Bone

Bone

Informacije o autorima

Tvorac lika

Jeff Smith

Grafički tvorac lika

Jeff Smith

Premijera

1991.

STRIP

ŽANR humorističan fantasy

MJESTO RADNJE Barrelhaven i okolna dolina

VRIJEME RADNJE N/A

LIK

VJERNI PRATITELJ Thorn, Bakica Ben, Zmaj, Lucius

NAJVEĆI NEPRIJATELJ TKingdok i njegovi štakoroliki, Zakrabuljeni, Gospodar skakavaca

OMILJENO ORUŽJE N/A

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Bone

Bone NA INTERNETU

Iako je počeo objavljivati "Bone"-a tek 1991, Jeff Smith osmislio je koncept ovog serijala još kao dijete, u vrtiću. Tada je nacrtao tri glavna lika, da bi potom, kroz godine, razvijao priču koja će krajem osamdesetih poprimiti onaj oblik po kojem nam je i danas poznata.

Bone je počeo izlaziti u studentskom listu “The Lantern”, na Ohio State Univesityiju, i već tada serijal je privukao nekoliko većih izdavača. No, Smith je odbio sve ponude, jer su one najčešće podrazumijevale i značajne izmjene u konceptu serijala. Umjesto toga, odabrao je teži put. 1991. godine osnovao je vlastitu izdavačku kuću, Cartoon Books, i pokrenuo serijal "Bone" kao dvomjesečno izdanje. Pokazalo se da je teži put bio - ispravan. "Bone" je osvojio niz nagrada, među kojima i nevjerojatan niz od tri uzastopna Eisnera u kategoriji Best Humor Publications.

U čemu se, dakle, krije privlačnost "Bone"-a?

Prije svega, tu je neodoljiva vizualna jednostavnost tri glavna lika, Phonea Bonea, Phoneya Bonea i Smileya Bonea. Stvoreni iz svega nekoliko poteza tušem, pa opet maksimalno izražajni u svojoj jednostavnosti, boneovi s crtačke strane nedvojebno spadaju u sam vrh američkog humorističkog stripa. S takvom su lakoćom, sadržanom u tek nekoliko poteza, prije Smitha stvarali samo Schultz, Dick Browne i rijetki drugi. No, s pripovjedačke strane Smith je napravio jedan veliki zaokret.

Junaci humorističkih stripova gotovo uvijek egzistiraju u nekom nedužnom svijetu, gdje nema pravih, smrtonosnih opasnosti, i gdje od udarca maljem po glavi ostaje samo čvoruga. Smith je, međutim, promijenio odnose i smjestio boneove u potpuno drugačiji kontekst - oni krvare, oni su ranjivi, pa čak i smrtni... a svijet oko njih nije naročito gostoljubiv.

Serijal prati tri rođaka, Phonea, Phoneya i Smileya, koji su netom prognani iz rodnog Bonevilla zbog brojnih Phoneyevih prevara i prljavih poslova. Taj trio u osnovi oslikava tri temeljna tipa ljudi: naivnog dobričinu (Phone), podlog, pohlepnog lukavca (Phoney) i rasterećenog, lakomislenog zajebanta (Smiley).

Niz nezgoda razdvaja ovaj trojac i oni, svaki za sebe, pronalaze put do prekrasne doline u kojoj se upravo odigrava dramatičan sukob između sila dobra i zla. Boneovi bivaju umiješani u sukob i pridružuju se ljudima iz gradića Barrelhaven, koji brane dolinu od čudovišnih kreatura, “štakorolikih”, koje predvodi Kingdok, slugan “Zakrabuljenog“ (The Hooded One) i mističnog Gospodar Skakavaca. Radi se o tipičnom fantasy zapletu, što naročito dolazi do izražaja kada se otkrije da obitelj sa kojom boneovi žive u stvari pripada kraljevskoj lozi. Od tog trenutka, serijal polako kreće silaznom putanjom. Svakodnevnije, duhovite teme (kao što je Phoneova nesretna ljubav) padaju u drugi plan, a stereotipni sword & sorcery elementi zauzimaju sve više prostora. Čitava stvar naravno ostaje vrlo dobro izvedena, uz povremene bljeskove genijalnosti, ali ukupan dojam sve je niži, ponajviše stoga što je Smith dopustio da "Bone" postane epska fantasy saga na štetu duhovitih, spontanih gegova koji su sjajno funkcionirali u prvim epizodama. “Bone” je, u stvari, pao kada je počeo samog sebe shvaćati predramatično.

No, i ta (pre)kompleksna saga ima svoju pozitivnu stranu, jer iz nje nastaje niz složenih odnosa među likova, počevši od Thorn i bakice Ben, koja joj je čitavog života sakrivala istinu o njenom kraljevskom porijeklu. Ako izostavimo fantasy predznak “izgnane kraljevske obitelji”, radi se o tipičnom prikazu odrastanja i razotkrivanja prave složenosti života. Thorn je odrasla u idiličnoj dolini, okružena prijateljskim licima i simpatičnim životinjicama, kao u bajci. A onda, najednom, bajka kopni i ustupa mjesto drami. Tko od nas nije prošao kroz takav period? Pored toga, Smith suptilno daje nagovijestiti da je Thorn na pragu zrelosti, da postaje žena. Slika je, dakle, kompletna. Djevojčica iz šarenog svijeta bajki zakoračuje u bremenito područje zrelosti, ženstvenosti i prispadajućih problema, suptilno parafraziranih kroz fantasy zaplet. A možda i ne, možda Smith to uopće nije imao na umu, niti se time želio baviti. “Bone”, naime, ostavlja prostora za onoliko tumačenja koliko ih je čitatelj spreman potražiti – kao i uvijek, nije toliko važno “što je pjesnik htio reći”, nego “što je čitatelj želio čuti”. A, kako već znamo, vrlina umjetničkog djela je da potiče čitatelja na razmišljanje. S druge strane, stripove ponekad volimo baš zbog toga što nam dopuštaju da budemo lakomisleni, da budemo djeca. “Bone” dopušta oboje – i razmišljanje i bezbrižnost. I zbog toga je sjajan.

Kako nastaju Smithove table

Kao najveće crtačke uzore Smith je uvijek isticao “Peanuts” (C. Schultz) i “Pogo” (W. Kelly), no najveća vrijednost ovog serijala – uz briljantnu likovnu izvedbu glavnih likova – ostaje začuđujuća kombinacija stvarnosti, fantasyija i humorističnog stripa. U startu, dok je među ovim elementima vladala savršena ravnoteža, “Bone” je nedvojbeno spadao u sam vrh suvremenih svjetskih strip ostvarenja. Međutim, balansirati sa tako “zapaljivom” kombinacijom međusobno suprotstavljenih težišta nije lako. Za potencijalne nastavke serijala vjerojatno bi najbolje bilo da Smith potpuno izmjeni kontekst i svoje likove smjesti u novu, drugačiju situaciju, čime bi skinuo breme fantasy epa sa simpatičnih junaka koji, oslobođeni kompleksnog sword & sorcery okruženja, svakako mogu ponuditi još mnogo svježih aspekata Smithove kreativnosti.

Cijela saga o boneovima objavljivana je u dvomjesečnim svescima, a početkom novog milenija serijal je objavljen i u luksuznim albumima tvrdih korica, koji izlaze i u Hrvatskoj, u izdanju Bookglobea. Po završetku sage, Smith je izjavio da neće napraviti nastavak u klasičnom smislu te riječi, ali je ostavio dovoljno manevarskog prostora za nove avanture svojih proslavljenih likova.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Demoni sjevera
  Kod: TX LIB 69
  Ocjena: 99%
  Vrijeme: 23.11.2020. 18:49:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 581
 • Senka i blesak
  Kod: PIBD VCZS 15b
  Ocjena: 76%
  Vrijeme: 20.11.2020. 17:46:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 478
 • TOP 10
  Kod: TOP10 FB 1
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 19.11.2020. 19:05:00
  Autor: Paka01
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 523
 • Mister No - Povratak
  Kod: MN LBNP 1/5
  Ocjena: 84%
  Vrijeme: 18.11.2020. 18:27:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 1004
 • Buknerova taktika
  Kod: KM ZS 847
  Ocjena: 97%
  Vrijeme: 15.11.2020. 23:37:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 681

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Pipci!
  Kod: ZG VEC 158/159
  Ocjena: 78%
  Vrijeme: 27.9.2020. 21:05:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1830
 • Povratak samuraja
  Kod: ZG VEC 155/157
  Ocjena: 81%
  Vrijeme: 31.8.2020. 23:37:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 1770
 • Gambit i osveta
  Kod: ZG KOZA 9
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 25.10.2020. 14:41:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 9
  Broj pogleda: 1707
 • Povratak Plavuše
  Kod: ZG VEC 163/165
  Ocjena: 59%
  Vrijeme: 7.11.2020. 21:22:00
  Autor: going going
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 1416
 • Koreni Kenebeka
  Kod: KM ZS 820/824
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 18.10.2020. 11:19:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 4
  Broj pogleda: 1172

Aukcije

Forum