Crows x Worst

Metabaruni

Kanon koji u Japanu ima kultni status, te je jedan od najistaknutijih predstavnika tzv. deliquent mange koja u zadnjih par godina jača svoj utjecaj i na zapadnom tržištu zahvaljujući uspješnim filmskim ekranizacijama. I to je tek početak...

Informacije o autorima

Tvorac lika

Takahashi Hiroshi

Grafički tvorac lika

Takahashi Hiroshi

Premijera

1990. (Crows), 1999. (QP), 2001. (Worst)

STRIP

ŽANR Akcija/Komedija (specifični manga žanr, tzv. deliquent type)

MJESTO RADNJE Japan, fiktivni grad Toarushi

VRIJEME RADNJE Sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ

NAJVEĆI NEPRIJATELJ

OMILJENO ORUŽJE

TIPIČNA UZREČICA

Slika glavnog lika

Crows x Worst

Crows x Worst NA INTERNETU

Otkucaji buntovničkog srca

Susret s japanskim stripom, popularnog naziva manga, neizbježan je svakom stripofilu, makar i na jedan letimičan trenutak. Sama težina tog trenutka ovisi i o otvorenosti pojedinca prema novim vrstama devete umjetnosti ali i kvaliteti mange. Netko će se zaljubiti na prvi pogled, opijen raznolikošću ideja prisutnih, kako u stripu, tako i u japanskoj kulturi općenito, a netko će istim tim pristupom ostati odbijen i začuđen, čak i izritiran, primjerice obratnim čitanjem stranica (zdesna nalijevo). Ipak, sa sigurnošću se može utvrditi kako je manga relativno popularna i na našim prostorima, prije svega zahvaljujući izdanjima Algoritma i Večernjeg lista, od kojih je potonji ubrzo odustao izgubivši bitku, ali Algoritam gura i dalje, doduše znatno sporijim tempom. Ne treba zaboraviti ni Fibru i njena nastojanja da nekim klasičnim naslovima približi japanski strip domaćoj publici, poput Barefoot Gena.

No, sav ovaj uvod nema neki značaj bez jedne važne poante – zapadnjački svijet je fasciniran Istokom. Tako je uvijek bilo, i biti će. Mnogo je faktora čemu je to tako, bila to neograničenost ideja i nepostojanje cenzure, sloboda u stvaranju likova i njihov bizaran balans komedije i tragike, blesavosti i sadizma, ili pak jednostavno jer se radi o nečemu drukčijem, čudnijem i smjelijem. Od mnoštva žanrova i podžanrova, konkretna tema je delikventski strip.

Taj žanr ima svoju nemalu zastupljenost u japanskoj kulturi, te nije rijetkost ni u zapadnjačkoj. No, ono što se u Americi klasificira kao bullying, ili mobbing na poslu, u Japanu poprima jedan satiričan oblik, te se ponajviše porugom i humoriziranjem stavlja na stup srama.

Takahashi Hiroshi odrastao je kao outsider, sa dvije strasti koje je njegovao – ljubav prema crtanju i rock glazbi. Miroljubiv i povučen, jednako je izbjegavao žestini zlostavljanja od strane školskih drugova, ali i blagodati popularnosti, ispunjavajući tako svoje dječačke, a kasnije i adolescentske godine maštanjem i kreiranjem vlastitog svijeta. Inspiraciju je uvelike nalazio u surovoj realnosti japanskog postmilitarističkog režima, kao i među melodijama i tekstovima poznatog japanskog punk rock benda Street Beats. Poslijeratno vrijeme Japanu je donijelo svakodnevicu užasa i sjete, sustav je naglo prelazio iz kolapsa u forsirani stabilitet, a sve što je običnom puku preostalo bilo je filtriranje tih emocija. U 21. stoljeću patnja je na Zapadu poprimila gotovo komičan aspekt, kao da je gotovo popularno biti tlačen, a svijest o dubokoj nebrizi za bližnjeg jasna je kao suza. To je svijet u kojem danas živimo. No, Japan je 80-ih godina doživljavao ogroman boom, ekonomski procvat i smanjenu stopu nezaposlenosti, no isto tako i neviđene posljedice stresa modernog društva koje je prisiljeno priviknuti se, ili izumrijeti - „adapt or die“. Kako to inače biva, društvena kriza plodno je tlo umjetničkim ostvarenjima, jer tematika potlačenosti i težine života od pamtivijeka u naslijeđe ostavlja najkvalitetnija ostvarenja u svakom mediju.

I tako je sasvim naizgled prosječan dječak, slušajući svoj omiljeni bend, kao svjedok porastu nasilja u školama, došao na sasvim jednostavnu ideju – želim biti mangaka! Želim pokušati, i ne želim odustati! Misao je to koja svakog od nas može i treba voditi ka bilo čemu.

1990. godine izlazi Crows, te završava osam godina poslije, nakon 26 tankobone-a.Godinu nakon kraja Crows-a izlazi QP, koja radnjom nije smještena u istoj školi kao i Crows, te nakon nje Worst, ali neki minorni likovi ju povezuju s ostale dvije mange, te je tako dio kanona. QP je mnogo ozbiljnija manga (tzv. seinen, za razliku od Crowsa i Worsta koje su shonen) koja govori o životu delikvenata nakon škole, u yakuza krugovima, te je poprilično R rated što se tiče scena ubojstava. S njom je Takahashi dao do znanja da ono što počne relativno bezopasno kao što su tučnjave u školi, može dovesti do jako turbulentnih posljedica u daljnjem životu, ukoliko se neke stvari drastično ne promjene. Nakon 8 tankobone-a, i QP biva okončan, te 2001. godine izlazi službeni nastavak Crows-a, pod imenom WORST, te je upravo u trenutku kad je ovaj tekst objavljen izašao posljednji, 131. chapter. Sve tri mange imaju i tzv. Gaidene koji su zapravo nadopuna glavnoj priči, side story u američkoj terminologiji. Crows ima 3 (Gaiden, Next Supplementary Story i Aftermath), Worst dva (Gaiden i We are the worst!) te QP jedan (Gaiden). Crows i QP su prošli relativno nezapaženi, budući da su to rani radovi mladog mangake, koji se s vremenom profilirao i kao scenarist i redatelj horrora (Ring, Kyoufu), prvenstveno kao ikona ghost horrora, te je i njegova nova manga počela dobivati na kvantitetu. Krenut ćemo od pobližeg upoznavanja sa svakom od triju mangi, da bi nakon toga sve zaokružili stavljajući točku na i.

CROWS

Glavni lik je Bouya Harumichi, prijelaznik na 2. godini (japanski školski sustav ima 3 godine u srednjoj školi), koji svojim dolaskom naglo mijenja dotadašnji (dis)balans hijerarhije među studentima. Njegova prirodna snaga, izdržljivost, agilnost i surova moć udarca brzo dolazi do izražaja u Suzuranu. Suzuran je pak, naziv najzloglasnije škole u koju je Bouya prebačen, i sama škola je zapravo protagonist ne samo Crowsa, već i Worst-a, dok je QP nešto drukčija priča.

U Takahashijevom svijetu, snaga ne leži u pojedincu, već u nekolicini zrelih likova, čiji integritet donosi boljitak cijeloj zajednici. Upravo ta preobrazba zelenih delikvenata željnih dokazivanja, u mladiće na izlazu iz puberteta, spremnih na stvarni život, čar je ovih mangi.

Na trenutak stavimo Bouyu kao protagonista sa strane, i razlučimo ono najbitnije – stvarne, tihe nositelje priče. To nije Bouya, niti ijedan drugi lik u priči, već su to zidovi Suzurana, kao i ostalih škola koje čine delikventske frakcije. Suzuran je simbol slobode, i anarhije koju ta sloboda neminovno povlači za sobom, jer da bi bio istinski slobodan, nikakva pravila te ne smiju sputavati. U tom smislu, Suzuran je Takahashijev Rodos, a svi likovi koji se provlače generacijama, ma koliko nevjerojatni bili, samo su svjedoci vremena i borbe za slobodu, kao i neizbježno sazrijevanje.

Uz Bouyu, tu je i šarolika paleta likova, a njihove interakcije variraju od ozbiljnih okršaja, preko šaljivih prijateljskih druženja, do razgovora o životu i izborima koji te mogu odvesti u milijun smjerova.

GLAVNI LIKOVI I FRAKCIJE U CROWSU

1. Suzuran All Boys High School – škola s najokorjelijim delikventima koja je na glasu kao utočište za izgubljene slučajeve i buduće yakuze. Zahvaljujući takvoj reputaciji, nju polaze zaista neustrašivi pojedinci koji u svakoj generaciji Suzuranu donose pobjedu u ratu delikvenata. No upravo zbog velikog broja usijanih glava, Suzuran je legendarna, jedina škola koju nikad nije ujedinio jedan student i u potpunosti vladao njome. Njeni najistaknutiji studenti su:

Bouya Harumichi – prvi pogled na njega i njegovu plavu kosu odaje jaku auru pobunjenika (plava kosa je inače znak buntovništva u Japanu), a daljnje upoznavanje otkriva osobu koja ne brine ni o čemu i ni za koga, i koja nije nimalo zainteresirana za vladanje školom kao što je Suzuran. Njegov prirodni talent za borbu i nevjerojatna snaga ga uvlače u samo središte rata kao kandidata za prvog potencijalnog vladara Suzurana.

Hayashida Megumi (Rindaman)– usamljenik, polaznik 3. godine Suzurana, koji je strah i trepet među svim studentima cijelog grada, iako on sam nikada ne započinje borbu i kao i Bouya, nastoji se držati sa strane. Zanimljivo je vidjeti kako dva glavna lika zapravo ne žele ono što i svi, ali su uvučeni u taj vir protivno tome, i epska borba Bouya i Rindaman-a slovi kao vrhunac čitave mange.

Hanazawa Saburou (Zetton)–dvije godine mlađi od Bouye, na kraju Crows-a biva postaje nasljednik, te ga na početku Worst-a susrećemo kao studenta 3. godine, mnogo odlučnijeg i zrelijeg. Nadimak je dobio po arch enemyju Ultramana (popularna tokusatsu serija) jer je kao dječak nasamario učitelja kojeg su svi zvali Ultraman, te je stoga bio prozvan Zetton.

Yasuo Yasuda (Yasu)–najbolji prijatelj i desna ruka Bouyi, iako je po snazi sasvim prosječan student, čak i ispodprosječan. On nikad ne sudjeluje u tučnjavama, no uvijek je glas razuma i onaj koji najbolje poznaje povijest škole i glavne sudionike svakog rata u svakoj generaciji. Postoji nekoliko arhetipova karaktera u Takahashijevom univerzumu, jedan je glavni protagonist (Bouya), drugi je nepobjedivi loner (Rindaman) dok je treći sidekick i comic relief poput Yasu-a. Sva tri arhetipa imaju svoje analoge u Worst-u, no o tom potom.

Ebizuka Trio (Hiromi, Pon i Mako) – nerazdvojni trojac koji u sebi nosi srž Suzuranovaca – integritet, neustrašivost i ustrajnost, te iako nisu najjači, nosivi su stup Bouyinog tima i bez njih Suzuran ne bi bio isto, legendarno mjesto.

Hideto Bandou – primjer antijunaka koji, kao i većina villain-a u Crows/Worst kanonu, prolazi preobrazbu iz negativca u jednog od najhrabrijih studenata Suzurana, te time postaje omiljeni lik mnogim fanovima mange. Također je i pripadnik TFOA-a, o kojem više dalje u tekstu.

2. Housen Academy – druga škola po snazi i najveći Suzuranov rival, te predstavlja suštu suprotnost. Dok je u Suzuranu anarhija, U Housenu vlada striktna hijerarhija, vođa je dobro poznat, i svi osim najviše rankiranih studenata moraju biti ošišani „na ćelu“, te se popularno zovu Killer Corps. Unatoč pravilima i vojničkom ustroju, Housen nikad nije pobijedio Suzuran. Njeni studenti su:

Tatsuya Bitou – vođa Housena u Bouyinoj generaciji, koji zajedno sa svojim mlađim bratom Hideyukijem pokreće rat protiv Suzurana, kako bi osvetio njihovog starijeg brata, Makia,  koji je bio ubijen od strane vođe Suzurana prije nekoliko godina. Makijeva smrt rezultirala je primirjem koje je ovim ratom Tatsuya narušio. Izvrstan je poznavatelj karatea.

Kanayama Jou AKA King Joe – Tatsuyin nasljednik koji je po mnogima vodio najbolju generaciju Housena, te svoju vladavinu završava još jednim ratom protiv Suzurana, iako iz sasvim drugih razloga nego Tatsuya.

3. Kurotaki Alliance – savez 8 preostalih škola u gradu, koji nema toliku ulogu u rivalstvu sa Suzuranom i Housenom, koliko u obrani od vanjskih neprijatelja, a veliki razlog tome je činjenica da su Bouya i vođa Kurotakija, Bulldog, krvna braća. Na početku Worst-a se savez pak raspada.

Osamu Furukawa AKA Bulldog – vođa Kurotaki saveza, koji se ističe nenadmašnom karizmom i dobroćudnošću, kao i zavidnom snagom. On i Bouya su postali krvna braća na temelju stalnog neuspjeha sa suprotnim spolom. Njihovo prijateljstvo jedan je od najjačih elemenata Crowsa.

4. The Front Of Armament (Busoh Sensen) – banda bikera sastavljena od tinejdžera koji su školu zamijenili čistom posvetom ovoj frakciji. Od tipičnih negativaca prerasli su u respektabilnu frakciju koja svoj pravi zamah dobiva u Worst-u, te je mnogim fanovima pri vrhu kao najomiljenija frakcija. Njen kodeks prije svega poštuje izrazitu čast među svojim članovima i ne daje mjesta licemjerstvu i zabadanju noža u leđa, kao što je to bilo na početku. Od svog osnutka, prošlo je 7 generacija, od toga s 5. završava Crows, a 7. upravo predaje nasljedstvo osmoj na kraju Worsta. Treća generacija je bila jedina korumpirana, i kao takva, predstavljala je negativca.

Kunou Hideomi – vođa 3. generacije i jedini istinski negativac u cijelom kanonu koji se nije pokajao za svoje grijehe. Njegov režim nalikovao je uvelike pravim yakuzama, ali na sreću, pojava Bouye donijela je kraj njegovoj diktaturi.

Kunou Ryuushin – mlađi Hieomijev brat koji nakon poraza od Bouye postaje vođa 4. generacije, i slijedeći put iskupljenja, obnavlja TFOA kao čestitu i svrhovitu frakciju. Vješt je boksač te odlazi u profesionalne vode nakon mature.

5. Manji – najbrojnija delikventska grupa u cijelom Japanu, koja je neka vrsta big boss-a cijelom kanonu. Kako je većina likova u Crows-u i Worst-u siva, a ne crnobijela, tako i Manji nije poput Hideomijeve 3. generacije, ali zbog njihove brojnosti i nadmoći, služe kao posljednji neprijatelji u obje mange.

Kuzugami Tatsuo – prava zvijer u ljudskom obliku po snazi i žestini borbe, koja je Bouyin posljednji, i gotovo najteži protivnik. Unio je strah među sve frakcije Toarushija nošen bijesom jer nije postao novi vođa Manjija, iako je uvjerljivo najjači, a karakterističan je i po zmajevim tetovažama po cijelom tijelu.

 

WORST

Kako su likovi u Worstu rađeni po istoj šabloni kao i u Crowsu, da izbjegnemo repetitivnost, u tablici ću navesti najznačajnije likove i njihove analoge u Crowsu radi lakšeg razumijevanja.

Hana, Guriko, Tora, Mitsumasa

Shougo, Amachi i Bisuko

Iako očita analogija likova, njihovi karakteri su ipak različiti. Dok je Bouya nezainteresiran za vodstvo Suzurana, Hana je izrazito ambiciozan i optimističan, te uz nevjerojatnu snagu posjeduje i karizmu jednaku onoj Bulldoga. Dakle, analogija i nije jednolična, već miješa nekoliko likova u jednome. Guriko je nepobjedivi loner poput Rindamana, ali nasuprot mračnjaku kao što je Rinda bio, Guriko je ženskar i zapravo stoga jedini lik kojem ide dobro sa ženama. Isto tako Amachi nije nimalo dobroćudan iako je Bulldogov analog, već posjeduje hladnokrvnost Hideomija. Mitsumasa je mnogo pozitivniji i staloženiji od Tatsuye. And so on and so on...

No, da ne idemo unedogled s ovim navođenjem likova kojih ima još jako mnogo, ovaj tekst prije svega služi kao osnovni prikaz kanona, i za najveći cilj ima izraziti njegovu srž. Ukoliko čitatelje zaintrigira, samo čitanje mangi uvest će vas u svoj svijet i polako ćete upoznati daljnju jako bogatu plejadu likova i njihovih međuodnosa, kao i mnoge druge stvari.

Obje mange su također specifične po potpunoj odsutnosti ženskih likova, pogotovo Worst, s tim da se u Crowsu pojavi Makov ljubavni interes, te vidimo lik cure iz daljine. Netko bi rekao da je to jako naglašen homoeroticizam, no stvar je u tome da se radi o čistokrvnim testosteronskim delikventskim mangama bez nepotrebne patetike, i zato ih to izdvaja od ostalih predstavnika podžanra.

QP – SOUL OF VIOLENCE

Treći pripadnik kanona uvelike odskače od ostala dva, te sam ovu mangu namjerno izostavljao iz raznih usporedbi, jer ima zasebnu priču i poruku.

Dok Crows i Worst opisuju srednjoškolske dane, QP je sinteza tog doba i onoga u odrasloj dobi. QP daje odgovor na pitanje „Što poslije?“ Dok svatko od nas ima svoj kraj i za Boyuu i za Hanu i za ostale, QP jasno opisuje što se dogodilo s likovima nakon završetka škole. Konkretno, ti likovi su Ishida Kotori (QP) i Azuma Ryou.

Kada bi se radile iste analogije s Crowsom kao i u Worstu, Kotori bi bio Rindaman, nepobjedivi tenk, dok je Azuma mješavina Hideomija i Tatsuye, natprosječno ineligentan i proračunat, iako u dubini duše dobronamjeran. No, kako se kaže, put do pakla popločan je dobrim namjerama...

Obojicu ih put nakon srednjoškolskih dana u kojima su žarili i palili (s još dva prijatelja koji nisu toliki pokretači radnje) odvede u drugačijim smjerovima, i dok se Kotori želi promijeniti i ostaviti život pun nasilja iza sebe, Azuma je dobrano zašao u yakuza krugove i nema namjeru izaći. Ono što slijedi je epska, tragična borba dvaju drugova i istinskih prijatelja, protiv najvećeg neprijatelja od sviju – samog života.

Radi se o mnogo, mnogo težem i ozbiljnijem stripu od prethodna dva, i njime je Takahashi pokazao koliko je zapravo dobar tekstopisac, i zašto je svojevrsni genijalac za horrore.

 

LEGALNA IZDANJA I SCANLATION GRUPE

Jedino legalno američko izdanje je ono Digital Manga Publishing-a 2004. koje je trajalo samo 3 volume-a, i to Worst-a. Crows i QP nikad nisu objavljeni na Zapadu. To je potaklo određene scanlation grupe da besplatno skeniraju i prevedu kompletne mange.

Najistaknutije grupe su PAD, Fenrill/Ryuu i Banchou. Kako to rade iz čistog altruizma i ne zarađuju ni kune (eura, dolara...) od toga, smatram da je njihovo navođenje u tekstu itekako poželjno. I hvala im, jer bez njih ja, ni mnogi drugi fanovi ne bi nikad mogli uživati u tim mangama.

CROWS/WORST/QP U OSTALIM MEDIJIMA

1994. godine izašle su dvije epizode Crows OVA-e (original video animation), no nažalost, taj projekt brzo je ugašen. Crows je tako stekao kultnu popularnost poput Firefly-a, no nasreću, sve je došlo na svoje, iako gotovo dvadeset godina kasnije.

Sve veća popularnost kako samog Takahashija, tako i Worsta, rezultirala je angažmanom jednog od najboljih japanskih redatelja Takashija Miike-a za ekranizaciju Crows-a. No, ne na tipičan način da se priča iz mange prenese na veliki ekran, već u obliku prequela. Film je nazvan Crows Zero i radnjom je smješten dvije godine prije Bouyinog prebacivanja u Suzuran, pa tako upoznajemo nove likove koji se bore za prevlast u Suzuranu, ali su određeni likovi iz mange ipak prisutni – Rindaman i Ebizuka Trio, koji su tada na početku svog školovanja, iako Rindaman godinu stariji od Tria. Film izlazi 2007. godine i 2009. dobiva i nastavak, koji nastavlja priču protagonista prvog filma, uz uvođenje Housena kao neprijatelja, i pojavu Tatsuye Bitou-a, koji ne sudjeluje u ratu, jer ni u nastavku još uvijek nema Bouye. Producenti nisu htjeli koristiti istu priču, pa su stoga angažirali Hiroshija kao scenarista kako bi uvjerljivo popunio rupu od dvije godine, bez prevelikog košenja s kanonom. Rezultat je bio izvrstan, i popularnost na Zapadu je uvelike porasla zahvaljujući distribuciji filmova.

Crows Zero

Crows Zero 2

Takashi Miike je također autor japanske serije (tzv. dorame) po mangi QP, iako prati događaje nakon same mange.

Najnovije vijesti su dvije: prva je da izlazi novi Crows film, naziva Crows Explode, zakazan za 2014. i s novim redateljem – Toshiaki Toyoda, poznat po delikventskom filmu, drami Blue Spring, što ga čini itekako pogodnim nasljednikom Miike-a. Miike, je više obrađivao yakuza kut priče, budući da je ekspert za yakuza filmove, dok je Toyoda sklon senzibilizmu adolescenstva. Scenarist je opet Takahashi Hiroshi, što znači da će kanon biti zadovoljen, ali će radnja i ovaj put biti prije Bouyinog dolaska u Suzuran, samo sada doslovno tjednima prije, a ne dvije godine kao Zero. Izgleda da će novi likovi nastojati doći do vrha, i biti će svakako zanimljivo vidjeti kako će se to uklopiti i dosadašnju priču.

I druga, najnovija vijest je da na ljeto ove, 2013. godine, izlazi igra CrowsXWorst, u izdanju Konamija, doduše, za početak, samo u Japanu. Kako nemali broj igara nikad ne ostvari svoju zapadnjačku distribuciju, ostaje nada da će to ovoj ipak uspjeti. Još se ne zna platforma, a žanr igre je, naravno, beat 'em up/fighting style.

Ono što još ostaje, a to bi ujedno ostvarilo i najveći proboj na zapadnjačko tržište, je anime serija, koja sada ima itekako velike šanse, uz razvoj igre i snimanje novog filma. Ostaje za vidjeti što nam budućnost nosi.

ZAKLJUČAK

Otkucaji buntovničkog srca naslov je ovog teksta s razlogom.

Sjetimo se samo svi naših srednjoškolskih, pa čak i ranijih i kasnijih godina,i vratimo se u one trenutke kad smo i sami htjeli biti na vrhu. Netko je htio pokazati zube nasilnicima, netko se kaje što je bio jedan od nasilnika, netko je samo nevino maštao o bijegu od stvarnosti, većina je bila beznadno zaljubljena u curu za koju su smatrali da je nedostižna, rijetki su uspjeli osvojiti tu curu, no naposljetku, svatko od nas imao je snove, čežnje, pobjede i poraze.

Takahashi Hiroshi je bio kao i mi, i ostao je takav, unatoč slavi kao mangaka i autor horror filmova. I dalje je onaj dječak zaljubljen u crtanje i rock glazbu, i dalje shvaća što znači željeti slobodu, ali ju i ne otimati drugima. Bila to priča o neobuzdanim delikventima, yakuzama, ubojicama ili pak drama o životu, usponima i padovima, sve se svodi na isto. Takahashi izvrsno barata simplističkim načinom storytelling-a koji je posebno prilagođen mladim umovima, zrelim za upijanje i oblikovanje. Ako samo jednog mladića, nesretnog i nezadovoljnog životom, njegova manga uspije oraspoložiti i natjerati da se zamisli i barem djelomice okrene novu stranicu, i ne ponese džepni nož u školu s namjerom namjeravanja dugova ili obrane od nasilnika, onda je ovaj mangaka ostvario svoj cilj. Cilj koji svaki umjetnik, pravi umjetnik ima na umu.

Naziv Crows (vrane) simbol je ptice koja ne poznaje granice, i koja strepi ka visini, uz melodiju vjetra, uz ritam čistog, mladenačkog, buntovničkog srca, ma koliko god netko tvrdio da su ti isti buntovnici najgori (Worst) pripadnici društva, niškoristi i propalice. Predrasude, razdvajanja, tračevi, ugnjetavanja, nažalost, uvijek su bili i biti će paraziti koji se hrane našim životima, ali jedna mala vrana, i njeno čisto, neiskvareno srce, odnijet će pobjedu do samog kraja. I Bouya Harumichi, i Hana Tsukishima, i Ishida Kotori, i moja malenkost, i ti čitatelju, ptice smo u kavezu, robovi u rudnicima i vojnici na ratištu, ali samo, i jedino ako to prihvatimo kao našu ograničnu realnost. Jer, isplati se boriti...

Cita s kraja Crowsa, kada Yasu pušta vranu kojoj je zbrinuo slomljeno krilo:

"You'll be able to fly just fine! It's gonna get colder and colder... I'd like to take care of you a little longer, but... I guess birds belong in the sky."

 

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Poslednji konvoj
  Kod: MM VEC 27
  Ocjena: 80%
  Vrijeme: 23.6.2021. 0:57:00
  Autor: Dwayne_Looney
  Broj komentara: 0
  Broj pogleda: 169
 • Šeikova robinja
  Kod: KM ZS 303/307
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 21.6.2021. 0:31:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 840
 • Winnipeg
  Kod: TX LIB 108
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 19.6.2021. 0:23:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 940
 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1527
 • Kraljica tame
  Kod: KT VG 84/85
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1046

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2134
 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2046
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 2037
 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 2027
 • Četiri saučesnika
  Kod: KM ZS 154
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1643

Aukcije

Forum