José Ortiz

Tex Willer

José Ortiz Moya (1. rujan 1932., Cartagena, Španjolska) - španjolski crtač stripa i ilustrator.

José Ortiz rodio se 1. rujna 1932. u Cartageni, u španjolskoj pokrajini Murcia. Karijera mu je započela nakon što je pobijedio na natječaju španjolskog časopisa Chicos. Tijekom 1950-ih imao je prvi profesionalni angažman radeći džepne stripove koje je izdavao Editorial Maga, a među kojima su Capitan Don Nadie, Ballin, Sebastian Vargas, Dan Barry el Terremoto, Pantera Negra, Jungla, El Duque Negro i Johnny Fogata. Godine 1958. u Torayu je objavljivao Sigur el Vikingo.

Ortiz je najpoznatiji po svojem radu za strane izdavače, posebno britanski Fleetway i američki Warren. Godine 1962. crtao je strip Caroline Baker, Barrister at Law za engleske dnevne novine Daily Express. Tijekom 1960-ih također je crtao stripove Smokeman i UFO Agent za časopis Eagle, The Phantom Viking za Lion te je sudjelovao u Fleetwayevim kolekcijama kao što su Air Arce Picture Library, Commando Picture Library i Battle Picture Library.

Radeći za agenciju Selecciones Ilustradas bio je jedan od glavnih suradnika horor-časopisa kojega je u SAD-u između 1974. i 1983. izdavao Warren. Crtao je serijale poput Apocalypse, Night of the Jackass i Coffin za Eerie, te strip Panta i nekolicinu drugih priča za časopis Vampirella. Kasnih 70-ih radio je na kolekciji Grandes mitos del Oeste s Josepom Toutainom te ilustrirao priče za El Cuervo i Tarzana.

Na španjolskom tržištu započeo je 1981. plodnu suradnju sa scenaristom Antoniom Segurom. Zajedno su stvorili postapokaliptičnu sagu El Hombre u magazinu Cimoc, kojoj su uslijedili Jack el Destripador, Morgan i Burton y Cyb. Sudjelovali su i u osnivanju izdavačke kuće Metropol s Leopoldom Sanchezom, Manfredom Sommerom i Jordijem Bernetom. Tvrtka, koja se ubrzo ugasila, proizvela je strip-časopise Metropol, Mocambo i KO Cómics. Ortiz je također bio prisutan u španjolskim časopisima kao što su 1984, Zona 84 i Totem.

Ortizov rad za Britance tijekom 80-ih uključuje The Tower King, The Fifth Horseman i The House of Daemon za Eagle, te The Thirteenth Floor za Scream!. Crtao je i neke epizode stripova Rogue Trooper i Judge Dredd za 2000AD. Tijekom 90-ih godina većinom je radio za talijansko tržište. Sa Segurom je napravio strip Ozono u časopisu L'Eternauta, i humoristični serijal But O'Brien u Torpedu. Započeo je suradnju s izdavačkom kućom Sergio Bonelli Editore 1993. godine, te crtao za serijale Tex Willer, Ken Parker i Magico Vento.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum