Caravan

Dylan Dog

Karavana iz malog gradića Nest Pointa, u bijegu od nepoznatog fenomena, pod vodstvom tajnovitih vojnih čelnika, zaplovit će američkim cestama. Isprepletat će se razne ljudske sudbine i tragične priče, sve to pod budnim okom kroničara Davidea Donatija. America, land of the brave…

Informacije o autorima

Tvorac lika

Michele Medda

Grafički tvorac lika

Emiliano Mammucari

Premijera

lipanj 2009.

STRIP

ŽANR strip ceste/SF

MJESTO RADNJE on the road

VRIJEME RADNJE današnjica

LIK

VJERNI PRATITELJ Obitelj Donati

NAJVEĆI NEPRIJATELJ

OMILJENO ORUŽJE

TIPIČNA UZREČICA

Slika glavnog lika

Caravan

Karavana iz malog gradića Nest Pointa, u bijegu od nepoznatog fenomena, pod vodstvom tajnovitih vojnih čelnika, zaplovit će američkim cestama. Isprepletat će se razne ljudske sudbine i tragične priče, sve to pod budnim okom kroničara Davidea Donatija. America, land of the brave…

U početku bijaše pjesma…

Prema legendi, koju nam je prišapnuo sam Michele Medda, ovako je išla priča o "Karavani"… Igra asocijacija, osjetila, nagovještaj što se krije iza priče-pjesme koju pjeva Bruce Springsteen (“Seeds”, s albuma “Live 1975 –1985”). U to vrijeme autor je uhvatio tek nešto malo teksta, no razumio je da tekst govori o obitelji koja bježi od tko zna čega. A što ako to nije samo jedna obitelj, što ako bježi mnogo obitelji, stanovništvo cijeloga grada čak, da bi izbjeglo tko zna kakvu nadolazeću tragediju?! I kako to biva s mislima, a i idejama, nakon nekog vremena se opet vraćaju, i to baš u vrijeme kad je autor imao na umu ideju o strip serijalu s "mnogo likova", ne kao dosad s beskonačnim serijalima s jednom glavnom junakom. I tako se ideja razvila u priču od dvanaest poglavlja!

Medda je u priču ubacio nekoliko neuobičajenih motiva. Za glavne aktore odabrao je američku obitelj talijanskog porijekla, što pruža priliku prikazivanja nekih drugih perspektiva ili razmišljanja nego što bi jedna standardna američka obitelj mogla. Drugi motiv je to što nema bonellijanskog tipa solo junaka s jednim ili više "sidekicka", priča prati događaje cijelog niza likova. No, priča se ne prikazuje iz perspektive više junaka, glavni junak jest 17-godišnji Davide Donati koji se trenutno vodi kao najmlađi od naslovnih Bonellijevih junaka. Da je Karavan samo priča o kolektivnom liku, obitelji Donati npr., kaže Medda, ne bi bio izazov koji je sam sebi htio postaviti. Nakon godina pisanja odraslih likova koji su sigurni u sebe, samodostatni i karakterni, trebao mu je novi izazov! I sad ti reci da ionako maštovitim scenaristima ne trebaju novi izazovi kojima će nanovo (pokušati) nadmašiti sami sebe…

Ono najvažnije – priča!

Priča Karavana smještena je u svijetu današnjice, ali u fiktivnom priobalnom gradiću nazvanom Nest Point kojeg su autori serijala kreirali stavljajući na hrpu mnoštvo stvarnih lokacija. Pustolovina započinje sasvim normalnim, čak štoviše uobičajenim danom, koji će se unatoč svojoj uobičajenosti urezati u sjećanja svih građana gradića. Tog istog dana neobični oblaci pomaljaju se nad gradom i nakon nekoliko trenutaka opći kolaps zadesi gradić – nema struje, telefonskih veza, vozila odjednom stanu. Razni razlozi padaju na pamet građanima – teroristički napad, invazija strane sile, invazija vanzemaljaca možda? Nakon privremenog smirenja situacije, postaje očito da je Nest Point izoliran od ostatka svijeta! Vojni odredi stižu sljedeću zoru s nalogom evakuacije cijeloga grada, a razlog deportiranja jest: "Nacionalna sigurnost!" Šuti i slijedi naredbe… Banalno objašnjenje koje stanovništvo ne daje nikakvu informaciju o evakuaciji. Tijekom dana, karavana vozila napušta Nest Point i kreće u nepoznato! Karavana će s vremenom poprimati obrise ljudskog čopora koji bez čvrstog vodstva demonstrira sve svoje loše osobine, te će konflikti biti česti; ali također će se istaknuti i mnoge lijepe osobine nekih likova. Vojska će cijelo vrijeme držati u neznanju ljudstvo i naravno, izazivati nepovjerenje i strah. Bit će tu dirljivih priča iz prošlosti glavnih likova, a karavana će se susretati s mnogim aspektima američke kulture.

Nebo ponad Nest Pointa

Amerika i Nest Point koje Medda prikazuje, Amerika je to redatelja Johna Forda i Sama Peckinpaha, hard-boiled krimića, rock muzike i gdje prisustvujemo "bliskim susretima treće vrste"; zemlja snova o slobodi za generacije… Iz svega napisanog mogli bismo prepoznati elemente američkih serijala tipa "Jericho" (nuklearna katastrofa popraćena je stanjem u gradiću Jerichu, koji je katastrofa zaobišla), a možda i "Lost", priči o Izgubljenima na tajanstvenom otoku koja nam kroz gomile ispresijecanih životnih priča vodi prema sasvim neočekivanom svršetku. No, ograničit ćemo se samo na manji uvodni dio Karavana budući da je zanimljivije otkrivati sve detalje priče pomoću vlastitih osjetila. Sredinom travnja srpska izdavačka kuća Phoenix press počela je s objavljivanjem serijala.

Likovi

Obitelj Donati. Glava obitelji je Massimo Donati, talijanski arhitekt koji se doselio u SAD. Naselio se u malom priobalnom gradiću Nest Point, gdje je podigao svoju obitelj. Svoju ženu Stephanie Burke sreo je u Italiji i s njom ima dvoje djece - samozatajnog i naivnog tinejdžera Davidea i malu Ellen. Najmanji, no zato vrlo važan član obitelji je terijer Chip.

Massimo Donati, Stephanie Burke, Davide Donati, Ellen Donati, psić Chip

Obitelj Bresler. U sportskom su konfliktu su Donatijima, od vremena kad su vršnjaci Davide i Lance Bresler igrali nogomet u dva protivnička tima. Jake Bresler sirovina je od čovjeka, nepažljiv je prema svojoj ženi Connie, a lud je pak za mlađim od dvoje njihove djece, Lanceom. Za razliku od Lancea koji je samo arogantno derište, stariji sin Kurt zaista je loša osoba. Upoznajemo ih u #5.

Časnici. Vodstvo vojnih snaga zaduženih za evakuaciju Nest Pointa su dva visokorangirana oficira – pukovnik Warren i potpukovnik Johnson. Pukovnik Warren je osoba koja vodi cijelu operaciju, čvrstom šakom!

Pukovnik Warren, potpukovnik Johnson

Tu su još i Carrie i Jolene Shawnessy (upoznajemo ih u #2), pjevačica country muzike tragične životne priče i njezina kćer, te njezin bivši, bajker Stagger, doktori Jeff i Tracy Weinberg, Davideov prijatelj Clyde Panagulis, Donatijevi kolege arhitekti Chester Blynn i Megan Cates. I mnogi drugi!

O autorima…

Michele Medda je isključivi scenarist svih 12 brojeva, dok se na crtačkom planu izmjenjuje niz crtača koji su raditi na različitim Bonellijevim staffovima - Michele Benevento, Andrea Cuneo, Roberto De Angelis, Maurizio Gradin, Werner Maresta, Giancarlo Olivares, Stefano Raffaele, Fabio Valdambrini. Vjerojatno ćete većinu prepoznati. Prvi broj odradio je neverovac Roberto De Angelis, a nakon njega slijede ništa manje lošiji crtači. Na naslovnicama je Emiliano Mammucari

Art by Stefano Raffaele

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Poslednji konvoj
  Kod: MM VEC 27
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 23.6.2021. 0:57:00
  Autor: Dwayne_Looney
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 774
 • Šeikova robinja
  Kod: KM ZS 303/307
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 21.6.2021. 0:31:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 982
 • Winnipeg
  Kod: TX LIB 108
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 19.6.2021. 0:23:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 978
 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 8
  Broj pogleda: 1559
 • Kraljica tame
  Kod: KT VG 84/85
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1058

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2138
 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2047
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 2037
 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 2027
 • Četiri saučesnika
  Kod: KM ZS 154
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1644

Aukcije

Forum