Asteriks gladijator - Asteriks i put oko Galije - Asteriks i Kleopatra
AS CARK 2

Asterix

Asteriks gladijator - Asteriks i put oko Galije - Asteriks i Kleopatra

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 2

Šifra

 • AS CARK 2

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 144

Originalni naslov

 • N/A

Originalni broj

 • N/A

Recenzija

Datum objavljivanja

 • 21.11.2018

Ocijenite strip

8.50/10

(2 glasova)

Naprijed

AS CARK 1 Asteriks, galski junak - Zlatni srp- Asreriks i Goti

AS CARK 3 Borba starešina - Asteriks među Britancima - Asteriks i Normani

Naprijed

Komentari članova

 • Dwayne_Looney

  1) Asteriks gladijator (P: 7, S: 8, C: 9, N: 7) - Iako ne cijene njegovo djelo, lik barda Tamburiksa omiljen je među Galima i činjenica da su ga Rimljani iz obližnjeg Petibonuma oteli momentalno ih, ojačane Aspiriniksovim napitkom, pokreće u želji da ga oslobode i neprijateljima pošalju opomenu da se drže dalje od njihovog logora. Međutim, centurion Grakus Smrdikus (iako se u ovoj epizodi prevelo Nemirišikus) ovu je otmicu naredio da bi udovoljio nadređenom prefektu Galije Kaliguli Zbrdazdolusu koji je pošao na odmor u Rim i Gaju Juliju Cezaru namjerava pokloniti nešto posebno. Činjenica da u tome vidi jednog stanovnika galskog sela koje pruža otpor vodi Asteriksa i Obeliksa do Rima gdje je već označeno kako će Tamburiks u velikim cirkuskim igrama biti bačen među lavove. Spremni su na sve da bi ga oslobodili pa čak i sami sudjelovati kao gladijatori. Nije mi ovo neka epska epizoda, humora ima na nekoliko mjesta a najjača scena mi je početak i napad na Tamburiksa naredbu za koji vojnici nisu čuli zbog peršina kojim su si napunili uši jer nisu mogli slušati Tamburiksovo pjevanje. Ovdje sam primijetio da je izgled Gajusa Glupusa drukčiji nego na njegovom prvom pojavljivanju kad je baš odgovarao imenu. S obzirom da poslije pokazuje lukavost onda možda bolje da je ovo ime sačuvano za nekog iz narednih epizoda. 

   

  2) Asteriks i put oko Galije (P: 7, S: 7, C: 9, N: 7) - U Petibonum je došao Cezarov izaslanik, inspektor Lucijus Zabadanosinus. Tamošnjem centurionu Grakusu Smrdikusu prenosi nezadovoljstvo vrhovnog vođe i preuzima akciju napada na malo neosvojivo galsko selo. Kad i ovaj napad doživi fijasko Zabadanosinus mijenja plan i odlučuje izolirati galsko selo visokom drvenom ogradom. Gali su ljuti a Asteriks Zabadanosinusu ponudi okladu: tvrdi da će ipak uspjeti izaći iz sela i obići čitavu Galiju. Kao dokaz tome tvrdi da će iz svakog kraja donijeti poneki za njega karakteristični specijalitet. Zabadanosinus prihvaća okladu i daje riječ da će ako Asteriks to uspije prekinuti opsadu i osobno Cezaru priznati poraz. Nakon toga Gali prave diverziju na jednoj strani ograđenog sela kako bi Asteriks i Obeliks probili najslabije čuvani dio i krenuli u misiju koja sadrži mnogo prepreka jer Rimljani brzo šire poruku o misiji našeg dvojca i potrebi da budu uhvaćeni. Ovdje prvi put vidimo psića Garoviksa, iako mu još ne saznajemo ime. On čitavo vrijeme, crtan onako u drugom planu, trčkara za našim dvojcem u ovoj misiji ali ga, čini se, Obeliks skuži tek pri povratku u selo. Sviđe mi se i kontinuitet u serijalu jer, uvjeren u uspjeh svoje misije, Obeliks na početku kaže da u Rimu pozdravi Gajusa Glupusa. Još jedna epizoda puna akcije ali nema mi tu jačeg humora, čekam još prave epizode.

   

  3) Asteriks i Kleopatra (P: 8, S: 8, C: 9, N: 8) - U galsko selo je stigao očajni egipatski arhitekt Malterobis. Od svog prijatelja Aspiriniksa želi zatražiti pomoć kako bi uspio u naizgled neostvarivom zadatku koji mu je dala kraljica Kleopatra koja se s Gajom Julijem Cezarom kladila da će njen narod, za koga Cezar smatra da konstantno nazaduje, u roku od tri mjeseca u Aleksandriji uspjeti izgraditi veličanstvenu palaču. Kako je odrješita Kleopatra Malterobisu zaprijetila smrću ukoliko ne uspije ostvariti njen cilj Aspiriniks s Asteriksom i Obeliksom odlučuje poći za Egipat te pomoći svom prijatelju u ovoj teškoj misiji. Međutim, u Egiptu postoje i oni kojima je stalo da Kleopatra izgubi okladu, što zbog želje da Malterobis završi među krokodilima što zbog toga da se Kleopatri dadne do znanja kako će prije ili poslije i Egiptom zagospodariti Rimljani. Veliki protagonizam dobiva i Obeliksov psić Garoviks a ni ova epizoda ne prolazi bez sukoba s Rimljanima koji se pred kraj gradnje palače prestaju držati neutralno i odlučuju okladu usmjeriti na Cezarovu stranu. Najbolji dio mi je onaj kad Obeliks razvali nos jednoj sfingi te prodavači u suvenirnici svoje kipiće odmah kreću prilagođavati njenom novom izgledu. Svakako zanimljiva epizoda puna spletki ali nije mi neko remek djelo i, kako sam lišen nostalgije, sve se više pitam da li će ijedna to biti. Asterix je svakako dobar, zabavan strip ali čini mi se kako za mene tu neće biti epizoda za 10-ke kakve "bacaju" ostali. 

   

  01.05.2019
  20:07:30 sati
  Dwayne_Looney
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum