Max Bunker

Alan Ford

Max Bunker, legendarni tvorac svjetski poznatih talijanskih stripova, među ostalima i Alana Forda, stripa koji je veću popularnost stekao na području bivše Jugoslavije nego u svojoj domovini.

Slika

Luciano Secchi (Milano, 24.8.1939.), puno poznatiji pod pseudonimom Max Bunker, strip scenarist, publicist i novinar, tvorac svjetski poznatih talijanskih stripova, od kojih je definitivno najpoznatiji Alan Ford. U mladosti je pisao drame, ali se ipak odlučio za pisanje strip scenarija. Suradnju s izdavačkom kućom Corno započinje 1960. za koju 1962. debitira prvim stripom. 1967. pokreće časopis Eureka, a 1983. osniva vlastitu izdavačku kuću Max Bunker Press.

Maschera Nera (Crna maska) je prvi Bunkerov strip, te prvi strip na kojem je surađivao s crtačem Paolom Piffarerijem. Nakon Crne maske slijede Atomik, El Gringo, Milord, Fouché, te na kraju Alan Ford (nakon Magnusova odlaska). Maschera Nera se uklapa u western-žanr maskiranih junaka kao što su Zorro ili Lone Ranger, ali sa malo više humora i nasilja. Glavnu ulogu ima mladi odvjetnik Ringo Ronwaldt koji se nakon sveučilišnog studija vraća u SAD, u gradić u kojem njegov otac vrši dužnost šerifa. On je borac na dva fronta. Preko dana se suočava s kriminalcima u sudnici, a preko noći kao maskirani osvetnik.

Kao dodatak stripu Maschera Nera nastaje Atomik, jedan od prvih talijanskih superheroja. Priča se vrti oko odijela koje čovjeka čini neuništivim, izuma jednog nacističkog znanstvenika. Atomik je svojevrsna preteča Iron Mana, superjunaka kojeg će stvoriti Stan Lee samo godinu dana kasnije.

Treći proizvod Piffarerio/Bunker radionice je još jedan western, El Gringo, nakon čega slijedi Milord, strip koji je doživio samo 10 epizoda, a prvih pet brojeva je izlazilo u dvotjednim intervalima. Priča je smještena u Londonu, a inspirirana je likom Arsenea Lupena. Milord je lopov koji krade od bogatih, ali istovremeno pomaže potrebitima, skrivajući lice iza maske. Njegovo ime je Edward Grinn, a preuzeo je identitet Milorda nakon što je prvotnom junaku na samrti obećao da će legenda o Milordu nastaviti živjeti.

Zatim nastaje Fouché, strip čija je radnja smještena u vrijeme Francuske revolucije, a glavni protagonist je sam Joseph Fouché, francuski revolucionar i Napoleonov ministar policije. Fouché od 1973. izlazi u časopisu Eureka (#101-115), da bi se 1976. strip prikupio u jedan volumen i objavio pod naslovom "Fouché, un uomo nella Rivoluzione".

Fouche

Luciano upoznaje Roberta, početak jednog kreativnog prijateljstva...

Popularnošću prvog fumetti neri hita naziva Diabolik, naglo raste potražnja za stripovima sličnog profila i izdavačka kuća Corno traži crtača za novi strip naslova Kriminal. Tada Bunker u Milanu upoznaje Bolonjca Magnusa (Roberto Raviola). Upravo njemu možemo zahvaliti sve one genijalne crno-bijele kadrove koji su maestralno nadopunjavali Bunkerove tekstove, te je upravo on bio taj koji je utemeljio taj vječno imitirani stil grafičkog izraza koji u svojoj originalnosti kombinacije groteske i realizma još uvijek ni danas nije prestignut od strane nekog drugog autora.

Kao prvi produkt njihovog rada u kolovozu 1964. izlazi prvi broj Kriminala. Kriminal je negativac, lopov, pravim imenom Anthony Logan. Svoje zločine vrši u crno-žutom kostimu s maskom lubanje na glavi. On je sadistički ubojica koji se osvećuje tipovima odgovornima za samoubojstvo njegovog oca. Desna ruka mu je Lola Hudson, bivša žena njegovog glavnog protivnika inspektora Patricka Miltona iz Scotland Yarda. U kasnijim epizodama Kriminal poprima definitivno pozitivne, pa čak i herojske konotacije. Serijal je ugašen 1974. nakon 419 brojeva.

Kriminal

Samo nekoliko mjeseci nakon Kriminala, izlazi Satanik, strip o nemilosrdnoj znanstvenici, Marny Bannister. Njen lik je napravljen po uzoru na roman Čudan slučaj Dr. Jeckylla i Mr. Hydea od Roberta Louisa Stevensona. Magnus napušta mjesto crtača nakon broja 161 (ukupno 231. broj).

1965. nastaje špijunski strip Dennis Cobb Agente SS 018, a godinu dana kasnije SF strip Gesebel, priča o kraljici Djevičanskog planeta kojim vladaju žene. Nakon 6. broja Bunkera i Magnusa zamjenjuju Erasmo Buzzacchi, Luigi Corteggi i Roberto Cortella Coroni.

Ubrzo, stripovski fenomen Magnus&Bunker počinje golicati maštu čitatelja, te su mnogi uvideći profesionalnu simbiozu dinamičnog dvojca bili uvjereni da su Magnus i Bunker zapravo jedna te ista osoba. Izdavač Corno zbog brže i lakše produktivnosti odlučuje na serijalima zaposliti više ljudi, te prebukiranom Magnusu u pomoć dolaze drugi crtači, ali taj urednički potez nisu dobro primili čitatelji koji se sve češće počinju buniti zbog nedovoljno visokog stupnja radova. I dok je takav stav publike uvelike učvršćivao suradnju Luciana i Roberta, bilo je i više nego očito da za slijedeći veliki projekt glavna uloga mora biti povjerena upravo ovom stripovskom tandemu.

1968. u sklopu Eureke izlazi Maxmagnus, društvena satira smještena u srednji vijek koja govori o kralju, njegovom ministru financija i njihovom izrabljivanju naroda. Naslov stripa je kombinacija autorovih imena, a lik lopova ministra je zapravo Magnusova autokarikatura.

Zatim, u lipnju 1969., nakon nekoliko prerađenih verzija, svjetlo dana je ugledao Alan Ford, novi maksbunkerovski projekt. Rezultati prodaje su bili skromni - samo 22 tisuće primjeraka. Ta brojka nije uopće bila ohrabrujuća, pogotovo kad se uspoređivala s prodanom nakladom Kriminala i Satanika. Drugi broj je prodan u poražavajućih 8 tisuća primjeraka i strip se na samom početku našao pred gašenjem. Publika ga nažalost nije prihvatila. Jedino je Bunker tvrdoglavo forsirao daljnje izlaženje, a upornost mu se na kraju isplatila. Broj 26, naslova Superhik prodan je u više od 100 tisuća primjeraka... Sve ostalo je povijest. Bunker se bojao da će previše likova u radnji potpuno zasjeniti glavnog junaka prema kojem je na kraju krajeva strip i dobio ime. To se zbilja i dogodilo, ali ne onako kako se Luciano pribojavao. Granice između glavnog i sporednih likova već je u samom početku bilo nemoguće odrediti, a upravo je u tome i bila njegova čar.

Magnus 1975. prekida suradnju s Bunkerom, a na mjestu crtača ga zamjenjuje stari Lucianov prijatelj Paolo Piffarerio koji je u 9 godina rada (1975.-1984.) nacrtao 90 epizoda Alana Forda. Nakon Magnusa se izmjenio pozamašan broj crtača (među ostalim Raffael Della Monica, Omar Pistolato, Warco, Giovanni Romanini...), da bi s vremenom Dario Perucca postao službeni Max Bunker Press crtač. Perucca iza sebe ima 232. epizode Alana Forda, a broj se penje svaki mjesec.

Grupa TNT

Max Bunker Press (MBP)

Otkad je 1983. osnovao svoju izdavačku kuću Max Bunker polaže autorska prava na sve stripove koje je stvorio. Kao veliki zaljubljenik u povijest, a pogotovo razdoblje Francuske revolucije, Bunker 1989. izdaje povijesni strip Robespierre. 1990. slijedi Dark Angel, a 1994. Kerry Kross (1994.), detektivka i bivša FBI agentica. Vrlo vješta u borbi i korištenju oružja, ova junakinja ne oklijeva da ponekad uzme zakon u svoje ruke. Visoka, duge plave kose, atletski građena i nadasve lijepa, Kerry uživa u vožnji ulicama Los Angelesa na svom Harley-Davidsonu. Zanimljiv je podatak da je Kerry otvoreno gay. Njena ljubav i životna suputnica zove se Melanie Reynolds. Beverly Kerr (2000.) je mlada, bogata, lijepa i uspješna psihijatrica koja radi kao zamjenik okružnog tužitelja Roberta Forresta u New Yorku. Padre Kimberly (2001.) je zapravo Kimberly Davidson, bivši marinac koji se nakon povratka iz Vijetnamskog rata zavjetovao na službu Bogu. Zadnji Bunkerov projekt zove se Pepper Russel (2008.).

Max Bunker je između ostalog zaslužan za dolazak Stan Leea i njegovih superjunaka na talijanske kioske, jer je upravo on prvi počeo 1970. u sklopu Eureke objavljivati priče o Spider-Manu, Hulku, Fantastic Four, a kasnije i ostalih. Također je autor brojnih romana (ekraniziranih) u kojima glavnu riječ ima privatni detektiv Riccardo Finzi.

STRIPOGRAFIJA:
1962 MASCHERA NERA
ATOMIK
1963 CAPITAN AUDAX
1964 KIN DELLA JUNGLA
RIO DANGER
PRIMULA VERDE
MORGAN
MAX REPORTER
KRIMINAL
SATANIK
1965 ZORAK
EL GRINGO
DENNIS COBB AGENTE 018
RIO RIVER
1966 GESEBEL
1968 MAXMAGNUS
MILORD
VIRUS PRIK
1969 ALAN FORD
1970 LURID SCORPION
1973 FOUCHE'
1974 DANIEL
1979 XIBOR
CLIFF
1981 BODEN-BADEN
TRILLER KILLER
PINOCCHIO SUPER-ROBOT
1989 ROBESPIERRE
1990 ANGEL DARK
1994 KERRY KROSS
2000 BEVERLY KERR
2001 PADRE KIMBERLY
2008 PEPPER RUSSEL

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Sjene nad „Golden Baby“
    Kod: ZG LU 318/320
    Ocjena: 71%
    Vrijeme: 8.3.2024. 0:26:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2205
   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1792
   • Hitroruki
    Kod: TX ZS 688/690
    Ocjena: 86%
    Vrijeme: 13.3.2024. 20:31:00
    Autor: Koresh
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1777
   • Kalahari
    Kod: MN LIB 78
    Ocjena: 59%
    Vrijeme: 2.3.2024. 20:51:00
    Autor: prozirna senka
    Broj komentara: 11
    Broj pogleda: 1770
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1724

   Aukcije

   Forum