Robert Crumb

Blade of immortal

Robert Dennis Crumb - legenda američke underground scene; strip umjetnik, ilustrator i glazbenik, prepoznatljivog crtačkog stila i kritičkog, satiričnog i krajnje subverzivnog pogleda na američki strip mainstream.

Slika

Robert Crumb NA INTERNETU

Robert Dennis Crumb (30.8.1943. Philadelphia, Pennsylvania) je američki strip umjetnik, ilustrator i glazbenik, prepoznatljivog crtačkog stila i kritičkog, satiričnog i krajnje subverzivnog pogleda na američki strip mainstream.

Crumb je pionir underground strip scene i smatra se njegovom najprominentnijom figurom. Cijelu karijeru je izgradio izvan mainstream stripovske izdavačke industrije.

Robert je engleskog i škotskog porijekla, a s majčine strane je u srodstvu s bivšim američkim predsjednikom Andrewom Jacksonom. Njegov otac Charles bio je vojno lice, dok je majka Beatrice bila brižna supruga i majka koja se s vremenom navukla na tadašnje tablete za mršavljenje (amfetamine). Brak Charlesa i Beatrice je bio nesretan i njihova djeca Robert, Charles, Maxon, Sandra i Carol bili su svjedoci njihovih čestih svađa i tučnjava. Nakon što se odselio u Cleveland gdje je izvjesno vrijeme zarađivao ilustrirajući čestitke, Robert započinje raditi sa svojim crtačkim uzorom, kreatorom časopisa Mad Magazine, Harveyem Kurtzmanom. U Clevelandu ubrzo dolazi u dodir s hippie pokretom i 1966. prvi put uzima LSD.

Tada seli u San Francisco, meku hippie revolucije gdje u početku crta kratke stripove za neke underground časopise poput The East Village Other i Yarrowstalks, da bi zatim nastao Zap Comix, čije je primjerke držao u dječjim kolicima i prodavao na ulici. I tako je rođena prava američka underground strip scena. Ubrzo mu se u crtanju za Zap pridružuju imena poput S. Claya Wilsona, Roberta Williamsa, ˝Spain˝ Rodrigueza, Gilberta Sheltona, Victora Moscosoa i Ricka Griffina. Za vrijeme višegodišnjeg konzumiranja LSD-a, Crumb uspijeva neke animirane likove i scene koje su plutale u njegovoj podsvijesti skicirati na papir.

Odjednom mi se cijeli svijet činio kao jedna priglupa lutkarska predstava i tragična farsa. Nije mi bilo jasno zašto bi itko želio takav život.

"Keep on Truckin´" je strip od jedne table, objavljen u prvom broju Zap Comix 1968. Strip je inspiriran tekstom pjesme Blind Boy Fullera ˝Truckin My Blues Away˝ iz 1930-ih. Uskoro je Crumbov prikaz likova koji koračaju grabeći ogromne korake postao simbolom nade i optimizma, te ikonom i svojevrsnim zaštitnim znakom hippie pokreta. Zbog povrede autorskih prava i neovlaštenog reproduciranja na majicama, posterima, naljepnicama i bedževima, Crumb se povlači po sudovima praktički od ranih 70-ih do danas. Zadnju veću tužbu zbog povrede autorskih prava uložio je protiv elektronskog giganta Amazon.com, 2005.

Mr. Natural, širitelj mudrosti i smiješnih doskočica. Riječima svetac, a djelima prevarant. Ćelave glave i duge brade, ovaj čovječuljak podsjeća na starozavjetnog proroka. On je mistični guru koji konstantno izbacuje aforizme vezane uz sva zla ovog svijeta i spasenju koje se treba tražiti u misticizmu i sjedinjenju s prirodom. On se odrekao materijalnog svijeta i preživljava od milodara koje dobiva za svoje mudrolije koje ga često dovode u neprilike. Tako je u jednoj pustolovini bio izbačen iz raja nakon što je samom Bogu rekao da je za jednu Silu potpuno nezanimljiv. Mr. Natural posjeduje čudne, mistične moći, ali je istovremeno, tmuran, pesimističan, ciničan, sklon samosažaljevanju, a pati od raznih seksualnih opsesija. Iako se trudi ostati hladan i držati vlastiti život pod kontrolom, često završi u neugodnim situacijama, poput služenja kazne zbog zlostavljanja djece ili u ludnici. U raspravama s običnim ljudima brzo gubi živce i sadistički uživa kad se na kraju prepirke svi osjećaju kao idioti.

Ovaj simpatični stari bradonja prvi se put pojavljuje 1967. u 3. broju Yarrowstalks, časopisa kojeg je izdavao Brian Zahn, preteče Zap Comix, kao Crumbov prvi samostalni strip. Popularnost je stekao godinu dana kasnije, u prvom broju Zap Comix, u kojem se pojavljuje i Whiteman, lik koji predstavlja Crumbovog oca, strogog i radišnog konzervativnog Amerikanca onog vremena, zarobljenog u iluziji društvenih okvira. Mr. Natural 1970. dobiva vlastiti strip.

"Fritz the Cat" je definitivno najpopularniji Crumbov strip. Fritz kao lik nastaje još 1959. u homemade stripu naslova ˝Cats Life˝, a predstavlja kućnog ljubimca Freda. Prve priče s Fritzom objavljene su u časopisima Help! i Cavalier, a pojavljuje se i u Crumbovoj Big Yum Yum Book: The Story of Oggie and the Beanstalk, nacrtane 1964., ali objavljene tek 1975.

1969. službeno izlazi R. Crumbs Fritz the Cat. Fritz živi u velegradu antropomorfnih životinja. U pristupu ženama je vrlo slatkorječiv i samopouzdan, ono što Crumb nikad nije bio. Fritz je egocentrični hedonist, bez trunke empatije, ikakvog morala ili etike. Njemu žene ne predstavljaju ništa drugo nego sredstvo zadovoljavanja svojih iznenadnih napadaja požude. Crumb se ubrzo našao na nišanu feminističkih udruga tog vremena.

"Feministkinje me napadaju etiketirajući moje radove seksističkim, rasističkim i nasilnim. Ponekad mi se čini da sam i sam upravo takav. Često imam vizije u kojima se nalazim pred sudom kojim predsjedaju žene. One traže da odgovaram zbog prikaza djevojaka u svojim stripovima, a jedino što ja mogu izustit u svoju obranu je da ne mogu kontra sebe. A najveća mi je ironija u tome da unatoč feminističkoj svijesti koja je danas popularna, većinu žena i dalje privlači klasični profil alfa-mužjak muškarca. Ja sam jedan sramežljivi šonjo. I onda se pitaju zašto sam toliko ogorčen."

1969. animator Ralph Bakshi i producent Steve Krantz odlučuju prema Crumbovom Fritzu napraviti animirani film. Nakon dva tjedna pregovora Crumb odbija potpisati bilo kakve ugovore, ali Krantz nekako uspijeva pridobiti filmska prava od njegove žene Dane. Fritz the Cat je bio prvi animirani film koji je od MPAA (Motion Picture Association of America) dobio tadašnji X rating (Upozorenje: Samo za odrasle; iznad 17 godina). Film je utržio preko 100 milijuna dolara i postao svjetski hit, te najgledaniji nezavisni animirani film svih vremena.

"Ovo je sramota za moje stvaralaštvo. Ja sam bio protiv ove depresivne strahote. " - izjavio je Crumb nakon promocije filma.

Nakon te ekranizacije 1972. u The People´s Comics izlazi priča Fritz the Cat ˝Superstar˝ u kojoj Crumb satirizira Bakshija i Krantza, te na kraju koje Fritz umire nakon što mu jedna od djevojaka zabije pijuk za led u potiljak. Kao odgovor na tu priču Krantz 1974. producira animirani nastavak Fritza naslova The Nine Lives of Fritz the Cat i to bez Bakshijevog ili Crumbovog blagoslova. "Ja ga ubijem, a on ga uskrsne. Nikako da pobijedim. " - jadao se Crumb.

1980. u stripu Hup upoznajemo jednu mladu damu. Njeno ime je Cheryl Borck, ali ona samu sebe zove Devil Girl. Svojim dugačkim jezikom i nabildanim tijelom izluđuje ostale Crumbove stripovske likove. Jedino se Mr. Natural uspijeva nekako nositi s njom i njenim željama.

"Uvijek su me privlačile fizički jake žene. Nema ništa strastvenije od žene koja te podigne u naručje i odnese u krevet. " - smješkao se Crumb.

Usprkos svojim uvjerenjima Crumb odlučuje profitirati od Devil Girl. I tako su se na tržištu odjednom pojavile Devil Girl majice, čokoladice, ljuti bomboni.

Zadnje veliko djelo ovog umjetnika je definitivno njegova interpretacija Starog zavjeta naslova The Book of Genesis (Knjiga Postanka). Na tom stripu od 201. stranice radio je četiri godine, obećavši da će šokirati vjernike. U razgovoru za britanski magazin Time povjerio se da mu je najveći problem bio kako nacrtati Boga. Dvoumio se treba li ga prikazati samo kao svjetlo okruženo oblačićima za dijalog ili možda kao Afroamerikanku. No, pročitavši Stari zavjet zaključio je da je Bog tek stari, nervozni židovski rabin. Također opisuje svoj rad kao ˝pun raznih ludosti i bizarnih stvari koje će zaintrigirati čitatelje˝. Prema riječima izdavača Jonathana Capea, Crumbovo novo djelo je skandalozna satira koja zahtjeva preispitivanje Biblije i njene uloge u našoj kulturi.

Među ljubiteljima glazbe Crumb je najpoznatiji kao dizajner već legendarne naslovnice benda Big Brother and the Holding Company za album ˝Cheap Thrills˝, s Janis Joplin kao glavnom interpretatoricom.

"Ovaj crtež mi je pribavio najviše žena u životu. Odjedanput sam bio popularan. Iskreno, to sam napravio samo zato jer me Janis zamolila. Njoj za ljubav. Začudo, njoj su se sviđali moji stripovi, ali meni se nikad nije sviđala njena muzika. Nakon toga su i Rolling Stones htjeli moju ilustraciju za svoj ploču. Odbio sam ih. Ne samo da nisam mogao podnijet njihovu muziku, nego mi je Mick Jagger bio najiritantnija pojava tog vremena. Obični pozer. " - izjavio je u jednom intervjuu Crumb.

Treba napomenuti da Robert Crumb po pitanju muzike nije ništa manje umjetnik. Crumb je već tada bio i do danas ostao zaljubljenik u jazz, blues, country i folk glazbu 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. On smatra kako je to bilo zlatno doba popularne glazbe, stručno to pokušava dokazati osvrćući će na dostupnost instrumenata i žive izvedbe jer su diskografija i elektronski mediji bili još u povojima, a sve što je u glazbi nastalo nakon toga, kolekcionara sa zbirkom od 5000 predratnih ploča na 78 okretaja nije nimalo impresioniralo. Paradoksalno, "umjetnik trenutka" i jedna od najavangardnijih ikona pop-kulture s konca 60-ih već tada je prezirao modernu pop i rock glazbu (spram koje je zajedljiv i otrovan) i obožavao samo muziku "baka i djedova" (za kojom je nostalgičan i sentimentalan). Ljudi su mu izgledali odvratno plešući bop i jive. Manje je poznato da je Robert Crumb u 70-ima svirao u južnjačkom bendu Cheap Suit Serenaders s kojima je snimio tri albuma i rekreirao pjesme i zvuk predratnih blues, jazz, folk i country pjesama. Isključivo akustični instrumenti, popularne melodije toga vremena i mnogo duhovitosti u svirci glavne su odlike Crumbovog orkestra. Osim stripa i glazbe, treba spomenuti da je radio ilustracije za nekoliko književnih djela od kojih su najpoznatije one za njegovog prijatelja Charlesa Bukowskog (˝Nema publike˝, ˝Donesi mi ljubav˝ i ˝Kapetan je izašao na ručak˝).

O Crumbu izašla su i dva važna dokumentarca. Prvi "Confessions of Robert Crumb" iz 1987. kojeg je napisao sam Crumb, a sljedeći je "Crumb" Terryja Zwigoffa iz 1994.

Što se tiče Robertovih crtačkih i scenarističkih uzora, ovdje treba spomenuti imena kao što su Billy De Beck, C.E. Brock, Gene Ahern, George Baker, Isadore Freleng, Sidney Smith, Rube Goldberg, E.C. Segar (Popaj), Bud Fischer, Carl Barks, John Stanley i Harvey Kurtzman. 1991. godine uvršten je u Will Eisner Comic Book Hall of Fame.

Do pojave Roberta Crumba američkim svijetom stripa dominirali su bajkoviti likovi Walta Disneya i vrline nepobjedivog Supermana - istina, pravda i američki način života. Svijet Roberta Crumba simboliziraju antijunaci, paranoja i tjeskoba. Njegovi likovi ne dolaze iz bajki, već iz moderne Amerike i strahova vlastite podsvijesti. Crumbovi stripovi u kojima je hrabro i drsko, ali neizmjerno zabavno i otkačeno, kombinirao postulate stripovske duhovitosti i pornografske opscenosti bili su "špica" tadašnjih underground aktivnosti. Danas je Crumb klasik čija djela "vise" po muzejima. No, jedan od najvećih simbola hipijevske scene San Francisca kasnih 60-ih koji je, stripovima i ilustracijama, hrabro pomicao granice slobode u tiskanim medijima i popularnoj kulturi uopće, jedva da je mogao smisliti hipije čiju je elektrificiranu i bučnu rock-glazbu otvoreno prezirao do te mjere da je odbio ilustrirati jedan album Rolling Stonesa. Zgađen Amerikom, ovaj stripovski šonjo se odselio u jedno malo selo na jugu Francuske, gdje živi i danas sa svojom drugom ženom Aline Kominsky-Crumb. Neshvaćeni, beskrajno tvrdoglavi i apsolutno neprilagođeni mizantrop. Jedan od najgenijalnijih umjetnika američkog stripa. Dame i gospodo, Robert Crumb.

Nikad se nisam uspio opustiti u toj hippie atmosferi. Bio sam preuštogljen za bosonogo plesanje u parku ili puhanje u frulu od bambusa - Robert Crumb

Stripografija:
1968.
Zap Comix #1
Zap Comix #2
Bijou Funnies #1
Zap Comix #0
Zap Comix #3
Head Comix
Snatch Comix #1
1969.
Snatch Comix #2
Zap Comix #4
Bijou Funnies #2
R. Crumb´s Comics And Stories #1
Snatch Comics #3
Motor City Comics #1
Jiz Comics
Big Ass Comics #1
Yellow Dog Comics vol.2 #13
R. Crumb´s Fritz the Cat
Bijou Funnies #3
1970.
Mr. Natural #1
Zap Comix #5
San Francisco Comic Book #3
Uneeda Comix
Despair
Motor City Comix #2
Bijou Funnies #4
Bijou Funnies #5
1971.
Hytone Comix
Bigg Ass Comix #2
Bijou Funnies #6
Mr. Natural #2
Home Grown Funnies
1972.
The People´s Comix
XYZ Comix
Funny Aminals
Zap #7 Mini Comix
1973.
Black and White Comics
Zap Comix #6
El Perfecto Comics
Artistic Comics
1974.
Zap Comix #7
Zam Zap
Dirty Laundry #1
1975.
Zap Comix #8
Arcade Comics Revue #1
Arcade Comics Revue #2
Arcade Comics Revue #3
Arcade Comics Revue #4
1976.
Snarf #6
Arcade Comics Revue #5
American Splendor #1
Arcade Comics Revue #6
R. Crumb´s Carload O´ Comics
1977.
American Splendor #2
Mr. Natural #3
American Splendor #3
1978.
Dirty Laundry Comics #2
Zap Comix #9
1979.
Best Buy Comics
American Splendor #4
Snoid Comics
1980.
American Splendor #5
1981.
Weirdo #1
Weirdo #2
Weirdo #3
Weirdo #4
1982.
American Splendor #7
Zap Comix #10
Weirdo #5
Weirdo #6
1983.

Weirdo #7
American Splendor #8
Weirdo #8
Weirdo #9
1984.
Weirdo #10
American Splendor #9
Weirdo #11
1985.
Weirdo #12
Zap Comix #11
Weirdo #13
Weirdo #14
Weirdo #15
1986.
Weirdo #16
Weirdo #17
Weirdo #18
Weirdo #19
1987.
Hup #1
American Splendor #12
Weirdo #20
Hup #2
Weirdo #21
1988.
Weirdo #22
Weirdo #23
Weirdo #24
1989.
Zap Comix #12
Hup #3
Weirdo #25
Weirdo #26
1990.
Id #1
Weirdo #27
Id #2 1991.
Id #3
1992.
Hup #4
1993.
Weirdo #28
1994.
Zap #13
1995.
Self Loathing Comics #1
1996.
Art & Beauty #1
1997.
Self Loathing Comics #2
Mystic Funnies #1
1998.
Zap #14
1999.
Mystic Funnies #2
2002.
Mystic Funnies #3
2003.
Art & Beauty #2
2004.
Zap #15

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Skate-board boys
   Kod: AF SS 417
   Ocjena: 66%
   Vrijeme: 3.8.2020. 16:03:00
   Autor: Kila Banana
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 373
  • Davitelj s Manhattana
   Kod: NR LIB 1c
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 2.8.2020. 16:46:00
   Autor: ReemCP
   Broj komentara: 7
   Broj pogleda: 429
  • Strange Planet
   Kod: STP MOG 1/2
   Ocjena: 69%
   Vrijeme: 29.7.2020. 0:31:00
   Autor: Paka01
   Broj komentara: 0
   Broj pogleda: 267
  • Zvezda sa juga
   Kod: KM ZS 1013
   Ocjena: 88%
   Vrijeme: 28.7.2020. 0:28:00
   Autor: Hercule Poirot
   Broj komentara: 2
   Broj pogleda: 795
  • Čovjek bez lica
   Kod: DD LIBKB 26a
   Ocjena: 78%
   Vrijeme: 25.7.2020. 15:06:00
   Autor: Sarghan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 537

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Poslije apokalipse
    Kod: NN LIB 55
    Ocjena: 100%
    Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 3
    Broj pogleda: 2561
   • Put za raj
    Kod: ZG VCSP 32
    Ocjena: 50%
    Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
    Autor: Djole
    Broj komentara: 12
    Broj pogleda: 2485
   • Hellgate u plamenu
    Kod: ZG LU 275/276
    Ocjena: 87%
    Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
    Autor: igor 12
    Broj komentara: 16
    Broj pogleda: 1521
   • Gradske bande
    Kod: NN LIB 57/c-58/a
    Ocjena: 82%
    Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
    Autor: Jerry Krause
    Broj komentara: 0
    Broj pogleda: 1234
   • Rendžeri, zbogom!
    Kod: KT LMS 690/691
    Ocjena: 77%
    Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
    Autor: Spock
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1145

   Aukcije

   Forum