Diabolik

Punisher

Legendarni "Kralj zločina", jedan od rijetkih negativaca (ako ne i jedini) koji ima ulogu glavnog "junaka" u nekom strip serijalu i to već skoro pedeset godina!

Informacije o autorima

Tvorac lika

Luciana i Angela Giussani

Grafički tvorac lika

Enzo Facciolo

Premijera

studeni 1962.

STRIP

ŽANR krimić

MJESTO RADNJE Clerville, Ghenf

VRIJEME RADNJE Sadašnjost

LIK

VJERNI PRATITELJ Eva Kant

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Ginko

OMILJENO ORUŽJE Nož

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Diabolik

"Ponuditi radnicima na putu na posao avanturu punu obrata koju mogu procitati u vlaku"!
Jednostavno zvuči, zar ne? Sestre Luciana i Angela Giussani su upravo s ovom mišlju krenule u avanutru koja evo traje već 40 godina, avanutru kojoj je ime Diabolik! Insiprirane likom glumca Roberta Taylora (koji je, gle čuda, poslužio kao model gotovo u isto vrijeme drugim legendama talijanskog stripa , Sergiu Bonelliju i Gallieno Ferriju, za kreiranje Zagora), sestre Giussani su u kolovozu 1962. kreirale Diabolika, lika u crnom kostimu koji pomalo liči na onaj kojim se služio Fantom, a prvi broj se pojavio na kioscima već 1. studenog iste godine! Projekt su započele skromno i bez puno pretenzija, kao dvomjesečno izdanje, ali mu je popularnost tako rasla da je vrlo skoro poceo izlaziti jednom, pa onda i dvaput mjesečno. Sestre Giussani su uvele pravu malu revoluciju u svijet stripa, počevši od samog "džepnog" formata stripa koji se lako mogao spremiti i nositi (u skladu sa idejom vodiljom s početka ovog teksta) do ideje o heroju negativcu koje su poslije prihvatili i drugi autori pa su se ubrzo pojavili i ostali likovi slične tematike (poput naprimjer Satanika i Kriminala, ranih radova još jednog legendarnog dvojca, Magnusa & Bunkera,koji će se tek kasnije proslaviti serijalom Alan Ford). Našavši se u vremenskoj stisci (od ideje do izlaska prvog broja prošla su samo 3 mjeseca), crtanje prvog i drugog broja su odradili "prolaznici" Zarcone i Giacobini da bi ga u trećem preuzeo Luigi Marchesi i naposlijetku u 10-om broju Enzo Facciolo, koji se smatra i grafičkim kreatorom lika!

Tko je zapravo Diabolik? Diabolik se rodio kao odgovor na hinjenu pristojost koja je vladala svijetom stripa 60-ih godina.On je anđeo protjeran iz potrošačkog raja samo zato jer je buntovnik,prezreni đavao samo zato jer je ravnodušan na "normalne" dužnosti pojedinca u društvu. U steriliziranom crno bijelom svijetu podjeljenom na dobre i loše, Diabolik je pravedni zločinac, čovjek sa moralnim kodeksom koji nikad neće prekršiti. Diabolik je siroče kojeg su od utapanja nakon brodoloma spasili stanovnici izoliranog otoka kojim je vladao King, vođa velike zločinačke organizacije koja se bavila raznoraznim kriminalnimaktivnostima po svijetu. Inteligentan i sposoban, naučio je od njih razne vještine i tehnologije i razvio je posebnu formulukojom je stvorio materijal od kojeg vrlo brzo može kreirati bilo kakvu masku i pretvoriti se u drugu osobu. King je uvidiovažnost tog otkrića i pokušao ga je ubiti, ali Diabolik je pobijedio i od tada počinje njegova karijera. Iz epizode u epizodu,Diabolik se neprestano razvijao kao lik, poprimajući polako ali sigurno čvrste karakterne osobine poput poštovanja premasposobnim ljudima (poput svog najvećeg neprijatelja Ginka), darežljivosti i sklonosti ka ljudima koji žive odbačeni od društva,kao i prezir prema svakoj vrsti zlobe.Onaj tko mu pomogne će sigurno biti nagrađen isto tako kao što će onajtko mu stane na put (ili još gore, priprijeti njegovoj Evi) umrijeti. Zanimljivo je da se ne koristi vatrenim oružjem ikompjuterima, nego nožem kojim izvanredno rukuje i raznoraznim tehničkim napravama koje sam kreira. Rijetko koristi silu ikad to čini, radi to protiv svoje volje, ali elegantno i efikasno, kao pravi poznavatelj borilačkih vještina. Mogli bi ga usporediti sa Robin Hoodom, ali bi trebali izostaviti onaj dio o "davanju siromašnim";Diabolik je tu nemilosrdan i zato uvijek u borbi sa Društvom.

Kad govorimo o Diaboliku, ne možemo zaobići njegovu jedinu ljubav i vjernu i nerazdvojnu suputnicu Evu Kant.Eva se prvi put pojavila u trećoj epizodi, "Arresto di Diabolik" (Diabolikovo uhićenje) kao udovica Lady Kant koju je Diaboliknamjeravao pokrasti ali umjesto toga su se zavoljeli i od tada žive zajedno i dijele zajedničku sudbinu. Radi se o liku koji jetakođer tijekom vremena prošao određene promjene, ponajprije jer se u početku Eva borila sama sa sobom i svojom savješćuprolazeći kroz teške krize dok na kraju ne bi potpuno prihvatila novi način života sa svojim čovjekom,"protiv svega i protiv svih". Eva je svakako i ljepša polovica ovog opasnog dueta, pošto se radi o prelijepoj ženi,stiliziranog lika punog senzualnosti, profinjenosti i sa određenom dozom suzdržanosti i misterioznosti, perfektna plavušazelenih očiju i savršenog stasa, koja se međutim pretvara u opasnog protivnika na prvi znak opasnosti.

Antipod Diaboliku i Evi čine inspektor Ginko i njegova vječna zaručnica Altea, "dobri" likovi u serijalu. Kao i Diabolik, i Ginko je opasan suparnik. Inteligentan, sposoban i hrabar inspektor i šef policije u imaginarnom gradu Clarvilleu (u kojem se, uz isto tako imaginaran Ghenf odvija radnja, a koje možemo shvatiti otprilike kao Paris i Marseille, ipo geografskom položaju i po ostalim karakteristikama koje ti gradovi imaju) je posvetio svoj život hvatanju Diabolika.Njegova borba sa Diabolikom je unaprijed osuđena na propast (inače bi to bio kraj serijala) ali to ne umanjuje napetost isuspence koji vlada u njihovim okršajima, niti umanjuje njegovu sposobnost (jer uvijek ispada gubitnik). Zanimljivo je da su iGinko i Diabolik u svojoj suštini slične osobe, samo na različitim stranama zakona i da obojica gaje duboko poštovanje idivljenje jedno prema drugom. Jer, kao što kaže Diabolik "...Bez Ginka bi bilo previše jednostavno..."!
Altea je grofica od Vallenberga, potjeće iz plemićke obitelji i okruženja i kao takva je imala problema u životu saGinkom zbog klasnih razlika, ali se poslije odrekla plemićke titule i sretno živi sa Ginkom, nadajući se skorom braku kojegGinko odlaže "...dok ne uhvati Diabolika...". Naravno, zbog prirode posla kojom se Ginko bavi, Altea je nekoliko puta bila uopasnim situacijama i jednom je čak bila i talac Diabolika i Eve, ali se zahvaljujući svojoj hrabrosti uspjela spasiti.

Diabolikova avantura na kioscima traje već 40 godina, sto ga čini trećim najstarijim serijalom u Italiji, uz<>Texa i Zagora. Njegove "mame", sestre Giussani su odavno mrtve, a i on sam je pomalo ostariotijekom vremena izgubivši onu prvobitnu krvoločnost i bezosjećajnost, ali njegova stvaralačka ekipa na čelu sa glavnim scenaristom,Mariom Gombolijem i crtačem Sergiom Zanibonijem ne odustaje, već nam iz mjeseca u mjesec donosi nove epizode ovoganđela osvete! Imajući na umu nove snage u liku scenarista Tita Faracija (koji vrlo upješno piše i za Bonellija epizode Dylan Dogai Nick Raidera) i novih crtača (Giuseppe Palumbo i Angelo Maria Ricci, uz već standradne adute kao što su Giorgio Montorio i Sergio Zaniboni),kao i ogroman broj fanatičnih poklonika, ne sumnjamo da će naš junak i dalje nastaviti sa svojim avanturama iz mjeseca u mjesec,uvijek pronalazeći nove načine da izmakne iz Ginkovih ruku!

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

Aukcije

Forum