Paolo Morales

Martin Mystere

Paolo Morales (23. kolovoza 1956. - 16. siječnja 2013.), talijanski crtač i scenarist stripova najviše poznat po svom angažmanu na serijalu Martin Mystère, storyboard artist u TV i filmskoj industriji, te jedan od osnivača SRF-a...

Slika

Kao što rekosmo, talijanski crtač i scenarist sa stripovskom karijerom dužom od 30 godina. Morales je kod najviše poznat po svom angažmanu na serijalu Martin Mystère, a možda manje kao storyboard artist u TV i filmskoj industriji.

U svijetu stripa javlja se 1978., kad za Studio Giolitti crta "L'uomo Mascherato" i horror priče za njemačko tržište. Radi za "Lancio Story" i "Scorpio" od 1981. do 1990., a zatim surađuje s revijama "Torpedo", "Nero", "L'Intrepido" i "L'Eternauta". Za L'Intrepido stvara lik "Renè" za kojeg radi i scenarij i crtež.

Od 1984. do danas bavi se filmom i televizijom, gdje radi kao storyboard artist na nizu filmova, i gdje je surađivao s mnogim poznatim imenima filmske industrije, poput Francisa Forda Coppole (na Kumu III), Martina Scorsesea (Gangs of New York). Za televiziju je radio kao scenarist, story-editor i grafički urednik drugu i treću sezonu crtanog serijala "Sandokan - La tigre della Malesia", za RAI crtane serijale "L'Ultimo dei Mohicani" (po poznatom romanu Fenimorea Coopera) i Kim. To nisu njegovi jedini susreti s filmom, surađuje i kao redatelj 2005. na drugom dijelu TV filma “L’amore e la guerra”, a 2006. radi TV film “Moscati” s Giacomom Campiottijem.

I tako dolazimo do ključne točke, 1991. godine, kad Morales počinje raditi za Sergio Bonelli Editore kao crtač, a poslije i kao scenarist na dugovječnom serijalu Martin Mystère. Ukupno je odradio 33 epizode na serijalu, što kao crtač, što kao scenarist. Prva epizoda koju crta, br. 128 u MM serijalu izlazi mu 1992. godine pod naslovom "Djeca bijelih očiju" (MM VA #4). Redovito crta na serijalu solo ili u suradnji s Fabiem Grimaldijem gdje se ističe radom na gigantu br. 2 "Ksanadu" ili almanahu "Opsesija velečasnog Dodgsona". Nedugo zatim, Morales se uspješno otisne u scenarističke vode, te tako mu 1997. izlazi njegov scenaristički prvijenac "Kameni sarkofag" (MM SA 53/54).

Stvorio je novog Martina, starijeg i ozbiljnijeg, sporedni likovi dobijaju značajni udio u pričama, više je orijentiran na likove i odnose među likovima. Teme više nisu striktno alternativna povijest i tajanstvene zagonetke, češće su solo epizode izvan glavnog kontinuiteta. Redovit je gost kod novih postrevolucionarnih epizoda (MM VEC #12 Emotikon :-(), odradio je scenaristički tri giganta "Drvo života", "Anđeo zla", "Deset pošasti", zatim niz izvarednih redovnih epizoda poput "Iznenada jedne noći" ili dvodijelne "Zbogom Java", i mnoge druge. Posljednja epizoda u kojoj je crtački gostovao je "Martin Mystère presenta: Mystère. La minaccia dei temibili tre", dok je posljednja MM redovna epizoda koju je radio crtački i scenaristički #321 "Progetto Cyborg".

Kadar iz epizode "Zbogom Java"

Morales je 1993. zajedno s crtačima Massimo Rotundo i Giancarlo Caracuzzo, scenaristima Massimom Vincentijem i Stefanom Santarellijem osniva “Scuola Romana dei Fumetti”, gdje podučava tehnikama izrade kinematografskog storyboarda. 2004. godine objavljuje knjigu “Narrare con le immagini” (Dino Audino editore). Vidimo da se Morales osim izradom scenarija bavi i podučavanjem, kao i teorijom stripa. Iz sljedećeg citata možemo vidjeti otkud crpi svoju kreativnost, što je malo neuobičajeno za autore da priznaju...

"Već više od desetljeća, moj model i gorivo za narativne tehnike nisu stripovi, već američke serije. One su mi neprocjenjive scenarističke lekcije, u kojim usput i uživam. Serije poput Dextera, The Killing, The wire, Oz, Sopranos dosegle su narativnu kompleksnost i kvalitetu pisanja da nadilaze 90% scenarija za film, kao i većinu dobre literature koja cilja na pričanje priča i likova."

Moralesa kao scenarista u MM kao da više zanimaju sporedni likovi, te nije neobično kad Martin sam nije apsolutno centralna ličnost priče. Tako u jednom intervjuu kaže: "Jedini pravi poticaj da napišem priču su sporedni likovi, jer je jedina stvar koja me uistinu zanima jest ispričati priču o odnosima između likova, a zaplet ili misterija, kako vam je lakše pojmiti, za mene je samo izgovor, iako bi bilo idealno da jedno podržava drugo u potpunosti. Iz tog razloga, umjesto da dam tim sporednim likovima sasvim sporedne uloge, u nekim priča Dijanu i Javu najrađe izbacim, tako da se mogu fokusirati na odnos između Martina i drugog "guest stara" epizode. Pokušavam ih koristiti jedino onda kad su isprepleteni u radnji i kad mi daju priliku da pokažem aspekte njihovih likova koje bi bilo nemoguće razviti kad Martin vodi igru."

Moralesu 2010. izlazi one-shot "Mohikanac" (u serijalu Romanzi a Fumetti #4) s Robertom Disoom kao crtačem. U pitanju je prvi njegov bonnelijevski izlet izvan MM-a, a priča je apokrifni nastavak romana "Posljednji Mohikanac" Jamesa F. Coopera. U ožujku izlazi njegov posljednji rad "Ritorno a Berlino" u 6. broju novog bonellijevog serijala "Le Storie", u suradnji s dugogodišnjim suradnikom Davideom De Cubellisom. Ukupno je napravio 4 priče za Le storie, jednu i nacrtao, a koje tek imaju biti objavljene.

U posljednje vrijeme priznao je da ga je u slobodno vrijeme najviše opuštalo sviranje bubnjeva u vintage-rock grupi "The Vintage People" koju čine, kako sam kaže, šestorica staraca poput njega i dva pjevača koji su ljepši i mlađi od njih. U intervjuu povodom 30-godišnjice MM-a, Morales je izjavio da ga pisanje ispunjava i sljedeće: "Nadam se da ću i sljedećih 30 godina crtati i pisati priče Martina Mystèrea..." Nažalost, zdravlje ga nije poslužilo, te se tijekom pisanja ovog teksta (16. 1. 2013.) opraštamo od ovog iznimnog crtača i tekstopisca...

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1931
   • Zlato
    Kod: TX SAGK 47c/48a
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 7
    Broj pogleda: 1775
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1665
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1663
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1608

   Aukcije

   Forum