Renzo Calegari

Batman

Renzo Calegari (5. 9. 1933., Bolzaneto) - talijanski crtač stripa i ilustrator.

Renzo Calegari rodio se 5. 9. 1933. u Bolzanetu, provincija Genova. Njegovi početci u svijetu stripa datiraju iz 1955., kada prekida studij i kreće u Milano crtati stripove, postavši član  studija D'Ami. Njegov prvi rad strip je El Kid kojega je nacrtao te iste 1955., zajedno s Ginom D'Antonijem, da bi zatim prema scenariju Gianluigija Bonellija crtao I tre Bill ("Tri Billa"). Potom crta velik broj ratnih stripova za englesku izdavačku kuću Fleetway.

1964., ponovo zajedno s Ginom D'Antoniom kreira slavni serijal Priče s Divljeg Zapada koji mu donosi velik ugled kod publike i kritike, a krajem šezdesetih crta i nekoliko epizoda serije Carabina Slim. 1969. prekida rad na stripovima da bi se posvetio politici (kao član Komunističke partije Italije), no stripu se ipak vraća 8 godina kasnije, crtajući 1977., zajedno s Milazzom, seriju Welcome to Springville po Berardijevu scenariju.

Oduševljeni njegovim crtežom, Berardi i Milazzo ga pozivaju da crta Kena Parkera, što on isprva prihvaća, no ubrzo ipak odustaje, tako da je ovu njegovu jedinu epizodu završio Trevisan. U nastavku karijere surađuje s raznim časopisima (spomenimo samo Orient Express i Zodiaco) crtajući kratke stripove, ilustracije te naslovnice (posebno su mu poznate western ilustracije za La Frontieru). Pogotovo je usko surađivao s Il giornalinom za kojeg je stvorio western seriju Boone. 1994. je nacrtao jednu epizodu Texa Willera prema scenariju Claudia Nizzija, a nedavno su mu u Italiji objavljene i dvije epizode Mistera Noa.
Potom slijedi duga pauza da bi se 2007. opet vratio stripu nacrtavši strip Bandidos! prema scenariju Gina D'Antonija.

 

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum