Moreno Burattini

Zagor

Zanimanje: scenarist, pisac, kritičar, kazališni autor i glavni urednik u Zagorovom staffu... Njegov životni moto - jednom zagorovac, uvijek zagorovac!

Slika

Jednom zagorovac, uvijek zagorovac!

Morenu Burattiniju može se pribrojiti niz dičnih kreativnih titula; on je - scenarist, pisac, kritičar, kazališni autor i glavni urednik u Zagorovom staffu. I odani zagorovac, dodao bi on! Autor je niza Zagorovih uspješnica, a zajedno s Maurom Bosellijem u devedesetima, on je bio taj koji je uzdigao Zagora iz crnih ponora ispodprosječnosti! I dalje je najplodonosniji Zagorov scenarist i drugi po redu po broju napisanih stranica iza legendarnog Guida Nolitte!

Rođen je 7. rujna 1962. u San Marcello Pistoiese, malom seocetu u planinama Toscane, ali se ubrzo, kad navršava dvije godine, seli s obitelji u okolicu Firence. Pohađa klasičnu gimnaziju u Pratu (hvali se činjenicom da je istu školu pohađao i slavni talijanski pjesnik Gabriele D'Annunzio!), a zatim Filozofski fakultet na Sveučilištu u Firenci. Oduvijek je naklonjen literarnom radu i stripovima, čitao ih je odmalena, pisao kratke pričice i bajke; a strip je bio i predmet njegovog diplomskog rada. Godine 1980. dogodio se prvijenac na literarnom području, njegov kratki esej objavljen je od strane Općine Prato kao dio 31. književne nagrade koja je nazvana po gradu, Premio Prato.

U svijet stripova ulazi pišući za fanzine Il fumetto, Exploit Comics i Comix. 1985. osniva fanzin "Collezionare", za kojeg smišlja i piše humoristički lik "Battista il Collezionista" (Kolekcionar Battista), a crtež radi Francesco Bastianoni. Taj humoristički serijal pojavio se u svakom broju fanzina "Collezionare", u trajanju od 1985. do 1991. za ukupno 20 brojeva; a zatim je iskorišten kao antagonist u serijalu "Cattivik" u tri priče. Autor je djela iz drugih umjetničkih smjerova, u književnosti i na području kazališta. 1985. objavljuje kratku fantasy priču pod nazivom "L'ultimo grido del cacciatore" u reviji "Dimensione Cosmica 4" (Marino Solfanelli Editore). 1986. upisao na SIAE (Società Italiana degli Autori ed Editori) i debitirao kao pisac komedija na firentinskom narječju. Autor je jedne od priznatijih komedija “Il vedovo allegro”, gdje objedinjuje niz tragičnih elemenata s humorističnim situacijama. Ujedno je i autor monologa "L'incidente" za cabaret koji se prikazivao u kazalištu, kao ulična predstava i na televiziji.

Burattini i ekipa iz Dime Pressa

Kako njegov fanzin Collezionare propada zbog neorganiziranosti urednika, tako se na zgarištu starog fanzina 1992. rađa novi! Burattini vodi inicijativu (pridružuju se Saverio Ceri, Francesco Manetti i Alessandro Monti) i te godine kreće novo izdanje zvano Dime Press (igra riječi sa starim nazivom SBE – Daim press), strip fanzin koji se isključivo bavi Bonellijevim strip univerzumom. Entuzijastično su ga radili on i suradnici u vrijeme kad nije bilo interneta, pa su ekskluzivni intervjui, osvrti i kronologije bili pravo malo blago za fanove Bonellijevih izdanja. No, kako ulazi u Zagorov staff, tako polagano i jenjava suradnja.

Kao strip autor pojavljuje se 1990./91. na stranicama revije „Mostri“ za ACME, gdje piše mini-seriju priča smještenih u srednji vijek. Prva priča objavljena je u 7. broju te revije, u rujnu 1990. Iako je svoju prvu priču o Zagoru započeo puno ranije, ova je izašla prije. Ukupno je izašlo 5 priča u suradnji s crtačem Stefanom Andreuccijem. Slijede scenariji za humorističke stripove "Cattivik" (tri godine je bio urednik stripova tog lika) i "Lupo Alberto" također za ACME u razdoblju od 1990.-1998. Kako je rastao opseg poslova u SBE, tako je Burattini bio sve manje angažiran na ovim stripovima.

Lupo Alberto

Njegovi angažmani na fanzinima, kritički osvrti i kraći humoristički stripovi bili su odlična priprema za ono što ga čeka u daljnjim godinama. U vrijeme kad je svoje radove predstavljao autorima, talijanski strip doživio je pravi procvat sa serijalom Dylan Dog i stripovi i izdavačke kuće su nicali kao "gljive poslije kiše". Smatra da je imao sreće što je ulazio u posao kad je vladala prava euforija stripom. Danas bi to bilo puno teže. U lipnju 1989. Burattini je krenuo sa svojim kolegama u urede u Via Buonarotti s namjerom intervjuiranja Sergia Bonellija, gazdu velike stripovske obitelji. No, urednik Decio Canzio prepoznaje ga i tom prilikom zajedno komentiraju scenarij koji je Burattini već prije poslao u SBE. Pozvao ga je da ponovno napravi scenarij uvaživši komentare koje je primio. U međuvremenu ga Francesco Coniglio iz ACME poziva na razgovor pa mu čak nudi i mjesto urednika.

Već odmalena, s jedanaest, dvanaest godina mali Moreno slao je pisma Bonelliju komentirajući i kritizirajući mu priče; a Bonelli ne samo da mu je odgovorio nego ga je čak i telefonski nazvao! To su bili veliki trenuci za malog Zagorovog fana, i nije čudno da je ulazak u SBE bio ostvarenje velikog sna. Kako je puno komentirao i kritizirao priče iz razdoblja osamdesetih, sam Bonelli mu je jednom prilikom uputio izazov: "A zašto ti ne bi probao napisati jednu?" I poslušao ga je i nakon dvije godine početničkih grešaka neiskusnog scenarista, 1989. konačno je njegov scenarij bio prihvaćen i odonda ne prestaje…

Prvi Zagor i prvi Chico specijal!

Tako da možemo reći da više-manje 1989. službeno počinje njegova suradnja sa Sergio Bonelli Editore, kada mu se konačno ostvaruje dugogodišnja želja, rad na Zagoru. Rad na prvoj epizodi Zagora počinje u ljeto 1989., a nakon čega slijedi dugo razdoblje realizacije. Tek u svibnju 1991. izlazi njegov prvi Zagor s Ferrijem na crtežu - „Smrtonosna opasnost“ (ZS 1071/1073) na iznimnih 200 stranica. Iste godine (čak i mjeseca!) debitira i s Chico specijalcem br. 7 "Chico traper", da bi također i završio taj serijal s brojem 27 "Chico & Company" 2007. godine. Chico serijal je Burattini ponovno digao iz mrtvih, nakon Nolitte i Sclavija, a što se njega tiče mogao je taj serijal pisati zauvijek! Osim Chico specijala radio je priče za Komandanta Marka (četiri specijalca od 1994.-1997.).

Nedugo nakon njegovog dolaska u staff, Burattini i Mauro Boselli 1993. započinju s obnavljanjem i moderniziranjem Zagorovog lika, no istovremeno mu ne mijenjajući temeljne karakteristike. Zaslužni su za dizanje skoro posrnulog Zagora na noge (nakon što Zagor upada u gorku krizu krajem osamdesetih), a vrhunac su doživjeli osmislivši "Novu američku odiseju" koja započinje 1994. godine. Brojne su promjene - uvodi se kontinuitet u serijal, nova je američka odiseja, javljaju se ženski likovi, a kuća izrazito reklamira početak nove sage. Nakon završetka odiseje, 2001., nakon godina rada od kuće, Burattini je pozvan da radi u uredu redakcije uz bok Boselliju. Kako Boselli kasnije sve više vremena posvećuje svom autorskom serijalu "Dampyr" i pričama za Texa, Burattini postaje glavni scenarist na Zagoru. Kako smo već i spomenuli, od 2007. glavni je urednik Zagorovog staffa, titule koju je preuzeo od Maura Bosellija. Njegov posao je bio, kako sam priča, da osigura da svakog mjeseca gotova priča bude na Bonellijevom stolu, bila ona njegova ili nečija druga. Možda bi se neki začudili, no ispočetka čak ni njegove sve priče nisu bile odobrene. "Uvijek su odbacivali najbolje i odabrali najgore" - šali se Moreno. Kao svoje idole odnosno autore kojima se odmalena divio su: Guido Nolitta (za kojeg dugo nije znao da je to zapravo Sergio Bonelli), Max Bunker i Giancarlo Berardi. Kao svoju omiljenu autorsku priču spominje "Čovjek s puškom" (LU 89/91); no čitateljima se više sviđaju njegove druge priče, poput "Močvare robijaša" (LU 148/151) ili Mortimerovih epizoda ("Sotonski Mortimer", SD 59/60 ili "Mortimerova osveta", SD 70/71).

Burattini i Boselli – nova pokretačka snaga u Zagorovom staffu

Radio je i kao koautor na nekoliko knjiga o Zagoru: "Collezionare speciale Zagor" (1990.), "Zagor" (1992.), "Gallieno Ferri, quarant'anni con Zagor" (1999.). Pokreće ediciju "Lezioni di fumetti" te 2009. objavljuje "Gallieno Ferri: Život sa Zagorom" koji je objavljen povodom 50-godišnjice Zagora i u Hrvatskoj. 2010. nastavlja s edicijom te radi "Giovanni Ticci - Un "americano" per Tex". Konačno 2011. godine objavljuje biografiju svog mladenačkog idola pod nazivom "Guido Nolitta - Sergio Bonelli sono io" u suradnji s Grazianom Romanijem, s kojem je sudjelovao i na ostalim projektima.

1995. dodijeljena mu je nagrada ANAFI za najbolji scenarij, "Fumo di China" za najboljeg humorističkog scenarista, zatim nagrada Cartooncomics. Zajedno s Bosellijem osvajaju nagradu "Gran Guinigi" na izložbi u Lucci za najbolje scenariste zaradi njihova doprinosa ponovnom oživljavanju serijala Zagor. Što je velika stvar, morate priznati.

2011. izlazi mu prvi Zagorov gigant "Dvorac na nebu", koji biva objavljen istodobno i u Hrvatskoj. Burattini dosad broji ukupno 96 Zagorovih priča! Tu se ubraja niz specijalnih brojeva, Chico specijala, jubilarni brojevi 500 ("Indijanska magija", LUSP br. 14) i 551 ("Manituova škrinja", LUSP br. 28) odnosno 50-godišnjicu Zagora u boji. Godine 2011. započinje novu, južnoameričku sagu s Bosellijem, koja sadrži niz posveta Nolitti, Ferriju i Mister Nou. 2011. također objavljuje pisanom roman o Zagoru "Le Mura Di Jericho".

Burattinija ćemo pamtiti kao čovjeka koji je spasio Zagora, koji je dao Zagoru ime koje nije bilo poznato nikome prije - Patrick (po njegovom irskom stricu, u priči "Legenda o Wandering Fitzyju", LUSP br. 9), objasnio mu simbol orla s njegove košulje (u epizodi "Nulta godina Darkwooda", LUSP br. 1). "Otac" je intrigantnih neprijatelja poput Mortimera ili Žutog Zmaja, uvodi u Zagorovo kraljevstvo i povijesne likove poput gusara Jeana Laffitea ili Cherokeeja Sequoyaha. Vratio je niz omiljenih neprijatelja iz prošlosti - Krojača, Randalla Mutanta, Malog Sullivana, Alkemičara, Vješticu Dharmu, samuraje, Vukodlaka, alkemičara Roberta Greya, Devil Maska; kao i nezaboravne prijatelje poput Liberty Sama, Ikarovog Pera ili Digging Billa

Burattini je već nekoliko puta službeno posjetio Hrvatsku; bio je na CRŠ-evima 2004. i 2007., u Zagrebu prilikom 50-godišnjice Zagora, a ove godine bio je i na makarskom MAFEST-u! Uostalom, Burattiniju ne treba puno da se pokrene, njegova životna misije je širiti Zagorovo evanđelje i pokazati svijetu Nolittinu nasljeđe! Zagorovci, ovdje ćete naći sebi ravnoga!

Neki od uradaka iz Burattinijevog opusa

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1932
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1776
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1667
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1666
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1609

   Aukcije

   Forum