Luigi Simeoni

Dylan Dog

Luigi "Sime" Simeoni (Brescia, 4.9.1967.), talijanski autor stripa, scenarist, crtač i ilustrator.

Slika

Našoj publici najvjerojatnije je najpoznatiji po radovima na Lazarusu Leddu i Nathanu Neveru, stripovima talijanskog SBE i StarComicsa i to iz jednog jedinog razloga – to su bili jedini stripovi koji su objavljeni na našem području. Od stripova, najviše je orijentiran na karikature pune groteske i kratke humorističke stripove, da bi kasnije radio skoro pa isključivo na SF projektima. Dopušta si i privremene izlete u druge žanrove, te prema njegovim riječima, i dandanas u njemu negdje čuči magnusovsko-bunkerovska horor groteska i satira. Autorstvo stripova nije mu bila primarna djelatnost od koje je živio, a niti mu je karijera odmah na startu bila stripovska. Doduše, od malena se je naš Luigi oduševljavao stripovima, divio se crtežu i maštao o pričama. S 11-12 godina otkriva Alana Forda, što mu se jako svidi, a kasnije dolaze na red i ostali veliki autori poput Jacovittija, Magnusa, Berneta i Pazienze, koje i dandanas rado prolista. Očito je sudbina htjela da se i u ne tako dalekoj budućnosti počne baviti stripovima. Glede njegovog formalnog obrazovanja, 1986. godine stječe diplomu Prirodoslovno-matematičke gimnazije, a na Umjetničkoj gimnaziji diplomira/stječe nakon pet godina pohađanja "Eksperimentalne umjetnosti" u državnoj umjetničkoj gimnaziji "A. Calini" u Brescii. 1986.-1988. slijedi tečaj specijalizacije na stripovima i scenariju na "Studio di Arti Visive", argentinskog majstora Ectora Rubena Sose, još uvijek u Brescii.

Sime za deskom

Naš junak svoju je crtačku karijeru započeo 1988. godine radeći uglavnom u reklamnoj djelatnosti. Bavio se poslovima grafičkog dizajnera u reklamnoj agenciji, unutrašnjom dekoracijom i ilustracijama za školske knjige.

Zompi

U razdoblju 1989.-92. započinje njegova karijera strip autora. Počinje raditi kao strip profesionalac za izdavačku kuću ACME, tako da počinju stizati uradci iz stripovskog svijeta oblačića. Za njih kreira "Doktor Jeckill i Miss Hyde" (1990.) u časopisu "Zio Tibia, la clinica dell'orrore" koji je objavljivao priče horror-groteske, nešto slično Alanu Fordu. Kreira i stripove, odnosno strip likove "Il lupo Mannaggia" ("Strašni" vuk) i "Zompi" (igra riječi zombi + zompare, tal. skočiti "ZOčko") za striscia publikacije časopisa Cattivik (Acme-Macchia Nera), oko 1991. godine. Zanimljivo je da se neki elementi iz Simeonijevog stvaralačkog opus pojavljuju u jednoj kasnijoj epizodi Nathana Nevera (#54 "Bauhaus killer"), odnosno "deratizacijska tvrtka" ACME, "strašni vuk" iz kiberprostora koji je kombinacija Simeonijevog Lupo Mannaggia i Silverovog Lupo Alberto, te onomatopeja skakanja sa "Zomp, zomp" što je očita aluzija na lika Zompi!

Cattivik XXIV

Naslovnica revije "Cattivik"

Nakon prvobitnih karikaturističkih radova Simeoni kreće u ozbiljnije radove koje radi zajedno sa grupom autora s kojima će se kasnije raditi na svojem prvom uspjelijem radu – priče za serijal "Hammer". Tu grupu i dandanas nazivaju Hammer, mada niti serijal više ne postoji, a niti grupa. Sad su svi opet dio jedne veće obitelji. Obitelji Bonelli. Ovakva je priča o počecima Hammera. Tijekom studiranja na "Studio di Arti Visive", tek mlad i neiskusan Simeoni druži se sa Majom i Giancarlom Olivaresom, kao i sa svojim dobrim prijateljem "Baronom" odnosno Massimom Bonerom, umjetničkim urednikom Misexa i drugih čudesa za karnalne užitke. Naime, Olivares je sreo jednog jednostavnog momka koji je prodavao ribičke štapove i koji se sanjao o tome da postane scenarist – Stefano Vietti. Dok ih je Majo očaravao sa tablama westerna u boji i koji se držao mišljenja da ne želi raditi strip serijal, Simeoni je na jednom rock-koncertu sreo momka zvanog Fabio Pezzi. Sime je u tom razdoblju radio na već spomenutim serijalima za Acme, gdje je već u potpunosti napustio realistički dizajn. Jedne večeri, Olivares je pričao Simeu i Majou o Viettiju i njegovom prijatelju Davidu Longoniju, uredniku fanzina "La Zona morta", da razmišljaju o radu na nekom realističnom horor-policijskom stripu. I tako su se svi našli kod Viettija sljedeći tjedan, u četvrtak.

Fulmoon IV

Fullmoon

Te večeri rođen je "Fullmoon Project". Grupi su se pridružili i ostali, poput Marca Febbrarija (kojeg je Sime poznavao još iz doba Umjetničke gimnazije i koji ih je slijedio u Hammer) i mnogi drugi, koji su kao nešto malo crtkali, no kad su vidjeli da treba zasukat rukave i zagrijat stolicu, jednostavno su nestali. Fullmoon je izlazio i zatvorio se nakon 7 brojeva, no grupa se već bila formirala i ušla u Star Comics izdavačku kuću bez mnogo muke. To je bila priča o ranom razdoblju Hammer grupe. Bilo je to razdoblje od 1991.-1992. godine, kad je Sime zajedno s drugim mladim novopečenim autorima iz Brescie radio na časopisu Full Moon Project (EDEN Edizioni) za koji radi scenarij i crtež za dvije epizode #4 "Nel nero" ("Iz crnog", scenarist Marco Febbrari) i #7 "La razza dellanotte" ("Noćna vrsta", scenarist David Longoni).

1992.-93., završivši sa "Full Moon Projectom", Sime za izdavačku kuću Universo ilustrira "La scommessa" ("Oklada", nova serija #4) i "Solo per amore" ("Samo za ljubav", nova serija #10), dvije priče koje su napisali redom Stefano Santarelli i Carmelo Gozzo, objavljene u periodičnoj reviji za mlade "L'Intrepido" ("Neustrašivi"). S Vincenzom Perroneom kao glavnim autorom sudjeluje u realizaciji "Futuro Zero" za "Sistemi Caotici Edizioni" i objavljuje 3 komične priče posvećene slavnim filmskim likovima: "Shining, una splendida festa di botte" (#1), "Terminator 1+1" (#2) i "Gli Improbabili" (#3). Upoznaje Bonvija, a i Lea Ortolanija tog istog dana, i za njih kreira kaiš-strip "Mac Murphy" koji izlazi u "Nicku Carteru" (Gene Vincent Editrice) koji je objavljivan za cijelo trajanje edicije.

1994. godine prema scenariju Adea Caponea realizira crtež epizode #15 "Subway", strip serijala Lazarus Ledd (Star Comics Editrice). Lazarusa je tijekom devedesetih izdavala Slobodna Dalmacija na kioscima, te je serijal izlazio do #54, da bi opet neredovito i nekontinuirano izlazio u izdanju Ludensa. U nas, epizoda je prevedena kao "Podzemna željeznica" i to je bio prvi put kako su se Hrvati mogli sresti sa Simeom u pravom izdanju. Pogledamo li pažljivije, u samoj toj Lazarusovoj epizodi možemo vidjeti reklamu za Hammer integriranu u crtež. Tijekom te godine, zajedno sa grupom s kojom je radio na "Full Moon Project" kreira SF strip pod nazivom Hammer i izdaju nulti broj (za Star Comics).

Hammer #1 Hammer #4

Naslovnice Hammera #1, #2

Hammer #0 str. 33 Hammer - Klikni za uvećanje slike!

Slike Hammer ekipe s junacima stripa

Sime za Hammer radi scenarij i crtež za #4 "La montagna che canta" ("Pjevajuća planina"), te scenarij za #8 "Miraggio Corraggio" (crtež A. Rossi). Strip "Hammer" izlazio je na kioscima tijekom 1994.-96. godine, no bio je kratkog vijeka jer se ugasio nakon 13 brojeva. Nesretna crna 13-tica? Ili sreća za nas jer nam se u drugom slučaju Simeoni ne bi mogao pridružiti na omiljenom nam Nathanu. Serijal prati pustolovine trojke bjegunaca iz zatvora na pragu 4. milenija – Helene, Swana i Coltera. Nakon bijega, na brodu zvanom "Hammer" putuju svemirom. Zanimljivo je to što je Lazareth, zatvor iz kojeg bježe, u biti virtualna simulacija gigantskih razmjera na koji su priključeni svi zatvorenici. Četiri godine kasnije izlazi i planetarno popularni film "Matrix", koji koristi isti princip, no simulacija se primjenjuje na razini cijelog svijeta. Zaključuje suradnju sa Star Comicsom i, zajedno s drugima iz grupe Hammer prelazi u Sergio Bonelli Editore.

NN #64
NN G3 Nova budućnost

SBE je postala bogatija za još jednog crtača, te već krajem 1996. godine publika može vidjeti Simea u novom ruhu... Prema Simeovom crtežu izlaze izdanja: #64 "L' isola nel cielo" (LIB #1 "Otok na nebu ", scenarij S. Vietti) junaka Nathana Nevera i strip dodatak specijalu #6 (također NN) posvećen Sigmundu pod naslovom "Gli oceani del cyberspazio" ("Oceani kiberprostora", scenarij C. Fattori). Što se tiče serijala na kojem uglavnom i radi, Nathana Nevera, Simeoni kaže da mu je on od samog početka odlično legao. Uostalom, kad su dečki iz "Hammera" došli u kuću koja je pravi stripoizdavački div, jel su ga fmogli uopće gnjaviti? Govoreći o njegovom crtežu, koji je groteskniji i mračniji, to nije bilo baš ono što je Serra očekivao. Da su ga stavili na Dylana Doga, kaže da bi se puno bolje i prije prilagodio. Te iste godine prima 2 nagrade: Fumo di China kao "Najbolji novi realistični autor" i Premio ANAFI, zajedno sa staffom Hammera u kategoriji "Najbolji avanturistički tekst". Priče o Mac Murphyju (koje je '92. kreirao za Nick Carter magazin) izlaze ponovo u "L' isola che non c'e'" (Edizioni Comica).


1998.
, prema scenariju Antonija Serre crta naslovnicu i dobar dio NN giganta #3 "Nuovo futuro" (LIB G3 "Nova budućnost") ukupno 153 vinjete: str. 7-65, 95-142, 189-211, 212-220, 227-240. 11 tabli radi zajedno s Olivaresom na stranicama 201-211. Zašto zajedno? Tu se naime sreću dva Nathana iz različitih realnosti pa svaki crtač radi svoju verziju Nathana (vidi sliku). Ostalih 81 su Olivaresove. Za Stefana Viettija crta "La lunga notte" (NN #86 "Duga noć"). 1998. još radi "Virus Fighters – operazione prevention" (Intermedia Editore), specijalno izdanje za Giornata Mondiale contro l' Aids. 1999. godine izlazi "Il minotauro", drugi dodatak o Sigmundu u NN specijalu #9 prema scenariju A. Ostinija.

Nathan Nathan

Dva Nathana iz različitih budućnosti, kao i djelo 2 različita crtača

2001. stiže izdanje #18 "Il soffio dell'aldila'", pustolovina Brendona koju je napisao Claudio Chiaverotti i crtao Sime. Prema Simeovoj priči, očito je to toga došlo jer je dežurni crtač obolio, i bila je hića, a i Serra ga je označio kao "na raspolaganju". Zajedno s bivšom ekipom stvara "Gattordici – La macchina dei sogni", specijalno izdanje i #14 serijala Hammer za "Cronaca di Topolinia" u ograničenom tiražu. Za Festival u San Remu 2001 nadgleda realizaciju interaktivne igre "Omnitel - Sanromolo". Sime se posvetio produkciji, umjetničkoj režiji i izvršnoj realizaciji ilustracija i animacija za internet - "Ultimobanco, il sito che non insegna".

NN #46 NN #55 Maxi GH #1

NN Ludens #46, #55, Maxi Gregory Hunter

2002. izlazi Maxi Gregory Hunter, prvi i jedini maxi te serije i posljednje izdanje pustolovina svemirskog rendžera. Sadrži dvije priče, "La terra delle lunghe ombre" ("Zemlja dugih sjena") i "Il nido del Crotalo" ("Crotalovo gnijezdo"), u potpunosti realiziran od strane Simea. Obje priče su dobro primljene među čitateljima, čak je Simeoni u njima izazvao žaljenje zbog prijevremenog prekida izlaženja Serrinog serijala Gregory Hunter. Opet u tandemu sa S. Viettijem radi NN #138 "Codice zero". Tijekom izlaženja zamjenskih naslovnica (do #60 kad dolaze na red originalne De Angelisove naslovnice) na Ludensovom Neveru radi naslovnice za #46 i #55.

Nathan skica

2003.-2007. unutar SBE radi isključivo u Nathan Never staffu, na mnogim epizodama:

• 2003: "Il dolore della memoria" (NN #145, scenarij S. Piani).
• 2004: "Mendoza – incidente mortale" (Agenzia Alfa #12, scenarij S. Piani);
• 2004: "Sangue innocente" (NN Almanacco della Fantascienza 2004, scenarij S. Piani);
• 2004: "La vendetta di Cotton" (Maxi NN, S. Piani);
• 2005: "Piccoli detective" (Agenzia Alfa #13, scenarij S. Piani);
• 2005: "L’Enigmista" (NN #169, scenarij B.. Vigna);
• 2007: "Missione in Eurasia" ( prvih 66 stranica, Agenzia Alfa #15, scenarij S. Piani ). • 2009: "La bambina scomparsa" ("Izgubljena djevojčica" NN #216/217, scenarij i crtež)

Oci i tama

... da bi konačno 2008. izdao u novijoj Bonelli formi na 290 stranica strip roman "Occhi e' il Buio" odnosno "Oči i tama" koji nam priča o umjetnosti i ubojstvima u Milanu tijekom Belle Époque, odnosno početkom XX. stoljeća. Radi i scenarij i crtež za dotični strip, a ovo je novi primjer njegovog "vlastitog projekta" punopravnog autorstva. Na djelu je radio dvije godine, a namjera mu je bila konstruirati priču koja prikazuje halucinantno putovanje na granici genijalnog i ludog, između Dobra i Zla. Usredotočio se na detaljan i realističan prikaz kulturne i društvene ekspanzije te epohe, impresivnost arhitekture i industrijsko inženjerstvo. Titanic je savršen primjer toga. To je bilo doba razvoja novinarstva i pisane riječi, a s druge strane velike stope nepismenosti i nezaposlenosti koja je opet poticala demonstracije u kojima se ginulo. Novinari su radeći istraživanja za svoje vijesti počeli nalikovati pravim privatnim detektivima. Italija je ponosno prethodila prvim timovima tzv. "Polizia Scientifica" (kod nas se udomaćila riječ CSI prema popularnoj seriji), koji su formulirali pravila i inspirirali svjetske bihevioralne i istraživačke metode na poprištima zločina, koje vrijede i danas.

Il secolo - Klikni za uvećanje slike!

S tehničkog aspekta, priča uglavnom sadrži elemente psihološkog trilera, a radi se o lovu na čovjeka koji ne predstavlja samo konstantni sukob s osobama različitim po socijalnoj, kulturalnoj i psihološkoj osnovi već je to i prezentacija vječitog sukoba ludosti, genija i racionalnosti, slobode izražavanja, i moralnog uvjetovanja. Likovi su navodno realističniji i odudaraju od klasičnih bonellijevskih stereotipa. Ono s čime se Sime jako ponosi je velika detaljnost vinjeta i autentičnost svih elemenata tog doba, od arhitekture do odjeće samih likova. Tko zna, možda je Sime ciljao napraviti novi Mooreov "From Hell"? Za glavnog protagonista postavlja alternativnu verziju sebe, umjetnika Alessandra Simonettija koji u potrazi za svojom muzom umjetnosti oslobađa svoju mračnu stranu... Te godine dobiva nagradu Comicus za spomenuti strip roman u kategoriji "najbolji talijanski strip roman". Izdanje MAFEST-a 2009. bio je upravo Simeov strip "Oči i tama", te je te godine uspio biti najprodavaniji strip na ovom strip festivalu. Autor je također bio oduševljen formatom, dizajnom i kvalitetom izdanja, jer ruku na srce, u Italiji on je izdan u normalnom Bonelli formatu u mekim koracima. Kao i ostala Bonelli kiosk izdanja.

2008. godine još radi tuš i olovku na #13 "Volto Nascosto/Skriveno lice", novijem projektu Gianfranca Manfredija, pod nazivom "Medaglia d'oro/Zlatni medaljon". Od neslužbenih informacija što je autor teksta dobio na MAFEST strip konferenciji, Sime radi na svojoj novoj grafičkoj noveli. O čemu se tu radi? Tema je očito nadnaravna, jer govori u vješticama u nekoj šumi. Detalji se na znaju, no autor nam otkriva da će rasplet biti u potpunosti neočekivan i sugestivan! Siguran sam da vam je poznata vještičja filmska trilogija o Tri majke od sunarodnjaka Darija Argenta, pa sad ostavljam vašoj mašti na volju da zamislite moguće scenarije. Što dalje? Ovoj priči zasigurno nema kraja, jer Luigi pršti od ideja, te je samo pitanje vremena kad ćemo vidjeti novu realizacije. Luigiju, inače, sve što se stripa tiče – nije strano! Poput pravog stripovskog hermafrodita, izradom stripa bavio i dandanas se bavi u cijelosti. Od ideje, scenarija, pa do naslovnice i ilustracija.

Ovaj tekst izvorno je nastao kao biografija autora stripova koji su pohodili MAFEST 2009.

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Velika iluzija
   Kod: MM LIB 86
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 29.11.2021. 0:48:00
   Autor: drogsy
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 56
  • Crna ljubav
   Kod: DDJP DRKW 8
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 27.11.2021. 19:48:00
   Autor: Koresh
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 597
  • Korijeni
   Kod: ZG KRJNUB 1/6
   Ocjena: 82%
   Vrijeme: 25.11.2021. 0:11:00
   Autor: igor 12
   Broj komentara: 11
   Broj pogleda: 1622
  • Dva života Drim
   Kod: DD VEC 14
   Ocjena: 72%
   Vrijeme: 23.11.2021. 0:36:00
   Autor: -Dule-
   Broj komentara: 3
   Broj pogleda: 1130
  • Smrt filmske zvijezde
   Kod: NR LIB 4a
   Ocjena: 57%
   Vrijeme: 21.11.2021. 0:16:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 11
   Broj pogleda: 1678

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Žrtve i krvnici
    Kod: NN LIB 71c
    Ocjena: 96%
    Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 1
    Broj pogleda: 2271
   • Crne suze
    Kod: ZG LU 321
    Ocjena: 34%
    Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 2249
   • Povratak u kuću strave
    Kod: ZG LUSP 41
    Ocjena: 36%
    Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2237
   • Vigilanti
    Kod: ZG LU 316/317
    Ocjena: 41%
    Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 2007
   • Oči sudbine
    Kod: ZG PRIDA 1
    Ocjena: 80%
    Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1997

   Aukcije

   Forum