Morris

Lucky Luke

Maurice "Morris" de Bévere (01.12.1923. Courtrai (Belgija), 16. 7.2001. Bruxelless), jedan od najznačajnijih strip autora 20. stoljeća, crtač slavnog usamljenog kauboja - Lucky Lukea.

Slika

Maurice de Bévere, milijunima njegovih čitatelja diljem svijeta više poznat pod njegovim umjetničkim imenom Morris , ovih dana bi napunio 80 godina. Duhovni otac Lucky Lukea – rođen 01.12.1923. u Courtraiu (Belgija), umro 16. 7.2001. u Bruxellessu – posvuda je cijenjen kao jedan od najznačajnijih strip autora 20. stoljeća. Njegovo veličanstveno životno djelo Lucky Luke tiskano je u više od 300 milijuna primjeraka širom svijeta. Već u ranom djetinstvu Morris je se posvetio crtanju i nije čudno da je ta njegova strast postala njegov posao. Prvu značajniju pažnju na sebe privukao je 1944. ilustrirajući naslovnice za obiteljske novine Le Moustique. Za belgijsko izdanje strip magazina Spirou, izdavačke kuće Dupuis 1946. godine kreirao je junaka divljeg zapada Lucky Lukea, koji je skupa sa svojim konjem Jolly Jumperom galopirao Arizonom 80-tih godina 19. stoljeća i već koncem godine, na prelasku 1946/47 ugledao je svjetlo dana u godišnjem izdanju L' Alamanach Spirou 1947. Spirou 478 koji je izašao 12.6.1947. postaje prekretnica i početak Lucky Lukeovog uspinjanja prema vrhu strip scene jer od tada je Lucky Luke postao sastavni dio Spirou izdanja sve do 1968. godine.

Avanture Lucky Luka kao western parodije doživjele su potpuni uspjeh od 1955. kada je René Goscinny (1926 – 1977) preuzeo scenarij. Morris i Goscinny upoznali su se početkom pedesetih u New Yorku gdje su i Belgijanac i Francuz bili u potrazi za poslovnom srećom. Od tada je Goscinny isporučivao genijalne priče, kreirao luckaste i zabavne karaktere kao što su drska braća Dalton ili priglupi pas Rantaplan i uveo povjesne figure Billy the Kid, Calamity Jane, Jesse James i mnoge druge u taj cijeli humoristični kontekst. Morris je sa svoje strane pojednostavljenim crtama visoke umjetnosti efektivnog izražavanja izvrsno prenio riječi u crtež i obogatio ilustracije sa nezaboravnim karikaturama Jeana Gabina, Michela Simona, Davida Nivena, Lee van Cleefa i mnogih drugih. Duo Goscinny – Morris zajedno su završili 37 albuma Lucky Lukea i još nekoliko raznih kratkih priča, koje su od travnja 1968. izlazile u francuskom magazinu Pilote, gdje je Goscinny djelovao kao šef redakcije i u kojem je takođe izlazio Asterix. Uspješnu, preko tri desetljeca zajedničku suradnju sa genijalnim scenaristom Morris je komentirao sa ponosom sljedećim riječima: «Imao sam veliki privilegij da sam bio prvi za koga je Goscinny radio scenarije. I nikada se nisam pokajao!»

Nakon smrti René Goscinnya Morris se zadržao na provjerenom i cijenjenom uzorku pripovjedanja i radio je sa raznim scenaristima - Bob de Groot, Lo Hartog van Banda, Xavier Fauche, Patrick Nordmann, samo neke da nabrojim – sa kojima je ostao na putanji uspjeha. Pod stvaralačkom Morrisovom rukom „lonesome cowboy“, koji u svom imenu nosi sreću i koji ima lik ispravnog i čestitog čovjeka izrastao je u veličanstveni karakter i klasiku strip literature, koju oslanjajući se na jedno Morrisovo objašnjavanje pojma nazivaju i devetom umjetnošcu.

Lucky Luke je već odavno prerastao strip kao medij tako da osim ljubitelja stripa oduševljava i jos širu publiku kao glavni lik bezbrojnih crtanih filmova produciranih za televizuju kao i glavni lik u kino filmovima. Aktuelan je novi film koji je još nije završen, sa Till Schweigerom u ulozi Lucky Lukea i francuskim komičarem Jamelom Debbouzeom u ulozi Joe Daltona. U Portugalu od 2002. godine nedaleko od Lissabona nalazi se cijeli zabavni park u znaku slave Lucky Lukea.

Sa željom da se Lucky Luke i ubuduće vidi u akciji za red i pravdu Morris je pravovremeno testamentom odredio da se nakon njega nastave epizode sa njegovim western junakom. Za nastavke odabrani crtač Hervé Darmenton alias Achdé upravo je sa izašlim stripom malog formata „Francuski kuhar“ pokazao svoje umijeće. Više od njega vidjet ćemo u travnju 2004. kada će u Francuskoj izdavačka kuća Dargaud predstaviti javnosti njegov album "La belle Province".

Sa kakvim elanom i sa kakvom crtačkom elegancijom je Moriss svoga Lucky Lukea oživio mogli su se uvjeriti mnogi koji su barem jednom imali u rukama jedan broj ili jedno izdanje njegovog junaka koji su izdavani u mnogim zemljama i na mnogim jezicima. Bez obzira dali će se nastaviti sa novim izdanjima Lucky Luka ili ne, uz već postojeće albume u jedno možemo biti apsolutno sigurni; Lucky Luke će živjeti jos dugo, a s njim i jedan umjetnik koji je za sebe rekao:

„Jedino što znam, to je crtati stripove“.

Umjetnik koji je sa tim svojim darom na papiru proširio neprolazne legende divljeg zapada, umjetnik čije ime će ostati nezaboravno mnogim generacijama – Morris.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2260
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2234
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2233
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1991
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1989

Aukcije

Forum