Tomaž Lavrič

Superman

Tomaž Lavrič (Ljubljana, 1964.), poznat po nadimku TBC (povremeno se potpisuje i kao Diareja, J. Visarjonovič, Ton Ton ili Lovro Matič), višestruko je nagrađivani slovenski crtač stripova, karikaturist i ilustrator, izuzetno bogatog i raznolikog opusa.

Slika

Tomaž Lavrič u Ljubljani na predstavljanju hrvatskog izdanja Glista u bijegu, 2008.

Tomaž Lavrič NA INTERNETU

Lavrič je studirao slikarstvo na Ljubljanskoj likovnoj akademiji. Ilustracijom i stripovima profesionalno se počinje baviti 1987. godine crtajući za slovenski politički tjednik Mladina ilustracije, karikature te satirične pasice Diareja. Kroz Diareju Lavrič minimalističkim crtežom na ironičan način komentira politička zbivanja, što mu krajem osamdesetih donosi neprilike s jugoslavenskom vojnom policijom. Unatoč tomu, za svoj rad Lavrič biva nagrađen dvjema važnim slovenskim nagradama a Diareja postaje Lavričevo (i slovensko) najpoznatije i najpopularnije djelo, adaptirano čak i za kazališnu predstavu.

Paralelno s radom na Diareji u vlastitom izdanju objavljuje još tri albuma: Crveni alarm (Rdeči alarm, 1996.) autobiografsku priču o ljubljanskoj punkerskoj i alternativnoj sceni za vrijeme komunizma, Ratman (1997.), lokalnu superherojsku socio-političku parodiju u kojoj odaje posvetu brojnim strip autorima koji su ga inspirirali te Bosanske basne (1997.), ratnu dramu, album kojega ubrzo prepoznaje i zahtjevno francusko tržište. Objavljivanje Bosanskih basni 1999. godine za uglednu francusku izdavačku kuću Glénat, Lavriču donosi slavu i epitet prvog slovenskog strip autora na međunarodnom tržištu. Koncipirane kao zbirka priča nazvanih prema životinjama, te crtane crnobijelom tehnikom, povremeno snažnih, gotovo ekspresionističkih sjena, Bosanske basne bave se naličjem rata u Bosni i Hercegovini. Album je 1999. godine nagrađen Grand Prixom međunarodnog festivala u Švicarskoj te Srebrnim lavom u Belgiji.

Lavrič voli raditi nekoliko različitih projekata istovremeno, a kako često eksperimentira koristeći razne crtačke stilove, slovenski strip-autor Jakob Klemenčič nazvao ga je "velikim kameleonom ili čovjekom tisuću stilova". Nakon što je 1999. objavio crnohumorni krimić Glista u bijegu, Lavrič 2001. radi na čak tri projekta: zbirku priča o životu u novonastalim kapitalističkim istočnoeuropskim zemljama pod nazivom Novo doba, zbirku crnohumornih gegova Ekstremni sportovi te također i prvi projekt na kojem nije i sâm scenarist: četvrti dio francuskog serijala Dekalog (2001., s Frankom Giroudom), mješavinu povijesnog trilera i tajanstvenih avantura. Taj je album nominiran za Alph'art nagradu na Festivalu u Angoulêmeu, a suradnja se na istom serijalu nastavila i 2003. godine.

Godine 2002. pasice Diareje objavljuju se kao kompilacija od 560 stranica; Lavrič za to vrijeme radi i na postapokaliptičnoj znanstvenofantastičnoj seriji Lomm (2002.-2004.) i balkanskom krimi-serijalu Europa (2003.-2004.). Godine 2004. objavljuje poetični znanstvenofantastični album Slijepo sunce koji je kolekcija kratkih priča objavljivanih u slovenskom alternativnom strip magazinu Stripburger.

Uza sve, a i dalje paralelno radeći za Mladinu, Lavrič je izlagao na mnogim izložbama i sudjelovao na mnogim svjetskim festivalima. Također je ilustrirao tri dječje knjige te dizajnirao nekoliko internetskih stranica.

Bibliografija

Pasice:

* Diareja (Mladina, 1988-)
SK8F8 (Mladina, 1991-1992)
Astralopitek (revija Spika, 1993-1997)
Geso (glasilo G7, 1998-)

Minijature:

Božični strip (Mladina, 1991)
Balkanski bog vojne (Mladina, 1991)
Mirjana (Mladina, 1992)
Potopis (Mladina, 1996)

Zbirke kratkih priča:

Milena (Pionir, 1989-1990)
Slovenski klasiki (Mladina, 1992-)
Svetovni klasiki (Eseji, 1993)
Ekstremni športi (Mladina, 1996-)
Slepo sonce (Stripburger, 2000-)

Kratke priče:

Magda (Mladina, 1989)
Megaran (Mladina, 1990)
Operation Rampart (Mladina, 1991)
Čarovnikov vajenec (Časopis za kritiko znanosti 1992)
Azzardo D'amore (Mladina, 1994)

Albumi izdani u Sloveniji:

Je' bent (skupinski) (Tribuna, 1988)
Diareja 1, 2, 3 (Fabrika 13, 1988-1989)
Rdeči alarm (Cult Comics, 1996)
Ratman (Cult Comics, 1997)
Bosanske basni (Cult Comics, 1997)
Ekstremni športi (Mladina, 2001)
Diareja 1988-2002 (Mladina, 2002)
Slepo sonce (Stripburger, 2004)
Izjave 10-letja (Mladina, 2007)
Sokol in golobica (Mladina, 2008)
Slovenski klasiki (kompilacija više autora, Mladina in Stripburger, 2009)

Albumi izdani u inozemstvu:

Fables de Bosnie (Francuska / Editions Glénat, 1999)
La cavale de lézard (Francuska / Editions Glénat, 1999)
Racconti Di Bosnia (Italija / Magic Press, 2000)
Temps nouveaux (Francuska / Editions Glénat, 2001)
Le Décalogue - Le Serment (Francuska / Editions Glénat, 2001)
Le Décalogue - Le XIe`me Commandement (Francuska / Editions Glénat, 2003)
Lomm - L'arbre des volants (Vents D'Ouest, 2002)
Lomm - Les enfants des racines (Vents D'Ouest, 2003)
Lomm - La tribu des hommes purs (Vents D'Ouest, 2004)
Europa Sans Frontiere / Evropa - Arrivées (Glénat, 2003)
Europa Sans Frontiere / Evropa - Circuit (Glénat, 2004)
Ekstremni sportovi (Hrvatska / Mentor, 2005)
Bosanske basne (Hrvatska / Fibra, 2006)
Glista u bijegu (Hrvatska / Fibra, 2008)
Evropa (Hrvatska / Fibra, 2009)

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    Aukcije

    • ALAN FORD
      Vrijeme: 15.08.2020 11:56:53
      Prodavač: Minkila
      Cijena: 900 kn
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1
    • RAZNO
      Vrijeme: 15.08.2020 11:56:53
      Prodavač: Minkila
      Cijena: 80 kn
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1
    • Stripovi bez korica 2
      Vrijeme: 15.08.2020 11:56:53
      Prodavač: Minkila
      Cijena: 130 kn
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 2
    • Stripovi bez korica 1
      Vrijeme: 15.08.2020 11:56:53
      Prodavač: Minkila
      Cijena: 220 kn
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 2
    • Razno 2
      Vrijeme: 15.08.2020 11:56:53
      Prodavač: Minkila
      Cijena: 50 kn
      Broj ponuda: 0
      Broj pogleda: 1

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Poslije apokalipse
        Kod: NN LIB 55
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 23.5.2020. 17:54:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 4
        Broj pogleda: 3004
      • Put za raj
        Kod: ZG VCSP 32
        Ocjena: 50%
        Vrijeme: 3.7.2020. 23:14:00
        Autor: Djole
        Broj komentara: 12
        Broj pogleda: 2512
      • Hellgate u plamenu
        Kod: ZG LU 275/276
        Ocjena: 87%
        Vrijeme: 23.6.2020. 1:11:00
        Autor: igor 12
        Broj komentara: 16
        Broj pogleda: 1538
      • Gradske bande
        Kod: NN LIB 57/c-58/a
        Ocjena: 82%
        Vrijeme: 13.6.2020. 19:59:00
        Autor: Jerry Krause
        Broj komentara: 0
        Broj pogleda: 1242
      • Rendžeri, zbogom!
        Kod: KT LMS 690/691
        Ocjena: 77%
        Vrijeme: 3.6.2020. 15:58:00
        Autor: Spock
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1153

      Aukcije

      • Alan Ford br.1
        Vrijeme: 10.08.2020 21:48:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 425 kn
        Broj ponuda: 17
        Broj pogleda: 622
      • ZagorLMS br.85
        Vrijeme: 10.08.2020 21:40:49
        Prodavač: bicko
        Cijena: 255 kn
        Broj ponuda: 13
        Broj pogleda: 298
      • ZagorLMS br.83
        Vrijeme: 10.08.2020 21:39:38
        Prodavač: bicko
        Cijena: 215 kn
        Broj ponuda: 15
        Broj pogleda: 296
      • Alan Ford br.18
        Vrijeme: 10.08.2020 21:53:24
        Prodavač: bicko
        Cijena: 142 kn
        Broj ponuda: 8
        Broj pogleda: 232
      • ZagorLMS br.98
        Vrijeme: 10.08.2020 21:41:44
        Prodavač: bicko
        Cijena: 307 kn
        Broj ponuda: 17
        Broj pogleda: 229

      Forum