Asteriks i ukradeno kazanče - Asteriks u Hispaniji - Zavadi pa vladaj
AS CARK 5

Asterix

Asteriks i ukradeno kazanče - Asteriks u Hispaniji - Zavadi pa vladaj

Informacije o stripu

Junak

Izdavač

Broj

 • 5

Šifra

 • AS CARK 5

Scenarij

Crtež

Naslovnica

Broj stranica

 • 144

Originalni naslov

 • N/A

Originalni broj

 • N/A

Recenzija

 • N/A

Datum objavljivanja

 • 20.10.2019

Ocijenite strip

9.00/10

(1 glasova)

Naprijed

AS CARK 4 Asteriks legionar - Štit iz Arvernije - Asteriks na olimpijadi

AS CARK 6 Asteriks u Helveciji - Grad bogova - Cezarove lovorike

Naprijed

Komentari članova

 • Dwayne_Looney

  1) Asterix i ukradeno kazanče (P: 8, S: 8, C: 9, N: 7)

  Jedan od starješina galskih plemena, mudri Tamovamiks, stiže u neosvojivo malo galsko selo kako bi potražio neobičnu pomoć od svog kolege Drmatoriksa. Naime, zbog velike nestašice novca Rimljani su krenuli u naplatu poreza na okupiranim područjima u svrhu isplate plaća svojim vojnicima. Poznato je da njihovi poreznici ne smiju ni poviriti u selo naših junaka pa Tamovamiks, iako ima razvijene trgovinske odnose s Rimljanima, odlučuje Drmatoriksa zamoliti da mu neko vrijeme pričuva pun kazan sesteraca koje bi želio sakriti od poreznika. Drmatoriks pristaje a Asterix odmah preuzima zadatak da čuva kazan iz kojeg je prethodno ispražnjena juha. Iako je za vrijeme slavlja zbog sklopljenog dogovora Asterix cijelu noć proveo na straži pred svojom kolibom, ujutro otkriva da je kazan ispražnjen! To predstavlja sramotu za pripadnike galskog sela i Drmatoriks je, shodno nemilosrdnom zakonu, prisiljen Asterixa prognati. Ipak, pošto se u selo može vratiti jedino ako na bilo koji način napuni ispražnjeni kazan Asterix uzdignuta čela kreće u misiju. Odmah mu se pridružuje i nerazdvojni prijatelj Obelix ali uskoro otkrivaju da ovaj zadatak neće biti lagano riješiti, najprije zato što u okolnim rimskim logorima vlada besparica a zatim i što nemaju nekog talenta za poslovanje. 

  Scenarij bi bio bolji da se smislio neki zanimljiv način kojim bi Asterix i Obelix u tuđini doista uspjeli pronaći potrebni novac a onda na kraju pri njegovu povratku otkriti prevaru. Ovako su ispali priglupi jer najrealnije rješenje nisu ni razmatrali već ga slučajno pronalaze. Ali, hajde... Zanimljivi su njihovi pokušaji da dođu do novca, osim onog s klađenjem gdje opet ispadaju naivci. Sami kraj je još jedna pozitivna točka. 

   

  2) Asterix u Hispaniji (P: 8, S: 9, C: 9, N: 7)

  Gaj Julije Cezar je nezaustavljiv. Nakon osvajanja Hispanije priprema se za povratak u Rim gdje mu se sprema veliki ceremonijalni doček. Dok se pakuje za povratak jedan general mu donosi vijest koja mu djeluje poznato: u blizini Munde nalazi se selo koje ne želi postati dio Rimskog Carstva. Cezar odmah kreće vidjeti o čemu se radi a na putu nalijeće na bezobraznog dječaka koji je sin Suposa de Crnolukosa i Dvopekosa, starješine sela koje pruža otpor. Da ne bi gubio vrijeme i naređivao nove sukobe "nakon dobivenog rata" Cezaru je dovoljno i da spomenuto selo ostane mirno a to osigurava davanjem do znanja starješini kako mu je sin otet i kako mu se ništa neće dogoditi ukoliko njegovo selo ne bude pravilo probleme. Nakon toga general Pihtijanus dobiva zadatak da malenoga Pepea preseli u galski garnizon Babaorum ali pod prijetnjom da će ostati bez glave ako mu se nešto dogodi. Vražićak dobro koristi svoj položaj i prava je noćna mora za legionare a nadomak ulaska u Babaorum iz ruku Rimljana ga oslobađaju (ili je prikladnije reći "otimaju"?) Asterix i Obelix. Od tada noćna mora prelazi na naše junake koji nakon nekoliko dana odlučuju Pepea vratiti u Hispaniju što Pihtijanus, plašeći se Cezareve prijetnje, na sve načine želi spriječiti.

  Dobra epizoda, najbolji su dijelovi s Pepeom u čijim god da je rukama a imaju i one scene s "iznajmljivanjem" ribe. Najsmiješnija scena je, ipak, raspjevani Obelix na kraju.

   

  3) Zavadi pa vladaj (P: 9, S: 10, C: 9, N: 7)

  Cezar u rimskom Senatu dobiva kritike kako o novim pohodima razmišlja prije nego je na svim osvojenim područjima nametnuo rimske zakone. Pošto je jasno da se kritika odnosi na nesposobnost da se galsko selo naših junaka stavi pod kontrolu, Cezar u svom ljetnikovcu okuplja najbliže suradnike i poziva ih na iznošenje prijedloga. Pošto je jasno da već isprobana primjena sile ne pomaže a izvjesno je i da su Gali nepotkupljivi, Cezar pristaje na prijedlog da se iz zatvora oslobodi Potulijus Čarlamijus, gnjus koji je sposoban posvađati dva oka u glavi. S obećanjem da će biti obilno novčano nagrađen Čarlamijus je s posebnim ovlastima poslan u logor Akvarijum kojim rukovodi centurion Kajus Arhetipus. Plan počinje provoditi tako što dolazi pred selo nepokornih Gala kako bi jednu skupu vazu poklonio "najvažnijem čovjeku u selu". I dok ponosni Drmatoriks izlazi iz svoje kolibe i čeka dar Čarlamijus ga prolazi i poklon predaje Asteriksu.  Počinje, kako ga Čarlamijus naziva, psihološki rat koji će dovesti do ključanja različitih emocija u neprijateljskim logorima...

  Jedna od najboljih epizoda, scene unutarnjih svađa u galskom selu i zbunjole kod Rimljana su vrhunske. Sami kraj, ono ponovno "ispipavanje pulsa" u međusobnim odnosima u galskom selu, mi se čini viškom ali eto da ipak ne snižavam ocjenu i izdvojim ovu epizodu kao najbolju u petom integralu i općenito jednu od najboljih do sada.  

   

  28.12.2019
  11:16:27 sati
  Dwayne_Looney
  uredi

Ocjena

Komentare na strip mogu ostaviti samo registrirani članovi! Registrirajte se ili prijavite!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Žrtve i krvnici
  Kod: NN LIB 71c
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.11.2021. 0:20:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 2266
 • Crne suze
  Kod: ZG LU 321
  Ocjena: 34%
  Vrijeme: 3.11.2021. 0:10:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2236
 • Povratak u kuću strave
  Kod: ZG LUSP 41
  Ocjena: 36%
  Vrijeme: 12.10.2021. 1:13:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 12
  Broj pogleda: 2234
 • Vigilanti
  Kod: ZG LU 316/317
  Ocjena: 41%
  Vrijeme: 28.10.2021. 0:17:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1996
 • Oči sudbine
  Kod: ZG PRIDA 1
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 2.10.2021. 8:38:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 10
  Broj pogleda: 1992

Aukcije

Forum