Buddy Longway

Buddy Longway

Informacije o autorima

Tvorac lika

Derib

Grafički tvorac lika

Derib

Premijera

1973.

STRIP

ŽANR western

MJESTO RADNJE Divlji zapad

VRIJEME RADNJE početak 19. stoljeća

LIK

VJERNI PRATITELJ Obitelj

NAJVEĆI NEPRIJATELJ N/A

OMILJENO ORUŽJE Traperska puška i nož

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Buddy Longway

Buddy Longway NA INTERNETU

Počnemo li priču o Buddy Longwayu susrest ćemo se s jednostavnim, običnim traperom, divljeg zapada, pristalicom mira, koji je vjeran svojoj indijanskoj ženi. Upoznat ćemo njihov životni put, krivudav poput toka rijeke koja nezaustavljivo teče prema svome ušću i zaobilazi mnoštvo prepreka. Vidjet ćemo sve spletke sudbine, kojoj prkose, snagu koja proizilazi iz teških životnih kušnji, mudrost i razboritost koju djele s čitateljima. A tko bi nam najbolje mogao nešto više reći o glavnim likovima ako ne Baddy osobno, onako kako to čini i u samom stripu.

Buddy, Chinook, Jérémie, Kathleen

Buddy Longway:"Zovem se Longway, Buddy Longway. Još kao dječak došao sam početkom 19. stoljeća u novi svijet. Odrastao sam bez saznanja o mom porijeklu, o mojoj prošlosti. Stric, koji me odgojio, nikada mi nije pričao o našoj obitelji. Tek godinama kasnije saznao sam da sam rođen u Irskoj. Već u ranoj mladosti u meni se rodila želja da otkrivam novi svijet i da živim u prirodi potpuno slobodan i tako sam postao traper.

Dozvolite da vam predstavim Chinook Longway, ženu moga života, moju suprugu. Dosta vremena je prošlo od onog dana kada sam mladu indijanku spasio od surovih bijelaca koji su je željeli učiniti ropkinjom. Ni slutio nisam koliko će to promjeniti moj život. U početku naš zajednički život nije bio tako jednostavan jer su postojale mnoge razlike između naših osobnih razmišljanja i navika, stečenih kroz život među našim različitim narodima. Ali sada, kada pogledam unatrag, vidim koliko se sva ta tiha patnja isplatila i osjećam kako smo čvrsto srasli jedno uz drugo. Moj život bez nje bi bio obična praznina. Naše prvo djete, naš sin Jérémie, svojim rođenjem za nas je predstavljao posebnu, nevidljivu nit, koja nas je još čvršće povezala. Impulsivan i smio, Jérémie je u svojoj ranoj mladosti ublažavao teškoće našeg obiteljskog života, prilično izoliranog u prekrasnim predjelima američkog zapada. S vremenom je postao jako temperamentan, i u mislima i ponašanjem razdijeljen između indijanaca i bijelaca nikako ne uspjeva pronaći svoj pravi identitet, pronaći sebe između različitosti dva naroda, kojima podjednako pripada. Kathleen Longway je naše drugo djete. Ona je poput duge poslje kiše, poput svježine planinskog izvora. Kao i Jérémie, i ona je morala podnositi sve tegobe našeg života, ali je u sebi oduvijek nosila neku unutarnju snagu koja je bila jača od svih nevolja. Sve mi se čini, sudeći po njenom karakteru i mnogim ugodnim iznenađenjima koje nam je priredila, ona će jednoga dana nastaviti tamo gdje se Chinook i ja zaustavimo."

Buddy Longway živi na divljem zapadu, na području između rijeka Mississippi i Missouri i planinskih vijenaca Rocky Mountainsa i kao lovac i traper nastoji, skupa s obitelji, voditi ispravan i pošten život obicnog čovjeka. Naravno da se u albumima o Buddy Longwayu susrećemo s tipičnim prikazima divljeg zapada: lov na bizone, "zlatne groznice" kopača zlata, konvoje pionira, indijanska plemena, odmetnike i revolveraše ali s jednom posebnoscu... Buddy je junak koji uspjeva voditi normalan život kao traper i to zahvaljujući njegovoj hrabrosti, izdržljivosti i mudrosti, kojom se brani i izbjegava nevolje i zamke koje mu priređuje svakodnevnica. Vjenčanjem s Chinook, indijankom iz plemena Siouxa, Buddy je stvorio obitelj, dobio djecu i skupa s čitateljima gleda kako odrastaju. Iako je radnja stripa smještena na početak 19. stoljeća, pojedini događaji mogli bi biti iz bilo kojeg vremenskog razdoblja, jer su vezani za ljudska osjećanja i mnogi čitatelji će u određenim situacijama možda prepoznati sebe ili ono što im se dogodilo.

Autor stripa, Claude de Ribauepierre, poznatiji umjetničkim imenom Derib, rođen je 08. Kolovoza 1944 u blizini Montreuxa u Švicarskoj. Već s 12 godina bili su njegovi prvi pokušaji crtanja stripa na jednom školskom natjecanju, a s 16 godina poslao je nekoliko crteža svom idolu Andreu Franquinu ("Spirou" i "Gaston") koji je u njemu prepoznao talent ali je mislio da je s 16 godina ipak prerano. Nakon škole Derib je pomagao ocu u njegovim slikarskim poslovima. Nešto kasnije radio je i kao učitelj jahanja, što je kasnije vjerovatno imalo utjecaja i na njegov crtež, jer Derib posebno rado i odlično crta životinje, poglavito konje. Kada je napunio 20 godina, Derib je otišao živjeti u Brisel i radio je na raznim reklamnim narudžbama. Ali njegov glavni razlog dolaska u Brisel bila je suradnja s Peyom ("Štrumpfovi"), kojemu je bio pomocnik. Zbog njegove ljubavi prema prirodi u nekim od prvih epizoda Buddy Longwaya priroda i životinje poput vuka, losa, orla, divljih konja bili su u prvom planu a Buddyjev vjerni pratilac je konj Fellow od kojeg se kasnije, teška srca, morao rastati. Deribov način crtanja prirode i životinja je zbilja jedinstven i prekrasan. Osim životinja i prirode, Derib posebno obožava indijance, kojima je posvetio i neka druga djela.

Seriju Buddy Longway Derib je počeo crtanjem i objavljivanjem prvog albuma 1973. godine za francuski strip magazin Tintin. Već nakon prve priče Buddy je zarobio srca mnogih čitatelja i postao jedna od omiljenih serija u Tintinu. U prvoj epizodi, Deribov polukarikaturistični, funny stil crtanja, u kojem je jasno vidljiv utjecaj njegovog idola Franquina, s vremenom se mijenja i postaje realističniji. Posebno vidljivo je to u 9. albumu u kojem je integrirana i jedna kratka priča, nastala još u prvoj epizodi. Do 1987. godine izašlo je ukupno 16 albuma Buddy Longwaya, a tek 13 godina kasnije, Derib se vratio radu na seriji i 2002. godine izasao je 17-ti album a 2003. godine broj 18. Uskoro se očekuju nastavci serije a s brojem 20 bi bio zavrsen prvi ciklus. Buddy Longway je izlazio u mnogim državama i na raznim jezicima. Deriba još posebno treba izdvojiti kao velikog humanistu i njegovu socijalnu angažiranost u borbi protiv AIDSa i raznim drugim dobrotvornim akcijama.

Buddy Longway nije junak stripa poput mnogih drugih. On živi na divljem zapadu ali nije ni odmetnik od zakona, ni vraški dobar strijelac, ni revolveraš, niti predstavnik zakona... Uistinu ponekad čitatelji imaju osjećaj da Derib prepričava život jedne stvarne osobe iz tog vremena. Deribova ideja je bila stvoriti lik i junaka koji nije idealan, nije nepobjediv, nije neranjiv, skoro besmrtan, poput većine već postojećih junaka divljeg zapada. On je želio dopustiti jednom običnom čovjeku da kaže nešto više o sebi. Poželite li se prošetati šumama Rocky Mountainsa i vidjeti sve ljepote netaknute prirode, te upoznati život jednog običnog obiteljskog čovjeka, trapera, s početka 19. stoljeća u americkom zapadu, onda upoznajte Buddy Longwaya i dozvolite mu da vas povede u njegov svijet.

Najnovije

Vijesti

  Magazin

  Recenzije

  • Čovjek Sjena
   Kod: KM LU 14a
   Ocjena: 91%
   Vrijeme: 23.6.2024. 13:51:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 663
  • Planina tajni
   Kod: TX ALM 3b
   Ocjena: 76%
   Vrijeme: 21.6.2024. 15:51:00
   Autor: tex2
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1375
  • Odjeci iz prošlosti
   Kod: JU DRKW 9/10
   Ocjena: 77%
   Vrijeme: 19.6.2024. 16:37:00
   Autor: Dwayne_Looney
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1404
  • Granica
   Kod: SRVL 33
   Ocjena: 67%
   Vrijeme: 17.6.2024. 22:38:00
   Autor: Salkan
   Broj komentara: 1
   Broj pogleda: 1216
  • Svjetlucanje zvijezde
   Kod: LL SD 3
   Ocjena: 93%
   Vrijeme: 16.6.2024. 9:52:00
   Autor: Ivan Liverpool
   Broj komentara: 4
   Broj pogleda: 1303

  Aukcije

  Forum

  Najčitanije

  Vijesti

   Magazin

   Recenzije

   • Zlato Colorada
    Kod: TX LIB 23
    Ocjena: 89%
    Vrijeme: 6.4.2024. 13:18:00
    Autor: tex2
    Broj komentara: 6
    Broj pogleda: 1945
   • U tami
    Kod: TX SAK 6c
    Ocjena: 94%
    Vrijeme: 16.4.2024. 10:06:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 8
    Broj pogleda: 1713
   • Poltergeist!
    Kod: DD LEX 132
    Ocjena: 83%
    Vrijeme: 8.5.2024. 11:33:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 2
    Broj pogleda: 1685
   • Pobedonosni marš
    Kod: KM LU 8a
    Ocjena: 67%
    Vrijeme: 14.5.2024. 22:29:00
    Autor: Salkan
    Broj komentara: 10
    Broj pogleda: 1623
   • Crni Lav
    Kod: KM LU 7c
    Ocjena: 74%
    Vrijeme: 13.5.2024. 20:21:00
    Autor: Ivan Liverpool
    Broj komentara: 9
    Broj pogleda: 1614

   Aukcije

   Forum