Tomaž Lavrič

Preacher

Tomaž Lavrič (Ljubljana, 1964.), poznat po nadimku TBC (povremeno se potpisuje i kao Diareja, J. Visarjonovič, Ton Ton ili Lovro Matič), višestruko je nagrađivani slovenski crtač stripova, karikaturist i ilustrator, izuzetno bogatog i raznolikog opusa.

Slika

Tomaž Lavrič u Ljubljani na predstavljanju hrvatskog izdanja Glista u bijegu, 2008.

Tomaž Lavrič NA INTERNETU

Lavrič je studirao slikarstvo na Ljubljanskoj likovnoj akademiji. Ilustracijom i stripovima profesionalno se počinje baviti 1987. godine crtajući za slovenski politički tjednik Mladina ilustracije, karikature te satirične pasice Diareja. Kroz Diareju Lavrič minimalističkim crtežom na ironičan način komentira politička zbivanja, što mu krajem osamdesetih donosi neprilike s jugoslavenskom vojnom policijom. Unatoč tomu, za svoj rad Lavrič biva nagrađen dvjema važnim slovenskim nagradama a Diareja postaje Lavričevo (i slovensko) najpoznatije i najpopularnije djelo, adaptirano čak i za kazališnu predstavu.

Paralelno s radom na Diareji u vlastitom izdanju objavljuje još tri albuma: Crveni alarm (Rdeči alarm, 1996.) autobiografsku priču o ljubljanskoj punkerskoj i alternativnoj sceni za vrijeme komunizma, Ratman (1997.), lokalnu superherojsku socio-političku parodiju u kojoj odaje posvetu brojnim strip autorima koji su ga inspirirali te Bosanske basne (1997.), ratnu dramu, album kojega ubrzo prepoznaje i zahtjevno francusko tržište. Objavljivanje Bosanskih basni 1999. godine za uglednu francusku izdavačku kuću Glénat, Lavriču donosi slavu i epitet prvog slovenskog strip autora na međunarodnom tržištu. Koncipirane kao zbirka priča nazvanih prema životinjama, te crtane crnobijelom tehnikom, povremeno snažnih, gotovo ekspresionističkih sjena, Bosanske basne bave se naličjem rata u Bosni i Hercegovini. Album je 1999. godine nagrađen Grand Prixom međunarodnog festivala u Švicarskoj te Srebrnim lavom u Belgiji.

Lavrič voli raditi nekoliko različitih projekata istovremeno, a kako često eksperimentira koristeći razne crtačke stilove, slovenski strip-autor Jakob Klemenčič nazvao ga je "velikim kameleonom ili čovjekom tisuću stilova". Nakon što je 1999. objavio crnohumorni krimić Glista u bijegu, Lavrič 2001. radi na čak tri projekta: zbirku priča o životu u novonastalim kapitalističkim istočnoeuropskim zemljama pod nazivom Novo doba, zbirku crnohumornih gegova Ekstremni sportovi te također i prvi projekt na kojem nije i sâm scenarist: četvrti dio francuskog serijala Dekalog (2001., s Frankom Giroudom), mješavinu povijesnog trilera i tajanstvenih avantura. Taj je album nominiran za Alph'art nagradu na Festivalu u Angoulêmeu, a suradnja se na istom serijalu nastavila i 2003. godine.

Godine 2002. pasice Diareje objavljuju se kao kompilacija od 560 stranica; Lavrič za to vrijeme radi i na postapokaliptičnoj znanstvenofantastičnoj seriji Lomm (2002.-2004.) i balkanskom krimi-serijalu Europa (2003.-2004.). Godine 2004. objavljuje poetični znanstvenofantastični album Slijepo sunce koji je kolekcija kratkih priča objavljivanih u slovenskom alternativnom strip magazinu Stripburger.

Uza sve, a i dalje paralelno radeći za Mladinu, Lavrič je izlagao na mnogim izložbama i sudjelovao na mnogim svjetskim festivalima. Također je ilustrirao tri dječje knjige te dizajnirao nekoliko internetskih stranica.

Bibliografija

Pasice:

* Diareja (Mladina, 1988-)
SK8F8 (Mladina, 1991-1992)
Astralopitek (revija Spika, 1993-1997)
Geso (glasilo G7, 1998-)

Minijature:

Božični strip (Mladina, 1991)
Balkanski bog vojne (Mladina, 1991)
Mirjana (Mladina, 1992)
Potopis (Mladina, 1996)

Zbirke kratkih priča:

Milena (Pionir, 1989-1990)
Slovenski klasiki (Mladina, 1992-)
Svetovni klasiki (Eseji, 1993)
Ekstremni športi (Mladina, 1996-)
Slepo sonce (Stripburger, 2000-)

Kratke priče:

Magda (Mladina, 1989)
Megaran (Mladina, 1990)
Operation Rampart (Mladina, 1991)
Čarovnikov vajenec (Časopis za kritiko znanosti 1992)
Azzardo D'amore (Mladina, 1994)

Albumi izdani u Sloveniji:

Je' bent (skupinski) (Tribuna, 1988)
Diareja 1, 2, 3 (Fabrika 13, 1988-1989)
Rdeči alarm (Cult Comics, 1996)
Ratman (Cult Comics, 1997)
Bosanske basni (Cult Comics, 1997)
Ekstremni športi (Mladina, 2001)
Diareja 1988-2002 (Mladina, 2002)
Slepo sonce (Stripburger, 2004)
Izjave 10-letja (Mladina, 2007)
Sokol in golobica (Mladina, 2008)
Slovenski klasiki (kompilacija više autora, Mladina in Stripburger, 2009)

Albumi izdani u inozemstvu:

Fables de Bosnie (Francuska / Editions Glénat, 1999)
La cavale de lézard (Francuska / Editions Glénat, 1999)
Racconti Di Bosnia (Italija / Magic Press, 2000)
Temps nouveaux (Francuska / Editions Glénat, 2001)
Le Décalogue - Le Serment (Francuska / Editions Glénat, 2001)
Le Décalogue - Le XIe`me Commandement (Francuska / Editions Glénat, 2003)
Lomm - L'arbre des volants (Vents D'Ouest, 2002)
Lomm - Les enfants des racines (Vents D'Ouest, 2003)
Lomm - La tribu des hommes purs (Vents D'Ouest, 2004)
Europa Sans Frontiere / Evropa - Arrivées (Glénat, 2003)
Europa Sans Frontiere / Evropa - Circuit (Glénat, 2004)
Ekstremni sportovi (Hrvatska / Mentor, 2005)
Bosanske basne (Hrvatska / Fibra, 2006)
Glista u bijegu (Hrvatska / Fibra, 2008)
Evropa (Hrvatska / Fibra, 2009)

Najnovije

Vijesti

    Magazin

    Recenzije

    • Planina tajni
      Kod: TX ALM 3b
      Ocjena: 76%
      Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
      Autor: tex2
      Broj komentara: 2
      Broj pogleda: 522
    • Odjeci iz prošlosti
      Kod: JU DRKW 9/10
      Ocjena: 77%
      Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
      Autor: Dwayne_Looney
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1372
    • Granica
      Kod: SRVL 33
      Ocjena: 67%
      Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
      Autor: Salkan
      Broj komentara: 1
      Broj pogleda: 1190
    • Svjetlucanje zvijezde
      Kod: LL SD 3
      Ocjena: 93%
      Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
      Autor: Ivan Liverpool
      Broj komentara: 4
      Broj pogleda: 1263
    • Leteći Holanđanin
      Kod: KT VG 132/133
      Ocjena: 84%
      Vrijeme: 14.6.2024. 9:38:00
      Autor: igor 12
      Broj komentara: 7
      Broj pogleda: 1389

    Aukcije

    Forum

    Najčitanije

    Vijesti

      Magazin

      Recenzije

      • Zlato Colorada
        Kod: TX LIB 23
        Ocjena: 89%
        Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
        Autor: tex2
        Broj komentara: 6
        Broj pogleda: 1941
      • Zlato
        Kod: TX SAGK 47c/48a
        Ocjena: 100%
        Vrijeme: 25.3.2024. 8:21:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 7
        Broj pogleda: 1781
      • U tami
        Kod: TX SAK 6c
        Ocjena: 94%
        Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 8
        Broj pogleda: 1710
      • Poltergeist!
        Kod: DD LEX 132
        Ocjena: 83%
        Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
        Autor: Ivan Liverpool
        Broj komentara: 2
        Broj pogleda: 1680
      • Pobedonosni marš
        Kod: KM LU 8a
        Ocjena: 67%
        Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
        Autor: Salkan
        Broj komentara: 10
        Broj pogleda: 1615

      Aukcije

      Forum