Družina od vješala

Družina od vješala

Informacije o autorima

Tvorac lika

Magnus & Romanini

Grafički tvorac lika

Magnus

Premijera

1977.

STRIP

ŽANR Avantura/fantasy/crni humor

MJESTO RADNJE Europa, Azija, Afrika

VRIJEME RADNJE Srednji vijek

LIK

VJERNI PRATITELJ Nadir, Družina 4 lava...

NAJVEĆI NEPRIJATELJ Velika Mračina, Ibn Mefisto...

OMILJENO ORUŽJE N/A

TIPIČNA UZREČICA N/A

Slika glavnog lika

Družina od vješala

Priču o Družini od vješala ne može se započeti bez da se spomene Alan Ford, strip crnog humora talijanskog autorskog dvojca Magnusa & Bunkera. Alan Ford, strip koji je popularnost stekao na području Italije i bivše Jugoslavije, svoju popularnost zahvaljuje upravo činjenici da je naišao na "plodno tlo" u ove dvije navedene zemlje, jer je sa gledišta toga vremena ironizirao Ameriku kakvu su kroz filmove upoznali njihovi žitelji, Amerikom opsjednuti Talijani i žitelji bez putovnice - "Jugoslaveni", gdje je strip dosegao kultni status. Ovu teoriju potvrđuje i činjenica da je Alan Ford (dalje u tekstu "AF") u zadnjih nekoliko godina pokušao proboj u svijet, no sa nikakvim uspjehom, iako se išlo na izdavanje od prvog broja (početak serije je puno kvalitetniji), dok je Družina od vješala (u tekstu "DOV") kasnije požnjela uspjeh dobrim dijelom Europe. Zanimljiv podatak je da je u početku planirano 24 nastavaka, koji su pretočeni u 20 zbog početnog slabog interesa talijanske publike, nenavikle na ovaj žanr. Kroz Alan Ford prodefilirao je ogroman broj bizarnih likova i još bizarnijih situacija, a nakon određenog perioda izlaženja, kada je izgledalo da njegovom uspjehu brzo neće biti kraja, crtač Magnus napušta izdavačku kuću svoga prijatelja i kolege Bunkera i osniva vlastitu malu izdavačku kuću Geis, a kao razlog navodi zasićenost AF-om. Magnus eksperimentira sa mitologijom i erotikom, a Bunker nastavlja pisati scenarije za AF, no uskoro zapinje u kolotečini i gubi se u hiperprodukciji, te je AF serijal sigurno (ali previše polagano) osuđen na propast.

E sada, da ovo ne bi ispao tekst o Alanu Fordu, objasnit ću zašto se on spominje - iako je AF drukčiji proizvod od DOV, na AF je Magnus ispekao zanat i ustabilio svoj crtački stil, no on je i scenaristički utjecao na serijal stripa o Družini od vješala, profiliranjem likova i ironičnim stavom. Sličnost je i lik Magnusa kao živčanog nosonje koji putuje svijetom lažno se predstavljajući kao kraljev izaslanik, u AF portretiran kroz lik i nos još jednog neurotičara - Boba Rocka. Magnus je 1977. god. uspostavio suradnju sa Giovanniem Romaniniem, koji potpisuje scenarij i nastao je serijal epskog razmjera obilježen sjajnim crtežem i zanimljivom pričom. Družina od vješala (u izvorniku "La Compagnia della Forca") izlazila je u izdanju Vjesnikove (VPA) Superstrip biblioteke 1987.-88., deset godina kasnije od talijanske premijere. Vrlo originalno preveden od strane Marije Jurele (jezik varira od književnog ka svim hrvatskim narječjima - tako npr. kmet Kruška govori zagorskim narječjem, što je svrsishodno zbog dugog trajanja kmetstva na tom području, zavodnik Berto priča dalmatinski, malo "usporeni" kapetan Golijat nateže bosanski itd.), serijal se sastoji od 20 knjižica od po 125 stranica, jednakog formata kao i Alan Ford. Družina od vješala je epsko, avanturističko, humoristično, čak bi se usudio reći fantasy djelo čemu u prilog govore sve značajnije odrednice žanra; družina sa zadatkom, ogroman broj likova i sudbina, izmišljenih kraljevstava koja imaju dodirne točke sa stvarnim zemljama i povijesnim zbivanjima. Kao i dobar dio fantasy djela, i DOV ima svog kroničara - ostarjelog lešinara Supila, koji svojom pojavom i ciničnim komentarima dodatno začinjava priču. No, ono što DOV izdvaja iz fantasy svijeta je paralela sa humorom Alana Forda, pa tako u DOV imamo grupu potpuno različitih likova; kmeta, bivšeg pomoćnika krvnika, ostarjelog štitonošu, krvnika koji je promijenio profesiju i postao kuhar, blesavog vojvodu, ratobornog kapetana i goropadnu djevu. To su likovi toliko oprečnog karaktera da zajedno jednostavno ne mogu funkcionirati a da ne izbiju zanimljive situacije. Izvorna se družina, naime, raspada na više odvojenih skupina od kojih svaka tijekom središnje priče ide odvojenim putima ka odvojenim ciljevima, da bi se na kraju sasvim slučajno ujedinili u neočekivanom trijumfu. Na svom putu Obješenjaci će iskusiti puno magije, sresti lijepu zbirku zanimljivih likova, kako stvarnih, tako onih preuzetih iz raznih mitologija (Drakula, mletački Dužd, zmajevi, trolovi, kraljevi, prinčevi, veziri, zlodusi ...), te ponekih originalnih koji su posve Romaninieva umotvorina, te proputovati manje-više cijelu Europu i dio Afrike i Azije, mijenjajući svijet svjesnim ili češće nesvjesnim uplivom na okolnosti.

Što još reći o DOV a da ne pokvarim čitanje zainteresiranima ? Sad nakon što ste okusili zalogajčić sa epske trpeze Družine od vješala i ukoliko vas zanima zašto doktor istočnjačkih znanosti dr. Nadir (pandan sir Oliveru iz AF) nikad nije bio na Istoku, što se desi kada vam iz bočice namigne mala đavolica, koja je tajna otoka Vatre i leda, tko su Slobodni lugari, te zašto sir Crump ne jede slastice, vrijeme je da posegnete za ovim stripom. Družina od vješala je rijetko duhovit a istovremeno i inteligentan i maštovit strip čiji epilog mami suze na oči i u kojem će svatko za sebe naći "ono nešto" da ga privuče i dugo zadrži u svom svijetu i zato svakome preporučam njegovu nabavku, a bilo bi lijepo i vidjeti ga u ponovljenom, bogatije opremljenom izdanju.

Najnovije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Šeikova robinja
  Kod: KM ZS 303/307
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 21.6.2021. 0:31:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 6
  Broj pogleda: 603
 • Winnipeg
  Kod: TX LIB 108
  Ocjena: 73%
  Vrijeme: 19.6.2021. 0:23:00
  Autor: tex2
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 864
 • Uz rijeku
  Kod: ZG MX 40
  Ocjena: 62%
  Vrijeme: 15.6.2021. 1:33:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 7
  Broj pogleda: 1495
 • Kraljica tame
  Kod: KT VG 84/85
  Ocjena: 79%
  Vrijeme: 12.6.2021. 0:10:00
  Autor: Spock
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 1029
 • Dreamtravel
  Kod: MM SUPB 4c
  Ocjena: 68%
  Vrijeme: 9.6.2021. 7:29:00
  Autor: prozirna senka
  Broj komentara: 1
  Broj pogleda: 783

Aukcije

Forum

Najčitanije

Vijesti

Magazin

Recenzije

 • Ku Klux Klan
  Kod: KT LMS 508/509
  Ocjena: 67%
  Vrijeme: 15.4.2021. 22:08:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 11
  Broj pogleda: 2117
 • Krik vile smrti
  Kod: ZG LU 301/302
  Ocjena: 77%
  Vrijeme: 17.4.2021. 23:18:00
  Autor: igor 12
  Broj komentara: 15
  Broj pogleda: 2041
 • Osveta
  Kod: NN LIB 67a, b
  Ocjena: 96%
  Vrijeme: 9.5.2021. 18:55:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 2
  Broj pogleda: 2037
 • Kad grad umire
  Kod: NN LIB 65c/66
  Ocjena: 94%
  Vrijeme: 7.5.2021. 16:48:00
  Autor: Jerry Krause
  Broj komentara: 3
  Broj pogleda: 2025
 • Četiri saučesnika
  Kod: KM ZS 154
  Ocjena: 88%
  Vrijeme: 1.4.2021. 22:36:00
  Autor: Hercule Poirot
  Broj komentara: 5
  Broj pogleda: 1642

Aukcije

Forum