pod nazivom Pilote. Marljivo radeći, četiri godine kasnije izlazi prvi broj, koji je uz pomoć reklame na poznatom Radio Luxembourgu odmah prvi dan prodan u nevjerojatnih 300 000 primjeraka. Toga dana na sceni su se pojavili Astérix, Barbe-Rouge (Riđobradi) i Tanguy et Laverdure, novi junaci koji su odmah osvojili čitalačku publiku. Godine 1960. zbog financijskih problema, magazin Pilote preuzima Dargaud, koji ga proširuje sa nekoliko novih serijala, a jedan od njih je western strip Fort Navajo koji je kasnije preimenovan u Blueberry ili Poručnik Blueberry. Na serijalu radi sa Jeanom Giraudom (Moebius), čiju ponudu o stvaranju novog serijala za Pilote odbija zbog antipatije prema western žanru, ali 1963. nakon putovanja u Sjedinjene Države i ture po Divljem zapadu dobiva inspiraciju... Osim scenarija za stripove, Charlier se je okušao i na TV-u, radeći scenarije za dokumentarne filmove, a potpisuje i seriju od 37 epizoda o Tanguyu i Laverdureu.

Sredinom 1989. nakon stotina dobivenih bitaka u svojim djelima, zbog velikih zdravstvenih problema gubi onu najveću, bitku za vlastiti život. Nadajmo se da je ispunio sve svoje snove, a ostavljajući nam svoja ostvarenja u devetoj umjetnosti, odlazi u besmrtnost...

Spirou magazine – prvi broj, travanj 1938.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum